Paraqitja, burimet dhe alternativat e Xaraya

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Xaraya është një kornizë aplikacioni në internet dhe sistem i menaxhimit të përmbajtjes i shkruar në PHP. Completelyshtë plotësisht me burim të hapur, i licencuar në bazë të licencës së përgjithshme publike të GNU, versioni 2. Megjithëse bazohet në një degë të pabotuar të PostNuke, baza e kodeve tani është krejtësisht e ndryshme.

Ajo ka një grup të fuqishëm të veçorive që përqendrohen në ndarjen e përmbajtjes dhe dizajnit për të lejuar më shumë fleksibilitet. Si i tillë, Xaraya mund të përdoret si një kornizë dhe një sistem i menaxhimit të përmbajtjes i cili bën të mundur krijimin e blogeve, komuniteteve në internet, ecommerce, ose ndonjë lloji tjetër të faqes që dëshironi. Ajo gjithashtu punon me bazat e të dhënave të ndryshme të tilla si MySQL, PostgreSQL, dhe SQLite.

histori

Xaraya së pari pa dritën e ditës pasi projekti PostNuke u braktis në 2002. Shtatëmbëdhjetë zhvillues që punonin në PostNuke dhanë dorëheqjen dhe punuan së bashku në kandidatin e palëshuar 0.8. Disa anëtarë nga komuniteti PostNuke më pas iu bashkuan projektit Xaraya, me betën e parë, Xaraya .900, lëshuar në 2003. Edicioni i parë i qëndrueshëm, Xaraya 1.0 u lëshua në 2005. Disa lëshime të tjera çuan deri në lançimin e Xaraya 1.1 deri në fund , në vitin 2006 puna në degën 1.x u ngadalësua në favor të Xaraya 2.0.

Features

Karakteristikat kryesore të Xaraya përfshijnë:

 • API i fuqishëm (Ndërfaqja e Programimit të Aplikimit) i cili lejon zhvilluesit të aksesojnë dhe manipulojnë të dhënat, modulet, përdoruesit dhe nënsistemet e Xaraya.
 • Xaraya përdor një vlerësim të rreptë të të dhënave në të gjitha inputet për të parandaluar sulmet më të bazuara në internet. Kjo e bën atë më të sigurt. Ai gjithashtu përdor privilegjet e niveleve të ndryshme që u janë caktuar roleve të ndryshme të përdoruesit për të lejuar ose mohuar qasjen në përmbajtje dhe funksionalitet.
 • Të dhënat organizohen në objekte dhe Të dhënat Dynamic lejojnë përdoruesit të krijojnë objekte me porosi, ose të zgjerojnë, të përcaktuara nga modulet me vetitë.
 • Xaraya përqendrohet në një ndarje të fortë të kodit dhe prezantimit, duke përdorur BlockLayout si sistemin joshës i cili lejon zhvilluesit të krijojnë tema që kontrollojnë prezantimin e përmbajtjes.
 • Falë sistemit të tij shumë-gjuhësor, Xaraya mund të përkthehet – teksti dhe disa të dhëna mund të lokalizohen. Aktualisht, Xaraya përfshin mbështetje për më shumë se 20 gjuhë.
 • Xaraya mund të instalohet në internet pasi të ngarkohet në serverin tuaj.

Statusi aktual

Dalja më e fundit e Xaraya është 2.4.0. Zhvilluesit e interesuar mund të kontribuojnë në thelbin Xaraya në GitHub. Edhe pse statusi i projektit është renditur si aktiv në faqen kryesore, projekti duket se është ngadalësuar nga fundi.

Alternativa Xaraya

Kuadrat PHP si Xaraya përdoren për të ndërtuar faqe interneti dhe aplikacione në internet të të gjitha madhësive, nga faqet e internetit të vogla statike deri tek sistemet komplekse të menaxhimit të përmbajtjes së ndërmarrjeve. Ato janë të njohura sepse ofrojnë një kod të organizuar mirë, të ripërdorshëm, i cili është i lehtë për tu ruajtur dhe i shkallëzuar. Duke pasur parasysh gjendjen e tanishme të punëve me Xaraya, këtu janë disa nga kornizat më të mira PHP dhe CMS për t’u marrë parasysh:

