XSL: Mësoni teknologjitë për ndryshimin dhe renditjen e XML

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


XSL: XSLT, XSL-FO dhe XPath

XSL (Language Extensible Stylesheet) është një gjuhë styling për dokumentet XML.

Më shpesh kur dikush i referohet XSL, ai i referohet XSLT ose XSL-FO. Por gjithashtu përfshin XPath dhe XQuery.

Në këtë udhëzues, ne do të diskutojmë të gjitha këto mjete, sepse pa to, XML është me të vërtetë vetëm një bazë e të dhënave të thjeshtë.

HTML ishte krijuar kryesisht për të paraqitur përmbajtje të lexueshme nga njeriu në një ekran, në një shfletues të internetit. XML është krijuar për të ruajtur dhe transferuar përmbajtje të strukturuar në mënyrë arbitrare, kryesisht për konsum nga një aplikacion, dhe shpesh për prezantim në një ekran.

Por çfarë do të bësh nëse dëshiron të prezantosh XML-në tuaj jo në një ekran por në letër të shtypur, në një libër, katalog ose broshurë? Ose si një përafrim PDF i atyre formateve?

XSLT

XSLT qëndron për Transformime të Gjuhëve të Zgjatura të Stilit të Lartë, dhe është një pjesë e XSL – së bashku me XSL-FO, XPath, dhe XQuery.

Qëllimi i XSLT është të sigurojë një gjuhë që mund të specifikojë se si të shndërrohet një dokument XML në një tjetër dokument. XSLT mund të përdoret për të shndërruar XML në një XML tjetër me një përkufizim ose skemë të llojit të ndryshëm të dokumentit.

Mund të përdoret gjithashtu për të shndërruar XML në HTML ose në një dokument XML Formatting Objects.

Udhëzues dhe tutoriale të përgjithshme XSL dhe XML

 • XSL Video Tutorial – Bazat e XSL përfshijnë hollësisht XSL, XSLT dhe XSL-FO, me shembuj.
 • Skew.org XML & Burimet XSLT ka një listë të lidhjeve për shembull të dokumenteve XSL, së bashku me disa burime dhe mjete të dobishme.
 • Burimet XML dhe Validuesit: mësoni gjithçka rreth vetë XML-së.

