Ligji për të drejtat e autorit në vitin 2020 shpjegohet në një faqe

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Shënim: Ky burim është mjaft i gjatë dhe i detajuar – menuja në të djathtë do t’ju ndihmojë të lundroni atë.

Udhëzuesi i fundit për të drejtat e autorit

E drejta e autorit është një temë me shumë keqkuptime dhe legjenda urbane që e rrethojnë atë.

Kjo e bën të thjeshtë dhe të komplikuar për tu kuptuar në të njëjtën kohë.

E thjeshtë, sepse një grup parimesh mjaft i drejtpërdrejtë rregullon se si funksionon; e ndërlikuar, sepse ekzistojnë një numër idesh kontradiktore, kontradiktore dhe konfuze për t’u marrë.

Contents

Hyrje: Isfarë është e drejta e autorit?

Ky artikull do të merret me të gjithë ata që janë në seksionet vijuese, por tani për tani le të përqendrohemi në atë që e drejta e autorit është thelbësore.

 • E drejta e autorit është e drejta ligjore dhe ekskluzive për të kopjuar, ose leje për tu kopjuar, disa vepra arti specifike.
 • Nëse zotëroni të drejtat e autorit për diçka, dikush tjetër nuk mund të bëjë një kopje të tij pa lejen tuaj.
 • E drejta e autorit zakonisht buron nga krijuesi i një vepre, por mund të shitet, tregtohet ose trashëgohet nga të tjerët.

Pse duhet të kujdeseni

Nëse keni një uebfaqe, mund të duhet të merreni me ligjin e të drejtave të autorit dhe çështje të lidhura nga dy anë të ndryshme: si prodhues dhe si konsumator.

Nëse bëni blog, bëni fotografi, publikoni muzikë ose prodhoni përmbajtje të mbrojtur nga të drejtat e autorit, ju e zotëroni atë përmbajtje juridike. Nëse doni të lejoni njerëzit e tjerë ta përdorin apo jo, është vendimi juaj, dhe ka gjëra që duhet të dini dhe bëni në të dy rastet.

Nëse doni të përdorni përmbajtjen e personave të tjerë, duhet të kuptoni lejet dhe licencimet, çfarë është e ligjshme dhe çfarë jo.

Ky rol i dyfishtë i prodhuesit dhe i konsumatorit është disi unik në histori. Shtë një fenomen relativisht i kohëve të fundit që njerëzit e rregullt botuan shkrimet e tyre, muzikën, videot dhe veprat e tjera të artit.

Ligji për të drejtat e autorit dhe aplikimet praktike të tij, kanë qenë garuese për të arritur këtë botë të re. Ende jo gjithçka është zgjidhur, por ka mjaft parime të forta që mund të mbroheni nëse merrni kohë për të mësuar rreth saj.

Ky artikull

Ky artikull do t’ju ndjekë çështjet më të rëndësishme në lidhje me ligjin e të drejtave të autorit dhe aplikimet e tij praktike për ju si një webmaster.

Historia dhe Filozofia e të Drejtës së Autorit

Historia dhe Filozofia e të Drejtës së Autorit

Ky seksion ofron një përmbledhje të shkurtër të kontekstit historik dhe themelit filozofik të ligjit modern të të drejtave të autorit. Nëse thjesht po kërkoni detajet praktike, mund t’i kaloni ato. Por të dish pse është ligji si mund të të ndihmojë ta kuptosh.

Leja për të Publikuar

Për ligjin modern të të drejtave të autorit zakonisht flitet sikur është një mbrojtje për autorët kundër të tjerëve që “vjedhin” dhe përfitojnë nga puna e tyre pa u shpërblyer krijuesi origjinal.

Por konceptimi origjinal ishte krejt pak i ndryshëm.

E drejta e autorit u zhvillua fillimisht si një privilegj i dhënë për shtypësit e librave të aprovuar, të cilëve iu dha një licencë ekskluzive për të shtypur ndonjë vepër të veçantë. Ishte një formë e bardhë e censurës: askush nuk mund të shtypte asgjë, përveç nëse atyre u ishte dhënë e drejta e autorit për ta bërë këtë.

Kjo ishte në një kohë kur të drejtat sovrane (të drejtat e sundimtarëve) konsideroheshin më të rëndësishme se të drejtat e individëve. Nuk kishte asnjë konceptim të “Lirisë së Fjalës” pasi ne e dimë atë – ju fjalë për fjalë ju është dashur të keni leje për të shtypur diçka.

Liria e fjalës

Deri në shekullin e 18-të, dhe veçanërisht pas Revolucionit Amerikan, konceptimi i Fjalës së Lirë ishte bërë një fakt kryesisht i pranuar.

Ligji për të drejtat e autorit nuk mund të jetë më për dhënien e lejes speciale për të shtypur diçka, sepse supozimi i Fjalimit të Lirë është se çdokush është i lirë të shtypë ndonjë gjë.

Në vend se një licencë për të shtypur diçka për të cilën nuk do të lejohej, të drejtat e autorit u bënë një e drejtë për të ndaluar njerëzit e tjerë të shtypnin gjëra që përndryshe do të lejoheshin të.

Në një epokë të kufizimit, e drejta e autorit ishte një leje; në një epokë lirie, ajo u bë një kufizim.

Arsyeja e të drejtës së autorit ndryshoi gjithashtu. Në vend që të ishte një formë censure, ideja u bë një stimulim ekonomik për tu krijuar.

Ideja që qëndron pas ligjit modern të të drejtave të autorit është që nëse artistët mund të kontrollojnë se kush lejohet të kopjojë krijimet e tyre, atëherë artistët mund të paguajnë për atë leje dhe të fitojnë para.

Pronë intelektuale dhe pronësia

Kështu që situata është se pa të drejtat e autorit, por me Lirinë e Fjalës, çdokush do të ishte në gjendje të kopjonte gjithçka që dëshironte, edhe sikur dikush tjetër ta kishte krijuar atë.

Kjo mund të bëjë të vështirë për artistët që të paguhen për punën e tyre, që do të thotë se ka më pak art të krijuar (sepse artistët duhet të bëjnë gjëra të tjera për të paguar faturat).

Kjo është situata që e drejta e autorit kërkon të korrigjojë, dhe e bën këtë duke i caktuar të drejtën ekskluzive për të përdorur një vepër atij që e krijoi atë. Ajo është menduar të jetë një shkelje e nevojshme dhe e justifikuar mbi Lirinë e Fjalës.

Por një efekt dytësor kulturor ndodhi për shkak të kësaj zgjidhjeje. Për shkak se të drejtat e autorit u japin të drejta ekskluzive veprave të krijuara nga artistë, vetë veprat u vlerësuan si një formë e pasurisë.

Prandaj termi “pronë intelektuale”.

Në mënyrë të rreptë, e vetmja pronë në fjalë në pronësinë intelektuale është një e drejtë ligjore për të prodhuar diçka.

Ky është një aktiv në një kuptim financiar, kështu që mund të mendohet si pronë. Por metafora e pasurisë së paluajtshme është aq e fortë sa njerëzit shpesh flasin për shkelje të së drejtës së autorit si një formë vjedhjeje.

Pse kjo çështje?

Shenja e zakonshme e referimit të së drejtës së autorit si “pronësi” dhe shkelje si “vjedhje”, megjithëse ndoshta efektive si parandaluese, jep një përshtypje të rremë të natyrës së ligjit për të drejtat e autorit..

Të kesh një konceptim të duhur të ligjit për të drejtat e autorit ndihmon që disa aplikime praktike të tij – veçanërisht përdorimi i drejtë, për shembull – të kuptohen më lehtë.

Si të merrni një të drejtë autori dhe çfarë është regjistrimi

Si të merrni një të drejtë autori, dhe çfarë është regjistrimi

Kjo pjesë shpjegon se si fitohet mbrojtja e të drejtës së autorit, si të regjistrohet një e drejta e autorit dhe përfitimet e regjistrimit të të drejtave të autorit. Opsionet alternative të regjistrimit janë konsideruar gjithashtu.

E drejta e autorit është automatike

Një nga keqkuptimet më të zakonshme të të drejtave të autorit është mënyra se si ta fitojnë atë.

