Mësoni PL / SQL: Menaxhoni të dhënat në bazat e të dhënave Oracle

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


SQL, ose Language Structured Query, është gjuha e përdorur nga shumica e sistemeve të menaxhimit të bazës së të dhënave relacionale (RDBMS) për përshkrimin e të dhënave, regjistrimin, manipulimin dhe pyetjet. Shtë shumë e dobishme për të përshkruar mënyrën e strukturimit të një baze të të dhënave, dhe cilat të dhëna duhet të ruhen ose merren. Por nuk është me të vërtetë një gjuhë programimi.

,Shtë, në mënyrë parësore, Turing i plotë – por shumë gjëra janë Turing të plota dhe ende nuk janë të dobishme për të shkruar programe. SQL, në vetvete, thjesht nuk siguron llojet e gjërave që ju nevojiten për të shkruar një aplikacion, apo edhe për shkrime veçanërisht komplekse. Kjo do të thotë që, për të bërë ndonjë gjë programatike me SQL, zakonisht duhet të përdorni një gjuhë të dytë.

PL / SQL u krijua nga Oracle, për sistemin e tyre të menaxhimit të bazës së të dhënave, me qëllim që të mbyllet ky boshllëk. “PL” nënkupton “gjuhën procedurale”, dhe PL / SQL është një zgjatje – superset e SQL, e cila shton veçoritë e programimit procedural në gjuhë. Kjo përfshin konstruksione të gjuhës themelore të programimit si kushte ((nëse “deklarata”) dhe sythe, si dhe funksione, procedura, objekte, llojet dhe shkaqet.

Këto konstruksione gjuhësore, veçanërisht llojet e të dhënave dhe objektet, janë integruar në bazën e të dhënave Oracle në një mënyrë të pamundur kur qaseni në të nga një gjuhë tjetër. Përveç bërjes më të efektshme të kodit, kjo gjithashtu ndihmon në kapërcimin e mospërputhjes së impedancës objektive-relacionale – çfarë ndodh në kodin e aplikimit gjurmon ngushtë me atë që po ndodh në bazën e të dhënave.

Tutoriale PL / SQL

 • PL / SQL Tutorial nga Tutorials Point ofron një prezantim të qartë, metodik të gjuhës.
 • Përdorimi i Oracle PL / SQL është një përmbledhje e temës për studentët e shkencave kompjuterike në Stanford.
 • PLSQLTutorial është një uebfaqe e tërë e mbushur me mësime, nga fillestar deri te avancuar.
 • PL / SQL Tutorial për fillestarët është pikërisht ajo që tingëllon, me mësime individuale në dhjetëra tema PL / SQL.
 • Dita 1: Mësoni Bazat e PL / SQL është një përmbledhje e njëanshme e gjuhës, dhe kapitulli i parë i Sams Mësoni veten / PL / SQL në 21 ditë (2000), nga Gennick dhe Luers.
 • Oracle / PLSQL ofron një mësimdhënës si në gjuhën PL / SQL, ashtu edhe me sistemin e të dhënave Oracle.
 • Oraclecoach ka një seri mësimore video me 34 pjesë në PL / SQL.

Burimet shtesë të mësimit

 • Faqja PL / SQL e Oracle ka një seksion “Fillimi” me lidhje me dhjetëra mësime dhe burime shtesë për përdorimin e PL / SQL.
 • Praktikisht i përsosur PL / SQL me Steven Feuerstein është një kanal në YouTube me dhjetëra mësime video në PL / SQL. Feuerstein gjithashtu shkruan një blog në PL / SQL.

Mjetet PL / SQL

 • Oracle SQL Developer është një mjedis i integruar i zhvillimit (IDE), i bërë nga Oracle, për të punuar me bazat e të dhënave të Oracle; ai përfshin mbështetje të integruar për të punuar me PL / SQL.
 • Zhvilluesi PL / SQL është një IDE tregtare për PL / SQL.
 • Suitë e zhvillimit të Toad për Oracle, nga Dell, është një grup mjetesh të integruara për zhvillimin e PL / SQL dhe punës me bazat e të dhënave Oracle.
 • PLEdit është një redaktor i lehtë PL / SQL, me një përpilues të integruar; Benthic Software, prodhuesi i PLEdit, ka disa mjete të tjera të dobishme për të punuar me bazat e të dhënave Oracle.
 • Log 4 PL / SQL është një kornizë për regjistrimin e kodit PL / SQL.
 • PLPDF ju lejon të shkruani me lehtësi pyetje në PL / SQL dhe të gjeneroni direkt raporte PDF.
 • PLDoc është një mjet, i ngjashëm me Javadoc, që ju lejon të ndërtoni dokumente direkt nga komentet e formuara posaçërisht në kodin PL / SQL.
 • TOra është një alternative me burim të hapur për Toad Development Suite ose Oracle SQL Developer; ajo punon me një numër të sistemeve të të dhënave relacionale, por ka mjete të posaçme për të punuar me PL / SQL.