 • Laravel: një nga kornizat më të njohura të PHP, Laravel është ndërtuar për të qenë i thjeshtë, i lehtë për tu mësuar dhe mbështet zhvillimin e shpejtë të aplikimeve. Me një seri karakteristikash të pasura dhe motorin e tij joshës të quajtur “Blade”, mund të zhvilloni me lehtësi dhe shpejt projekte edhe në shkallë të gjerë.
 • Symfony: lëshuar për herë të parë në 2005 si një kornizë PHP me burim të hapur nën licencën MIT, Symfony fuqizon disa nga projektet më të mëdha me burim të hapur si Drupal, phpBB, Piwik, dhe shumë të tjerë. Ajo përmban një grup të madh përbërësish të ripërdorshëm dhe një komunitet të gjallë dhe aktiv.
 • Phalcon: një nga kornizat më të shpejtë të PHP, i ndërtuar si një zgjatje PHP e shkruar në C. Ai ofron shumicën e tipareve moderne si: kurs, kontrollues, shabllone të shikimit, gjuhë të pyetjeve, dhe më shumë.
 • Yii: një nga kornizat më të vjetra të PHP. Ajo u bë më e popullarizuar me lëshimin e saj 2.0 si zgjidhja e aplikimit për aplikacionet në internet të ndërmarrjeve. Ai përfshin një mjet shumë të fuqishëm të gjenerimit të kodit të quajtur Gii dhe veçanërisht shkëlqen si CMS.
 • SilverStripe: softuer me burim të hapur që kombinon një kornizë dhe një CMS. Përdor hartën e relacioneve objektore për të krijuar bazën e të dhënave të personalizuara dhe një motor HTML templating që është i thjeshtë për t’u përdorur.
 • CakePHP: lëshuar nën licencën MIT, një kornizë PHP që e bën ndërtimin e aplikacioneve në internet më të thjeshtë, më të shpejtë dhe më të vogël. Ajo vjen me një numër karakteristikash të sigurisë për ta bërë aplikacionin tuaj jo vetëm të shpejtë, por edhe të sigurt.

burime

Disa burime janë në dispozicion në Xaraya për t’ju ndihmuar të kuptoni se çfarë kornizimi ka për të ofruar.

Burimet Online

Lista e mëposhtme e burimeve mbulon dokumentacionin zyrtar, instalimin dhe përdorimin e çështjeve të kornizës.

 • Faqe Xaraya: faqja zyrtare për Xaraya, me lidhje me dokumentacionin zyrtar dhe udhëzuesin e instalimit.
 • Xarmaica: faqja zyrtare e komunitetit që përfshin forume ku kontribuesit dhe zhvilluesit që punojnë në Xaraya diskutojnë për të ardhmen e projektit.
 • Xaraya në SourceForge: lëshimi aktual i Xaraya mund të shkarkohet nga SourceForge.
 • Udhëzuesi zyrtar për instalimin dhe fillimin e Xaraya (PDF): një udhëzues instalimi që shpjegon me hollësi të madhe se si të konfiguroni një sit të komunitetit Xaraya.
 • Intervistë – John Cox nga Xaraya: Intervista e SitePoint me John Cox, një anëtar i komitetit të menaxhimit të projektit, që shpjegon aftësitë dhe veçoritë e Xaraya.

Tutoriale video

Seritë e mëposhtme të videove do t’ju drejtojnë gjatë procesit të instalimit të Xaraya:

 • Tutoriale për instalimin e Xaraya.

Lëvizja përpara me Xaraya

Edhe pse duket se e ardhmja nuk është shumë e ndritshme për Xaraya, nganjëherë një përpjekje e vogël dhe interesi nga komuniteti mund të shkojë në një rrugë të gjatë. Xaraya nuk është braktisur plotësisht, kështu që nëse dëshironi të përfshiheni dhe të ndihmoni zhvillimin e projektit, burimet e mësipërme duhet t’ju japin një pikënisje të këndshme.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë në lidhje me zhvillimin e uebit:

 • Hyrje PHP dhe burimet: mësoni gjithçka rreth gjuhës për të cilën kodohet Laravel.
 • Hosting Optimizer i Zend: Zend është një nga kornizat më të njohura të PHP përreth. Mësoni bazat këtu dhe ku mund të merrni atë për të.
 • Hyrje dhe burimet e Zikula: një kornizë PHP për krijimin e faqeve të internetit dinamike dhe të mirëmbajtshme dhe aplikacioneve në internet.

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ai jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj programimin e PHP për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map