Mësoni rreth Testit të Turing: Kush është një shishe?

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Koncepti i Inteligjencës Artificiale nuk është i ri. Në fakt, ajo ka tronditur rreth imagjinatave tona kolektive për dekada. Edhe filozofi i famshëm francez, René Descartes, diskutoi idenë e makinerive në gjendje të mendojnë në Diskutimin e tij mbi metodën.

Ndërsa ne kemi ende një mënyrë për të shkuar përpara se një AI i ndjeshëm si HAL 9000 bëhet një pjesë e realitetit tonë të përditshëm, nuk ka dyshim se pajisjet tona po bëhen më të zgjuara çdo ditë.

Asistentët personalë si Siri dhe Google Assistant mund të mos jenë një AI e vërtetë, por ato mund ta bëjnë jetën tonë më të lehtë, qoftë duke na kujtuar emërimin tonë të radhës ose duke na treguar rrugën më të shkurtër për në destinacionin tonë të zgjedhur. Në anën tjetër të spektrit, ka chatbots aktuale që janë të afta t’i mashtrojnë njerëzit të dashurohen me ta.

A do të thotë kjo se parashikimi i Alan Turing për kompjuterët duke u bërë njerëz inteligjentë dhe mashtrues më në fund po bëhet i vërtetë?

Kush ishte Alan Turing

Në ditët e sotme Alan Turing konsiderohet babai i shkencës teorike kompjuterike dhe inteligjencës artificiale. Ai ishte një matematikan anglez, logjist, shkencëtar i kompjuterit, kriptanalist dhe biolog teorik.

Shpikja e tij e parë e dukshme ishte Makina Turing e cila ishte në gjendje të simulonte logjikën e një algoritmi të caktuar. Kjo nga ana tjetër çoi në idenë e “Universal Turing Machine” një makinë të vetme që do të jetë në gjendje të llogarisë çdo algoritëm.

Gjatë Luftës së Dytë Botërore, Turing ka punuar për Kodin e Qeverisë dhe Shkollën Cypher (GC)&CS) në Parkun Bletchley. Ndërsa ishte atje, ai hartoi një numër teknikash për thyerjen e mesazheve të kriptuara gjermane që ndihmuan Aleatët të mposhtnin nazistët në shumë beteja të rëndësishme.

Pasi lufta mbaroi, ai punoi në Laboratorin Kombëtar Fizik para se të hynte në Laboratorin e Makinës së Informacionit të Max Newman në Universitetin Victoria të Mançester. Ishte atje që ai u bë i interesuar në biologjinë matematikore dhe morfogjenezën e cila çoi në një letër mbi bazën kimike të morfogjenezës. Gazeta parashikoi gjithashtu reagime kimike lëkundëse që u vëzhguan për herë të parë në vitet 1960.

Ai është gjithashtu përgjegjës për programin e parë të shahut të shkruar për një kompjuter, si dhe metodën e dekompozimit LU e cila përdoret sot për zgjidhjen e ekuacioneve të matricës.

Në vitin 1952, ai u procedua penalisht për akte homoseksuale dhe pranoi trajtimin kimik të kastrimit. Ai vdiq dy vjet më vonë nga helmimi nga cianidi për të cilin u vendos një vetëvrasje me një shënim se mund të ketë qenë helmim aksidental. Në vitin 2009, Kryeministri britanik Gordon Brown bëri një falje zyrtare publike në emër të qeverisë britanike për “mënyrën e tmerrshme që ai u trajtua”, e cila u pasua nga një falje pas vdekjes nga Mbretëresha Elizabeth në 2013.

