Liria për t’u lidhur!

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Ndërsa perusing një faqe në internet, ju mund të keni ardhur në pak tekst në lidhje me ju lejohet të lidheni me faqet në këtë faqe interneti. Kjo mund të jetë dukur e çuditshme, sepse shumica e njerëzve supozojnë se është në rregull lidhja me faqet e internetit të tjera. Në fakt, shumica e pronarëve të faqeve të internetit janë të entuziazmuar kur e bëni këtë.

Por jo të gjithë faqet e internetit ndjehen në të njëjtën mënyrë. Në veçanti, disa faqe në internet i shohin grumbulluesit e lajmeve që botojnë tituj dhe copëza nga artikujt e tyre si një formë plagjiature.

Dhe nuk është shumë hapa për të parë agreguesit e lajmeve si një formë vjedhjeje për të parë ndonjë lidhje fare si një formë plagjiature. Shumë faqe në internet të lajmeve kanë parë ndonjë lidhje me ta si një problem. Dhe disa kanë lobuar qeveritë për ta bërë këtë praktikë të bërë të paligjshme.

Perspektiva e burimeve të lajmeve

Kjo nuk është një mënyrë plotësisht e paarsyeshme për të parë gjërat. Shumica e njerëzve marrin lajmet e tyre përmes pjesëve të opinioneve që përmbledhin artikuj lajmesh. Dhe pasi që pjesët e opinionit janë shumë më të lira për të shkruar sesa artikujt e raportuar, burimet e lajmeve nuk janë plotësisht të gabuara të mendojnë për agreguesit e lajmeve dhe shkrimtarët e opinioneve si vjedhje të punës së tyre.

Po të njëjtën gjë, agregatët e lajmeve dhe shkrimtarët e opinioneve janë një burim i shkëlqyeshëm i lexuesve për artikujt origjinal. Dhe etiketimi i tyre si plagjiaturë është të paktën një praktikë e diskutueshme. Për më tepër, kjo praktikë po vazhdon që nga fillimi i gazetave.

Por fakti mbetet: burimet e lajmeve po nxisin idenë se lidhja me artikujt e tyre është një formë vjedhjeje.

Po ndodh në të gjithë botën

Disa vende kanë miratuar ligje për ta bërë të paligjshme lidhjen me faqet e internetit të të tjerëve. Shihet si një lloj i shkeljes së të drejtës së autorit.

Spanjë

Spanja ka qenë përqendrimi i shumë prej kësaj. Ajo krijoi atë që u quajt Taksa e Google. Ideja ishte për të ngarkuar Google dhe agregatoret e tjerë të lajmeve nga lidhja me burimet e lajmeve. Shtë pak e çuditshme duke pasur parasysh që Google dhe faqet e ngjashme ofrojnë pjesën më të madhe të trafikut në këto site.

Për më tepër, është e ngjashme me ndalimin e transmetuesve lokalë të lajmeve të raportojnë për ato që janë raportuar, të themi, New York Times.

Indi

Një çështje tjetër është debatuar për disa vite në Indi. Shtë më me politikë, duke lejuar politikanët lokalë të ndjekin penalisht njerëzit që përdorin internetin për të shprehur mendimet e tyre. Në vitin 2015, Gjykata Supreme e Indisë gjeti në favor të të drejtave individuale të shprehjes në internet.

Por Gjykata vendosi të mos vendosë kundër regjimit aktual të bllokimit të saj, e cila është kritikuar se nuk ka mbikëqyrje të pavarur.

Bashkimi Europian

Ligjet e mëparshme janë shumë shqetësuese. Por një çështje më e madhe është se si ato po rriten. Ndoshta shqetësimi më i madh është shtytja në BE në tërësi për të siguruar një “taksë lidhjeje” të stilit spanjoll.

Siç e tha Techdirt në artikullin e lidhur më lart, “Ideja themelore këtu është që gazetat që nuk kanë arritur të përtërijnë dëshirojnë të fajësojnë agreguesit e palëve të treta (kryesisht Google News) për njëfarë mënyre” dëmtuese “të biznesit të tyre, sepse ato lidhen me histori me copa, dhe pastaj dërgoni trafik në ato faqet e internetit të gazetave. “

Imagjinoni një të ardhme të kufizuar

Për shumicën e krijuesve të përmbajtjeve, kjo nuk do të jetë kurrë çështje. Por shumë agjenci të mëdha lajmesh do të donin t’i shihnin të tjerët të paguanin për privilegjin e lidhjes me përmbajtjen e tyre. Rezultati i ligjeve të tilla do të ishte ndryshimi thelbësor i natyrës së internetit dhe kufizimi i madh i përkufizimit të Përdorimit të Drejtë.

Sot, objektivat mund të jenë Google dhe Yahoo, por përfundimisht mund të jetë çdo faqe në internet – veçanërisht faqet e mediave sociale. Imagjinoni nëse njerëzit nuk mund të cicërojnë për një rrëzim të avionit të fundit, ose të krijojnë një postim në Facebook për një stuhi të madhe – pa paguar gazetën. Dhe mbani mend: kjo do të ishte një gazetë që do të përfitonte nga rritja e trafikut në faqet e tyre të internetit.

Më e rëndësishmja, imagjinoni efektin negativ në diskutimin politik nëse blogerët personalë duhet të paguajnë për t’u lidhur me lajmet për të lejuar lexuesit e tyre të marrin kontekst për historitë e tyre.

Si rezultat i kësaj dhe arsyeve të tjera, është e rëndësishme që të gjithë interneti të ngrihen në këmbë dhe të thonë: “Jo!” Dhe kjo është ajo që liri për të lidhur fushatën është e gjitha.

Qëndroni në këmbë për një Internet të Hapur

Asgjë nuk është më themelore për një internet të hapur sesa aftësia për t’u lidhur. Shtë lidhja që e bën në internet teknologjinë revolucionare që është. Interneti pa lidhje është si interneti i vitit 1987. Pak prej nesh do të donin të ktheheshin tre dekada.

Koha për të luftuar është tani! Tregoni botës se jeni në favor të lidhjes së hapur në internet duke vendosur një imazh “Liria për Lidhje” në faqen tuaj. Ai thotë që ju jeni të vendosur për një internet të hapur, ku informacioni kalohet nga personi në person falas.

Kuptoni, ne nuk po flasim këtu për plagjiaturë. Po flasim për diçka tepër të thjeshtë: të drejtën për t’u thënë të tjerëve, “Shikoni këtë histori”. Almostshtë pothuajse e pabesueshme që ne madje luftojmë për këtë. Por me sa duket, nuk ka të drejtë që ne nuk duhet të luftojmë për të mbrojtur.

Bëhu pjesë e luftës! Thjesht mund ta kopjoni kodin e ngulitur më poshtë dhe ta ngjisni në faqet e internetit tuaj. Kemi krijuar tre versione të ndryshme. Kjo do të përfshijë një lidhje në këtë faqe, e cila do të shpjegojë çështjet e përfshira.

Lirinë për t'u lidhur!Liria për t'u lidhur!Liria për t'u lidhur!

Bëni veprim sot!

Kjo është arsyeja pse është e domosdoshme që të gjithë të punojmë së bashku për ta mbajtur këtë të drejtë. Dhe ju mund të ndihmoni për ta bërë këtë duke shfaqur grafikun “Liri në Lidhje” në faqen tuaj të internetit. Bëni tani për të siguruar që kemi një internet të hapur.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map