Literatura dixhitale: Si studentët mund të mësojnë teknologjitë e fundit

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Shkathtësia dixhitale është aftësia për të përdorur teknologjinë dixhitale për të krijuar ose analizuar informacionin. Studentët e të gjitha moshave duhet të zhvillojnë aftësi dixhitale të shkrim-leximit për sukses në kolegj dhe në punë, kështu që mësuesit po përdorin një sërë mjetesh për të sjellë teknologjinë në klasë.

Nga cicërimi i ngjarjeve historike, deri tek bloget në lidhje me eksperimentet shkencore, ka shumë mundësi që arsimtarët të prezantojnë teknologji të re dhe ta bëjnë argëtuese për studentët të mësojnë aftësitë e nevojshme..

Ky udhëzues prezanton një numër vendesh ku arsimtarët mund të gjejnë burimet e nevojshme për të dhënë mësim shkrim dixhital krahas lëndës lëndore.

Në fund të këtij udhëzuesi, arsimtarët jo vetëm që do të dinë se ku të gjejnë burime dixhitale të arsimimit, ata gjithashtu do të pajisen me një gamë të gjerë idesh vepruese për integrimin e teknologjisë me arsimin.

Planet e mësimit për mësimin e letërsisë dixhitale

Planet mësimore falas që mbulojnë pothuajse çdo aspekt të përdorimit të internetit dhe qytetarinë dixhitale janë në dispozicion në internet. Tri vendet e shkëlqyera për të gjetur planet mësimore janë:

 • Arsimi i zakonshëm i sensit: më shumë se 2,000 plane mësimore janë në dispozicion që mbulojnë një gamë të madhe temash. Jo të gjitha planet mësimore mbulojnë tema të shkrim-leximit dixhital, por shumë prej tyre. Për shembull, Hyrje në Programimin e Kompjuterave është e përshtatshme për studentët në klasat gjashtë deri në dymbëdhjetë dhe përdor përdorimin e mjeteve të njohura të trajnimit të programimit si Khan Academy dhe Codecademy.
 • ReadWriteThink: planet mësimore falas mund të klasifikohen sipas nivelit të klasës, llojit të planit dhe temës në ReadWriteThink. Zgjidhni objektivin e mësimit “Literacy Digital”, kështu që shikoni lëvizjen se 100 plane mësimore që përfshijnë tema të tilla si Krijimi i një komuniteti në internet përmes portofoleve elektronike, Alternativa e raportit të librit: Glog That Book!.
 • DigitalLiteracy.gov: kjo faqe në internet është ndjekur nga Administrata Kombëtare e Telekomunikacionit dhe Informacionit dhe ofron një mjet kërkimi i cili mund të përdoret për të gjetur burimet e klasës me fjalë kyçe, fushë lënde ose aftësi.

Blogs në klasë

Blog-et në klasë u japin studentëve mundësi shtesë për të lexuar dhe shkruar, duke i bërë ata një mjet të vlefshëm për çdo klasë.

Ata gjithashtu inkurajojnë studentët të bashkëpunojnë dhe ofrojnë mundësi për mentorimin e kolegëve. Studentët të cilët kanë hezituar të marrin pjesë në diskutimet në klasë mund të kenë më shumë të ngjarë të marrin pjesë kur bloget në klasë përdoren për të shkëmbyer informacione.

Mësuesit i pëlqejnë bloget në klasë sepse ato azhurnohen lehtë dhe shërbejnë si një burim qendror informacioni për prindërit dhe studentët. Blogs gjithashtu janë dyfish si portofolet e studentëve, duke e bërë më të lehtë për të parë se si një fëmijë po përparon nga një periudhë gradimi në tjetrën.

Edublogs është një nga platformat më të njohura për arsimtarët sepse ka aftësi për filtrimin e përmbajtjes dhe nuk shfaq reklamë. Platforma gjithashtu vjen me mjete shtesë të mësimit dhe aftësi të menaxhimit të studentëve, duke e bërë atë një mjet të vlefshëm për arsimtarët.

