Programimi i Linux-it është Lehtë – Një Udhëzues i plotë me burime për fillestarët

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Linux është një sistem operativ, platformë, ekosistem dhe kulturë. Ndërsa mbizotërimi i vazhdueshëm i Windows dhe Mac OS për llogaritjen në desktop bën që konsumatori i pa ndërlidhur të supozojë se Linux është një lloj opsioni kryesor për geeks ekstrem dhe ata që nuk duan të paguajnë për një sistem operativ, e vërteta e çështjes është se Linux është sistemi operativ më i përdorur dhe më i rëndësishëm në planet. Ai fuqizon uebin, fuqizon infrastrukturën tonë, fuqizon superkompjuterët më të mëdhenj në botë.

Zhvillimi për Linux mund të jetë pak i një sfide, por gjithashtu mund të jetë jashtëzakonisht i dobishëm. Ky udhëzues i shkurtër do t’ju ofrojë një hyrje në informacionin dhe burimet që ju nevojiten për të filluar me programimin Linux. Ai përfshin katër fusha të zhvillimit të Linux: duke kontribuar në kernel, ndërtimin e moduleve të reja, zhvillimin e aplikacioneve për Linux dhe skriptimin e Shell.

Zhvillimi i kernelit Linux

Kernel Linux është, ndoshta, projekti më ambicioz i zhvillimit të softuerit në planet. Lëshimet e reja të qëndrueshme dalin afërsisht çdo tre muaj, dhe çdo lëshim përfshin mijëra zhvillues që punojnë në dhjetëra vende.

Përfshirja në zhvillimin e kernelit është, në mënyrë paradoksale, edhe më e lehtë se sa duhet të jetë, dhe gjithashtu qesharake e vështirë. Shtë më lehtë sesa duket sikur duhet të jetë, sepse nuk ka asnjë proces punësimi, asnjë intervistë, asnjë burokraci. Kushdo që e di se çfarë ata janë duke bërë është i mirëpritur të zhvillohet për thelbin, dhe të paraqesë arna. Nga ana tjetër, është gjithashtu jashtëzakonisht e vështirë sepse kerneli është jashtëzakonisht i ndërlikuar. Për më tepër, komuniteti i zhvillimit të kernelit, ndërsa është mjaft mikpritës në disa mënyra, nuk i toleron shenanigans amatorë shumë mirë. Ndërsa ndihmon për të pasur lëkurë të trashë, asgjë nuk zëvendëson në të vërtetë të dini se çfarë jeni duke bërë. Zhvillimi i thelbit është një biznes mjaft serioz, që përfshin shkencë mjaft serioze për kompjuterat. Nëse sapo filloni me zhvillimin e sistemit operativ, ky nuk është vërtet vendi për të filluar.

Farë duhet të dini

Shkathtësi zhvillimore

Programimi i kernelit Linux bëhet në C. Jo C ++, jo Objektivi-C, jo C #. Kështu që gjëja e parë që duhet të bëni është të mësoni gjuhën e programimit C jashtëzakonisht mirë.

Ju gjithashtu duhet të keni një kuptim të thellë të teorisë së sistemit operativ, veçanërisht pasi lidhet me sistemin Linux. Më shumë për këtë në pjesën tjetër.

 • Gjuha e Programimit C: udhëzuesi përfundimtar i gjuhës. Availableshtë gjithashtu në dispozicion si një PDF falas.
 • Konceptet e sistemit operativ: një hyrje e plotë e teorisë dhe praktikës së zhvillimit të sistemit operativ.

Kuptimi i Linux-it

Natyrisht, ju duhet të kuptoni Linux si një përdorues dhe si një zhvillues. Kjo përfshin të keni një kuptim mjaft të thellë se si është i strukturuar kernel Linux, dhe se si nën-projektet e ndryshme përshtaten së bashku.

 • Ndërfaqja e Programimit Linux
 • Linux Kernel Newbies

Procesi dhe Kultura

Më në fund, duhet të kuptoni se si funksionon procesi i zhvillimit Linux. Kjo përfshin marrjen e një ndjenje për komunitetin në tërësi, për kulturën e tij, dhe se si anëtarët e ndryshëm të komunitetit të zhvillimit lidhen me njëri-tjetrin. Gjithashtu, do të thotë të kuptuarit e kontrollit të versionit të shpërndarë dhe ciklin e lëshimit të zhvillimit.

