Mësoni MySQL: Mbreti i të Dhënave me burim të hapur

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


MySQL (shqiptuar My S-Q-L) është një bazë e të dhënave relacionale me burim të hapur. Shtë falas, dhe shumica e ofruesve të mbajtjes së uebit e përfshijnë atë në paketat e tyre më themelore. Të dyja këto fakte kanë ndihmuar në çimentimin e popullaritetit të saj në mesin e amatorëve dhe profesionistëve në internet ashtu.

Nëse keni vetëm kohë për të mësuar në lidhje me një bazë të dhënash, MySQL është një bast i sigurt. Designedshtë krijuar për tu përdorur me lehtësi, dhe shkallëzueshmëria dhe fleksibiliteti i tij e bëjnë atë të përshtatshme për çdo aplikim. Baza e saj masive e përdoruesve është pjesërisht falë përdorimit të tij në shumë aplikacione të njohura në internet, përfshirë WordPress, Drupal dhe shumë mjete të tjera me burim të hapur CMS.

Një histori e shkurtër e MySQL

MySQL u zhvillua në mesin e viteve 1990 për të marrë rreth kufizimeve të shpejtësisë së një baze të dhënash tjetër, mSQL. Ekipi i zhvillimit ruajti një shkallë të pajtueshmërisë midis mSQL dhe MySQL, në mënyrë që kodi të mund të portohej midis të dyve. Fillimisht, MySQL fitoi tërheqje sepse ishte integruar fort me PHP 3, gjë që e bëri MySQL një zgjedhje logjike për aplikacione dinamike në internet.

MySQL mund të instalohet në një shumëllojshmëri të sistemeve operative dhe platformave, dhe për shkak se është burim i hapur, zakonisht ofrohet si një tipar standard i paketave të mbajtjes në internet, që do të thotë se është tepër i arritshëm për të porsaardhurit dhe zhvilluesit me përvojë njësoj.

Kompania pas MySQL u shit në Sun Microsystems në 2008 në një marrëveshje prej 1 miliardë dollarësh, pas një oferte të dështuar të blerjes nga Oracle në 2006. Dy vjet më vonë, Dielli u ble nga Oracle, i cili më në fund i dha kontrollit Oracle të MySQL. Kjo gjoja ishte në kundërshtim me marrëveshjen origjinale me Sun, e cila ishte që Oracle kurrë nuk do të merrte kontrollin e produktit.

MySQL është emëruar pas My Widenius, vajzës së një prej themeluesve të MySQL, zhvilluesit finlandez Michael “Monty” Widenius. Widenius raportohet se nuk është i kënaqur me evolucionin e bazës së të dhënave që kur Oracle e mori përsipër; 9.2.1.1 është versioni i fundit jo-Oracle. Widenius është përqendruar gjithashtu në promovimin e bazës së të dhënave të tij të forcuar, MariaDB, në konkurrencë me MySQL. Ai u largua nga Dielli para se marrëveshja e Oracle të ishte e plotë.

Si funksionon MySQL

MySQL është instaluar shpesh si pjesë e pirgut LAMP, ose rafte XAMPP nëse nuk jeni i lidhur me Linux. Shtë e pamundur të themi se sa faqe në internet varen nga MySQL, por ne mund të supozojmë me siguri se është disenjuar shumë, pasi punon në kaq shumë platforma të ndryshme.

Baza e të dhënave lejon përdoruesit të manipulojnë të dhënat duke përdorur gjuhë të strukturuar të pyetjeve (SQL). Të dhënat ruhen në tabela dhe brenda tabelave, ato ruhen në rreshta. Përdoruesit mund të zgjedhin nga një gamë e motorëve për të përpunuar të dhënat; MyISAM është parazgjedhur. MySQL është përdorur me sukses për të menaxhuar më shumë se 50 milion regjistrime në një bazë të dhënash.

Përdoruesit e MySQL mund të shtojnë të dhëna në bazën e të dhënave të tyre, ta marrin atë, ta fshijnë atë dhe ta redaktojnë. Ata mund të lidhen drejtpërdrejt me bazën e të dhënave për të punuar me të, ose të përdorin një gjuhë skriptimi si PHP. Lloje të ndryshme të të dhënave brenda bazës së të dhënave lejojnë përdoruesit të kufizojnë dhe vërtetojnë të dhënat brenda secilës rresht.

Shumica e hostëve në internet ofrojnë phpMyAdmin së bashku me MySQL. Ky është një mjet i dobishëm me bazë në internet që ju lejon të shikoni të dhënat tuaja në një format të thjeshtë, i cili mund t’ju ndihmojë të vizualizoni tabelat dhe rreshtat, dhe të kuptoni llojet e të dhënave në më shumë detaje.