Tutoriale XSLT

 • XSLT Tutorial është një nga mënyrat më të njohura për të mësuar bazat e XSLT në internet.
 • Hyrje në XSLT është një mësim teknik i hollësishëm nga IBM DeveloperWorks.
 • Si të transformoni XML është fillimi i një tutoriali shumëpjesësh në XSLT, duke shpjeguar se si të përdorni gjuhën në detaje.
 • XSLT Tutorial – Bazat është një mësim hyrës, por mjaft i gjatë dhe i hollësishëm, i cili shpjegon qëllimin e XSLT dhe tregon se si të bëni transformime relativisht të thjeshta nga XML në HTML.
 • Thelbësore XSLT është një ekstrakt nga libri i shtypur i Steven Holzner 2001, Inside XSLT.
 • XML dhe XSLT është një prezantim i shkurtër për XSLT, duke treguar një transformim të thjeshtë (por interaktiv) XSLT.
 • Si XSLT Works është një ekstrakt nga XSLT 1.0 Pocket Reference (2005), nga Evan Lenz. Ky është një mësim më teknik sesa shumë nga faqet e tjera hyrëse, me shumë informacione të hollësishme për programimin.
 • XSLT Tutorial: Tiparet e Avancuara mbulojnë ndryshore, çelësa, kondicionerë dhe ndryshimin midis përpunimit të shtytjes dhe tërheqjes. Ky tutorial është nga faqja e David Birnbaum’s Digital Humanties, kështu që shembujt janë tërhequr nga dokumentet XML të rëndësishme për hulumtimin e shkencave njerëzore.
 • Whatfarë është XSLT? është një mësim mjaft i gjerë nga O’Reilly që mbulon sfondin XML, specifikimet e ndërlidhura dhe ka informacion të thelluar mbi XSLT.
 • XSLT Hyrje ju përshkon çdo aspekt të gjuhës XSLT, me një fokus në aftësitë e programimit.
 • Përmbledhja e XSLT nga Tutorials Point jep një vështrim të nivelit të lartë se si përdoret XSLT.
 • Shndërrimi i të dhënave XML me XSLT është një mësim Java i përqendruar në gjuhë.
 • XSLT 1.0 dhe XPath 1.0 është një mësim falas 8-pjesësh për përdorimin e XSLT. Kjo bazohet në një kurs premium më të thelluar me përmbajtje video, të cilit mund t’i qaseni nga e njëjta faqe.
 • Tutorial XSLT i Scott Penrose është një prezantim shumë praktik për XSLT që shpejt merret me keqkuptime dhe pyetje të zakonshme, dhe ofron shembuj të shkëlqyera së bashku me udhëzime se si të përdorni mjetet më të njohura XSLT.
 • XSLT Tutorial është udhëzuesi i fillestarit për XSLT dhe XML.
 • Si të krijoni një faqe në internet statike HTML me navigimin Duke përdorur XSLT është një mësim praktik për shndërrimin e XML në HTML.
 • Libxslt Tutorial shpjegon se si të përdorni bibliotekën libxslt C për të shndërruar një dokument XML në HTML.
 • XSLT Tutorial nga ActiveState shpjegon se si të punoni me XSLT në Komodo IDE.
 • XSL Languages ​​siguron një përmbledhje të mënyrës se si XSLT funksionon së bashku me XSL-FO, XPath, XQuery, XML dhe gjuhë të tjera të shënjimit.
 • XML dhe tutoriali XSLT për Dreamweaver shpjegon se si të importoni një dokument XML në Dreamweaver, ta transformoni atë me XSLT dhe ta përgatisni atë për botim në internet.
 • Transformimi i XML me XSL përshkruan se si të përdoret XSLT për të importuar dokumente XML në InDesign.

Materiale mësimore shtesë XSLT

 • Referenca e Rrjetit Mozilla Developer XSLT është e gjerë. Ai përfshin një referencë të hollësishme për XSLT, mësime mbi transformimet themelore, këshilla për përpunimin e mjeteve të shfletuesit, lidhje të dobishme dhe më shumë.
 • Pyetje dhe përgjigje të XSLT është një përzgjedhje me të vërtetë e dobishme e FAQ-ve të lidhura me XSLT.
 • Transformimet XSLT në Oracle Service Bus shpjegon se si funksionon XSLT në OSB. Edhe nëse nuk përdorni OSB, ky mësimdhënie jep një pasqyrë të mirë se si XSLT përdoret në mënyrë programore brenda një sistemi për t’i shërbyer nevojave për formatimin e dokumenteve të ndërmarrjes.
 • Mjetet për XSL është një listë e menduar e mjeteve të autorizimit, redaktimit, analizimit dhe transformimit të XSL, me koment.
 • XMLUrlResolver: Përdorimi i burimeve të integruara XSLT në C # shpjegon një teknikë të përparuar për përfshirjen e dokumenteve XML në dokumente të tjera.

Referenca XSLT

 • Transformimet XSL (XSLT) janë Rekomandimi origjinal 1.0 W3C për gjuhën.
 • Transformimet XSL (XSLT) Versioni 2.0 është specifikimi aktual W3C.
 • Transformimet XSL (XSLT) Versioni 3.0 është rekomandimi zyrtar i W3C për versionin më të fundit të XSLT. Sikur sikur ky shkrim, XSLT 3.0 është ende një Rekomandim i Kandidatëve, që do të thotë se nuk është miratuar zyrtarisht ende.
 • XSLT 1.0 & XPath 1.0 Referenca e Shpejtë është një PDF gati për të shtypur një referencë xhepi që mund të dele dhe të marrë me vete kudo.
 • Familja e Gjuhëve të Zgjatura të Stileve (XSL) është një indeks i burimeve të lidhura me XSL nga W3C.

