Menaxhimi i projektit? Mësoni ta bëni atë në mënyrë efektive

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Menaxhimi i projektit është një kompetencë kritike për çdo organizatë të suksesshme (PDF). Gjysma e dytë e shekullit XX pati një bum të madh në menaxhimin e projekteve si një disiplinë e studiuar. Një gamë e gjerë metodash dhe praktikash janë mbrojtur, nga ujëvara e komandës dhe kontrollit të Procesit të Unifikuar Racional (PDF) deri në shpejtësinë e madhe të Programimit Ekstrem.

Disa njerëz planifikojnë të bëhen menaxherë të projektit, por shumica në profesion u bënë menaxherë të projektit rastësisht. Shpesh, zhvilluesit, projektuesit ose dokumentuesit kalojnë në menaxhimin e projektit pasi bëhen më me përvojë, ose kur njihen aftësitë e tyre drejtuese. Shumë njerëz po bëjnë punën e menaxherëve të projektit, por nuk quhen zyrtarisht ashtu. Kështu që, shumë kryeministra fillojnë të menaxhojnë projektin e tyre të parë pa ndonjë trainim ose njohuri teorike rreth temës.

Për t’i ndihmuar menaxherët e projekteve të shpejtojnë sa më shpejt që të jetë e mundur, ne kemi mbledhur burimet më të mira për të mësuar se si të menaxhoni projektet, së bashku me mjetet më të njohura të menaxhimit të projektit, dhe burimet e tjera.

Tutoriale dhe Kurse te Menaxhimit te Projektit

 • Tutoriale mbi Konceptet e Menaxhimit të Projektit është një tërësi mësimesh nga Tutorials Point, duke dhënë një përmbledhje të nivelit të lartë të ideve dhe tendencave më të rëndësishme në menaxhimin modern të projektit.
 • Kursi Online për Menaxhimin e Projektit Online është një libër në internet me dymbëdhjetë kapituj që përshkon çdo fazë kryesore në menaxhimin e projektit.
 • Procesi i Planifikimit të Projektit është një shpjegim përmbledhës i hapave të ndërmarrë në një projekt të menaxhuar mirë.
 • Hyrje në Menaxhimin e Projektit përfshin historinë dhe aspektet më të rëndësishme të menaxhimit modern të projektit.
 • Hyrje në Menaxhimin e Projektit është një kurs vetjak për gjashtë javë nga Univeristy of Adelaide, i ofruar përmes edX. Ju mund të merrni kursin falas, ose të blini një certifikatë që verifikon përfundimin tuaj.
 • Menaxhimi i Projektit 101: Udhëzuesi i plotë për Agile, Kanban, Scrum dhe Beyond është një përmbledhje e detajuar e historisë së menaxhimit modern të projektit, së bashku me një krahasim të sistemeve dhe metodologjive më të njohura të menaxhimit të projektit.
 • Hyrje në Parimet dhe Praktikat e Menaxhimit të Projektit është një rrugë tre-kursesh në Coursera, krijuar nga Universiteti i Kalifornisë, programi Irvine Extension.

Burimet e mësimit shtesë dhe temat speciale

 • Mjetet e Menaxhimit të Projektit është një koleksion i mësimeve mbi metodat thelbësore të menaxhimit të projektit.
 • Udemy ka një numër kursesh për menaxhimin e projektit, duke përfshirë kurse të krijuara për të përgatitur PM për Certifikimin e PMP.
 • Lynda ka një gamë të gjerë kursesh për menaxhimin e projekteve, duke mbuluar gjithçka, nga metodologjia e shkathët deri në menaxhimin e projekteve ndërkombëtare.
 • Kryeministri Podcast është një podcast i popullarizuar i përqendruar në menaxhimin e projekteve, zhvillimin e karrierës, praktikat më të mira dhe temat e lidhura.
 • Blogu në CIO.com publikonte shpesh artikuj të shkëlqyeshëm për menaxhimin e projektit dhe tema të lidhura.
 • Projekti Smart është një blog lajmesh dhe informacioni dhe qendra e burimeve në internet për menaxherët e projektit.

Aplikime të dukshme për menaxhimin e projektit

Ka shumë aplikacione për menaxhimin e projektit, dhe më shumë që vijnë në treg çdo ditë. Këto janë të dukshme sepse ato janë veçanërisht të njohura, ose veçanërisht interesante.

