Amazon S3 Në vitin 2020: Sayfarë thonë vlerësimet e klientëve të Amazon S3?

Vendimi ynë: # 1 për Ruajtjen në Cloud

Amazon S3
siguron ruajtje të cloud për zhvilluesit dhe kompanitë që kanë nevojë për siguri dhe shkallëzim me të dy serverët Linux dhe Windows. Ata përfitojnë nga teknologjia EC2 për të ulur kostot sipas përdorimit me të dhënat në të gjithë botën.


Përdorni një nga lidhjet në këtë faqe për të marrë marrëveshjen më të mirë në dispozicion në Amazon S3
.

Pros:

 • Pafundësisht i shkallëzuar
 • Ofron serverë shumë të sigurt
 • Relativisht i lirë

Cons:

 • S3 siguron vetëm mbajtjen e faqeve në internet statike
 • Mjedisi tejet teknik

Mbi një duzinë klientësh kanë rishikuar Amazon S3
. Ata i japin asaj një vlerësim prej 4.4 nga 5 yje. Kjo është arsyeja pse ne themi se ata janë hosti më i mirë për ruajtjen e cloud.

A është Amazon S3 hosti i përsosur për nevojat tuaja?

Po kërkoni informacione specifike? Shko te pjesët tona më të njohura:

 • Rishikimi i Ekspertëve – lexoni analizën tonë të plotë nga specialistja pritëse, Sherrie Gossett.
 • Shqyrtimet më të mira – shikoni se çfarë duhet të thonë mbi një duzinë klientësh S3.
 • FAQ – gjeni përgjigjet e pyetjeve më të parashtruara në lidhje me Amazon S3!

Që prej fillimit të platformës EC2 në 2006, Amazon Web Services
(AWS) është bërë lojtari kryesor në tregun e shërbimeve të informatikës në cloud 70 miliardë dollarë në vit.

Me të dhënat e të dhënave që përfshijnë globin dhe mbi 160 shërbime në trokitje e lehtë, është e lehtë të mahnitesh nga AWS dhe të hutosh nga ofertat e saj.

Në këtë përmbledhje, unë do t’ju ndihmoj të merrni një kuptim më të mirë të asaj që është AWS. Ne do të shikojmë disa nga shërbimet e tyre më të njohura dhe për kë ata janë të përshtatshëm. Dhe do të zbuloni disa opsione për të përdorur AWS për të cilat ndoshta nuk i keni menduar.

Faqe AWS

Pavarësisht nëse jeni të interesuar në pritje të cloud për faqen tuaj WordPress, ju jeni zhvillues ose thjesht doni një prezantim në AWS, ky përmbledhje do të përparojë mirëkuptimin tuaj.

Isfarë është AWS (Shërbimet Ueb në Amazon)?

Amazon Web Services është një kompani e shërbimeve informatikë cloud që funksionon si një degë e Amazon.

Me shitjet neto që tejkalojnë 232 miliardë dollarë në 2018 dhe vazhduan rritjen vit pas viti, AWS mbetet udhëheqësi i tregut, shumë përpara Microsoft Azure, Google Cloud, IBM dhe Alibaba.

Produktet e tyre të reja kanë një gjerësi të jashtëzakonshme dhe përfshijnë aplikime për mësimin e makinerive; IoT (Internet of Things), Mjetet e Realitetit Virtual (VR), teknologjitë e lojërave, pritja në cloud, shërbimet e të dhënave dhe kërkimi i ekzabajtëve të të dhënave.

Klientët përfshijnë CIA, General Electric, Lamborghini dhe konkurrencën e transmetimit të videos Netflix.

Farë është Cloud Computing?

Cloud computing ofron server në ueb, informatikë dhe teknologji të zhvilluesve përmes internetit në një model pagese-për-çfarë-ju-përdorimi.

Kjo bie ndesh me qasjen tradicionale të ndërtimit, blerjes ose marrjes me qira të të dhënave dhe / ose pajisjeve dhe softuerëve, dhe të qenit përgjegjës për monitorimin dhe menaxhimin e këtyre burimeve.

Si Filloi AWS?

Zanafilla e AWS ishte një letër 2003 e shkruar nga inxhinierët Amazon Benjamin Black dhe Chris Pinkham.