Ekziston një mit i vazhdueshëm se të drejtat e autorit janë diçka për të cilën aplikoni ose merrni nga një agjenci qeveritare. Një nga komplimentet e çuditshme që mund të merrni nga njerëzit nëse u pëlqen vepra juaj artit ose shkrimi është, “Ju duhet të jeni të sigurt për të marrë një të drejtë të drejtën për këtë!”

Kjo është e gjitha e gabuar.

E drejta e autorit ndodh automatikisht, minutën kur vendosni diçka në një “formë fikse” – edhe nëse ajo formë fikse është gërvishtje në një jastëk ligjor. Ju zotëroni automatikisht të drejtat e autorit për çdo vepër krijuese të artit që prodhoni, minutën që e prodhoni.

Kjo © Shenjë

Një koncept tjetër i gabuar është që ju duhet të vendosni simbolin e të drejtës së autorit në diçka, ose përndryshe nuk është i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Kjo ka qenë e vërtetë, por nuk ndodh më gjatë.

Në një mit të lidhur, disa njerëz mendojnë se nuk mund të përdorni simbolin e të drejtës së autorit nëse nuk keni regjistruar të drejtat e autorit. Po ashtu e pavërtetë.

Simboli i të drejtës së autorit nuk ka asnjë peshë ligjore dhe nuk ka asnjë efekt magjik në statusin e të drejtës së autorit tuaj. Harrimi për ta përdorur atë nuk bën që ju të humbni të drejtat tuaja në lidhje me diçka që keni krijuar.

Qëllimi i simbolit të së drejtës së autorit dhe njoftimit të datës së të drejtave të autorit është të informojë njerëzit se një pjesë e artit është e mbrojtur nga të drejtat e autorit, kush e zotëron atë të drejtën e autorit, dhe në çfarë termash është bërë në dispozicion kopja e tanishme.

Njoftimet për të drejtat e autorit nuk kërkohen për asnjë arsye, por ato sigurisht që janë të dobishme dhe duhet të përfshihen.

Nga rruga, mënyra më e mirë për të shfaqur simbolin e të drejtës së autorit të rrethit-C është të shkruani © në HTML tuaj.

Kjo duhet të pasohet nga viti i krijimit dhe emri i mbajtësit aktual të të drejtave të autorit (zakonisht krijuesit). Nëse doni të shtoni njoftime shtesë (siç janë “Të gjitha të drejtat e rezervuara” ose “lëshimi i Creative Commons”,) bëni këtë pas emrit.

Regjistrimi i të drejtës së autorit

E drejta e autorit ndodh automatikisht, kështu që nuk keni nevojë të regjistroni të drejtën e autorit. Sidoqoftë, mund të dëshironi ta bëni.

Regjistrimi i të drejtës së autorit ju lejon të bëni tre gjëra:

 • Vendosni ligjërisht veten si pronar të së drejtës së autorit të veprës.
 • Vendosni ligjërisht datën e krijimit.
 • Bëni veprime ligjore kundër dikujt që shkel të drejtat e autorit tuaj.

Kjo e fundit është thelbësore. Në shumicën e juridiksioneve, nuk mund të padisni dikë për shkeljen e të drejtës suaj të kopjimit, përveç nëse kopjimi juaj është regjistruar.

Nëse prisni të padisni njerëzit për shkelje, mund të dëshironi të regjistroni të drejtat e autorit tuaj. Po kështu, nëse nuk keni asnjë mënyrë tjetër për të provuar datën e krijimit tuaj (që mund të jetë rasti për veprat e pabotuara), regjistrimi mund të jetë një ide e mirë.

Regjistrimi i të drejtës së autorit nuk ka nevojë të jetë i menjëhershëm. Nëse mund ta përcaktoni përfundimisht datën e autorizimit tuaj me mjete të tjera, ju (në teori) mund të prisni të regjistroni të drejtat e autorit tuaj derisa të ekzistojë një arsye për të paditur (d.m.th. pasi dikush ka filluar të shkelë punën tuaj).

Sidoqoftë, koha e përpunimit për regjistrimet e regjistrimit të të drejtave të autorit mund të zgjasë deri në një vit, kështu që kjo mund të mos jetë një opsion i mundshëm.

Regjistrimi alternative i të drejtave të autorit

Gjëja më e rëndësishme për të thënë në lidhje me format alternative të regjistrimit të të drejtave të autorit është se nuk ka forma alternative legjitime të regjistrimit të të drejtave të autorit.

Ekzistojnë një pjesë e vogël e kompanive që faturojnë veten sikur ofrojnë një formë të mbrojtjes së të drejtave të autorit, por këto nuk janë zëvendësues për regjistrimin aktual të të drejtave të autorit. Në veçanti, dy veçojnë si shembuj të mirë të kësaj:

Myows.com

Myows ju lejon të ngarkoni vepra, të cilat mund të ndihmojnë në vendosjen e autorësisë suaj dhe datën e krijimit. Ata kërkojnë në internet vazhdimisht, duke kërkuar shkelje të mundshme të të drejtës suaj të kopjimit dhe raportojnë këto informacione tek ju.

Ato gjithashtu ofrojnë ndihmë për dërgimin e njoftimeve për pushimin dhe dëshirën dhe takedown dhe një pjesë të shërbimeve të tjera ligjore të ngjashme. Ata nuk janë një zëvendësues i regjistrimit, por ata ofrojnë një shërbim potencialisht të vlefshëm.

Shërbimi i regjistrimit të të drejtave të autorit / Zyra për të drejtat e pronësisë intelektuale

CRS, e cila supozohet se është një shërbim i ofruar nga ZRPP, gjithashtu siguron formën e vet të regjistrimit të punës. Sidoqoftë ata me sa duket nuk ofrojnë shërbime të tjera.

Marketingu i tyre nënkupton që puna juaj është e mbrojtur përmes regjistrimit, por ato nuk japin asnjë indikacion se ata në të vërtetë regjistrojnë të drejtat e autorit në emrin tuaj me cilëndo qeveri të cilitdo vend.

Për më tepër, tarifat e tyre janë shumë më të larta se regjistrimi i të drejtave të autorit në SH.B.A., dhe regjistrimi i supozuar i tyre është i përkohshëm (kështu që ata mund të paguajnë më shumë për rinovime). Ne ju rekomandojmë t’i shmangni ato.

shënim: Një arsye pse ekzistojnë këto shërbime alternative të regjistrimit është sepse njerëzit mendojnë se është shumë e shtrenjtë ose shumë e vështirë të regjistrohet një e drejta e autorit.

Nuk eshte.

Sa i përket kohës së këtij shkrimi, tarifa për regjistrimin e një pune në internet është pak sa 35 dollarë (dhe ka qenë që për një kohë të gjatë). Nuk ka asgjë për të kursyer duke përdorur një shërbim alternative të regjistrimit.

E Drejta e Njeriut e varfër

Kjo është një tjetër legjendë urbane që nuk do të duket se do të largohet.

Ekziston një besim i përhapur se ju mund të merrni në mënyrë efektive një të drejtë të autorit duke i dërguar vetes një kopje të punës suaj përmes postës së regjistruar.

Ideja është që ju keni prova që përmbajtja e zarfit ekzistonte në kohën që ju i dërguat, dhe kjo mund të ndihmojë në vendosjen e pronësisë tuaj mbi punën.

Zyra amerikane e të drejtave të autorit është shumë e qartë që dërgimi i një kopje të punës suaj vetë nuk ka asnjë efekt juridik.

(Duket e arsyeshme të supozojmë se kjo ende mund të përdoret për të provuar një pretendim të bazuar në datë për pronësinë e të drejtave të autorit, por rruga më e sigurt do të ishte vetëm duke shkuar përpara dhe duke u regjistruar.)

Regjistrimi është opsional

E drejta e autorit jepet në momentin kur krijoni diçka dhe e vendosni atë në një formë “fikse dhe të prekshme”.

Ju nuk keni nevojë të regjistroheni të drejtat e autorit për të pasur një të tillë – e keni atë automatikisht. Sidoqoftë, nëse prisni të padisni dikë për shkelje, do të duhet të keni të regjistruar të drejtat e autorit. Format alternative të regjistrimit të të drejtave të autorit nuk rekomandohen.

Lidhje e rëndësishme

Formularët e regjistrimit dhe informacion shtesë për të drejtat e autorit amerikan mund të gjenden në Zyrën e Mbrojtjes së të Drejtave të Bashkuara.