Platformat dhe burimet shtesë për t’ju ndihmuar të përfitoni sa më shumë nga blogu juaj në klasë përfshijnë:

 • Platformat e Blogging të EdTechTeacher: ky mjet bën më të lehtë krahasimin e platformave të blogjeve si Edublogs, Blogger, WordPress dhe Tumblr. EdTechTeacher gjithashtu siguron një listë të blogeve të klasave të vërteta, kështu që ju mund të shihni se si arsimtarët e tjerë po përdorin bloget në klasë.
 • Përdorimi i blogeve në klasë: ky udhëzues rendit tetë mënyra të ndryshme që studentët mund të përdorin bloge në klasë dhe ofron këshilla për përdorimin e platformës së duhur të blogerisë.
 • Blogjet si Vegla Parathënie: Dr Nicole Luongo diskuton përdorimin e blogeve në klasë nga arsimtarët e arteve gjuhësore.
 • Përdorimi i Edublogut tuaj për të mësuar: Edublogs jep dhjetë mënyra të ndryshme për të përdorur bloge në klasë.
 • 7 Gjërat për të ditur në lidhje me bloget (PDF): Edukimi shpjegon pse Blogging është një mjet kaq i dobishëm për arsimtarët.
 • Krijimi i një Blog në Klasë Shkencore: ky burim rendit shtatë arsye pse mësuesit e shkencës duhet të përdorin blog-un në klasë dhe ofron këshilla për krijimin e një blogu themelor brenda 20 minutave.

Mediat sociale

Ju mund të supozoni me siguri se pothuajse të gjithë studentët tuaj janë rregullisht të ekspozuar ndaj ose janë përdorues aktivë të faqeve të mediave sociale si Twitter, Instagram dhe Facebook.

Disa arsimtarë po përdorin mediat sociale për të edukuar studentët përtej mureve të klasës. Nëse doni të zbuloni se si arsimtarët e tjerë po shfrytëzojnë mediat sociale për arsim, hidhini një sy këtyre burimeve:

 • Shfrytëzimi i Edukimit në Median Sociale në klasë: një plan mësimi falas nga Common Sense Education që përdor Edmodo, një rrjet social për klasa, për të dhënë mësim kritikë letrare.
 • Ngjarjet aktuale duke përdorur media sociale: mësoni studentët se si të përdorin mediat sociale për të diskutuar ngjarjet e tanishme dhe të ndajnë pikëpamjet e tyre me një audiencë më të madhe në një mënyrë të përgjegjshme.
 • Katër arsye që përdor Twitter në klasën time: një artikull i shkurtër që shpjegon se si një mësuese e klasës së pestë përdor Twitter për të përmirësuar punën e saj.
 • LinkedIn për Studentët: gjeni ose Gjeni: Menaxhimi i reputacionit tuaj dixhital është më i rëndësishëm se kurrë dhe ky artikull shpjegon se si t’i ndihmoni studentët të marrin një hap të shpejtë për krijimin e një gjurme të fortë dhe bindëse dixhitale.
 • Përdorimi i Instagramit si një Mjet klasë: ky artikull eksploron se si një mësues përdor Instagram për të forcuar temat e paraqitura në klasë dhe për të komunikuar me studentët.
 • Tre arsye pse studentët duhet të zotërojnë llogaritë Twitter dhe Instagram të klasës suaj: nëse krijoni një llogari në Twitter ose Instagram për klasën tuaj, mos harroni të përfshini studentët tuaj në procesin e kurimit të materialit që postoni.
 • 10 mënyra të befasishme për të përdorur Instagram në klasë: doni të përdorni Instagram në klasë, por nuk jeni të sigurt se si të veproni kështu? Ky postim do t’ju japë shumë ide të mira.

Blogim Video

Disa mësues po i kthejnë bloget e tyre në klasë në bloge me video, ose në blog. Blogjet video kanë shumë përdorime në botën arsimore, nga shfaqja e projekteve studentore deri tek vënia në dispozicion e mësimeve jashtë klasës.

