Udhëzues Ultimate për Blogim

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Duke menduar të filloni një blog për të promovuar biznesin tuaj, të bëni para, ose ndoshta thjesht për argëtim?

Prezantimi

Nga fillimet e tij të përulura si një hobi i errët për geekset e internetit, bloget kanë shpërthyer në popullaritet.

Sot me sa duket duket se të gjithë ata që njihni kanë një blog, nga punëdhënësi juaj dhe bashkëpuntorët, te fqinjët dhe miqtë tuaj. Blog-et e tyre janë në çdo temë që mund ta imazhosh, nga gjenerali në jashtëzakonisht të paqartë.

Blogjet mund të jenë jo vetëm një hobi përmbushës, por gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të arrini qëllime siç janë marketingu i biznesit tuaj te klientët e rinj, rritja e shitjeve dhe konvertimeve për dyqanin tuaj të e-commerce, ose bërja e lidhjeve të reja me njerëzit që ndajnë interesat tuaja.

Pavarësisht se çfarë lloj blogu dëshironi të filloni, ose cilat janë qëllimet tuaja, ky udhëzues është për ju.

Fillimi i blogut tuaj të parë mund të jetë dërrmues. Ka kaq shumë detaje për të vendosur dhe pyetje për t’u përgjigjur.

Farë duhet të emëroni blogun tuaj? Si e krijoni një faqe në internet me pamje të madhe? Për çfarë blogu, dhe sa shpesh? Happensfarë ndodh nëse merrni bllokun e shkrimtarit? Dhe si e promovoni blogun tuaj në një audiencë më të gjerë sesa thjesht miqtë dhe familja juaj në jetën reale?

Së pari… Relaksohuni. Merr fryme thelle. Ju nuk duhet të mësoni çdo detaj të gjitha menjëherë.

Kjo është arsyeja pse ne e krijuam këtë udhëzues vetëm për ju. Ne do t’ju ndjekim procesin e fillimit të blogut tuaj të parë, hap pas hapi – pa përvojë paraprake ose njohuri teknike teknike të kërkuar, përtej aftësive themelore të kompjuterit dhe internetit.

Nga emërtimi i blogut tuaj, deri në krijimin e faqes tuaj të internetit, deri te rritja e audiencës tuaj të lexuesve, ky udhëzues do t’ju ndjekë saktësisht se si të krijoni blogun tuaj të parë të suksesshëm nga e para.

Gati për të filluar Blogging? Le të fillojmë.

Ky është një udhëzues shumë i gjatë dhe i detajuar për ata që duan të dinë gjithçka rreth një teme para se të filloni. Nëse po kërkoni të filloni sot, ne gjithashtu bashkojmë një udhëzues të thjeshtë të ilustruar me gjashtë hapa për të filluar blogun tuaj brenda pak orësh.

Hapi 1: Planifikoni Blog-un tuaj

Fotografoni një bloger. Kindfarë lloj imazhi të vjen në mendje?

Ndoshta po imagjinoni një geek elegant të ulur në Starbucks duke shtypur kompjuterin e tyre në MacBook Pro, ose dikush duke shënuar shënime në laptop në një konferencë.

Sido që të duket personi që imagjinoni, shanset janë që ata po bëjnë një gjë: të shkruani.

E vërteta është, në të vërtetë shkrimi i postimeve në blog merr një pjesë relativisht të vogël të kohës së një blogeri. Nëse kërkoni një bloger me kohë të gjatë se çfarë duhet për të filluar një blog, “shkrimi” mund të jetë gjëja e fundit në listën e tyre. Ka shumë detyra të tjera për të dalë nga rruga para se të vendosni stilolaps në letër (ose gishtat në tastierë, ka më shumë të ngjarë).

Dhe para se të filloni të krijoni një faqe në internet, gjëja e parë që duhet të bëni është një planifikim i vogël.

Nëse jeni lloji i personit që sjell gjithmonë një listë në dyqan ushqimore, me siguri jeni duke nyjur së bashku – mbase madje jeni të ngazëllyer për perspektivën e krijimit të planeve dhe listave përpara se të hidheni në shkrimin e postit tuaj të parë.

Por nëse jeni më shumë një lloj pantallonash që fluturojnë nga-vend-vend-pantallonat, mund të mendoni se planifikimi i blogut tuaj tingëllon si një humbje kohe e mërzitshme. Pse jo vetëm të merrni të drejtë për të?

Epo, nëse nuk po bëni blog-un për ndonjë arsye të veçantë, atëherë nuk ka arsye të planifikoni.

“Cat: Ku po shkoni?

Alice: Në cilën rrugë duhet të shkoj?

Cat: Kjo varet nga vendi ku po shkoni.

Alice: Unë nuk e di.

Cat: Atëherë nuk ka rëndësi se në cilën rrugë shkoni. “

Por nëse jeni duke bloguar për një qëllim – nëse keni ndonjë lloj qëllimi që dëshironi të arrini – atëherë duhet të planifikoni pak, ose do të përfundoni të endeni si Alice në Wonderland.

Edhe nëse filloni një blog për argëtim, prapëseprapë mund të vendosni qëllime. Përmirësimi i aftësive tuaja për të shkruar, duke punuar mendimet ose emocionet tuaja për një temë, ose regjistrimi i ngjarjeve në jetën tuaj për familjen tuaj janë të gjitha po aq qëllime të denja sa ndërtimi i vetëdijes për markën ose kapja e shitjeve..

Por, pa marrë parasysh cilat janë arsyet tuaja për të filluar një blog, ju do të realizoni vetëm atë që keni vendosur të bëni nëse i emëroni qëllimet tuaja në fillim.

Mos u shqetëso; nuk keni nevojë të krijoni një plan biznesi shumë-faqesh ose të merrni në detaje minutë studimin e demografisë së audiencës suaj (përveç nëse dëshironi të!).

Në këtë udhëzues, ne thjesht do t’ju ndjekim bazat e planifikimit të blogut. Pasi të keni lexuar këtë kapitull dhe të keni realizuar disa qëllime, do të keni një drejtim të fortë për të hyrë në blogun tuaj, duke e bërë rrugën tuaj shumë më të lehtë në planin afatgjatë.

Vendosni për temën tuaj

Së pari do të duhet të vendosni një temë të përgjithshme për blogun tuaj.

Nëse jeni duke bërë blog-un për biznesin tuaj, me siguri keni tashmë një ide se për cilat tema do të blini.

Por nëse filloni një blog më personal, mund të keni disa ide të ndryshme.

Thuaj se jeni i interesuar të thurni, Star Trek dhe orkide në rritje. Pse të mos filloni një blog për të tre?

Meqenëse ato janë interesat dhe hobi juaj kryesor, ju ndoshta dini disa njerëz që janë të interesuar për ta, gjithashtu. Ndoshta ju keni miq Trekkie, dhe disa miq që janë në kopshtari, dhe gjithashtu një grup thurrje që takohet të mërkurën.

Por a keni ndonjë shok që i bëjnë të tre? Me siguri jo.

Mendoni për ata miq që lexojnë blogun tuaj. Anëtarët tuaj të grupit të thurjeve do të mërziten pa kuptim kur të postoni për të marrë pjesë në një kongres Star Trek, dhe miqtë tuaj Trekkie me siguri do të klikojnë larg kur të ndani këshillat tuaja për orkidet e reja..

Meqenëse vetëm rreth ⅓ e postimeve tuaja në blog janë interesante për ta, ata ka të ngjarë të heqin dorë nga zhgënjimi dhe të çabonohen plotësisht.

Nëse përpiqeni të shkruani për tema të tilla të ndryshme në një blog, ju jeni të garantuar të tjetërsoni ose mërzitni lexuesit tuaj përfundimisht. Kjo është arsyeja pse kur jeni duke bloguar, është e rëndësishme të përqendroheni në një temë: në mënyrë që të lidheni vazhdimisht me audiencën tuaj kryesore.

Përcaktoni audiencën tuaj

Sapo të njihni temën e përgjithshme për të cilën do të blogoni, si e dini saktësisht se cilat tema të postimeve në blog do t’i mbajnë ata të interesuar dhe të angazhuar?

Një mënyrë efektive për ta bërë këtë është krijimi i personave lexues. Kur përdorni personazhe, sa herë që shkruani një postim në blog, po shkruani me një person të veçantë në mendje si lexuesi juaj. Ai person specifik duhet të ilustrojë audiencën tuaj tipike ose të synuar.

Si i krijoni personazhet? Ti mundesh:

 • Mblidhni të dhëna për audiencën tuaj ekzistuese. Nëse jeni biznes dhe keni të dhëna demografike për klientët tuaj, mund t’i përdorni ato të dhëna për të krijuar personazhe të sakta lexuesi për blogun tuaj.
 • Bëni personat tuaj nga e para. Kjo funksionon mirë për bloget e reja që duhet të krijojnë ende një audiencë. Ju gjithmonë mund ta rregulloni atë ndërsa vazhdoni.

Nëse po filloni një blog për biznesin tuaj, mblidhni të gjitha të dhënat që mundeni për klientët dhe klientët tuaj aktual. Ju madje mund të bëni intervista me klientët tuaj më të mirë dhe t’i përdorni si personat tuaj.

Duke u rikthyer te shembulli i thurrësit / Trekkie / kopshtarit, mund të vendosni të përqendroheni në Blogging rreth thurjes.

Në mënyrë që të përqendroheni në shkrimin tuaj dhe të siguroheni që po shkruani postime që do të lidhen me lexuesit e duhur, vendosni të krijoni një personalitet tipik të lexuesit tuaj tipik. Personaliteti juaj i lexuesit mund të duket diçka si kjo:

Sara është një thurrëse fillestare me më pak se 2 vjet përvojë. Ajo pëlqen të lexojë bloge për thurje për frymëzim dhe ide për projektet e saj, të mësojë aftësi të reja dhe të bëhet më mirë në thurje. Ajo gjithashtu lexon rishikime për të vendosur në cilat fije dhe mjetet e thurjes për të investuar.

Nëse keni një audiencë të larmishme, nuk është e nevojshme të kufizoheni në vetëm një person; provoni të përdorni 2 ose 3. bettershtë më mirë nëse ata kanë interesa të mbivendosura në mënyrë që ju të mund të shkruani postime që tërheqin për të gjithë personat tuaj.

Nëse personazhet tuaj janë shumë të ndryshëm, ajo mposht qëllimin për t’ju ndihmuar të përqendroheni në temat tuaja në blog.

Mbajtja në mendje e personave tuaj lexues ndërsa stuhi mendjen dhe shkruani postime është një mënyrë e fuqishme për t’u lidhur me audiencën tuaj. Në vend që të shkruani vetëm për veten tuaj, do t’ju ndihmojë të imagjinoni saktësisht se çfarë do të gjeni interesante audienca juaj e synuar.