Canfarë mund të mbrohet me të drejtë dhe çfarë nuk mund të jetë

Canfarë mund të mbrohet me të drejtë dhe çfarë nuk mund të jetë

Ky seksion diskuton se cilat lloje të materialit janë të pranueshëm për mbrojtjen e të drejtave të autorit.

Llojet e punimeve

Mbrojtja e të drejtave të autorit shtrihet në veprat e krijimit artistik. Kjo perfshin:

 • Muzikë – këngë, aranzhime, rezultate, regjistrime, etj
 • Shkrimi – romane, poema, histori, gazetari, shfaqje, postime në blog, etj
 • Arti pamor – pikturë, vizatim, fotografi, skulpturë, etj
 • Koreografia e vallëzimit
 • kinema
 • Programe kompjuterike
 • arkitekturë.

Fikse dhe e prekshme

Mbrojtja e të drejtave të autorit është në dispozicion vetëm për veprat që janë vendosur në një formë “fikse dhe të prekshme”. Kjo do të thotë që ju nuk mund të drejtat e autorit një ide apo një koncept, vetëm shprehja e tij e prekshme.

Për shembull, le të imagjinojmë që ju të keni një ide të shkëlqyer për një film – Tregtarët e aksioneve Zombie nga Outer Space. Ideja në vetvete nuk është e pranueshme për mbrojtjen e të drejtave të autorit.

Ju mund të shkruani një skenar dhe ajo skenar mbrohet nga të drejtat e autorit. Askush tjetër nuk mund të kopjojë ose prodhojë filmin tuaj pa lejen tuaj

Por ideja themelore ende nuk është nën mbrojtjen e të drejtave të autorit. Nëse dikush tjetër dëshiron të shkruajë një skenar në lidhje me Planet Financiare të Undead nga Alpha Centauri, nuk mund t’i padisësh. Ju zotëroni punën, jo idenë.

Lloje të tjera të mbrojtjes

Disa lloje të pronësisë intelektuale mbrohen përmes mjeteve të tjera përveç të drejtave të autorit, domethënë Marka dhe Patenta.

 • shenjë dalluese mbulon fjalë, emra, simbole, modele, parulla, logot ose kombinime të tilla që identifikojnë subjektet tregtare. Një fotografi ose një grup fjalësh janë të pranueshme për të drejtat e autorit nëse është kryesisht një punë artistike, jo funksionale. Ashtë një Markë Tregtare nëse përdoret për të identifikuar një biznes.
 • patentë mbulon shpikjet, si fizike ashtu edhe ato virtuale (softuerët), si dhe proceset e biznesit.

Ligjet që rregullojnë Markën dhe Patentat, dhe proceset për regjistrimin e tyre, janë shumë të ndryshme nga ato për të drejtat e autorit.

Programe kompjuterike – Po

Softueri kompjuterik është një pikë interesante. Ekziston një kryqëzim kompleks i ligjit të së drejtës së autorit dhe ligjit të patentave që mbulon programet kompjuterikë.

Në përgjithësi, teknologjitë e reja softuerike dhe jo të dukshme të softuerit mund të patentohen, ndërsa një aplikacion softuerësh në tërësi i nënshtrohet të drejtave të autorit.

Kjo është një fushë e ndërlikuar ku çështja gjyqësore është akoma në zhvillim, kështu që nëse mendoni se keni shpikje të programeve të patentueshme, duhet të flisni me një avokat të patentave.

(Lyshtë interesante, bari për mbrojtjen e të drejtave të autorit është shumë më i ulët se pengesa për patenta, por e drejta e autorit ofron mbrojtje potencialisht më shumë për një periudhë më të gjatë kohore.)

Arkitektura – Po

Arkitektura duket si diçka që do të kualifikohej për një patentë, por vetëm shpikjet individuale që lidhen me të janë. Vetë hartimet arkitektonike janë të mbuluara nga të drejtat e autorit.

Ky është në të vërtetë një rregull disi i ri dhe vlen vetëm për ndërtesat e krijuara pas vitit 1990.

Vlen të përmendet se, edhe pse dizajnet arkitektonike janë nën mbrojtjen e të drejtave të autorit, fotografitë e tyre (të marra nga një vend i arritshëm publikisht) nuk konsiderohen shkelje të të drejtave të autorit.

Receta – Jo

Vetë recetat, përfshirë listat e përbërësve dhe udhëzimet themelore për përgatitje, nuk kanë të drejtë për mbrojtjen e të drejtave të autorit.

Një editorial i detajuar në lidhje me përvojën tuaj duke e bërë një pjatë dhe duke e ngrënë atë, si dhe çdo fotografi që merrni gjatë procesit, janë të ligjshëm për të drejtat e autorit, megjithëse.

Dizajni i modës – Jo

Dizajni i veshjeve, edhe pse konsiderohet një formë e shprehjes artistike nga njerëzit që e praktikojnë atë, vazhdon të konsiderohet një produkt utilitar dhe nuk ka të drejtë për mbrojtjen e të drejtave të autorit.

Printimet e rrobave kanë të drejtë për mbrojtje, dhe metodat e reja të prodhimit mund të jenë të pranueshme për një patentë.

Shaka – Jo

Shaka nuk kanë të drejtë për mbrojtjen e të drejtave të autorit, sepse thelbi i një shaka është vetë ideja, dhe idetë nuk mund të mbrohen nga të drejtat e autorit.

Sidoqoftë, histori humori dhe monologje janë vepra me të drejta të autorit. Kjo mund të shpjegojë pjesërisht pse komedianët kanë tendencë për histori më të gjata në komedinë e tyre sesa për një personazhe të thjeshtë.

Punimet e vjetra që keni gjetur – Ndoshta, mbase jo

Nëse gjeni një ditar të vjetër në një dyqan antik, nuk i zotëroni përmbajtjet vetëm sepse zotëroni librin që i mban ato.

Nëse autori është akoma gjallë, ai ose ajo ruan të drejtat e autorit mbi veprën. Nëse është i vdekur, dhe vepra është mjaft e kohëve të fundit për të qenë ende nën të drejtat e autorit, ajo është në pronësi të trashëgimtarëve të pasurive.

Kjo vlen edhe nëse nuk mund t’i gjeni trashëgimtarët ose nuk dini se kush janë.

Nëse gjeni një ditar të vjetër në shtëpinë e nënës suaj pasi ajo vdiq, dhe ju jeni trashëgimtari i pasurisë, e drejta e autorit mbi përmbajtjen ju përket vërtet.

Designs Boat Hull – Po

Oduditërisht specifike, por ju mund të dëshironi të dini se që nga viti 1999, modelet e bykëve të anijeve mbrohen nën ligjin e të drejtave të autorit.

përmbledhje

Vetëm veprat e shprehjes artistike – jo të dobishme – kanë të drejtë për mbrojtjen e të drejtave të autorit. Punimet duhet të përcaktohen në një format fiks dhe të prekshëm, që do të thotë se idetë vetë nuk mbrohen.

Nëse diçka përdoret kryesisht për të identifikuar një markë ose organizatë, ajo mbrohet nga marka tregtare, jo nga të drejtat e autorit. Shpikjet mbrohen nga patentat, jo nga të drejtat e autorit.

Farë është përdorimi i drejtë?

Farë është përdorimi i drejtë?

Përdorimi i drejtë është lejimi i bërë për përdorimin e materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit për qëllim të komentimit, kritikës ose parodisë. Ky seksion diskuton kornizën ligjore për përdorim të drejtë dhe specifikat e përdorimit të drejtë nuk dhe nuk zbatohet.

E drejta e autorit është një kufizim në fjalën e lirë

Në Shtetet e Bashkuara, ne kemi një të drejtë të garantuar me kushtetutësi për Lirinë e Fjalës dhe gjithashtu të Shtypit.

Në themelin e saj, kjo do të thotë që ju mund të thoni, shkruani ose publikoni gjithçka që dëshironi dhe qeveria nuk është e lejuar të lejohet të bëjë asgjë për të kufizuar këtë.

Sidoqoftë, ne e dimë që kjo nuk është plotësisht e vërtetë. Disa forma të të folurit janë të kufizuara sepse shoqëria ka përcaktuar që përfitimi i kufizimit tejkalon shumë shkeljen e lirisë.