Mjetet për të punuar me XSLT

 • Transformimi i XML me XSLT është një transformator XML në internet.
 • Mjeti Online Test i XSLT drejton Transformimet XSLT në XML në internet. Gjithashtu përfshin shembuj dokumente për të parë se si funksionojnë transformimet.
 • Altova MapForce është një aplikacion UI i desktopit që ju lejon të vendosni në modele XML Schema ose DTD krah për krah dhe përmbajtjen e hartave nga njëra në tjetrën, duke gjeneruar automatikisht XSLT tuaj për t’u shndërruar nga një në tjetrin.
 • Biblioteka Standarde XSLT është një grup mjetesh dhe modelesh XSLT, të shkruara në vetë XSLT.
 • Editori oXygen XML ofron mbështetje të shkëlqyeshme për autorizimin, redaktimin dhe korrigjimin e XSLT.
 • Xalan-C ++ është një procesor me burim të hapur XSLT nga Apache Software Foundation.
 • EditiX është një redaktues dhe debugger ndër-platformë XSLT.
 • Gulp-Xslt është një plugins transformimi XSLT për Gulp.
 • XMLSpy i Altova mbështet XSLT 1.0 dhe 2.0.
 • SAXON është një procesor XSLT dhe XQuery.
 • Xmplify Editor XML për Mac OS X ka mbështetje të mirë për XSLT.

Librat XSLT

 • Të mësuarit XSLT (2003), nga Michael James Fitzgerald, është një udhëzues praktik për XSLT të destinuar për zhvilluesit me përvojë që nuk kanë punuar më parë me XSLT ose XPath.
 • XSLT 1.0 Pocket Reference (2005), nga Evan Lenz, është një libër i dobishëm që duhet të keni në tryezën tuaj (ose në xhep) nëse përdorni XSLT rregullisht.
 • XSLT dhe XPath On The Edge (2001), nga Jeni Tennison, nuk është një tekst prezantues për XSLT. Përkundrazi, është një udhëzues praktik për zbatimin e XSLT në botën reale, me shumë zgjidhje praktike për problemet e zakonshme (dhe jo aq të zakonshme).
 • XSL: Traineri Personal për XSLT, XPath dhe XSL-FO (2015), nga William Stanek, është me të vërtetë një “trainer”, duke ofruar një seri shembujsh praktikë për të përmirësuar aftësitë tuaja XSL.
 • Fillimi XSLT 2.0: Nga Novice në Professional (2005), nga Jeni Tennison, është një libër hyrës që fillon me HTML dhe ecën lexuesit përmes një kuptimi të XML dhe pastaj përqendrohet në mënyrën se si funksionon XSLT.
 • XSLT For Dummies (2002), nga Richard Wagner, është një libër i shkëlqyeshëm për këtë temë dhe, si shumica e librave “Për Dummies”, mbulon materialin në një mënyrë tërheqëse, të drejtpërdrejtë.
 • Referenca e 2-të e Programuesit XSLT (2001), nga Michael Kay, është një referencë shumë e njohur për tavolinën, e konsideruar thelbësore nga shumë programues të XSLT.
 • Edicioni Special duke përdorur XSLT (2002), nga Michael Floyd, mbulon bazat e XSLT, marrëdhëniet e XSLT me XSL-FO dhe tregon se si XSLT mund të përdoret për të gjeneruar një gamë të gjerë të formateve përfshirë SVG dhe PDF.
 • Fillimi XSLT dhe XPath: Transformimi i Dokumenteve dhe të Dhënave të XML (2009), nga Ian Williams, mbulon bazat, por gjithashtu ka një përqëndrim në punën XML të drejtuar nga të dhënat për përdorim programatik.
 • Sams Mësoni veten XSLT në 21 ditë (2002), nga Michiel Van Otegem, është një nga librat më të njohur mësimor për të mësuar XSLT.
 • XML, XSLT, Java dhe JSP: Një Studim i Rastit në Zhvillimin e një Aplikacioni në internet (2001), nga Westy Rockwell, është një libër shumë praktik për njerëzit që punojnë me XML dhe XSLT në Java.
 • XSLT Cookbook: Zgjidhje dhe Shembuj për Zhvilluesit XML dhe XSLT (2005), nga Sal Mangano, ofron një numër shembujsh të gatshëm dhe dokumente që mbulojnë shumë raste të zakonshme të përdorimit të XSLT.
 • Mastering XSLT (2002), nga Chuck White, është një libër i avancuar për zhvilluesit të cilët tashmë e kuptojnë XSLT dhe duan të zhyten në fund të thellë.
 • XSLT, Edition 2nd (2008), nga Doug Tidwell, është një referencë dhe udhëzim i detajuar në XSLT 2.0.
 • XSLT Jumpstarter: Niveloni kurbën e të mësuarit dhe vendosni XML-në tuaj të Punojë (2015), nga David James Kelly, është një libër i drejtuar nga shembulli i krijuar për të marrë zhvilluesit të shpejtojnë në XML dhe XSLT shpejt.

