Si të zhvilloni faqet miqësore për fëmijë: Një udhëzues i përshtatshëm për moshën

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Kur hartoni një faqe në internet për fëmijë, gjëja më e rëndësishme që duhet të mbani në mend është që fëmijët ndryshojnë vazhdimisht. Ajo që i intrigon në moshën 5 vjeç do t’i lindë ata në moshën 7 vjeç, dhe ajo që i ngatërron në 7 vjeç do t’i tërheq ata në moshën 13 vjeç.

Mos harroni Barney, dinosaurin e madh të purpurt? Kur ishe 4 vjeç, me siguri e ke dashur. Kur të ishe 10 vjeç, do të kishe mbytur ndonjë që kapet duke kënduar këngën e tij!

Pra, nëse jeni duke kërkuar një zgjidhje të të gjitha madhësive për faqen e internetit të fëmijëve tuaj, na vjen keq për t’ju zhgënjyer. Ky nuk është qëllimi i këtij neni, sepse faqja e tillë do të dënohet me dështim.

Në vend të kësaj, qëllimi ynë është t’ju prezantojmë me informacione që do t’ju ndihmojnë të shënjestroni faqen tuaj në një gamë specifike të moshës, të krijoni përmbajtje që do të jetë e dobishme dhe tërheqëse për një audiencë të fëmijëve, dhe të sigurojë që faqja juaj të jetë e sigurt dhe e përshtatshme për fëmijët..

Nëse jeni të vendosur të ndërtoni një sit që ju përshtatet fëmijëve të të gjitha moshave, ne ju rekomandojmë të krijoni seksione unike për grupmoshat e ndryshme, bazuar në disa nga sugjerimet që do të gjeni më poshtë.

Mos nënvlerësoni fëmijët

Në fushën e shkrimit të fëmijëve, një nga mësimet e para që autorët e rinj mësojnë është të mos flasim kurrë me fëmijët.

Si të rritur, ne të gjithë priren të mendojmë për fëmijët si inferiorë në një farë mënyre: ata nuk janë aq të zgjuar sa ne, ata nuk mund të trajtojnë probleme komplekse, gjithçka që ata interesojnë është të shikojnë televizion dhe të luajnë lojëra video.

Realiteti është, fëmijët janë po aq të zgjuar sa të rriturit, ata thjesht nuk kanë nivelin e përvojës që ne bëjmë. Por, ata duan të mësojnë, dhe ata janë më mirë të tretin informacione të reja.

Jo, ata nuk do ta kuptojnë një ese akademike mbi fizikën e grimcave, por nëse e rimarrni atë duke përdorur koncepte që i kuptojnë dhe fjalët që ata i njohin ose mund t’i deshifrojnë nga konteksti, ata do të kuptojnë shumë më tepër nga sa prisni.

Kur hartoni një faqe në internet për fëmijë, përpiquni të mos i shihni si fëmijë, por si bashkëmoshatarët tuaj. Afrojini ata në nivelin e tyre dhe trajtojini si njerëz të shkëlqyeshëm, të entuziazmuar për të mësuar ndonjë gjë, për sa kohë që paraqitet në një kontekst angazhues, të përshtatshëm për moshën.

Kuptoni moshat e fëmijëve

Para se të blini një emër domaini për faqen tuaj të internetit, duhet të vendosni se për çfarë moshe po shkruani fëmijët. Titulli, modeli dhe përmbajtja juaj duhet të jenë të gjitha të përshtatura për interesin, përvojat dhe mirëkuptimin e fëmijëve në atë nivel.

Këtu është një përmbledhje e përgjithshme e moshave të ndryshme, por mbani mend se edhe brenda këtyre kufijve, fëmijët ndryshojnë mjaft. Ju mund të dëshironi të ofroni një larmi përmbajtjesh për fëmijët brenda një game, duke kuptuar që edhe në të njëjtën moshë fëmijët kanë aftësi dhe interesa të ndryshme.

0-2

Në përgjithësi, fëmijët në këtë moshë nuk janë të interesuar të shkojnë në internet, dhe ka shumë hulumtime që sugjerojnë se ata nuk duhet të jenë në internet. Sidoqoftë, mjaft fëmijë do të shkojnë në internet në këtë moshë që ka ende një treg për faqet që janë përshtatur për foshnjat dhe fëmijët e vegjël.

