Tutorial për Operatorët BooleaSearch: Bëhuni një Google Pro

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Këto ditë kur kërkojmë informacione për shkollë, punë ose përdorim personal, ne mbështetemi në motorët e kërkimit për të gjetur atë që na nevojitet. Motorët e kërkimit janë duke zvarritur vazhdimisht në internet, duke indeksuar faqet dhe duke i renditur ato bazuar në një grup të heuristics për të dhënë informacionin më të rëndësishëm.

Shumica e rasteve, kur përdoret një motor kërkimi, kërkuesit shkruajnë në disa fjalë kyçe, për të cilat po përpiqen të bëjnë kërkime. Për pjesën më të madhe, kjo funksionon por ndonjëherë ju merrni lidhje të parëndësishme.

Për të marrë rezultate më të mira mund të na duhet t’i tregojmë motorit të kërkimit që të përfshijë të gjitha fjalët kyçe të pranishme ose të përjashtojë disa fjalë kyçe. Si mund ta bëjmë saktësisht? Le ta hedhim një vështrim në këtë tutorial për të zbuluar se si mund të përdorni disa operatorë Boolean.

Përmbledhje e Operatorëve Boolean

Operatorët Boolean DHE, OSE, dhe JO janë baza themelore për të gjitha desktopet dhe aplikacionet në internet përfshirë motorët e kërkimit.

Logjika Boolean përdor këta operatorë për të krijuar logjikë komplekse që vlerëson të vërteta ose false. Bazuar në rezultatin e llogaritjes, veprime të caktuara merren ose nuk ndërmerren.

Le të marrim një përmbledhje të mënyrës se si funksionojnë këta operatorë para se të shqyrtojmë se si t’i përdorin ato me ofruesit kryesorë të motorit të kërkimit.

DHE Operatori

Një operator themelor i përdorur në logjikën Boolean është operatori AND. Një shprehje Boolean mund të ketë disa pjesë brenda saj. Nëse pjesët bashkohen nga një operator AND, shprehja do të vlerësohet e vërtetë vetëm nëse të gjitha pjesët vetë janë të vërteta.

Këtu është një shembull i një deklarate që përdor operatorin AND:

a AND b AND c

Në këtë shembull të thjeshtë, thënia Boolean më lart do të vlerësojë të vërtetë nëse pjesët, domethënë, a, b dhe c të gjithë vlerësojnë të vërtetën. Natyrisht, në terma të motorit të kërkimit, a, b dhe c do të ishin fjalët kyçe që ju kërkoni. Anydo faqe që ka të tre fjalët kyçe që përputhen do të kthehet.

OSE Operatori

Një tjetër operator themelor për logjikën Boolean është operatori OR.

Për dallim nga operatori AND, pjesët e një shprehje Boolean të bashkuar nga një operator OSE jo të gjithë duhet të jenë të vërteta që shprehja të vlerësohet në të vërtetë. nëse ndonjë një nga pjesët e bashkuara nga një operator OS është e vërtetë, atëherë shprehja do ta vlerësojë si të vërtetë.

Më poshtë është një shembull i një shprehje Boolean duke përdorur OSE:

d OSE OSE f

Shprehja e mësipërme do të vlerësohet e vërtetë nëse një ose më shumë pjesë, domethënë, d, e, ose f janë të vërteta. [1] Për shembull, nëse vetëm e-ja është e vërtetë, e gjithë deklarata do ta vlerësojë si të vërtetë.

JO Operator

Në krahasim me operatorët AND dhe OR, operatorët JO thjesht mohojnë shprehjet Boolean ose pjesë të një shprehje Boolean.

Për shembull, në fjalinë e mëposhtme, shprehja “NUK a” është e vërtetë vetëm nëse vetë është e rremë të fillojë me:

NUK a

Operatori NOT shpesh përdoret në programimin e softuerit për të ekzekutuar deklarata të caktuara kur një kusht i veçantë është i gabuar ose për të përjashtuar disa sende.

Aplikimi i motorit të kërkimit

Ashtu si operatorët Boolean përdoren në shumë gjuhë programimi për të krijuar programe desktop ose aplikacione në internet, këta operatorë mund të përdoren gjithashtu në motorë të ndryshëm kërkimi. Le të shqyrtojmë se si mund të kryejmë kërkime në motorët kryesorë të kërkimit duke përdorur operatorët Boolean.

Kërkimi me Google

Google është një motor kërkimi jashtëzakonisht i popullarizuar, i cili jo vetëm që lejon kërkime të thjeshta, por kërkime të përparuara duke përdorur ose duke përdorur në mënyrë implicite përdoruesit e përmendur Boolean. Pjesa më e madhe e sintaksës përmendet në faqet e Operatorit të Kërkimit të Avancuar dhe Kërkimit.

Nëse jeni duke kërkuar rezultate të kërkimit që përputhen me të gjitha termat, në thelb po thërrisni operatorin AND. Google si parazgjedhje kërkon të gjitha termat që përputhen kur kërkon rezultate.

Sidoqoftë, nëse shkruani operatorin AND, sigurohuni që përdorni rastin e sipërm. Për shembull, le të themi që shkruani më poshtë në Google:

tmerret ishull merimangë

Google do të kthejë të gjitha faqet që kanë të gjitha fjalët në faqe. Ata domosdoshmërisht nuk duhet të jenë bashkë. Kjo është e njëjtë me zbatimin e kushteve AND Boolean:

tmerret DHE merimangat DHE ishulli

Kjo kryesisht do të sigurojë rezultate për filmin horror të vitit 1960 Horrors of Spider Island. Por është në të vërtetë versioni i quajtur në gjuhën angleze i filmit gjerman Ein Toter Hing im Netz (afërsisht: “njeri i vdekur u var në rrjetë”).