Ndërsa mundoheshin me problemin se si të vlerësojmë me efikasitet infrastrukturën e Amazon, ata e konceptuan se e shisnin zgjidhjen. Ky ishte Shërbimi Infrastrukturor-si-një-Shërbim (IaaS).

Tre vjet më vonë filloi EC2 (Elastic Compute Cloud).

Shërbimet AWS: Një hyrje

Inovacionet nga AWS dhe cloud computing kanë ulur kostot e IT të lidhura me rritjen e bizneseve dhe fillimin e startupeve.

Shumë e komplikuar për rrugën kryesore?

Siç do ta shihni nga përhapja e tabelës më poshtë, shumica e shërbimeve AWS kërkojnë një kuptim të kodit, mbajtjes së uebit ose trajtimit të të dhënave.

Ka përjashtime të tilla si ato LightSail pritje e re dhe S3 (ruajtja e objektit) shërbimi.

Konsumatorët gjithashtu mund të përfitojnë nga AWS duke zgjedhur një host të internetit, si WP Engine
ose Media Temple, që siguron hostimin në Amazon por menaxhon të gjitha detajet për ju. Do t’i hedhim një sy këtyre zgjidhjeve, së shpejti.

Shërbime të njohura AWS

Këtu keni një listë të disa prej shërbimeve më të njohura AWS.

Shërbimi AWS
Farë është ajo?
Shënime
EC2Makinat virtuale në reKontrolloni dhe konfiguroni sigurinë dhe rrjetëzimin, menaxhoni ruajtjen dhe shkallëzoni kur është e nevojshme.
VPCRe re virtuale privateNgjashëm me një databazë virtual. Ju mund të keni VPC të shumta në një rajon dhe t’i lidhni ato.
Route53Serverat DNSJu mund ta përdorni atë për të regjistruar emrat e domain. “53” është porti i përdorur.
CloudFrontCDNPasuritë e cache të lokacioneve (PoPs) si fotografi dhe video.
DirectConnectNjë linjë e dedikuarPërdoret nga kompani që shtyjnë sasi të mëdha të të dhënave. Përdoret për besueshmëri dhe siguri.
Beastal elastikVendosni automatikisht kodin tuaj në AWSSigurimi automatik i infrastrukturës së lidhur, përfshirë S3, EC2, autoscaling, CloudWatch, etj.
lambdaDrejtoni funksione pa re cloud në shkallë automatike.Gjithashtu referohet si një FaaS (Funksioni-si-një-Shërbim). Nuk ka nevojë të siguroni ose menaxhoni serverët.
LightSailVPS hosting i cloud për WordPress dhe CMS të tjeraPërfshinë SSD, hyrjen në SSH / RDP, menaxhimin e DNS, shkallëzimin automatik.
S3Ruajtja e objektit (skedarit)Ruajtja e të dhënave me kosto të ulët. Mjetet e monitorimit të përfshira.
Glacier S3Një arkiv për objektet S3Përdorimet: Ruajtje me kosto të ulët, pajtueshmëri rregullatore.
dynamoDBNjë bazë e të dhënave shumë e shkallëzuar e NoSQLShpesh përdoret me Lambda.
RedShiftRuajtja e të dhënave në shkallë të gjerëAnalizë e shpejtë e mbështetur nga mësimi i makinerisë. Analizoni shpejt të gjithë petabajt e të dhënave.
Liqeni i të dhënaveDepo qendrore për të dhëna të strukturuara dhe të pa strukturuaraMund të trajtojë manipulim të shpejtë të exabytes të të dhënave. Përdor S3 kombinuar me një arkitekturë të pronarit.
top dëboreTransferimi i të dhënave në shkallë Petabit në cloud AWSNjë njësi fizike është dërguar tek ju. Klienti i softverit kodon dhe transferon të dhënat tuaja në njësi. Ju dërgoni njësinë përsëri në AWS.

Përdorimi i AWS për Web Hosting

Jo një zhvillues, por doni të përfitoni nga teknologjia e përparuar e AWS? Këtu janë tre opsione.

LightSail: Cloud Hosting For WordPress, Drupal, Joomla

Amazon faturon LightSail si “mënyra më e lehtë” për të filluar me AWS.

Vshtë VPS (server privat virtual) që strehon cloud për – ndër të tjera – uebfaqe të ndërtuara në platforma të njohura si WordPress, Drupal, Joomla dhe Magento.

