Pritja më e mirë për MediaWiki: Kush është më e mira për faqen tuaj? [Përditësuar: 2020]

Krahasoni Hosting MediaWiki

MediaWiki është motori wiki me burim të hapur që fuqizon Wikipedia dhe mijëra faqe të tjera bashkëpunuese. Pothuajse çdo host në internet mund të mbështesë MediaWiki. Por jo të gjithë ofrojnë performancë cilësore.


Shkruar në PHP, MediaWiki është në përputhje me një shumëllojshmëri të sistemeve të bazave të të dhënave SQL, përfshirë MySQL, PostgreSQL dhe SQLite. Për performancën optimale zgjidhni një host të uebit që ofron një server të shpejtë me një pirg LAMP të azhurnuar.

Këtu është një ndërmarrje e shpejtë në hostet tona të rekomanduara për hostimin e MediaWiki:

 1. SiteGround
  – Teknologji me cilësi të lartë në rafte LAMP, mbështetje e shkëlqyeshme e klientit
 2. Bluehost
 3. A2 Hosting
 4. Hostgator
 5. GreenGeeks

Si i zgjodhëm nikoqirët më të mirë për MediaWiki?

Ne kemi analizuar qindra hoste në internet që mbështesin MediaWiki, duke renditur listat e shkurtra të atyre që ofrojnë versione të azhurnuara të bazave të të dhënave të përputhshme dhe PHP 7. Ne gjithashtu kërkuam instalim të thjeshtë të MediaWiki dhe shpërndarjen e fuqishme të brezit.

Pastaj ne referuam mijëra përshtypjet e përdoruesve në bazën e të dhënave tona për të arritur në listën përfundimtare.

MediaWiki Hosting

Krahasoni Hosting MediaWiki

Farë është MediaWiki?

Paraqitja dhe stili dallues i Wikipedia është një rezultat i drejtpërdrejtë i MediaWiki, softveri i përdorur për ta fuqizuar atë. MediaWiki është falas, aplikacion me burim të hapur që shumë kompani të mbajtura në internet ofrojnë në planet e tyre.

Nëse keni nevojë të krijoni një wiki për një projekt, MediaWiki duhet të jetë në listën tuaj të zgjidhjeve të mundshme.

Histori MediaWiki

MediaWiki ishte fillimisht lëshuar posaçërisht për Wikipedia në 2002 pasi faqja kishte filluar. Enciklopedia në internet zbuloi se platforma e saj origjinale, UseModWiki, po ngadalësohej ndërsa shkallëzohej, dhe kishte nevojë për një mënyrë më të mirë për të pritur numrin e madh të artikujve që mbajti.

Faqet Mundësuar nga MediaWiki

Faqet Mundësuar nga MediaWiki

Përveç Wikimedia, MediaWiki fuqizon rrjetin e faqeve të Wikimedia, përfshirë:

Fondacioni Wikimedia ka ndërtuar rrjetin e vet të faqeve duke përdorur MediaWiki përtej projektit origjinal të Wikipedia:

 • Wiktionary
 • Wikiquote
 • Wikivoyage
 • Wikibooks
 • Wikiversity

Wiktionary

Wikipedia është një projekt shumëgjuhësh i krijuar për të krijoni një fjalor me përmbajtje falas të të gjitha fjalëve në të gjitha gjuhët.

Redaktohet në mënyrë kolektive përmes një wiki, dhe emri i saj është një kombinim i fjalëve wiki dhe fjalor.

Wikiquote

Wikiquote është një bibliotekë falas online e citateve me burim nga njerëz të shquar dhe vepra krijuese në çdo gjuhë.

Ai gjithashtu përfshin përkthime të citateve jo-angleze dhe lidhje në Wikipedia për informacion të mëtejshëm.

Wikivoyage

Wikivoyage është a udhëzues falas për udhëtime online që përmban informacione të krijuara për të ndihmuar udhëtarët të mësojnë rreth hoteleve, pamjeve turistike dhe shërbimeve të tjera në vendet në të gjithë botën

Udhëzuesi gjithashtu mund të redaktohet dhe azhurnohet nga përdoruesit e tjerë në të gjithë botën.

Wikibooks

Wikibooks

Një vend i mrekullueshëm për të kontribuar dhe frymëzuar.