Pse keni nevojë për XSLT

Nëse punoni me dokumente XML, dhe keni nevojë për një mënyrë për të përkthyer brenda dhe jashtë formateve të shumëfishta, duhet të kaloni ca kohë duke mësuar ins dhe burimet e XSL & XSLT.

XSL-FO

HTML nuk ka asnjë mbështetje për përmbajtjen e pagizuar, dhe versionet jo HTML të XML nuk ofrojnë asnjë informacion styling fare. Ju mund të përdorni një fletë stilografie CSS vetëm për të shtypur, por që ju jep vetëm kontroll rudimentar mbi paraqitjen e printimit.

Zgjidhja fillon me një standard relativisht të pashfrytëzuar me një potencial të madh, XSL-FO.

FO nënkupton “Formatimin e objekteve”, dhe standardi është një pjesë e gjuhës së stileve XSL – eXtensible. Dy pjesët e tjera të standardit XSL janë XSLT dhe XPath.

Si funksionon XSL-FO?

Nëse jeni mësuar me HTML dhe CSS, XSL-FO mund të duket pak e çuditshme. Një nga idetë më të rëndësishme me HTML + CSS është ndarja e përmbajtjes nga styling. Dokumenti HTML përmban të gjithë përmbajtjen, në mënyrë ideale pa ndonjë informacion styling ose prezantues; fleta CSS ofron stilimin dhe prezantimin.

XSL-FO është më shumë si një format TeX / LaTeX, PostScript ose Microsoft Word – është një format i faqosjes së faqeve që përmban si përmbajtjen ashtu edhe stilin. Një skedar XSL-FO (ose .fo) mund të shtypet direkt me një procesor FO.

Kjo nuk e prish ndarjen e shqetësimeve, sidoqoftë. Në mënyrë tipike, nuk autori. Metoda standarde është që së pari të prodhohet XML ose (X) HTML, qoftë me dorë ose programatikisht (për shembull, nga një bazë të dhënash), dhe përdorimi XSLT për të shndërruar XML në XSL-FO. XSL-FO më pas mund të konsumohet nga një procesor FO, dhe të shndërrohet në material të shtypur për shpërndarje.

XSL-FO, së bashku me të gjithë zinxhirin e prodhimit XML, është një mjet shumë i dobishëm kur keni përmbajtje që duhet të rivlerësohet për media të ndryshme. Rasti më i zakonshëm i përdorimit është informacioni për inventarin që duhet të shfaqet në katalogë, broshura, dyqane online, sinjalistikë, etiketa, paketim, dhe disa formate të tjera, të gjitha nga një burim i vetëm.