Për shembull, reklamat mashtruese, shpifjet, akuzat e rreme dhe llojet e tjera të gënjeshtrës konsiderohen sjellje kriminale.

Shembulli klasik i bërtitjes së “Zjarrit!” në një teatër të mbushur me njerëz bie në këtë kategori. Këto janë kufizime në fjalën e lirë të vendosura për të mbrojtur publikun nga disa lloje të dëmit.

Të drejtat e autorit funksionojnë në mënyrë të ngjashme, përveçse nuk mbrojnë nga dëmtimi. Përkundrazi, ajo promovon një përfitim – artistët që kanë kontroll mbi punën e tyre dhe janë në gjendje të përfitojnë nga kjo.

Kufizimi ndodh sepse nëse dikush do të kishte lirinë absolute të botonte gjithçka që dëshironte, kjo do të përfshinte aftësinë për të botuar diçka të shkruar fillimisht nga dikush tjetër. Përfitimi i kontrollit të artistëve vie në koston e një kufizimi të lirisë.

Sidoqoftë, kufizimi mbart kostot e veta të cilat mund të jenë të dëmshme për shoqërinë.

Nëse keni nevojë për lejen e dikujt për t’i cituar ato në mënyrë që të argumentoni kundër pozitës së tyre ose t’i ekspozoni si gënjeshtar, me siguri nuk do ta merrni kurrë atë leje. Dhe ky lloj kritikash është pikërisht qëllimi i fjalës së lirë dhe të drejtave të shtypit të lirë në radhë të parë.

Përdorimi i drejtë rikthen përfitimet e humbura

Përdorimi i drejtë është një zgjidhje për këtë problem. Përjashton disa lloje të përdorimeve nga kufizimet e të drejtave të autorit për të rikuperuar përfitimet e Fjalës së Lirë.

Përdorimi i drejtë ju lejon të bëni kopje të një vepre të mbrojtur nga të drejtat e autorit për qëllim të komentit, kritikës ose parodisë.

Në disa mënyra, mund të kishte kuptim nëse ky do të quhej “Përmendje e Drejtë”, sepse rrethanat ku aplikohet përjashtimi janë me të vërtetë raste të përmendjes së veprës, në vend se ta përdorin atë.

Përdorimi i drejtë është një zonë gri. Nuk ka teste të linjës së ndritshme që përcaktojnë përfundimisht nëse një përdorim është përdorim i drejtë apo shkelje. Sidoqoftë, ekziston një listë me katërfish kritere që gjyqtarët drejtohen t’i përdorin kur përcaktojnë nëse një shembull specifik është Përdorim i drejtë apo jo.

Katër kriteret janë:

 1. Qëllimi dhe karakteri i përdorimit, duke përfshirë nëse përdorimi i tillë është i një natyre komerciale ose është për qëllime arsimore jofitimprurëse.
 2. Natyra e veprës së mbrojtur nga e drejta e autorit
 3. Sasia dhe përmbajtja e pjesës së përdorur në lidhje me veprën e mbrojtur nga e drejta në tërësi
 4. Efekti i përdorimit në tregun e mundshëm ose vlerën e veprës së mbrojtur nga e drejta e autorit.

Pika 1 është ndoshta më e rëndësishmja – konteksti i vetë përdorimit. Nëse përfshini një poezi të mbrojtur nga e drejta e autorit në një koleksion poezish për shitje, kjo është krejt ndryshe se sa të përfshini të njëjtën poezi në një ese për poezinë.

Pika 2, natyra e veprës, në përgjithësi kuptohet të merret me çështje të tilla si rëndësia kulturore e veprës, vlera e lajmeve të saj dhe nëse është një punë e botuar ose private.

Pika 3, sasia e punës së përdorur, ka arsyeshmëri të dukshme. Sidoqoftë, duhet të theksohet se përdorimi i një vepre të plotë (siç është riprodhimi i një pikture të tërë) nuk e skualifikon një përcaktim të Përdorimit të Drejtë.

Pika 4, efekti i tregut, ka rëndësi të dytë vetëm për Pikën 1. Një kopje e përsosur e një vepre të maskuar hollësisht si koment mund të largojë shitjet nga origjinali.

Nga ana tjetër, një ekstrakt i përfshirë në një përmbledhje pozitive mund të rrisë vlerën e punës. Ky kriter ka gjithçka që ka të bëjë me shkallën në të cilën përdorimi mund të shërbejë si zëvendësim i veprës origjinale. Kritika negative që ndikon negativisht në vlerën e tregut mund të jetë ende Përdorimi i Drejtë.

Përdorimi i drejtë është gri

Nuk mund të stresohet sa duhet: përdorimi i drejtë është një zonë gri. Ka disa përdorime që janë qartë të drejta, dhe disa që janë qartë shkelje, por në fund të fundit Përdorimi i drejtë përcaktohet nga një gjykatës nëse dhe vetëm nëse një çështje është sjellë në gjyq, gjë që ndodh rrallë.

Parodies

Një lloj specifik i Përdorimit të Drejtë që pothuajse kurrë nuk është një zonë gri është parodi. Parodi këngësh, parodi filmi, parodi libri. Të gjitha këto mbrohen nga përdorimi i drejtë.

Irduditshëm Al Yankovic nuk ka pse të marrë leje përpara rishkrimit të një kënge. (Ai zakonisht bën pse, por kjo është thjesht të qenët i sjellshëm.)

Duhet të vini re, sidoqoftë, që një kopertinë këngësh nuk është e njëjtë me një parodi. Ndryshimi i të gjitha fjalëve për ta bërë një këngë qesharake është Përdorimi i Drejtë. Ndryshimi i zërit në tuaj nuk është, sado qesharak të tingëlloni.

Përdorimi dhe abuzimi me përdorimin e drejtë

Disa njerëz përpiqen ta shndërrojnë përdorimin e ndershëm në një lloj boshe për përdorimin e materialit të së drejtës së autorit pa qenë fajtor për shkelje.

Shpesh, njerëzit do të pretendojnë se diçka është Fair Use, nëse luhet vetëm një shumë specifike: “Mund të përdorni gjashtë sekonda të një kënge, por jo shtatë.”

Nuk ka dispozita të tilla. Nëse jeni duke u përfshirë në këtë lloj gjuetie të zbrazët, shanset janë të mira që po përpiqeni të shkelni të drejtat e autorit.

Nuk ka boshllëk “teknikisht nuk është shkelje”; Përdorimi i drejtë është një çështje e gjykimit njerëzor, dhe ai gjykim përfshin marrjen në konsideratë të motivimeve dhe qëllimeve, si dhe kontekstin dhe rezultatet.

Nëse dëshironi të përdorni diçka, merrni leje dhe paguani për të. Nëse doni të komentoni, kritikoni ose parodisni, atëherë është Përdorimi i Drejtë.

Më shumë për përdorimin e drejtë dhe trajtimin e drejtë

Sekreti i jetës është ndershmëria dhe marrëdhënia e drejtë. Nëse mund ta falsifikoni atë, e keni bërë atë. RGroucho Marksi

Ky seksion do të shqyrtojë kërkesat për Përdorim të Drejtë dhe do t’ju ndihmojë të kuptoni kur e bën dhe nuk vlen për një rrethanë të veçantë.

Kuptimi praktik i përdorimit të drejtë

Përdorimi i drejtë (ose “Marrëveshja e drejtë” në disa vende) është një përjashtim nga rregullat e të drejtës së autorit me qëllim të kritikës, komentit ose parodisë.

Përjashtimi i Përdorimit të drejtë do të thotë që ju mund të riprodhoni një vepër të mbrojtur (ose një pjesë të saj) nëse arsyeja kryesore për të bërë kopjen është kritika, komenti ose parodia..

Shembuj të përdorimit të drejtë të ligjshëm

Komente linje-për-linjë

Supozoni se keni shkruar një ese që shqyrtonte një poezi të famshme të Maya Angelou, puna e së cilës është akoma nën të drejtën e autorit. Në esenë tuaj, ju riprodhoni tërë poezinë, por e bëni atë një rresht në të njëjtën kohë, me disa paragrafë ndërhyrës të analizës suaj midis tyre.

Kjo ka të ngjarë të përbëjë përdorim të drejtë, sepse qëllimi i përdorimit tuaj është konkretisht kritika letrare dhe komenti.

