Si t’i ndaloni njerëzit të vjedhin fotot tuaja

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Tofarë duhet të bëni nëse imazhet ose videot tuaja personale po përdoren pa lejen tuaj.

Prezantimi

Vjedhja dhe keqpërdorimi i imazheve personale – ndonjëherë imazhe veçanërisht të ndjeshme – është një problem në rritje në të gjithë botën. Megjithëse ngarkimi i imazheve dhe videove në internet është një argëtim i ri i preferuar për miliona njerëz, ai vjen me rreziqet e tij – dhe efektet mund të variojnë nga sikleti dhe humbja financiare deri te dëmtimet serioze psikologjike.

Incidentet e fundit të vjedhjeve të imazhit të famshëm janë raportuar gjerësisht, por nuk është e nevojshme të jesh njeri i famshëm për të vuajtur të njëjtin fat. Mbrojtja e imazheve tuaja – dhe që kanë të bëjnë me vjedhjen e imazheve tuaja në mënyrë të efektshme – duhet të jetë përparësi për këdo që ngarkon imazhe në internet. Këtu është një udhëzues për rreziqet, si të mbroheni në internet dhe çfarë të bëni nëse jeni viktimë.

Kapitulli 1: Imazhi & Vjedhja e videos: Si ndodh

Rritja e telefonave të kamerave, pajisjeve të lidhura me internetin, mediave sociale dhe internetit me shpejtësi të lartë e ka bërë më të lehtë se kurrë ngarkimin e imazheve dhe videove në internet. Imazhe dhe video të panumërta personale tani ruhen në re – dhe kur diçka është në internet, gjithmonë ekziston rreziku që të mund të vidhej. Këtu janë disa nga mënyrat kryesore që ndodh vjedhja e figurës.

Mediat sociale

Ngarkimi i fotografive dhe videove është një nga aktivitetet kryesore të kryera në faqet e mediave sociale. Fotografitë e çdo gjëje dhe gjithçka përfundojnë në Facebook, Twitter dhe faqe të tjera sociale, zakonisht me qëllimin për t’i ndarë ato me miqtë dhe familjen.

Por incidente të shumta të fotografive që janë vjedhur nga faqet e mediave sociale dhe të ngarkuara në faqet e tjera pa autorizimin e pronarit janë raportuar kohët e fundit, duke treguar një problem në rritje.

Për shembull, Daily Mail raportoi kohët e fundit për një studente 20-vjeçare, e cila i kishte shkarkuar imazhet e saj personale në Facebook pa lejen e saj dhe i përdori në një faqe në internet seksi rastësor. Një rast tjetër i ngjashëm u raportua në Mirror, ku imazhe të nxënësve të shkollës u vodhën nga faqet e mediave sociale dhe u postuan në faqet e internetit pornografike.

Në të dy këta incidente, fotografitë nuk ishin veçanërisht të ndjeshme dhe pronarët ndoshta nuk kishin asnjë rezervë për postimin e tyre në internet, por rezultatet ishin akoma shqetësuese.

Ruajtja Online

Një nga tregimet më të mëdha të vitit 2014 ishte hackimi i fotografive të të famshëmve, siç raportohet nga BBC dhe në të gjithë rrjetin, në të cilin qindra të famshëm kishin imazhe – shumë prej tyre intime – të vjedhura nga llogaritë e tyre të iCloud. Apple pretendoi se nuk kishte pasur asnjë shkelje të shërbimit të tij, duke sugjeruar se shkelësit kishin arritur të futeshin në llogaritë jo përmes hakmarrjes por përmes hamendjes së fjalëkalimeve.

Në shumicën e rasteve, viktimat kishin ngarkuar fotografitë nga iPhone-et e tyre, dhe disa prej tyre mund të mos e kishin kuptuar as që fotografitë e tyre po ngarkoheshin automatikisht në re.

