Mësoni GNUstep: Alternativa falas për Platformën e Zhvillimit NextSTEP

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


GNUstep është një platformë aplikacioni falas dhe me burim të hapur, e cila është shumë e ngjashme me platformën Cocoa të Apple, dhe ka origjinë në të njëjtën linjë të produkteve. GNUstep në të vërtetë predikon Kakaon, por për shkak të popullaritetit të Kakaos, GNUstep vepron si një lloj kloni me burim të hapur.

Historia e GNUstep

Pasi Steve Jobs u largua nga Apple, kompania e tij e re, NeXT Computers, zhvilloi një platformë të re aplikimi dhe zhvillimi (si dhe një sistem të ri operativ në themel të tij).

Kjo është shkruar në Objective-C, një superset i orientuar nga objekti i C i cili NeXT licencoi nga StepStone, një kompani e themeluar nga krijuesit e gjuhës.

Kjo platformë aplikacioni dhe zhvillimi, e quajtur NeXTSTEP, përfundimisht çoi në zhvillimin e Kakaos dhe GNUstep të Apple. Kjo rrugë nga produkti i NeXT në GNUstep zgjat disa vjet dhe përfshin disa histori të lidhura.

Objektivi-C bëhet një gjuhë e lirë

Për shkak se Objektivi-C u përpunua në kodin C, dhe pastaj u përpilua si C, ai u mbështet në një përpilues C. Në mënyrë që Objektivi C të jetë i disponueshëm për zhvilluesit në platformat Unix me një minimum të sherrjes së zhvilluesit, preprocesuesi Objektiv-C i nevojshëm për t’u lidhur me GCC, GNU C Compiler.

Pas disa planeve fillestare për të mbajtur gjuhën e pronarit ndërsa ende integronte GCC, Richard Stallman i GNU vendosi që gjuha do të duhet të licencohet GPL. StepStone u pajtua, dhe Objektivi-C u bë një gjuhë e lirë.

Sidoqoftë, koha e funksionimit që e bëri të dobishëm Objektivin-C, u mbajt prapa dhe mbeti e pronarit. Disa zhvillues të ndryshëm punuan në zëvendësimet e burimit të hapur për kohën e ekzekutimit të Objektivit-C, dhe ai aktualisht në përdorim është zhvilluar në 1993 nga Kresten Krab Thorup.

Implementime falas të NeXTSTEP

Në vitin 1991 Paul Kunz, një zhvillues në Stanford Linear Accelerator Center, donte të ishte në gjendje të drejtonte HippoDraw – softuer i shkruar për platformën NeXTSTEP – në një tjetër platformë.

Në vend që të dërgonte vetë aplikacionin, ai zhvilloi një bibliotekë objektesh që imitoi API-në e ndërfaqes së përdoruesit të NeXTSTEP. Kjo i lejoi atij të ekzekutonte HippoDraw pa ndryshuar një linjë të vetme të kodit në vetë aplikacionin.

Në vitin 1993, Andrew McCallum lëshoi ​​Bibliotekën Mbledhëse për GNU Objective-C, e cila imitoi një seri të bibliotekave kryesore të objektit NeXTSTEP.

NeXTSTEP Bëhuni HAPUR

Në 1993, NeXT filloi të bashkëpunonte me Sun Microsystems për të krijuar një version të “shtresës së lartë” të platformës NeXTSTEP (ndërfaqja e përdoruesit dhe API e programimit) që do të ishte në përputhje me sistemin e tyre operativ Solaris.

Natyrisht, shumica e kësaj pune përfshinin zhveshjen e pjesëve të NeXTSTEP që ishin integruar fort në harduer dhe sistemin operativ.

Kishte gjithashtu një përsosje dhe ridizajnim të API-së të zhvillimit të platformës, duke e futur atë në “kornizat” e përcaktuara mirë.

Kjo punë çoi në nxjerrjen e standardit OpenStep (i cili ishte një specifikim i hapur, i disponueshëm për publikun) dhe zhvillimi i platformës OPENSTEP (e cila ishte një zbatim pronësor i OpenStep).

OPENSTEP zëvendësoi NeXTSTEP, dhe është versioni i parë në këtë linjë të produktit që padyshim që është i pranueshëm si një pararendës i Kakaos dhe GNUstep.

Ky ishte versioni që prezantoi kornizat thelbësore të Foundation dhe AppKit, si dhe familjen e klasave me prefiks të NS.

OpenStep merr një Zbatim GNU

Pasi u publikua standardi OpenStep, Andrew McCallum, Paul Kunz, dhe të tjerët në GNU rishkruan bibliotekat e tyre Objektivi-C për të përputhur me standardin.

Përpjekja ishte, natyrisht, e quajtur “GNUstep” – emri tashmë ishte sugjeruar joformal që në vitin 1991, kur disa shpresuan që NeXT t’i jepte gjithë projektin Fondacionit të Softuerit të Lirë.

Gjatë disa viteve të ardhshme, projekti u zgjerua për t’u bërë një implementim plotësisht i pajtueshëm, falas dhe me burim të hapur të standardit OpenStep. Versioni i parë për të zbatuar plotësisht specifikimet erdhi në 1998, dhe lëshimi zyrtar 1.0.0 ishte në 2001.