Wikibooks është një projekt për të shkruar bashkërisht libra me përmbajtje të hapur që çdokush mund të redaktojë.

Wikibooks ka dy nën-projekte; Wikijunior i cili ka për qëllim fëmijët dhe Cookbook, koleksionin e recetave dhe temave të kuzhinës.

Wikiversity

Wikiversity tregon burimet e të mësuarit, projektet e të mësuarit dhe hulumtimin për përdorim në të gjitha nivelet, llojet dhe stilet e arsimit.

Projekti synon të krijojë një burim të hapur, platformë e hapur arsimore.

Kalimi nga Perl në PHP dhe MySQL

Versioni i tretë, i qëndrueshëm i aplikacionit MediaWiki u desh rreth një vit për të dalë në pah. Zhvilluesi kryesor ishte Magnus Manske, i cili kaloi nga Perl në PHP dhe përdori MySQL si bazën e të dhënave backend. Kodi ishte shpejt rishikuar nga Lee Daniel Crocker dhe u lëshua për publikun në 2003.

Themelet e saj i kanë qëndruar mirë në vend që nga koha kur u krijua për të trajtuar sasi masive të përmbajtjes dhe numra të madh vizitorësh. MediaWiki në thelb ka qenë testuar nga një nga vendet më të ngarkuara dhe më të kërkuara në planet, dhe tregon. Mijëra konsumatorë janë të sigurt në aftësitë e saj; ajo përdoret nga klientelë të larmishëm përfshirë qeverinë amerikane dhe WikiLeaks.

Si të merrni MediaWiki

Softueri është një burim i lirë dhe i hapur. Ajo është zhvilluar dhe patched nga një numër i madh i vullnetarëve dhe një ekip i vogël i stafit të zhvillimit dhe vazhdon të azhurnohet dhe përmirësohet.

Për shkak të popullaritetit të MediaWiki, pothuajse të gjithë ofruesit e uebit e ofrojnë atë si një instalim opsional përmes paneleve të tyre të kontrollit.

Si të instaloni MediaWiki

Apt-Get - Ubuntu

Ka shumë udhëzues instalimesh në internet, përfshirë burimet zyrtare.

Ju gjithashtu mund të instaloni MediaWiki duke përdorur një menaxher të paketave, siç është apt-marrja në sistemet Debian / Ubuntu. MediaWiki funksionon më së miri në serverët Unix / Linux.

Kërkesat e instalimit të MediaWiki

Ju do të duhet disa komponentë për të instaluar MediaWiki:

komponent

shembuj

Përshkrim

Web server

Apache, Nginx, Lighttpd

Trajton kërkesat nga përdoruesit

Serveri i bazës së të dhënave

MySQL, MariaDB, SQLite

Dyqan të dhënat e artikullit

PHP

PHP Versioni 5.5.9 ose më vonë

Proceson kërkesat e përdoruesit, tregon faqet

Kufizimet e madhësisë së bazës së të dhënave

MediaWiki duhet të përballojë bazën e të dhënave të vogla dhe të mëdha njësoj, por do të kufizohet nga lloji i llogarisë së pritjes që keni, nëse fillon të taksojë serverin.

Ju do të duhet burime të mjaftueshme për të përballuar me trafikun që po merrni, dhe mund t’ju duhet të lidheni me hostin tuaj nëse i tejkaloni kufijtë e arsyeshëm.

Kërkesat e MediaWiki

Kërkesat e serverit MediaWiki

Ju do të duhet 5 përbërës shtesë për të përdorur MediaWiki:

 1. Një server i pajtueshëm në internet
 2. PHP 5.5.9 ose më vonë
 3. Baza e të dhënave MySQL, PostgreSQL, SQLite ose MariaDB
 4. 256 MB RAM
 5. 85 MB e ruajtjes
 6. Vartësia opsionale

Web server

Qëllimi i serverit në internet është të shërbejë faqet e kërkuara në shfletuesin e klientit. Shtë një nga kërkesat kryesore dhe e nevojshme për të funksionuar shërbimi Mediawiki. Kjo është zakonisht sigurohet nga ofruesi juaj i pritjes.

PHP

Kjo është gjuha e programimit në të cilën është shkruar MediaWiki, dhe kërkohet për të ekzekutuar softuerin.

Kërkohet versioni PHP 5.5.9 ose më vonë për versionin e fundit të qëndrueshëm të MediaWiki.