Hacking

Ndërsa incidenti i vjedhjes së imazhit të famshëm mendohet të ketë ndodhur për shkak të përdorimit të fjalëkalimeve të dobëta dhe pyetjeve të sigurisë, kushdo që ruan fotografi në internet ose edhe në një pajisje të lidhur me internet duhet të jetë i vetëdijshëm për rrezikun e hakerimit. Pavarësisht se sa i sigurt është një ofrues i ruajtjes online, gjithmonë ekziston një rrezik i vogël që llogaria juaj të mund të hackohet dhe imazhet tuaja të vjedhen.

Sexting

Sexting është një fenomen relativisht i ri – dhe ai që po shqetëson shumë, veçanërisht për prindërit. Në mënyrë tipike përfshin dërgimin e imazheve seksuale përmes pajisjeve mobile, shpesh midis adoleshentëve dhe fëmijëve.

Aplikacione të tilla si Snapchat janë shfaqur vitet e fundit që kanë nxitur praktikën. Këto ofrojnë një shërbim ku imazhi duke u dërguar vetë-shkatërrohet disa sekonda pas shfaqjes. Në teori, kjo lejon njerëzit të dërgojnë imazhe me siguri duke ditur që ato nuk do të ruhen askund.

Sidoqoftë, gjithmonë ekzistojnë rreziqe të përfshira në veprime të tilla. Për shembull, ‘The Snappening’, siç raportohet në Business Insider, ishte një incident i kohëve të fundit ku mijëra imazhe të Snapchat – shumë prej tyre shumë të ndjeshme – u ngarkuan në internet. Ata ishin korrur duke përdorur një aplikacion të palëve të treta, dhe megjithëse aplikacione të tilla janë kundër rregullave të Snapchat, nuk e ndaluan që të shfaqej problemi. Snapchat tani paralajmëron përdoruesit nëse dikush përpiqet të ruajë imazhin që po dërgohet, por rreziqet mbeten qartë.

Kapitulli 2: Rreziqet e vjedhjes së imazhit në internet

Vjedhja e imazheve në internet mund të ndodhë në shumë mënyra, dhe vjedhja e fotografive dhe videove personale mund të jetë shumë shqetësuese për viktimat. Pra, si janë përdorur këto imazhe nga hajdutët? Këtu janë disa nga rreziqet kryesore.

Përdorimi i papërshtatshëm i imazheve

Siç u përmend më parë, imazhet mund të merren nga llogaritë sociale dhe diku tjetër në internet dhe më pas të përdoren në mënyrë jo të duhur – siç është në faqet e internetit pornografike ose faqet e internetit të datimit të të rriturve. Pamjet nuk duhet të jenë veçanërisht të ndjeshme për t’u përdorur në këtë mënyrë, dhe ato shpesh janë thjesht foto të padëmshme të profilit. Sidoqoftë, përdorimi i tillë i imazheve mund të jetë akoma shqetësues për viktimat.

Hakmarrja Porno

Imazhet dhe videot e qarta seksuale janë një zonë veçanërisht e ndjeshme, dhe kur janë vjedhur ato mund të përdoren si ‘pornografi hakmarrëse’. Kjo është aty ku dikush – shpesh ish partner i viktimës – poston imazhet e qarta në internet, dhe nganjëherë lidhjet përfshihen gjithashtu në profilet e mediave sociale të viktimës. Kjo shkakton shqetësim të dukshëm për viktimën, dhe në disa vende ekzistojnë ligje për të ndëshkuar shkelësit.

Cyberstalking

Stalkers që operojnë në internet ndonjëherë përdorin imazhe personale të vjedhura për të krijuar profile të rreme në rrjetet e mediave sociale, si dhe në faqet e internetit ose bloget. Këto përdoren për të imituar viktimën ose për t’i ofenduar ata në përpjekje për t’iu sjellë atyre dëm dhe shqetësim. Ekzistojnë ligje për të ndëshkuar sulmet në internet si në Mbretërinë e Bashkuar, ashtu edhe në SH.B.A..

Sexting

Rreziku i dukshëm i sekstimit është që imazhet të futen në duar të gabuara, gjë që mund të çojë në ato që ato të bëhen publike në internet. Imazhet e të miturve madje mund të futeshin në duart e pedofilëve. Një raport i NSPCC nënvizon disa nga rreziqet kryesore të sekretimit.

