Ubuntu Primer: Një mënyrë e thjeshtë për të filluar me Linux

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Për shumë vite, Linux ishte një burim i fuqishëm për serverët e biznesit dhe mbajtjen në internet, por shpërndarjet Linux ishin shumë teknike dhe mbështeteshin shumë në ndërfaqen e linjës së komandës për përdoruesin mesatar të shtëpisë. Kjo ka ndryshuar të gjitha, me një numër shpërndarjesh të reja të dizajnuara posaçërisht për llogaritjen personale. Në pjesën e përparme të kësaj pakete, Ubuntu është mjaft i fuqishëm për të ekzekutuar serverë kritikë, por mjaftueshëm i thjeshtë për çdo përdorues të shtëpisë.

Pavarësisht nëse jeni i ri në Linux ose kërkon të provoni një shpërndarje të re, fillimi me Ubuntu është i shpejtë dhe i lehtë.

Shkarkimi i Ubuntu

Ka disa vende në Web ku mund të shkarkoni Ubuntu, por basti juaj më i mirë është të shkoni direkt tek burimi: Uebfaqja e Ubuntu. Në këtë mënyrë ju e dini që po merrni lëshimin më të fundit, të qëndrueshëm dhe nuk keni pse të shqetësoheni për pakësimin e një bande të reklamave reklamuese gjatë procesit të shkarkimit. Sidoqoftë, mund t’ju kërkohet të dhuroni për shumë projekte që Ubuntu po punon aktualisht. Dhurimi është plotësisht opsional dhe, si shumica e shpërndarësve të Linux, Ubuntu mbetet plotësisht i lirë.

Skedari i shkarkimit është një imazh ISO dhe shumë më shumë se 1 GB, kështu që për ta ekzekutuar do t’ju duhet një DVD ndezës dhe një DVD i zbrazët. Shtë gjithashtu e mundur të ngarkoni imazhin e Ubuntu në një flash drive; megjithatë, kjo do të kërkojë disa softuer shtesë, siç është Rufus USB Installer.

Për versionet e mëparshme, imazhe për një lloj kompjuteri tjetër, ose nëse preferoni të shkarkoni përmes bashkëmoshatarëve, ekziston një sit alternativ i shkarkimit i cili përfshin linqe BitTorrent, site pasqyre dhe instalues ​​të rrjetit. Ose nëse ISO standarde është shumë e madhe, mini imazhe CD janë gjithashtu në dispozicion në faqen e tyre të komunitetit.

Instalimi i Ubuntu

Nëse kjo është kërkimi juaj i parë në botën e Linux apo ju jeni një përdorues me përvojë i Linux, fillimi me Ubuntu nuk mund të jetë më e lehtë. Përdor një instalim grafik, kështu që nuk do të duhet të rrëmuesh aspak me një mjedis të konzollës (përveç nëse vërtet dëshiron të bësh).

Pasi të keni djegur imazhin ISO në një DVD ose flash drive, thjesht rindizni kompjuterin tuaj dhe boot nga ajo pajisje. Ju duhet të pyeteni me një ekran që pyet nëse doni të “Provoni Ubuntu” ose “Instaloni Ubuntu”. Klikoni në opsionin e instalimit.

Ashtu si instalimi i një versioni të ri të Windows, Ubuntu ju jep një pjesë të vogël të opsioneve në fillim Ju mund të shkarkoni azhurnime përpara se të filloni instalimin, gjë që ju kursen kohë më vonë. Do t’ju kërkohet të zgjidhni vendin ku dëshironi të shkoni në instalim dhe të keni mundësinë për të rindezur diskun tuaj nëse është e nevojshme. Ju mund të fshini diskun aktual për një instalim të freskët, ose mund të krijoni një sistem me boot të dyfishtë, i cili e mban të paprekur sistemin tuaj operativ ekzistues.

Pasi të zgjidhni opsionet tuaja të instalimit, do t’ju kërkohet të zgjidhni një zonë kohore, paraqitjen e tastierës dhe informacionin e hyrjes. Atëherë gjithçka që duhet të bëni është të uleni dhe të prisni që instalimi të përfundojë.

