Mësoni rreth VRML: Gjuha e shënimit të realitetit virtual

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


VRML, gjuha e Markupimit të Realitetit Virtual, ishte një gjuhë modelimi 3D që synonte të ishte, si HTML, një standard i uebit. Ideja ishte që shfletuesit e uebit mund të mbështesin shikimin e mjediseve interaktive të krijuara në VRML, dhe ueb do të bëhej një botë e faqeve të realitetit virtual.

Historia e trishtuar e VRML

VRML u propozua për herë të parë në 1994 në konferencën e parë të World Wide Web. Aplikacioni i parë që përballet me konsumatorin që përdori formatin ishte një plugin 3D në shfletuesin Netscape, i lëshuar në 1995.

Në 1997 gjuha u rishikua dhe u bë një standard ISO. Megjithëse fillimisht kishte shumë emocione rreth formatit, zhvillimi kryesisht ngecte. Në të njëjtën kohë, krijimi dhe paraqitja e grafikës 3D bumed, e udhëhequr kryesisht me formate të pronarit të drejtuara drejt zhvillimit të lojërave video dhe prodhimin e filmave.

Një nga problemet me miratimin e VRML ishte koha. Kur u prezantua për herë të parë, kompjuterët në shtëpi ishin me energji relativisht të ulët – shpesh mungojnë procesorët grafikë – dhe u lidhën në internet me lidhje ekstreme me shpejtësi jashtëzakonisht të ulët (dial up).

Rezultati është se, ndërsa kishte disa projekte që luanin pak me teknologjinë, ajo kurrë nuk u hoq me të vërtetë si një platformë e zbatueshme. Aplikacioni më i dobishëm ka qenë si një format i shkëmbimit të të dhënave për modele 3D, veçanërisht në programet CAD (Computer A Ndërtimi).

Thendrra e VRML si një standard i përhapur në internet nuk u përdor kurrë me të vërtetë, dhe VRML tani është një standard i paprekur. Por është akoma interesante për arsye historike. Shtë interesante të mendosh se çfarë mund të ketë qenë në internet, nëse bashkëveprimi VR do të ishte bërë aq i zakonshëm sa teksti dhe video.

Versione të VRML

Kishte tre versione kryesore të standardit të gjuhës VRML. E para ishte vetëm VRML, ose VRML 1. Pastaj VRML 2.0. Atëherë VRML 97. Idetë themelore për të tre versionet janë të njëjta, por ekzistojnë disa ndryshime jo të pajtueshme.

Në këtë dokument, ne kemi përfshirë mësime dhe burime për të tre versionet.

Tutoriale të VRML

 • Hyrje në VRML është një prezantim teknik i gjuhës nga Laboratori i Dizajnit në MIT.
 • VRML Tutorial është një hyrje e hollësishme e gjuhës, duke përfshirë historinë, konceptet themelore dhe një mësim praktik.
 • Udhëzuesi VRML i Floppy është një udhëzues praktik, me tre pjesë, që mbulon krijimin themelor të objektit, objekte të përparuara, realizëm dhe animacion.
 • VRML Tutorial është një mësim shumë i thjeshtë që prezanton idetë themelore të gjuhës.
 • Si të shfaqni skedarët e realitetit virtual është një mësim i shkurtër për të hyrë në skedarët VRML si përdorues.
 • VRML është një kapitull i nxjerrë nga Përdorimi i HTML dhe XHTML, Edicioni Special (2002), nga Molly E Holzschlag.
 • Mastering i Trekëndëshit është një vështrim VRML që e bën lexuesin të mos dijë asgjë fare për të anumuar një trekëndësh të thjeshtë.
 • Hyrje në VRML 97 përmban materialet e kursit nga një klasë në gjuhën e mësuar në UC San Diego.
 • Audio VRML Tutorial është një udhëzues për të mësuar se si të implementoni tingullin në VRML.
 • Tutoriali VRML i Paolo është një mësim 7-mësim me botë që mund të shkarkohen.
 • VRML Interactive Tutorial është një tutorial i bazuar në projekt me udhëzime për modelimin e një far të animuar.
 • VRML 1.0 Tutorial është një tutorial i detajuar që mbulon krijimin e modelit për një numër formash.
 • Punëtori në Ueb: 3D Graphics dhe VRML 2.0 është një udhëzues i gjatësisë së librit për imazhe 3D 3D të bazuara në internet me VRML.
 • Gjuha e Modelimit të Realitetit Virtual (VRML) në Kimi është një punim interesant për përdorimin e VRML për të ilustruar konceptet e kimisë.