I dhashë LightSail një makinë provë. Ndërfaqja për fillimin është e thjeshtë. Grafikët përfshijnë robotë vizatimorë dhe pjata fluturuese. Mesazhi është i qartë: “Kjo do të jetë e lehtë dhe argëtuese për t’u përdorur!”

LightSailLightSail

Disa aspekte do të jenë të lehta për fillestarët. Disa nuk do të.

Për të filluar, do t’ju kërkohet të klikoni në një buton që lexon “Krijoni një shembull”. Ju mund të faleni për të pyetur veten, “Cili është një rast?”

Tjetra, databaza juaj (ose “vendndodhja shembull”) do të merret për ju. (Ju mund ta anashkaloni këtë dhe të zgjidhni një vendndodhje tjetër.)

Zgjedhja e databazës tuaj me LightSailZgjedhja e databazës tuaj me LightSail

Atëherë do t’ju kërkohet të “Zgjidh imazhin tuaj të shembullit”.

Zgjedhja e Sistemit tuaj Operativ (Platforma) Me LightSailZgjedhja e sistemit tuaj operativ (platformën) me LightSail

Nëse klikoni në butonin “Ndihmë” blu në të djathtë, do të gjeni shumë detaje teknike, që me sa duket do të duken dërrmuese dhe të paqarta për të riun.

Për të qenë i drejtë, LightSail ka karakteristika për të kënaqur të rinjtë dhe fjalët, dhe materiali mbështetës flet domosdoshmërisht për të dy audiencat. Nëse jeni jo-geek, shikoni këtë video për të marrë një ide se si dëshironi të regjistroheni në LightSail. Do t’ju ndihmojë të vendosni nëse ky është një opsion i mirë për ju.

Video: Vendosja e WordPress me LightSail

WordPress: Përdorni Manualin e Fillimit të Shpejtë

Nëse vendosni të regjistroheni në një sit në WordPress, kërkoni në dokumentacionin LightSail për “Udhëzuesin për fillimin e shpejtë: WordPress në Amazon Lightsail.” Përdorni këtë udhëzues ndërsa krijoni dhe filloni faqen tuaj të WordPress.

Pasi të keni mbaruar marrjen e instancës suaj, si / ku ta gjeni faqen tuaj WordPress nuk është intuitive. Kjo është arsyeja pse ju duhet t’i përmbahen udhëzuesit.

Do të duhet të identifikoheni përmes SSH dhe të ndiqni disa udhëzime për të marrë fjalëkalimin tuaj. (Kjo kërkon të shtypni një komandë.)

Marrja e fjalëkalimit tuaj duke përdorur SSHMarrja e fjalëkalimit tuaj duke përdorur SSH

Do të marr një instancë dhe një bazë të dhënash në anën . . .

Aktualisht, kostoja më e ulët për një “shembull” të VPS është 3.50 $ në muaj dhe ju merrni një muaj falas për ta provuar atë.

Sidoqoftë, baza e të dhënave shkakton një tarifë e veçantë. (Ju do të duhet të klikoni një buton për ta vendosur atë.) Tarifa më e ulët e bazës së të dhënave është 15 dollarë në muaj. Versioni i “disponueshmërisë së lartë” kushton 30 $ / muaj.

Karakteristikat për zhvilluesit

Zhvilluesit do të vlerësojnë opsionet si Plesk, zgjedhjen midis bazës së të dhënave MySQL dhe PostgreSQL, 8 flavors të Linux dhe opsionin për të filluar një pirg MEAN ose LAMP..

Përdorimi i S3 për të pritur një faqe statike

S3 ruan skedarët (objektet) në “kova”. Krijimi i një kovë kërkon disa klikime.

Mund të ktheni një kovë skedarësh në uebfaqe në një uebfaqe të pritur.

Duhen disa sekonda për të krijuar një kovëDuhen disa sekonda për të krijuar një kovë.

Kjo funksionon vetëm me faqet e internetit statike. Me fjalë të tjera, faqet e internetit që nuk përdorin baza të të dhënave (dhe nuk kanë nevojë për serverë tradicional). Meqenëse WordPress, Drupal dhe CMS të tjera të njohura kanë baza të të dhënave, nuk mund të përdorni S3 si host për ta.