Nëse vendosni të krijoni një sit për fëmijë nën tre vjeç, mbani në mend se me të vërtetë po ndërtoni një sit për prindërit e tyre. Fëmijët në këtë moshë nuk do të kujdesen për fjalët, ata nuk do të njohin numrat, dhe ata ndoshta nuk do të kuptojnë lojëra në internet ose enigma.

Ata kryesisht do të jenë të interesuar të shikojnë ngjyrat dhe format. Objekte të mëdha lëvizja rreth ekranit do t’i magjepsë ata. Për fëmijët me të vërtetë të vegjël, imazhet komplekse bardh e zi do të mbajnë vëmendjen e tyre dhe do të stimulojnë trurin e tyre. Pika bonus nëse siguroni përmbajtje që mund të shtypet, kështu që fëmijët nuk duhet të shikojnë në një ekran kompjuteri!

3-5

Mendoni parashkollorin dhe kopshtin e fëmijëve. Shumica e fëmijëve në këtë grupmoshë janë të magjepsur nga ngjyrat dhe format. Ata gjithashtu mund të jenë të interesuar për numrat dhe shkronjat, por ata ndoshta nuk do të njohin fjalë apo edhe numra dyshifrorë. Pra, mbajini gjërat e thjeshta!

Shumë fëmijë në këtë moshë kanë përvojë tashmë duke parë video ose duke luajtur lojëra në smartphone të prindërve të tyre. Ata kanë ardhur të presin një navigim të thjeshtë dhe një përgjigje të menjëhershme ndaj veprimeve.

Nëse faqja juaj e internetit është shumë konfuze për tu rrethuar, ose klikimi në një objekt nuk ka ndonjë rezultat – ose rezultati është vonuar ose thjesht i mërzitshëm – shanset janë që ata do të shkojnë përsëri në aplikacionin e tyre të preferuar në vend.

Shtë gjithashtu e rëndësishme të mbani në mend se vizitorët tuaj mund të shikojnë faqe në kompjuter për herë të parë, dhe ka një kurbë mësimi të përfshirë me përdorimin e një miu. Mbani objektet tuaja të mëdha, kështu që edhe fëmijët që përpiqen të mbajnë miun të qëndrueshëm mund t’i klikojnë ato.

6-8

Tani, shumica e fëmijëve kanë një përvojë duke përdorur një kompjuter dhe kanë lëvizur përtej magjepsjes së tyre me ngjyra dhe forma. Ata kanë shkathtësi më të mirë, kështu që objektet mund të jenë më të vegjël dhe lundrimi mund të jetë pak më kompleks, por mos u futni në bord.

Ju ende dëshironi t’i bëni gjërat sa më të lehta për t’u përdorur, ose vizitorët tuaj shpejt do të bëhen të irrituar.

Shkathtësitë e të lexuarit ndryshojnë në mënyrë drastike në këtë nivel të moshës, kështu që përderisa është ide e mirë të përfshini tekstin, duhet ta mbani atë të thjeshtë. Përdorni fjali të shkurtra, fjalë të njohura lehtësisht dhe të dhëna për kontekstin vizual. Dhe mos harroni grafikat. Fëmijët në këtë moshë ende dashurojnë fotografitë.

9-12

Deri në këtë pikë, shumica e fëmijëve janë të aftë për teknologjinë, kështu që ju mund të përdorni navigacion më kompleks dhe objekte më të vogla. Ata janë gjithashtu shumë më mirë me gjuhën, kështu që shkoni përpara dhe shtoni të gjitha fjalët që ju nevojiten.

Vetëm mos harroni, si të rriturit, fëmijët shpejt do të humbasin interesin nëse përballen me blloqe të mëdha teksti. Prish gjërat me shumë imazhe dhe hapësirë ​​të bardhë.

13+

Sshtë një tundim për të mbrojtur këtë grupmoshë ose t’i trajtojë ato saktësisht siç do të ishit një i rritur. Të dy impulset janë të gabuara. Ndërsa është e rëndësishme të bisedoni me adoleshentë si ata të rritur, nuk mund të harroni se interesat dhe shqetësimet e tyre janë shumë të ndryshme.

