Referenca e Variablave të Mjediseve të Ndërfaqjes Gateway të Përbashkët (CGI)

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Fillimisht, në internet ishte kryesisht një sistem për dërgimin dhe pranimin e kërkesave HTTP. Një shfletues do të kërkonte të dërgohej një faqe me një kërkesë HTTP dhe serveri do të dërgonte faqen në shfletues. Vetë faqja mund të përfshijë gjëra të tilla si referenca për imazhet që shfletuesi do të kërkonte me më shumë kërkesa HTTP. Ishte gjithçka shumë e thjeshtë. Por nuk lejoi që përpunimi të bëhej nga serveri. Si rezultat, u zhvillua Interface Gateway Common (CGI).

Me CGI, një shfletues mund të dërgojë një kërkesë me hyrje në server, dhe një program CGI do të dërgonte përsëri një faqe në internet të përpunuar bazuar në inputet e dërguara. Merrni një shembull të hershëm: një program CGI që kthyen informacione rreth komponimeve kimike. Shfletuesi do të dërgonte një kërkesë në programin CGI me kompleksin që përdoruesi kërkonte të dhëna, dhe programi do të dërgonte përsëri një faqe të mbushur me informacione rreth asaj kompleksi..

Përfundimisht, gjuhët e programimit të serverëve si PHP dhe Python u zhvilluan, por në ato ditë, CGI ishte gjithçka që kishte. Megjithatë, CGI kishte një aftësi unike: ishte gjuhë e pavarur. Nëse serveri mund të drejtonte programin, CGI mund ta trajtonte atë. Pra, mund të jetë një program i përpiluar C ++ ose një skenar i interpretuar i Perl ose ndonjë gjë tjetër.

Sot, programet CGI janë kryesisht trashëgimi. Por ka raste kur është akoma mënyra më e mirë për të zgjidhur një problem. Le të shohim më nga afër ndryshoret e mjedisit që janë shtylla kurrizore e sistemit.

Variablat

Nëse jeni duke e konsideruar programimin CGI, variablat e mëposhtëm do të jenë shumë të dobishëm për trajtimin e kërkesave të ndryshme të serverëve për përpunimin e të dhënave nga forma që rezultojnë në programe të fuqishme dhe të gjithanshme. Për të hyrë në këto ndryshore, do të duhet të tërhiqni një hyrje nga një grup vlerash që i referohen mjedisit. Për shembull në Perl, ju do të rimarrin vlerat në grupin $ ENV duke përdorur çelësa të ndryshueshëm të mjedisit të ngjashëm me sa vijon:

$ ENV {$ env_var}

Në fragmentin e kodit të mësipërm, env_var i referohet një çelësi të ndryshueshëm të mjedisit ose një varg si SERVER_NAME. Gjuhët e tjera të programimit kanë sistemet e tyre për menaxhimin e variablave të mjedisit. Kontrolloni referencën për gjuhën tuaj të veçantë.

Këtu janë variablat CGI dhe ato që bëjnë ata:

AUTH_TYPE

Disa serverë në internet mbrojnë qasjen në skriptet CGI duke përdorur autorizimin. Ndryshorja AUTH_TYPE i referohet Llojit të Autorizimit që serveri përdor për të verifikuar përdoruesit. Për shembull, një vlerë e mundshme për këtë variabël mund të jetë Thelbësore që i referohet autentifikimit Bazë. Vini re se jo të gjithë serverët mbështesin autorizimin.

CONTENT_LENGTH

CONTENT_LENGTH jep gjatësinë e përmbajtjes së dorëzuar përmes kërkesës si numër të bajtëve. Nëse gjatësia është e panjohur, atëherë ndryshorja do të vendoset në -1.

CONTENT_TYPE

Ndryshorja CONTENT_TYPE përmban llojin e skedarit që kthehet nga kërkesa. Për shembull, nëse kërkohet një faqe në internet, ndryshorja CONTENT_TYPE do të vendoset në tekstin / html të tipit MIME.

GATEWAY_INTERFACE

Nëse doni të dini se me cilin version të specifikimit CGI merret serveri, atëherë mund të kërkoni GATEWAY_INTERFACE. Kjo ndryshore do të ndihmojë për të siguruar që jeni duke përdorur versionin e duhur të specifikimeve dhe komandave të vlefshme.

HTTP_ACCEPT

Ashtu si CONTENT_TYPE siguron të dhënat ose llojin MIME që është dorëzuar, HTTP_ACCEPT rendit të gjitha llojet e mundshme MIME që një klient që bën kërkesën mund të pranojë. Lista e llojeve ndahet me presje.

HTTP_USER_AGENT

HTTP_USER_AGENT jep emrin e programit që përdor një klient për të dërguar kërkesën. Për shembull, nëse një përdorues ekzekuton një skenar CGI nga Mozilla Firefox, HTTP_USER_AGENT do të tregonte që përdoruesi bëri një kërkesë në serverin e internetit përmes Firefox.

PATH_INFO

Variabli PATH_INFO përmban informacion shtesë që shihet pas emrit të shkrimit CGI. Për shembull, nëse ekzekutoni www.placeholder.com/cgi-bin/hello.pl/index.html, atëherë PATH_INFO për këtë do të ishin personazhet që vijnë pas emrit të shkrimit CGI ose /index.html në këtë shembull.