Vendosni qëllime SMART

Tjetra, le të krijojmë disa qëllime efektive për blogun tuaj.

Për të qenë me të vërtetë efektiv, qëllimet duhet të jenë S.M.A.R.T. Kjo do të thotë:

 • Në vend që të dëshironi shumë trafik në internet, vendosni një qëllim për të arritur 500 vizitorë në ditë, ose 5,000 vizitorë mujorë.
 • Duke vendosur qëllime që janë të matshme, do të jeni në gjendje të mbani gjurmët e përparimit tuaj. Në vend që të thoni që dëshironi të “ndërtoni vetëdijen e markës”, vendosni një qëllim për të rritur shikimet e faqeve, ose të bëni sondazhe paraprakisht për të matur njohjen e markës dhe për të vendosur qëllime specifike, të matshme për ta rritur atë.
 • Qëllimet tuaja duhet të jenë një shtrirje, por jo aq plotësisht e lartë sa nuk keni shpresë për t’i arritur ato. Merrni parasysh burimet tuaja, dhe mbani qëllimet tuaja realiste.
 • Nuk ka kuptim të vendosni një qëllim për të marrë miliona lexues të blogut nëse kjo nuk bën asgjë për ju në planin afatgjatë. A do të rritë qëllimi juaj të ardhurat e biznesit tuaj, do të përmirësojë jetën tuaj, ose do t’ju ndihmojë të përmirësoni veten? Nëse qëllimet tuaja janë thjesht numra për hir të numrave, nuk ka kuptim të investoni kohën dhe energjinë tuaj për ta arritur atë.
 • Sigurohuni që të caktoni një datë për qëllimet tuaja. Nëse qëllimi juaj është të merrni 500 vizitorë çdo ditë, por nuk përcaktoni një afat kohor, mund të punoni drejt tij përgjithmonë. Nëse nuk e përcaktoni afatin tuaj kohor, mund të ndaloni dhe analizoni ato që nuk po funksionojnë dhe të rregulloni qëllimet tuaja për t’iu përshtatur më mirë nevojave dhe burimeve.

A jeni mbërthyer duke pyetur se cilat synime duhet të vendosni për blogun tuaj?

Vetëm ju e dini pse me të vërtetë po filloni një blog, kështu që një listë me shembuj nuk do t’ju ndihmojë.

Në vend të kësaj, provoni të mendoni për arsyet tuaja për të filluar një blog. Krijoni një listë, një re me fjalë ose një skicë. Shkruani disa ide mbi ato që dëshironi të dilni nga blogu juaj, dhe pse dëshironi të filloni një të tillë. Pastaj, merrni ato ide, dhe përpiquni t’i zgjeroni ato në S.M.A.R.T. qëllimet.

Për shembull, mund të dilni me:

“Unë dua të filloj një blog në mënyrë që të tregoj romanin tim të vetë-botuar për lexuesit e rinj.”

Ky është një ambicie e shkëlqyeshme, por si qëllim, nuk është shumë specifik apo i matshëm. Mund të jetë e arritshme, por meqenëse nuk ka asnjë mënyrë për ta matur atë nuk do ta dimë kurrë. Shtë e rëndësishme për atë që dëshironi, por nuk është me kohë. Në fund të fundit, ky qëllim nuk është shumë i dobishëm.

Le ta shndërrojmë atë në një S.M.A.R.T. Qëllimi:

“Unë dua të përdor blogun tim për të shitur 100 kopje të romanit tim të vetë-botuar brenda muajit të parë.”

Kjo është specifike, e matshme, e arritshme, e rëndësishme dhe në kohë. Tani do ta dini nëse blogu juaj ka sukses apo jo në qëllimin e tij – dhe nëse jo, mund të punoni për ta bërë atë më të mirë.

Rishikoni burimet tuaja

Po, mund të filloni një blog falas.

Por për disa gjëra, adresa e vjetër “ju merrni atë që paguani” është për fat të keq … dhe për gjithçka tjetër, ju po investoni kohën tuaj në vend të parave tuaja. Cila është më e vlefshme në planin afatgjatë?

Shpenzimet tuaja të mundshme do të varen nga blogu juaj, natyrisht, por disa prej tyre mund të përfshijnë:

 • Një domen (“www.yourblogname.com”)
 • Web hosting
 • Një temë premium në faqen e internetit, ose punësimi i një projektuesi të faqes në internet
 • Një dizajn logo
 • Regjistrimi i emrit tuaj të blogut si markë tregtare
 • Punësimi i shkrimtarëve, redaktuesve ose menaxherëve të mediave sociale
 • Imazhe të aksioneve për postimet tuaja në blog
 • Shërbime të palëve të treta si ofruesit e listës së postës elektronike
 • Shtojca Premium për funksionalitetin e përparuar të faqes në internet
 • Punësimi i zhvilluesve për funksionet e personalizuara të internetit ose zgjidhjen e problemeve.

Ju mund të bëni gjithçka vetë, por për shumë njerëz, kjo nuk është thjesht e realizueshme. Koha është një burim i çmuar.

Ju mund të vendosni që të doni të kurseni kohën tuaj dhe ta përdorni atë në të cilën jeni më i miri (blogging), ndërsa kurseni kohë duke punësuar të tjerët për të bërë gjëra për të cilat nuk jeni aq të mira, nuk kënaqeni, ose do t’ju merrnin shumë më gjatë (mbase projektimi ose zhvillimi).

Dhe kur është fjala për web hosting, ju me të vërtetë merrni atë që ju paguani. Ndërtuesit pa pagesë të faqeve të internetit dhe planet e pritjes kanë shumë dobësi, të tilla si kontrolli i kufizuar mbi përmbajtjen dhe dizajnin tuaj, pamjen joprofesionale dhe disponueshmërinë shumë të ulët të burimeve (si ruajtja dhe gjerësia e bandës) që kufizon rritjen e faqes suaj të internetit.

Ju mund të mos keni një buxhet të madh për të filluar, por nëse mund të buxhetoni vetëm 10 dollarë ose 20 dollarë në muaj për të filluar, mund të blini një domain dhe host.

Nëse mund të buxhetoni më shumë se kaq, mund të jeni në gjendje të pranoni për modele premium ose porosi dhe investime të tjera që mund t’ju ndihmojnë të bëni hapa përpara në ndërtimin e një blog të suksesshëm.

Ndërtoni markën tuaj

Tjetra, do të dëshironi të punoni në disa markë bazë për blogun tuaj. Marka e blogut tuaj përfshin titullin dhe etiketën tuaj, por gjithashtu dëshironi të vendosni për disa nga bazat e stilit të markës në mënyrë që blog-u juaj të ketë një pamje, stil dhe ton të qëndrueshëm.

Vendosja për këto gjëra para kohe do të ndihmojë që blogu juaj të jetë unik dhe i paharrueshëm për lexuesit tuaj që nga fillimi.

Pa një stil koheziv dhe të qëndrueshëm, blog-u juaj rrezikon të jetë i paqartë dhe i harrueshëm, dhe mund të haset si i paqëndrueshëm dhe jo i besueshëm për audiencën tuaj.

Markat e mëdha mund të kenë ekipe të mëdha që punojnë për krijimin e imazhit të markës së tyre, por gjithashtu mund të krijoni një markë themelore për blogun tuaj pa investuar shumë kohë ose para.

Nëse po filloni një blog për biznesin tuaj i cili tashmë ka markë, shkëlqyeshëm. Vetëm sigurohuni që përdorni të njëjtën markë për blogun tuaj.

Nëse jo, mund ta ndërtoni me lehtësi markën tuaj të thjeshtë. Le të fillojmë.

Zgjedhja e një Emri për Blogun tuaj

Së pari, duhet të zgjidhni një titull në blog.

Ju mund të keni një emër në mendje, por nëse keni ngecje se çfarë të quani blogun tuaj, provoni disa ushtrime të ideve mendore.

Filloni duke ideuar fjalë të mundshme për t’u përdorur në titullin tuaj. Mos e gjykoni ose modifikoni veten; thjesht shkruaj çfarëdo që të vijnë në mend. Ju mund të përdorni një listë, re fjale, bord imazhi ose teknikë tjetër të stuhisë së mendjes.

Ju gjithashtu mund të kërkoni më shumë fjalë në një thesaur nëse ndiheni të ngecur (por sigurohuni që të kuptoni plotësisht të gjitha kuptimet, përdorimet dhe nuancat e fjalëve të panjohura, kështu që nuk do t’i jepni lexuesit tuaj idenë e gabuar).

Tjetra, ngushtoni listën tuaj. Provoni të ndërthurni fjalë, të tilla si një mbiemër dhe një emër, ose madje të krijoni një portmanteau (shembuj të portmanteaus përfshijnë “liger”, nga luani dhe tigri, ose “tallës”, nga tallen dhe dokumentarët).

Pasi të keni një listë të emrave të mundshëm, hulumtoni duke kërkuar në internet për të siguruar që emri juaj të mos jetë marrë tashmë, ose shumë i ngjashëm me ndonjë emrat ekzistues.

Edhe nëse nuk është një kopje e saktë, ju prapë mund të dilni në telashe juridike nëse njerëzit mund të ngatërrohen lehtësisht mes të dyve. Ju dëshironi një emër unik në mënyrë që të qëndroni më vete.

Ju gjithashtu do të dëshironi të kontrolloni dhe të siguroheni që emri i domain-it të jetë i disponueshëm (d.m.th. “www.yourblogname.com”). Në mënyrë ideale, ju dëshironi që domeni juaj të jetë i disponueshëm, pa pasur nevojë të përdorni mjete shtesë ose shtesa të tjera domain përveç .com.

Krijimi i një Tagline

Një tabelë e qartë shpjegon qartë dhe në mënyrë të përmbledhur se çfarë është në lidhje me blogun tuaj dhe pse vizitorët duhet të kujdesen. Shtë një mënyrë e thjeshtë për të komunikuar vlerën tuaj me një shikim dhe sigurohuni që po lidheni me audiencën e duhur.

Mos u shqetësoni nëse përpiqeni të jeni shumë të zgjuar ose të hutuar, pasi kjo mund të rezultojë në etiketa të paqarta që ngatërrojnë audiencën tuaj.

Ju mund të filloni duke përdorur të njëjtën stërvitje të ideve ideale që keni bërë më lart për të gjetur fjalë që dëshironi të përdorni në etiketën tuaj, dhe pastaj filloni t’i vini ato së bashku në një frazë ose fjali.