Studentët mësojnë se si të përdorin mjetet e regjistrimit, të redaktojnë skedarët video dhe të ngarkojnë skedarët në serverët e tyre të shkollës, kështu që ata zhvillojnë aftësi të vlefshme të shkrim-leximit dixhital ndërsa argëtohen.

Blogjet video gjithashtu rrisin komunikimin dhe e bëjnë më të lehtë për prindërit të shohin se çfarë kanë bërë fëmijët e tyre në shkollë. Studentët mund të përdorin vlog për të shfaqur talentin e tyre muzikor, të ngarkojnë video nga eksperimentet e tyre shkencore dhe të edukojnë studentë të tjerë rreth temave sociale.

Ekziston një kurbë e mprehtë e të mësuarit teknik që mësuesit dhe studentët të tejkalojnë kur bëhet fjalë për Blogging. Nëse keni nevojë për ndihmë me bazat, shikoni këtë udhëzues për Blog Blogging për Mësuesit.

Pasi të keni zgjidhur anën teknike të ekuacionit, pengesa tjetër do të dalë me ide të përmbajtjes. Nëse po përpiqeni të krijoni ide të mira, artikulli 5 Idetë argëtuese të ëmblave për çdo mësues sigurisht që do të stimulojë krijimtarinë tuaj.

Wiki-t

Një wiki është thjesht një uebfaqe bashkëpunuese e krijuar dhe redaktuar nga më shumë se një përdorues. Wikis në klasë ka shumë karakteristika që i bëjnë ato ideale për rritjen e shkrim-leximit dixhital.

Studentët mund t’i përpunojnë ato shpejt, të bëjnë sugjerime dhe të punojnë së bashku për të krijuar përmbajtje. Mësuesit mund të përdorin wikis për të përmbledhur mësimet, përhapjen e informacionit të rëndësishëm dhe shënimet pas klasës.

Një nga gjërat më të mira në lidhje me përdorimin e wikis në klasë është që softueri wiki nuk i pengon studentët të bëjnë gabime; do të thotë që ata kanë mundësinë për të gjetur dhe korrigjuar gabimet, që është një mënyrë e mirë për të forcuar aftësitë e tyre.

Studentët mund të përdorin wikis në klasë për të krijuar udhëzues studimi, lista të fjalorit dhe përmbledhje të projekteve kërkimore.

Nëse jeni gati të hidheni në bandën e wiki, këtu janë disa burime për të filluar.

 • Bashkëpunimi Përmes Wikis: shpjegon wikis në detaje më të mëdha dhe jep shembuj se si wikis mund të përmirësojnë cilësinë e arsimit.
 • Si të përdorim Wiki në klasë: ky udhëzues praktik për zbatimin e wiki prezanton tre ofruesit më të njohur të wikis falas dhe ofron një listë me 8 këshilla për përdorimin e një wiki në klasë.
 • Si dhe pse të krijoni një Wiki të klasës: ndonjëherë dëshironi të shihni një shembull të vërtetë të jetës. Ky artikull do të tregojë pesë shembuj të shkëlqyera të wikis në klasë dhe të sigurojë lidhje ku mund të gjeni qindra shembuj shtesë.
 • Wikispaces: nëse jeni gati të regjistroheni për një wiki të lirë në klasë, konsideroni Wikispaces – një nga ofruesit kryesorë të wikis në klasë.
 • PBworks Edu Hub: një ofrues tjetër i njohur i wikis në klasë është PBworks. Planshtë në dispozicion një plan falas që mbështet një wiki të vetme.

Glogster

Glogster është një mjet për edukatorët, por nuk është më pak i rëndësishëm se bloget dhe wikis. Mjeti i bazuar në Web lejon mësuesit dhe studentët të krijojnë postera virtualë dhe t’i ndajnë ato me njerëzit e tjerë.

Posterat kombinojnë audio, tekst, imazhe, video dhe hiperlidhje, kështu që studentët kanë mundësinë të zhvillojnë disa aftësi të ndryshme teknologjike.

