Programimi D: Mësimet më të mira për të filluar

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Comesfarë vjen pas C? Epo, në të vërtetë C ++, C #, dhe Objektivi-C. Por pastaj D.

D është një gjuhë relativisht e re programimi. Ajo u krijua si një përpjekje për të mbajtur të gjitha gjërat e mira nga C, dhe shtimin e përfitimeve nga gjuhët që rrjedhin nga C (kryesisht C ++).

Sidoqoftë, ndërsa C ++ mbajti pajtueshmëri të prapambetur me C, D nuk përpiqet ta bëjë këtë. Kjo i lejon D të lërë pas ato që projektuesit i quajnë “dobësitë” e C.

Historia e D

Walter Bright filloi të punojë në D në 1999. Bright është pronar i Digital Mars, një kompani softuerësh që bën përpilues. Publikimi i parë publik i D ishte në 2001, por lëshimi v1.0 nuk erdhi deri në 2007.

Deri në kohën e lëshimit të v1.0, gjuha tashmë kishte një bazë të dedikuar të përdoruesit – dhe një të menduar për atë. Komuniteti ishte gjerësisht i pakënaqur me bibliotekën standarde D (të quajtur “Phobos”) dhe zhvilloi një zëvendësim për të (“Tango”), i cili u lëshua në 2007 gjithashtu.

Viti 2007 gjithashtu pa prezantimin e D2, një version i madh i papërputhshëm i prapambetur (i cili tani është “D” kanonik). Biblioteka Phobos u përfshi si pjesë e lëshimit të D2, dhe iu desh komunitetit Tango deri në vitin 2012 për të përfunduar një port të Tango në D2.

D2 u stabilizua rreth vitit 2010, dhe në vitin 2011 zhvillimi i gjuhës u zhvendos në GitHub.

Këto ngjarje, së bashku me botimin e librit përfundimtar në D, nga një prej zhvilluesve të tij, nxiti rritje të shpejtë në komunitetin e zhvilluesve. Që atëherë, gjuha ka marrë gjithnjë e më shumë vëmendje dhe përdorim serioz.

Rreth gjuhës

D bazohet në C dhe C ++. Itshtë krijuar që të duket dhe ndjehet si ato gjuhë, duke e bërë të lehtë për zhvilluesit C / C ++ të kalimit në D. Sintaksë që është e vlefshme në C ose C ++ dhe D duhet të bëjë të njëjtën gjë.

Parimet e përgjithshme

D ka për qëllim të jetë sa më i thjeshtë për t’u përdorur, veçanërisht për zhvilluesit C / C ++ dhe Java.

Ajo siguron konstruksione të nivelit të lartë dhe abstraksione që nuk ekzistojnë në C ose C ++, por prapëseprapë lejon hyrjen e “metaleve të zhveshur” – aftësinë për të rrokullisur fjalë për fjalë copa në harduer, dhe të bëjnë programime të tjera jashtëzakonisht të ulëta të nivelit të ulët.

Kjo ka për qëllim të kombinojë përfitimet e gjuhëve të rendit më të lartë si Python me fuqinë e papërpunuar të C. Meqenëse është një gjuhë e përpiluar, ajo gjithashtu ka shpejtësinë e funksionimit të C dhe C++.

D është krijuar për të mbështetur disa paradigma të mëdha të programimit: objekt i orientuar, funksional, imperativ, i njëkohshëm dhe metaprogramimi.

Dizajni i D specifikisht lë një numër karakteristikash gjuhësore C dhe C ++, duke përfshirë:

 • trashëgimi e shumëfishtë
 • hapësira
 • deklaratat përpara
 • përfshin
 • trigrafë dhe digografë
 • fushat bit.

Karakteristikat kryesore

Karakteristikat e rëndësishme të D përfshijnë:

