Programimi i MetaQuotes (MQL): Merrni një Bota të Tregëtimit të Pasur në ndërtim?

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


MetaQuotes Language (MQL) është një gjuhë programimi që përdoret ekskluzivisht me Softuer MetaTrader për të krijuar robotë të automatizuar tregtimi dhe tregues financiar të tregut. Programuesit që shkruajnë skriptet MQL duhet të kenë një kuptim të fortë të programimit të orientuar nga objekti, sintaksën MQL dhe tregjet financiare në të cilat ata planifikojnë të vendosin skriptet MQL.

Qëllimi i shkrimit të skripteteve MQL është automatizimi i procesit të analizimit të tregjeve financiare, kryesisht tregjet e këmbimit të valutave të huaja (Forex), dhe tregtimi i instrumenteve financiare bazuar në atë analizë.

Histori MetaQuotes

Versioni i parë i MQL u lëshua në vitin 2001 si një gjuhë e integruar programimi në platformën tregtare MetaQuotes. Në 2002, u lëshua një version i azhurnuar dhe ri-reklamuar i platformës MetaQuotes, i quajtur MetaTrader, dhe u paketua me MQL II i cili ishte një version i azhurnuar i gjuhës programuese MetaQuotes..

MQL, siç njihet dhe përdoret sot, u lëshua në 1 korrik 2005 së bashku me MetaTrader 4 (MT4). Gjuha e re u quajt MQL4. Platforma dhe gjuha e programimit të integruar ishin një hit dhe u bë me shpejtësi platforma tregtare de fakto që mbante standarde brenda tregut të tregtimit Forex.

Në vitin 2010, MetaTrader 5 (MT5) u lëshua së bashku me MQL5, dhe ishte përpjekja e parë e softuerit MetaQuotes për tu degëzuar përtej tregut të Forex. Softueri ishte një sukses modest, por nuk ishte në gjendje të merrte pozicionin e MT4 si lider i tregut.

Sot, programimi MT4 dhe MQL4 ende përdoren gjerësisht për të automatizuar analizën dhe tregtimin e instrumenteve financiare Forex. MT5 përdoret gjithashtu në tregjet Forex, por mund të përdoret gjithashtu për të programuar dhe lehtësuar tregtinë e instrumenteve të tjerë, siç janë aksionet, obligacionet, dhe mallrat. Që nga viti 2011, më shumë se 450 kompani brokerimi dhe banka kishin vendosur platformat MetaTrader për tregtim në Forex dhe instrumente të tjera financiare.

SQL SQL

MQL është një gjuhë programuese e orientuar nga objekti me sintaksë të bazuar në gjuhën e programimit C. Si rezultat, programuesit që e njohin tashmë C, ose gjuhë të lidhura ngushtë si Java ose C ++, do ta gjejnë sintaksën MQL të njohur dhe do ta marrin gjuhën shpejt.

Në vitin 2014, MetaTrader 4 600 Build u lëshua. Ky version i ri i MetaTrader 4 zgjeroi ndjeshëm aftësitë e MQL4 deri në atë pikë sa që performanca e gjuhës programuese tani është shumë më afër performancës së MQL5. Ndërsa MQL4 dhe MQL5 janë të ngjashme, MQL5 përfshin shumë funksione dhe karakteristika që MQL4 nuk i ka. Për më tepër, disa nga mënyrat themelore të trajtimit të proceseve ndryshojnë midis gjuhëve. Si rezultat, ndërsa skriptet mund të portohen midis MQL4 dhe MQL5, shpesh kërkohet rishkrim i gjerë.

Për këtë arsye, kur mësoni MQL, është e rëndësishme që programuesit të përqendrohen në gjuhën e zbatueshme në platformën e tregtimit që do të përdorin. Skriptet MQL mund të vendosen vetëm në platformën MetaTrader. Para se të zgjidhni MQL4 ose MQL5, programuesit duhet të konfirmojnë se cili version të platformës MetaTrader ofron ndërmjetësi i tyre, MT4 ose MT5, dhe të mësojnë gjuhën e zbatueshme bazuar në platformën që do të përdorin.

Vendosja e një IDE MQL

Ndërsa MQL mund të shkruhet në një redaktor teksti të thjeshtë, ai duhet të përpilohet në MetaTrader. Versionet e klientit të MT4 dhe MT5 janë falas dhe të dy përfshijnë një mjedis të integruar zhvillimi (IDE) të njohur si MetaEditor. Vendi më i thjeshtë për të shkruar MQL është brenda MetaEditor.