Klipet e një filmi në një përmbledhje video

Shqyrtimet në video të një filmi apo shfaqje televizive shpesh përfshijnë klipe të veprës origjinale në vetë video, edhe pse ky material është nën të drejtën e autorit.

Për shkak se videoja është një koment për filmin, videoklipet do të cilësoheshin si Përdorim i Drejtë.

Paroditë e Këngës

Nëse shkruani tekste të reja për një këngë ekzistuese të mbrojtur nga të drejtat e autorit, dhe tekstet synojnë të jenë me humor, kjo përbën një parodi dhe bie nën Fair Use.

Raportimi në një fjalim

Kur dikush jep një fjalim të përgatitur, predikim ose performancë tjetër të folur, vetë teksti është i mbrojtur nga të drejtat e autorit. Sidoqoftë, nëse fjalimi ose predikimi jepen në kontekstin e një ngjarje të vlefshme lajmi, pjesë të tekstit mund të riprodhohen si pjesë e një raporti mbi atë ngjarje.

Lidhja me një histori lajmesh

Nëse lidhni një histori lajmesh ose një postim në blog nga faqja juaj, është zakon të përfshini një citat ose dy nga materiali burim.

Në këtë rast, konteksti i lidhjes tuaj me materialin origjinal ndoshta përbën koment, dhe citatet janë të përfshira në përdorimin e drejtë.

Gjërat që përfundimisht nuk janë përdorim i drejtë

Postimi i klipeve ose videot e tëra të filmave dhe shfaqjeve televizive në YouTube

Ju mund të përfshini klipe të shkurtra në një koment më të madh ose kritikë për një punë, por thjesht riprodhimi i një filmi ose shfaqje televizive (ose punë tjetër) nuk kualifikohet, edhe nëse është një sasi shumë e vogël e tij.

Përdorimi i një imazhi nga Google për të ilustruar një Blog Post

Isshtë shumë e njohur sot për të ilustruar postimet në blog dhe histori të tjera në internet me imazhe që kapin temat e tregimit, edhe pse nuk janë gjithmonë të lidhura direkt.

Përdorimi i një Kërkimi të shpejtë të Google Image dhe tërheqja e çdo imazhi që gjeni në blogun tuaj ka të ngjarë të shkelë të drejtat e autorit, përveç nëse vetë imazhi ka një licencë të hapur. Nuk llogaritet si përdorim i drejtë, sepse po përdorni imazhin për të ilustruar postimin tuaj, duke mos komentuar vetë imazhin.

Rishkrimi i teksteve të këngëve për një qëllim jo-parodik

Supozoni se doni të shkruani një muzikor, por nuk jeni mirë të shkruani muzikë. Kështu që ju merrni këngë që ekzistojnë tashmë dhe rishkruani fjalët për t’iu përshtatur historisë suaj. Nëse nuk merrni leje nga mbajtësi i të drejtës së autorit, kjo është shkelje.

Që tekstet e rishkruara të konsiderohen përdorim të drejtë, ato duhet të jenë një parodi, që do të thotë se duhet të përdorin komedi ose tallje.

Duke cituar të gjitha ose më shumë nga një histori lajmesh

Citimi i disa rreshtave të një lajmi në mënyrë që të sigurojë një kontekst për një lidhje është thjesht në rregull, por çfarë të bëjë me kopjimin e tërë gjërave? Kjo është shkelje.

Atëherë, ku është linja midis shkeljes dhe përdorimit të drejtë në një rast si kjo? A mund të postoni gjysmën e tregimit? Dhjetë përqind e saj?

Nuk ka një linjë të qartë. Nuk është sikur të ketë një kufi specifik fjalësh ose përqindje artikulli që bën ndryshimin.

Pyetja më e mirë për të pyetur veten në një rast si kjo është nëse posti juaj do të funksionojë realisht për të dërguar trafik në postin origjinal, ose nëse është mjaftueshëm substancial për të vepruar si një zëvendësim për të. Nëse postimi juaj zëvendëson në mënyrë efektive origjinalin, atëherë nuk është përdorim i drejtë – është shkelje.

Udhëzime për përdorim të drejtë

Seksioni i mëparshëm mbi përdorimin e drejtë e mbuloi testin katërfish të përdorur në SH.B.A. për të përcaktuar nëse diçka llogaritet si përdorim i drejtë apo jo. Për ta përmbledhur shkurtimisht, katër fushat shqetësuese janë:

 • qëllimi i përdorimit, duke përfshirë nëse është për arsye tregtare ose edukative
 • natyra e origjinalit
 • shumën e riprodhuar
 • efekti i përdorimit në qëndrueshmërinë tregtare të origjinalit.

Vendet e tjera kanë më shumë ose më pak udhëzime specifike, por të gjitha ato priren drejt të njëjtit realitet themelor: nuk mund të shfrytëzoni pronësinë intelektuale të dikujt tjetër për përfitimin tuaj tregtar.

Për shembull, në Australi, “Marrëveshja e drejtë” lejon përdorimin në rrethanat specifike të mëposhtme:

 • Studim dhe studim
 • Rishikim dhe kritikë
 • Raportimi i lajmit
 • Sigurimi i këshillave juridike
 • Parodi dhe satira.

Kjo është pak më recetë sesa udhëzimet e gjera në SH.B.A., por efekti është i njëjtë.

Kanadë, për të dhënë një shembull tjetër, është më shumë si SH.B.A., dhe ka një provë gjashtëfish për të përcaktuar nëse diçka kualifikohet si Marrëveshje e Drejtë:

 • Qëllimi i sse
 • Karakteri i përdorimit
 • Sasia e përdorimit
 • alternative të përdorimit
 • Natyra e origjinalit
 • Efekti i përdorimit.

Këto udhëzime janë jashtëzakonisht të ngjashme me rregullat e SH.B.A.-së, me shtimin e provës “Alternativa”, e cila pyet nëse ekzistonte një mënyrë për të arritur të njëjtin qëllim pa riprodhuar punën e mbrojtur.

Në Angli dhe Mbretërinë e Bashkuar, udhëzimet janë më specifike sesa në SH.B.A., ose në Kanada, të ngjashme me rregullat Australiane. Ballafaqimi i drejtë atje është i kufizuar në:

 • Studim jo-komercial dhe studim privat
 • Kritika, rishikimi dhe citati
 • Raportimi i lajmeve
 • Satirë dhe parodi
 • Ilustrim për mësimdhënie.

Rregulla të ndryshme, Rezultati i njëjtë

Specifikat e përdorimit të drejtë (ose veprimi i drejtë) janë të ndryshme nga një vend në tjetrin, por specifikat nuk janë me të vërtetë ato që janë përfundimisht të rëndësishme.

Ata të gjithë konvergjojnë në udhëzime jashtëzakonisht të ngjashme në lidhje me atë lloj riprodhimi që duhet të konsiderohet përdorim i drejtë, dhe cilat janë shumat e shkeljes.

Përdorimi i drejtë mund të thirret vetëm për qëllime të komentimit, kritikës, raportimit dhe parodisë.

Gjërat që nuk bëjnë diçka të drejtë

Ekzistojnë një numër i keqkuptimeve të zakonshme në lidhje me cilat rrethana mund të shkaktojnë që një përdorim i veçantë të konsiderohet “i drejtë” apo jo.