 • Asana është një sistem fleksibël i menaxhimit të projektit i orientuar drejt detyrave që lejon përdoruesit të punojnë për organizata të shumta nga e njëjta hyrje. Asana është një nga sistemet më të njohura të SaaS PM tani, dhe është i përsosur për ekipe të shpërndara dhe punëtorë të pavarur. (WhoIsHostingKy ekip përdor Asana; na pëlqen shumë.)
 • Basecamp është një program shumë i popullarizuar, i lehtë për t’u përdorur i menaxhimit të projektit i përqendruar në bashkëpunimin në grup. Ekipi që qëndron pas zhvillimit të Basecamp është shpërndarë, i cili ka ndikuar në hartimin e softuerit, duke e bërë atë veçanërisht të përshtatshme për punë në distancë dhe ekipe të shpërndara, asinkron.
 • Trello është një aplikacion inovativ i menaxhimit të projektit me bazë karte që kap ndjenjën fleksibël të “Post-it Notes and Whiteboard” të planifikimit analog në një formë online.
 • Microsoft Project është aplikacioni kanonik i menaxhimit të projektit për ndërmarrjen. Për të marrë një kuptim se si funksionon MS Project, shikoni mënyrën e fillimit të një projekti në tutorialin e Microsoft Project.
 • Rastesishme është një aplikacion vizual i menaxhimit te projektit që e bën të thjeshtë varësinë nga detyra dhe analiza kritike e rrugës.
 • Mavenlink është një aplikim online i menaxhimit të projektit me planifikimin e burimeve dhe njohuri strategjike të menaxhimit.
 • Wrike është një sistem i menaxhimit të projekteve në internet me tipare tipike të “Ndërmarrjes” si skemat e Gantt dhe menaxhimi i ngarkesës së punës.
 • Vendi i Projektit është një mjet PM i përqendruar në Ndërmarrje në internet që përmban grafikët Gannt, bordet Kanban, menaxhimin e dokumenteve dhe veçori të tjera premium.
 • LiquidPlanner është një sistem online i menaxhimit të projektit i krijuar për ekipet e teknologjisë. Karakteristika më unike është mjetet e saj parashikuese për përdorim të lehtë, duke ju ndihmuar të kuptoni afatet më të mira dhe ato më të këqija të përfundimit të projektit.
 • Pivotal Tracker përqendrohet në metodat e shkathët.
 • Function Point është një sistem i menaxhimit të projektit i krijuar për agjencitë e reklamave dhe studiot e dizajnit.
 • Planio është një mjet i shkathët PM i dobishëm për Scrum, Kanban, ose XP.
 • Redbooth është një sistem i menaxhimit të projektit që mund të përdoret si një aplikacion SaaS ose i pritur në vend, duke përfshirë chat Video HD.
 • Projecturf është një hapësirë ​​bashkëpunimi në kohë reale dhe suitë e menaxhimit të projektit.
 • Paymo është një aplikim i menaxhimit të projektit për bizneset e vogla, me fletë orari të integruar dhe kontabilitet.
 • Puna ekipore është një grup i aplikacioneve që ofrojnë menaxhimin e projektit, shërbimin e ndihmës dhe aftësitë e bisedës në grup.
 • Podio është një sistem i menaxhimit të projektit që integrohet me shërbime të tjera si Google Drive dhe Dropbox, regjistron takime dhe biseda bisede, ju lejon të përcaktoni marrëdhënie komplekse midis projekteve dhe ka mjete të raportimit me porosi.
 • Dapulse është një aplikacion bashkëpunues për menaxhimin e projektit që inkurajon përdorimin me njohjen vizive të projekteve të përfunduara.
 • Blossom është një program menaxhimi i projektit softuer i krijuar për ekipe të shpërndara.
 • Matterhorn është një aplikim fleksibël për menaxhimin e projektit që lejon anëtarët e ekipit të rregullojnë mënyrën se si i shikojnë dhe vizualizojnë projektet e tyre.
 • Smartsheet është një sistem i menaxhimit të projektit bazuar në spreadsheet.

Komuniteti, Rrjeti dhe Zhvillimi Profesional

 • PMI Instituti i Menaxhimit të Projektit është organizata profesionale më e njohur për menaxhimin e projektit. Ata ofrojnë certifikimin e vlerësuar shumë PMP.
 • ProjectManagement.com është një blog, bibliotekë dhe rrjet për menaxherët e projektit, i drejtuar nga PMI.
 • IPMA është Shoqata Ndërkombëtare e Menaxhimit të Projekteve. Ata ofrojnë çertifikata, arsim, konferenca, rrjetëzim dhe burime të tjera për menaxherët e projektit.
 • Shoqata për Menaxhimin e Projektit është një organizatë profesionale me bazë në Mbretërinë e Bashkuar për menaxherët e projektit.

Librat mbi Menaxhimin e Projektit

Ka kaq shumë libra të mirë për menaxhimin e projektit, sa është e vështirë të dihet se çfarë duhet të përfshihet. Ne kemi bashkuar një listë të klasikëve thelbësorë, të preferuarat personale dhe titujve që ofrojnë një perspektivë unike.

