Udhëzues për Actionscript dhe Flash Developer Start Quick Quick

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Në këtë udhëzues ne prezantojmë ActionScript, shpjegojmë se si të krijoni një mjedis zhvillimi dhe të siguroni lidhje me burimet që mund të përdorni për t’u bërë një zhvillues i ActionScript.

Udhëzues për fillimin e shpejtë për ActionScript

ActionScript është gjuha programuese e Adobe Flash Player. Me të, ju mund të krijoni:

 • Aplikimet
 • Karakteristikat interaktive të faqes në internet
 • Games.

Nëse nuk jeni i ri për ActionScript dhe Flash, me siguri do të bëni më të mirën për ta lexuar në vazhdimësi të këtij artikulli.

Nëse keni pak më shumë përvojë dhe dini se çfarë po kërkoni, mos ngurroni të përdorni tabelën e përmbajtjes për t’u hedhur direkt në pjesën që ju nevojitet.

Whatfarë është Flash?

Para se të mund të hyjmë vërtet në ActionScript, duhet të diskutojmë Flash. Kjo sepse ActionScript është me të vërtetë e dobishme vetëm për programimin e Flash. Siç do ta shihni, ActionScript është një superset e JavaScript.

Ndoshta jeni vërtet të interesuar në JavaScript

Pra, nëse jeni të interesuar vetëm për gjuhën, duhet të studioni JavaScript. Dhe ne thjesht ndodh që të kemi një hyrje shumë të mirë në JavaScript.

Por nëse nuk është kështu, ju me të vërtetë duhet të mësoni pak rreth Flash. Vetëm se HTML5 kryesisht e ka bërë vjetërimin e Flash, nuk do të thotë se nuk ka ende shumë interes për të. Në fund të fundit, nëse doni të bëni përshtypje miqtë tuaj të teknologjisë, tregojuni atyre lojën Pong që keni krijuar në PDP-11 në garazhin tuaj.

Programimi nuk është thjesht për të fituar para. Anydo programues do t’ju tregojë për gëzimin që marrin nga kodimi. 64 kompjutera Commodore shesin për po aq shumë sa sot, kur ata ishin të ri në 1982. Dhe ndërfaqet MIDI (muzikë) për ta janë aq të njohura sa ato akoma prodhohen!

Rreth Flash

Adobe Flash (dikur Macromedia Flash) është një platformë e zhvillimit të programeve kompjuterike për krijimin e animacionit, lojëra të bazuara në shfletues, aplikacione në internet, dhe aplikacione celulare dhe lojëra.

Flash ishte një mjet kryesor në uebfaqet e hershme interaktive. Ajo u ofroi zhvilluesve të uebit një zgjidhje të lehtë për të pritur videon dhe muzikën, faqet e internetit interaktive dhe lojërat në internet.

Ishte aq e popullarizuar, fillimisht YouTube e përdori Flash-in për të shpërndarë videot e tij për përdoruesit (dhe vetëm kohët e fundit ndaloi mbështetjen e Flash-it për shfletuesit e vjetër të uebit). Flash u përdor gjithashtu gjerësisht për të krijuar portale interaktive në internet dhe përmbajtje 3D në internet.

Paraqitja e HTML5

Fatkeqësisht, me prezantimin e HTML5, interesi për Flash si një mjet i zhvillimit të internetit dhe mjeteve të transmetimit të mediave shpejt u zvogëlua.

Adobe Flash Professional, më parë pjesë e Adobe Creative Cloud, është zëvendësuar nga Adobe Animate, një mjet kryesisht i drejtuar drejt artistit dhe animatorëve. Mjete të tilla si Adobe Flash Builder dhe Katalizatorët Flash mund të përdoren për të zhvilluar aplikacione të bazuara në Flash.

Përmbajtja e krijuar në Flash duhet të shikohet duke përdorur një lojtar special, të tilla si Adobe Flash Player, Adobe AIR, si dhe një larmi lojtarësh të palëve të treta Flash.

Histori Flash

Adobe Flash fillimisht u lëshua nga FutureWave Software, me emrin FutureSplash Animator, në maj 1996. Në dhjetor të po atij viti, FutureWave u ble nga Macromedia, dhe FutureSplash Animator u ri-konfirmua Macromedia Flash.

Pas 8 lëshimeve kryesore si Macromedia Flash, Adobe Systems fitoi Macromedia në 2005, dhe programi u ritransmetua përsëri, këtë herë si Adobe Flash Professional (në mënyrë që të mos ngatërrohet me Adobe Flash Player).