Nëse dëshironi të kërkoni për të dy versionet e filmit, do të përdorni operatorin OR:

tmerret ishull merimangë | toter hing netz

Pyetja e paraqitur do të kërkojë faqe që kanë fjalët “tmerre” dhe “merimangë” dhe “ishull” fjalët “toter” dhe “hing” dhe “netz”. Kur ekzekutoni këtë pyetje, do të merrni gjithashtu rezultate që përfshijnë të dy versionet e filmit.

Përveç operatorëve AND dhe OR, Google lehtëson përjashtimin e rezultateve të caktuara me operatorin NOT duke përdorur simbolin minus (-).

Supozoni se keni qenë duke studiuar pogromin nazist Kristallnacht, dhe keni dashur të kërkoni informacione që nuk diskutuan Hitlerin. Mund të futni kërkimin e mëposhtëm:

kristallnacht -hitler

Ekzekutimi i kësaj pyetjeje do të rezultojë në të gjitha faqet me fjalën “kristallnacht”, por asnjë që nuk e referon drejtpërdrejt Hitlerin

Kërkimi me Bing

Bing ka gjuhën e vet të pyetjeve të quajtur Gjuha e Query Bing e cila ka disa operatorë.

Të gjithë operatorët e përdorur nga Bing kanë sintaksë shumë të ngjashme me Google. Ashtu si Google, Bing është paracaktuar me një operator AND për kërkim.

Nëse dëshironi, mund të bashkoheni me shumë terma kërkimi me AND (sigurohuni që kjo të jetë në të gjitha kapakët) ose & simbolet. Për operatorin OS, ju mund të përdorni ose për të bashkuar termat e shumëfishtë të kërkimit ose | simbol.

Për operatorin JO, mund të përdorni fjalen NUK (të gjitha kapakët) ose simbolin – ose minus si Google.

Duke kërkuar me Yahoo!

Yahoo! kërkimi ka sintaksë të ngjashme me Google dhe Bing. Për operatorin AND, ju mund të bëni një kërkim të rregullt, duke futur fjalë kyçe pa citate ose të përdorni në mënyrë të shprehur operatorin AND. Për të përfshirë faqe që përputhen me cilindo nga fjalët kyçe por jo domosdoshmërisht me të gjitha ato, vendosni fjalen OR ndërmjet fjalëve kyçe.

Vini re, që faqja e Kërkimit e Avancuar e Yahoo! Nuk përmend | ose simbol i tubit si një zëvendësim i fjalës OR. Në fund të fundit, për të përjashtuar rezultatet e kërkimit, mund të përdorni ose fjalen JO ose simbolin – (minus).

Kërkimi me Duck Duck Go

Megjithëse Duck Duck Go nuk është aq i rrjedhshëm sa Google, është me interes sepse është motori i kërkimit “që nuk ju ndjek”.

Ashtu si motorët e tjerë të kërkimit, operatori AND është default, por ju mund të përdorni fjalen AND sipas faqes sintaksore të kërkimit të Duck Duck Go.

Për të përdorur operatorin OR, thjesht futni fjalen OR (të gjitha kapakët) midis termave të kërkimit. Më në fund, për të zbatuar operatorin JO, përdorni – ose minus simbolin kur përpiqeni të përjashtoni fjalët kyçe me Duck Duck Go.

përfundim

Të gjithë motorët e kërkimit kanë disa aftësi Boolean.

Kontrolloni ata motorë kërkimi për të zbuluar se çfarë kërkojnë. Zakonisht mund ta bësh këtë duke shkuar te veçoria “kërkimi i përparuar” i motorit të kërkimit.

Pavarësisht, një gjykim i vogël dhe gabimi do të shkojnë shumë përpara. Mund të provoni “OR” dhe nëse kjo nuk funksionon, provoni “|” Etj.

Përdorimi i logjikës Boolean në pyetjet tuaja të kërkimit rrit në masë të madhe fuqinë e motorëve të kërkimit. Ndonjëherë, ajo siguron mënyrën e vetme për të gjetur informacionin që ju kërkoni.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë në lidhje me përdorimin e internetit:

 • 7 Gabime të zakonshme të Blogimit për të Shmangur: Mos u bllokoni në Blogging në mënyrë të gabuar.

 • Blogim për fillestarët: ky është ebook-i ynë që ju tregon gjithçka që duhet të dini për të filluar Blogging.

 • Si të kërkoni dhe përcaktoni burimet e besueshme në internet: ka shumë informacion në internet që mund t’ju ndihmojnë gjatë shkrimit tuaj. Por jo të gjitha janë të besueshme.

Sekretet e një Postimi Blog Killer

Dëshironi të dini se si të krijoni një postim të shkëlqyeshëm në blog? Shikoni videon tonë, Sekretet e një Postimi Blog Killer.

Sekretet e një Postimi Blog Killer
Sekretet e një Postimi Blog Killer

[1] Ekziston një operator i përparuar Boolean: XOR. Standsshtë për “OR ekskluzive”. Shtë e vërtetë vetëm nëse njëra prej kushteve është e vërtetë. Pra, merrni parasysh shembullin tonë më lart:

d XOR e OSE f

Kjo do të ishte e vërtetë nëse d, e, ose f vetëm do të ishin të vërteta. Nëse d dhe e ishin të dy të vërteta, kjo do të ishte false, ndryshe nga një operator i rregullt OR.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map