 • Mosha e punës – Nuk ka rëndësi nëse puna do të dalë jashtë të drejtave të autorit vitin e ardhshëm. Nuk ka rëndësi nëse autori ka vdekur për një kohë të gjatë. E drejta e autorit është binare: diçka ose është ose nuk është nën të drejtat e autorit.
 • Jashtë Shtypur – Fatkeqësisht, materiali i mbrojtur nga të drejtat e autorit është nganjëherë shumë i vështirë për t’u marrë. Librat dalin jashtë. Regjistrimet mund të jenë të disponueshme vetëm në regjistrimet e vjetra të fonografisë. Filmat mund të mos ishin lëshuar kurrë në formate moderne. Asnjë nga këto arsye nuk ka ndonjë efekt në natyrën e mbrojtjes së të drejtave të autorit, ose nuk ka ndonjë ndikim nëse përdorimi juaj është i drejtë apo jo.
 • Përdorimi fetar – Nëse doni të kopjoni muzikë me fletë për një shërbim në kishë, kjo nuk kualifikohet si Përdorim i Ndershëm.
 • Përdorimi jo-fitimprurës – Një organizatë jofitimprurëse mund t’i jepet pak më shumë mbrojtje ose përfitim i dyshimit në raste të paqarta, por një organizatë jofitimprurëse nuk është e përjashtuar nga ligji për të drejtat e autorit. Ju nuk mund të shesni kopje të materialit të mbrojtur për një fondesh ose të kryeni një lojë të mbrojtur nga të drejtat e autorit pa paguar për të.
 • Perdorim personal – Fakti që nuk po planifikoni të shesni kopje ose t’i përdorni për një qëllim tregtar nuk e cilëson automatikisht diçka si Përdorim i Ndershëm. Ju nuk mund të kopjoni video, albume ose libra nga biblioteka ose miqtë tuaj në mënyrë që t’i shtoni ato në koleksionin tuaj personal.

Ndaloni të kërkoni boshllëqe

Përdorimi i drejtë dhe Ballafaqimi i drejtë janë përjashtime nga ligji për të drejtat e autorit, dhe përjashtimet u vendosën për një qëllim specifik. Në fund të fundit, është qëllimi aktual i përdorimit tuaj që përcakton nëse është i drejtë apo jo.

Ju nuk mund të shfrytëzoni pronën intelektuale të dikujt për përdorimet tuaja komerciale ose personale dhe pastaj të kërkoni një teknik ose ndonjë arsye specifike ligjore pse “llogaritet” si përdorim i drejtë.

Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital

Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital

Ky seksion shpjegon detajet e rëndësishme të DMCA dhe implikimet e tij për pronarët e faqeve të internetit. Ekziston një fokus i veçantë në atë që duhet të bëni nëse jeni në shënjestër të një njoftimi të marrjes nga DMCA.

Farë është DMCA?

Ligji i Aktit të Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Digjital, i cili u miratua në 1998 dhe u nënshkrua nga Presidenti Bill Klinton. Efektet e saj ishin shumë të gjera, sepse qëllimi i saj ishte jashtëzakonisht i gjerë.

Ndahet në pjesë:

Titulli I: Të drejtat e autorit WIPO dhe Performancat dhe Fonograms Akti i Implementimit të Traktateve

Zbaton traktatet e WIPO të nënshkruara në vitin 1996. Ndër të tjera, ajo kriminalizon zhvillimin, prodhimin ose përdorimin e teknologjive që janë krijuar për të shmangur masat e mbrojtjes teknike.

Kjo do të thotë, për shembull, nëse një botues i mediave përfshin teknologji të dizajnuar për ta bërë kopjimin të vështirë, dhe ju e anashkaloni atë mbrojtje, ju jeni fajtor si për kopjimin ashtu edhe për shmangien e mbrojtjes teknike të kopjes.

Ai gjithashtu i dha një monopol efektiv një prodhuesi të vetëm të pajisjeve për mbrojtjen e kopjimit, duke specifikuar që të gjithë regjistruesit e videove analog mbështesin zgjidhjen e tyre pronësore.

Titulli II: Akti i Kufizimit të Detyrimeve për të Drejtën e Autorit në internet

Ky seksion paraqet kërkesat specifike të cilat ofruesit e shërbimeve (si ndërmarrjet e mbajtura në internet dhe ISP) duhet të ndjekin në mënyrë që të jenë të sigurt nga ndjekja penale për shkeljen e të drejtave të autorit të kryera nga të tjerët që përdorin shërbimin e tyre.

Kjo është pjesa që është më shqetësuese për pronarët e faqeve të internetit dhe njerëzit që përdorin internetin në përgjithësi. Do të mbulohet më në detaje më poshtë.

Titulli III: Akti i Sigurimit të Konkurrencës për Mirëmbajtjen e Kompjuterave

Lejon që kopjet e materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit të bëhen gjatë mbështetjes së ruajtjes së të dhënave për qëllime riparimi dhe mirëmbajtjeje.

Titulli IV: Dispozitat e ndryshme

Ky seksion përfshin një numër dispozitash specifike që kanë të bëjnë me: funksionimin e vetë Zyrës së të Drejtave të Autorit; arsim në distancë; përjashtim për bibliotekat; përjashtime për “regjistrimet epemerale”; transmetimi i regjistrimeve të tingullit në internet; dhe rregullat e negociatave kolektive që merren me transferimin e të drejtave në filma

Titulli V: Akti për mbrojtjen e dizajnit të anijes

Shton mbrojtjen e të drejtave të autorit për modelet e bykave të anijeve.

Veçanërisht, vlen vetëm për anije nën 200 metra në gjatësi.

Titulli II dhe Ju – Njoftimet për Takedown

Titulli II i DMCA përjashton ofruesit e shërbimeve nga përgjegjësia për shkelje që ndodh në shërbimin e tyre për sa kohë që ata ndjekin rregulla të caktuara.

Kryesor midis këtyre kërkesave është hyrja në bllokun e ofruesit të shërbimit ose heq me forcë përmbajtjen nëse ata marrin një Njoftim Takedown duke pretenduar se përmbajtja shkel të drejtat e autorit.

Kjo pothuajse tingëllon e arsyeshme dhe mbase dukej shumë e arsyeshme për hartuesit e legjislacionit: Më tej, nëse YouTube e di se videoja juaj po shkel të drejtat e autorit të dikujt tjetër, nuk do të jetë përgjegjës ta heqin atë nga platforma e tyre?

Fatkeqësisht ka një problem me këtë.

Nuk ka asnjë provë të lidhur me njoftimin Takedown. Përmbajtja në fjalë mund të jetë shkelëse, por mund të mos jetë. Asnjë vendim gjyqësor ose provë përfundimtare nuk kërkohet kur lëshoni një njoftim për marrjen e pronës.

Kjo është veçanërisht problematike në fushën e Përdorimit të Drejtë. Përdorimi i drejtë përfshin, ndër të tjera, një përjashtim nga kufizimet e të drejtave të autorit për qëllime të kritikës ose parodisë. Por jo të gjithëve u pëlqen të kritikohen apo parodizohen.

Ligjërisht, asnjë padi nuk mund të ngrihet kundër këtij lloji të përdorimit. Sidoqoftë, një mbajtës i pakënaqur i të drejtës së autorit mund të lëshojë një njoftim për heqjen dorë nga një kompani pritëse, një rrjet social ose një motor kërkimi, dhe të heqë në mënyrë efektive përmbajtjen ofenduese.

Ky mekanizëm mund të abuzohet edhe nga subjektet tregtare që duan të dëmtojnë konkurrencën e tyre. Në vitin 2009, Google raportoi se mbi gjysmën e njoftimeve të konfirmuara që morën ishin nga bizneset konkurruese dhe një e treta e tyre nuk ishin pretendime të ligjshme për të drejtat e autorit.

Disa ofrues të shërbimeve marrin kohën për të shqyrtuar këto pretendime, duke kërkuar të paktën disa prova të qarta të shkeljes. Por shumë të tjerë jo. Disa keqkuptojnë natyrën e Përdorimit të Drejtë. Disa thjesht e kanë më të lehtë për tu pajtuar.

Tofarë duhet të bëni nëse përmbajtja juaj hiqet për shkak të një njoftimi të mbajtur

Nëse përmbajtja juaj ndikohet nga një njoftim i një takimi, ju mund ose nuk mund ta realizoni atë, dhe ju mund ose nuk mund të thuhet kurrë për të.

Motorët e kërkimit i nënshtrohen njoftimeve të hequra, dhe thjesht mund të deindeksojnë një URL që përmban një material që shkel. Ju mund të vini re një rënie të papritur të trafikut, ose humbje të vendosjes së motorit të kërkimit nëse ndiqni atë lloj gjëje, por mund të mos dini pse.

Meqenëse Google dhe kërkues të tjerë rregullojnë renditjen e tyre rregullisht, thjesht mund të supozoni se jeni viktimë e algoritmit.

Ofruesit e tjerë të shërbimit, veçanërisht ndërmarrjet që janë në internet, priren të njoftojnë klientët e tyre kur heqin përmbajtjen pas një njoftimi të konfirmuar.