 • Orientimi klasik i objektit, me trashëgimi të vetme dhe ndërfaqe për të siguruar shumicën e përfitimeve të trashëgimisë së shumëfishtë.
  • Mbingarkimi i operatorit, aftësia për të hartuar klasa që zbatojnë metodat e tyre për operatorët (+, -, *, /). Kjo ju lejon të, për shembull, të përcaktoni se çfarë do të thotë të shtoni së bashku dy gjëra jo-numerike.
 • Programimi Funksional:
  • lambdas
  • mbylljet
  • strukturat e pandryshueshme të të dhënave
  • funksione të pastra (pa efekt, pa shtet) pa efekt.
 • Trajtimi i përparuar i funksionit, duke përfshirë:
  • funksionet e foleve
  • funksione letrare
  • mbingarkesa e funksionit
  • funksionet virtuale.
 • Modulet e rëndësishme.
 • Programimi i paracaktuar.
 • Dokumentacioni në burim.
 • Renditjet e përmirësuara:
  • vargjet janë objekte të klasit të parë
  • dimensionet e grupit janë në dispozicion nga grupi
  • grupet janë të ndryshueshme
  • grupet mund të kontrollohen kufijtë
  • disa lloje të ndryshme të grupeve të disponueshëm: tregues, vargje statike, vargje dinamike dhe varg shoqërues.
 • Trajtimi i përmirësuar i telit.
 • shkon.
 • Grumbullimi i mbeturinave të automatizuara, me aftësinë për të kontrolluar në mënyrë të qartë ndarjen e memorjes dhe zhvendosjen nëse është e nevojshme.
 • kontratat.
 • Testet e njësisë së integruar.
 • Trajtimi i Catch-Catch-Fundi trajtimi i përjashtimit

Burimet D

online

Lidhje zyrtare D

 • Uebfaqja Zyrtare D
 • Marsi Dixhital: kompania prapa D, dhe prodhuesi i përpiluesit të referencës
 • Forumi D: bordi i diskutimit.
 • i vdekur
  • D1 Uebfaqja: referencë gjuhësore për v1 të gjuhës. Kjo është e dobishme nëse merreni me kodin D të trashëgimisë. Gjithashtu, ai mund të sigurojë një pasqyrë të të menduarit pas gjuhës, pasi ka shumë materiale që dokumentojnë zhvillimin e saj.

Tutoriale / Mësimnxënie

 • D: Një tutorial i orientuar nga Newbie: i përshtatur njerëzve që mësojnë D si gjuhë të parë, ose me aftësi të kufizuar programimi
 • Një Udhëzues për Fillestarin për D: një Wikibook, i përshtatur për njerëzit që kanë një aftësi programimi por jo me C ose C++
 • D Guide Transition: një tutorial i shkurtër në D, për zhvilluesit me përvojë C / C ++
 • Zhvillimi me D: një udhëzues për të gjetur burimet e programimit D
 • Tutorial Pragmatik
 • D Bazat e programimit
 • Tutorial fillestar
 • Tutorial DFL
 • D tutoriale për shabllone
 • Zhytja në gjuhën e programimit D
 • D Eshtrat e zhveshur
 • D (Gjuha e Programimit)
 • D tutorial
 • D Gjuha e Programimit: Fillimi (video)
 • Një D Real Në Programim (video).

Tools

 • DUB: Menaxher i paketave për D
 • Dustmite: një mjet për minimizimin e kodit.

Librat

 • Gjuha e programimit D
 • Të mësuarit D
 • Mësoni të Tango me D
 • D Libër gatimi
 • Programimi në D: Tutorial dhe Referenca: për ata që mësojnë të programojnë, me D si gjuhë të parë; Availableshtë gjithashtu në dispozicion falas online
 • D Zhvillimi i Uebit.

A duhet ta mësoj D?

D është një gjuhë e fuqishme, e krijuar për njerëzit që ndërtojnë sisteme softuerësh dhe kodet çdo ditë.

Nëse thjesht po mësoni të kodifikoni, D ndoshta nuk është për ju. (Dokumentacioni në gjuhën D sugjeron në mënyrë specifike Python ose JavaScript për programuesit e herës së parë.)

Nëse tashmë përdorni C, C ++ ose Java, me siguri jeni një kandidat i mirë për D: do t’ju ketë kuptim, do të vlerësoni përmirësimet e tij, dhe puna juaj do të përfitojë nga fuqia e rritur dhe lehtësia e përdorimit të saj.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Burimet e Zhvilluesit C ++: nëse do të doni t’i përmbaheni një gjuhe më tradicionale, kjo faqe ju siguron të gjitha mjetet që ju nevojiten.
 • Udhëzuesi dhe burimet e objektivit: akoma një gjuhë tjetër e ngjashme me C me elementë të orientuar nga objekti, Objektivi-C është shumë i rëndësishëm në zhvillim për produktet e Apple.
 • Hyrje dhe Burimet e Shpejta: kjo është një nga gjuhët më të reja të ngjashme me C-në. E ardhmja e programimit? Gjeni këtu!

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni?

Ajo jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj Java programuese për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map