Programimi F #: Zhvillimi ndër-platformë nga Microsoft? Jo një shaka

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


F # (shqiptohet F i mprehtë) është një gjuhë programimi me burim të hapur, ndër-platformë, me qëllim të përgjithshëm, krijuar për herë të parë nga Microsoft Research Cambridge në 2005.

F # funksionon në platformat Linux, Mac OS X, Android, iOS, Windows, FreeBSD dhe GPU.

Përdorimet e zakonshme për F # përfshijnë programimin e ndërmarrjes, shkencat e të dhënave, programimin në internet, aplikacionin celular dhe zhvillimin e lojërave, mësimin e makinerive, programimin në re, llogaritjen financiare, matematikën dhe statistikat dhe hyrjen e të dhënave.

Isfarë është F #?

Shtë një gjuhë programimi shumë-paradigme (funksionale, e domosdoshme, e orientuar drejt objektit, metaprogramimit, e njëkohshme) e cila normalisht përdoret si gjuhë ndër-platformë e gjuhës së përbashkët të Infrastrukturës (CLI), dhe kështu më së shpeshti shoqërohet me .NET Framework.

F # është një gjuhë e pjekur programimi, duke i lejuar përdoruesit të zgjidhin probleme komplekse të informatikës me një kod të thjeshtë, të fortë dhe të mirëmbajtshëm.

Roli parësor i F # është të zvogëlojë kohën e zhvillimit për komponentët analitikë të softuerit në programin modern të ndërmarrjes. F # e ka origjinën nga gjuha e programimit ML dhe është ndikuar më tej nga një numër gjuhësh të tjera si C #, Python dhe Haskell.

F # është me burim të hapur, botuar nën licencën Apache. Komuniteti me burim të hapur përfshin Fondacionin Software # F dhe Grupin F # me burim të hapur në GitHub, ku është pritur kodi burimor F #.

Histori e shkurtër

Puna e zhvillimit të F # u fillua nga Don Syme nga Microsoft Research. Edicioni i parë i F # 1.x erdhi në maj 2005, por ky version i parë ishte i kufizuar në platformat Windows.

Versioni 2.0 i F # u lëshua në Prill 2010, duke sjellë mbështetje përtej Windowsit për Linux dhe OS X. Përveç kësaj, meta-programimit iu shtua asaj që lejoi që kodi F # i përpiluar të përdoret në kodimin JavaScript dhe njësinë e përpunimit të grafikëve (GPU).

Versioni 3.0 ka dalë në gusht 2012, i ndjekur pak më shumë se një vit më vonë nga versioni 3.1. Lëshimi aktual i qëndrueshëm i F # është versioni 4.0, lëshuar në korrik 2015.

Përkundër faktit se është burim i hapur, zhvillimi parësor i gjuhës F #, përpiluesit me burim të hapur dhe mjetet thelbësore të burimit të hapur ende trajtohen nga Microsoft, dhe është i përqendruar në platformën Windows.

Features

F # është një gjuhë shumë-paradigmë e shtypur fort. Por përveç fushave të specializuara të përdorimit, si analiza shkencore ose e të dhënave, është gjithashtu një zgjedhje e shkëlqyeshme për zhvillimin e ndërmarrjes për shkak të karakteristikave të saj të fuqishme.

Funksionet në F # janë ngritur në statusin e klasit të parë, do të thotë që ju mund të emërtoni funksione, të ruani funksionet në një strukturë të dhënash, të kaloni funksionet si një argument dhe të ktheni një funksion si vlerë të një thirrje funksioni.

F # heq rrëmujën e kllapave kaçurela ose pikëpresjeve, kështu që kodi është më i lehtë për tu lexuar dhe shkruar.

Konkluzioni i tipit është një veçori tjetër e fuqishme – në F #, programuesi nuk deklaron lloje – përpiluesi zbret llojet gjatë përpilimit.

Shumica e problemeve mund të zgjidhen në F # duke përdorur më pak linja kodesh sesa në C #, dhe shumë detyra programimi janë shumë më të thjeshta në F #, përfshirë përpunimin e listave, makinat shtetërore, krahasimin dhe barazinë, krijimin dhe përdorimin e përkufizimeve komplekse të llojit, etj..

Përdorimi i programimit asinkron dhe paralelizmit në punën intensive të CPU është gjithashtu shumë i lehtë në F #.