Ata mund t’ju japin paralajmërim paraprak, ose jo t’ju tregojë deri pas faktit. Ata mund ose nuk mund të japin informacione rreth asaj se pse përmbajtja juaj shkel të drejtat e autorit, ose edhe të drejtat e autorit të së cilës po shkelen. Zakonisht nuk do të shpjegojnë të drejtat tuaja.

E gjithë situata është shumë zhgënjyese. Sidoqoftë, ka hapa që mund të ndërmarrësh për të korrigjuar situatën.

Hapi i parë: Përcaktoni nëse vërtet mendoni se keni qenë shkelës apo jo

Kështu që vendosët një video në YouTube të një kënge të Beatles që hoqi nga iTunes, me fotografi të maceve të tua. Ju ndoshta jeni duke shkelur.

Jini të sinqertë me veten tuaj nëse përmbajtja e hequr me të vërtetë po cenonte. Nëse do të ishte, lëshoje. Ndiheni me fat që njoftimi i hequr nuk u shoqërua me një padi, sepse mund të kishte.

Nëse jeni i sigurt që përmbajtja nuk po cenon:

Hapi i dytë: Paraqitni një këshillë

Ju mund të dërgoni një counternotice tek ofruesi i shërbimit, duke shpjeguar pse mendoni se përmbajtja duhet të lihet vetëm ose të restaurohet.

Arsyeja është zakonisht që materiali nuk është në të vërtetë nën të drejtat e autorit (dhe kështu njoftimi i mbledhjes u lëshua gabimisht) ose përdorimi i materialit të mbrojtur nga e drejta e mbrojtjes është nën mbrojtjen e drejtë.

Të drejtat e reja të mediave, një organizatë jofitimprurëse që edukon dhe mbron çështjet e pronësisë intelektuale, ofron letra mostrash të cilat mund t’i përshtatni në situatën tuaj. Ato gjithashtu ofrojnë një udhëzues shumë më të hollësishëm për t’u marrë me njoftimet e marra nga DMCA.

Alternativa për të luftuar DMCA

Nëse jeni të sigurt që nuk po shkelni, por nuk mund ta bindni kompaninë tuaj të pritjes, mund të jeni në gjendje të kërkoni strehim duke përdorur një kompani pritjeje në det të hapur.

Disa vende janë në mënyrë të konsiderueshme më pak në përputhje me njoftimet e heqjes në qendër të SH.B.A.-së se sa të tjerët. Sidomos Suedia ka një sistem mbrojtjeje shumë të fortë për gazetarët, kjo është arsyeja pse Wikileaks është pritur në atë vend.

Sigurisht, nëse jeni një person në SH.B.A., ju akoma mund të paditeni për shkelje, edhe nëse përmbajtja mbahet në një server suedez. Pritja në det të hapur mbron vetëm përmbajtjen tuaj, jo ju.

Bej kujdes

Njoftimet e takedown janë biznes serioz. Edhe pretendimet jolegjitime mund të bëhen jashtëzakonisht problematike nëse paraqitësi i kërkesës është veçanërisht agresiv.

Jini të vetëdijshëm se kush po dërgon njoftimin, cili është reputacioni i tyre për ndjekjen penale, toni i letrës dhe kërkesat shtesë që e shoqërojnë atë.

Nëse planifikoni të mbani terrenin tuaj, përgatituni të kontaktoni një avokat.

DMCA krijon një numër të dispozitave për të drejtat e autorit të cilat mund të sjellin efekte të dëmshme tek pronarët e faqeve të internetit dhe përdoruesit e tjerë të internetit.

Ndikimi më i madh i DMCA tek shumica e njerëzve është përdorimi i njoftimeve për mbledhje të dërguara te ofruesit e shërbimeve siç janë hostet e internetit, faqet e rrjeteve sociale dhe motorët e kërkimit. Këto njoftime të larguara mund ose nuk mund të jenë të ligjshme, por ofruesit e shërbimeve në përgjithësi do të përputhen në të njëjtën mënyrë.

Synimet e njoftimeve të heqjes dorë mund të lobojnë për rivendosjen e përmbajtjes së hequr duke paraqitur një bashkues informacioni me ofruesin e shërbimit. Ju madje mund të lëvizni përmbajtjen tuaj në det të hapur për ta mbrojtur atë nga njoftimet e marrjes nga DMCA, megjithëse kjo nuk do të ndikojë në përgjegjësinë tuaj ligjore. Përtej kësaj, ju duhet të flisni me një avokat.

Problemet me Dispozitën kundër-qarkullimit të DMCA

Shumica e kohës kur dëgjoni referencën e Aktit të Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Digital (DMCA), përqendrimi zakonisht sillet rreth mënyrës sesi përdoret për të ndihmuar mbajtësit e të drejtave të autorit të tërheqin veprat e shkeljes nga faqja e internetit. Por ekziston një dispozitë e ndërlikuar e ndërtuar brenda DMCA për të cilën shumë njerëz nuk janë të vetëdijshëm.

Dispozita kundër shmangies u shkrua fillimisht me qëllim që të ndihmonte industrinë argëtuese të luftojë piraterinë në epokën dixhitale. Në seksionin 1201 të DMCA, masa kundër-shmangie ndalon si më poshtë:

 1. Anydo veprim që përfshin anashkalimin e masave teknologjike të destinuara për të kontrolluar hyrjen në përmbajtje ose një produkt.
 2. Do shpërndarje e mjeteve ose teknologjisë që do të ndihmojë në aktin e shmangies.

Ndërsa ekzistojnë përjashtime të caktuara me të cilat lejohet anashkalimi – si në rastin e zbatimit të ligjit, testimit të sigurisë, hulumtimit, etj. – përkufizimet shumë të ngushta të asaj që është “e pranueshme”, e lë pjesën tjetër të ligjit të hapur për interpretim.

Për shkak të kësaj, DMCA dhe dispozitat e saj kundër shmangies nuk janë duke u përdorur aq sa pritej fillimisht.

Përdorimi i drejtë kundrejt fitimit

Siç kemi diskutuar në Më shumë mbi përdorimin e drejtë dhe trajtimin e drejtë, Përdorimi i drejtë është një përjashtim nga ligji amerikan i të drejtave të autorit. Në thelb, një vepër e mbrojtur nga e drejta e autorit mund të përdoret nga të tjerët – pa gjobë – për përdorime personale dhe / ose jo-tregtare, përfshirë qëllimet e komentit, edukimit, hulumtimit, parodisë dhe kritikës.

Këtu është problemi: shumë forma të përmbajtjes dixhitale kërkojnë një lloj “zhbllokimi” për të parë përmbajtjen, studjuar teknologjinë themelore ose për të kaluar disa portierë antipiraterë të tjerë.

Kështu që, kur përdoruesit zhbllokojnë atë portë dixhitale, ata janë duke kryer me qëllim një veprim të shmangies – edhe nëse është për arsye të padëmshme.

Këtu mund të fillojmë të shohim abuzime të dispozitës DMCA. Në vend që të ndihmojë pronarët e të drejtave të autorit të luftojnë piraterinë, dispozita kundër-shmangie mund të përdoret për të penguar të drejtën e publikut të gjerë për përdorim të drejtë.

Abuzimet kundër-qarkullimit

Për shkak se nuk kishte asnjë klauzolë specifike të parashikuar në parashikimin e anti-shmangies për të lejuar përdorimin e drejtë, këto dy pjesë të ligjit për të drejtat e autorit shpesh janë në kundërshtim me njëra-tjetrën. Ne kemi renditur vetëm dy nga shumë raste më poshtë:

Activision vs Brandon Wilson

Kur Activision, krijuesi i ekskluzivitetit të lojës Skylanders, zbuloi se hakeri Brandon Wilson e kishte inxhinieruar lojën e tyre të kundërt dhe ndau njohuri në internet në lidhje me hulumtimin e tij në sistem, ata i dërguan një letër pushimi dhe dëshirimi.

Ndërsa inxhinieria e kundërt e një loje për qëllime të hulumtimit është një nga përjashtimet e provizionit, ishte botimi i hulumtimit të përmendur në internet që i dha Activeision mundësinë për të lëshuar kërcënimin e tyre.

Ata pretenduan se informacionet që ai ndau mund të tregojnë njerëzve se si të deshifrojnë sistemet e tyre. Ndërsa Wilson demonstroi pajtueshmërinë e tij brenda kësaj dispozite, ai në fund të fundit zgjodhi ta merrte hulumtimin e tij jashtë linje.