LiveCD

Nëse nuk jeni ende gati të angazhoheni, mund të drejtoni Ubuntu nga LiveCD. Pasi të keni djegur imazhin ISO në disk, thjesht rindizni PC-në tuaj dhe nisni nga disku juaj CD / DVD Rom. Ju nuk do të mund të ruani asnjë prej cilësimeve tuaja, por mund të merrni Ubuntu për një provë dhe të keni akses në pothuajse të gjitha karakteristikat e tij.

Platformat alternative

Ubuntu është në dispozicion në disa platforma, duke përfshirë telefonat mobil, tabletët dhe serverët në internet. Ndërsa nuk mund ta instaloni thjesht Ubuntu në pajisjen tuaj celular, një numër pajisjesh janë në dispozicion me Ubuntu të paravendosur. Fatkeqësisht, disponueshmëria është e kufizuar dhe pajisjet e tanishme celulare nuk i mbështesin të gjitha rrjetet. Në këtë kohë, nuk ka asnjë telefon Ubuntu të disponueshëm komercialisht në SH.B.A..

Ubuntu është një OS shumë e njohur për serverët në internet, dhe shumica e pritësve të internetit ofrojnë instalim Ubuntu me VPS dhe serverët e tyre të dedikuar. Nëse jeni të interesuar të pritni me Ubuntu, mund të mësoni më shumë në faqen tonë të Ubuntu Hosting.

Burimet e instalimit

Nëse keni ndonjë problem me instalimin tuaj, këto burime të dobishme mund t’ju drejtojnë gjatë procesit:

 • Ubuntu.com: kjo duhet të jetë pika fillestare e të gjithëve Ubuntu. Ai përmban të gjitha shkarkimet që ju nevojiten, udhëzuesit në internet dhe një forum komuniteti shumë të dobishëm.
 • Si të instaloni Ubuntu: ky udhëzues i WikiHow ofron një udhëzues hap pas hapi të instalimit, i plotë me disa fotografi.
 • Windows Boot Boot: ky udhëzues ju ecën nëpër hapat e nevojshëm për të instaluar Ubuntu krahas instalimit tuaj aktual të Windows.

Fillimi me Ubuntu

Tani që është instaluar Ubuntu, është koha që gjithçka të lidhet dhe të funksionojë. Për fat të mirë, kjo është po aq e lehtë sa instalimi.

Ubuntu ka disavantazhe të integruar për shumicën e pajisjeve moderne, kështu që nuk do të duhet të gjurmoni një skedar shoferi vetëm për të marrë kartën tuaj pa tel për të punuar. Sidoqoftë, e ngjashme me drejtuesit e integruar për Windows, ekzistojnë disa rrethana kur mund të dëshironi të instaloni vetë shoferin. Për shembull, drejtuesit e paracaktuar të kartave video mund të mos ju japin të njëjtën performancë si shoferët në dispozicion direkt nga prodhuesi.

Kur bëhet fjalë për aplikacionet, Ubuntu vjen i ngarkuar me shumë prej programeve më të njohura, përfshirë FireFox dhe LibreOffice. Nëse nuk e shihni programin që dëshironi, mund ta kërkoni në Qendrën e Programeve Ubuntu. Ky është në thelb versioni i një dyqani aplikacioni të Ubuntu, por të gjitha aplikacionet janë me burim të hapur.

Nëse ende nuk mund ta gjeni programin që po kërkoni, mund t’ju duhet të vizitoni uebfaqen e zhvilluesit. Ndërsa jo çdo program do të mbështesë Ubuntu, shumë prej aplikacioneve më të zakonshme janë në dispozicion për Linux. Nëse ata e bëjnë këtë, thjesht shkarkoni skedarin .deb, klikoni dy herë mbi të dhe Ubuntu do t’ju udhëzojë gjatë procesit të instalimit.