 • 10 hapa drejt menaxhimit të suksesshëm të projektit (2007), nga Lou Russel, është një libër i lehtë për t’u lexuar, shumë praktik që parasheh një metodë të thjeshtë për menaxhimin e projektit që funksionon në çdo industri apo metodologji zhvillimi.
 • Udhëzuesi i Menaxhimit Absolut të Fillestarëve (2012), nga Greg Horine, është një prezantim i shkëlqyeshëm për shumë aspekte të menaxhimit të projektit, nga buxhetimi deri tek planifikimi deri tek mbajtja e punës në rrugën e duhur. Për më tepër, ka një përqëndrim në udhëheqjen, dhe jo vetëm në menaxhimin.
 • Menaxhimi i projektit Bare Bones: Whatfarë nuk mund të bësh (2006), nga Bob Lewis, është një libër i shkurtër i krijuar për njerëzit që duhet të bëjnë menaxhimin e projektit, si pjesë e një roli tjetër. Ky libër përfshin vetëm gjërat thelbësore – gjërat që nuk mund të bëni.
 • Making Things Happen: Mastering Management Project (2008), nga Scott Berkun, është një koleksion i vlerësuar në mënyrë kritike ese mbi teorinë dhe praktikën e menaxhimit të projektit.
 • Menaxhimi efektiv i projektit: Tradicional, i shkathët, ekstrem (2013), nga Robert K. Wysocki, është një vështrim autoritativ në tre paradigmat më të zakonshëm të menaxhimit të projektit, nga një praktikues i një kohe të gjatë. Ky libër përdoret shpesh në klasat e shkollave të biznesit për menaxhimin e projektit.
 • Menaxhimi interaktiv i projektit: Pixels, People, and Procesi (2012), nga Lyons dhe Wilker, është një vështrim qesharak, tërheqës dhe praktik i menaxhimit të projektit për mediat interaktive.
 • MBA e shpejtë përpara në menaxhimin e projektit (2015), nga Eric Verzuh, është një vështrim i thelluar i procesit, procedurave, mjeteve dhe teorisë së menaxhimit të projektit. Në vend që të promovojë një mënyrë të vetme të preferuar për të bërë menaxhimin e projektit, ky libër është menduar si një studim i fushës, si një mbështetje për studimin akademik të temës.
 • Një udhëzues për Organin e Njohurisë për Menaxhimin e Projektit (2009), nga Instituti i Menaxhimit të Projektit, kërkohet të lexohet për këdo që planifikon të marrë provimin profesional të menaxhimit të projektit nga PMI. Ai përmban të gjitha proceset standarde dhe terminologjitë që PMP-të pritet të dinë. Pak e thatë dhe teknike, por me të vërtetë duhet ta keni në raftin tuaj.
 • Menaxhimi i Projektit Për Dummies (2013), nga Stanley Portny, është një libër praktik në vete, por është veçanërisht i dobishëm si një shoqërues i Trupit të Njohurisë së Menaxhimit të Projektit. Ky libër ofron shpjegime të qarta, të ilustruara të koncepteve dhe termave kryesore, së bashku me këshilla praktike dhe studime informative të çështjeve.
 • Menaxhimi i Projektit të shkathët për Dummies (2012), nga Mark Layton, është një udhëzues i lehtë, por i thelluar, për metodologjinë e shkathët. Një vend i mirë për të filluar nëse jeni të interesuar në menaxhimin e projektit të shkathët, por me të vërtetë nuk dini se çfarë është akoma.
 • Menaxhimi i Projektit të shkathët: Krijimi i Produkteve Inovative (2009), nga Jim Highsmith, mbulon konceptet themelore të shkathët në kapitullin e parë, dhe pastaj vazhdon të zbatojë ato koncepte në studimet e rasteve dhe situatat praktike. Disa kapituj eksplorojnë se si metodat e shkathët manifestohen në secilën fazë të ciklit të jetës së zhvillimit të softuerit dhe si të aplikoni një kornizë të shkathët për një organizatë në tërësi.
 • Menaxhimi i Projektit Creative (2010), nga Michael Dobson, shkon përtej librave tipikë mbi metodologjitë e menaxhimit të projektit, duke shpjeguar se si të krijoni kreativitet dhe inovues në mënyrën e organizimit dhe ekzekutimit të një projekti.
 • Menaxhimi i Projektit të shkathët: Një Udhëzues për Arra dhe Bolts për Sucess (2015), nga Anthony C Mersino, përfshin metodat e shkathët, dhe gjithashtu “frymën” e Agile – ndjeshmërinë e vështirë për tu përshkruar që ekipe të mëdha të shkathëta kur afrohen projektet. Librat gjithashtu prekin se si metodat e shkathët mund të përdoren për projekte në softuer.
