Mësoni programimin e Haskell: Filloni me këtë gjuhë programuese funksionale

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Gjuha e programimit Haskell u emërua pas logjistit Haskell Brooks Curry, puna e të cilit mbi logjikën matematikore përdoret si bazë për gjuhët programuese funksionale.

Haskell gjithashtu zbaton llogaritjen Lambda, kështu që logoja e zgjedhur për Haskell përmban një simbol të stilizuar të lambda.

Farë është Haskell?

Haskell është një gjuhë e standardizuar, programuese, multi-paradigmë, e thjeshtuar, funksionale, me një vlerësim dembel, semantikë jo të rreptë dhe shtypje të fortë statike..

Të jesh një gjuhë thjesht funksionale do të thotë që funksionet në Haskell nuk kanë efekte anësore, me një konstruksion të veçantë të parashikuar për përfaqësimin e efekteve anësore – ortogonal.

Haskell ka një specifikim të hapur, të publikuar dhe shumë implementime të Haskell ekzistojnë nën licenca të ndryshme me burim të hapur. Përpiluesi i Glasgow Haskell (GHC) është zbatimi kryesor i Haskell dhe është bërë dialekti standard Haskell standard.

Haskell është përdorur gjerësisht në kurse programimi arsimore dhe industri. Për shembull, të gjitha sa vijon zbatohen në Haskell:

 • Menaxheri i dritares Xmonad

 • Sistemi i kontrollit të rishikimit të Darc

 • Zhvillimi i mjeteve të sistemit Linspire

 • Vegla për krijimin e gjysmëpërçuesit të Sistemit Bluespec SystemVerilog

 • Mbrojtje anti-spam në Facebook

 • Verifikimi i algoritmave kriptografikë të kriptolit.

Histori e shkurtër

Interesimi për gjuhët e programeve dembelë u rrit pas lëshimit të Miranda, një gjuhë programimi dembel, në 1985.

Gjatë konferencës së Gjuhëve Programuese Funksionuese dhe Arkitekturës Kompjuterike në Portland, u mbajt një takim ku pjesëmarrësit erdhën në një konsensus të fortë për të formuar një komitet i cili duhet të përcaktojë një standard të hapur për gjuhë të tilla programimi.

Versioni 1.0 i Haskell u përcaktua në vitin 1990, bazuar në semantikën e Mirandës, por me një sintaksë të ndryshme.

Puna e vazhdueshme e komitetit rezultoi në një varg përkufizimesh të mëtutjeshme gjuhësore, nga 1.0 në 1.4. Haskell 98, lëshuar në fund të 1997, specifikoi një version minimal dhe të qëndrueshëm të gjuhës, me një bibliotekë shoqëruese si një bazë e fortë për zhvillimin e mëtutjeshëm.

Haskell 2010, botuar në korrik 2010, është botimi më i fundit i qëndrueshëm. Kjo lëshim Haskell prezanton mbështetje për ndërfaqen e funksionit të huaj (FFI), e cila lejon lidhjet për gjuhët e tjera të programimit.

Features

Haskell është një gjuhë programimi e shtypur statikisht, duke përdorur sistemin e tipit Hindley-Milner për të siguruar sigurinë e llojit. Gjuha gjithashtu prezantoi klasa të tipit – risia e saj kryesore.

Haskell është thjesht funksional, kështu që çdo funksion në Haskell është një funksion në kuptimin e pastër matematikor; nuk ka deklarata ose udhëzime.

Në një program Haskell, nuk keni pse të përcaktoni në mënyrë të qartë llojet, ato mund të konstatohen duke u unifikuar. Llojet mund të përcaktohen ende rreptësisht në kod, nëse vendosni ta bëni atë.

Haskell është vlerësuar dembel, që do të thotë se funksionet nuk vlerësojnë argumentet e tyre, duke lejuar përcaktimin e lehtë të strukturave të kontrollit dhe ripërdorimin optimal të kodit.

Ashtu si gjuhët e tjera të programimit funksional, Haskell përmban një sistem automatik të menaxhimit të kujtesës përmes grumbullimit të mbeturinave, ku memorja shpërndahet automatikisht dhe çlirohet nga mbledhësi i mbeturinave..

Fillimi me Haskell

Nëse keni përvojë të mëparshme në metodat e programimit dhe logjikën, ose gjuhë të tjera funksionale të programimit, fillimi me programimin Haskell nuk duhet të përbëjë një problem të madh.