Adobe Flash Professional u përfshi si pjesë e tyre Adobe Suite dhe më vonë Creative Cloud.

Macromedia Flash dhe më vonë Adobe Flash ishte për shumë vite mjeti i duhur për krijimin e videos me bazë në internet dhe lojëra në internet. Sidoqoftë, me prezantimin e HTML5, Flash ka dalë kryesisht në favor të faqeve në internet.

Vitet e fundit, Adobe është mbështetur nga përdorimi i Flash, në favor të HTML5 dhe zgjidhjeve të tjera të përmbajtjes me bazë standardesh në internet.

Pseudo-Vdekja e Tmerrshme e Flash

Në vitin 2011, ata ndaluan mbështetjen e Flash Player në pajisjet Android dhe iOS. Ndërsa përmbajtja Flash ishte akoma e shikueshme në këto pajisje duke përdorur Adobe Air, nuk kishte mbështetje amtare përmes shfletuesve celular, duke vrarë në mënyrë efektive dobinë e saj për zhvillimin e faqes në internet.

Në vitin 2015, Adobe shënoi fundin e angazhimit të tyre për Flash krejt, kur ata u rreshtuan edhe një herë, dhe Adobe Flash u bë Adobe Animate. Ndërsa Animate ende mund të krijojë skedarë Flash, fokusi kryesor është HTML5 dhe standardet e tjera të internetit.

Burimet Online Flash

Përkundër faktit se Adobe Flash nuk mbështetet më plotësisht, ekzistojnë ende shumë burime në internet. Ekziston një komunitet i madh i stilistëve të devotshëm Flash.

Dhe ndërsa ka mjete më të mira në dispozicion për hartimin e një faqe në internet (veçanërisht nëse dëshironi pajtueshmëri celular), Flash vazhdon të jetë një mjedis i popullarizuar për hartimin e lojërave pasi do të diskutojmë më vonë.

 • Adobe Tutorials: këto mësime falas do t’ju ndihmojnë të merrni shpejt dhe të drejtoni me Adobe Animate (dikur Adobe Flash). Ata ofrojnë dhjetëra video trainimi, manuale udhëzimesh dhe një komunitet online mbështetës.

 • Tutorializuar: kjo faqe ofron mijëra mësime Flash dhe ActionScript. Pavarësisht nga emri i vjetëruar, mësimet e reja po vazhdojnë të zhvillohen dhe shtohen në sit.

 • Flash Kit: kjo faqe e burimeve Flash pretendon të jetë më e madhja në botë. Ata organizojnë mësime, ndihmë forume, mjete me burim të hapur, filma, dhe më shumë. Disa nga përmbajtjet janë jashtëzakonisht të vjetëruara; megjithatë, ata gjithashtu kanë shumë informacione të reja.

Libra Flash

Edhe pse Adobe Flash Professional nuk ekziston më nën atë emër, ka ende dhjetëra libra në dispozicion në program (dhe dhjetëra të tjerë për Macromedia Flash dhe Adobe Animate).

Shumë prej këtyre titujve u azhurnuan me secilin version të ri, prandaj sigurohuni që të kontrolloni versionin e Flash që po përdorni dhe të gjeni librin që korrespondon me të.

 • Adobe Flash Professional Class Class në një Libër (2014) nga Russell Chun: kjo seri zyrtare e trajnimit, e zhvilluar drejtpërdrejt me ekipin e produktit Adobe Creative, ofron trajnime praktike përmes dhjetë mësimeve hap pas hapi që mbulojnë bazat e softuerit përmes krijimit të përparuar të videos. Versionet më të fundit përfshijnë gjithashtu diskutime mbi standardet e uebit, përfshirë HTML5.

 • Si të mashtroni në Adobe Flash CC: Arti i Dizajnit dhe Animacionit (2014) nga Chris Georgenes: ky udhëzues është krijuar posaçërisht për animatorët që kërkojnë të shpejtojnë procesin e krijimit dhe të përfitojnë sa më shumë nga Flash. Ndërsa mbulon disa baza, të tilla si një përmbledhje e UI-së më të fundit, supozon disa njohuri të mëparshme të Adobe Flash Professional.

 • Adobe® Flash® Animation: Tregim Krijues për Ueb dhe TV (2010) nga Philip Carrera: ky është një udhëzues më i vjetër, por interesant për fokusin e tij unik në tregimin. ’Shtë shkruar për profesionistin krijues dhe ndërton mësime rreth objektivave specifike, të tilla si zhvillimi i animacionit për një reklamë televizive, përgatitja e shkurtër e juaj për një festival, krijimi i një leksioni të animuar ose zhvillimi i klipeve të shkurtër për në internet.