Më shumë informacion:

 • Alan Turing: Enigma: faqja zyrtare për Alan Turing dhe një shoqërues në internet për biografinë me të njëjtin emër të shkruar dhe mirëmbajtur nga Andrew Hodges.
 • Falja mbretërore për shkelësin e kodit Alan Turing: ky artikull përshkruan fushatën e Internetit që çoi në faljen zyrtare për Turing e cila hyri në fuqi në 24 dhjetor 2013.
 • Alan Turing: Aktgjykimi i vetëvrasjes së Inquest “nuk mbështetet”: një artikull i BBC që shpjegon pse Jack Copeland, një ekspert kryesor në Turing, beson se provat në rastin e Turing nuk do të pranohen si të mjaftueshme për të vendosur një aktgjykim vetëvrasës.
 • Alan Turing: Enigma: Libri që frymëzoi filmin “Lojë imituese” (2014) nga Andrew Hodges: biografia zyrtare e shkruar e Alan Turing, libri tregon një histori se si ideja e tij e romanit për një makinë universale i dha lindje modernes shkenca kompjuterike së bashku me depërtimin për prishjen e cifrit gjerman dhe jetën personale të Turing.
 • Njeriu që dinte shumë: Alan Turing dhe shpikja e kompjuterit (2006) nga Leavitt David: ky libër ofron një vështrim të thelluar në jetën e Turing, punën e tij dhe implikimet e tij.

Origjina e Testit Turing

Testi Turing u zhvillua në vitin 1950. Baza e tij përshkruhet në gazetën e Turing-ut, Makineritë e Informacionit dhe Inteligjencës që propozojnë idenë e makinerive të jenë në gjendje të mendojnë.

Turing fillimisht sugjeroi që për të marrë në konsideratë këtë pyetje, duhet të jepet një përkufizim si për termat “makinë” ashtu edhe për “të menduar”. Sidoqoftë, pasi do të ishte e vështirë të përkufizohej “të menduarit” Turing vendosi të mos përgjigjet në pyetjen origjinale, por përkundrazi ta zëvendësojë atë me një pyetje të re “e cila është e lidhur ngushtë me të dhe shprehet me fjalë relativisht të paqarta”.

Ai e përshkroi këtë pyetje të re si një variant të një loje të thjeshtë imitimi në të cilën ka tre pjesëmarrës: një burrë (A), një grua (B) dhe një pyetës (C). Pyetësi është në një dhomë të veçantë dhe duhet të përcaktojë se cili nga pjesëmarrësit është burri dhe cili është gruaja.

Hetuesi mund të bëjë pyetje dhe qëllimi i personit A është të përpiqet të ngatërrojë pyetësin ndërsa personit B i lejohet të japë përgjigje që do të ndihmonin në pyetje. Përgjigjet i dërgohen pyetësit përmes një makinerie teleprinting.

Versioni i lojës së Turing do të zëvendësonte personin A me një makinë ndërsa roli i personit B akoma kryhet nga një grua. Nëse makina mund ta bindte pyetësin se është grua, do ta kalonte provën.

Turing fillimisht parashikoi që kjo të ndodhte në rreth 30% të rasteve. Testi mbështetet shumë në përpunimin e gjuhës natyrore dhe nuk kontrollon aftësinë e makinës për të dhënë përgjigje të sakta në pyetje, vetëm se sa ngushtë përgjigjet ngjajnë me ato të një njeriu.

Testi i tij ishte subjekt i shumë kritikave të cilat Turing adresoi në punimin e tij dhe dha mendimin e tij pse ai i konsideroi kundërshtimet e pavlefshme. Sidoqoftë, punimi i tij u bë një kontribut i rëndësishëm në kërkimin e inteligjencës artificiale.

Shtesa dhe ndryshime të mëvonshme

Më vonë në artikull, Turing sugjeron zëvendësimin e personit A me një kompjuter ndërsa roli i personit B kryhet nga një burrë. Në këtë version të provës, si kompjuteri ashtu edhe njeriu po përpiqen të mashtrojnë marrësit në marrjen e një vendimi të gabuar.

Një numër modifikimesh u shfaqën përgjatë viteve. Më e famshmja është Reverse Turing Test, ku rolet janë të kthyera dhe një njeri duhet të jetë në gjendje të bindë kompjuterin se ai po bashkëvepron me një njeri dhe jo me një kompjuter tjetër. Shembulli më i mirë është përdorimi i CAPTCHA ku një person paraqitet me karaktere alfanumerike brenda një imazhi që është shtrembëruar dhe i kërkohet t’i shkruajë ato si një mjet për të parandaluar që bota të mos ketë akses. Ideja që qëndron pas provës është se nuk ka një softuer të tillë që mund të lexojë dhe riprodhojë me saktësi imazhin e shtrembëruar.

