Aloita BBC Basic: Onko sinulla vanha BBC Micro?

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Suurin osa ihmisistä on todennäköisesti kuullut pohjimmasta Basic-ohjelmointikielestä, mutta Basicissa on joitain vähemmän tunnettuja makuja.

BBC Basic on Acorn BBC Micro -tietokoneelle kehitetty Basic-ohjelmointikielen versio, joka perustuu MOS Technology 6502 -prosessoriin..

BBC Basiciä käytettiin laajasti monissa Ison-Britannian kouluissa ja korkeakouluissa tietokoneen ja ohjelmoinnin perustaidojen opettamiseksi 1980-luvulla, jolloin Yhdistyneestä kuningaskunnasta tuli tietokoneitaitoisimpia maita kahdeksankymmenenluvulla..

Mikä on BBC Basic?

BBC Basic on ohjelmointikieli, jonka British Broadcasting Corporation (BBC) on luonut pääasiassa koulutustarkoituksiin käytettäväksi heidän tietokoneosaamista koskevassa projektissaan Isossa-Britanniassa. Microsoftin Basic vaikutti siihen suurelta osin, ja se esitteli useita lisäominaisuuksia.

Tämä on harvinainen tapaus, jossa televisiolähetystoiminnan harjoittaja loi ohjelmointikielen ja omistetun tietokoneen vain markkinoidakseen niitä yhdessä koulutussarjan kanssa..

Aluksi BBC Basic kehitettiin yksinomaan käytettäväksi Acorn BBC Micro -tietokoneissa. Myöhemmin, BBC Micro- ja Computer Literacy -sarjojen menestyksen myötä, muut henkilökohtaisten tietokoneiden valmistajat kiinnostuivat saamaan BBC Basic -ohjelmiston saataville tietokoneilleen, joten BBC Basicin eri portteja eri tietokoneille ja alustoille ilmestyi.

Lyhyt historia

BBC Basic -ohjelmointikielen kehittäminen aloitettiin vuonna 1979, kun BBC aloitti työskentelyn ensimmäisen projektin kanssa, jonka tarkoituksena on kouluttaa kansalaisia ​​tietokoneiden käytöstä ja ohjelmoinnista.

Koska kerralla oli saatavana useita erilaisia ​​kotitietokoneita, joissa oli erilaisia ​​erilaisia ​​yhteensopimattomia käyttöjärjestelmiä ja ohjelmointikieliä, BBC päätti, että olisi yksinkertaisempaa tarjota vakioalusta – omistettu kotitietokone, jolla on BBC Basic -ohjelmointikieli, joka olisi katettu tv-sarjassa.

Ohjelmointikielen piti myös olla samanlainen kuin jo käytössä olevat, kuten Microsoft Basic, kuten BBC Basic kehitti Sophie Wilson Cambridgen yliopistosta ja hänen kollegansa.

BBC: llä itsellään ei ollut resursseja kotitietokoneen suunnitteluun ja valmistukseen, joten Cambridgessa sijaitseva Acorn Computers valittiin useiden brittiläisten yritysten joukkoon ja se sai valmistussopimuksen.

Vuoden 1982 alussa ensimmäinen malli A BBC: n mikrotietokone osui hyllyille, kun tietokoneohjelman ensimmäinen sarja aloitti lähettämisen BBC: ssä, 11. tammikuuta 1982..

Microsoft Basicissa kirjoitetut ohjelmat eivät vaatineet melkein mitään muutoksia BBC Basic -sovelluksen ajamiseen, kun taas erityisesti BBC Basicille kirjoitetut ohjelmat voisivat käyttää joitain sen hienostuneimmista ominaisuuksista.

Ajan myötä monet BBC Basic -satamat ilmestyivät. Ne on suunniteltu yli 30 eri alustalle.

ominaisuudet

Verrattuna Microsoft Basiciin, BBC Basic esitteli joukon uusia ominaisuuksia, jotka ovat hyödyllisiä rohkaisemalla parhaita käytäntöjä, kuten kyky käyttää pitkiä muuttujien nimiä ja mahdollisuus kirjoittaa hyvin jäsennelty koodi helpon ohjelmavirran ohjauksen avulla.

BBC Basic laajensi myös perinteistä Basicia nimettyjen menettelytapojen ja toimintojen avulla, toista, kunnes silmukoita ja jos sitten muita rakenteita. BBC Basicin tulkki tuki myös tehokkaita lausuntoja äänen ja näytön ohjaamiseksi.

Toinen BBC Basicin ainutlaatuinen ominaisuus on sisäänrakennetun asentajan läsnäolo, jonka avulla käyttäjät voivat kirjoittaa myös kokoonpanon kielen ohjelmia.