 • Mësoni Adobe Animate CC për Media Interaktive: Përgatitja e Examertifikuar e Provimit të Asociuar nga Adobe (2016) nga Labrecque dhe Schwartz: nëse jeni serioz në lidhje me punën në Flash, Animate ende mund ta bëjë atë. Ky udhëzues studimi kombinon mësimet e bazuara në tekst me më shumë se 6 orë video.

Fati i Flash

Ndërsa nuk ishte më mjeti i shkimit drejt zhvillimit që ishte në fillim të viteve 2000, Adobe Flash vazhdon të jetë një mjet i popullarizuar për desktop dhe aplikacione celular..

Përdorimi i Flash-it për zhvillimin e faqes në internet është zvogëluar për shumë vite, megjithëse ende nuk është e pazakontë të gjesh një sit me bazë flash. Fatkeqësisht, nëse përdorni një pajisje celulare, kjo zakonisht rezulton në një gabim, pasi Flash nuk mbështetet nga shumica e shfletuesve celular.

Vetëm për këtë arsye, nëse po kërkoni të krijoni një uebfaqe interaktive ose të ofroni përmbajtje transmetuese në faqen tuaj, këshillohet të përdorni një zgjidhje alternative, siç është HTML5, e cila mbështetet gjerësisht në të gjitha platformat e internetit.

Farë është ActionScript?

ActionScript (AS) është një gjuhë programimi e orientuar nga objekti që punon dorë për dore me Adobe Flash Player për të krijuar animacione në internet, lojëra online, aplikacione desktopi dhe aplikacione të pajisjes celulare.

Shfletuesit e uebit janë të dizajnuar me mbështetje amtare për HTML, CSS dhe JavaScript. Sidoqoftë, shfletuesit nuk përfshijnë mbështetjen natyrore për AS.

Makina Virtuale ActionScript (AVM) është e nevojshme për të ekzekutuar kodin AS. AVM është një komponent integral i Adobe Flash Player. Prandaj, për të përdorur AS, mjedisi ku kodi do të funksionojë duhet të jetë i pajisur me Adobe Flash Player.

Versioni i parë i ActionScript u lëshua në vitin 2000 në të njëjtën kohë me Flash 5 dhe u përdor për të gjallëruar grafika të thjeshta vektoriale 2D.

Me lëshimin e Flash Player 7 në 2003, aftësitë e ActionScript u përmirësuan dhe lindi ActionScript 2.0.

Versioni më i fundit i gjuhës, ActionScript 3.0 (AS3) u lëshua në qershor të vitit 2006 përkon me lëshimin e Flash Player 9, versioni i parë i Flash për të mbështetur AS3.

AS3 është rrënjësisht më i fuqishëm se përsëritjet e mëparshme të gjuhës dhe kërkon një makinë të re virtuale, ActionScript Virtual Machine 2 (AVM2), për të ekzekutuar kodin e përmirësuar.

Flash Player 9 është versioni më i hershëm i Flash që përfshin AVM2. Si rezultat, kodi AS3 mund të drejtohet vetëm nga Flash Player 9 dhe më vonë.

ActionScript dhe JavaScript

ActionScript dhe JavaScript janë dy zbatime të ndryshme të ECMAScript.

Farë do të thotë është se ata të dy përputhen me specifikimin e ECMAScript, por përfshijnë veçori shtesë që tejkalojnë specifikimet ECMA.

Një analogji e dobishme është të mendoni për ECMAScript si motori i një automjeti. ActionScript dhe JavaScript janë dy makina të ndryshme që mundësohen të dy nga motori ECMAScript.

Për shkak se ata të dy janë ndërtuar në ECMAScript, ActionScript dhe JavaScript duken shumë njësoj dhe ndajnë veçori të caktuara thelbësore. Nëse tashmë e dini JavaScript, ActionScript duhet t’ju vijë mjaft shpejt.

Për të parë se si JavaScript dhe ActionScript kanë një sintaksë të ngjashme, le të shohim një shembull se si do të shkruhej një funksion për të krijuar një ndryshore që mbante vargun “Ju fëmijët zbrisni lëndinë time!”