F # përdor Kornizën. NET (ose Mono në Linux dhe celularët), i cili i jep mundësinë e përdorimit të të gjitha bibliotekave dhe mjeteve të disponueshme. F # është gjithashtu i integruar mirë me disa Mjedise të Zhvillimit të Integruar (IDE), duke i ofruar zhvilluesit debuggers, shtesa dhe mjete të tjera të dobishme.

Fillimi me F #

Nëse keni përvojë të mëparshme me zhvillimin e Windows, Visual Studio IDE dhe .NET Framework, fillimi me programimin F # nuk duhet të jetë problematik, pasi F # përdor të njëjtin mjedis të njohur dhe të zhvillimit.

Mjedisi juaj i zhvillimit

Para se të filloni kodimin në F #, do të duhet të vendosni ambientin tuaj të zhvillimit. Sistemet operative të zhvillimit të mbështetur aktualisht janë OS X, Linux, Windows dhe FreeBSD, dhe ju mund të krijoni aplikacione për Android, iOS dhe GPU.

F # është integruar mirë në Xamarin (vetëm për sistemet operative Windows dhe OS X) dhe Visual Studio (vetëm për Windows) IDE.

Visual Studio 2015 Edition Komuniteti është falas për zhvilluesit individual, projekte me burim të hapur, kërkime akademike, arsim dhe ekipe të vogla profesionale, kështu që ju mund ta provoni pa asnjë kosto.

Instalimi dhe përdorimi i F # në sistemet Linux mund të realizohet në disa mënyra të ndryshme, udhëzimet e hollësishme janë në dispozicion në Fsharp.org.

burime

Ne shfletuam uebin në kërkim të mësimeve më të mira F #, librave elektronikë dhe kurseve interaktive. Rekomandimi ynë është që të përdorni disa nga këto burime dhe të punoni në mënyrën tuaj përmes burimeve që i përshtaten më së miri stilit tuaj të të mësuarit.

Kurse Interaktive Falas

Vetëm të lexosh për një gjuhë programimi nuk do të jetë e mjaftueshme për ta mësuar atë. Për të zbuluar vërtet se çfarë mund të bëjë gjuha F #, duhet ta shihni në veprim. Kurse interaktive falas ofrojnë një pikënisje të mirë për të mësuar sintaksën themelore të një gjuhe programimi:

 • Provoni F # është një mjedis interaktiv ku mund të eksploroni F # në shfletuesin tuaj të internetit (në Mac dhe Windows) me një përpilues online. Ai përmban një numër mësimesh hap pas hapi në internet që demonstrojnë fuqinë e F #. Dhe është falas.
 • Programimi në F # është kursi zyrtar falas online i Microsoft për F #. Kërkohet regjistrimi i postës elektronike dhe kursi është i arkivuar, por prapë mund të shihet.

Burimet shtesë

Puna përmes mësimeve dhe referencës zyrtare të gjuhës së programimit me kodin e kampionit mund t’ju ndihmojë shumë për t’u marrë me programimin F #. Këto janë disa nga burimet më të plota dhe më të hollësishme në F #:

 • Microsoft MSDN Visual F # Portali i Zhvillimit është burimi zyrtar për dokumentacionin F #, përparimet, mostrat e kodeve, forume, artikuj, blogje dhe video.
 • Microsoft MSDN F # Referenca e Gjuhës është referenca zyrtare e gjuhës programuese F #.
 • Fondacioni Softuerësh F # ka një seksion të shkëlqyeshëm për të mësuar me lidhje me shumë burime të dobishme si libra elektronik falas, mësime në internet dhe materiale punëtori.
 • Specifikimi i Gjuhës F # ofron një shpjegim të thelluar teknik të konstruksioneve të gjuhës F # dhe sjelljen e kërkuar të përpiluesit.

E-Books

Vendosëm të veçojmë dy e-libra në lidhje me programimin F #. Këto libra elektronikë do të vijnë në ndihmë si referencë ndërsa programohen në F #:

 • Programimi F # në WikiBooks gjithashtu ka shumë burime interesante dhe shembuj për programimin F #.
 • Expert F # 4.0 nga Syme, Granicz dhe Cisternino është një udhëzues gjithëpërfshirës për F # 4.0, me një libër çështjesh të aplikacioneve, koncepteve, sintaksave dhe veçorive të F #..

përmbledhje

Nëse e realizoni me sukses përmes disa prej burimeve dhe mësimeve të listuara më lart, me siguri do të zotëroni bazat e programimit F #, dhe ndoshta shumë më tepër.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map