Lundrimi në Ubuntu

Gjëja e parë që me siguri do të vini re kur ngarkohet Ubuntu është që shiriti juaj i detyrave nuk është në fund të ekranit. Ubuntu e bëri kalimin në një shirit detyre të krahut të majtë (ata e quajnë atë Launcher) disa vjet më parë. Por, pasi të mësoheni me këtë ndryshim, gjithçka tjetër duhet të jetë mjaft e njohur. Nisësi ju jep qasje të menjëhershme në shumë aplikacione të zakonshme dhe mund të personalizohet bazuar në preferencat tuaja.

Në krye të Launcher, ju do të gjeni Button Ubuntu. Shtypja e kësaj hap Dashin, i cili është një shirit i specializuar kërkimi. Kur futni një term në shiritin e kërkimit, Dash do të paraqesë aplikacione, skedarë dhe dosje që korrespondojnë me atë term.

Nëse preferoni të lundroni duke përdorur shkurtore të tastierës, Ubuntu gjithashtu e bën atë të thjeshtë. Herën e parë kur ngarkoni Ubuntu një ekran të Shkurtërve të tastierës shfaqet, duke renditur disa nga shkurtoret më të zakonshme që do t’ju duhen.

Vende pune të shumta

Ubuntu ju lejon të punoni në hapësira të shumta pune, ose në desktop desktop. Këto hapësira pune të përmbajtura mund të jenë të dobishme nëse po punoni në projekte të shumta njëherësh. Si parazgjedhje, kjo veçori është e çaktivizuar; megjithatë, është e thjeshtë të ndizni. Shkoni te Dash dhe kërkoni për aplikacionin Paraqitja. Në dritaren e paraqitjes, klikoni në butonin Sjellja dhe zgjidhni “Aktivizoni vendet e punës”.

Për të lundruar midis hapësirave tuaja të punës, thjesht klikoni në ikonën Swipher Workspace në fund të Dock, ose shtypni Ctrl, Alt dhe një tastin shigjetë njëkohësisht.

Menaxhimi i skedarëve

Menaxhimi i skedarëve tuaj në Ubuntu nuk mund të jetë më i lehtë, sepse OS vendos kufizime të rrepta se ku mund t’i vendosni skedarët tuaj. Kur hapni menaxherin e skedarit, ju merrni direkt te Dosja juaj në shtëpi. Kjo është ajo ku janë ruajtur të gjithë skedarët tuaj personal.

Shtë gjithashtu e vetmja pjesë e sistemit të ruajtjes së Ubuntu që përdoruesit mund t’i shkruajnë, kështu që nuk do të duhet të shqetësoheni për ruajtjen aksidentale të skedarëve brenda një sistemi ose dosje programi gabimisht.

burime

Për më shumë informacion rreth fillimit me Ubuntu, shikoni këto burime të dobishme:

 • Ubuntu: Një Udhëzues Absolut për Fillestarët: siç nënkupton emri, ky libër i shkurtër PDF përfshin të gjitha bazat e vendosjes dhe punës në Ubuntu.
 • Projekti Manual i Ubuntu: pavarësisht nëse jeni duke filluar ose duke kërkuar të zbuloni pak më thellë në Ubuntu, ky udhëzues i lehtë për tu ndjekur ju përshkon gjithçka që ju duhet të dini për të përfituar sa më shumë nga sistemi juaj i ri.
 • Si të Ubuntu: kjo faqe përmban disa mësime mbi gjithçka, nga çlirimi i hapësirës në disk deri tek instalimi i Spotify.

Administrimi i Ubuntu

Ashtu si përvoja e përgjithshme e përdoruesit, Ubuntu e bën administrimin sa më të lehtë. Shumica e operacioneve të administratorit mund të menaxhohen përmes një mjedisi grafik. Për të filluar, thjesht klikoni në ikonën System Settings në Launcher. Duket si një ingranazh me një pikëllim përpara tij.