Një sit statik do të ketë HTML ose Markdown, CSS dhe ka të ngjarë, skedarë JavaScript.

Arsyet e përdorimit të S3 është se ajo automatikisht shkallëzon deri në miliona përdorues dhe është një zgjidhje jashtëzakonisht e ulët e kostove të pritjes.

Do të gjeni udhëzime në udhëzimin AWS “Konfigurimi i një kovë për mbajtjen në internet”.

Zhvilluesit mund të dëshirojnë të eksplorojnë Netlify Edge. ’Shtë ndërtuar për faqet e internetit të JAMstack, bazohet në një fluks pune të Github dhe vendoset në AWS, Google Cloud dhe Digital Ocean.

Nëse nuk keni një prejardhje teknike, mund të irritoheni nga udhëzimet S3. Kjo na çon në opsionin tuaj të tretë.

Merrni Amazon Hosting Pa Kompleksitetin

Nëse dëshironi përfitimet e performancës së pritjes “të pafundësisht të shkallëzueshme” dhe “të përsosur” të AWS (përshkrimi i WP Engine), lajmi i mirë është që ju mund ta merrni atë pa u lëkundur nën kapuç.

Këtu janë disa opsione të verifikuara për ju për të eksploruar.

WP Engine: Menaxhuar WordPress Hosting

Thjesht zgjidhni një plan dhe do të merrni një pritje të mundësuar nga AWS pa pasur nevojë të ndërveproni me pultet AWS. Stafi teknik i WP Engine merret me të gjitha për ju.

Motori WP AWS

Shërbimi i tyre “i menaxhuar” përfshin azhurnime automatike në thelb të WordPress dhe një platformë të optimizuar për sigurinë dhe performancën e WordPress.

Faqe Faqe: WordPress menaxhuar për bizneset në rritje

Pagely
siguron një pritje të AWS-it për markat e mëdha si Visa, Virgin Atlantic dhe Disney.

Ata janë gjithashtu të njohur për zgjidhjet e tyre me porosi dhe mbështetjen e klientit.

AWS në faqe

Tempulli i Medias: Një partner i AWS

Media Temple punëson inxhinierë të certifikuar AWS për të ngritur, optimizuar dhe menaxhuar pritjen tuaj AWS.

Ata trajtojnë të gjitha aspektet e menaxhimit dhe konfigurimit të AWS dhe kanë një proces të detajuar për kapjen e kërkesave tuaja dhe sigurimin e kënaqësisë së klientit.

Tempulli i Medias AWS

Wix: Një ndërtues në internet me përfshirjen e hostimit

Nëse nuk keni një uebfaqe dhe po konsideroni një ndërtues të nivelit fillestar të tërheqjes dhe tërheqjes, hulumtoni Wix.

Ata drejtojnë faqet e tyre në AWS për të trajtuar me lehtësi pikat e trafikut dhe për besueshmërinë dhe rezervimet automatike.

Wix AWS

infrastrukturë

Infrastruktura globale AWS përbëhet nga:

 • Rajonet: këto janë zona gjeografike që përfshijnë 2 ose më shumë “zona të disponueshmërisë”

 • Zonat e disponueshmërisë: këto janë të dhëna

 • Vendndodhjet e skajeve: këto janë nyje (ose “PoP” – pika të pranisë) për CDN e tyre CloudFront (rrjeti i shpërndarjes së përmbajtjes).

AWS shton në mënyrë rutinore zonat e disponueshmërisë dhe vendet e skajit.

datacenters

Të dhënat e të dhënave të Amazon janë objekte shumë të sigurta me akses të kufizuar, mbikëqyrje nga më të mirat dhe zbulim ndërhyrje.

Pasi të keni brenda, qasja është e kufizuar në vetë serverët e të dhënave, dhe auditorët e palëve të treta vlerësojnë rregullisht kërcënimet e sistemit ose të sigurisë gjatë gjithë vitit.

Më në fund, të gjitha sistemet kryesore (uji, energjia elektrike, interneti) kanë shtresa të tepricës, duke siguruar që ato të vazhdojnë të funksionojnë në shumicën e kushteve emergjente.

CloudFront

CloudFront është një CDN globale që është shumë e sigurt, ka shpejtësi të lartë transferimi dhe vonesë të ulët.

