Mësoni programimin ABAP: Filloni të ndërtoni Aplikacione ERP me porosi

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


ABAP ishte fillimisht një akronim për Allgemeiner Berichts-Aufbereitungs-Prozessor, gjermane për përpunuesin e raporteve gjenerike. Shtë një programues që fillimisht u zhvillua nga kompania gjermane e softuerëve SAP.

Fatmirësisht, prapambetja Programimi i Aplikimit të Avancuar të Biznesit u miratua për të bërë shqiptimin pak më të lehtë për zhvilluesit në gjuhën angleze.

SAP është një nga sistemet më të rëndësishme të planifikimit të burimeve të ndërmarrjes (ERP) në përdorim sot, dhe ABAP është një nga dy gjuhët kryesore të programimit (tjetra është Java) që përdoret për zhvillimin e aplikacioneve SAP.

Histori ABAP

ABAP fillimisht u konceptua dhe u zhvillua si një gjuhë raportuese për SAP R / 2 në vitet 1980.

Shërbimi i tij u rrit kur përsëritja tjetër e ERP e SAP, versioni R / 3, u ndërtua në një pjesë të madhe duke përdorur gjuhën e programimit. Shumë pjesë të iteracionit aktual të aplikacionit, SAP ERP, janë shkruar gjithashtu në ABAP.

Në SAP R / 3, ABAP u përdor nga klientë të prirur teknikisht për të zhvilluar raporte biznesi me porosi dhe ndërfaqe SAP. Deri në vitin 2001, praktikisht të gjitha aplikimet e PSA-së ishin shkruar, të paktën pjesërisht, në ABAP.

Programet ABAP në SAP

I gjithë programi SAP, përfshirë skriptet ABAP, funksionojnë brenda kontekstit të një sistemi SAP i cili përbëhet nga tre shtresa:

 • Një bazë e të dhënave relacionale

 • Një server aplikacioni

 • Aplikacioni i klientit, SAPgui.

Programet ABAP nuk mund të ekzekutohen jashtë SAP ose të nxirren si skedarë të jashtëm të vetëm.

Të gjitha programet e shkruara në ABAP banojnë në bazën e të dhënave të sistemit SAP, ekzekutohen nga kerneli SAP në serverin e aplikacionit, dhe arrihen dhe modifikohen nga zhvilluesit që qasen në sistem duke përdorur SAPgui.

Kjo e bën të mësuarit të programimit ABAP një propozim sfidues për studentët e gjuhës që nuk kanë qasje në një sistem ekzistues SAP.

IDE ABAP

Ka tre mënyra për të zhvilluar aplikimin ABAP:

 • Përdorimi i shiritit të punës ABAP në SAPgui

 • Duke përdorur SAP Web IDE, një mjedis zhvillimi i bazuar në shfletues, i lidhur në një sistem SAP

 • Përdorimi i mjedisit të zhvillimit të Eclipse me shtesën ABAP.

Të tre metodat supozojnë se kodi do të ekzekutohet në një sistem SAP.

Nëse nuk keni akses në një sistem SAP, alternativa më e mirë është të instaloni një version provues të SAP në vend në kompjuterin tuaj.

Versioni gjyqësor

Ju mund të shkarkoni një version provë të softverit nga faqja e internetit SAP.

Sidoqoftë, duhet të keni paralajmëruar që konfigurimi është një proces kompleks. Nëse keni probleme, duke marrë parasysh një nga dy kurset e Udemy të listuara më poshtë që janë krijuar për të mësuar zhvilluesit se si të instalojnë një mjedis lokal të zhvillimit të SAP.

Sintaksë ABAP

Sintaksa ABAP është e lexueshme nga njeriu. Me shumë pak përvojë programimi, mund të shihni pak kod të ABAP dhe të kuptoni se çfarë mund të bëjë.

Për shembull, nëse keni dashur të shkruani një skenar që do të shtypte një raport që përmban mesazhin Vendosja e SAP është e vështirë, mund ta bëni këtë me kodin vijues:

TESTI I RAPORTIT.
SHKRIMI “Vendosja e SAP është e vështirë”.

Ky kod do të drejtonte një raport, të quajtur TEST që prodhoi telin Vendosja e SAP është e vështirë.