Kjo grupmoshë gjithashtu ka ndryshime të mëdha në nivelin e leximit. Nëse po planifikoni të synoni lexuesit në vështirësi, sigurohuni që të mos bini në grackën e poshtërimit të përmbajtjes suaj. Do të doni të përdorni fjalë të thjeshta dhe struktura fjalish, por sigurohuni që informacioni juaj të jetë akoma i përshtatur për adoleshencë.

Mbajeni atë private

Nëse po krijoni një sit për fëmijë nën moshën 13 vjeç, nga ju kërkohet me ligj që të respektoni rregullat e rrepta të privatësisë, siç përcaktohet në Ligjin për Mbrojtjen e Intimitetit të Fëmijëve (COPPA).

COPPA kërkon nga faqet e internetit të fëmijëve që të bëjnë politikën e tyre të intimitetit të gatshme, me informacion të qartë se si mblidhen dhe përdoren informacionet.

Nëse planifikoni të grumbulloni ndonjë informacion nga fëmijët, së pari duhet të merrni lejen e prindërve të tyre, dhe ju duhet t’u siguroni prindërve një mënyrë për të parë atë informacion dhe për t’i hequr ato nëse ata zgjedhin. Prindërit gjithashtu duhet të kenë mundësinë që të parandalojnë grumbullimin e informacionit rreth fëmijës së tyre.

Qasja më e sigurt është të shmangni grumbullimin e çdo informacioni personal nga fëmijët, përfshirë emrat e tyre.

Ndërsa ky akt nuk mbulon faqet që synojnë adoleshentët, ju ende duhet ta merrni shumë seriozisht privatësinë e tyre.

Ne priremi të supozojmë se adoleshentët janë me mend, por realiteti është se ata dinë ta përdorin internetin, jo si ta përdorin me mençuri. Shumë adoleshentë po përjetojnë qasje falas në Ueb për herë të parë, dhe ata nuk janë informuar për rreziqet e mundshme.

Nëse faqja juaj kërkon informacione personale, sigurohuni që të jepni informacione rreth rreziqeve të përfshira dhe tregoni kujdes vizitorët tuaj për sigurimin e ndonjë gjëje që lehtë mund t’i identifikojë ato në botën reale. Nëse ka një element social në faqen tuaj, sigurohuni që të siguroni paralajmërime kundër mbingarkesës atje.

Ndërsa faqja juaj mund të jetë e padëmshme, ju kurrë nuk duhet të supozoni se të gjithë vizitorët tuaj do të jenë.

Mos harroni prindërit

Për shumicën e fëmijëve të vegjël, faqja juaj do të jetë plotësisht jashtë kufijve, përveç nëse e merr vulën e miratimit të prindërve të tyre.

Së bashku me sigurimin e politikave të qarta të intimitetit dhe aksesin në informacionin e fëmijëve të tyre, është një ide e mirë të sigurohen burime të drejtuara posaçërisht për prindërit.

Kjo mund të jetë po aq e thjeshtë sa një përmbledhje e faqes për t’i njoftuar ata se çfarë do të mësojnë dhe përjetojnë fëmijët e tyre, ose mund të përfshijë përmbajtje shtesë, siç janë udhëzuesit e studimit ose burimet e të mësuarit..

Burimet Online

Për të ndërtuar një faqe në internet të suksesshme, miqësore për fëmijët, nuk është e nevojshme të filloni nga e para. Ka dhjetëra site të njohura dhe të ekzekutuara mirë në internet, duke filluar nga thjesht edukim dhe edukim (edukim me elementë të ngjashëm me lojën) e deri tek faqet që përqendrohen në thjesht argëtim.

Para se të filloni të hartoni sitin tuaj, studioni disa që përputhen me qëllimet tuaja të synuara. Vini re përdorimin e elementeve të qëndrueshëm (ngjyrat, paraqitjet, shkronjat, etj.), Si faqet e bëjnë më të lehtë fëmijët të përfshihen dhe sa mirë janë përmbushur qëllimet e nënkuptuara të secilës faqe.