Së pari, ja se si do ta krijonim funksionin në JavaScript:

funksioni LawnResponse ()
var përgjigje = “Ju fëmijët dilni nga lëndina ime!”;
përgjigja e kthimit;
}

Ja se si do të shfaqej i njëjti funksion në ActionScript:

funksioni publik LawnResponse ()
përgjigje var: TextField = TextField i ri ();
përgjigje.text = “Ju fëmijët dilni nga lëndina ime!”;
addChild (përgjigje);
}

Siç mund ta shihni, sintaksa është e ngjashme dhe nëse e dini tashmë JavaScript, mund të lexoni kodin ActionScript dhe të kuptoni se çfarë po ndodh.

Vendosni një Mjedisi ActionScript

Mësoni të programoni JavaScript është thjeshtuar me faktin se të gjithë shfletuesit mbështesin JavaScript në mënyrë amtare dhe shfletuesit kryesorë përfshijnë një konsol JavaScript për të ndihmuar në zhvillimin.

Kështu që është e thjeshtë të shkruash kod dhe të shohësh se çfarë ndodh thjesht duke e ngarkuar atë në shfletues dhe duke mbajtur një sy në tastierë për të gjetur gabime dhe mesazhe të tjera nga shfletuesi.

Programimi i ActionScript nuk është aq i drejtpërdrejtë. Ju duhet të vendosni një mjedis programimi që mbështet ActionScript dhe mund të ekzekutoni kodin përpara se ta eksportoni si skedar SWF për tu ekzekutuar nga Adobe Flash Player.

Ekzistojnë të paktën tre zbatime kryesore të gjuhës ActionScript të cilat mund të përdorni për të krijuar një mjedis programimi:

 • Produkte Adobe Flash: Adobe Animate CC është ekuivalenti modern i Adobe Flash Professional, dhe përdoret për të ndërtuar animacione për vendosjen në internet. Adobe Air përdoret për të paketuar përmbajtjen e mundësuar nga Flash si një aplikim i vetëm për instalim në Windows, Mac OS, iOS, Android dhe sisteme të tjera operative.

 • Shkallëzimi nga Autodesk: një mjet për krijimin e ndërfaqes së përdoruesit të lojrave të përdorura për të krijuar grafika me energji Flash. Scaleform është përdorur së bashku me Autodesk Stingray, një platformë profesionale e zhvillimit të lojërave video.

 • Apache Flex: një kornizë me burim të hapur i cili mund të përdoret për të zhvilluar aplikacione për pajisjet e lëvizshme iOS, Android dhe Blackberry, si dhe aplikacionet tradicionale të Windows dhe Mac OS.

Nga opsionet në dispozicion, Adobe Animate është programi më i lehtë për të filluar. Sidoqoftë, nuk është falas. Nëse dëshironi të filloni me ActionScript pa investuar në një mjedis të pronarit të zhvillimit, Apache Flex është basti juaj më i mirë.

Burimet e të nxënit

Përdorni burimet më poshtë për të identifikuar përmbajtjen arsimore që i përshtatet më së miri nevojave tuaja aktuale dhe nivelit të njohurive.

Udhëzues Apache Flex

Nëse keni vendosur të punoni me Apache Flex, këtu janë dy burime për t’ju ndihmuar të merrni rregullimin dhe funksionimin e Flex:

 • Fillimi me Apache Flex: së pari vendosni Apache Flex SDK dhe më pas integrojeni atë me IDE të zgjedhjes suaj. Nëse dëshironi të zhvilloheni falas, mund të përdorni FlashDevelop IDE për sa kohë që përdorni një stacion pune Windows..

 • Video Flex Documentation: shihni Flex SDK në veprim në këto video falas.

Udhëzues dhe tutorialë

Me krijimin e mjedisit tuaj të ActionScript, jeni gati të filloni të mësoni. Në këtë seksion ne veçojmë disa nga udhëzuesit dhe mësimet më të mira falas në internet AS3.

 • Udhëzuesi i Mësimit Envator Tuts AS3 101: kjo seri prej 18 artikujsh do t’ju përshkojë bazat e gjuhës ActionScript.

 • Mësoni lidhje të zhvilluesit të Adobe AS3: këtu do të gjeni lidhje me të gjitha burimet arsimore AS3 të disponueshme nga Adobe.

 • Lidhja e Adobe Developer ActionScript 1: 1 me Doug Winnie: Pesëdhjetë e shtatë episode të shkurtra video me cilësi të shkëlqyeshme të prodhimit, të cilat do t’ju ​​bëjnë të kodoni ActionScript në asnjë kohë.