Përndryshe, provoni t’i përgjigjeni pyetjeve të mëposhtme:

 1. Për çfarë është blogu im?
 2. Për kë po shkruaj?
 3. Makesfarë e bën unik blogun tim?

Kombinoni përgjigjet tuaja në një frazë ose fjali dhe keni një etiketë.

Nëse jeni vërtet i mbërthyer, mund të:

 • Kërkoni për gjeneratorë të etiketave në internet për të filluar (megjithëse këto do të priren të jenë shumë gjenerike.).
 • Shfletoni etiketat tuaja të preferuara të blog-ut për frymëzim.
 • Punësoni një kopje të shkrimtarëve për të shkruar etiketën e përsosur për ju.

Vendosni për tonin dhe stilin tuaj

Tjetra, le të vendosim për disa udhëzime themelore të tonit dhe stilit për blogun tuaj, kështu që pamja dhe stili juaj janë koheziv.

Për këtë hap, të shikoni përreth së pari në bloget tuaja të preferuara është një mënyrë e shkëlqyeshme për të fituar frymëzim.

Për të krijuar një stil marke, mund të vendosni për blogun tuaj:

 • Ngjyrat: Zgjidhni një ose dy ngjyra që dëshironi të përdorni në blogun tuaj.
 • vlerat: Valuesfarë vlerash dëshironi që blogu juaj të mishërojë? Këto mund të jenë vlera biznesi dhe / ose vlera personale. Disa shembuj mund të jenë empatia, besueshmëria, ndershmëria, transparenca, diversiteti, etj.
 • tone: Tonefarë toni zëri do të përdorni kur shkruani postime në blog? Kjo duhet të përputhet me vlerat e zgjedhura (për shembull, me siguri nuk do të dëshironit të përdorni një ton sarkastik nëse vlerat tuaja përfshijnë ndershmëri dhe besueshmëri). Disa shembuj të tonit mund të përfshijnë “miqësor dhe të rastësishëm”, “të ditur dhe profesional”, ose “çuditshëm dhe të gjallë”. Zgjidhni dy ose tre fjalë (më shumë mund të jenë konfuze ose madje të bëhen kontradiktore).
 • Stili vizual dhe imazhet: Kindsfarë lloj imazhesh do të përdorni në blogun tuaj? Kjo gjithashtu duhet të bashkohet me vlerat dhe tonin tuaj, por të jetë pak më specifik. A do të përdorni foto të aksioneve të pastra dhe profesionale, apo karikaturat lozonjare? Ndoshta ju do të rrinë me modele dhe fjalë të gjera, gjeometrike dhe do të shmangni fotografitë. Përdorimi i imazheve të një stili të ngjashëm do t’i ndihmojë postimet e blogut tuaj të gjithë të duken sikur ato janë pjesë e të njëjtit blog.
 • fonts: Onfarë fontesh do të përdorni? Ju mund të vendosni të përmbaheni me shkronjat e paracaktuar të temës tuaj (më shumë për zgjedhjen e një teme më vonë), por mund të shënoni se cilat janë ato shkronja, në mënyrë që t’i përdorni ato në çdo material tjetër që krijoni (siç janë librat elektronikë, imazhet e mediave sociale , komplete mediatike, kartela biznesi, etj).

Ju nuk duhet të përcaktoni të gjitha këto, por sa më shumë të detajuara të merrni tani, aq më shumë koheziv dhe i qëndrueshëm do të jetë marka juaj.

Zgjedhja e gjërave si vlera dhe toni mund t’ju ndihmojnë gjithashtu të paraqitni tema për të bërë blog (më shumë për atë më vonë), dhe të ndihmoni në përcaktimin e këndit ose këndvështrimit nga i cili do të adresoni temat e vështira.

Ruani informacionin e markës tuaj në një dokument për referencë të thjeshtë.

Tani ju jeni gati për të filluar Blogging me stil.

Në kapitullin tjetër, ne do të kalojmë në disa nga detajet teknike të krijimit të blogut tuaj.

Hapi 2: Vendosni Blog-un tuaj

Zgjidhni Platformën tuaj

Së pari do të duhet të vendosni për programin kompjuterik që do të përdorni për të menaxhuar blogun tuaj.

Pse keni nevojë për softuer?

Në ditët e para të uebit, faqet e internetit të gjitha kodoheshin me dorë nga e para, dhe nëse dëshironit të ndryshoni ndonjë gjë, duhet ta bëni atë manualisht në secilën faqe.

Sot, Blogging është bërë shumë më e lehtë duke përdorur softuer.

Aplikimet e softuerëve që përdoren për krijimin e faqeve të internetit shkojnë me shumë emra të ndryshëm, por ne do të flasim për platformat e blogjeve, të cilat janë posaçërisht për krijimin e blogeve.

Platformat e Blogjeve lehtësojnë:

 • Vendosni blogun tuaj, madje edhe me njohuri teknike të kufizuara ose pa përvojë në kodim.
 • Azhurnoni të gjithë faqen tuaj të internetit me një klik.
 • Organizoni dhe menaxhoni një blog të madh me shumë postime dhe faqe.
 • Shtoni dhe modifikoni imazhe dhe multimedia të tjera.
 • Ndryshoni pamjen e blogut tuaj me shabllone dhe tema.
 • Optimizoni për motorët e kërkimit në mënyrë që lexuesit e mundshëm të mund t’ju gjejnë lehtësisht.
 • Punoni së bashku me përdorues të shumtë në një blog.
 • … Dhe shumë përfitime të tjera.

Platformat e Blogjeve mund të ndahen në dy lloje kryesore: të pritura dhe të vetë-pritura.

“I pritur” do të thotë që blog-u juaj të jetë i pritur për ju në serverat e vetë platformës, dhe nuk keni nevojë të blini vetë hostin tuaj diku tjetër. Ka shumë platforma të programeve të programeve të programeve të lira, të disponueshme me karakteristika të kufizuara, të cilat zakonisht mund t’i përmirësoni me një tarifë.

“Vetë-pritur” nënkupton që të blini planin tuaj të pritjes dhe të instaloni programin e blogjeve në serverin tuaj. Ndërsa ka shumë aplikacione softuerësh për blogez të disponueshëm falas, do të duhet të paguani për planin tuaj të pritjes.

Secila metodë ka të mirat dhe të këqijat e saj.

Në përgjithësi, një uebfaqe i pritur është i shpejtë dhe i lehtë për tu vendosur, por nuk ju ofron të njëjtin shkallë kontrolli ose profesionalizmi si një faqe në internet të vetë-pritur.

Uebfaqet e pritura shpesh do të tregojnë reklama në faqen tuaj të internetit, mbi të cilat nuk keni kontroll mbi dhe nuk shihni ndonjë të ardhur nga. Ato gjithashtu mund të kenë kufij të rreptë në hapësirën e ruajtjes dhe gjerësinë e brezit, dhe të kufizojnë hyrjen në karakteristika më të avancuara (siç janë analitikët) për të cilët mund të dëshironi të keni akses në rrugë.

Me një faqe interneti të vetë-pritur, nga ana tjetër, qielli është kufiri. Ju keni kontroll të plotë dhe pronësi të blogut tuaj dhe të gjitha përmbajtjeve të tij (përfshirë mundësinë e shfaqjes së reklamave tuaja dhe korrjeve të fitimeve).

Sidoqoftë, një uebfaqe i vetë-pritur mund të kërkojë pak më shumë kohë dhe ekspertizë teknike për të ngritur dhe mirëmbajtur.

Disa platforma të programeve të pritura të blogerave përfshijnë:

 • WordPress.com: Një nga platformat më të njohura në botë për Blogim. Planet themelore janë në dispozicion falas, por do të duhet të paguani për të hyrë në cilësitë e përparuara.
 • Blogger: Një platformë Blogimi nga Google, me një pamje të veçantë. Përsëri, ka plane të kufizuara falas, të cilat mund t’i përmirësoni për një tarifë.
 • Tumblr: Një rrjet unik i mediave sociale dhe platformë e blogjeve që është e njohur me një turmë më të re.
 • Sheshi hapësinor: Një ndërtues i kombinuar i faqes në internet, platforma pritëse dhe platforma e blogjeve që është krijuar gjithashtu për faqet e tregtisë elektronike.

Këtu në WhoIsHostingThis, zgjidhja jonë e preferuar është vetë-organizuar WordPress (e njohur edhe si WordPress.org).

WordPress.org është i njëjti softuer me WordPress.com, por në vend që ta keni në internet faqen tuaj të pritur, ju blini planin tuaj të pritjes dhe instaloni programin në serverin tuaj.

Kjo ka shumë përfitime sesa platformat e pritura të blogjeve (përfshirë WordPress.com). Me WordPress.org, mund të:

 • Përdorni shtojcat për të zgjatur funksionalitetin thelbësor të WordPress.
 • Zgjidhni nga mijëra tema premium nga çdo burim, ose hartoni temën tuaj personal.
 • Ndryshoni kodin burimor për të rregulluar pamjen dhe funksionet e faqes tuaj.
 • Afishoni reklamat tuaja dhe fitoni para nga faqja juaj e internetit.
 • Përdorni shërbime të avancuara të palëve të treta si Google Analytics.
 • Bleni çfarëdo lloj hostie që dëshironi për ruajtjen dhe nevojat e bandës tuaj.
 • Hapni një sit të tregtisë elektronike me çdo softver të pajtueshëm që ju zgjidhni.

WordPress.org ka një avantazh tjetër në krahasim me opsionet e tjera: Ka një komunitet të madh të përdoruesve të ekspertëve, zhvilluesit dhe dizajnerët në të gjithë botën, kështu që është e lehtë të gjesh vetëm temën, shtojcën ose ndihmën që ju nevojitet (ose të punësoni dikë për të krijuar ose siguroje).

Përdorimi i WordPress.org kërkon pak më shumë konfigurim dhe mirëmbajtje sesa opsionet e pritura, por besojmë se të mësuarit e WordPress ia vlen përfitimet e mëdha kur jeni serioz për të filluar një blog.

Duke pasur parasysh këtë, pjesa tjetër e këtij udhëzuesi do të përqendrohet në fillimin e blogut tuaj duke përdorur WordPress.org të vetë-pritur.

Bleni një Plan Hosting

Hapi i parë në krijimin e blogut tuaj të WordPress të vetë-pritur është të blini një plan pritës.

Ekzistojnë tre lloje kryesore të hostimit për të zgjedhur:

 1. Pritja e përbashkët: Ju ndani të gjitha burimet e serverit tuaj me llogaritë pritëse të klientëve të tjerë dhe faqet e internetit.
 2. VPS hosting: Ju akoma ndani një server, por të dhënat e secilit klient janë në një server privat të veçantë virtual, ose VPS, duke ju dhënë siguri dhe qasje më të mirë në më shumë burime.
 3. Server i përkushtuar i serverit: Ju keni serverin tuaj, së bashku me qasjen dhe kontrollin mbi të gjitha burimet e tij.

