Programimi C #: Filloni duke ndërtuar Aplikime të Fuqishme ASP.NET

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


C # është një gjuhë programimi për qëllime të përgjithshme, shumë e lidhur me Kornizën NET të Microsoft. Isshtë shqiptuar “c-mprehtë” si nota muzikore – si në C, por më mirë (më e lartë). Ashtu si C ++, është një shtrirje e gjuhës programuese C me shtimin kryesor që janë aftësitë objektive.

Ajo që është ndoshta më e rëndësishmja në lidhje me C # është që ajo tani është gjuha kryesore për programimin. NET. Në një kohë Visual Basic kishte atë nder. Por koduesit më seriozë. NET kanë tendencë drejt C #.

Dy përdorimet e mëdha C #

Në përgjithësi, ekzistojnë dy mënyra se si njerëzit përdorin C #: si një gjuhë programimi e pavarur si ju do të përdorni C ++, dhe si një gjuhë nga serveri për ASP.NET. Ky burim do të përqendrohet në përdorimin e tij si gjuhë e pavarur. Shikoni faqen tonë të burimeve ASP për përdorimin e saj si gjuhë nga serveri.

Si gjuhë për qëllime të përgjithshme, C # (së bashku me Kornizën. NET) mund të bëjë gjithçka që mund të kërkoni në një gjuhë programimi. Dhe për shkak se përdoret në produktet Microsoft, ju lejon të krijoni komponentë të shpërndarë që mund të përdoren brenda programeve të tjera. Alsoshtë gjithashtu një gjuhë shumë e njohur për krijimin e aplikacioneve Android.

Histori C #

C # është një rezultat i drejtpërdrejtë i Kornizës. NET. Kuadri ishte zhvilluar me një gjuhë të thjeshtë në përputhje me makinën virtuale të thjeshtë të menaxhuar C – Common Language Runtime (CLR).

Në vitin 1999, Microsoft vendosi të ndërtojë gjuhën e vet bazuar në C, të cilën fillimisht e quajti COOL – një akronim i gjuhës së orientuar në objektet C-like. Ishte shumë si C ++ dhe Java, megjithëse me kalimin e kohës, C # është bërë më i veçantë.

Versione

Që nga korriku 2015, C # është në versionin 6. Ai është një gjuhë krejt tjetër sesa ishte 13 vjet më parë kur u botua versioni i parë. Për një përmbledhje themelore të versioneve dhe detajeve mbi versionin më të ri, shikoni Whatfarë është e re për Visual C #.

 • V01 (2002): Ky ishte versioni i parë që vendosi sintaksën themelore të gjuhës. Ai u prezantua me dhe për .NET Framework 1.0. U lëshua me Visual Studio 2002. Kishte një version C # 1.2, i cili e azhurnoi atë në .NET Framework 1.1.

 • V02 (2005): Ky version shtoi shumë gjëra të vogla. Me rëndësi të veçantë janë llojet gjenerike, të cilat ndihmojnë shumë në krijimin e kodit të ripërdorshëm. U lëshua me Visual Studio 2005 dhe .NET Framework 2.0. Shikoni Cilat janë të Reja në Gjuhën C # 2.0 dhe Përpiluesi për detaje.

 • V03 (2007): Ky version ishte një azhurnim i madh. Përveç shumë karakteristikave të tjera, ajo prezantoi metoda të zgjatjes, të cilat lejojnë që kodifikuesi të shtojë në një klasë të përpiluar tashmë. U lëshua me Visual Studio 2008 dhe .NET Framework 3.0. Shikoni Përmbledhjen e C # 3.0 për detaje.

 • V04 (2010): Ky version prezantoi dinamik që lidhet me vonesë, duke e bërë atë shumë më të lehtë përdorimin me bibliotekat jashtë Kornizës .NET. U dërgua me Visual Studio 2010 dhe .NET Framework 4.0. Shikoni Cilat janë të Reja në Visual C # 2010 për më shumë detaje.

 • V05 (2012): Ky version zgjeroi shumë aftësinë për të krijuar metoda asinkrone, duke shkurtuar kështu qafat e shisheve të kodifikimit. U lëshua me Visiual Studio 2012 dhe .NET Framework 4.5. Shikoni një hyrje të tipareve të reja në C # 5.0 për detaje.

 • V06 (2002): Ky version është kryesisht një përpilues i azhurnuar dhe i përmirësuar, por sigurisht që ka shumë shtesa të vogla. Transportohet me Visual Studio 2015 dhe Kornizën NET 4.6. Për më shumë informacion, shihni Cilat janë të reja në C # 6.

Bazat e C #

C # dhe Korniza. NET është një temë shumë e madhe, siç do të bëhet e qartë në burimet më poshtë. Por, para se t’u afrohemi atyre, le të ofrojmë një hyrje shumë të shkurtër të gjuhës. Nëse jeni njohur me C ++ ose Java, do të duket shumë e njohur.