Tutoriale XSL-FO

 • XSL-FO Tutorial është një tutorial i thelluar që përfshin XSL, XSLT dhe XSL-FO në detaje, me shembuj.
 • XSL Formatting Objects është një mësim shumë teknik që shpjegon se si funksionon XSL-FO dhe si ta përdorim atë, me shumë mostra kodesh dhe diagrame për të ndihmuar të kuptuarit.
 • Isfarë është XSL-FO? është versioni në internet i disa kapitujve të parë të Formatimit Praktik duke përdorur XSL-FO nga G Ken Holman, një libër i shkëlqyer i cili për fat të keq nuk është më në shtyp. (Ndjekja vijuese, Definitive XSL-FO është ende e disponueshme.)
 • Hyrje në XSL-FO është një shpjegim i mirë në nivelin e hyrjes së shtypjes XSL-FO dhe XML.
 • Një Parathënie e butë për faturat XSL-FO vetë si “një vend për të filluar”, dhe është. Ky është një prezantim i mirë nëse nuk jeni shumë teknik, nuk dini shumë rreth XML, por prapëseprapë duhet të merrni një dorezë në XSL-FO.
 • Duke përdorur XSL-FO, nga Sams Teach Yourself XML në 21 Ditë jep një shpjegim praktik se si XSL-FO përdoret zakonisht në jetën reale.
 • Si të zhvilloni shndërrimet e stileve për transformimin e XML në XSL-FO (PDF) është një mësim i avancuar që shpjegon se si të krijoni fletë stilet XSLT për konvertimin dhe shtypjen e dokumenteve komplekse XML.
 • XSL-FO Tutorial është një mësim prej 16 pjesësh në XSL-FO, me informacion shtesë në lidhje me shtesat e pronarit Altsoft të XSL-FO që ndihmojnë në printimin e XML drejtpërdrejt në PDF.
 • XSL-FO Tutorial shpjegon XSL-FO në kontekstin e XML, XSLT dhe XPath. Ky tutorial gjithashtu përfshin kuize, kështu që ju mund të provoni njohuritë tuaja.
 • Përdorimi i XSL-FO për të krijuar dokumente të shtypshme shpjegon se si të përdorni XSL-FO si një urë lidhëse midis informacionit të ruajtur në një bazë të dhënash ose sistemi raportimi dhe dokumente të shtypshme.
 • XQuery / Gjenerimi i PDF Nga skedarët XSL-FO jep udhëzime praktike hap pas hapi dhe mostra kodesh për gjenerimin e PDF-ve nga dokumentet XML duke përdorur XSL-FO.
 • XPubs: XSL-FO për Dokumentim Formatimi është më pak një mësimdhënie dhe më shumë një postim në formë blogu. Qasja më personale ofron një këndvështrim të dobishëm mbi avantazhet praktike dhe disavantazhet e përdorimit të XSL-FO për botimin e shtypur.

Materiale mësimore shtesë XFL-FO

 • XML për përmbajtjet krijuese dhe aplikimet për paraqitjen e faqeve është një letër e bardhë që mbron përdorimin e XML si një burim të vetëm për përmbajtje që duhet të shtypet dhe shfaqet në një numër kontekstesh të ndryshme, të tilla si një faqe në internet, një broshurë, një katalog dyqanesh.
 • Shndërrimi i dokumenteve Word në formatin XSL-FO është një udhëzues i vjetëruar, por ende interesant për gjenerimin e dokumenteve XSL-FO dhe PDF nga skedarët .doc.
 • HTML në formatimin e objekteve (FO) Udhëzuesi i konvertimit siguron informacion dhe shabllone për konvertimin e dokumenteve HTML në PDF, duke përdorur XSL-FO.
 • Fosox: Gjenerimi i objekteve të formësimit XSL në Python shpjegon se si të përdoret Python për të gjeneruar PDF nga dokumentet XML në Python, duke përdorur modulin fosox.