Siç e keni menduar me siguri, çdo lloj ka më shumë burime sesa lloji i mëparshëm – dhe kushton më shumë para.

Për shumicën dërrmuese të blogjeve fillestar, është e sigurt të filloni me një llogari të përbashkët pritjeje. Ju do të kurseni para në atë mënyrë, dhe gjithmonë mund të azhurnoni planin tuaj të pritjes, nëse ju duhet që ndërsa faqja juaj e internetit rritet.

Shumë kompani të mbajtjes së faqeve në internet ofrojnë dy ose tre nivele të planeve të përbashkëta të pritjes. Nëse nuk jeni të sigurt se cili plan për të blerë, gjithmonë mund të filloni me planin më të ulët dhe të azhurnoni më vonë.

Pasi të keni vendosur për një lloj pritjeje, do të duhet të zgjidhni një kompani web hosting. Ju dëshironi të siguroheni që ato plotësojnë kërkesat tuaja, dhe pastaj kontrolloni rishikimet në internet për t’u siguruar që ato janë të besueshme.

Shtë e rëndësishme të marrësh kohën të zgjedhësh një host të uebit, sepse mund të jetë një proces që kërkon kohë dhe të ndërlikuar për të ndërruar pritësit më vonë në rrugë.

Disa veçori që do të duhet të shikoni për të përfshijnë:

 • Numri i faqeve të internetit të lejuara: Disa ndërmarrje pritëse kufizojnë numrin e faqeve të internetit ose fushave që mund të strehoni në planin tuaj, prandaj sigurohuni nëse dëshironi të ekzekutoni shumë faqe në internet.
 • Hapsirë ruajtjeje: Kjo përfshin të gjitha skedarët që do të presni në llogarinë tuaj. Nëse planifikoni të drejtoni një blog me shumë skedarë të mëdhenj ose multimedia, të tilla si një blog fotografie, do të dëshironi të siguroheni që keni shumë hapësirë ​​për gjithçka.
 • Bandwidth: Bandwidth i referohet sasisë së të dhënave që mund të transmetohen në një kohë të caktuar. Me gjerësi të kufizuar të bandës, faqja juaj e internetit do të ngarkojë ngadalë për vizitorët tuaj, madje mund të mbyllet nëse merrni shumë trafik.
 • Llogaritë e postës elektronike: Sigurohuni që ata ofrojnë llogari të mjaftueshme me email për nevojat tuaja. Shumë hostë ofrojnë llogari të pakufizuara të postës elektronike, por disa do t’i kufizojnë ato për planet e nivelit të hyrjes.
 • Baza e të dhënave MySQL: Do të duhet të keni të paktën një bazë të dhënash MySQL për çdo instalim të WordPress. Shumica dërrmuese e planeve të pritjes përfshijnë të paktën një.
 • Instalimi i WordPress: Shumë plane pritëse përfshijnë instalime të thjeshta me një klikim, kështu që nuk duhet të instaloni WordPress me dorë. Disa madje ofrojnë para-instalimin e WordPress kur blini planin tuaj, ose madje specializoheni në hostimin e WordPress.

Sidebar: Nëse duhet të kërkoni për ruajtje të pakufizuar dhe gjerësi bande?

Ndërsa planifikimi i pritjes reklamon ruajtje të pakufizuar dhe gjerësi të bandës mund të duket ideal për drejtimin e një blog, shikoni nga afër kushtet e shërbimit të hostit.

Ata mund të mos vendosin një kufi të saktë në ruajtje dhe gjerësi të bandës, por nuk është saktësisht “i pakufizuar”. Me një pritje të përbashkët, ju po ndani hapësirën e ruajtjes dhe bandës në serverin tuaj, dhe pritësi juaj në internet do të presë që të respektoni nevojat e “shokëve të dhomës” të serverit tuaj dhe të mos i hidhni të gjitha burimet për blogun tuaj.

Zakonisht, termat e shërbimit do të specifikojnë që ruajtja dhe gjerësia e brezit tuaj përputhen me përdorimin normal të faqes mesatare të vogël personale ose të biznesit..

Pjesa dërrmuese e faqeve të internetit nuk do të kenë problem me këto politika, por faqet e internetit me trafik të lartë ose në të kundërt me burime duhet të përmirësojnë hostimin e tyre për të shmangur problemet, siç është faqja juaj që hiqet.

Karakteristika të tjera që mund të dëshironi të kërkoni:

 • Mbështetja e klientit: Si ofrojnë mbështetje? Shumë kompani të mbajtura në internet ofrojnë mbështetje vetëm përmes biletave në internet, ose bisedave të drejtpërdrejta. Nëse preferoni mbështetjen telefonike, do të duhet të siguroheni që hosti juaj i zgjedhur ta ofrojë atë.
 • Rezervime të faqes: Ndërsa është e rëndësishme që gjithmonë të ruani kopjet rezervë tuaj (më shumë për atë më vonë), është e përshtatshme nëse kompania juaj e web hosting gjithashtu kryen edhe kopje rezervë automatike periodike. Disa host pret një tarifë shtesë për komoditetin, megjithëse.
 • Karakteristikat e sigurisë: Si do t’i mbajë të sigurt mbajtësit e faqes suaj të internetit? Disa pritës të uebit hyjnë në detaje në lidhje me politikat dhe praktikat e tyre të sigurisë, ndërsa të tjerët e lënë atë një mister.
 • Hosting në internet i gjelbër: Kompanitë e pritjes në internet drejtojnë qendra të të dhënave që përdorin shumë energji dhe mund të kenë një ndikim të madh në mjedis. Ju mund të zvogëloni gjurmën tuaj të karbonit dhe të inkurajoni industrinë të jetë më miqësore me mjedisin duke zgjedhur një host të gjelbër në internet.

Kur të keni gjetur planet e pritjes që përputhen me kërkesat tuaja, sigurohuni që të shikoni vlerësimet e vërteta të klientëve në WhoIsHostingThis.com për t’ju ndihmuar të merrni vendimin tuaj përfundimtar.

Bleni Domain tuaj

Ky hap zakonisht shkon paralelisht me blerjen e web hosting, por nëse dëshironi mund të zgjidhni të blini domainin tuaj dhe hostimin nga kompani të ndara. Pritësi juaj në internet mund të presë blogun tuaj edhe nëse keni blerë domenin tuaj në një regjistrues tjetër.

Sidoqoftë, mënyra më e lehtë për të ngritur domenin tuaj është duke e blerë atë nga hosti juaj në të njëjtën kohë kur blini llogarinë tuaj të hostimit. Shumë hoste madje ofrojnë një regjistrim falas të domenit si një tipar i planeve të tyre të strehimit, ndonjëherë vetëm për vitin e parë, dhe ndonjëherë për jetën.

Një tjetër veçori shtesë për t’u marrë parasysh kur blini domainin tuaj dhe hostin është nëse duhet të blini ose jo privatësinë e domain WHOIS.

Kurdo që regjistron një domen të ri, emri dhe informacioni i tyre i shtohet një regjistrimi publik të quajtur Baza e të dhënave WHOIS. Kjo përfshin emrin tuaj të plotë, adresën, numrin e telefonit dhe adresën e postës elektronike.

Paraqitja e informacionit tuaj publikisht ju vë në rrezik jo vetëm për spam dhe thirrje shitje, por edhe vjedhje identiteti, mashtrim dhe ngacmim.

Për të mbrojtur informacionin tuaj privat, ju rekomandojmë të blini intimitetin e domain. Shumica e pritësve të internetit ofrojnë intimitet të domain për një tarifë shtesë vjetore, zakonisht me të njëjtin çmim si vetë regjistrimi i domain, por ka host-ve të cilët e ofrojnë falas.

Tani që keni vendosur për kompaninë, planin dhe domenin tuaj të hostimit në internet, mund të shkoni përpara dhe të blini hostin tuaj. Tani jeni gati për të filluar krijimin e faqes tuaj të internetit për Blogging.

Vendosni faqen tuaj

Ne jemi pothuajse të gatshëm për të filluar Blogging, por së pari do të duhet të krijojmë uebfaqen tuaj në mënyrë që të keni diku për të bërë blog.

Nëse keni zgjedhur një host në internet që ofroi para-instalimin e WordPress, tashmë duhet ta bëni atë të shkojë.

Nëse keni zgjedhur një host të uebit që ofron instalimin me një klikim të WordPress, mund ta bëni këtë duke hyrë në tryezën tuaj të web hosting dhe duke instaluar WordPress nga atje. Procesi i saktë do të ndryshojë në varësi të kompanisë suaj të mbajtjes në internet, kështu që kontrolloni dokumentet e tyre të mbështetjes në internet ose kontaktoni ato për detaje nëse është e nevojshme.

Kur instaloni WordPress, do të vendosni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj të hyrjes, ose ato do t’ju dërgohen me email. Ju mund të menaxhoni uebfaqen tuaj të re të WordPress duke hyrë në pultin tuaj në www.example.com/wp-admin.

Para se të filloni Blogging, do të duhet të vendosni disa gjëra në faqen tuaj të internetit.

Vendosni emrin dhe etiketën tuaj në blog

Nga pulti juaj WordPress, mund të qaseni në cilësimet tuaja kryesore duke klikuar në Cilësimet e artikullit kryesor të menusë > Cilësimet e përgjithshme. Këtu mund të futni titullin e blogut dhe etiketën që keni krijuar më herët, si dhe të ndryshoni cilësimet e përgjithshme si formatin e datës dhe gjuhën.

Zgjidhni një temë

WordPress vjen me një temë të mirë gjeneruar para-instaluar të cilën jeni të mirëpritur ta përdorni, por nëse doni që faqja juaj e internetit të dalë jashtë, do t’ju duhet një temë më unike – një që përshtatet me markën që keni krijuar në kapitullin e mëparshëm.

Ka shumë tema falas në dispozicion nga drejtoria e WordPress.org, dhe gjithashtu mund të blini tema premium nga faqet e internetit të palëve të treta. Sigurohuni të lexoni vlerësimet e klientëve përpara se të investoni në një temë premium.

Ju mund ta instaloni temën tuaj duke lundruar te Paraqitja > Temat nga menyja kryesore e WordPress.

Vendosni pajisje shtesë për shiritin anësor

WordPress përdor një sistem të “widget” që ju lejon të personalizoni blloqet e përmbajtjes që shfaqen në shiritin tuaj anësor, dhe ndonjëherë në këmbët, kokën ose vendet e tjera të internetit, në varësi të temës suaj.