Especiallyshtë veçanërisht e dobishme nëse përdorni Amazon S3 për të pritur faqen tuaj të internetit (ose LightSail për faqet e internetit dinamike), pasi CloudFront integrohet lehtësisht me produktet e tjera të Amazon.

Një shënim mbi shpenzimet

Ndërsa shërbimet e informatikës cloud kanë ulur pengesën e hyrjes për fillestarët dhe kanë krijuar ekonomi të gjerë të shkallës, disa firma dyshohet se arrijnë në një pikë informuese dhe gjejnë tarifat e të dhënave për daljet, duke marrë një kafshim të madh nga të ardhurat.

Moz dhe Dropbox janë dy shembuj të firmave që janë rikthyer në IT tradicionale për të kursyer miliona dollarë.

Shpenzimet e Moz për AWS arritën në 6.2 milion dollarë në 2013, rreth 25% të të ardhurave totale. Dhe Dropbox shpëtoi rreth 75 milion dollarë gjatë 2 viteve duke ndërtuar infrastrukturën e vet dhe duke u mbështetur më pak në AWS.

Të mirat dhe të këqijat e përdorimit të shërbimeve të internetit në Amazon

Për të përmbledhur, këtu janë disa nga të mirat dhe të mirat e disa prej opsioneve të pritjes së AWS.

rekuizitë

 • Pafundësisht i shkallëzuar

 • Shumë i sigurt

 • Infrastruktura e klasit botëror

 • Paguaj për modelin e përdorimit, kosto të ulët për S3

 • Mundësi të shkëlqyera mbështetjeje

 • Integrohet lehtësisht me shërbime të tjera AWS.

Cons

 • S3 është vetëm për faqet e internetit statike.

 • LightSail mund të jetë i vështirë për përdoruesit jo-teknikë

 • Të dy kërkojnë aftësi themelore teknike për të vendosur.

përmbledhje

AWS është një zgjedhje e natyrshme për zhvilluesit, fillimet dhe bizneset në rritje të shpejtë. Zgjidhjet e tyre për ruajtjen e të dhënave janë me kosto të ulët, mund të trajtojnë ekzabajtë të të dhënave dhe të ofrojnë lehtësi të përdorimit për klientët e ndërmarrjes.

Lexuesit që janë të kënaqur duke përdorur zgjidhje komerciale të programeve kompjuterike nuk duhet të kenë probleme të mësojnë se si të përdorin zgjidhjet pritëse të LightWail dhe S3 të AWS. Përdoruesit jo-teknikë duhet të zgjedhin një ofrues AWS i cili menaxhon detajet për ta.

A është ky lloji i pritjes që po kërkoni? Vizitë në AWS
tani.

Amazon S3 Pyetjet e bëra më shpesh

 • Farë është cloud EC2 Amazon?

  Amazon EC2 ofron aftësi llogaritëse. Farë do të thotë kjo është se ju mund të “marrësh me qira” kompjuterë virtualë mbi të cilët mund të ekzekutoni aplikacione. Për shembull, le të themi se ka një mjet që ju dëshironi të përdorni, por ju nuk dëshironi ta ekzekutoni atë në makinën tuaj lokale; për këtë qëllim mund të përdorni EC2.

 • Sa kushton për të pritur një faqe në internet në AWS?

  Varet; nëse faqja juaj e internetit është mjaft e vogël që ju jeni brenda kufijve të nivelit të lirë AWS, mbajtja e një faqe në internet statike në S3 do të kushtojë rreth 0.50 dollarë në muaj. Sidoqoftë, AWS vlerëson se, nëse i tejkaloni kufijtë e nivelit të lirë, mund të prisni të paguani 1- $ 3 në muaj. LightSail aktualisht fillon me 3,50 $ / muaj për pritjen dhe 15 $ / muaj për një bazë të dhënash, që arrin në $ 18,50 / muaj

 • Cili është përdorimi i Shërbimeve Ueb në Amazon?

  Shërbimet Ueb në Amazon ofron një shumëllojshmëri të mjeteve dhe shërbimeve që mund të blini në bazë të nevojës, të paguar-si-ju-shkoni. Ju mund të merrni atë që ju nevojitet pa qenë e nevojshme të bëni investime të rëndësishme fillestare në gjëra të tilla si infrastruktura, dhe do të shpenzoni kohën tuaj për të menaxhuar mjetet tuaja, jo në ngritjen dhe funksionimin e tyre.