Vegla XSL-FO

 • Apache FOP është formatori standard i industrisë së shtypjes për XSL-FO. Shtë me burim të hapur, shkruar në Java dhe mund të prodhojë PDF, PostScript, PCL, AFP, XML, AWT, PNG dhe RTF..
 • J4L FO Designer është një redaktor WYSIWYG për krijimin dhe redaktimin e skedarëve XSL-FO për konsum nga Apache FOP ose formatorë të ngjashëm të shtypjes.
 • Redaktori i Oxygen XML ka mbështetje të qartë për redaktimin XSL-FO.
 • XMLmind XSL-FO Converter ju lejon të konvertoni nga formatet XML ose XSL-FO në Microsoft Word, LibreOffice ose OpenOffice.
 • Transformimet Online XML-FO janë një mjet në internet që konverton dokumentet XML në PDF, duke përdorur XSL-FO.

Librat XSL-FO

 • XSL-FO (2002), nga Dave Pawson, është teksti standard mbi këtë temë nga O’Reilly. Highlyshtë shumë teknike, me theks në krijimin e XSL-FO duke përdorur XSLT për të shndërruar dokumentet XML.
 • Doracaku i Zhvilluesit të Formatimit të Objektit XSL (2002), nga Doug Lovell, është një nga librat e parë dhe akoma një nga më të mirët, për të gërmuar në mënyrë specifike në formatin e shënjimit XSL-FO, në vend që thjesht të supozojmë se të gjithë XSL-FO do të gjenerohej nga Transformime XSLT.
 • Definitive XSL-FO (2003), nga G Ken Holman, është më shumë një libër referimi sesa një mësimdhënie. Ajo shpjegon specifikimin e W3C në detaje, duke mbuluar tema që udhëzuesit e tjerë XSL-FO lënë jashtë.

XSL-FO nuk është mjet i trashëgimisë

XSL-FO është një nga disa standarde që lidhen me XML që nuk kanë marrë aq shumë vëmendje që kur ndryshojnë HTML dhe XML. Sidoqoftë, është një teknologji jashtëzakonisht e dobishme dhe nuk ka asgjë “trashëgimi” në lidhje me të. Vazhdon të jetë në përdorim të rëndë në ndërmarrjet dhe mjediset industriale që duhet të menaxhojnë përmbajtjen dhe të dhënat nëpër media dhe botime të shumta.

XPath

XPath është pak më ndryshe dhe më e përgjithshme se XSLT dhe XSL-FO. Shtë një gjuhë pyetjeje që përdoret për të gjetur dhe përzgjedhur përmbajtjen në një dokument XML ose HTML.

XPath është një alternativë më e fuqishme për Zgjedhësit CSS. Ndërsa Zgjedhësit CSS janë më të lehtë për t’u përdorur, por nuk janë gjithmonë të mundshëm nëse autori i dokumentit ka lënë veçori të zakonshme të tilla si id dhe klasa. XPath ofron një mënyrë për të specifikuar çdo nyje në një pemë DOM, edhe pa këto atribute. Kjo e bën atë të përshtatshëm për scraping në internet dhe analizën e dokumenteve.

Gjuha mori vëmendje të madhe kur u prezantua në vitin 1999. Ajo është ende e dobishme dhe e lulëzuar sot, por nuk ka aq shumë mësime bashkëkohore sa mund të ketë. Pra, ne kemi mbledhur burimet më të mira në dispozicion për të mësuar dhe përdorur XPath.