Referenca dhe burime të tjera mësimore

 • Eksportimi i skedarëve VRML shpjegon se si të krijoni skedarë VRML duke përdorur mjetin popullor të modelimit 3D SketchUp.
 • Burimet VRML për fillestarët ka një koleksion mësimesh specifike të temave VRML.
 • Galeria RcCad është galeria më e madhe e modeleve të avionëve VRML falas në internet.
 • Ndriçimi i formave është një mësim VRML që mbulon llojet e ndryshme të dritave të disponueshme.
 • Një lojë me dy player VRML Mobile është një studim hulumtues që eksploron përdorimin e VRML dhe Java për lojëra celular.
 • Gjuha e modelimit të realitetit virtual VRML është faqja zyrtare në standardin VRML nga konsorciumi World Wide Web.
 • Specifikimi VRML97 është dokumenti zyrtar i specifikimeve për standardin 1997.
 • GeoVRML ishte një Grup Zyrtar Punues i Konsorciumit Web3D. Wasshtë formuar në vitin 1998 për të standardizuar përfaqësimin e të dhënave gjeografike. Ato kanë qenë kryesisht joaktive që nga viti 2002, por uebfaqja ka ende shumë informacion interesant.
 • Modelet VRML është një koleksion i madh, i kategorizuar, me gjithçka nga ndërtesat tek njerëzit deri tek lëndët e ngurta platonike.

Librat në VRML

 • VRML: Shfletimi dhe Ndërtimi i Cyberspace (1995), nga Mark Pesce, është libri klasik në VRML nga shpikësi i tij. Nëse doni të dini se cili ishte qëllimi dhe mendimi origjinal pas VRML, ky është libri për të marrë. Përpara është nga Tim Berners-Lee, shpikësi i World Wide Web.
 • Ndërtimi i VRML Worlds (1996), nga Sanders et al., Shkon përtej krijimit të thjeshtë të objekteve individuale dhe përqendrohet në planifikimin, hartimin dhe zhvillimin e tërë vendeve virtuale.
 • Bota Virtuale të Shpërndara: Bazat dhe teknikat e zbatimit duke përdorur VRML, Java dhe CORBA (2010), nga Stephan Diehl, është një vështrim historik dhe teknikisht interesant në gërshetimin e disa teknologjive për të ofruar përvoja 3D, gjithëpërfshirëse të bazuara në internet.
 • VRML: Të eksplorosh botët virtualë në internet (1997), nga Goralski, Poli dhe Vogel, është një tekst hyrës në VRML, që përfshin të gjitha bazat e gjuhës.
 • Biblioteka e Programuesit VRML (1997), nga Jamsa, Schmauder dhe Yee, është një koleksion në stilin e librave gatim të shembujve të kodit burim VRML.
 • Punëtoria në internet e Laura Lemay: 3D Graphics & VRML 2.0 (1996), nga Lemay, Couch dhe Murdock, është një libër i lexueshëm me lehtësi që përfshin specifikimet VRML dhe eksploron ekosistemin ekzistues (në atë kohë) në internet të faqeve 3D.
 • Instant VRML Worlds (1996), nga Schwerin dhe Kennedy, është një koleksion i komponentëve VRML të përdorshëm. Ideja është që projektuesit e uebit mund të importojnë modelet direkt në faqet e tyre VRML, nga CD-ROM i përfshirë.
 • Vizualizimi i Informacionit: Përtej Horizon (2010), nga Chaomei Chen, prek vetëm VRML shkurt, por në një kontekst interesant. Ndërsa shumica e mësimeve dhe materialeve të tjera në VRML kishin të bëjnë me krijimin e versioneve të virtualizuara të objekteve të vërteta dhe botëve me shkallë njerëzore për të bashkëvepruar, ky libër vendos VRML në kontekstin e vizualizimeve komplekse të të dhënave.
 • Kompleti i Ndërtimit i Botuesit të Ueb me VRML / Live 3D: Krijimi i botëve 3D në internet (1996), nga Fox dhe Shaddock, është një libër i nivelit të ndërmjetëm në VRML, për njerëzit tashmë të njohur me HTML dhe botimin në internet.
 • Arkitektura e Realitetit: Ndërtimi i botëve 3D në Java dhe VRML (1998), nga Martin McCarthy, udhëheq lexuesin nga bazat e VRML përmes projektimit dhe krijimit të mjediseve virtuale komplekse.
 • Hyrje në Realitetin Virtual (2004), nga John Vince, mbulon një gamë të gjerë çështjesh dhe teknologjish në hapësirën e realitetit virtual, duke e vendosur VRML në kontekstin e disa zhvillimeve të tjera që po ndodhnin në të njëjtën kohë.
 • Manuali VRML 2.0: Ndërtimi i botës në lëvizje në internet (1996), nga Hartman dhe Wernecke, shpjegon se si të përdoret VRML për të ndërtuar mjedise të pasura, interaktive, duke ecur lexuesin përmes një rekreacioni virtual të qytetit Aztec të Tenochtitlan.
 • Natën e vonë VRML 2.0 Me Java (1997), nga Couch et al, është një libër hyrës në VRML, por i drejtuar drejt programuesve dhe grafikëve me përvojë..
 • Mësoni veten VRML 2 në 21 ditë (1997), nga Marrin dhe Campbell, është pjesë e serisë së Sam Teach Yourself. Ky libër është një mësim shumë metodik mbi gjuhën, duke u përqëndruar në përdorimin praktik.

