Mësoni rreth Programimit C: Pse Kjo Gjuhë Akoma Rregullon

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Gjuhët e programimit formojnë shumë botën përreth nesh. Nga smartphone në xhepin tuaj deri tek programi udhëzues i linjës ajrore, pothuajse të gjitha pajisjet moderne përdorin kodin në një farë mënyre.

Ekziston një argument mbi të cilin gjuhët e programimit kanë qenë më me ndikim. Por pretendentja kryesore është C. Ajo është shtylla kurrizore e sistemit operativ Unix dhe hapi rrugën për zhvillimin e programimit të orientuar nga objekti.

C është rritur për t’u bërë rrënja mbizotëruese e ndikimit për C ++, Objective-C, C #, Java, JavaScript, Perl, PHP, Python dhe të tjerë të panumërt. Gjuha u krijua nga Dennis Ritchie, midis 1969 dhe 1973, në AT&T Lab Labs.

Ishte gjuha e parë që lejoi autorizimin e sistemit operativ me një gjuhë “të nivelit të lartë”. Kjo do të thoshte se duhej më pak ekspertizë për të marrë funksionim të avancuar nga shumë lloje të pajisjeve.

Ai lejoi një rindizje të plotë të sistemit operativ Unix, duke e lënë atë të bëhet një nga platformat e para portative të OS. Një përpilues për dy kompjuterë të ndryshëm mund të “portifikonte” kodin C midis të dyve dhe të punonte në të dy makinat, dhe kjo ishte një arritje fillestare.

Canfarë mund të përdoret për?

Gjuha e programimit C është një gjuhë me qëllime të përgjithshme me aplikim pothuajse të pafund.

Ndërsa C konsiderohet një gjuhë e nivelit të lartë, është shumë më afër harduerit sesa shumica e gjuhëve të tjera. Për këtë arsye, shumë gjuhë që janë edhe “më të larta” se C do të përdorin C për të përpiluar (për shembull Python). Disa nga përdorimet kryesore për C përfshijnë:

 • Sistemet e funksionimit

 • Përpiluesit e gjuhës

 • Përkthyes të gjuhës

 • montues *

 • Pajisja dhe drejtuesit

 • Baza e të dhënave dhe shërbimet komunale.

* Një Assembler është një kontrollues për një gjuhë të ulët ‘kuvendi level i cili përdor një sintaksë të kodimit të nivelit të CPU për të krijuar kodin e makinerisë, i cili është binar i pastër..

Parathënie dhe mirëkuptim konceptual

Për t’u njohur me konceptet mbi të cilat është ndërtuar C, kërkohet të filloni të shkruani programe.

 • Hyrje në programimin C

 • Computerfile – Gjuha Programuese “C”: Brian Kernighan.

Dallimi midis C, C ++, Objektivit-C dhe C #

Këto katër gjuhë të ndryshme programimi të gjitha kanë emra shumë të ngjashëm, por ekziston një ndryshim i madh në mënyrën se si funksionon secila dhe çfarë përdoret.

 • C është shumë origjinale, është gjuha “e lëvizshme” që mësohet pothuajse në të gjitha makinat për drejtimin e përpiluesve dhe kontrollimin e funksioneve thelbësore të një sistemi operativ.

 • C ++ u krijua në 1979, fillimisht u quajt “C me klasa” për shkak të mënyrës se si u prezantua programimi i orientuar nga objekti me klasa. C ++ ndan të njëjtën sintaksë shënjimi si C, dhe është shumë e ngjashme përveç faktit që përdor klasa dhe krijon objekte, që është diçka që nuk mund ta bëjë C pastër.

 • Objektivi-C u fillua në 1983, por u bë i njohur kohët e fundit. Ajo është bërë forca lëvizëse prapa aplikacioneve OS X dhe iPhone, dhe mund të konsiderohet një superset e gjuhës C. Ngjashëm me C ++, e bën C më shumë objekt të orientuar. Isshtë i kufizuar në pajisjet e Apple.

 • C # (shqiptohet si e mprehtë) u krijua nga Microsoft në 2001, si gjuhë e tyre kryesore e orientuar drejt objektit për platformën. NET. C # në të vërtetë nuk ka shumë të përbashkëta me C, C # është më shumë një rival i platformës Java. Në atë kohë, Microsoft kishte emërtuar gjuhë me etiketën #, kështu që A #, F # janë gjuhë të tjera. Formatimi dhe administrimi i bibliotekave është shumë i ndryshëm nga C Përveç kësaj, C # nuk është aq afër me kodin e makinerisë si C. (Megjithëse C # mund të trajtojë kodin e makinerisë në një mënyrë të kufizuar përmes gjuhës së ndërmjetme të Microsoft – MSIL.)

Këtu janë disa vende për të mësuar më shumë rreth këtyre dallimeve:

 • C, C ++, C # dhe Objektivi C – Shkathtësi

 • A duhet të mësoj C ose C ++ përpara Objektivit C? – Ndihmë Teknike.