PATH_TRANSLATED

Kur shkruani një adresë të një skenari CGI në një shfletues në internet, zakonisht shkruani një shteg virtual i cili është hartësuar në një vendndodhje fizike në server. Për shembull, nëse shkoni në http://www.somewebsite.com/cgi-bin/index.cgi dhe kërkoni pyetjen e ndryshores PATH_TRANSLATED, do të merrni rrugën fizike aktuale. Nëse jeni në një server unix të përbashkët, ai mund të jetë /home/placeholder/public_html/cgi-bin/index.cgi.

kupon pritjeje në internet

Keni nevojë për cilësi të hyrjes në CGI?
GreenGeeks shënoi shumë mirë në testet tona të shpejtësisë dhe performancës. Lexuesit aktualisht mund të kursejnë deri në 60% në planet e tyre. Përdorni këtë lidhje speciale zbritje
për të marrë marrëveshjen.

QUERY_STRING

Shtë e zakonshme të shikoni informacionin e pyetjeve të bashkangjitur në një URL pas pyetjes. Për URL-në http://www.placeholder.com/cgi-bin/hello.cgi?name=Leroy&thirrje = e vërtetë, duke kërkuar QUERY_STRING do të kthehej në emër = Leroy&bërtitje = e vërtetë që kthehet.

REMOTE_ADDR

Ndryshorja REMOTE_ADDR jep adresën IP të kompjuterit të klientit që bën kërkesën. Në thelb, REMOTE_ADDR është REMOTE_HOST zgjidhur në një adresë IP.

REMOTE_HOST

Serverët në internet pranojnë vazhdimisht si lidhje, ashtu edhe kërkesa nga klientët. Variabla REMOTE_HOST i referohet emrit të hostit të klientit që kryen kërkesën. Për shembull, nëse host-i juaj në internet pranon një kërkesë nga webhost2.com, atëherë REMOTE_HOST do të popullohej me webhost2.com.

REMOTE_IDENT

Variabla REMOTE_IDENT ruan ID e përdoruesit që kryen skenarin CGI. ID e përdoruesit ruhet vetëm nëse procesi i identifikimit po zhvillohet pasi që identiteti i kthen një përgjigje që përmban jo vetëm informacionin e ID së përdoruesit, por edhe emrin e OS që drejton skenarin.

REMOTE_USER

Kërkimi i variablës REMOTE_USER do t’i japë informacionit për emrin e përdoruesit të entitetit që bën kërkesën. Kjo vlen vetëm nëse është aktivizuar vërtetimi.

REQUEST_METHOD

REQUEST_METHOD jep llojin e kërkesës HTTP të përfunduar e cila përfshin vlera si GET, POST dhe PUT.

SCRIPT_NAME

Nëse në vend të kësaj dëshironi të merrni rrugën virtuale të skenarit që po ekzekutohet, thjesht mund të kërkoni pyetjen e ndryshores SCRIPT_NAME. Për shembull, nëse e drejtoni skenarin http://www.placeholder.com/cgi-bin/ping.sh dhe merrni SCRIPT_NAME, do të merrni rrugën virtuale të skenarit ose /cgi-bin/ping.sh.

EMRI I SERVERIT

Variablat SERVER_NAME japin emrin e plotë të serverit tuaj. Për shembull, nëse kërkoni për këtë ndryshore, rezultati do të jetë emri i domain-it në uebfaqe. Për shembull, diçka si www.placeholder.com.

SERVER_PORT

Do server që funksionon në internet ka një adresë dhe një port. Serveri përdor një port për të pranuar lidhje dhe për të dëgjuar kërkesa. Porti standard është 80, por mund të jetë numra të tjerë – veçanërisht për aplikacione të specializuara. Kërkimi i ndryshores SERVER_PORT do të rezultojë në vlerën e portës së dëgjimit.

SERVER_PROTOCOL

Ju mund të zbuloni se çfarë protokolli përdor një server për të trajtuar kërkesat. Për shembull, nëse serveri me të cilin po punoni përdor protokollin HTTP, ai do të kthejë një varg si “HTTP / 1.1” që do të thotë se serveri është duke përdorur HTTP versionin 1.1. Në thelb, vargu i kthyer është në protokoll / version të formatit.

SERVER_SOFTWARE

Variabli i mjedisit SERVER_SOFTWARE përmban emrin dhe versionin e softverit që funksionon në serverin në internet. Për shembull, nëse prodhoni vlerën e kësaj ndryshore dhe po ekzekutoni një version të Apache, mund të merrni diçka të ngjashme me sa vijon:

Apache 2.4.25

përfundim

Një nga hapat e parë që mund të ndërmerrni për të kuptuar CGI ose protokollin HTTP është të njiheni me variablat themelor dhe sintaksën. Kjo përfshin variablat e mjedisit të përshkruara thjesht. Megjithëse CGI përdoret rrallë sot, shumë gjuhë aktuale të zhvillimit të internetit si PHP gjithashtu përdorin shumë nga këto ndryshore. Si rezultat, mësimi i tyre gjithashtu do t’ju ndihmojë të shkruani programe të fuqishme edhe për gjuhët e tanishme të zhvillimit të internetit.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Paraqitja dhe burimet e PHP: kjo është një nga gjuhët më të mëdha të kodimit në internet.
 • CGI Primer: filloni me bazat e CGI.
 • Tutoriale dhe burime CGI: zbuloni se si të merrni CGI aq sa mund të shkojë.

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ai jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj programimin e PHP për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map