Farë është një bazë e të dhënave relacionale?

Një bazë e të dhënave relacionale është krijuar për të kuptuar marrëdhëniet midis të dhënave të ndryshme. E bën këtë duke përdorur çelësat.

Do tabelë në një bazë të dhënash MySQL ka një çelës kryesor, i cili është një identifikues unik për secilën rekord. Do rekord mund të ketë vetëm një çelës kryesor, dhe nuk mund të jetë bosh (nul). Për shembull, në një bazë të dhënash të punonjësve, ne mund të përdorim numrin e Sigurimeve Shoqërore të secilit person si një referencë unike për të dhënat e tyre.

Do tabelë në bazën e të dhënave mund të referojë çelësat në tabelat e tjera në mënyrë që të krijojë një marrëdhënie midis grupeve të ndryshme të të dhënave.

Burimet e MySQL

Uebi është duke pasur informacione, ndihmë dhe mjete falas nga MySQL. Një kërkim i shpejtë në internet duhet të paraqesë pothuajse çdo burim për të cilin mund të mendoni. Për të filluar, ne kemi mbledhur disa nga burimet, lidhjet dhe udhëzuesit tanë të preferuar.

Tutorials

 • TutorialsPoint Mësoni MySQL: ndërsa këtij tutoriali i mungon tërheqja vizuale, ai përmban mësime gjithëpërfshirëse të MySQL që shkojnë përsëri në bazat. Disa njohuri për PHP janë të dobishme.
 • MySQL për fillestarët Absolutë: një tutorial me një faqe që do t’ju ecë nëpër instalime dhe komanda themelore.
 • Tutorial SQL në W3Schools: mësimi i disa deklaratave themelore do t’ju ndihmojë të kuptoni se si të merrni në pyetje bazën e të dhënave tuaja MySQL. W3Schools është një nga faqet e internetit më autoritare kur bëhet fjalë për zhvillimin dhe kodimin e faqes në internet.
 • MySQL me Shembull për fillestarët: nëse e dini se si të kodoni, por nuk jeni i ri në MySQL, ky mësimdhënie është hedhur në nivelin tuaj. Mësoni se si funksionon MySQL duke ndjekur shembuj.
 • TizTag PHP / MySQL Tutorial: përsëri, mbase jo udhëzuesi më i arritshëm për sa i përket paraqitjes, por ky udhëzues do t’ju ndihmojë të mësoni PHP së bashku me MySQL. Nëse keni ndërmend të shkoni direkt në zhvillimin e uebit, provojeni.
 • PHP dhe MySQL Tutorial: shpejtoni në bazat dhe punoni drejt kodimit më të përparuar. Ajo përparon shumë shpejt nga përbërësit themelorë të deklaratave SQL deri në abstraksionin e bazës së të dhënave, bashkohet dhe këshilla të praktikës së mirë për hartimin efikas të bazës së të dhënave.
 • Mësoni MySQL: një udhëzues shumë themelor hyrës nga About.com, i cili do t’ju njohë me SQL dhe bazat e bazave të të dhënave relacionale. Një udhëzues i dobishëm për të ardhurit në SQL dhe teknologjitë e bazës së të dhënave.
 • SQL Tutorial për injeksion: kur nuk jeni i ri për kodimin, është thelbësore që të mësoni se si të shmangni një sulm injeksion SQL që mund të zbulojë përmbajtjen e bazës së të dhënave tuaja, ose të rezultojë në fshirjen e të dhënave dhe korrupsionin. Ky udhëzues siguron informacione mbi sfondin dhe shkuljet që mund të përdorni në kodin tuaj për ta mbrojtur atë nga hakerat.
 • Tutorial për PHP Android / MySQL: pasi të jeni të armatosur me bazat e MySQL, mund të mësoni se si të ndërtoni funksionimin e bazës së të dhënave në një aplikacion Android me këtë udhëzues.