Baza e të dhënave MySQL, PostgreSQL, SQLite ose MariaDB

MediaWiki ruan të gjithë tekstin dhe të dhënat në një bazë të dhënash, e cila më pas ndahet me aplikacione të tjera të bazuara në internet. Ju do të duhet një nga serverët e mëposhtëm të bazës së të dhënave për të ekzekutuar versionin e fundit të MediaWiki: MySQL, PostgreSQL, SQLite, ose MariaDB.

RAM dhe Ruajtje

Rekomandohet të përdorni 256MB RAM 85MB ruajtje për një kompjuter të vetëm Instalim Media Wiki.

Sidoqoftë, duhet të theksohet se kjo mund të mos jetë e mjaftueshme për një faqe publike të ngjeshur. Disa përdorues kanë raportuar drejtimin e MediaWiki në pak se 48MB RAM sipas faqes zyrtare të MediaWiki.

Vartësitë opsionale

Funksionalitet shtesë siç është imazhi i imazhit dhe dërgimi i postës elektronike mund të shtohen duke përdorur një varg varësish shtesë opsionale.

Këto varësi, përfshirë SendMail, ImageMagick dhe Shell Access janë jo thelbësore për instalimin e MediaWiki.

Informacione shtesë të kërkesës

Ju gjithashtu mund të përdorni një server web alternative si Nginx. Shumë nga mësimet atje dhe komuniteti i përdoruesve do të marrë një Linux ose një sistem tjetër Unix.

Edhe planet më të lira të përbashkëta do të tejkalojnë kërkesat minimale të sistemit, por një wiki e trafikuar mirë do të taksojë një server shpejt. Akoma më mirë është një ofrues pritës që do të instalojë MediaWiki për ju.

Ky do ju kursej shumë kohë. Pritësi juaj gjithashtu do të vazhdojë me azhurnimet më të fundit, i cili është i rëndësishëm për sigurinë.

Kush përdor Mediawiki?

Përveç Wikipedia, MediaWiki është përdorur për projekte të tjera të zhvilluara nën markën Wikimedia, duke përfshirë Wikipedia. Mbështet përmbajtje të specializuar, të tilla si formula matematikore, hieroglifë dhe galeritë e mediave, duke e bërë atë i përshtatshëm për çdo qëllim praktikisht. Mijëra përdorues të tjerë ekzekutojnë wikis e tyre në internet, në intranet e brendshme dhe në shkolla.

Komunitetet që përdorin Mediawiki

Gamepedia

Ndoshta më argëtimi nga të gjithë ata, një komunitet wiki për lojtarë!

Komunitetet janë rritur për të pritur wikis jashtë faqeve të rrjetit Wikimedia. Ekzistojnë disa hoste të ngrohtë që specializohen në pritjen e wikis për subjekte specifike, siç është Gamepedia për – e keni guxuar – lojërat dhe Biowikifarm për biologji.

Lejet e përdoruesit

Lejet mund t’u jepen përdoruesve ose grupeve, dhe përdoruesit mund të shtohen automatikisht në një grup kur sjellja e tyre përshtatet me një model të veçantë.

Për shembull, një përdorues që redakton artikuj shpesh mund të promovohet në një grup me më shumë të drejta sesa një redaktues i rastësishëm. Përdoruesit e administratorit kanë lejet përfundimtare, përfshirë aftësinë për të ndryshuar mënyrën e shikimit të softuerit wiki.

Përshtatshmëria e madhësisë Wiki

Megjithë fuqizimin e wikis të madh, MediaWiki është plotësisht e mirë për wikis në llogaritë më të vogla të përbashkëta të pritjes me një komunitet të vogël të përdoruesve.

kupon pritjeje në internet

Po kërkoni një marrëveshje të madhe në pritjen e MediaWiki?
SiteGround – vlerësuar me # 1 nga lexuesit tanë – ofron MediaWiki para-instaluar në planet e saj të pritjes. Dhe tani mund të kurseni deri në 67% në pritjen e SiteGround. Përdorni këtë lidhje speciale zbritje
për të marrë marrëveshjen.

Sintaksë MediaWiki

Pamja e Mediawiki
Kjo është si duket MediaWiki.

MediaWiki përdor një lloj të veçantë të shënjimit, i njohur si Sintaksa MediaWiki. Kjo është e ndryshme nga kodi HTML, megjithatë ndjek konventa të ngjashme.