 • AWS IaaS, PaaS ose SaaS?

  AWS ka qenë kryesisht një kompani IaaS, PaaS dhe FaaS (Funksioni-si-a-Shërbim) por ajo ka edhe oferta të ngurta SaaS. Produktet SaaS përfshijnë Amazon Connect, Amazon Chime dhe Amazon Pinpoint. Disa punonjës të industrisë shohin që AWS shkon gjithnjë e më shumë në territorin e Saas. Për sa i përket IaaS, AWS ofron fuqi llogaritëse, shërbime të ruajtjes, rrjetëzim, dhe më shumë. Në kushtet e PaaS, AWS ofron komponentë të nevojshëm për të ekzekutuar aplikacione, të tilla si bazat e të dhënave, karakteristikat e analitikës / inteligjencës së biznesit dhe më shumë. Lambda është FaaS.

 • Farë është certifikimi AWS?

  Nëse doni t’u provoni punëdhënësve ose klientëve të ardhshëm se jeni kompetent për të punuar me produktet AWS, mund të merrni .ertifikime të ndryshme AWS. Ekzistojnë të dyja opsionet e bazuara në role, si dhe opsionet e specialitetit. Të parat janë gjithëpërfshirëse dhe ju lejojnë të demonstroni kompetencë në fusha të shumta, ndërsa kjo e fundit demonstron aftësi në një produkt specifik AWS.

 • Cili është ndryshimi midis Azure dhe AWS?

  Platforma Azure e Microsoft është shumë e ngjashme me AWS pasi të dy ofrojnë zgjidhje gjithëpërfshirëse të informatikës së cloud. Sidoqoftë, të dy kompanitë ofrojnë mundësi pak më të ndryshme produktesh, dhe kur shikoni oferta të krahasueshme të produkteve, mund të shihni që secila kompani ka zgjedhur t’i zbatojë ato paksa ndryshe..

 • A ofron S3 një sistem skedarësh?

  Po dhe jo. Ndërsa AWS nuk ofron në mënyrë të qartë një sistem skedarësh, ju mund të montoni Amazon S3 (ose Amazon Simple Storage Service) për përdorim si sistem skedar, duke lejuar që mjetet dhe aplikacionet e zgjedhjes suaj të bashkëveprojnë me kovën tuaj S3 për të kryer operacione themelore (krijoni , lexoni, shkruani, fshini) në skedarët tuaj.

 • A është Amazon S3 një CDN?

  Amazon S3 nuk është një CDN; është një shërbim ruajtjeje. CloudFront, megjithatë, është oferta CDN e AWS. Me këtë tha, ju mund të përdorni S3 dhe CloudFront së bashku. S3 do të ruajë përmbajtjen statike që dëshironi të ruajtur, ndërsa CloudFront do të sigurojë dhe shërbejë për përmbajtjen tuaj.

 • Whatfarë është AWS DevOps?

  AWS DevOps është krijuar për të mbështetur kompanitë që kërkojnë të fillojnë një program DevOps. (DevOps është grupi i filozofive kulturore, praktikave dhe mjeteve të miratuara nga një kompani për të menaxhuar lëshimet e produkteve të tyre.) Për shkak se mund të ketë shumë aspekte të një programi DevOps, të punosh me AWS (i cili ofron një numër të madh opsionesh) mund të jetë ekonomik per shume.

 • AWS është falas?

  Po dhe jo. AWS ju ofron një Shkallë të Lirë, e cila ju lejon të provoni gjashtëdhjetë produkte / shërbime AWS falas (për sa kohë që nuk i tejkaloni kufijtë e deklaruar të përdorimit). Ju mund të përdorni Rrjetin Falas deri në dymbëdhjetë muaj. Pas kësaj, do të paguani për produktet që përdorni.

 • Farë është teknologjia AWS?

  AWS (ose Amazon Web Services) është një platformë e shërbimeve me bazë cloud që ju ofrojnë gjëra të tilla si fuqia informatike, ruajtja, rrjetëzimi / infrastruktura dhe bazat e të dhënave. AWS operon duke përdorur një model të kërkesës, paguaj-si-ju-shkoni, kështu që ju paguani vetëm atë që përdorni, dhe ju mund të ngriheni dhe të funksiononi në vetëm sekonda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map