Ekziston edhe një rrezik tjetër serioz – marrësit e pamjeve mund të ndiqen penalisht si shkelës seksi për posedimin e pamjeve të pahijshme të fëmijëve, edhe nëse ata vetë janë të mitur..

Vjedhja profesionale

Një lloj tjetër rreziku ekziston për fotografët profesionistë dhe artistët që kanë vjedhur imazhet e tyre në internet. Kur imazhet profesionale përdoren pa leje, kjo mund të shkaktojë humbje financiare për profesionistin.

Kapitulli 3: Mbrojtja e vetvetes Online

Pra, si mund të zvogëloni shanset që një situatë e tillë të ndodhë me ju? Ka gjëra të ndryshme që mund të bëni për të mbrojtur veten në internet.

Përdorni programin antivirus

Për shkak të rrezikut që kompjuterat, tabletët dhe telefonat të hakohen dhe imazhet e vjedhura prej tyre, gjithmonë sigurohuni që përdorni softuer antivirus të azhurnuar dhe që zjarri juaj po funksionon.

Mbroni llogaritë tuaja online

Shumica e shërbimeve të ruajtjes në internet, llogaritë e postës elektronike dhe rrjetet sociale përdorin fjalëkalime për të siguruar që vetëm ju të keni qasje në llogarinë tuaj. Sidoqoftë, fjalëkalimet e dobëta janë një nga mënyrat më të lehta për t’u futur në llogaritë në internet. Bëni zakoni të krijoni fjalëkalime të gjata, të rastësishme për të gjitha llogaritë tuaja, pastaj ruajini ato në një mjet të menaxhimit të fjalëkalimeve si 1Password. Për më tepër:

 • Ndryshoni fjalëkalimet tuaja rregullisht dhe mos përdorni të njëjtën fjalëkalim për më shumë se një llogari.
 • Gjithmonë përdorni verifikimin me dy hapa aty ku është e mundur. Kjo është ajo kur ju të përpiqeni të identifikoheni nga një kompjuter tjetër do t’ju dërgohet një kod sigurie përmes SMS, dhe kjo siguron një shtresë tjetër sigurie.
 • Mos u përgjigjni pyetjeve të sigurisë me detaje të lehta për tu hamendur ose zbuluar – informacione si shkolla juaj e parë mund të gjenden në internet.
 • Mos klikoni në lidhjet në email që duken të dyshimta për shkak të rrezikut të mashtrimit të phishing ku një kriminel mund të ketë akses në llogaritë tuaja në internet.
 • Shmangni hapjen e bashkëngjitjeve në email nga dërguesit e panjohur sepse mund të infektojnë kompjuterin tuaj me një virus.

Ndryshoni Cilësimet e Sigurisë tuaj

Në llogaritë e mediave sociale, zakonisht mund të vendosni se kush mund t’i shohë imazhet dhe postimet tuaja. Në Facebook, ju mund të ndryshoni cilësimet tuaja të sigurisë në mënyrë që vetëm njerëzit në rrjetin tuaj të mund të shohin postimet tuaja të kaluara dhe të ardhshme, kështu që është një ide e mirë ta kufizoni këtë te miqtë në rrjetin tuaj (ekziston një udhëzues i hollësishëm për të përmirësuar cilësimet tuaja të sigurisë në Facebook në CNET).

Jini veçanërisht të kujdesshëm në lidhje me ato që postoni në Twitter sepse postimet tuaja do të jenë në dispozicion të publikut. Twitter jep disa këshilla për sigurinë këtu. Ndryshoni gjithashtu cilësimet tuaja të sigurisë në rrjetet e tjera sociale për të zvogëluar rreziqet.

Përdorni filigranë

Nëse ngarkoni imazhe në internet që nuk janë të ndjeshme (siç janë imazhet profesionale), mund të përdorni një mjet ujku për të bërë vjedhjen e imazheve tuaja të pakuptimta. Vegla e ujërave të zeza DMCA mund të jetë një mundësi e mirë, por ka mënyra të tjera për të arritur të njëjtin rezultat. Për shembull, ju mund të vizatoni një kryq në çdo imazh ose të shkruani emrin tuaj në të. Ju gjithashtu mund të ngarkoni vetëm imazhe me cilësi të ulët për t’i bërë ato praktikisht të padobishme për hajdutët.