Alternativa për VRML

Pasi VRML u zbeh, një grup i gjerë gjuhësh dhe mjetesh të tjera programimi morën aty ku u largua. Më poshtë po hedhim një vështrim në gjashtë alternative të VRML që vazhdojnë të avancojnë realitetin virtual dhe programimin 3D, duke përfshirë edhe pasardhësin e tij zyrtar X3D.

1. 3DMLW

3DMLW është një projekt me burim të hapur që bazohet në gjuhën e shënjimit XML dhe përdoret për të përfaqësuar si përmbajtje 2D ashtu edhe 3D në internet. Brenda këtij projekti është një gjuhë skriptuese për hartimin e softuerit së bashku me mbështetjen e formatit për dhënien e modeleve 3D.

Gjuha është një gjuhë standarde e shënjimit XML që mundëson shkëmbimin e të dhënave përmes shtojcave të saj 3DMLW, të cilat përmbajnë bibliotekat e skenës dhe bibliotekat e grafikëve. Ndërsa motori i dhënies bazohet në standardin e industrisë OpenGL.

Përdorimet më të zakonshme ishin për paraqitjet në ndërtim 3D në internet. Mjerisht ky projekt ka qenë joaktiv që nga viti 2009 dhe është zbritur zyrtarisht që nga viti 2016. Uebsajti nuk është më aktiv, por prapë mund të shikoni kodin e depozitës. Kompania pas 3DMLW, 3D Technologies R&D është ende i përfshirë në hapësirën 3D të dhënies, por duket se ka lëvizur në projekte të tjera.

Burimet për të mësuar më tej

 • Kodi origjinal për Projektin 3DMLW
 • Versioni i arkivuar i faqes origjinale
 • Faqja Zyrtare për Ndërmarrjen Pas 3DMLW.

2. COLLADA

COLLADA qëndron për Aktivitetin e Dizajnit Bashkëpunues dhe është një format shkëmbimi për aplikime 3D. Ai lejon transportimin e lehtë të aseteve 3D midis aplikacioneve të ndryshme. COLLADA mundëson kodimin e skenave të ndryshme vizuale si fizikë, animacion, gjeometri, mbrojtje nga hije dhe efekte, kinematikë, dhe madje edhe më shumë.

Fillimisht u krijua nga Sony por që nga atëherë është bërë pronë e Kronos Group, e cila tani ndan të drejtat e autorit. Qëllimi me krijimin e CRONOS ishte krijimi i një mjeti që mund të përdoret nga rrjeta më e gjerë e kompanive dhe industrive.