Për të marrë MetaEditor, do të duhet të merrni versionin e MetaTrader që ndërmjetësi juaj të funksionojë në serverët e tyre.

 • MQL4 IDE: Shkarkoni MetaTrader 4 nga faqja zyrtare e internetit MetaTrader 4.
 • MQL5 IDE: Shkarkoni MetaTrader 5 nga faqja zyrtare e internetit MetaTrader 5.

Me instalimin e MetaTrader, ju mund të shkruani skriptet MQL dhe t’i ekzekutoni ato duke përdorur një tregtim falas të llogarisë demo në monedhën fikse. Për të vendosur skriptet për tregtitë e drejtpërdrejta, do të duhet të regjistroheni për një llogari tregtare me brokerimin e zgjedhjes suaj dhe të lidhni MetaTrader me serverët MetaTrader të brokerit.

Burimet e gjuhës MetaQuotes 4 (MQL4)

MetaQuote Software mban një faqe interneti shumë të plotë të dokumentacionit MQL4 e cila përfshin një pasuri të përmbajtjes për programuesit e të gjitha niveleve. Nëse nuk jeni i ri për MQL4, këtu janë disa faqe që mund të jenë të dobishme:

 • Kursi hyrës MQL4 në formatin ebook HTML;
 • MQL4 Codebase me mijëra skenare falas për të mësuar dhe përdorur;
 • Forumi MetaTrader 4 ku mund të bashkëveproni me të dhe të mësoni nga programuesit e tjerë të MQL4 (mendoni për atë si një ekuivalent me StackOverflow për programuesit MQL4);
 • Baza e të dhënave të artikujve programues të MQL4: filloni me artikullin MQL4 Language for Newbies.

Nëse mësoni në mënyrë më efektive duke ndjekur një program trajnimi të përcaktuar me video për të plotësuar përmbajtjen e shkruar, merrni parasysh kurset në vijim premium në internet:

 • Tregtimi algoritëm në Forex: krijoni Robotin tuaj të Parë Forex! Ofrohet nga Udemy.
 • MQL4 Tutorial Bootcamp: tregtimi i Robot-Coding në Metatrader4 i pritur në Udemy.
 • Black Algo Trading: Ndërtoni Robotin tuaj të Tregtimit, një kurs në internet Udemy.
 • MQL4 Tutorial: Tregtimi algoritmik në MQL4 për fillestarë të plotë, të ofruara nga Forex Boat.

Burimet e gjuhës MetaQuotes 5 (MQL5)

MetaQuotes Software gjithashtu mban një sit zyrtar të dokumentacionit për programuesit MQL5. Disa nga përmbajtjet më të vlefshme për programuesit e rinj përfshijnë:

 • Dokumentet zyrtare të referencës MQ5;
 • Forumi MetaTrader 5 ku programuesit e tjerë MQL5 mund të peshojnë në sfidat me të cilat përballeni duke shkruar skriptet MQL5.
 • MQL5 Codebase është aty ku do të gjeni më shumë se një mijë skriptet MQL5 të shkruara nga programuesit e tjerë. Mësoni se si të shkruani MQL5 duke rishikuar, thyer, rregulluar dhe rregulluar këto shkrime.
 • Baza e të dhënave e Artikujve Programues të MQL5 është aty ku do të gjesh një mori artikujsh dhe mësimesh që adresojnë detyra specifike të programimit. Disa nga postimet më të dobishme për fillestarët përfshijnë:
  • Një fillim i shpejtë ose një udhëzues i shkurtër për fillestarët;
  • Hyrje në MQL5: Si të shkruani këshilltarë të thjeshtë ekspertësh ose tregues të personalizuar;
  • MQL për Dummies: Si të hartoni dhe ndërtoni klasat e objekteve.

Nëse preferoni të mësoni nga një kurs i strukturuar programimi, një kurs online premium Bootcamp MQL Tutorial është në dispozicion në Udemy.

përmbledhje

MQL4 dhe MQL5 janë gjuhë programimi të përdorura për të krijuar robota tregtimi dhe mjete analize financiare për tu vendosur në platformat tregtare MetaTrader 4 dhe 5. Burimet kryesore të burimeve arsimore për programues të MQL-ve që aspirojnë janë faqet e internetit zyrtare të dokumentacionit MQL4 dhe MQL5. Meqenëse skriptet MQL4 dhe MQL5 mund të ekzekutohen vetëm brenda versionit përkatës të MetaTrader, programuesit e fillimit duhet të kujdesen të mësojnë gjuhën që është e zbatueshme për versionin e MetaTrader që ofrohet nga ndërmjetësi i tyre.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map