Videos

 • 95% e asaj që do të duhet të dini rreth MySQL: kjo video vjen për pak më shumë se 40 minuta, megjithëse po tregon moshën e saj. Sidoqoftë, shumica e hapave janë të dobishëm dhe udhëzuesi është i plotë.
 • Kurs Falas Udemy MySQL: marr bazat me këtë kurs falas video 10.5 orë nga Udemy.
 • Bazat e SQL: kjo video pretendon se do t’ju ofrojë një njohuri të mirë pune të SQL në vetëm një orë.
 • Krijoni një bazë të dhënash dhe tabela në phpMyAdmin: një vështrim në disa komanda të zakonshme në phpMyAdmin, një ndërfaqe MySQL me bazë në internet.
 • Mësoni SQL dhe MySQL në 3 orë: kjo lëndë kërkon një tarifë të vogël në front, por premton të mësojë bazat në një pasdite. Ky është një kurs tjetër nga Udemy.
 • Injeksioni SQL shpjegohet: Videoja e 7Safe ecën nëpër bazat e sulmeve të injeksionit SQL. Edhe pse nuk ka asnjë narracion, kjo është video e shkëlqyeshme për koduesit e rinj që sapo kanë filluar të bashkojnë skriptet e tyre, pasi shpjegon procesin e një sulmi në terma të laikëve.

Dokumentet e referencës

 • Dokumentacioni Zyrtar MySQL: për informacion përfundimtar, merrni ndihmë këtu. Sigurohuni që të zgjidhni manualin e duhur të referencës për versionin tuaj të MySQL.
 • PHP dhe MySQL Për Dummies – Sheet e mashtrimeve: me këtë tabelë me një faqe, ju mund t’i kujtoni shpejt vetes sintaksën e saktë ndërsa kodoni. Ky është një ekstrakt i dobishëm nga libri me të njëjtin emër.
 • Manuali i Referencës i MySQL Workbench: merrni udhëzuesin për mjetin falas të hartimit të bazës së të dhënave nga faqja e internetit e Oracle. Qasuni në internet, ose shkarkoni atë në format PDF për përdorim offline ose ebook.
 • Dokumentacioni PhpMyAdmin: phpMyAdmin shpesh ofrohet si pjesë e një pakete web hosting, së bashku me MySQL. Mësoni si të përdorni këtë mjet miqësor dhe të fuqishëm të bazuar në ueb për të administruar bazat e të dhënave tuaja, të rishikoni informacionin brenda tyre dhe të ndryshoni cilësimet e MySQL.
 • SQL bashkohet me faqet e mashtrimeve: një referencë e shkëlqyeshme vizuale që përdor grafikët e byrekëve për të mësuar parimet e bashkimeve. Shënojeni këtë burim të dobishëm dhe sigurohuni që kodi juaj të jetë efektiv dhe i saktë.
 • Sheets mashtruese të MySQL: një referencë e shpejtë për komandat më të zakonshme SQL me të cilat ka të ngjarë të hasni. Ndërsa paraqitja nuk është më e madhja, ka shumë për të mësuar.

Tools

 • MySQL Workbench: mjedisi zyrtar grafik për MySQL që ju lejon të hartoni dhe menaxhoni bazat e të dhënave tuaja.
 • Sequel Pro: menaxhoni bazat e të dhënave tuaja MySQL në Mac ose Serverin tuaj Mac. Ai përfshin një redaktues të pyetjeve SQL, paraqitjen e skedave, menaxhimin e përdoruesit dhe më shumë.
 • Webmin: një menaxher MySQL me bazë në internet që shërben si një alternative për phpMyAdmin.
 • HeidiSQL: bashkëveproni me bazat e të dhënave tuaja MySQL, MS SQL dhe PostgreSQL në një mjet të përshtatshëm. Mund të instalohet vendas në Windows, ose në Linux ose Mac përmes Wine.
 • Navicat: një mjet GUI që synon përdoruesit e ndërmarrjeve, megjithëse pretendon se është po aq i dobishëm për fillestarët e MySQL. Navicat është gjithashtu i pajtueshëm me kushëririn e MySQL, MariaDB.

Shoferë dhe biblioteka

 • Lidhësit MySQL: shikoni një listë të drejtuesve zyrtarë dhe të kontribuar nga përdoruesit për gjuhë të ndryshme, përfshirë Perl, Ruby dhe Python.
 • MySQL PHP Drivers – Përmbledhje: mësoni rreth shoferëve të ndryshëm PHP në manualin zyrtar PHP.

komunitetet

 • Forumi Zyrtar MySQL: ky forum ofron mbështetje, diskutim dhe njoftime zyrtare të produkteve – drejtpërdrejt nga ekipi i zhvillimit.
 • MySQL në DBForums: një komunitet i vogël i zhvilluesve që ndihmojnë njëri-tjetrin me problemet e MySQL. Temat postohen në një format pyetje dhe përgjigje.
 • Pyetjet e fundit të MySQL mbi StackExchange: shqyrtoni përgjigjet e ekspertëve dhe diskutimin e komunitetit për përdorimin e MySQL. Kjo faqe tregon diskutimet më të fundit që janë etiketuar “MySQL”.