Variacioni i Testit Total Turing u propozua nga Stevan Harnad dhe shtoi dy kërkesa të mëtutjeshme në testin tradicional Turing, ku marrësi në pyetje gjithashtu mund të testojë aftësitë perceptuese të lëndës, si dhe aftësinë e tij për të manipuluar objektet.

Testi Minimal Inteligjent i Sinjalit i propozuar nga Chris McKinstry lejon vetëm përgjigje të vërteta / të rreme ose po / jo.

Një tjetër ndryshim i dukshëm është testi i izemimit Hutter i cili teston aftësinë e makinës për të kompresuar tekstin në gjuhën natyrore. Rezultatet e provës mund të përdoren për të krahasuar se cila nga dy makinat është më inteligjente dhe vetë testi nuk kërkon që kompjuteri t’i gënjejë gjykatësit.

Më shumë informacion:

 • Makinat e llogaritjes dhe inteligjencës: Gazeta origjinale e Turing është në dispozicion në uebfaqen e Loebner dhe përshkruan idenë e tij në tërësi, si dhe kundërshtimet dhe besimet e vetë Turing-ut dhe shqyrtimin e kundërshtimeve parimore për provën e tij.
 • Libri i Librit të Internetit Alan Turing: kjo pjesë e faqes së internetit të Alan Turing përmban lidhje dhe burime së bashku me citate dhe komente shtesë që japin pasqyrë shtesë në punën e Turing-ut.
 • Harnad dhe Testi i Turing: Stevan Harnad është një ithtar i madh i Testit Turing dhe në punimin e tij ai argumenton se loja e Imitimit e Turing-ut është një kriter i vlefshëm shkencor.

Përpjekjet për të kaluar Testin e Turing

Që nga botimi i letrës së Turing-ut, ka pasur përpjekje të ndryshme për të krijuar programe që do të kalonin testin. Një nga të parët ishte një program i quajtur ELIZA, krijuar nga Joseph Weizenbaum. Programi do të ekzaminojë komentet e shtypura të përdoruesit dhe do të kërkonte fjalë kyçe. Në rast se konstatohet një fjalë kyçe, programi do të sigurojë një fjali që përfshin një koment të transformuar të paraqitur nga përdoruesi. Në rast se nuk u gjet asnjë fjalë kyçe, programi do të jepte një përgjigje të përgjithshme ose do t’i kthehej përsëritjes së një komenti të mëparshëm.

Një tjetër përpjekje u krijua nga Kenneth Colby. Ai krijoi PARRY, një program i cili u testua në një grup psikiatër që analizuan pacientë të vërtetë dhe kompjuterë që drejtonin PARRY përmes teleprinters. Këto përgjigje iu treguan një grupi tjetër të psikiatërve. Të dy grupet duhej të identifikonin se cilët pacientë ishin njerëz dhe cilët ishin programe kompjuterike. Psikiatrit ishin në gjendje të bënin identifikimin e saktë vetëm 48 përqind të kohës.

Që atëherë, një numër i bots dhe programeve kompjuterike janë krijuar për përpjekjen për të kaluar testin e Turing. Këto programe marrin pjesë në konkursin vjetor të ebmimit Loebner. Ndërsa asnjë medalje ari dhe argjendi nuk janë fituar kurrë, konkursi ka dhënë medalje bronzi çdo vit për sistemin kompjuterik që demonstron sjelljen bisedore “më njerëzore” midis hyrjeve të atij viti. Një fitues i dukshëm është Enti Computer Computer Linguistic Internet Computer (A.L.I.C.E.) që fitoi çmimin e bronzit në tre raste.