është i dizajnuar të jetë i lehtë për t’u përdorur për redaktorët jo-teknikë dhe është krijuar posaçërisht për të qenë i lexueshëm.

Përkundër kësaj, përdoruesit pothuajse me siguri do të kenë nevojë për një fletë mashtrimesh për të krijuar formatimin dhe futjen e imazheve.

Ekziston edhe një shirit mjetesh që e bëjnë shumë më të lehtë formatimin e shpejtë të tekstit pa shtypur sintaksën me dorë. Një redaktor vizual është gjithashtu në dispozicion për redaktimin WYSIWYG.

Përdorimi i lidhjeve në MediaWiki

Lidhjet janë metoda kryesore e lundrimit, dhe MediaWiki automatikisht zbulon lidhje të prishura në mënyrë që përdoruesit të nxiten të plotësojnë boshllëqet dhe të zgjerojnë përmbajtjen.

Përdoruesit gjithashtu mund t’i vendosin temat e tyre në kategori dhe nënpjesë, dhe ka një kuti kërkimi për të gjetur artikuj shpejt.

Mjetet e redaktimit

MediaWiki gjithashtu ka mjete të sofistikuara që e bëjnë më të lehtë kontrollimin e redaktimeve në kohë reale. Nëse dy përdorues hyjnë në një temë dhe e editojnë, MediaWiki njeh përplasjen e mundshme dhe përpiqet t’i kombinojë redaktimet në një.

redaktimet e kontrolleve të aplikacionit dhe lejon përdoruesit t’i rishikojnë ato dhe t’i kthejnë ato potencialisht. Përdoruesit mund të flamurojnë tema të veçanta si ‘të vëzhguara’ për të mbajtur në vëmendje redaktimet e kryera nga të tjerët.

Biblioteka e Plugins MediaWiki

Biblioteka e Plugins MediaWiki

Ashtu si shumë aplikacione dhe skriptet PHP, fleksibiliteti i MediaWiki është përmirësuar nga biblioteka e tij e shtojcave, e cila aktualisht përmban më shumë se 2,000 shtesa të ndryshme.

Këto shtesa shtojnë veçori të reja ose ndryshoni funksionalitetin e aplikacionit bazë. Përdoruesit mund të shkruajnë vetë.

Instalimi i MediaWiki përmes CMS

Shumë hostë të uebit ofrojnë MediaWiki si një nga paketat CMS që mund të instalohen. Mundësia më e mirë është të përdorni versionin e tyre nëse është në dispozicion përmes panelit të kontrollit të hostit tuaj.

Konfigurimi fillestar

Konfigurimi fillestar i MediaWiki është përmes një forme në të cilën administratori lundron pas shpaketimit të skedarëve MediaWiki. Ju thjesht vendosni informacionin që MediaWiki duhet të ekzekutojë, siç është vendndodhjen e bazës së të dhënave dhe Emri i përdoruesit dhe fjalëkalim.

Konfigurimi përmes LocalSettings.php

Ju gjithashtu kryeni konfigurim tjetër përmes një skedari konfigurimi, LocalSettings.php. Ti mundesh shkarkoni këtë skedar përmes FTP, modifikoni atë në kompjuterin tuaj, dhe pastaj ngarkoni përsëri në server.

Qasja në SSH është e dobishme nëse jeni të kënaqur duke përdorur linjën e komandës. Në këtë mënyrë, ju mund të redaktoni skedarin drejtpërdrejt kur ju duhet të bëni ndryshime, të tilla si vënia në pah MediaWiki në një bazë të dhënash të re ose instalimi i një teme me porosi.

Redaktimi i këtij skedari është i drejtpërdrejtë. ’Shtë në PHP, por nuk duhet të keni njohuri të gjera të gjuhës. Shtë thjesht një listë e variablave që janë kryesisht vetë-shpjeguese. Ju vetëm ndryshoni vlerat që doni të ndryshoni dhe ruajeni atë.

Cilësimet shtesë

MediaWiki gjithashtu ka qindra mundësi në faqet e saj të cilësimeve dhe ka qenë të përkthyera në më shumë se 300 gjuhë. Pamja e saj mund të kontrollohet me CSS dhe skriptim. Të gjitha redaktimet në tema kryhen brenda softverit wiki, megjithëse lejet duhet të bllokohen vetëm për përdoruesit e administratorit.