 • Si të merrni pjesë në Komunitetin Linux: leximi i kërkuar. Fillo Ketu.
 • Tre mënyra për fillestarët për të kontribuar në Kernel Linux: një udhëzues i shkurtër, miqësor për t’u përfshirë.
 • Gjërat Zyrtare:
  • Arkivat e Kernel Linux
  • Lista e Postimeve të Kernel Linux
  • Ndjekësi i Kernel Bug
 • Duke qenë një Moron në linux-kernel: një udhëzues se si të mos silleni në Kernel Linux (ose ndonjë tjetër) listën e postimeve. (Rekomandimi ynë: përgjumuni për të paktën gjashtë muaj para se të postoni ndonjë gjë.)

Zhvillimi i moduleve të kernelit

Para se të hidheni në zhvillimin thelbësor në kernelin Linux, një mënyrë e mirë për të rritur njohuritë dhe ekspertizën tuaj me programimin Linux është të punoni në një modul të kernelit. Këto janë pjesë kompjuterike të zhvilluara në mënyrë të pavarur që punojnë me kernelin në mënyrë që të funksionojnë si një sistem operativ i plotë. Modulet e kernelit përfshijnë gjëra të tilla si drejtuesit e pajisjeve për periferitë e ndryshme të harduerit, si dhe menaxherët e skedarëve dhe veçoritë e tjera të sistemit operativ të nivelit të ulët.

Barrierat për hyrjen për të punuar në një modul të kernelit janë, përgjithësisht, shumë më të ulëta se sa janë për të punuar në kernel Linux. Ka qindra module, të zhvilluara nga shumë ekipe dhe individë të ndryshëm, kështu që nuk ka asnjë grup portierësh që përcaktojnë tonin për zhvillim. Për më tepër, aksionet janë pak më të ulëta me zhvillimin e modulit.

Farë duhet të dini

Modulet e kernelit, si vetë kerneli, zakonisht shkruhen në C. (Ekziston një debat parësor për zhvillimin e moduleve të kernelit në C ++, dhe ka disa mënyra jashtë-muri për ta realizuar këtë, por sigurisht që nuk është mënyra normale as rekomandohet.)

Natyrisht, nëse po shkruani një drejtues pajisje për një copë pajisje, do të duhet të dini pak për llojin e pajisjes dhe firmware-in e ngulitur në të. Ju gjithashtu keni nevojë për një kuptim të mirë të kernelit të bazuar në Linux dhe mënyrën se si ai ndërvepron me modulet e kernelit. Më në fund, nëse jeni duke kontribuar në një modul ekzistues të kernelit, do t’ju duhet të mësoni rreth procedurave dhe ciklit të zhvillimit të tyre.

 • Udhëzuesi i Programimit të Modulit të Kernel Linux: një udhëzues jashtëzakonisht i plotë.
 • Si ta shkruani Modulin tuaj të Kernel Linux, me një Shembull të thjeshtë: një mësim i këndshëm.
 • Shkrimi i një sistemi skedarësh në Linux Kernel: një tjetër mësim relativisht i lehtë për tu ndjekur hap pas hapi.

Shikoni gjithashtu listën e burimeve më lart në seksionin e Kernel Development.

Zhvillimi i Aplikimeve për Sistemin Operativ Linux

Pasi të ngrihemi nga barërat e këqija të zhvillimit të sistemit operativ dhe të fillojmë të flasim për zhvillimin e aplikacioneve aktuale për sistemin operativ Linux, puna bëhet pak më e lehtë dhe ne kemi shumë më tepër mundësi se si të vazhdojmë. Hartuesit dhe përkthyesit për pothuajse çdo gjuhë programimi janë në dispozicion për platformën Linux, shpesh më shumë se një për një gjuhë të veçantë.

Farë duhet të dini

Nëse jeni mësuar të zhvilloni Windows ose Mac OS, tronditja më e madhe kur zhvillohet për Linux është ndoshta larmia e gjerë e mjediseve Linux. Ka dhjetëra shpërqendrime Linux, dhe çdo përdorues i Linux-it ka aftësinë të ndryshojë mjaft shumë për mënyrën sesi funksionon ambienti i tyre i veçantë. Kjo do të thotë, ndër të tjera, që ju duhet t’i kushtoni vëmendje menaxhimit të varësisë shumë më tepër sesa mund të keni nevojë përndryshe.