Më shumë informacion:

 • ELIZA: një shembull i vërtetë i një testi Turing: ky artikull jep një histori të shkurtër të testit Turing dhe ELIZA si dhe një mundësi për të ndërvepruar në të vërtetë me vetë programin.
 • Kur PARRY Met ElIZA: Një bisedë e çuditshme Chatbot nga 1972: një pasqyrë e një bisede aktuale midis ELIZA dhe PARRY me transkriptet aktuale.
 • PARRY: Një program i Inteligjencës Artificiale me “Qëndrim”: një përmbledhje historike e PARRY dhe takimin e saj me ELIZA.
 • Ebmimi Loebner: faqja kryesore e Lomimit Loebner për inteligjencën artificiale (AI) e cila është shembulli i parë zyrtar i një Testi Turing. Ajo ka detaje mbi zhvillimin e izemimit Loebner dhe arsyet e ekzistencës së saj.

Alternativa e Testit të Turingut

Shumë e konsiderojnë testin Turing me të meta thelbësore. Si e tillë, janë propozuar disa alternativa.

Sfida Winograd Schema

Autori i Hector Levesque, profesor i Shkencave Kompjuterike në Universitetin e Torontos, Winograd Schema Challenge (WSC), paraqet një numër pyetjesh me zgjedhje të shumëfishta brenda një formati shumë specifik.

Testi i Markusit

Testi i hartuar nga Gary Marcus sugjeron ndërtimin e një kompjuteri që mund të shikojë çdo program arbitrar TV ose një shfaqje dhe t’i përgjigjet pyetjeve në lidhje me përmbajtjen në një mënyrë kuptimplote.

Testi Lovelace 2.0

Ky test u zhvillua në vitin 2001 nga Selmer Bringsjord dhe kolegët e tij. Testi synon të zbulojë inteligjencën artificiale duke ekzaminuar aftësinë e tij për të krijuar një vepër të vërtetë arti.

Sfida e Ndërtimit

E njohur gjithashtu si sfida e IKEA, testi merr në konsideratë perceptimin dhe veprimin fizik duke supozuar se kompjuterët nuk kanë sy ose duar dhe duke përdorur robotë, kjo sfidë mund të kapërcehej lehtë. Një version i ngjashëm i Sfidës së Ndërtimit është Testi Visual Turing që sfidon një makinë për të imituar aftësitë vizuale të njerëzve.

Më shumë informacion

 • Propozimi i një alternative për Testin e Turing për AI: një shpjegim i Sfida Winograd Schema i cili pajtohet me idenë se kalimi i Testit të Turing nuk e bën kompjuterin inteligjent.
 • Sfida Winograd Schema: punimi origjinal i botuar nga Levesque.
 • Lovelace 2.0 Test i Kreativitetit dhe Inteligjencës Artificiale: ky dokument PDF përmban propozimin origjinal për testin Lovelace 2.0.
 • Comfarë vjen pas Testit të Turingut: ky artikull i botuar në New Yorker ka një shpjegim të thelluar të Testit të lartpërmendur Marcus.
 • Testi Visual Turing: kjo faqe interneti ju lejon të merrni Testin Interactive Vising Turing dhe ta provoni vetë.

Ndikimi i Testit Turing vazhdon

Testi i Turing mund të konsiderohet i gabuar nga standardet e sotme, por nuk ka dyshim se hapi rrugën drejt bërjes së kompjuterëve më inteligjent dhe ka ndikuar në hulumtimin e inteligjencës artificiale. Përdorni burimet e mësipërme për të mësuar më shumë rreth Testit Turing. Kush e di, ju mund të zbuloni një mënyrë për ta përmirësuar atë ose një mënyrë pa mend për ta rrahur atë një ditë.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë në lidhje me kompjuterët:

 • 10 ekspertët kryesorë të inteligjencës artificiale: mësoni për lëvizësit dhe shakerat në botën moderne të kërkimit AI.
 • Përbërja e HTML e mirë: ky është një prezantim solid për të shkruar HTML të formuar mirë dhe përdorimin e softuerit të vlefshëm HTML.
 • CSS3 – Paraqitje, udhëzues dhe burime: ky është një vend i shkëlqyeshëm për të filluar mësimin e faqosjes së faqes në internet.

Trendet e Dizajnit në Ueb kurrë nuk do t’i harroni

Shikoni infografin tonë mbi historinë e chatbots, Si të Shmangni Rënia në Dashuri me një Chatbot.

Si të shmangni të dashuruarit me një Chatbot
Si të shmangni të dashuruarit me një Chatbot

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map