Mjedisi juaj i zhvillimit

Para se të filloni kodimin në Haskell, do t’ju duhet një mjedis zhvillimi. Ne sugjerojmë të përdorni Compiler Compasuesin Glasgow (GHC) të përfshirë në shkarkimin e Platformës Haskell, pasi është përpiluesi më i njohur për gjuhën e programimit Haskell.

Aktualisht është i disponueshëm në tre sistemet e mëdha operative: Mac OS X, Linux dhe Windows.

Instalimi i Haskell në këto sisteme operative bëhet lehtë dhe i dokumentuar mirë, thjesht zgjidhni shkarkimin e duhur për OS tuaj në faqen e shkarkimit të Platformës Haskell dhe ndiqni udhëzimet e instalimit.

burime

Ne bëmë pak hulumtime për të gjetur mësimet më të mira të Haskell, librat elektronikë, kurse interaktive dhe burime të tjera. Ne ju sugjerojmë të provoni të përdorni burime të shumta dhe të punoni në ushtrime dhe projekte më komplekse.

Kurse dhe tutoriale të Haskell

Për të parë se çfarë mund të bëjë Haskell, duhet t’i jepni një provë praktike. Këto mësime dhe kurse ofrojnë një pikënisje të mirë:

 • Një hyrje e butë në Haskell, Versioni 98 nga Hudak, Peterson, Fasel është një mësim falas hap pas hapi i Haskell. Një shkarkim falas në dispozicion.

 • Megjithatë, një tutorial tjetër i Haskell (pdf) nga Hal Daume është një mësim shumë i mirë, falas Haskell që ofron një prezantim gjithëpërfshirës dhe praktik në programimin e Haskell.

 • Provoni Haskell është një IDE në internet që mund të ekzekutojë kodin Haskell, me një tutorial të shkurtër të ngulitur gjithashtu. Ky është një vend i mirë për të provuar shpejt disa kodin Haskell.

 • Shkolla e Haskell ka disa materiale të mira mësimore, artikuj dhe mësime, si për fillestarët ashtu edhe programuesit më me përvojë të Haskell.

 • Haskell.org ka një seksion shumë të mirë të dokumentacionit, ku mund të gjeni libra të ndryshëm, kurse, mësime dhe burime të tjera për programimin Haskell.

Burimet shtesë

Puna përmes mësimeve dhe referencës zyrtare të gjuhës së programimit me kodin e mostrës mund t’ju ndihmojë të kuptoni programimin e Haskell shumë më mirë sesa burimet teorike. Këto janë disa nga burimet më të plota dhe më të hollësishme për Haskell:

 • Raporti i gjuhës Haskell 2010 (pdf) përcakton sintaksën për programet Haskell dhe referencën për bibliotekat e Haskell.

 • Udhëzuesi i përdoruesit të sistemit të lavdishëm të Glasgow Haskell është një udhëzues i plotë i përdoruesit për Kompajlerin Glasgow Haskell

Pasi ta bëni atë përmes burimeve dhe mësimeve të listuara më lart, duhet të keni një kuptim themelor të programimit Haskell.

Librat

Ne kemi veçuar disa libra që përfshijnë disa aspekte të programimit Haskell. Shumica e këtyre librave elektronikë vijnë të rekomanduara nga arsimtarët e Haskell dhe ato do të jenë burime të dobishme për këdo që përpiqet të zotërojë gjuhën:

 • Haskell Real World nga O’Sullivan, Stewart dhe Goerzen. Ky libër do t’ju tregojë se si të përdorni programimin funksional dhe Haskell për të zgjidhur problemet realiste të përditshme. Në dispozicion si një shkarkim falas ose për blerje.

 • Mësoni ju një Haskell për të mirë të shkëlqyeshme! nga Miran Lipovaca është një udhëzues argëtues, i ilustruar i kësaj gjuhe funksionale komplekse. E mbushur me veprat origjinale të autorit të autorit dhe kodin e dobishëm të shembullit, ky libër mëson bazat funksionale në një mënyrë që nuk e keni menduar kurrë të mundshme. Në dispozicion si një shkarkim falas ose për blerje.

 • Rruga Haskell për Logjikë, Matematikë dhe Programim nga Doets dhe van Eijck do t’ju tregojë logjikë dhe arsyetim matematikor në praktikë, dhe do të lidh arsyetimin logjik me programimin Haskell.

përmbledhje

Me këtë hyrje dhe këto burime, ju duhet të jeni në rrugën tuaj për t’u bërë një ekspert funksional i programimit me Haskell.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map