Një tjetër ndryshim, veçanërisht në krahasim me një sistem Windows është se shumë përdorues të Linux preferojnë të përpilojnë aplikimet e tyre nga kodi burim. Kjo ndodh edhe në Mac OS, por me më pak frekuencë. Në botën Linux, një numër i madh i përdoruesve gjithmonë do të preferojnë të përpilojnë aplikacione nga burimi, sesa të përdorin një paketë instaluese. Kjo mund të ndikojë në mënyrën se si mendoni për zhvillimin dhe shpërndarjen e softuerit tuaj.

Zhvillimi me qendër në Linux bëhet në C, C ++, Perl ose Python. Mësimi i atyre gjuhëve mirë, dhe zhytja në burimet e përmendura më lart (Kernel dhe Module) dhe më poshtë (skriptimi) do të ndihmojë shumë.

 • Programimi C në Linux: një hyrje e plotë dhe një mësim i plotë rreth programimit të aplikacioneve Linux në gjuhën C.
 • Trainimi i Zhvilluesit të Linux: kurse me pagesë për zhvillimin e Linux, nga Fondacioni Linux.

Skriptimi në Linux

Ndoshta “niveli më i ulët” i programimit në Linux është skriptimi i shell. Sidoqoftë, kjo nuk është më pak “programim” sesa gjithçka tjetër. Skriptimi i Shell në Linux është një mënyrë e shkëlqyeshme për të automatizuar detyrat rutinore dhe për të realizuar më shumë punë në më pak kohë. Për më tepër, gërmimi në skriptimin e përparuar të shell do t’ju japë një njohuri dhe kuptim më të thellë të sistemit operativ Linux. Skriptimi i Shell është me të vërtetë ai që ndan konsumatorët e rinj Linux nga përdoruesit e përparuar të Linux.

Farë duhet të dini

Ndërsa ka mundësi të tjera, gjuha më e zakonshme e shkrimit është Bash. Edhe nëse planifikoni të lëvizni në gjuhë më të përparuara të shkrimit, marrja e një doreze në Bash do t’ju fillojë në këmbën e duhur për të gjitha llojet e skriptimit të sistemit operativ. Shumica e njerëzve që me të vërtetë hyjnë në skriptim, si një mënyrë për të rritur produktivitetin, përdorin ose Python ose Perl për shumicën e punës së tyre. Pasi të keni goditur një mur me atë që lehtë mund të realizoni në Bash, me siguri do të dëshironi të kaloni në njërën nga ato gjuhë.

Burimet Bash

 • Udhëzues Bash për fillestarët
 • Udhëzues i Avancuar i Skriptimit
 • Udhëzues për Skriptimin e Linux Shell

Burimet e Python

 • Mësoni Python the Hard Way: një nga prezantimet më të njohura për zhvillimin e Python.
 • Automatizoni gjërat e mërzitshme me Python: Programim Praktik për Fillestarët Gjithsej: një prezantim i shkëlqyeshëm i skriptimit (në krahasim me “zhvillimin”) në Python. Availableshtë gjithashtu në dispozicion falas online si një kurs video.

Burimet e Perl

 • Prezantimi i fillestarit në Perl
 • Si të shkruani skriptet e guaskës në Perl
 • UNIX, Skriptimi i Shell dhe Parl Hyrje

Burimet e përgjithshme të Linux

Fondacioni Linux

Linux.org: një forum qendror për të gjitha gjërat Linux.

Projekti i Dokumentacionit Linux: një bibliotekë gjigande e Linux udhëzon në të gjitha lëndët e mësipërme, plus një grup të gjërave të tjera. Ky është një nga vendet më të rëndësishme për të kërkuar informacion të thelluar në Linux.

përmbledhje

Kjo ishte një udhëtim i egër! Nga programimi i kernelit Linux deri në skriptimin e predhave. Ka mënyra të pafund për të programuar sistemin operativ Linux. Me këtë udhëzues, ju duhet të jeni mirë në rrugën tuaj.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map