Nga pulti i WordPress, ju mund të klikoni në Paraqitja > Widgets për të rregulluar shiritin tuaj anësor duke përdorur një sistem redaktimi drag-and-drop. Sigurohuni që të përdorni widget që do të jenë të dobishme për vizitorët e faqes suaj të internetit, por mos i mposhtni ato me shumë rrëmujë.

Disa vegël për tu konsideruar mund të jenë një listë e kategorive të postimeve në blog, një widget teksti që shpjegon qëllimin e blogut tuaj, ose një kuti kërkimi për t’i lejuar vizitorët tuaj të gjejnë me lehtësi postime specifike.

Vendosni shtojcat

Pluginat janë një pjesë e rëndësishme e WordPress që ju lejon të shtoni funksione dhe veçori të ndryshme në faqen tuaj të internetit.

Ka mijëra shtesa në dispozicion si nga WordPress.org ashtu edhe nga faqet e internetit të palëve të treta, falas dhe premium.

Ne ju rekomandojmë të filloni me disa shtesa themelore falas për blogun tuaj të ri:

 1. Jetpack: Kjo shtojcë vjen e instaluar tashmë me WordPress, kështu që gjithçka që duhet të bëni është ta aktivizoni atë. Ajo lidh faqen tuaj të internetit me llogarinë tuaj WordPress.com (mund ta krijoni një falas), dhe shton shumë karakteristika në blogun tuaj, përfshirë analitikën themelore dhe një formë kontakti.
 2. Akismet: Akismet është shtesa më e popullarizuar anti-spam. Do të mbrojë blogun tuaj nga komentet e spamit, të cilat mund të numërohen në qindra ose mijëra në ditë. Akismet gjithashtu është i instaluar paraprakisht me WordPress, kështu që thjesht duhet ta aktivizoni atë dhe më pas të regjistroheni për një licencë Akismet, të cilën mund ta bëni falas.
 3. SEO Yoast: SEO Yoast është një shtojcë falas që zgjedh blogun tuaj për motorët e kërkimit. Kjo do t’i ndihmojë lexuesit tuaj t’ju gjejnë kur kërkoni temat tuaja në blog përmes Google, Bing dhe motorët e tjerë të kërkimit.
 4. BackWPup: Shtë më mirë të përgatiteni vetëm në rast se ndonjë gjë ndodh në faqen tuaj të internetit, dhe mënyra më e mirë për ta bërë atë me WordPress është me një shtesë automatike rezervë. Ka një numër të shtojcave rezervë atje, por një e mirë falas është BackWPup. Ju mund ta lidhni atë me një llogari Google Drive ose Dropbox për të ruajtur automatikisht skedarët tuaj rezervë atje, ose t’i dërgoni ato me email..
 5. Butonat e thjeshtë të ndarjes, ose DiggDigg: Ju dëshironi ta bëni sa më të thjeshtë që të jetë e mundur për lexuesit tuaj të ndajnë postimet tuaja në blog me miqtë e tyre, dhe një mënyrë e shkëlqyeshme për ta bërë këtë është me një plugin të ndarjes sociale. Me këto shtojca, ju mund të zgjidhni dhe rregulloni ikonat tuaja sociale dhe ku ato shfaqen në blogun tuaj, midis opsioneve të tjera.

Ju mund t’i instaloni këto shtojca duke lundruar te Plugins > Shtoni New, dhe kërkoni ato për emrin. Nga menyja e shtojcave, mund të shfletoni të gjitha shtojcat e tjera të disponueshme nga drejtoria e WordPress.

Shkruaj një faqe Rreth

Një faqe Rrethi është një nga faqet më të rëndësishme në çdo faqe interneti. Ai u jep përgjigje vizitorëve kureshtarë se kush është pas blogut, dhe ju lejon të ndërtoni një lidhje me ta. Sigurohuni që faqja juaj Rreth fokusohet te lexuesit tuaj dhe u përgjigjet pyetjeve të tyre.

Për të vendosur faqen tuaj Rreth, klikoni në Pages > Shtoni New në menunë kryesore. Emërtojeni atë “Rreth” dhe shkruani disa paragrafë për veten dhe blogun tuaj të ri. Klikoni “Publikimi” kur të keni mbaruar.

Krijoni një faqe Kontakti

Një tjetër faqe e nevojshme për çdo blog është faqja juaj e kontaktit, në mënyrë që tifozët tuaj të kontaktojnë me ju. Krijoni një faqe tjetër duke klikuar Faqet > Shtoni New, dhe emrin e saj “Kontakt”. Tregojuni lexuesve tuaj se si mund të lidhen me ju, qoftë me email ose media sociale. Ju gjithashtu mund të shtoni një formë kontakti duke përdorur butonin “Shto formën e kontaktit”.

Blog-u juaj tani është krijuar dhe gati për të shkuar! Lexoni më tej për të zbuluar se si të filloni të shkruani postimin tuaj të parë.

Hapi 3: Filloni Blogging!

Tani që blog-u juaj është krijuar dhe është gati për të shkuar, është koha të filloni të shkruani postimin tuaj të parë.

Duart e tua që hipin sipër tastierës, ti ia ngul sytë në ekranin bosh dhe…

… Nuk dini çfarë të shkruani.

“Shkrimi është i lehtë: E tëra ato që bëni është të uleni duke shikuar një çarçaf letre të zbrazët derisa të formohen pika të gjakut në ballin tuaj.” Gene Fowler

Për cilat tema duhet të bëni blog? Si i mbani interesuar lexuesit tuaj? E sikur nëse çdo temë për të cilën mund të mendoni, tashmë është bërë në blog nga dikush tjetër?

Blogimi nuk është i lehtë, është i vërtetë. Por ka mënyra për ta bërë më të lehtë, duke përfshirë metodat dhe mjetet për t’ju ndihmuar të krijoni postime interesante në blog që lexuesit tuaj do t’i pëlqejnë.

Për çfarë të bëni blog?

Nëse keni ngecur duke shikuar në ekranin bosh sa herë që përpiqeni të shkruani një postim në blog, ja si ta shkatërroni bllokimin e blogerit tuaj dhe të filloni të shkruani.

Konsideroni audiencën tuaj

Falë gjithë përgatitjes që bëtë në kapitullin e parë, nuk është e nevojshme të nxirrni ide nga ajri i hollë. Tashmë keni filluar një kokë duke krijuar personazhet e lexuesit tuaj.

Mendoni për lexuesin ideal që keni imagjinuar ose hulumtuar dhe për ato që ata dëshirojnë të lexojnë.

Pyesni veten:

 • Challengesfarë sfidash ose zhgënjimesh po përballen ata me të cilët mund të ndihmoni?
 • Questionsfarë pyetjesh të zakonshme kanë ata?
 • Farë po kërkojnë në internet?

Temat e trurit

Përveç përdorimit të personave tuaj për të ndezur ide, përpiquni të kapni ndonjë ide të humbur për tema të blogut që shfaqen në mendjen tuaj ndërsa shkoni për ditën tuaj. Ju mund të mbani një listë të vazhdueshme duke përdorur një Google Doc, një kartë Trello, një mjet si Evernote, ose të shkruani idetë tuaja poshtë në një fletore që mbani me vete.

Ju gjithashtu mund të lini mënjanë disa kohë për të përdorur teknika të stuhisë së trurit si:

 • Hartimi i mendjes: Filloni duke shkruar një ide në qendër të një letre të zbrazët, pastaj përpiquni të mendoni për ide të lidhura. Shkruaj tema të ndërlidhura që shpërndahen nga ideja juaj qendrore dhe vazhdoni të degëzoheni nga secila prej tyre. Duke provuar të përdorni një mjet si ne.
 • Shkrim falas: Vendosni një kohëmatës për 5 ose 10 minuta, dhe thjesht filloni të shkruani çfarëdo ide që lidhet me blog të vijë në mendje. Mos i gjykoni ose modifikoni fjalët tuaja akoma; thjesht vazhdoni të shkruani.
 • Studim: Kontrolloni në internet për të parë se çfarë lloje të postimeve në blog ekzistojnë tashmë në ngrohtë tuaj. Cfare mungon? Mund të shkruani për të kundërtën, ose një temë të lidhur?
 • Hyrja e rastësishme: Provoni të shikoni nëpër një revistë, të hapni një fjalor, ose të shikoni një shfaqje televizive dhe të shkruani çdo fjalë që ju godet. Ejani me ide bazuar në ato.
 • Stuhia mendore në grup: Mblidheni së bashku me një mik apo dy, ose ekipin ose stafin tuaj, për të kërcyer idetë.

Pasi të keni një listë të madhe idesh, mund të filloni t’i rafinoni ato në tema të postimeve në blog.

Sidebar: Postimi juaj i parë në blog

Farë duhet të shkruani për postin tuaj të parë në blog? Ndërsa thjesht mund të përdorni një nga temat që keni menduar vetëm për të filluar blogun tuaj, një mundësi tjetër është të shkruani një postim hyrës.

Një postim hyrës duhet të prezantojë veten, të shpjegojë pse filluat një blog dhe cilat janë planet tuaja për të ardhmen e blogut tuaj. Ju madje mund të rendisni dy ose tre temat e ardhshme për të cilat po planifikoni të postoni.

Me një postim hyrës, vizitorët e rinj që vijnë përmes blogut tuaj do ta kuptojnë se është postimi juaj i parë në vend që të gjuani rreth faqes tuaj të internetit dhe të pyesin pse nuk ka më shumë përmbajtje. Pasi të keni lexuar në lidhje me planet tuaja të ardhshme për blogun, ata gjithashtu mund të intrigohen dhe dëshirojnë të kujdesen për postimet e ardhshme.

Shndërrimi i ideve tuaja në një kalendar editorial

Planifikimi i postimeve në blogun tuaj përpara kohe duke përdorur një kalendar editorial do t’ju ndihmojë:

 • Vazhdoni të postoni në orar. Nëse nuk planifikoni përpara është e lehtë të harroni, por një kalendar ju ndihmon të mbani mend që të mbani blogerën në orar.
 • Qëndroni të qëndrueshëm. Në vend që të keni tema në të gjithë vendin, ju mund të jeni strategjik në atë që postoni dhe të qëndroni besnik ndaj qëllimeve tuaja.
 • Përfitoni nga ngjarjet sezonale. Kur po planifikoni me një kalendar, është e lehtë të planifikoni përmbajtje përkatëse për lexuesit tuaj gjatë pushimeve dhe ngjarjeve të tjera sezonale.
 • Koordinoni me një ekip. Nëse jeni duke bloguar me një ekip ose me një staf ose punonjës, është shumë më e lehtë të koordinoni së bashku nëse planifikoni përpara me një kalendar.
 • Kurseni kohë, sepse nuk do të grisni në minutën e fundit për të postuar diçka.