Shënim: në MediaWiki, modelet nuk i referohen pamjes së paraqitjeve të faqeve. Modelet janë copëza të përmbajtjes që mund të vendosen në faqe dhe të shfaqen automatikisht.

Pritësit kryesorë të MediaWiki

Pritësit e mi të Top 3 MediaWiki

’Shtë koha për të parë një sy në hostet e mia të preferuara duke ofruar një mënyrë të thjeshtë për të përdorur MediaWiki.

Këto përfshijnë instalime të lehta dhe të gatshme për të shkuar versione të vetë MediaWiki.

SiteGround

Siteground MediaWiki Hosting

MediaWiki me sitin e faqes.

Do të doni një ofrues të pritjes që ju jep hapësirë ​​të rritet sa më shumë përdorues të shtojnë faqe në wiki tuaj.

Kjo kompani është një shembull i një ofruesi pritës që nuk është i specializuar në MediaWiki, por e bën më të lehtë për të pritur faqet e MediaWiki.

SiteGround është ai që ju rekomandojmë.

Ata gjithashtu kanë të dhëna të pakufizuara MySQL
për projektet MediaWiki.

Edhe më mirë, kompania ofron MediaWiki para-instaluar.

SiteGround gjithashtu mund të migrojë wikis nga një instalim para-ekzistues në serverin e ri.

Bluehost

Hosth BlueWost MediaWiki

MediaWiki me Bluehost.

Bluehost është një tjetër host-miqësor i faqes MediaWiki.

Kompania ofron serverë të përbashkët, cloud ose të dedikuar. Ashtu si SiteGround, ajo ofron qasje në SSH, në të gjitha nivelet e saj të shërbimit
.

Ndërsa ofron edhe instalime me një klik, MediaWiki nuk duket se përmendet.

Ky nuk është një tregtar tregtar, siç është lehtë për të instaluar MediaWiki në tuaj.

Bluehost ofron server të përbashkët, cloud, të dedikuar dhe host VPS.

Hostgator

Hostgator MediaWiki Hosting

MediaWiki me Hostgator.

Edhe më e lirë është HostGator, duke filluar nga 2.43 dollarë në muaj
.

Ashtu si me SiteGround, HostGator mund të migrojë një wiki ekzistuese të organizuar diku tjetër.

Ngjashëm me Bluehost, ndërmarrja nuk ka një plan të dedikuar MediaWiki.

MediaWiki është një instalim me një klik mbi pritjen e rregullt të Bluehost.

Shkalla më e ulët përfshin një domen të vetëm dhe instalim me një klik dhe bandwidth të pa-matur. HostGator është i mirë për njerëzit e rinj për të pritur wikis.

Pro dhe kundër të MediaWiki

Pika për t’u mbajtur mend

Shumë pak ofrues të mbajtjes së faqeve në internet specializohen në MediaWiki, kështu që nëse doni të organizoni një faqe MediaWiki, do të dëshironi një ofrues pritës që pret varësitë e tij, PHP dhe MySQL.

Të gjithë ofruesit kryesorë të mbajtjes së faqes në internet i mbështesin këto, me shumë prej tyre duke e bërë më të lehtë për të filluar me MediaWiki nga vendosja e parakushteve dhe madje instalimi i MediaWiki për ju.

Jini të vetëdijshëm që shumë prej planeve më të lira janë në serverët e përbashkët të pritjes, ku wiki juaj ndan një server me uebfaqe të tjera. Nëse Wiki juaj merr shumë përdorues që bëjnë redaktime, do të doni të transferoheni në një VPS.

Pro dhe kundra

Në ndërkohë, le të përmbledh disa ulje-ngritje të MediaWiki, të cilat janë të dukshme.

Pros:

 • Wiki popullore me bazën e madhe të përdoruesit.
 • Shumë shtesë në dispozicion.
 • Burim i lirë dhe i hapur.

Cons:

 • Mund të jetë e vështirë për tu konfiguruar.
 • Kërkon konfigurim përmes një skedari teksti.
 • Ndryshimet në serverin në internet, PHP ose bazën e të dhënave mund të prishin wiki.

kupon pritjeje në internet

Po kërkoni hostin e duhur MediaWiki?
SiteGround – vlerësuar me # 1 nga lexuesit tanë – ofron MediaWiki para-instaluar në planet e saj të pritjes. Aktualisht, ju mund të kurseni deri në 67% në pritjen e SiteGround. Përdorni këtë lidhje speciale zbritje
dhe filloni wiki tuaj sot.