Kakao: Hapi tjetër për OPENSTEP

Apple bleu NeXT Computer dhe rimarri Steve Jobs, në 1996. Platforma OPENSTEP u integrua në sistemin e ri operativ Mac dhe u quajt Kakao.

Kakaoja ka ndryshuar shumë në dekadat që ndërhyn, veçanërisht kur Mac u transferua në OS X nga Mac OS, dhe Kakaoja u zgjerua për të përfshirë Cocoa Touch për iOS.

Kur Kakaoja u largua nga specifikimet e OpenStep, GNUstep u largua gjithashtu prej tij. Zhvilluesit e saj tani e konsiderojnë atë thjesht një zbatim të Kakaos, me vetëm lidhje historike me OpenStep.

GNUstep Sot

GNUstep është një implementim i lirë dhe me burim të hapur Kakao. Megjithëse mbetet pak pas Kakaos, qëllimi i ekipit zhvillimor është që GNUstep të mbahet në sinkron me Kakaon sa më shumë që të jetë e mundur.

Cila është Pika?

Kakaoja është një platformë e aplikimit të pronarit, e lidhur ngushtë me sistemet Mac OS X dhe iOS. Pse dikush do të dëshirojë të ketë një version me burim të hapur për këtë? Pse GNUstep vazhdon të ekzistojë?

Një nga arsyet më të mëdha për këtë është se bën të mundur që një zhvillues i aplikacionit të hartojë për OS X ose iOS. Nga atje, mund ta transferoni aplikacionin në Unix, Linux, Windows, BSD dhe Solaris. Kështu, GNUstep ju siguron një mjedis zhvillimi ndër-platformë.

Kjo ju jep shumë përparësi të Makinës Virtuale Java ose Flash. Por ka shumë më pak se lart. Për më tepër, disa argumentojnë se krijon një arkitekturë më të mirë të përgjithshme.

Gjithashtu ka shumë kuptim për të synuar zhvillimin fillestar në Kakao. Kjo është për shkak se ju merreni me kërkesat shpesh të vështira të App Store menjëherë. Atëherë mund të transferoheni lehtësisht në mjediset e tjera.

Për më tepër, shumë zhvillues thjesht pëlqejnë platformën. Apple ka futur shumë mendime dhe punë në hartimin e Kakaos, dhe shumë njerëz që zhvillohen për mjediset Linux dhe Unix si të kenë platformën në dispozicion për ndërtimin e aplikacioneve të reja.

GNUstep gjithashtu mund të futet në një shpërndarje të sistemit operativ, duke e integruar fort atë në mënyrën që Apple integron kakaon. Nuk ka pse të përdoret në këtë mënyrë, por mundet. Kur integrohet si kjo, GNUstep mund të përdoret për të fuqizuar mjedisin e desktopit.

Gjuhët për zhvillim

Gjuha kryesore e zhvillimit për GNUstep është Objektivi-C. Vetë GNUstep është shkruar në Objektivin-C, siç janë shumica e aplikacioneve. Shtë e mundur të ekzekutoni kodin e shkruar në një pjesë të gjuhëve të tjera (veçanërisht Java dhe Ruby), por Objektivi-C është me të vërtetë ngjarja kryesore ().

Ndërsa për këtë shkrim, GNUstep nuk mbështet gjuhën e re të programimit Swift të Apple. Apple lëshoi ​​gjuhën si burim të hapur shumë kohët e fundit, dhe GNUstep synon ta mbështesë atë sa më shpejt të jetë e mundur.

Burimet GNUstep

 • Faqja zyrtare e GNUstep.

 • Mësimi dhe Referenca

  • Mini tutoriale për programimin e GNUstep

  • Tutorial GNUstep

  • Wiki GNUstep

  • Biblioteka GNUstep

  • Heron’s Perch: blog popullor, i drejtuar nga mirëmbajtësi kryesor i GNUstep

  • Video: Objektivi-C në Windows 7 duke përdorur GNUstep.

 • Tools

  • Étoilé: një mjedis desktop ndër-platformë i ndërtuar në GNUstep

  • Projekti i Aplikimit GNUstep: mjete për të përmirësuar përvojën tuaj në hapësirën e punës GNUstep.

përmbledhje

GNUstep ofron një platformë të shkëlqyeshme zhvillimi për koduesit që duan të krijojnë aplikacione në shumë platforma të ndryshme. Edhe pse ka një sasi të kufizuar informacioni mbi GNUstep, ju mund të mësoni shumë më tepër rreth tij duke kërkuar në Objektivin-C dhe Kakao.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues programesh, mësime dhe infografikë në lidhje me kodimin dhe burimet e zhvilluesit:

 • Burimet Objektiv-C: filloni dhe lëvizni në fusha të përparuara të programimit Objektiv-C.

 • Kakao dhe Cocoa Touch Hyrje: mësoni API të lidhur ngushtë për krijimin e aplikacioneve për Mac OS X dhe iOS.

 • Hyrje e shpejtë dhe burimet Swift: gjuha e re e krijuar posaçërisht në mendje me Kakao (dhe indirekt GNUstep).

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map