Ajo që filloi si një format i thjeshtë për të transportuar të dhëna nga një mjet dixhital i krijimit të përmbajtjes në një tjetër, që nga atëherë është rritur për të mbështetur një larmi të gjerë përdorimesh. Ende përdoret në një ton të aplikacioneve ekzistuese si Adobe Photoshop, FreeCAD, CityEngine, ArcGIS, Google Earth, OpenSimulator, NASA Worldfind, dhe më shumë. Por, përdoret gjithashtu në motorë të ndryshëm lojrash, si Ardor # D, Motor Blender Game, GamePlay, dhe më shumë.

Burimet për të mësuar më tej

 • Faqja Zyrtare për Projektin COLLADA
 • Shkarkoni dhe Shqyrtoni Vlerësimet e Përdoruesve të COLLADA
 • FAQ zyrtare për të gjitha gjërat kolada.

3. O3D

O3D është një API JavaScript me burim të hapur që përdoret për të krijuar grafikë 3D që mund të ekzekutohen ose në një shfletues në internet ose brenda një aplikacioni desktop XUL. Ky program është krijuar nga Google. Shtë shumë i gjithanshëm dhe mund të përdoret për lojëra, modele 3D, demo produktesh, krijimin e botëve virtuale në internet, reklama 3D dhe shumë më tepër.

Fillimisht u ndërtua si një shtojcë shfletuesi, por që atëherë ka evoluar në një bibliotekë Javascript që është implementuar në krye të WebGL. Google ka ndaluar zhvillimin e shtojcës O3D dhe në vend të kësaj ka vendosur përpjekjet e saj për zbatimin e bibliotekës Javascript dhe kombinimit të WebGL.

Një tipar shumë unik është aftësia e tij për të ekzekutuar brenda një shfletuesi në internet dhe ka ndihmuar për të kapërcyer hendekun midis shfletuesve dhe aplikacioneve grafike 3D bazuar në desktop. Me funksionalitetin e integruar të shfletuesit, ai mund të ngarkojë, të japë dhe të shndërrohet në kohë reale, gjë që i bën të panevojshme gjëra si kodi burimor dhe burimet e aplikimit. Të jesh në gjendje ta përdorësh këtë aplikacion në kohë reale e bën zhvillimin dhe përdorimin shumë më të lehtë.

O3D është shumë i gjithanshëm dhe arkitektura e tij lejon një zhvillim të lehtë të palëve të treta. Kjo ka çuar në krijimin e funksioneve të personalizuara si përpjekjet pas bërjes, motorët e fizikës dhe sistemet e grimcave.

Burimet për të mësuar më tej

 • Google Site Site për O3D
 • Versioni i Plugin: Shpjegimi dhe zbërthimi
 • Drejtimi i ardhshëm i O3D.

4. U3D

U3D qëndron për “Universal 3D”. Shtë një format i ngjeshur skedar që mund të ndihmojë në komunikimin dhe shkëmbimin e të dhënave grafike kompjuterike 3D. Wasshtë krijuar nga Forumi i Industrisë 3D, i cili përbëhej nga kompanitë HP, Intel, Adobe, Boeing, dhe më shumë, me qëllim krijimin e një standardi universal për shkëmbimin dhe shkëmbimin e të dhënave 3D.

Përdoret kryesisht për të krijuar dhe shkëmbyer grafika 3D që përmbajnë linja dhe pika, rrjetë trekëndëshi, ngjyra dhe tekstile. Ju gjithashtu mund të futni metadata 3D në grafikat tuaja dhe të bashkëngjitni atribute në çdo objekt 3D.

Për të ndihmuar më tej adoptimin e këtij standardi 3D, ai gjithashtu përmban një bibliotekë me burim të hapur. Një nga aplikimet kryesore të U3D është aftësia për të formatuar dhe ngulitur objektet 3D në dokumentet PDF. Ka dhjetëra aplikacione ekzistuese që mbështesin ngulitjen e objekteve U3D, përfshirë Adobe Acrobat dhe Photoshop, ArchiCAD, iText, Bluebeam Revu, dhe më shumë.

Burimet për të mësuar më tej

 • Përfaqësimi zyrtar i faqes zyrtare dhe standardeve për U3D
 • Grupi aktual i bibliotekave.

5. X3D

X3D është pasardhësi zyrtar i VRML. ’Shtë një format skedari me burim të hapur pa bazë mbretërore që përdoret për të shfaqur skena 3D dhe objekte. Shtë mjaft e rëndë dhe siguron një sistem për ruajtjen, rikthimin dhe rishikimin e grafikëve 3D në kohë reale. Me qëllimin e tij për të qenë standardi i ri 3D për uebin, është ndërtuar për tu integruar me HTML5 dhe standardet e fundit XML. Madje i përshtatet ambienteve ekzistuese VR siç janë Oculus Rift dhe Kartonët.

