Parathënia dhe burimet e Pliggut – Dhe Onto Kliqqi

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Pligg është një sistem i thjeshtë për menaxhimin e përmbajtjes me burim të hapur (CMS), i krijuar për krijimin e rrjeteve të botimeve sociale ose komuniteteve sociale në internet, të ngjashme me Facebook, Reddit, Twitter dhe Digg.

Pligg është shkruar në PHP dhe përdor bazën e të dhënave standarde MySQL. Isshtë licensuar në bazë të licencës publike GNU Affero.

Histori e shkurtër

Pligg u nis në 2005 nga themeluesi i saj, Eric Heikkinen. Gjatë viteve të ardhshme, Pligg fitoi një reputacion të mirë dhe një bazë relativisht të madhe të përdoruesit. Pligg u ofrua si një instalim me një klikim nga shumë kompani të njohura pritëse, dhe ende përdoret ende nga shumë zhvillues të uebit për të ndërtuar faqet e internetit sociale.

Pas një dekade pune në Pligg, Heikkinen u lodha duke e ruajtur atë dhe dëshironte të kalonte në projekte të tjera. Gjithashtu, me mungesën e interesit dhe drejtimit të zhvilluesit, zhvillimi i Pligg filloi të ngadalësohej dhe pati një sasi të drejtë çrregullimi midis përdoruesve dhe zhvilluesve të Pligg. Në vitin 2015, Pligg pati një rënie të mprehtë në trafikun në internet dhe shitjet, për shkak të mungesës së azhurnimeve në CMS.

Në Dhjetor 2015, Pligg u ofrua për shitje nga themeluesi dhe pronari i saj, Eric Heikkinen, së bashku me emrin e domain dhe informacionin e besimit të Pligg për llogarinë e Pligg GitHub. Kompania përfundimisht u shit me lirë, për afro 50,000 dollarë.

Fusha e pligg.com tani është një treg i shkarkimeve ku mund të blini shkarkime të besueshme.

CMS e Pligg u riemërua në Kliqqi, dhe aktualisht mirëmbahet nga dy nga zhvilluesit kryesorë të Pligg CMS. Kliqqi u shpall si pasardhësi zyrtar i Pligg menjëherë pas pushtimit. Shtë një projekt i ri me burim të hapur të bërë nga motori origjinal i Pligg CMS. Pronarët e rinj të domenit pligg.com ofruan mbështetjen e tyre dhe ndihmuan komunitetin e ri të zhvillimit Kliqqi gjatë tranzicionit.

Karakteristikat e Pligg

Duke përdorur Pligg, lehtë mund të krijoni një rrjet shoqëror ose një komunitet social online. Përdoruesit e Pligg janë nën kontrollin e përmbajtjes, ndryshe nga shumë sisteme të tjera CMS të cilat janë të dizajnuara vetëm për dy autorë. Pligg u krijua për një numër të madh kontribuesish, duke paraqitur dhe moderuar përmbajtje, dhe kjo është ajo që e bëri atë tërheqës përsëri kur u lançua.

Pligg është i thjeshtë për t’u përdorur dhe menaxhuar, dhe mund të fuqizojë rrjete të vogla sociale ose bashkësi të ngjashme ndërvepruese me shumë përmbajtje të krijuar nga komuniteti.

Kur zhvillimi u ndërpre, Pligg CMS 2.0.2 ishte versioni i fundit i platformës. Ai kërkon serverin në internet Apache, versionin PHP 5.3 ose më të lartë, dhe versionin MySQL 5.1 ose më të lartë për tu ekzekutuar. Kërkesat e harduerit janë modeste dhe duke pasur parasysh moshën e CMS, nuk duhet të ketë asnjë problem të funksiononi në lidhje me çdo server që mund të gjeni sot.

Instalimi i Pligg

Në kulmin e popullaritetit të tij, shumë kompani pritëse në internet ofruan një instalues ​​me një klikim për Pligg. Shumë mësime për instalimin e Pligg mund të gjenden ende në internet, por kodi burimor i Pligg në GitHub nuk është më në dispozicion për t’u shkarkuar.