Shtë e thjeshtë për të përdorur një kalendar editorial për blogun tuaj, veçanërisht me WordPress. Provoni të përdorni një shtojcë WordPress si Kalendari Editorial i WordPress ose Redaktoni Flow për të planifikuar postimet tuaja në të ardhmen.

Sa shpesh duhet të postoj?

Ndërsa filloni të plotësoni kalendarin tuaj editorial me tema postimi, me siguri po pyesni veten: sa shpesh duhet të postoj?

Dituria konvencionale ishte që ju duhej të postonit çdo ditë. Por përgjigjja e vërtetë është: varet.

Shtë e vërtetë që postimi më shpesh ka tendencë për të rritur renditjen e motorit tuaj të kërkimit dhe për t’ju tërhequr më shumë lexues, por nuk është gjithmonë kështu. Ka kaq shumë faktorë për renditjen e motorëve të kërkimit, dhe mënyra të tjera që mund të zgjedhësh dhe të forcosh renditjen tënde.

Jo të gjithë kanë luksin të jenë në gjendje të postojnë çdo ditë, apo edhe çdo javë. Nëse thjesht nuk keni kohë ose burime që të jeni në gjendje ta postoni atë shpesh, kjo është në rregull. Akoma mund të keni një blog të suksesshëm.

Në përgjithësi, frekuenca më e ulët që duhet të postoni në blogun tuaj është një herë në muaj. Anydo më rrallë se sa mujore, dhe lexuesit tuaj mund të pyesin nëse e braktisni blogun tuaj, dhe ju mund të mos merrni ndonjë përfitim të motorit të kërkimit fare.

Përveç mujore, mund të konsideroni edhe postimin:

 • Bi-javore
 • javor
 • Tri herë në javë
 • Dy herë në javë
 • i përditshëm.

Frekuenca e saktë që funksionon për ju do të varet nga blogu juaj, por gjëja e rëndësishme është që të jeni konsistent në orarin tuaj të postimeve.

Nëse postoni çdo ditë për disa javë, dhe pastaj zhdukeni për një ose dy muaj, lexuesit tuaj mund të mendojnë se e braktisni blogun tuaj dhe ndiqni padinë. Nga ana tjetër, nëse postoni vazhdimisht, lexuesit tuaj do të vijnë ta parashikojnë atë.

Si të shkruani postime epike dhe angazhuese

Për t’i mbajtur lexuesit tuaj të angazhuar, nuk është e nevojshme të jeni një shkrimtar veçanërisht me përvojë, ekspert ose elokuent.

Rregullat e blogimit janë të ndryshme nga format e tjera të të shkruarit. Rregulli më i rëndësishëm për t’u mbajtur mend është të mbani postimet tuaja në blog të skanueshme.

Farë do të thotë e skanueshme, dhe pse është e rëndësishme?

Mendoni se si lexoni në internet. Kur po shikoni në burimin tuaj në Facebook për të parë se cilat janë miqtë tuaj, duke kontrolluar tweet-et e fundit në Twitter ose duke lexuar lajmet, a lexoni çdo fjalë në ekranin tuaj?

Nëse ju pëlqen shumica e lexuesve në internet, nuk jeni duke lexuar; po skanoni.

Për shkak të një sasie të madhe informacioni që konkurrojnë për vëmendjen tonë në internet, ne nuk mund të lexojmë çdo fjalë. Përkundrazi, ne përcaktojmë shpejt se cila përmbajtje ia vlen koha dhe energjia jonë duke e skanuar atë.

Një mur teksti do t’i frikësojë lexuesit në internet, por i njëjti tekst i thyer në copa të skanueshme do të tërheqë më shumë lexues.

Si ta bëni blogun tuaj të skanueshëm

Për t’i bërë postimet tuaja në blog të skanueshme, përdorni:

 • Paragrafë të shkurtër. Lexuesit në internet urrejnë të shohin një mur teksti, kështu që bëni paragrafët tuaj më të shkurtër. Provoni të filloni postimin tuaj në blog me një paragraf shumë të shkurtër për të tërhequr vëmendjen dhe t’i lidhni ato duke lexuar pjesën tjetër.
 • Fjalitë më të shkurtra. Në vend që të shkruani fjali të ngjeshura, shihni nëse mund t’i ndani ato fjali në disa pjesë më të shkurtra që janë më të lehta për tu lexuar më shpejt.
 • nëntitujt. Prishja e postit tuaj në seksione më të vogla me tituj e bën të lehtë për lexuesit ta skanojnë atë për të zbuluar saktësisht se çfarë ka të bëjë me postimin tuaj, dhe kaloni te pjesët që duan të lexojnë.
 • listat. janë shumë të skanueshme, dhe një mënyrë e shkëlqyeshme për të organizuar informacione.
 • Bolds. Theksoni pikat tuaja të rëndësishme me tekst të theksuar në mënyrë që lexuesit t’i shohin ato me një shikim.

Shkruani titujt që tërheqin vëmendjen

Sipas Copyblogger, vetëm rreth 20% e njerëzve që lexojnë një titull të postimit në blog do të vazhdojnë të lexojnë pjesën tjetër.

Me siguri, titulli është pjesa më e rëndësishme e postimit tuaj në blog pasi që pa një titull mjaftueshëm tërheqës, askush nuk do të vazhdojë ta lexojë postimin tuaj.

Trajnerët e shkrimeve të kopjeve në Shkrimtarët Amerikanë & Artistët rekomandojnë që një titull të ndjekë katër “U”:

 • i dobishëm
 • urgjent
 • unik
 • Ultra-e të Caktuar.

Një titull perfekt i postimeve në blog do t’i tregojë lexuesit tuaj që postimi juaj do të jetë i dobishëm për ta, të krijojë një ndjenjë urgjence, të jetë unik nga titujt e tjerë dhe shumë specifikisht dhe saktësisht të përshkruajë se për çfarë postimi ka.

Shkrimi i titujve magnetikë është një formë arti në vetvete, dhe mund të marrë kohë për të zotëruar. Kur të gjeni titujt e postimeve në blog, pyesni veten nëse ata ndjekin katër “U” dhe nëse jo, si mund ta shkulni.

Ju gjithashtu mund të përdorni një mjet online gjenerator për të filluar, siç janë mjetet nga HubSpot ose InBoundNow.

Përdorimi i Imazheve në Postimet e Blogut tuaj

Pse të përdorni imazhe?

Në internet, artikujt me imazhe lexohen dhe shpërndahen më shumë sesa thjesht tekst i thjeshtë.

Për këtë arsye, është e rëndësishme të përfshini të paktën një imazh me çdo postim në blog. WordPress ka një funksion vetëm për këtë: për çdo postim në blog që krijoni, mund të vendosni një imazh të paraqitur.

Përdorimi i një imazhi të paraqitur për çdo postim në blog ka shumë përfitime. Ata munden:

 • Merrni vëmendjen e një vizitori dhe përçoni kuptimin e menjëhershëm në një mënyrë të skanueshme (“një figurë vlen njëmijë fjalë” është e vërtetë edhe në Blogging).
 • Bëni më të lehtë për lexuesit tuaj që të ndajnë postimet tuaja në rrjetet e mediave sociale të orientuara vizualisht, si Pinterest ose Instagram.
 • Merrni çdo postim në blog më shumë klikime, të preferuarat dhe retweet në Twitter, dhe më shumë klikime, aksione dhe pëlqime në Facebook.

Ku të gjeni imazhe për t’u përdorur

Ligji për të drejtat e autorit për imazhet dhe fotografinë e krijuar nga të tjerët është shumë i rreptë në shumicën e vendeve, madje edhe në internet.

Vetëm për shkak se ju gjeni një imazh të paqartë në internet nuk do të thotë që mund ta përdorni ligjërisht në blogun tuaj. Shtë më mirë të gaboni nga ana e kujdesit sesa të rrezikoni të goditeni me një padi për të përdorur një imazh të mbrojtur nga të drejtat e autorit.

Për fat të mirë, ka shumë vende që ju mund të gjeni imazhe në internet falas që janë të ligjshme për t’u përdorur:

 • Flickr Creative Commons: Të gjitha imazhet e ngarkuara në Flickr nën një licencë Creative Commons. Sigurohuni që ta kontrolloni dyfish licencën dhe të ndiqni çdo kërkesë, siç është atribimi i krijuesit.
 • Pixabay: Një databazë e zgjedhur me dorë e fotografive falas dhe me ilustrime falas me cilësi të lartë që nuk kërkojnë atribut.
 • MorgueFile: Pavarësisht nga emri i morbid, kjo është një sit i mirë për të kërkuar fotografi plotësisht falas që nuk kërkojnë ndonjë atribut.
 • Canva: Një krijues dhe redaktues falas i imazheve me shumë shabllone për krijimin e grafikëve tuaj.

Blogim me Multimedia të tjera

Imazhet nuk janë mënyra e vetme për të tërhequr vëmendjen e lexuesit tuaj. Mundohuni të nxisni blogun tuaj dhe të rritni audiencën tuaj duke eksperimentuar me opsione të tjera multimedia.

Disa opsione të tjera multimediale që mund t’i konsideroni:

 • Ju lehtë mund të krijoni tuaj duke përdorur një mjet si Canva ose Piktochart.
 • Ju mund të krijoni vetë duke përdorur një mjet si Podbean, dhe ta publikoni duke përdorur SoundCloud.
 • Zgjeroni audiencën tuaj duke postuar video në YouTube, ose shkëmbeni video përkatëse me audiencën tuaj duke i futur ato në postimet tuaja në blog.
 • Provoni të bashkoni një prezantim të Slideshare si një postim në blog, ose duke përfshirë një galeri të imazheve të WordPress.

Hapi 4: Rritni audiencën tuaj

Pa audiencën e blogut tuaj, ju gjithashtu mund të shkruani në një ditar privat.

Blogjet ekzistojnë për tu shpërndarë dhe lexuar – por si mund të arrini tek lexuesit tuaj idealë dhe t’i ndihmoni ata të gjejnë blogun tuaj?

Ka strategji dhe taktika të panumërta për të arritur lexuesit e rinj dhe për të rritur audiencën tuaj. Disa taktika të njohura janë renditur në këtë pjesë, por nuk do të ndjeheni sikur ju duhet t’i bëni të gjitha.