Komuniteti dhe mësimi i vazhdueshëm

 • Komuniteti Oracle ka një seksion kushtuar SQL dhe PL / SQL.
 • Forumi OraFAQ gjithashtu ka një seksion PL / SQL.

Librat në PL / SQL

 • Programimi Oracle PL / SQL (2014), nga Feuerstein dhe Pribyl, është udhëzuesi përfundimtar i gjuhës, i bashkë-shkruar nga eksperti PL / SQL, dhe pritësi i praktikës perfekte PL / SQL, Steven Feuerstein; dhe mos harro librat e shoqëruesve:
  • Praktikat më të mira të Oracle PL / SQL (2007), nga Steven Feuerstein;
  • Oracle PL / SQL Language Pocket Reference (2007), nga Feuerstein, Pribyl dhe Dawes.
 • Baza e të dhënave Oracle 12c PL / SQL Programimi (2014), nga Michael McLaughlin, është një publikim zyrtar i Oracle Press, dhe përfaqëson një lloj “mendimi ortodoks” për gjuhën dhe bazën e të dhënave; ajo vulë miratimi, e kombinuar me faktin se është jashtëzakonisht e mirëorganizuar dhe jashtëzakonisht e qartë, e bën këtë libër një burim thelbësor.
 • Orach SQL të Murach dhe PL / SQL për Zhvilluesit (2014), nga Joel Murach, ofron një përmbledhje të shkëlqyeshme të gjuhës, në stilin e nënshkrimit të Murach, me dy rryma, duke vendosur përmbajtje dhe skicë në faqet përballuese, në mënyrë që të mund ta përdorni me lehtësi librin për referencë dhe rishikimi.
 • Oracle PL / SQL For Dummies (2006), nga Rosenblum dhe Dorsey – “mashtruesit” është një term relativ, pasi ky është ende një libër shumë teknik, dhe një mani “e vërtetë” nuk do të dilte shumë prej saj; prapëseprapë, stili i thjeshtë i librave dhe shpjegimet hap pas hapi janë një ndihmë e shkëlqyeshme, veçanërisht për njerëzit pa shumë përvojë paraprake të bazës së të dhënave.
 • Oracle PL / SQL nga Shembulli (2008), nga Rosenzweig dhe Rakhimov, është një libër shoqërues i shkëlqyeshëm për cilindo nga librat e tjerë që mbulon bazat e gjuhës; ai përmban një seri ushtrimesh dhe shembuj që mund të përdorni për të zgjeruar ose provuar aftësitë tuaja PL / SQL.

Librat e Avancuar PL / SQL

Pasi të keni punuar përmes një ose më shumë librave hyrës më sipër, mund të dëshironi të kaloni në tema më të përparuara. Oracle Database 12c PL / SQL Advanced Advanced Technologies Techniques (2014), nga McLaughlin dhe Harper, është një tjetër titull zyrtar i Oracle Press, i shkruar nga autori i librit hyrës. Ju gjithashtu mund të dëshironi të shikoni Oracle Database 12c Referenca e plotë (2013), nga Bryla dhe Loney. Më në fund, Praktikat e Ekspertëve PL / SQL: për Oracle Developers and DBAs (2011), nga Rosenblum et al, siguron mençurinë e mbledhur të 15 bashkautorëve ekspertë.

A duhet të mësoj PL / SQL?

Kjo varet nga trajektorja juaj e karrierës.

PL / SQL është një gjuhë shumë specifike. Përdoret vetëm në një kontekst: bazën e të dhënave Oracle. Oracle është një sistem i të dhënave pronësore, i përdorur kryesisht nga ndërmarrjet e mëdha.

Pra, nëse ju jeni një zhvillues i bazës së të dhënave ose DBA i cili punon (ose dëshiron të punojë) në ndërmarrje të mëdha, atëherë PL / SQL do të jetë një aftësi shumë e dobishme.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Burimet SQL: burimi ynë i përgjithshëm SQL që është thelbësor për të gjithë zhvilluesit e bazës së të dhënave relacionale.
 • Hyrje në ADO.NET: mësoni gjithçka rreth këtij sistemi për të përdorur çdo bazë të dhënash fare brenda kornizës. NET.
 • Paraqitja dhe burimet e PHP: mësoni për një gjuhë të shkëlqyeshme për të punuar me bazat e të dhënave të tjera si MySQL dhe PostgreSQL.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Nëse do të krijoni aplikacione të drejtuara nga baza e të dhënave, ka të ngjarë të keni për t’i pritur diku. Shikoni Udhëzuesin tonë Ultimate për Web Hosting. Ai do të shpjegojë gjithçka që duhet të dini në mënyrë që të bëni një zgjedhje të informuar.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting
Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map