Por edhe për koduesit C, do të duket disi i njohur. Në fakt, as nuk duket aq ndryshe nga PHP. Kështu që shumica e njerëzve me përvojë programimi duhet ta gjejnë C # mjaft të thjeshtë për tu filluar.

Për këtë qëllim, ne do të përdorim standardin Hello World! aplikacion. Për dallim nga shumica e programeve C #, kjo është e bazuar në tastierë (tekst). Së pari, ne do ta paraqesim atë dhe pastaj do t’i shpjegojmë. Por mos harroni se kjo është aq themelore sa merr:

// Ky është programi HelloWorld…
duke përdorur sistemin;
hapësira e emrave HelloWorld
{
Programi i klasës
{
boshllëk statik Main ()
{
Console.WriteLine ("Përshendetje Botë!");
}
}
}

Rreshti i parë i kodit është një koment. Anydo tekst në çdo rresht që pason dy karaktere të shkurtuar nuk merret parasysh.

Përdorimi i tregon C # se do të përdorni klasat e Sistemit, në mënyrë që kur më vonë të përdorni klasën Console, nuk do të duhet ta quani në mënyrë të qartë si të tillë me System.Console.

Komanda e hapësirës së emrave nuk është rreptësisht e nevojshme. Ajo siguron një mënyrë për të kufizuar fushën e klasave. Kështu që ju mund të imagjinoni një klasë tjetër Përshëndetje brenda një hapësire të ndryshme emrash.

Sapo të vendoset hapësira jonë e emrave, krijojmë klasën e Programit. Mund të quhet çdo gjë, por ky është parazgjedhja. Dhe është përshkrues. Klasa ka vetëm një metodë të vetme: Kryesore (). Këtu fillon programi – dhe mbaron.

Brenda metodës sonë tepër të thjeshtë Main (), ne ekzekutojmë metodën WritLine () me argumentin “Përshëndetje Bota!” Kjo bën pikërisht atë që do të mendonit: ai shkruan rreshtin e tekstit “Përshëndetje Botë!” në tastierë. Metoda WritLine është pjesë e objektit Console, që është se si e di se ku duhet të shkruhet linja.

Shumë e thjeshtë? Epo, edhe ky shembull mund të bëhet më kompleks. Shihni Shembullin 3 në Përshëndetjen Botërore të Përshëndetjes për sa duken gjërat kur dëshironi të përpunoni parametrat e linjës së komandës. Dhe natyrisht, ka shumë më tepër. Pra, është mbi burimet!

burime

Nëse jeni serioz në lidhje me programimin me C #, me siguri jeni më të mirët për të marrë një libër mbi këtë temë. Ka shumë burime në internet, por të paktën në fillim, mund të gjeni një prezantim të plotë më të qartë.

Nuk është çështje e njërit apo tjetrit. Progresi natyror është kalimi nga librat, në mësime dhe shembuj në internet, në bashkësi të programuesve të C #. Por me siguri do ta gjeni veten duke përdorur të tre në të njëjtën kohë.

Librat C #

Librat janë një mënyrë e shkëlqyeshme për të mësuar për një numër arsyesh. Më e rëndësishmja është që ata t’ju drejtojnë përmes një shtegu të caktuar. Me mësime në internet, shpesh është e lehtë për ta të supozojnë se dini diçka që nuk e keni mbuluar më parë. Këtu është një listë e vogël e librave të mirë. Por ka shumë më shumë në dispozicion dhe të reja që janë shkruar gjatë gjithë kohës.

 • Fillimi Programimi Visual C # 2012 nga Watson et al: një libër i mirë për njerëzit plotësisht të rinj për programim që duan të përdorin gjuhën # C.

 • Fillimi C # Programimi i orientuar nga objekti nga Dan Clark: ky libër është i përqendruar në programimin e orientuar tek objektet (shpesh një koncept i vështirë për koduesit e rinj) me shembuj në C #.

 • Programimi C # 5.0: Ndërtimi i aplikacioneve Windows 8, Web, dhe Desktop për Kuadrin. NET 4.5 nga Ian Griffiths: ky është një prezantim i plotë (megjithëse pak i datuar) në C # që shkon në thellësi të madhe me Kornizën NET.

 • C # në Thellësi nga Jon Skeet: ky është një libër mjaft i përparuar që diskuton versionet e ndryshme të C #.

 • C # 6.0 në një përmbledhje: Referenca Definitive nga Albahari dhe Albahari: një libër referimi i plotë dhe i azhurnuar (dhe diçka prezantuese) për C #.

 • Microsoft Visual C # Hap pas hapi nga John Sharp: ky libër nuk është një prezantim, por më tepër një referencë e plotë për programuesit me përvojë C #.

Burimet Online

Shumë njerëz bujarë kanë shpenzuar shumë kohë duke bashkuar burime të shkëlqyera dhe të lira për t’ju ndihmuar të bëheni dhe të përmirësoheni si një programues C #. Kjo listë sigurisht nuk është shteruese, por përfshin burimet më të mira në internet.