Ndërsa shumë gurusë të vetë-shpallur të Blogging do t’ju tregojnë atë që ju “duhet” të bëni për të rritur lexueshmërinë e blogut tuaj, e vërteta është se jo çdo taktikë do të funksionojë për çdo blog. Audienca juaj është unike, dhe taktikat që funksionojnë më mirë në industri ose nuanca të tjera mund të mos funksionojnë për ju.

Një faktor tjetër që duhet të merrni parasysh kur zgjidhni strategjitë e marketingut për blogun tuaj është ajo që jeni në gjendje të bëni.

Ju duhet të kënaqeni, ose të paktën të mos keni mend, duke zbatuar strategjitë që zgjidhni. Për shembull, nëse filloni një faqe në Facebook për blogun tuaj, por urreni të përdorni Facebook, mund të gjeni që shmangni azhurnimin e faqes tuaj, ose braktisni atë së bashku.

Ju gjithashtu duhet të mbani në mend burimet tuaja. Ju mund të dëshironi të jeni në çdo platformë të mediave sociale dhe madje t’i shijoni të gjitha, por a keni kohën t’i mbani të gjitha ato të azhurnuara në një bazë të qëndrueshme?

Ndërsa i konsideroni strategjitë më poshtë, mos harroni se dëshironi të provoni ato që…

 • … Do t’ju mundësojë të arrini audiencën tuaj ideale. Nuk ka asnjë përdorim për të promovuar blogun tuaj në Twitter nëse asnjë nga lexuesit tuaj të mundshëm nuk është aty.
 • … Ju kënaqeni, ose të paktën mos harroni të bëni. Mos e detyro veten të bësh taktika që do të urresh, sepse do të të marrë kënaqësi nga Blogging, dhe ka të ngjarë që të ha shumë kohë, veçanërisht nëse priren të vonosh detyrat që nuk të kënaqen.
 • … Ju keni burimet për të mirëmbajtur vazhdimisht, pavarësisht nëse kjo do të thotë koha për ta bërë atë vetë, ose para për të punësuar dikë për ta bërë atë për ju.

Provoni vetëm një ose dy strategji në fillim. Nëse ato ndihmojnë për të rritur audiencën e blogut tuaj, rrini me ta. Nëse jo, braktisni atë dhe provoni një taktikë tjetër në vend. Nëse provoni gjithçka menjëherë, jo vetëm që do të vishni veten të hollë, por do të jetë e vështirë të tregoni se cilat taktika janë duke punuar dhe cilat nuk janë.

Duke pasur parasysh këtë, këtu janë disa strategji të marketingut që ju të rritni lexueshmërinë e blogut tuaj.

Mediat sociale

Media sociale dhe blogjet shkojnë paralelisht. Shumë nga vizitorët tuaj do të presin që ju të jeni në mediat sociale, duke e bërë më të lehtë për ta që të vazhdojnë me të gjitha postimet dhe azhurnimet tuaja më të fundit, dhe lehtë mund të arrini edhe tek lexuesit e rinj.

Facebook

Facebook është ende platforma më e njohur e mediave sociale. Sipas Pew Research, 71% e të rriturve që përdorin internetin përdorin Facebook, kështu që të kesh një faqe për blogun tënd do ta bëjë më të lehtë të mbash kontakte me audiencën tënde dhe të lidhesh me lexuesit e rinj.

Këshilla për promovimin e blogut tuaj në Facebook:

 • Vendosni një faqe në Facebook për blogun tuaj – mos përdorni vetëm profilin tuaj personal. Faqet në Facebook vijnë me shumë përfitime, duke përfshirë analiza të dobishme për audiencën tuaj.
 • Shumica e ekspertëve të mediave sociale pajtohen që postimi 2-3 herë në ditë është ideal.
 • Imazhet dhe videot marrin më shumë angazhim mesatarisht sesa azhurnimet e teksteve.

Cicëroj

Twitter është platforma e dytë më e popullarizuar në mediat sociale dhe është një mënyrë e shkëlqyeshme për të mbajtur kontakte me lexuesit tuaj dhe për të arritur të reja.

Këshilla për promovimin e blogut tuaj në Twitter:

 • Kërkoni dhe ndiqni përdoruesit përkatës që përputhen me përshkrimin tuaj ideal të audiencës.
 • Angazhohen shpesh duke u përgjigjur, retweeting dhe bashkëvepruar.
 • Promovoni përmbajtje të tjera të vlefshme të lidhura, jo vetëm tuajat.
 • Mos kini frikë të cicëroni disa herë të njëjtin postim në blog, dhe cicëroni arkivat tuaja, për të arritur tek lexuesit e rinj.
 • Imazhet marrin më shumë angazhim sesa cicërima vetëm me tekst.
 • Konsideroni të bashkoheni – ose të filloni – një bisedë në Twitter në ngrohtësinë tuaj.
 • Përdorni hashtags të përshtatshëm në Tweet.

LinkedIn

LinkedIn mund të jetë një mjet i shkëlqyeshëm për promovimin e blogeve të biznesit, ose blogjeve të drejtuara drejt një audiencë profesioniste.

Këshilla për promovimin e blogut tuaj në LinkedIn:

 • Ndani postimet tuaja në blog si azhurnime të LinkedIn ose eksperimentoni duke përdorur platformën e botimit të LinkedIn për të shkëmbyer përmbajtje.
 • Promovoni postimet në blogun tuaj të biznesit në faqen e kompanisë suaj.
 • Konsideroni të shtoni një pozicion “Menaxheri Blog” ose “Redaktuesi Blog” në profilin tuaj dhe të tregoni postimet tuaja më të mira si shtojca në media, ose të shtoni postime në seksionin e botimeve të profilit tuaj.

Pinterest

Pinterest është një mënyrë e shkëlqyeshme vizuale për të ndarë postimet tuaja në blog. Sigurohuni që keni një imazh interesant dhe tërheq vëmendje me secilin postim dhe jeni gati për të shkuar.

Këshilla për promovimin e blogut tuaj në Pinterest:

 • Përdorni një mjet si Canva ose PicMonkey për të krijuar imazhe, ose shtoni tekst në foto, duke përfshirë titullin e postimit tuaj, emrin e blogut tuaj, dhe madje edhe një shkurtuarURL.
 • Ndërveproni me të tjerët dhe ndërtoni rrjetin tuaj Pinterest duke ndjekur bordet dhe duke i pëlqyer dhe komentuar për kunjat.
 • Konsideroni të filloni një bord të përbashkët për të bashkëpunuar me blogerët e tjerë.

Google+

Google+ është një platformë e njohur dhe e dobishme e mediave sociale, veçanërisht për bloget e lidhura me teknologjinë. Nëse azhurnimet tuaja marrin shumë + 1, kjo mund t’ju japë një ngritje në renditjen e motorit tuaj të kërkimit, duke ndihmuar edhe më shumë lexues që t’ju gjejnë.

Këshilla për promovimin e blogut tuaj në Google+:

 • Rretho dhe angazhohu me njerëz me interes të lidhur.
 • Imazhet dhe multimedia kanë tendencë të marrin më shumë angazhim sesa postime vetëm me tekst.
 • Përfitoni nga opsionet e formatimit. Përdorni * asterisks * për tekst të guximshëm dhe _underlines_ për italikë.
 • Mos harroni të shtoni hashtags në azhurnimet tuaja.

Networking

Rrjetëzimi i mirë i modës së vjetër është një mënyrë tjetër për të rritur audiencën tuaj në blog.

Disa njerëz mund ta konsiderojnë “rrjetëzimin” e një fjale të ndyrë, por nuk është e nevojshme të nënkuptosh të jesh i trishtuar ose të përdorësh njerëz për përfitimin tënd. Rrjetëzimi me të vërtetë thjesht do të thotë të takosh njerëz të rinj dhe të zhvillosh marrëdhënie të mirëfillta, reciprokisht të dobishme.

Ndiqni këto hapa për të zhvilluar në mënyrë sistematike një rrjet për të rritur blogun tuaj:

 1. Identifikoni ndikuesit në kamare tuaj. Ju mund ta bëni këtë duke kërkuar për bloge të lidhura, ose duke kërkuar njerëz në media sociale.
 2. Mësoni rreth tyre. Regjistrohuni në blogun e tyre dhe ndiqni ato në mediat sociale.
 3. Merrni në radarin e tyre. Lini komente me mendime dhe të dobishme në blogun e tyre dhe filloni të bashkëveproni me ta në mediat sociale. Thjesht bëhu vetja jote origjinale – nuk ka nevojë për ndonjë lajthitje të rreme ose të rreme.
 4. Zhvilloni marrëdhëniet. Hidhni një email, ose kërkoni që t’i intervistoni ata për blogun tuaj. Njihuni me ata dhe jini të dobishëm.

Blogim Vizitor

Një tjetër mënyrë popullore për të promovuar ndonjë gjë në internet është përmes Blogging mysafirëve.

Blogging mysafir ishte një nga strategjitë më të njohura për të marrë më shumë trafik në blogun tuaj ose faqen e internetit.

Por meqenëse tregtarët e skemuar filluan të përfitojnë nga taktika dhe të postojnë përmbajtje me cilësi të dobët për të rritur renditjen e motorëve të kërkimit, pronarët e blogut u bënë shumë më të kujdesshëm për pranimin e përmbajtjes.

Shtë shumë më e lehtë të pranosh një postim në blog duke pranuar nëse tashmë ke një marrëdhënie me pronarin e blogut, kështu që kjo është një strategji e mirë për t’u përdorur në kombinim me rrjetëzimin.

Këshilla për postimin e suksesshëm të miqve:

 • Bëni hulumtimin tuaj. Dije se cilat tema dhe stili i shkrimit do t’i tërheqin audiencës.
 • Lexoni udhëzimet për postimin e miqve dhe sigurohuni t’i ndiqni ato.
 • Keni një bio interesante të autorit që tërheq lexuesit për të vizituar blogun tuaj.
 • Konsideroni të krijoni një faqe të posaçme për të tërhequr ata vizitorë të abonohen në blogun tuaj.

SEO

SEO qëndron në optimizimin e motorit të kërkimit. Do të thotë të përdorni teknika që do të ndihmojnë blogun tuaj të renditet më lartë në rezultatet e motorëve të kërkimit, të cilat do t’ju ndihmojnë lexuesit që kërkojnë përmbajtjen tuaj në Google, Bing, etj., Që t’ju gjejnë më lehtë.

SEO e përparuar mund të komplikohet, por nuk duhet të jetë. Ju mund të merrni rezultate solide vetëm duke mësuar bazat dhe duke i përfshirë ato në çdo postim në blog.