Ndahet në disa grupe përbërësish, përfshirë, thelbin X3D, X3D Interactive, X3D Interchange, X3D CADInterchange, X3D Immersive dhe X3D Full.

Në krye të funksionalitetit të tij ekzistues, ka disa aplikacione që analizojnë dhe interpretojnë skedarët për të krijuar projekte të veçantë me burim të hapur. Më i mirënjohuri nga këto është një grafikë 3D dhe animator i quajtur Blender, dhe një klient virtual në botë nga Sun Microsystems i quajtur Project Wonderland.

Ka një gamë të gjerë përdorimesh dhe është modifikuar për t’u përdorur brenda CAD dhe platformave të arkitekturës, programeve për trainim dhe simulim, vizualizim mjekësor, procese inxhinierike, softuer multimedial dhe shumë më tepër.

Burimet për të mësuar më tej

 • Faqja zyrtare për X3D
 • Udhëzuesi i fillestarit për X3D
 • Aplikime Shembull X3D
 • Pse dëshironi të përdorni X3D
 • Shembuj shtesë të drejtpërdrejtë.

6. WebGL

WebGL është një API Javascript që lejon shfletuesit të japin grafikë 3D pa asnjë shtesë shtesë. Integratedshtë plotësisht i integruar me standardet aktuale të uebit të shfletuesve ekzistues. Sidoqoftë, funksionimi i duhur i WebGL kërkon një GPU të mjaftueshme, të pavarur nga shfletuesi.

WebGL evoloi nga një eksperiment 3D Canvas nga Vladimir Vukicevic në Mozilla. Në vitin 2009 grupi i punës WebGL u krijua nga Grupi Khronos dhe lëshoi ​​versionin fillestar të WebGL në 2011.

Ai mbështet shumicën e shfletuesve ekzistues si Google Chrome, Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer dhe Microsoft Edge. Ajo madje funksionon në shfletuesit mobilë si Blackberry 10, Internet Explorer, Firefox për Mobile, Firefox OS, Google Chrome, dhe më shumë.

Për të krijuar funksionalitet shtesë për WebGL, biblioteka të shumta janë ndërtuar, ose janë portetuar edhe në WebGL. Disa tipare të nivelit të lartë përfshijnë BabylonJS, three.js, A-Frame, PlayCanvas, dhe më shumë. Kohët e fundit, gjithashtu ka pasur zhvillim të shpejtë të motorëve të lojës për WebGL.

Burimet për të mësuar më tej

 • Faqja zyrtare e projektit për WebGL
 • Ndarja e lëshimeve të WebGL
 • Projektet aktive të WebGL përmes Google Chrome

Siç mund ta shihni, zhvillimi dhe zbatimi i gjuhëve të modelimit 3D nuk ka qenë një rrugë e thjeshtë. Megjithatë, gjuhët e modelimit 3D kanë marrë një rrugë të gjatë që nga fillimi i VRML. Me integrimin më të lehtë të shfletuesit dhe ekipet e dedikuara për zhvillimin e burimit të hapur pas shumicës së projekteve të mësipërme, ne mund të presim që përdorimi i tyre dhe aplikimi i përgjithshëm të rriten edhe më tej në të ardhmen.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Java: Hyrje, Si të mësoni dhe burimet: mësoni gjithçka rreth Java, e cila shpesh përdorej së bashku me VRML.
 • ImageMagick Hyrje dhe Burimet: kjo koleksion i mjeteve grafike të linjës së komandës është krijuar për tu përdorur si bibliotekë grafike.
 • Burimet e Zhvilluesit C ++: mësoni gjithçka rreth njërës prej gjuhëve të shkëlqyera për grafikë dhe programim të realitetit virtual.

Kur të përdorni JPEG, GIF & PNG

Të hutuar në lidhje me formatet e skedarëve grafikë? Shikoni infografin tonë, Kur të përdorni JPEG, GIF & PNG.

Kur të përdorni JPEG, GIF & PNG
Kur të përdorni JPEG, GIF & PNG

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map