Programimi OCaml: Lidhjet tona do t’ju kapërcejnë grumbullimin e të mësuarit

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


OCaml, i njohur gjithashtu si Objektivi Caml, është një gjuhë programuese funksionale me qëllime të përgjithshme, të shtypur statikisht. Shtë dialekti kryesor i gjuhës Caml Programing, duke shtrirë gjuhën thelbësore me një shtresë të orientuar nga objekti. OCaml funksionon në sistemet operative Linux, Mac OS X, Windows dhe FreeBSD.

OCaml zakonisht përdoret në arsim, në krye të përdorimeve tregtare si programimi i ndërmarrjes, kërkimi shkencor dhe llogaritja financiare.

Farë është OCaml?

OCaml është një gjuhë programimi shumë-paradigme (e domosdoshme, funksionale, e orientuar nga objekti) që rrjedh nga gjuha e programimit Caml.

Gjuha është shumë efikase – e dobishme në zhvillimin e shpejtë dhe vendosjen e aplikacioneve. Sistemi i pasur i tipit statik i OCaml ngjan me një grup mjetesh analize që përmirësojnë cilësinë e kodit. Gjuha origjinale e programimit Caml ishte nxjerrë nga gjuha e programimit ML. Dhe shumë gjuhë moderne të programimit si F # dhe Scala janë ndikuar nga OCaml në një farë mase.

OCaml është një projekt pa burim të hapur i mirëmbajtur nga Instituti Francez për Kërkime në Shkencë Kompjuterike dhe Automatizim (INRIA), i botuar nën Lejen Publike Q (QPL). Komuniteti në internet OCaml është aktiv në GitHub, Bitbucket, StackOverflow dhe lista të ndryshme të postimeve.

Histori e shkurtër e OCaml

Puna për zhvillimin e OCaml filloi nga Xavier Leroy dhe të tjerët në INRIA në fillim të viteve 1990. Didier Remy dhe Jerome Vouillon hartuan një sistem tipi mjaft ekspresiv për objektet dhe klasat. Ky dizajn u zbatua për herë të parë në Caml Special Light, që përfundimisht çoi në krijimin e gjuhës Objective Caml, lëshuar për herë të parë në 1996.

Objektivi Caml ishte gjuha e parë programuese që ndërthuri fuqinë e shtypjes statike të stilit ML dhe konkluzionit të tipit me metodat e programimit të orientuara drejt objekteve. Në vitin 2011, Objektivi Caml u riemërua në OCaml.

Versioni më i fundit i qëndrueshëm i OCaml është 4.02.3. U lëshua në korrik 2015.

Features

OCaml është një gjuhë programuese funksionale, e domosdoshme dhe e orientuar nga objekti me një sistem të tipit statik që mund të ndihmojë në eliminimin e gabimeve të ekzekutimit. Përpiluesi i OCaml me konkluzione të tipit nuk kërkon deklarata të tipit manual.

Programet e shkruara në OCaml fillojnë dhe funksionojnë shumë më shpejt, dhe zakonisht konsumojnë shumë më pak memorie, sesa një program C # ose Java. OCaml e realizon këtë falë konkluzioneve të tipit, një sintaksë më të shkurtër dhe shtrirjes së OCaml.

Karakteristikat e tjera të OCaml përfshijnë polimorfizmin parametrik, përputhjen e modeleve, rekursimin e bishtit, mbylljet leksikore të klasit të parë dhe trajtimin e përjashtimeve. OCaml gjithashtu siguron një ndërfaqe të funksionit të huaj për të mbështetur lidhjen me C primitives.

OCaml gjithashtu përmban një koleksion të mbeturinave për menaxhimin automatik të kujtesës. Mbledhësi i saj i mbeturinave nuk e mbështet konkurencën, kështu që multiprocesimi simetrik nuk mbështetet. Sidoqoftë, ka disa biblioteka që sjellin mbështetje për informatikë të shpërndarë në OCaml.

Fillimi me OCaml

Në pamje të parë, fillimi me OCaml mund të duket i vështirë, veçanërisht nëse nuk keni një sfond në programimin gjuhësor funksional. Gjithashtu, përdorimi efektiv i sistemit të tipit OCaml mund të dëshmohet i ndërlikuar kur po bëni hapat e parë në programimin OCaml. Por gjuha është në të vërtetë më e lehtë për tu mësuar sesa shfaqet së pari.