Kuka käyttää BBC Basicia tänään?

Päivänä BBC Basic oli loistava työkalu tietokoneohjelmoinnin perusteiden oppimiseen. BBC Basiciin kirjoitettuja ohjelmia on saatavana ja käyttövalmiita.

Monet nykyään saatavilla olevat nykyaikaiset koulutustyökalut helpottavat visuaalisten työkalujen oppimista, joten BBC Basic jätettiin syrjään, siirrettiin pienelle harrastajayhteisölle.

Nykyään BBC Basic on merkittävä esimerkki massatekniikan koulutusohjelmasta, ja sillä on siten tärkeä asema tietojenkäsittelyn historiassa.

Kehitysympäristösi

Jos haluat silti kokeilla BBC Basiciä ja nähdä sen toiminnassa, voit tehdä sen erittäin helposti, ja onneksi sinun ei tarvitse löytää ja ostaa kotitietokonetta villiltä kahdeksankymmentäluvulta, jotta voit tehdä niin..

BBC Basic on saatavana Microsoft Windows -käyttöjärjestelmälle, joten voit ladata sen ja kokeilla sitä. Tai voit kokeilla BBC Micro -emulaattoria BeebEm Windows-, Mac- ja Unix / Linux-käyttöjärjestelmille.

voimavarat

BBC Basicin verkkoresurssien valinta on rajoitettu ikästään johtuen, mutta onnistuimme erottamaan sinulle mielenkiintoisia oppaita ja resursseja.

BBC: n peruskurssit ja oppaat

Nämä oppaat ja kurssit tarjoavat hyvän lähtökohdan BBC: n ohjelmointikielen perussyntaksin oppimiseen:

 • Johdanto BBC Basic for Windows -ohjelmointiin on virallinen ja yksityiskohtainen opas ohjelmointiin BBC Basic for Windows -sovelluksessa.
 • BBC Basic -ohjelmointi on Richard Weston PhD: n verkkosivusto. Se on vähän järjestämätön ja vaikea navigoida, mutta se sisältää 42 opetusohjelmaa, jotka kattavat laajan valikoiman ohjelmointiteemoja, mukaan lukien grafiikka ja ääni. Sivustoa ei kuitenkaan ole päivitetty vuodesta 2005 lähtien.

Ohjelmointiviitteet ja dokumentaatio

Kuten huomautimme, siellä ei ole niin paljon BBC Basic -resursseja ja -viitteitä. Onnistuimme löytämään muutamia verkosta, ja jos asut Britanniassa, saatat olla parempi etsiä oikeita kirjoja.

 • BBC Basicin online-opas on virallinen BBC Basic for Windows -käsikirja, joka on indeksoitu avainsanoilla.
 • BBC Basic for Windows -ohjelmoijan viite-Wikissä on paljon hyödyllistä sisältöä BBC Basic for Windows -käyttöjärjestelmälle ja täysi BBC Basic -viite.
 • BBC Basic Documentation -sivustolla on linkkejä joihinkin BBC Basicin resursseihin ja dokumentaatioon.

Kirjat

Jotkut BBC Basic -ohjelmointia koskevat kirjat ovat edelleen löydettävissä ja ostettavia verkossa, vaikka suurin osa niistä julkaistiin jo 1980-luvulla. Erotimme niistä vain kaksi, joten jos pidät paperin ryppystä, voit kokeilla näitä:

 • Donald G. Alcockin havainnollistamaa BBC Basic -tapahtumaa voidaan käyttää erillisenä ohjeena BBC Basicille. Tarjolla on myös nopea viittaus kaikkiin toimintoihin ja operaattoreihin sekä jokaisen BBC Basicin lausunnon ja komennon syntaksi.
 • Sydney G. Brewerin BBC Basic -ohjelma nuorille matemaatikoille on suunniteltu itsenäiseksi opetusvälineeksi ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita matematiikan toteuttamisesta BBC Basicissä.

Yhteenveto

Vaikka BBC Basic on nyt enemmän historiallinen uteliaisuus, on silti melko mielenkiintoista nähdä, kuinka se sopii tietokoneiden historiaan. On hämmästyttävää ajatella, että nykyään suurin osa ihmisistä ympäri maailmaa kävelee taskuissaan olevien voimakkaiden tietokoneiden ympärillä.

Mutta muutama vuosikymmen sitten, ne olivat aivan uusi asia, ja ihmiset ihmettelevät edelleen muutosta tietokoneen leikkauskorteista piisiruiksi.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map