Provoni këto këshilla themelore të SEO:

 • Përdorni një plugin WordPress si Yoast SEO për t’ju ndihmuar të zgjedhni blogun tuaj.
 • Zgjidhni një fjalen për çdo postim në blog duke përdorur një mjet si io. Përdorni fjalen në titullin tuaj dhe në postën tuaj.
 • Riemëroni imazhet tuaja me fjalë kyçe, në vend të emrave të përgjithshëm si “IMG_3298”.
 • Përdorni fjalë kyçe për kategoritë dhe etiketat e postimeve tuaja në blog.
 • Sigurohuni që dizajni juaj i blogeve është i përgjegjshëm për celular dhe funksionon mirë në pajisjet mobile.
 • Koha e ngadaltë e ngarkimit mund të dëmtojë renditjen tuaj, kështu që sigurohuni që ngarkesa juaj e shpejtë të ngarkohet shpejt.

Në përgjithësi, nëse po siguroni përmbajtje të dobishme, cilësore, me të cilën njerëzit po lidhin dhe flasin në mediat sociale, kjo do të ndihmojë për të rritur renditjen e motorëve tuaj të kërkimit. Postimi i përmbajtjeve të reja shpesh dhe të qenit aktiv në mediat sociale do t’ju ndihmojë gjithashtu të renditeni më lart.

Mirësevini në Blogosferë!

Blogjet mund të kenë filluar si revista online, por ndërtimi i një blog të suksesshëm sot kërkon shumë më shumë përpjekje dhe punë të vështirë sesa të shkruash në një ditar.

Shpresa jonë është që ky udhëzues do ta bëjë fillimin e udhëtimit tuaj shumë më të lehtë, dhe do t’ju vendosë në rrugën drejt suksesit në Blogging.

Blogimi mund të jetë punë e vështirë, por është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm. Nëse qëllimet tuaja janë të ndani pasionet tuaja me një audiencë me të njëjtën mendje, ose të rritni bazën tuaj të klientit për biznesin tuaj, ju dëshirojmë më të mirën!

fjalor

 • backups: Një kopje rezervë është një kopje e veçantë e faqes suaj të internetit, e ruajtur në një vend tjetër. Rezervat rezervë zakonisht krijohen në intervale të rregullta, të tilla si ditore ose javore. Në rast se diçka ndodh në faqen tuaj të internetit, ju mund ta rivendosni atë duke përdorur skedarët tuaj rezervë.
 • Bandwidth: Në web hosting, gjerësia e bandës është një matje e aftësisë së faqes tuaj për të transferuar të dhëna, zakonisht jepet si një normë për sekondë. Sa më i lartë të jetë brezi juaj, aq më i shpejtë do të jetë faqja juaj e internetit.
 • blog: Një faqe interneti që azhurnohet rregullisht me përmbajtje të re, të quajtur blog Mesazhe. Një tkurrje e blogeve “log log”, fillimisht filluan si një lloj ditari në internet.
 • kategori: WordPress ju lejon të organizoni të gjithë tuajin blogMesazhe në një ose më shumë kategori, një lloj etikete teme, të cilën mund ta krijoni me porosi.
 • CMS: Sistemi i menaxhimit të përmbajtjes. Një aplikacion softuer i dizajnuar për drejtimin e një faqe në internet ose blog.
 • CSS: Fletë Cascading Style. Gjuha që është përdorur për të stiluar pamjen dhe formatimin e saj HTML përmbajtje.
 • bazës së të dhënave: Blogging aplikacione softuerësh si p.sh. WordPress përdorim MySQL bazat e të dhënave për të ruajtur të gjitha të dhënat e blogut tuaj, përfshirë të gjitha blogMesazhe, cilësimet, bios e autorit, etj.
 • server i dedikuar për server: Një lloj i web hosting ku faqja juaj e internetit është e vetmja e pritur në një të vetme server, dhe nuk keni pse të ndani burimet e serverit me faqet e internetit të klientëve të tjerë.
 • fushë: Një domen është adresa kryesore e një faqe në internet, siç është www.example.com ose www.example.org.
 • regjistruesi i domenit: Një kompani ose organizatë që shet fushë regjistrimet (psh. www.example.com), zakonisht për një tarifë vjetore.
 • futboll: Fundi i një faqe në internet, pas përmbajtjes kryesore. Në WordPress, përmbajtja e futbollit shpesh mund të personalizohet duke përdorur Widgets, varësisht se çfarë temë juaj blog përdorime.
 • blog i pritur: Blogs mund të ndahen në dy lloje: të pritura ose vetë-priti. Shërbimet e pritura të blogut ofrojnë web hosting për ty. Platformat e pritura të blogjeve mund të jenë më të lehta për fillestarët pasi kërkohen më pak njohuri teknike, por ato mund të kufizojnë fleksibilitetin dhe opsionet tuaja.
 • hosting: Shiko web hosting
 • HTML: Gjuha e Markusit të Teksteve Hyper. Gjuha standarde që përdoret për krijimin e faqeve në internet.
 • MySQL: Një lloj i bazës së të dhënave sistem menaxhimi. WordPress dhe shumë të tjera CMSes përdorni bazat e të dhënave MySQL për të ruajtur të gjitha tuaja blog të dhëna.
 • PHP: PHP: Preprocesori i hipertekstit (një backronim rekursiv; dikur ishte për “Faqen personale personale”). Një gjuhë programimi që është përdorur për të krijuar faqe interneti dinamike që gjenerohen me porosi në fluturim sa herë që i vizitoni. WordPress dhe shumë të tjera CMSes janë shkruar në PHP.
 • plugin: Sjellja dhe funksionet e WordPress softuer në një vetë-pritiblog mund të ndryshohen ose shtohen në shumë mënyra të ndryshme duke instaluar shtojca.
 • post meta: Informacione rreth a blogpost, përfshirë autorin, datën kur është botuar, dhe çfarëdo të zbatueshme kategori dhe tags.
 • post: një artikull ose përmbajtje individuale në një blog post.
 • kryesekretar: Shiko regjistruesi i domenit
 • blog i vetë-pritur: Blogs mund të ndahen në dy lloje: priti ose të vetë-pritur. Me një blog të vetë-pritur, ju blini vetë web hosting dhe instaloni tuaj CMS softuer i zgjedhjes. Megjithëse fillimi i një blog të vetë-pritur kërkon më shumë njohuri teknike, ai ju jep kontroll mbi çdo aspekt të faqes tuaj.
 • SEO: Optimizimi i motorit të kërkimit. Praktikat që ndihmojnë faqet e internetit të renditen më lart në rezultatet e motorëve të kërkimit.
 • server: Një server në internet është një lloj kompjuteri që ruan dhe shpërndan faqet e internetit në pajisje të tjera (siç është telefoni ose kompjuteri shtëpiak).
 • pritje e përbashkët: Një lloj i web hosting ku faqja juaj e internetit është pritur në të njëjtën server si faqet e internetit të klientëve të tjerë. Ju ndani Bandwidth dhe ruajtje me uebfaqe të tjera në të njëjtin server.
 • sidebar: Shumica e modeleve në uebfaqe përfshijnë një kolonë në anën e majtë ose të djathtë të përmbajtjes tuaj kryesore. Shiritat anësorë shpesh përfshijnë përmbajtje të tilla si menutë, kutitë e kërkimit, autorin ose blog informacion, kategori dhe tags, etj. Ju mund të përdorni WidgetsWordPress për të rregulluar përmbajtjen e shiritit tuaj anësor.
 • ruajtje: Në web hosting, keni nevojë për hapësirë ​​ruajtjeje për të gjithë skedarët e faqes tuaj të internetit. Ashtu si në kompjuterin tuaj, skedarët më të mëdhenj si imazhet ose videot marrin më shumë hapësirë ​​sesa skedarët e tekstit.
 • tags: WordPress ju lejon të etiketoni tuaj blogMesazhe me ndonjë numër etiketash. Etiketat ndihmojnë lexuesit tuaj që të lundrojnë me lehtësi në blogun tuaj dhe të gjejnë postime të lidhura me blogun duke klikuar lidhjen e etiketës për të parë të gjitha postimet e tjera me të njëjtën etiketë.
 • temë: Ne shume CMSes, duke përfshirë WordPress, ju mund të rregulloni pamjen e faqes tuaj duke instaluar tema të ndryshme, apo edhe duke krijuar tuajin.
 • TLD: Domain Top Level. Zgjatja, ose fundi, i një fushë. TLD më e zakonshme është .com, por ka shumë të tjerë duke përfshirë .org, .gov, .info, .biz, etj. Ka edhe shumë TLD specifike për vendet përfshirë .us për Shtetet e Bashkuara, .uk për Mbretërinë e Bashkuar , .jp për Japoninë, ose .ly për Libinë.
 • URL: Gjetësi i burimeve unike. Adresa e një faqe në internet, të tilla si www.example.com/categ/page123.
 • Host VPS: Pritja e serverit privat virtual. Një lloj i web hosting ku një server është e ndarë në shumë servera virtualë, duke ju dhënë mundësinë e më shumë aksesit Bandwidth dhe ruajtje. Një hap nga pritje e përbashkët.
 • web hosting: Të gjithë faqet e internetit, përfshirë bloget, duhet të organizohen në një server në mënyrë që të jetë në dispozicion për të hyrë në World Wide Web. Kompanitë e mbajtjes së faqes në internet ofrojnë hapësirë ​​në serverat e tyre, zakonisht për një tarifë mujore. Ka shumë lloje të ndryshme të mbajtjes në internet, përfshirë pritje e përbashkët, Host VPS, dhe server i dedikuar për server.
 • Privatësia e domain-it Whois: Everydo i regjistruar fushë dhe informacioni se kush e regjistroi atë, përfshihet në një bazë të dhënash publikisht të arritshme në internet. Privatësia e Whois është një shërbim i ofruar nga shumica regjistruesit e domenit që fsheh informacionin tuaj personal (përfshirë emrin tuaj, adresën e postës, numrin e telefonit dhe adresën e postës elektronike) nga baza e të dhënave publike, duke e zëvendësuar atë me web hosting informacionet e kompanisë në vend të kësaj.
 • widget: WordPress përdor një sistem pajisjesh tërheqëse dhe tërheqëse për t’ju lejuar të përshtatni me lehtësi pamjen dhe përmbajtjen e juaj blog pa kërkuar ndonjë njohuri koduese.
 • WordPress: A CMS kjo është një nga platformat më të njohura për drejtimin e një blog.
 • WYSIWYG: Ajo që ju shihni është ajo që ju merrni (akronimi shqiptohet “parukë”). Një lloj mjeti për redaktimin e tekstit për të shkruar dhe redaktuar tekstin e faqes tuaj në internet, imazhe dhe përmbajtje të tjera nga një ndërfaqe e thjeshtë pa pasur nevojë të mësoni të kodoni.
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map