Karakteristika të tjera në Wiki

 • DokuWiki

MediaWiki Pyetjet e bëra më shpesh

 • Farë është MediaWiki?

  MediaWiki është një program falas me burim të hapur të përdorur për të krijuar wikis në internet: faqet e internetit të ngjashme me enciklopedinë që lejojnë redaktimin bashkëpunues nga përdoruesit e tyre. Fillimisht u krijua posaçërisht për të ekzekutuar Wikipedia, por tani është në dispozicion për përdorim publik.

 • Kush zhvillon programin MediaWiki?

  MediaWiki u zhvillua për herë të parë në 2002 nga redaktori i Wikipedia, Magnus Manske për të drejtuar faqet e internetit të Fondacionit Wikimedia, duke përfshirë Wikipedia.org, Wociation dhe Wikimedia Commons. Softueri tani mirëmbahet nga fondacioni Wikimedia, me Zyrtarin e tij Kryesor Teknik tani përgjegjës për menaxhimin e zhvillimit të tij dhe lëshimin e azhurnimeve për çdo tre deri në tetë muaj. Përveç krijuesve të paguar të Fondacionit Wikimedia, ekziston një komunitet i madh aktiv i zhvilluesve që kontribuojnë në projekt.

 • Për çfarë përdoret MediaWiki?

  MediaWiki fillimisht u krijua posaçërisht për të drejtuar Wikipedia, dhe aplikacioni kryesor i saj është krijimi i faqeve të internetit me stil wiki. Sidoqoftë, MediaWiki i jep vetes shumë përdorime të tjera për strukturimin e përmbajtjes së faqes në internet. Hasshtë përdorur për të menaxhuar bazat e njohurive dhe dokumentacionin; për të krijuar faqe lajmesh, bloge, ose faqe interneti personale; projekte bashkëpunuese të grupeve arsimore; faqet e brendshme të ndërmarrjeve; dhe për prototipimin e shpejtë të dokumenteve. Uebfaqet e dukshme që përdorin MediaWiki përfshijnë wikiHow, WikiLeaks, Conservapedia, Scholarpedia dhe Intellipedia të Komunitetit të Inteligjencës së Shteteve të Bashkuara.

 • A është MediaWiki falas?

  Po, MediaWiki është në dispozicion si një shkarkim falas nga faqja zyrtare e MediaWiki. Isshtë me burim të hapur dhe licencohet në licencën e përgjithshme publike GNU, versioni 2.

 • Farë shkruhet MediaWiki në?

  Softueri MediaWiki është shkruar në gjuhët e programimit PHP dhe mund të ruajë informacionin e tij në një bazë të dhënash MySQL, PostgreSQL ose SQLite.

 • A është MediaWiki e shkallëzuar për zhvillimin e projekteve dhe faqeve të internetit?

  Meqenëse u krijua për të drejtuar Wikipedia, një uebfaqe e madhe me trafik të lartë, MediaWiki ka optimizuar për performancën dhe shkallëzueshmërinë gjatë gjithë zhvillimit të saj. Ai përdor shumë metoda të ndryshme për të përmirësuar performancën e tij, duke përfshirë mjete të ndryshme caching dhe compression data.

 • Cilat janë disa nga tiparet kryesore të MediaWiki?

  MediaWiki ka shumë karakteristika që e bëjnë atë një zgjedhje popullore për krijimin e faqeve wiki. Ajo ka një përqendrim të fortë në shumëgjuhësi, duke e bërë atë ideal për faqet në gjuhë të shumta. MediaWiki përdor një sistem të lehta shënjimi, i krijuar për të qenë më i thjeshtë se HTML, duke e bërë më të lehtë për përdoruesit jo-teknikë të kontribuojnë. Ka shumë mundësi për të gjurmuar redaktimet, përfshirë mundësinë për të parë të gjitha redaktimet e një përdoruesi të veçantë, ose mundësinë e përdoruesve individualë të shtojnë faqe në një listë vëzhgimi dhe të njoftohen për çdo ndryshim të ardhshëm. MediaWiki gjithashtu ka shumë karakteristika që e bëjnë të lehtë strukturimin dhe lundrimin në sasi të mëdha informacioni. Softueri MediaWiki është gjithashtu shumë i adaptueshëm përmes mijëra shtesave ose lidhjeve PHP për zhvilluesit.