Kontrolloni telefonin tuaj celular & Cilësimet e tabletit

Telefoni juaj celular mund të jetë i vendosur për të ruajtur automatikisht fotot që merrni në internet. Edhe pse kjo mund të jetë një tipar i dobishëm, ju mund të mos dëshironi që të gjitha imazhet tuaja të ruajtura në internet – në fund të fundit, edhe llogaritë që gjoja janë të sigurta mund të hakohen.

Nëse preferoni të mos i ruani imazhet në internet, fikni këtë veçori. Ju mund ta bëni këtë për Apple, Android dhe c5>Pajisjet e Windows Phone.

Gjithashtu krijoni një fjalëkalim për pajisjen tuaj celular në rast se humbet ose vidhet, dhe përdorni një veçori të fshij në distancë nëse është e mundur. Informacioni në lidhje me këtë është në dispozicion për pajisjet Android dhe Apple.

Edukoni Fëmijët e Rreziqeve

Të rinjtë janë veçanërisht të prekshëm nga rreziqet e imazheve të vjedhura. Ata shpesh nuk janë të vetëdijshëm për rreziqet dhe ata thjesht mund të bëjnë atë që bëjnë miqtë e tyre. NSPCC u jep këshilla prindërve për sekuencat, dhe ju gjithashtu mund t’i ndihmoni ata duke:

 • Duke folur me ta rreth rreziqeve.
 • Ndihmuar ata të përmirësojnë cilësimet e tyre të intimitetit në rrjetet sociale.
 • Vendosja e një mjeti për menaxhimin e fjalëkalimit për ta përdorur.
 • Sigurimi i softuerit antivirus të tyre është i azhurnuar dhe i azhurnuar.

Shmangni marrjen e pamjeve të ndjeshme

Mënyra e vetme për të shmangur plotësisht rreziqet është të shmangni postimin e çdo imazhi në internet, por kjo nuk është një mundësi për shumë njerëz. Për shkak të rreziqeve që kompjuterat dhe telefonët të hakohen, edhe nëse imazhet nuk ngarkohen në internet, ende ekziston rreziku i vjedhjes.

Sidoqoftë, mund të dëshironi të mendoni dy herë për marrjen, ruajtjen dhe dërgimin e imazheve veçanërisht intime, edhe nëse ato dërgohen vetëm tek një partner i besuar. Jini shumë të kujdesshëm në lidhje me kë ndani imazhe të ndjeshme me dhe ku ruhen. Kjo është veçanërisht e vërtetë për ndarjen, dhe duhet t’i kujtoni vetes se imazhet e tilla kurrë nuk janë 100% të sigurta.

Kapitulli 4: tofarë duhet të bëni nëse jeni viktimë

Duke vjedhur imazhet ose videot tuaja personale mund të jenë një situatë shqetësuese, por ka hapa që mund të ndërmerrni për të zvogëluar dëmin. Këtu janë disa nga hapat kryesorë për t’u marrë parasysh.

Kërkoni për imazhet tuaja

Ju mund të përdorni mjete online për t’u përpjekur të gjeni imazhet tuaja kudo që janë në internet. Ju mund ta bëni këtë rregullisht si një mënyrë për të kapur përdorimin e pahijshëm të imazheve tuaja në fillim. Përndryshe, ju mund të jeni të vetëdijshëm se imazhet tuaja janë vjedhur dhe doni të zbuloni se ku po ngarkohen.

Ka mjete të ndryshme që mund të përdorni për të gjetur imazhe që janë vjedhur. Për shembull, thjesht mund të kërkoni emrin tuaj duke përdorur një shërbim alarmi si Talkwalker Alerts. Nëse emri juaj shfaqet me imazhe, kjo mund të jetë një mënyrë e thjeshtë për t’i lokalizuar ato.

Kërkimi i Google Image është një mjet tjetër që mund të përdorni. Në shiritin e kërkimit, klikoni në ikonën e kamerës dhe më pas mund të ngarkoni një imazh dhe ta kërkoni atë nëpër internet. Një mjet i ngjashëm është TinEye.