Tutoriale XPath

 • Tutoriali XPath nga W3Schools është shpjegim shumëpjesësh, i thelluar i XPath, me shumë shembuj praktikë dhe një shpjegim të mirë se si XPath është i lidhur me standardet e tjera XML.
 • Përmbledhja XPath nga Tutorials Point ofron një lehtësi për t’u ndjekur hyrjen në gjuhë.
 • XPath Tutorial është një mësim i shkruar nga komuniteti mbi bazat XPath nga Edutech Wiki.
 • Tutoriali 10-Minutësh XPath është një prezantim i përqendruar në Perl për XPath, i drejtuar kryesisht drejtuesve të sistemit.
 • XML XPath Tutorial është një hyrje me bazë Java në XPath.
 • XPath Syntax është një mësim shumë teknik për XPath, me fokus në zbatimin. NET, nga Rrjeti i Microsoft Developer.
 • Si XPath Works është një hyrje e përqendruar në Java në XPath, nga Oracle.
 • Canfarë mund të bëjë XPath për mua? është një hyrje në XPath, për të mirën e akademikëve kryesisht jo-teknikë të kursyer që punojnë në shkencat humane. Ky është një vend shumë i mirë për të filluar nëse po përdorni XPath për të kërkuar dokumente për kërkime shkencore.
 • XPath Tutorial është një prezantim i butë për përdorimin e XPath, me fokus në kërkimin e përmbajtjes së ebook.
 • Aplikimi për tutorialë XPath është një mësimdhënës interesant nga Rrjeti i Zhvilluesve të Microsoft. Kjo ju ndihmon të mësoni XPath duke treguar se si të krijoni një aplikacion i cili përdor XPath për të mësuar XPath.
 • Mësoni XPath me Shembull është një mësim vizual i gjuhës.
 • XPath për Scraping në Web shpjegon se si të përdorim XPath për të nxjerrë programatikisht përmbajtje nga faqet e internetit me Python.
 • Scraping PHP Duke përdorur DOM dhe XPath Tutorial shpjegon se si të përdorni XPath dhe PHP për të nxjerrë programatikisht përmbajtje nga faqet e internetit.
 • Rrjeti i Zhvilluesve të Mozilla-s ka një gamë të gjerë të dokumentacioneve, mësimeve, materialeve referente dhe mjeteve që lidhen me XPath.

Referenca XPath

 • Referenca e shpejtë e XSLT dhe XPath (PDF) është një referencë në xhep, e krijuar për tu shtypur, palosur dhe mbajtur me vete.
 • Shembuj XPath është një indeks i shprehjeve XPath, me shpjegime.
 • Shembuj XPator Locator është një koleksion në stilin e librave gatim të shembujve XPath që mund t’ju ndihmojnë të ndërtoni pyetje komplekse dhe të fuqishme XPath.

Vegla XPath

 • Free Online XPath Tester është një testues online XPath që ju lejon të provoni shprehjet kundër dokumentit në internet përmes URL-së.
 • XPath-Tools është një grup i shërbimeve të linjës së komandës për nxjerrjen e të dhënave nga dokumentet HTML dhe XML.
 • XPath Visualizer është një mjet desktop Windows që siguron një paraqitje vizuale të një peme XML ose HTML, dhe rezultatet e pyetjeve XPath të kryera kundër tij.
 • XMLSpy, një redaktues XML, ka një Redaktues të integruar në Xpath dhe Debugger që ofron një numër mjetesh për të punuar me XPath, duke përfshirë përfundimin automatik, sugjerimet për rrugë të thella dhe vlerësimet me shumë skedarë.
 • Stylus Studio ka disa mjete të dobishme XPath, duke përfshirë një gjenerues të shprehjes vizive që do t’ju ndihmojë të ndërtoni një pyetje XPath duke zgjedhur përmbajtjen brenda një dokumenti. Mësimet e tyre XPath gjithashtu ia vlen të kontrollohen.