 • A ka ndonjë pengesë në përdorimin e MediaWiki?

  Disa përdorues të MediaWiki citojnë se kanë probleme teknike duke përdorur ndërfaqen e redaktuesit, duke e bërë të vështirë pjesëmarrjen në redaktimin e wiki. Meqenëse nuk është përcaktuar asnjë sintaksë zyrtare MediaWiki, nuk ka redaktorë WYSIWYG (Youfarë shihni se është ajo që ju merrni) në dispozicion për MediaWiki.

 • Isshtë në dispozicion mbështetja për MediaWiki?

  Mbështetja për MediaWiki thekson një qasje DIY për zgjidhjen e problemeve. Ekziston një tavolinë mbështetëse në faqen zyrtare të MediaWiki ku mund të kërkoni ndihmë, por ato inkurajojnë përdoruesit të kërkojnë përmes dokumentacionit përpara se të postoni një kërkesë për mbështetje. Ekziston gjithashtu një listë zyrtare e postave, e quajtur Mediawiki-l, dhe ka disa shtypura dhe libra në internet për administrimin e MediaWiki.

 • Si e krahason MediaWiki me Konkursin?

  Konkluzioni është një program softuer për bashkëpunim ekipor i shkruar në Java. Softwareshtë softuer i pronarit i zhvilluar dhe shitur nga Atlassian, dhe është në shënjestër për dhe përdorur kryesisht nga bizneset. Konkluzioni ka disa tipare që i mungojnë MediaWiki, të tilla si një redaktor WYSIWYG dhe integrimi me MS Office. Për shkak se Konvulsioni është paguar softuer, ka një sistem të biletave mbështetëse për klientët. Bizneset që kanë buxhet mund të duan të marrin në konsideratë të investojnë në Konkurrencë, megjithëse me kohën MediaWiki mund të përshtatet për shumicën e nevojave të biznesit.

 • Si e krahason MediaWiki me TWiki?

  TWiki është një aplikacion wiki i shkruar në Perl, dhe kryesisht i zhvilluar për menaxhimin e projekteve teknike dhe punimeve arsimore. Ashtu si MediaWiki, TWiki është me burim të lirë dhe të hapur, i licencuar nën GPL, dhe funksionaliteti i tij është gjithashtu i zgjerueshëm përmes shtojcave. Ndërsa ata ndajnë shumë karakteristika, MediaWiki ka një reputacion për të qenë më intuitiv dhe i thjeshtë për t’u përdorur sesa TWiki.

 • Cilat janë kërkesat e instalimit për MediaWiki?

  Për të instaluar MediaWiki në serverin tuaj të internetit, do t’ju duhet, së paku, një server Apache (ose i ngjashëm) me internet; PHP; dhe qoftë MySQL, PostgreSQL, ose SQLite. Nëse plani juaj i zgjedhur i pritjes nuk përfshin MediaWiki, mund të dëshironi të kontaktoni kompaninë tuaj pritëse për t’u siguruar që plani juaj plotëson kërkesat minimale.

 • A rekomandon MediaWiki ndonjë kompani apo plane pritëse?

  MediaWiki mban një listë të hosteve në faqen e tyre të internetit, por ata janë të kujdesshëm të vini re që ata nuk garantojnë ose miratojnë ndonjë nga hostet në listë.

 • Bëni ndonjë kompani në internet të specializuara në MediaWiki?

  Po, disa kompani të mbajtjes së faqeve në internet ofrojnë plane të optimizuara për ekzekutimin e faqeve MediaWiki. Shumë prej tyre vijnë me para-instaluar MediaWiki, ose ofrojnë instalim të thjeshtë me një klik të softverit MediaWiki. Disa ofrojnë veçori shtesë si regjistrimi i domenit .wiki dhe azhurnimet automatike. Ekzistojnë gjithashtu faqe që ofrojnë programe falas për MediaWiki për subjekte specifike, siç është Gamepedia, ku mund të filloni falas wiki tuaj të lidhur me lojrat, ose Biowikifarm, i cili është i specializuar në projekte të biologjisë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map