Digimarc është një mjet që ngërthen në ID fotografitë tuaja dixhitale, kështu që më pas mund të gjurmoni imazhet tuaja nëse ato përdoren pa lejen tuaj, dhe kjo mund të jetë një zgjidhje e mirë për profesionistët.

Gjeni se kush po pret fotografitë tuaja

Nëse bëheni të vetëdijshëm që imazhet tuaja janë përdorur pa pëlqimin tuaj, një nga gjërat e para që duhet të bëni është të mësoni më shumë rreth faqes së internetit. Nëse një profil në Facebook është krijuar duke përdorur imazhet tuaja, raportojeni atë në Facebook. Sitet e tjera sociale të gjithë duhet të kenë udhëzime se si ta bëjnë këtë.

Nëse imazhet janë në një uebfaqe të veçantë, filloni studimin tuaj duke zbuluar se kush qëndron prapa internetit. Përdorni një mjet si WhoIsHostingThis.com për të zbuluar detaje të host-it në internet, dhe ju mund t’i përdorni këto informacione për fazën tjetër.

Përdorni Shërbimin Takedown DMCA

Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital është një ligj i të drejtave të autorit të SH.B.A.-së, dhe ju mund të përdorni shërbimet e tij për heqjen e rastit nëse gjeni një faqe në internet duke përdorur imazhet tuaja personale pa lejen tuaj. Ajo siguron një shërbim të bërë vetë dhe një shërbim profesional. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të siguroni ato me detaje dhe të paguani një tarifë, dhe do të fillojë të punojë për të hequr imazhet tuaja.

Merrni Këshilla Ligjore ose Kontaktoni me Policinë

Ndonjëherë ju mund të keni nevojë të merrni këshilla juridike profesionale, veçanërisht nëse jeni prekur nga sulmet në internet ose pornografia për hakmarrje. Në këto situata, një vepër mund të jetë kryer, dhe pala e fajit mund të dënohet.

Shtetet e Bashkuara kanë ligje për hakmarrje në shumë shtete, dhe po miratojnë legjislacion në të tjerët. Ju mund të jeni në gjendje të përdorni ligjet ekzistuese gjithashtu, përfshirë ligjet e voyeurizmit dhe ligjet për shpifje.

Mbretëria e Bashkuar gjithashtu është në proces të sjelljes së një ligji të ri për të bërë të paligjshme hakmarrjen e pornografisë, të cilën mund ta lexoni në Gov.uk.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të kontaktoni policinë, veçanërisht nëse imazhi i vjedhur përshkruan një fëmijë. Mblidhni sa më shumë informata sa të keni mundësi, përfshirë fotografitë e faqeve në internet ose llogarinë sociale që shfaqin imazhet, hostin e uebit, detajet e shkelësit dhe gjithçka tjetër që mund të gjeni.

Më shumë burime

Burimet e MB

Detaje mbi Ligjin mbi të drejtat e autorit në MB

End Revenge Porn, një faqe në internet e dedikuar për të ndihmuar viktimat e porno hakmarrjes, që përmban lajme, këshilla, peticione, burime dhe më shumë.

NSPCC ofron këshilla dhe informacione në lidhje me rreziqet në internet për fëmijët.

Rrjeti për të mbijetuar Stalking është një bamirësi që ofron mbështetje për viktimat kërcënuese, përfshirë viktimat e sulmeve në internet..

Get Safe Online ofron këshilla falas nga ekspertë për të gjitha aktivitetet në internet.

Burimet e Sh.B.A.

Detaje mbi Ligjin e të Drejtave të Autorit në Sh.B.A.

Pa pëlqimin Tim është një faqe në internet që synon të ndihmojë njerëzit që kanë privuar intimitetin e tyre në internet.

NCSL (Konferenca Kombëtare e Legjislatorëve të Shtetit) përmban një seksion mbi ligjet e sulmeve në internet në SH.B.A..

Puna për të Ndalur Abuzimin Online është një organizatë që ofron ndihmë dhe mbështetje për viktimat e sulmeve në internet.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map