Librat

 • PHP & MySQL in Easy Steps (2012) nga Mike McGrath: një prezantim i mirë i përgjithshëm për newbies të plotë në një pikë çmimi të lirë. Nëse jeni plotësisht i ri në bazat e të dhënave relacionale, SQL dhe PHP, ky libër do të mbështesë mësimin tuaj.
 • SQL Hacks: Këshilla dhe mjete për gërmimin në të dhënat tuaja (2006) nga Cumming dhe Russell: një udhëzues i përparuar SQL për administratorët me përvojë të bazës së të dhënave.
 • Hackish PHP Pranks and Tricks (2006) nga Michael Flenov: ky libër dhe CD-ROM ju eksperimentojnë me PHP për të prodhuar një kod më të efektshëm dhe më të sigurt. Në dispozicion në Librat Google si një eBook për një etiketë çmimesh të përballueshme.
 • MySQL Cookbook (2014) nga Paul DuBois: ky referencë e madhe ofron zgjidhje të shpejta për një sërë problemesh sfiduese të kodimit. Ricikloni kodin dhe zhvilloni ndryshimet tuaja.
 • Biblioteka e Zhvilluesit e MySQL (2013) nga Paul DuBois: mësoni se si të administroni dhe menaxhoni MySQL në nivelin e ekspertëve me këtë libër të madh burimesh.
 • MySQL në një Nutshell (2008) nga Russell JT Dyer: një udhëzues i dobishëm i shpejtë për MySQL që dyfishohet si një burim tutorial për tema të caktuara.

Informacioni tjetër

 • Historia e MySQL AB: një afat kohor i plotë nga Dries Buytaert, që përfshin lindjen, rritjen dhe blerjen eventuale të kompanisë prapa MySQL. Kjo histori interesante shkon nga 1995 deri në ditët e sotme, përmes blerjes nga Sun, dhe blerjen pasuese të Diellit nga Oracle.
 • Uebfaqja Oracle MySQL: Magazina e informacionit dhe shkarkimeve të markës Oracle në MySQL.
 • Planet MySQL: një informacion i pasur dhe këshilla të përparuara për përdorim nga vetë zhvilluesit e MySQL.
 • 10 Arsyet për të Migruar [Nga MySQL] tek MariaDB: mësoni rreth argumenteve për lënien pas MySQL dhe lëvizjen drejt pasardhësit të saj, MariaDB.
 • Michael Widenius në Twitter
 • Certifikimi i MySQL: mësoni se si të bëheni një profesionist i çertifikuar në administrimin ose zhvillimin e bazës së të dhënave MySQL.

përmbledhje

MySQL është një teknologji gjithëpërfshirëse e të dhënave, e cila është e lehtë për t’u përdorur dhe megjithatë tepër e fuqishme. Compatibleshtë kompatibil me një gamë të gjerë sistemesh operative, dhe thelbësore për mijëra skriptet dhe aplikacionet.

Nëse jeni duke mësuar të kodoni, ose po planifikoni të hyni në hartimin e faqes në internet, të mësuarit rreth MySQL dhe SQL është një bast i sigurt. Edhe nëse nuk planifikoni të hyni ende në SQL komplekse, të dini se si të tërheqni dhe shtyni të dhënat do të jetë një ndihmë e jashtëzakonshme kur mësoni bazat e bazave të të dhënave relacionale, dhe ato parime mund të zbatohen në bazat e të dhënave të tjera pasi njohuritë tuaja përmirësohen.

Ka një sasi të madhe informacioni dhe mbështetje falas në internet, dhe përkundër polemikave mbi blerjen e saj, MySQL duket se është një preferuar i qëndrueshëm në paketën e mjeteve të zhvilluesit të internetit.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Burimet SQL: burimi ynë i përgjithshëm SQL që është thelbësor për të gjithë zhvilluesit e bazës së të dhënave relacionale.
 • Hyrje në ADO.NET: mësoni gjithçka rreth këtij sistemi për të përdorur çdo bazë të dhënash fare brenda kornizës. NET.
 • Hyrje PHP dhe Burimet: filloni të mësoni gjuhën më të popullarizuar të kodimit nga ana e serverit.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Nëse do të krijoni aplikacione të drejtuara nga baza e të dhënave, do t’ju duhet që t’i strehoni ato diku. Shikoni Udhëzuesin tonë Ultimate për Web Hosting. Ai do të shpjegojë gjithçka që duhet të dini në mënyrë që të bëni një zgjedhje të informuar.

Udhëzues Ultimate për Web Hosting
Udhëzues Ultimate për Web Hosting

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map