Glogster e bën të lehtë krijimin e posterave që adresojnë politikat në klasë, detyrat e detyrave të shtëpisë, dhe madje si një mënyrë alternative për të paraqitur një raport libri.

Mësuesit gjithashtu mund të postojnë foto dhe video të studentëve që lexojnë, punojnë në probleme matematikore, duke luajtur instrumente muzikore ose duke marrë pjesë në aktivitete të edukimit fizik.

Ka shumë mënyra për të përdorur Glogster në klasë, nga krijimi i posterëve ndërveprues në lidhje me nismat shkollore deri në ndarjen e rezultateve të një projekti të bazuar në sfida. Disa mësues madje janë duke përdorur Glogster për të ndihmuar studentët e tyre të krijojnë libra dixhitalë që mund të ndahen me prindërit dhe motrat.

Për më shumë ide se si mund të përdorni Glogster në klasë, hidhini një vështrim Mësimdhënies me Glogster.

Podcasts

Një podcast është një lloj i mediave dixhitale të regjistruara nga studentët dhe i ngarkuar në sindikata ose shërbime streaming, siç janë iTunes. Studentët regjistrojnë aktivitete në klasë, modifikojnë skedarët audio dhe video dhe ngarkojnë skedarët për shpërndarje dixhitale, gjë që i ndihmon ata të zhvillojnë shkrim dixhital.

Me vetëm një kompjuter dhe një mikrofon të mirë, mësuesit gjithashtu mund të regjistrojnë mësimet e tyre dhe t’i bëjnë ato në dispozicion për studentët dhe prindërit që të dëgjojnë në shtëpi. Kjo e bën më të lehtë për studentët që të studiojnë dhe të fitojnë një kuptim më të thellë të materialit të mësuar në klasë.

Mësuesit e shkencave janë duke përdorur podcast për të ndihmuar studentët të ndajnë atë që kanë mësuar gjatë eksperimenteve. Studentët mund të regjistrojnë raportet e librave të tyre dhe t’i ndajnë ato me klasa të tjera të leximit. Podcasting është aq i gjithanshëm sa mund të përdoret për çdo lëndë.

Nëse doni të filloni një podcast klasë, këtu janë dy burime për t’ju ndihmuar të filloni:

 • Podcasting: ky udhëzues ofron informacione në lidhje me zgjedhjen e një mjeti regjistrimi, mbajtjen e podcast-it tuaj dhe përdorimin e podcasting në klasë.
 • Podcasting Përtej Klasë: ky artikull shpjegon se si podcasting mund t’i motivojë studentët të bëjnë punën e tyre më të mirë.

përfundim

Shkrim-leximi dixhital është një aftësi që çdo student duhet të mësojë të jetë i suksesshëm kur shkojnë në kolegj ose bashkohen me fuqinë punëtore moderne, dhe ndërtimi i arsimit dixhital të arsimimit në çdo lëndë mund të ndihmojë studentët të përfshihen me përmbajtjen e kursit pasi zhvillohen aftësi kritike.

Një pasuri e burimeve falas është në dispozicion në internet për të ndihmuar arsimtarët të japin mësim shkrimi dixhital, dhe në këtë artikull ne kemi paraqitur disa nga burimet më të mira që ka interneti për të ofruar.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me teknologjinë dhe mësimin:

 • Një Udhëzues dhe burime studentore për matematikë: këshilla dhe mjete për të mësuar matematikën.
 • Si mund të përdoret Minecraft në Arsim: zbuloni se si mund të përdoret kjo lojë zbavitëse për të mësuar seriozisht në klasë.
 • Uebfaqet arsimore për fëmijë: një listë e shkëlqyeshme e faqeve të internetit për t’i ndihmuar fëmijët të mësojnë.

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Dëshironi të interesoni studentët tuaj për programim? Shikoni infografinë tonë, Mënyrat Fun që Fëmijët Mund të Mësojnë të Kodojnë

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë
Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map