Për dallim nga shumë gjuhë të programimit në internet, ABAP është i ndjeshëm ndaj hapësirës së bardhë. Kjo është veçanërisht e rëndësishme të mbani mend kur përdorni ABAP për të shkruar funksione matematikore.

Merrni ekuacionet e mëposhtme, për shembull, ekuacioni 1:

x = y + z.

Dhe ekuacioni 2:

x = y + z.

Ekuacioni i parë i cakton ndryshores x nënshartesën e ndryshores y duke filluar nga vlera z.

Ekuacioni i dytë i cakton në ndryshore x shumën e ndryshoreve y dhe z.

Nëse ajo që vërtet keni dashur të bëni ishte të shtoni variablat y dhe z, ekuacioni i dytë do ta bënte atë ndërsa i pari jo.

Burimet ABAP

Nëse keni vendosur një IDE lokale, ose keni akses në një sistem SAP, jeni gati të filloni të mësoni ABAP.

Ne kemi gjetur tre lloje të burimeve që mund të përdorni për të kaluar nga fillestari ABAP në programues kompetent.

Tutoriale Online për ABAP

Ekzistojnë disa mësime në internet që ofrojnë një përmbledhje të qëndrueshme të SAP, ABAP, dhe zhvillimin e aplikacioneve të thjeshta të biznesit. Këtu janë të preferuarat tona:

 • Guru99 ofron dy kurse që mund të jenë me interes për programuesit e aspiruar ABAP. Kursi fillestar i SAP është një vend i shkëlqyeshëm për të filluar nëse nuk keni përvojë me SAP. Pasi të keni përfunduar kursin, ose nëse keni përvojë të mëparshme të SAP, Kursi i Trajnimit ABAP SAP prezanton gjuhën e programimit ABAP.

 • Tutoriali ABAP nga SAP Hub është pak më i gjatë dhe më i thelluar se mësimet e Guru99, dhe mund të jetë më i dobishmi pasi të keni përfunduar një ose të dy nga ato burime.

 • SAP Nuts ofron dy kurse për tu filluar me SAP ABAP: Kursi SAP ABAP dhe Objektivi i SAP

  .

Kurse Online ABAP

Një tjetër vend i shkëlqyeshëm për të mësuar rreth ABAP është Udemy. Ka disa kurse SAP dhe ABAP në dispozicion. Këtu janë katër nga kurset më të fundit dhe më të njohura ABAP:

 • Përgatitja e SAP në vend mund të jetë veçanërisht sfiduese për nxënësit e vetë-drejtuar. Të dyja këto kurse me çmime të arsyeshme premtojnë se do t’ju ndihmojnë të krijoni një version prove të SAP për zhvillimin lokal:

  • Si të instaloni sistemin tuaj gjyqësor SAP.

  • SAP Lokal: Si të instaloni sistemin tuaj gjyqësor lokal të SAP.

 • Programimi SAP ABAP për fillestarët.

 • SAP ABAP Course Crash për fillestarët.

Librat ABAP

Këto janë disa nga librat më të njohur dhe më të respektuar të programimit ABAP, të disponueshëm sot.

Librat shpesh janë në gjendje të japin thellësi dhe detaje më të mëdha se sa mësimet në internet dhe kurset e shkurtra.

Nëse jeni gati të bëni një zhytje të thellë për të mësuar ABAP, këtu janë disa opsione që duhet të merrni parasysh:

 • Hyrje në Programimin ABAP për SAP nga Bruyn, et al

 • Udhëzuesi i fillestarit për SAP ABAP nga Peter Moxon

 • Fillimi në SAP: Si ta transformoni karrierën tuaj dhe të bëheni një ekspert shumë i paguar i SAP nga John von Aspen

 • Hapat e Parë në ABAP – Udhëzuesi i Fillestarit tuaj për SAP ABAP nga Boris Rubarth.

përmbledhje

ABAP është një nga dy gjuhët e programimit të përdorura për të krijuar programe me porosi për tu ekzekutuar në sistemet SAP.

Vendosja e një mjedisi zhvillimi ABAP mund të jetë sfidues nëse nuk keni akses tashmë në një sistem SAP, por nëse ju jeni të përkushtuar për detyrën, mund të ngriheni dhe të funksiononi në vend.

Pasi të keni hyrë në një IDE të përshtatshme, jeni gati të filloni të mësoni ABAP, dhe ka disa mësime, kurse dhe libra falas dhe premium për të zgjedhur.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map