Burimet e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të gjeni uebfaqe efektive dhe të hartoni faqen tuaj të përshtatshme për fëmijë.

 • Shoqata e Bibliotekave Amerikane: Uebfaqe të shkëlqyera për fëmijë: para se të filloni të ndërtoni faqen tuaj për fëmijë, duhet të njiheni me faqet e internetit të fëmijëve të tjerë të suksesshëm. Kjo faqe ka përpiluar shumë nga më të mirat, kështu që detyrat e shtëpisë tuaj janë gjysmë të mbaruara. Bonus, azhurnohet rregullisht, kështu që ju të mund të qëndroni në dijeni – dhe mbase një ditë shtoni faqen tuaj në listën e tyre.

 • Common Sense Media: Uebfaqet më të mira për fëmijë: si faqja ALA, kjo faqe ka përpiluar një listë të vendeve më të mira për fëmijë. Ata e marrin atë një hap më tej dhe e shembin atë listë sipas grupmoshave. Kjo është veçanërisht e dobishme nëse jeni duke vendosur akoma audiencën tuaj të synuar ose llojin e përmbajtjes që do t’iu përshtatet atyre më së miri.

 • Blog Intuit Blog për Biznes të Vogël: Ndërtimi i një Uebfaqe miqësore për fëmijë: ky udhëzues i shpejtë ofron disa këshilla të dobishme për respektimin e ligjeve federale në lidhje me privatësinë e fëmijëve dhe përshtatjen e përmbajtjes tuaj për fëmijët. Sugjerimet e tij për përmbajtjen kryesisht janë të drejtuara për fëmijët e vegjël, kështu që nëse po synoni cicërimë ose adoleshencë, mund të dëshironi të shikoni edhe lidhjen e zakonshme të Sense Media më lart, për t’u siguruar që faqja juaj të jetë në moshë të përshtatshme.

 • Revista Smashing: Praktikat më të mira për faqet e internetit për fëmijë: ky udhëzues më i gjatë ofron një sërë sugjerimesh, duke paraqitur përbashkëtësinë dhe dallimet midis modelimit të sitit për grupmoshat e ndryshme.

 • Akti i Intimitetit Online të Fëmijëve: faqja FTC ofron një përmbledhje të rregullimit të COPPA, udhëzues për aderimin dhe një plan pajtueshmërie përmes të cilit mund të ecni për t’u siguruar që faqja juaj po merr hapa të duhur për të mbrojtur privatësinë e vizitorëve tuaj të rinj.

përfundim

Hartimi i një faqe në internet për fëmijë nuk është e nevojshme të jetë një detyrë e frikshme, por duhet të bëni detyrat e shtëpisë tuaj përpara se të filloni.

Interesat dhe aftësitë e fëmijëve ndryshojnë shumë, kështu që pasi të keni zgjedhur një audiencë të synuar, studioni faqet e tjera të krijuara për atë gamë moshe dhe analizoni llojin e përmbajtjes që ata ofrojnë.

Më e rëndësishmja, mbani mend se puna juaj nuk është thjesht të paraqisni përmbajtje që mendoni se fëmijët duhet të mësojnë; ju duhet të siguroni përmbajtje që i angazhon ata, në mënyrë që ata të emocionohen dhe dëshirojnë të mësojnë.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me teknologjinë dhe mësimin:

 • Një Udhëzues Studenti për Matematikë & Burimet: këshilla dhe mjete për të mësuar matematikën.

 • Uebfaqet arsimore për fëmijë: një listë e shkëlqyeshme e faqeve të internetit për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë.

 • Burimet e uebit për letërsinë dixhitale në klasë: mënyra të ndryshme për të përdorur internetin në klasë.

Ndërtoni një Uebfaqe të përshtatshme për fëmijë me moshë

Dëshironi të mësoni të krijoni uebfaqe të shkëlqyera për fëmijë? Shikoni infographic-in tonë, Ndërtoni një Uebfaqe të përshtatshme për fëmijë të përshtatshme për moshën:

Ndërtoni një Uebfaqe të përshtatshme për fëmijë me moshë
Ndërtoni një Uebfaqe të përshtatshme për fëmijë me moshë

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map