Bibliotekat dhe Implementimet e XPath

 • Moduli XPath për Gnome XML C Parser ofron mbështetje XPath në C, dhe gjithashtu ka detyrime për Python, Perl, C ++, PHP, Pascal, Ruby, dhe Tcl.
 • Biblioteka XPath për gjuhën e programimit OCaml.
 • Xhems XPath ofron mbështetje XPath në Ruby.
 • Paketa npm Xpath siguron implementimin e Xpath dhe ndihmës për Node.js.
 • XPathJs është një implementim i pastër JavaScript i XPath, krijuar nga Google.

Librat XPath

 • Referenca e Programuesit XPath 2.0 (2004), nga Michael Kay, është puna klasike përfundimtare e referimit në XPath.
 • Definitive XSLT dhe XPath (2001), nga G Ken Holman, është udhëzuesi autorizues për XPath dhe XSLT. Shtë shumë teknike dhe siguron gjithashtu pjesën më të madhe të sfondit filozofik dhe teorik se si është krijuar XML dhe çfarë përmban në të vërtetë në specifikimet. Ka libra më të lehtë për të mësuar se si të përdorni XPath, por pak që do t’ju ndihmojnë të kuptoni me të vërtetë në këtë thellësi.
 • Python dhe XML (2001), nga Jones dhe Drake, përfshin seksione mbi përdorimin e Python për të kërkuar dhe manipuluar dokumentet XML përmes XPath.
 • Fillimi XPath Kick: Navigimi XML me XPath 1.0 dhe 2.0 (2003), nga Steven Holzner, është një libër përmbledhës i hartuar për fillestarët.
 • XPath and XPointer: Gjetja e përmbajtjes në dokumentet XML (2002), nga John Simpson, është një libër relativisht i shkurtër që përfshin bazat e XPath. Spekulimet për të ardhmen e këtij standardi, nga pika e tij e favorshme e vitit 2002, tani datojnë pak, por përmbajtja parësore është akoma shumë e rëndësishme.
 • XSLT dhe XPath On The Edge (2001), nga Jeni Tennison, është një manual i referencës në stilin e kuzhinës me ton pyetje shembujsh shumë të dobishëm.
 • Fillimi XSLT dhe XPath: Transformimi i Dokumenteve dhe të Dhënave të XML (2009), nga Ian Williams, është një prezantim shumë i mirë për të përdorur XSLT dhe XPath. Shkruar disa vjet më vonë se shumica e librave të tjerë të njohur për këtë temë, ky libër ka përfitimin e përvojës disa vjeçare me standardin.

Përmbledhje XPath

XPath mund të mos duket në modë tani. Kur u lëshua për herë të parë, shumica e njerëzve menduan se XML do të bëhet gjuha standarde për shënjimin e uebit. Por HTML 5 u shkëput nga XML rreptë, dhe JSON ka zhvendosur XML si formatin kryesor të serializimit të të dhënave.

Sidoqoftë, XPath është po aq e rëndësishme sa kurrë. Ende është mënyra më e besueshme për të kërkuar informacione në një dokument XML (ose HTML) dhe është baza për XSLT. Nëse jeni të interesuar për scraping në internet, kërkimin në internet dhe indeksimin, ose analizën e dokumenteve, XPath vazhdon të jetë një aftësi e rëndësishme.

përmbledhje

Nëse punoni me dokumente XML, padyshim që do të futeni në situata kur keni nevojë për një mënyrë për t’i përkthyer ato në një formë tjetër. Kështu, është e rëndësishme të njohim mjetet që kemi diskutuar këtu.

Stuff tjera interesante

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Burimet XML dhe Validuesit: mësoni gjithçka rreth vetë XML-së.
 • HTML për fillestarët: ky artikull do t’ju marrë nga ylli shumë. Por duke pasur parasysh se është i gjatë, ka shumë që koduesit me përvojë mund të mësojnë.
 • Historia e makinave të kërkimit: e gjithë tregimi i zhvillimit të ngadaltë nga bazat e të dhënave të bibliotekave deri te motori modern.

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ajo jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj Java programuese për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map