Burimet më të mira për të mësuar C

Prezantimet në koncepte dhe njohuri të gjuhëve të ndryshme janë jashtëzakonisht të dobishme. Por, pasi të keni vendosur të mësoni C është për ju, hapi tjetër është të gjeni burime për t’ju mësuar C.

Ka një larmi të madhe leksionesh video, demonstrime dhe kurse virtuale për t’ju ndihmuar. Përveç kësaj, ju gjithashtu do të dëshironi të merrni një përpilues pune ose një mjedis interaktiv të zhvillimit (IDE), në mënyrë që të filloni të kodifikoni.

Kurse dhe tutoriale në internet

 • Mësoni-C.org: një sit i shkëlqyeshëm me një dritare interaktive të kodimit.

 • CProgramming.com: mësoni të dy C dhe C ++ përmes mësimeve, kuizeve dhe referencave.

 • WiBit.NET Course in C: video interaktive, të disponueshme gjithashtu në dyqanet Apple dhe Windows.

 • Programim praktik në C – MIT të hapur të kurseve: ligjërata falas nga një nga institutet më të mira në botë.

 • Shkencë kompjuterike për të gjithë nga Carl Herold: një listë për playlist në YouTube me shpjegime të shkëlqyera.

Libra dhe udhëzues të dobishëm

 • C Programimi i Udhëzuesit Absolut të Fillestarëve: nga Greg Perry & Dekan Miller.

 • Edicioni i 2-të i Gjuhës Programuese: nga Brian W. Kernighan.

 • Mësoni C The Way Hard: (eBook me probleme të vështira).

IDE dhe përpiluesit për C

Shumica e IDE-ve janë ndërtuar për të trajtuar C dhe C ++. Në varësi të mënyrës se si është krijuar projekti IDE, ju mund të duhet të emëroni me dorë skedarët tuaj .C në vend të .CPP.

 • Eclipse IDE: platformë kryq.

 • Netbeans IDE: platformë kryq, funksionon në Java.

 • Kodi :: Blloqe: C, C ++, Fortran IDE, platformë kryq.

 • IDE CodeLite: C, C ++, PHP, NodeJS IDE.

 • Visual Studio: Vetëm Windows, por është një debugues i fortë.

 • Mbledhja e përpiluesve Gnu – GCC: përpiluesi i linjës komanduese për C, C ++, Objektivi-C dhe më shumë; platformë kryq.

 • lcc-win: një përpilues i Windows C nga Universiteti i Virxhinias.

Burimet e komunitetit

Nëse planifikoni të specializoheni në një fushë të veçantë të programimit, është një ide e mirë për të gjetur komunitete në internet ku njerëzit ndajnë interesat tuaja.

Nëse jeni duke u zhvilluar për pajisje kompjuterike, për shembull, provoni të gjeni forumin për atë lloj pajisje. Kjo do t’ju lejojë të filloni ndërtimin e marrëdhënieve me zhvilluesit e tjerë.

Vendosja e një roli në një komunitet është një mënyrë e shkëlqyeshme për të përparuar në kodimin tuaj. Ju gjithashtu do të dëshironi të bashkëveproni me programuesit e tjerë në përgjithësi. Këtu janë disa mjete dhe burime të komunitetit që mund të përdorni për këtë:

 • Mbivendosja e pirgut (etiketuar C): thjesht burimi më i mirë për pyetje dhe zgjidhje problemesh.

 • Bordi C – Cprogramming.com: bord mesazhesh shumë i vendosur mirë me shumë përdorues aktiv dhe shumë tema të dobishme.

 • Forumi C dhe C ++ – dreamincode.net: më shumë i përqendruar në C ++, por me shumë informacion të mirë.

 • ProgrammingForums.org: forumi mbi zhvillimin e aplikacionit.

Ju gjithashtu mund të shikoni për mbledhjet e zhvilluesve lokalë në zonën tuaj, qoftë në Meetup.com, eventbrite, ose ndonjë aplikacion tjetër ngjarje. Gjetja e zhvilluesve të vërtetë për të biseduar ballë për ballë mund të shpejtojë në mënyrë dramatike kurbën e të mësuarit.

Shouldfarë duhet të bëj tjetër?

Gjëja më e rëndësishme për të bërë kur të filloni është të përcaktoni cilat do të jenë qëllimet tuaja. Burimet e përgjithshme në një gamë të gjerë temash do të jenë gjithnjë të disponueshme dhe të thjeshta për tu gjetur, por ndërsa bëheni më të avancuar, bëhet më e vështirë të gjesh përgjigje shpejt.

Vendosni qëllimet tuaja, mësoni bazat dhe specializoni me ndihmën e një komuniteti. Filloni një projekt, eksperimentoni, mësoni dhe rriteni.

Fat i mirë atje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map