 • Menaxhimi i projektit i mprehtë: 12 Grackat e parashikueshme dhe të shmangshme Everydo fytyrë projekti (2007), nga Kimberly Wiefling, fillon atje ku shumica e librave të menaxhimit të projektit largohen – kur gjithçka fillon të shkojë keq. Autori supozon se projektet tuaja do të kenë probleme, pasi që të gjitha projektet i bëjnë, dhe më pas ofron mënyra praktike për të shmangur ato probleme, për të zbutur dëmet e tyre dhe për t’u marrë me problemet që nuk mund të shmangen.
 • Menaxhimi i Projektit për Menaxherin Jozyrtar të Projektit (2015), nga Kogon, Blakemore, dhe Wood është një libër për njerëzit me cilindo titull pune që e gjejnë veten duke marrë një rol jo zyrtar të menaxhimit të projektit.
 • Rolling Rocks Downhill: Si të Dërgoni Projektet Tuaja të softuerit në kohë, çdo herë (2014), nga Clarke Ching, është një libër biznesi i pazakontë – është në të vërtetë një roman. Frymëzuar nga romani klasik i biznesit, Eli Godratt, Qëllimi, ky libër ju jep një pamje “mbi supet” në jetën e një menaxheri të projektit i cili tashmë është prapa orarit kur njoftohet një synim i ri, pamundësisht i ngushtë. Rrëfimi ofron një mjet argëtues për të dhënë këshilla praktike mbi menaxhimin e projektit.
 • 101 Probleme të Menaxhimit të Projektit dhe Si t’i zgjidhni ato: Këshillat praktike për trajtimin e sfidave të projektit në botën reale (2010), nga Tom Kendrick PMP, është një koleksion i stilit “cookbook” të zgjidhjeve për çështje të zakonshme të hasura gjatë menaxhimit të projektit.
 • Menaxhimi i Projektit për Biznesin e Vogël: Një Qasje e Drejtuar nga Planifikimi deri në Përfundim (2011), nga Joseph Phillips, merret me një aspekt të menaxhimit të projektit përgjithësisht nën përfaqësimin në literaturë. Për shkak se menaxhimi i projektit si disiplinë e vet g u rrit në ndërmarrje të mëdha, shumë prej metodave dhe modeleve të mësuara në libra mbi këtë temë janë të rëndësishme vetëm për organizata shumë të mëdha. Ky libër përfshin çështjet me të cilat përballen organizatat më të vogla – për shembull, një anëtar i vetëm i ekipit që kryen role të shumta të projektit.
 • Ajo që duhet të dini për Menaxhimin e Projektit (2011), nga Fergus O’Connell, është një libër praktik që përqendrohet në aktivitetet dhe metodat aktuale të menaxhimit të projektit, në vend të teorive filozofike për të.
 • Scrum thelbësor: Një Udhëzues Praktik për Procesin e Agile më Popullor (2012), nga Kenneth S. Rubin, është një nga librat më të qartë dhe më bindës në procesin e Scrum. Shtë një libër i shkëlqyeshëm për të kuptuar se si ta bëjmë Scrum-in si duhet, dhe gjithashtu për të ndihmuar të bindni menaxhimin e vlerës së ndjekjes së procesit në tërësi.
 • Muaji Miti Miti: Ese mbi Inxhinierinë e Programeve (1975), nga Fred Brooks, është libri klasik për menaxhimin e projektit softuer – dhe lexim argëtues për këdo në industri.

përmbledhje

Menaxhimi i projektit është një temë komplekse – arti pjesë, shkenca pjesë, politikë pjesë, teknologji pjesë. Shpresojmë që këto mësime dhe burime do t’ju ndihmojnë të zvogëloni kompleksitetin dhe të zhvilloni aftësitë tuaja si menaxher i projektit.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me kodimin dhe zhvillimin:

 • Paraqitja dhe burimet e MantisBT: mësoni gjithçka rreth këtij programi popullor të ndjekjes së gabimeve.
 • Ubuntu Primer: filloni me shpërndarjen popullore Linux – një bazë e shkëlqyeshme për çdo lloj zhvillimi.
 • DotProject Hyrje: mësoni për njërën nga aplikacionet më të njohura për menaxhimin e projektit.

A e mbijeton interneti Fundin e Botës?

Farë do të bënte një katastrofë e madhe në internet? Shikoni infografin tonë, A do të mbijetojë Interneti Fundin e Botës?.

A do të mbijetonte Interneti Fundi i Botës?
A e mbijeton interneti Fundin e Botës?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map