 • Mësoni C #: ky është një grup prej 9 mësimesh të thjeshta që do t’ju mësojnë bazat. Krijuar nga LearnCS.org, ajo që është e veçantë për të është se mësimet janë interaktive, kështu që ju mund të ndryshoni kodin e shembullit dhe të shihni se si funksionon.

 • Zet Code C # Tutorial: ky është një grup mjaft i kufizuar i mësimeve, por ato janë shumë të detajuara për lëndët që ato mbulojnë.

 • Udhëzues C # për fillestarët Absolutë: për ata që preferojnë ligjëratat, kjo është një grup prej 25 episodesh video që ju ecin gjatë procesit të mësimit të gjuhës C #. Isshtë prezantuar nga programuesi .NET Bob Tabor dhe është mbi 6 orë në total. Ju gjithashtu mund të gjeni episodet individuale në Kanalin 9.

 • Tutorials Pika C # Tutorial: kjo siguron 28 mësime të shkurtra që fillojnë nga bazat shumë e deri te lëndët më të avancuara si polimorfizmi dhe vendet e emrave. Kjo faqe ju lejon të ekzekutoni secilën nga shembujt (përveç çdo ndryshimi që dëshironi të bëni) në një dritare që shfaqet.

 • Tutoriali i plotë i C #: megjithëse emri është pak i tepërt, këto 49 mësime të shkurtra përmbajnë aspektet më të rëndësishme të gjuhës – me theks të mirë në klasa.

 • Hanspeter Mössenböck C # Tutoriale: këtu ekzistojnë dy mësime të ndryshme – njëra prezantuese dhe tjetra e përparuar. Ju duhet të keni një njohuri të drejtë të programimit në përgjithësi për të marrë shumë nga këto.

 • Fillimi me Visual C #: në fund të fundit, këtu ndodhen të gjitha informacionet C # – nga vetë Microsoft. Kjo mund të jetë pak për fillestarët, por është një burim i shkëlqyeshëm. Me interes të veçantë është grupi i tij i mësimeve.

Komunitetet në internet C #

Ka raste kur thjesht nuk mund të kuptosh një problem programimi dhe duhet të bisedosh me programuesit e tjerë për këtë. Dhe ka raste kur thjesht doni të diskutoni çështjen e programimit, idetë e projektit ose çfarë nuk keni me të tjerët që ndajnë interesat tuaja.

Komunitetet në internet janë një vend i shkëlqyeshëm për këtë.

 • C # Reddit: është një forum “Të gjitha në lidhje me gjuhën e programimit të orientuar nga objekti C #”. Ka edhe:

  • Mësoni C #: shumë më pak aktiv, por një vend i mirë për pyetje fillestare.

  • Mësoni programimin: për pyetje të përgjithshme të programimit.

  • Shokët e Programimit: për t’u bashkuar me koduesit e tjerë.

 • Stack Overflow: lloj i varjes së parazgjedhur të koduesit. Ka shumë njohuri për të.

 • Visual Studio C # Forumi: Forumi i vetë Microsoft. Nuk është jashtëzakonisht aktive, por ende një burim i mirë. Shihni gjithashtu forumin e tyre ASP.NET për C # Programmers.

 • : tre forume mjaft aktive me interes për programuesit e C #:

  • C # Lounge diskutimesh

  • Tutoriale C #

  • .Kuadri NET

 • C-Sharp Corner: ju lejon të bëni një pyetje të lidhur me C #. Shtë një sit shumë aktiv.

Tools

Platforma Visual Studio ofron të gjitha mjetet themelore që ju nevojiten për të qenë një programues i suksesshëm C #. Por ka shtesa dhe shtesa të ndryshme që mund t’i gjeni të dobishme në disa rrethana.

Për më tepër, ka mjete që mund të dëshironi të përdorni jashtë Visual Studio. Ose mund të dëshironi të punoni jashtë Visual Studio krejt.

 • Mjetet C #: kjo është një koleksion i shkëlqyeshëm i mjeteve programuese me interes specifik për koduesit C #.

 • Mjetet dhe gjuhët e zhvillimit: kjo siguron lidhje me të gjitha mjetet e zhvillimit të Microsoft përfshirë Visual Studio dhe SDK.

 • MZ-Tools: kjo është një shtesë shtesë komerciale Visual Studio që ofron disenjatorë të specializuar, shabllone kodesh dhe më shumë.

përmbledhje

C # (së bashku me .NET Framework dhe Visual Studio) është një temë shumë e madhe. Ju mund ta kaloni tërë jetën tuaj duke e përdorur atë dhe kurrë të mos zbuloni të gjitha sekretet e tij.

Shtë një themel i shkëlqyeshëm për çdo programim që duhet të bëni për platformën Microsoft ose për pajisjet mobile. Kështu që zhyteni në një ose më shumë burime këtu dhe shkoni në rrugën tuaj!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map