 • Fillimi me ActionScript 3.0 në Adobe Flash CS3: Pesë faqe të arsimit AS3 që mbulojnë variablat, funksionet, objektet, klasat, ngjarjet dhe shumë më tepër.

Mësoni duke ndërtuar

ActionScript është ndoshta më shpesh i përdorur për të zhvilluar lojëra shfletuesi të bazuar në Flash. Nëse doni të ndërtoni lojëra të thjeshta, nuk ka mënyrë më të shpejtë për të mësuar AS3 sesa të mësoni ndërsa ndërtoni lojëra të thjeshta Flash:

 • AS3 Avoider Tutorial lojë nga Michael James Williams

 • Fillimi me AS3 nga Lojërat e lojës AS3

 • Tutorial pong nga Taksat e lojës AS3

 • Platformer: Një Kërcim Sidescrolling Jumping Loja Tutorial nga Taksat e lojës AS3

 • Tutorial Loja Shooter nga lart-poshtë RPG nga Taksat e lojës AS3

 • Si të krijoni një lojë të ndërprerë të tullave në AS3 nga Tutje lojë Flash

 • Si të krijoni një lojë të mbrojtjes së kullës në AS3 nga Tutje lojë Flash

 • Tutoriale shtesë për lojërat AS3 nga Tutje lojë Flash.

Dokumentet e Referencës

Nëse jeni të mbërthyer në kërkim të një funksioni specifik ose veçori gjuhësore, dokumentet zyrtare të referencës janë vendi i duhur për të gjetur informacionin që ju nevojitet.

 • ActionScript 3.0 Referenca për Platformën Adobe Flash: zgjidhni përkul produkt për të parë dokumentacionin zyrtar AS3 ashtu siç vlen për SDK Apache Flex.

 • Qendra e Teknologjisë së Ndërlidhjes me Adobe Developer ActionScript: udhëzuesit, burimet arsimore, dokumentet e referencës API dhe mostrat për zhvilluesit e AS3.

Librat

Shumica e zhvilluesve profesionistë arrijnë deri në atë pikë sa mësimet në internet nuk ofrojnë më thellësinë e nevojshme për të marrë aftësitë e tyre në nivelin tjetër. Kjo është kur tekstet e thella teknike janë në dispozicion.

Librat më poshtë janë tekstet më të njohura dhe të dobishme AS3.

 • ActionScript thelbësor 3.0 nga Colin Moock

 • ActionScript 3.0 Cookbook: Zgjidhje për Flash Platformë dhe Zhvillues të Aplikimeve Flex nga Lott, Schall dhe Peter

 • Udhëzues i shpejtë i referencës ActionScript 3.0 nga Stiller, et al

 • Fondacioni Actionscript 3.0 Animacion: Bërja e lëvizjes së gjërave! nga Keith Peters

 • Advancuar ActionScript 3.0 Animacion nga Keith Peters

 • Dizajni i lojërave të fondacionit me ActionScript 3.0 nga Rex van der Spuy

 • Të mësuarit ActionScript 3.0 nga Shupe dhe Rosser.

përmbledhje

ActionScript 3.0 është një gjuhë e fuqishme e orientuar nga objekti, e cila mund të përdoret për të krijuar karakteristika interaktive në internet, aplikacione të bazuara në internet, lojëra, aplikacione desktopi dhe aplikacione të pajisjes celulare.

Nëse doni të bëheni një zhvillues Flash, shtimi i aftësisë AS3 në kualifikimet tuaja është një hap i rëndësishëm.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • ImageMagick Hyrje dhe Burimet: ImageMagick është një koleksion i mjeteve të linjës së komandës për të bërë manipulime grafike. Edhe pse ka kaluar për një kohë të gjatë, ai ende përdoret në mënyrë aktive.
 • Burimet e zhvilluesit SMIL: mësoni gjithçka rreth këtij sistemi për shënjimin e bazuar në kohë. Shtë një lloj animacioni si, por për prezantime.
 • SVG vs SWF: mësoni për dallimet dhe ngjashmëritë e këtyre formateve grafike me bazë vektori.

Trendet e Dizajnit në Ueb kurrë nuk do t’i harroni

Shpesh ajo që duket sot e bukur nesër duket e paqartë. Në Trendet tona të Dizajnit Web-Infographic Ju kurrë nuk do të harroni se do të kalojmë nëpër dekada të projektimeve që dikur mendohej se ishin lartësia e freskisë.

Trendet e Dizajnit në Ueb kurrë nuk do t'i harroni
Trendet e Dizajnit në Ueb kurrë nuk do t’i harroni

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map