Mjedisi i zhvillimit të OCaml

Hapi i parë për të filluar me OCaml është ngritja e mjedisit tuaj të zhvillimit. OCaml aktualisht është i mbështetur në çdo sistem operativ që mund të përdorni.

Shkarkimi zyrtar i OCaml dhe informacioni i detajuar që merret me instalimin e hartuesit të tij dhe paketave në secilën platformë mund të gjenden në seksionin e instalimeve OCaml.org. Instalimi dhe administrimi i bibliotekave bëhet më i lehtë me mjetin e menaxhimit të paketave OPAM.

Ju gjithashtu mund të shkarkoni një version specifik të kodit burimor OCaml dhe ta përpiloni atë, nëse vendosni ta bëni atë.

burime

Meqenëse OCaml nuk ka llojin e tërheqjes kryesore të një gjuhe si C ++, zgjedhja juaj e burimeve është disi e kufizuar. Ne u përpoqëm të kërkuam në internet burimet më të mira të OCaml, duke përfshirë libra elektronikë, mësime dhe kurse online. Ndërsa ne kemi arritur të gjejmë një numër burimesh cilësore OCaml, duhet të theksohet se zgjedhja juaj e ndihmësve të mësimit OCaml do të jetë e kufizuar.

Kurse Interaktive Falas

Ne kemi zgjedhur të veçojmë vetëm dy kurse interaktive OCaml. Të dy ofrojnë shumë informacione të dobishme, së bashku me mësimet hap pas hapi dhe disa shembuj kodesh:

 • Provoni OCaml është një mjedis interaktiv ku mund të eksploroni OCaml në shfletuesin tuaj në internet me një përpilues online. Ai gjithashtu përmban një mësim online hap pas hapi që tregon fuqinë e gjuhës.
 • Kursi Funksional i Programimit në OCaml është një kurs i plotë universitar në internet në OCaml me ligjërata dhe shumë lidhje të dobishme.

Burime shtesë

Të punoni gjatë kurseve dhe mësimeve mësimore do të jetë më e lehtë nëse përdorni referencën e gjuhës programuese dhe mostrat shtesë të kodit. Disa nga këto burime shtesë OCaml do t’ju ndihmojnë të provoni aftësitë themelore dhe të zotëroni ato të reja:

 • Manuali i Dokumentimit dhe Dorëzimit të Përdoruesit të OCaml System është manuali zyrtar i gjuhës programuese OCaml dhe referenca.
 • Seksioni Tutorial OCaml.org është një burim shumë i detajuar dhe i dobishëm mësimi që mbulon gjithçka nga bazat e OCaml deri tek shembujt e avancuar.
 • TypeOCaml.com ka shumë mësime interesante dhe mostra kodesh.
 • Programimi Ocaml – Një udhëzues praktik i përdoruesit shpjegon konceptet e rëndësishme të ndërtimit të programit Ocaml dhe jep shembuj konkretë të sintaksës Ocaml.
 • Seksioni OCaml i Codex Code ka shumë shembuj të dobishëm të kodit në OCaml.
 • Rosetta Code jep shembuj të kodit OCaml dhe referencë.
 • OCaml për llogaritjen shkencore është një mësim i avancuar që përshkruan përdorimin e OCaml për llogaritjen shkencore.

Këto burime duhet të ju ndihmojnë të zotëroni bazat dhe të testoni aftësitë tuaja. Kodi Shembull do të jetë një burim jetik për njerëzit me përvojë të kufizuar të programimit funksional.

Ebooks Falas

Nuk ka se shumë libra shkollorë OCaml atje, por ne arritëm të gjenim disa, dhe vendosëm të veçojmë dy prej tyre:

 • OCaml Real World nga Minsky, Madhavapeddy dhe Hickey ju përcjell konceptet e gjuhës OCaml dhe ju ndihmon të eksploroni mjetet dhe teknikat që e bëjnë OCaml një mjet efektiv dhe praktik.
 • Përdorimi, të kuptuarit dhe zbulimi i gjuhës OCaml nga Didier Remy është i përbërë nga shënime natyrisht. Shumë ushtrime me nivele të ndryshme vështirësish janë gjithashtu të përfshira.

përmbledhje

OCaml është një gjuhë e shkëlqyer për qëllime të përgjithshme për njerëzit që thjesht duan të kryejnë punën. Por pavarësisht fuqisë së saj, ajo ka një sintaksë mjaft të thjeshtë. Me burimet e paraqitura këtu, ju duhet të jeni në rrugën tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map