Menyja e cilësimeve ju lejon të rregulloni cilësimet personale, siç janë pamja e ekranit, prejardhjet dhe veçoritë e intimitetit. Nën seksionin Hardware, mund të menaxhoni pajisjet e lidhura, mjetet e rrjetit dhe cilësimet e energjisë. Nën seksionin System, administratorët mund të modifikojnë llogaritë e përdoruesve, të menaxhojnë programin kompjuterik, të ndryshojnë informacionin e sistemit dhe standardet dhe të menaxhojnë kopjet e sistemit.

Për një shkallë më të madhe personalizimi dhe kontrolli, është gjithashtu në dispozicion një ndërfaqe e linjës komanduese. Për ta gjetur atë, thjesht hapni Dash dhe kërkoni për “Terminal”. Nëse jeni duke përdorur një mjedis alternative të desktopit, të tilla si GNOME ose Xfce, shkoni te Menyja e Aplikimeve > Menyja e aksesorëve ose aplikacioneve > Sistemi dhe zgjidhni Terminalin.

Ndërfaqja e linjës komanduese të Ubuntu përdor shumë komanda tradicionale, si cd (ndryshoni direktorinë), cp (kopje) dhe ls (listë). Për privilegjet administrative, thjesht shtoni “sudo” para çdo komande. Dhe nëse nuk jeni të sigurt se çfarë është një komandë, ata kanë një sistem ndihmës shumë të plotë.

Burimet administrative

Për të mësuar më shumë rreth punës me dhe administrimin e Ubuntu, ne rekomandojmë këto burime të shkëlqyera:

 • Komandat e dobishme në Ubuntu: ky është një post i vjetër, por ai përmban një listë gjithëpërfshirëse të komandave për administratorët.
 • Forumet e Ubuntu: ky komunitet i Ubuntu ofron këshilla për gjithçka, nga instalimi, rregullimi dhe konfigurimi i rrjetit, si dhe sigurimi i një komuniteti për administratorët dhe zhvilluesit për të diskutuar idetë dhe problemet e zgjidhjes.

Librat

Ka shumë libra në dispozicion për t’ju ndihmuar të filloni me Ubuntu dhe të mësoni teknika të përparuara administrative. Këtu janë disa nga të preferuarat tona:

 • Udhëzuesi Praktik për Ubuntu Linux nga Mark Sobell: ky libër ofron një mësim të plotë të Ubuntu, pavarësisht nëse nuk jeni krejt i ri për sistemin operativ, ose jeni duke kërkuar të merreni me administrimin e përparuar.
 • Ubuntu I Lirë nga Matthew Helmke: ky libër ju udhëzon përmes teknikave të përparuara për përdorimin dhe menaxhimin e një sistemi me bazë në Ubuntu.
 • Kutia e veglave Ubuntu Linux: 1000+ Komanda për Përdoruesit e Energjisë Ubuntu dhe Debian nga Christopher Negus: ky libër është krijuar për administratorët me përvojë të Ubuntu që duan të zotërojnë ndërfaqen Command Line.

përmbledhje

Jo shumë kohë më parë, përdoruesi mesatar i PC kishte vetëm dy zgjedhje për kompjuterat e tyre të desktopit: Windows ose Mac. Sistemet operative Linux ishin shumë të ndërlikuara dhe nuk ishin të dizajnuara për përdorim rastësor. Linux ka bërë një rrugë të gjatë, dhe Ubuntu po udhëheq përpjekjen për ta bërë Linux të arritshëm edhe për përdoruesit e shtëpisë më të vogël të teknologjisë.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë në lidhje me përdorimin e kompjuterit:

 • Hyrje dhe Burimet e Programimit të Linux: kjo zhytje e thellë në programimin Linux zbret në kernel, ku është i gjithë veprimi.
 • Programimi i rrjetit me bazat e Internetit: mësoni gjithçka rreth rrjetit në internet.

Burimet e programimit unix

Nëse vërtet hyni në Linux dhe dëshironi të filloni të krijoni programe për të, ne kemi një vend të shkëlqyeshëm që ju të filloni të mësoni: Burimet e Programimit të Unix.

Lista e fundit e veglave të administratorit A-Z
Burimet e programimit unix

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map