Në vend të kësaj, ne sugjerojmë instalimin e Kliqqi, pirunin zyrtar dhe pasardhësin e Pligg, pasi punimet e zhvillimit në Pligg janë ndalur dhe nuk duhet të priten azhurnime në të ardhmen. Gjithashtu, faqja e internetit e Pligg CMS nuk ekziston më, kështu që nuk ka mbështetje të përdoruesit dhe pak në mënyrën e mbështetjes së komunitetit, pasi komuniteti u zhvendos në platforma të tjera, përkatësisht Kliqqi. Tani është e mundur të instaloni Kliqqi përmes Softaculous

Modele Pligg

Një gamë e shablloneve profesionale të Pligg ishin në dispozicion për t’u shkarkuar nga forumi zyrtar i Pligg, dhe shumica prej tyre ishin falas. Sidoqoftë, meqenëse fusha e pligg.com u shit, ata janë vështirë të gjenden tani.

Fatkeqësisht, puna në shumë shabllone të Pligg u ndërpre, për dy arsye kryesore. Së pari, modelet e Pligg kanë një bazë të madhe kode në krahasim me sistemet e tjera CMS, kështu që shabllonet e kodimit kërkuan shumë punë. Së dyti, modelet e Pligg kishin një tendencë për të thyer me çdo lëshim të ri, kështu që ngarkesa e punës e mirëmbajtjes së shablloneve të Pligg ishte thjesht shumë e lartë dhe jopraktike për zhvilluesit, veçanërisht për ata që kontribuan në projekt falas.

Duke i bërë gjërat edhe më keq, shabllonet e Pligg nuk funksionojnë në Kliqqi pa modifikim. Në teori, ato mund të përdoren, por sasia e punës e nevojshme për tweak ato për Pligg e bën këtë qasje jopraktike.

përfundim

Në kulmin e saj, Pligg ishte një CMS relativisht i suksesshëm. Ndërsa nuk ishte projektuar si një CMS gjithëpërfshirëse me apel në tregun masiv (si WordPress), Pligg u shërbeu me sukses nevojave të zhvilluesve që punojnë në projekte të rrjeteve sociale një dekadë më parë.

Mbani në mend se rrjetet sociale ishin në fillimet e tyre në 2005. Ata u panë si tregje të pashfrytëzuara nga shumë sipërmarrës dhe zhvillues, kështu që Pligg u shfaq në kohën e duhur. Ajo i lejonte zhvilluesit të ndërtonin një rrjet shoqëror nga toka deri në disa ditë dhe jo me javë ose muaj.

Një nga pengesat më të mëdha të Pligg ishte mënyra se si trajtonte modelet. Modelet e Pligg ishin të rëndë dhe kërkonin shumë kodim. Duke i bërë gjërat më keq, ato ishin të vështira për t’u mbajtur dhe shumë duhej të tweaked për lëshimet e reja të Pligg.

Kliqqi është një pasardhës i denjë i Pligg, por ndryshe nga paraardhësi i tij, ai nuk u shfaq në kohën e duhur. Furi i rrjetit social u rrëzua disa vjet para se të ndërpritet zhvillimi i Pligg. Kërkesa u ul dhe interesimi i zhvilluesve për platforma si Pligg dhe Kliqqi u zbeh.

Kjo nuk do të thotë se nuk ka treg për Kliqqi apo rrjete të vogla, të pavarura sociale në përgjithësi, pasi që shumë zhvillues janë duke punuar ende mbi to. Sidoqoftë, kërkesa është shumë më e ulët sesa dikur më parë.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me zhvillimin dhe menaxhimin e faqes në internet:

  • Renditja e Google: Kuptoni, Diagnostifikoni dhe rregulloni: çfarë dobie ka një faqe në internet nëse askush nuk e di atë? Mësoni gjithçka rreth gjetjes së rangut të Google që meritoni.
  • Lista e fundit e veglave të administratorit A-Z: gjeni të gjitha mjetet që ju nevojiten për të bërë të lehtë menaxhimin e faqes tuaj.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Shikoni Udhëzuesin tonë Ultimate për Web Hosting. Ai do të shpjegojë gjithçka që duhet të dini në mënyrë që të bëni një zgjedhje të informuar.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting
Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map