SHBA vs RealNetworks

Ekzistojnë një numër arsyesh pse njerëzit dëshirojnë të kopjojnë DVD për përdorim personal. Ata mund të heqin reklama nga një film i regjistruar paraprakisht, të rimodukoni ose ripërdorni klipet për një origjinal në YouTube dhe t’i ngarkojnë filmat në kompjuterët e tyre në mënyrë që t’i shikojnë ato në lëvizje.

Kjo është arsyeja pse padia ndaj RealNetworks ‘RealDVD Software ishte befasuese për shumë njerëz.

Kompania kishte kërkuar tashmë një këshillë juridike në lidhje me produktin, dhe kishte hartuar një numër masash sigurie për të siguruar që ata do të vepronin në përputhje me ligjin. Në fund të fundit, softueri i tyre u vlerësua i paligjshëm përkundër aplikacioneve të tij të përdorimit të drejtë.

Ku kjo na lë

Siç mund ta shihni, DMCA mund dhe përdoret kundër njerëzve dhe kompanive në rastet që kanë pasur pak ose asgjë të drejtpërdrejtë me ruajtjen e të drejtave të pronarit të së drejtës. Në vend të kësaj, ligji mund të përdoret për të ruajtur reputacionin, për të siguruar përfitimin dhe për të penguar konkurrencën.

Dokush i përfshirë në anashkalim, inxhinieri të kundërt, ose komente në lidhje me teknologjinë themelore të një produkti duhet të planifikojë të jetë tepër i kujdesshëm në punën e tyre.

Dispozita kundër shmangies mund të mos jetë shkruar me njerëz të tillë në mendje. Por siç ka treguar historia e fundit, DMCA mund të përdoret kundër tyre të gjithë njësoj.

Seksioni i të drejtave të autorit 108 Abetare

Seksioni i të drejtave të autorit 108 Abetare

Për bibliotekat dhe arkivat, përjashtimet në ligjin e të drejtave të autorit ishin të nevojshme për të akomoduar aftësinë e tyre për të shpërndarë, riprodhuar dhe ruajtur vepra të mbrojtura nga të drejtat e autorit..

Ndërsa dispozitat e bëra për to nuk janë të përsosura, shumë janë përmirësuar qëkur Akti i të Drejtave të Autorit të 1976 futi për herë të parë këto të drejta ekskluzive.

1976: Paraqitja e Seksionit 108

Ndërsa format tona të mediave dhe argëtimit ndryshuan në mesin e shekullit XX, gjithashtu edhe teknologjia jonë për krijimin e kopjeve të atyre veprave.

Dhe kështu, me miratimin e Ligjit për të Drejtën e Autorit të vitit 1976, bibliotekat dhe organizatat e tjera jofitimprurëse arsimore iu dha përjashtimi i tyre me Seksionin 108: “Kufizimet mbi të drejtat ekskluzive: Riprodhimi nga bibliotekat dhe arkivat”.

Në versionin origjinal të Seksionit 108, thuhej se bibliotekat dhe arkivat ishin në gjendje të bënin një kopje të vetme të një vepre nëse përmbusheshin këto:

 1. Ishte për qëllime jo-komerciale.
 2. Puna ishte ndryshe në dispozicion të publikut të gjerë.
 3. Një kopje e veprës u vendos një njoftim për të drejtat e autorit.

Nëse përmbusheshin të gjitha kushtet, kopjet atëherë mund të bëhen për qëllime të ruajtjes ose të huazohen në një bibliotekë tjetër.

Seksioni 108 në vetvete u paraqiti një çështje bibliotekarëve dhe arkivistëve, praktika e të cilave kërkonte që të bëheshin gjithmonë tre kopje të një punimi origjinal: një për arkivim, një si master, dhe një kopje.

Ndërsa bibliotekat ishin të kënaqura që kishin një përjashtim që sqaronte më mirë këtë koncept të Përdorimit të Drejtë, nuk do të ishte e mjaftueshme.

1998: Përditësimi i DMCA në Seksionin 108

Me miratimin e Aktit të Mbrojtjes së të Mijëvjeçarit Dixhital (DMCA), dispozita të mëtejshme u bënë në Seksionin 108. Këto u vendosën për të dhënë llogari për ndryshimet në teknologjinë e fotokopjimit, procedurat e ruajtjes dhe formatet e reja të ruajtjes dixhitale..

Në rishikimin e vitit 1998, ndryshimet e mëposhtme janë bërë në Seksionin 108:

 1. Për qëllime ruajtjeje, tre kopje të një pune të pabotuar mund të bëhen nga biblioteka dhe arkivat.
 2. Për zëvendësimin e një pune të botuar të dëmtuar, të humbur ose të përkeqësuar ndryshe, mund të bëhen tre kopje, por vetëm nëse një zëvendësim nuk mund të blihet për një çmim të drejtë.
 3. Kopjet dixhitale të këtyre punimeve mund të bëhen për aq kohë sa ato mbesin brenda bibliotekës ose arkivave, dhe nuk shpërndahen për publikun e gjerë.
 4. Një njoftim për të drejtat e autorit duhet të shfaqet në të gjitha kopjet e krijuara. Nëse kjo nuk është e mundur ose ka një të humbur, biblioteka duhet të thotë qartë se puna është e mbrojtur nga të drejtat e autorit.
 5. Bibliotekat, arkivat dhe organizatat e tjera arsimore jofitimprurëse mund të kopjojnë ose dixhitalizojnë një vepër ose fonorekord kur është në 20 vitet e fundit të afatit të tij për të drejtën e autorit. Sidoqoftë, kjo nuk mund të jetë për qëllime tregtare dhe duhet të vërtetohet se kopja nuk mund të blihet ndryshe me një çmim të arsyeshëm.

Dispozita e DMCA për bibliotekat dhe arkivat u përpoq të korrigjojë mangësitë e botimit origjinal të Seksionit 108, megjithëse lufta për të drejta më të mëdha vazhdon edhe sot e kësaj dite.

2005: Seksioni 108 Grupi i Studimit

Në vitin 2005, një grup ekspertësh të së drejtës së autorit u ngarkua me rishikimin e Seksionit 108 në kontekstin e teknologjisë dhe përparimeve dixhitale në shoqërinë moderne:

Seksioni 108 Grupi i Studimit është një komitet i zgjedhur i ekspertëve të të drejtave të autorit, i ngarkuar me azhurnimin për botën dixhitale ekuilibrin e Aktit të të Drejtave të Autorit midis të drejtave të krijuesve dhe pronarëve të të drejtave të autorit dhe nevojave të bibliotekave dhe arkivave.

Megjithëse rekomandimet e tyre për ndryshim u dorëzuan në vitin 2008, nuk mund të arrihet një konsensus dhe, deri më tani, asgjë nuk është bërë me këto sugjerime.

Kalimi i Seksionit 108 Në Ardhmëri

Siç mund ta shihni, shumë përparime janë bërë që Seksioni 108 u fut për herë të parë në ligjin e të drejtave të autorit përsëri në 1976. Kjo u tha, pasi teknologjia dixhitale evoluon, gjithashtu edhe mjetet e bibliotekës dhe arkivit për kopjimin, shpërndarjen dhe ruajtjen e punëve.

Gjatësia e mbrojtjes së të drejtave të autorit

Gjatësia e mbrojtjes së të drejtave të autorit

Kohëzgjatja e të drejtës së autorit varet më së shumti nga puna kur u krijua fillimisht, dhe ndikohet nga fakti nëse regjistrimi u rinovua dhe faktorë të tjerë.

Ligji për të drejtat e autorit ka ndryshuar ndër vite, kështu që rregullat që vlejnë për veprat e krijuara sot (shumica e asaj që diskutohet në këtë artikull) jo gjithmonë që vlejnë për veprat e krijuara në të kaluarën. Për veprat me një njoftim për të drejtat e autorit:

 • Punimet e botuara në 1978 ose më vonë (duke përfshirë edhe sot) – jeta e krijuesit origjinal plus 70 vjet. Për veprat anonime, 120 vjet nga data e krijimit ose 90 vjet nga data e botimit, cilado që është më e shkurtër.
 • Punimet e botuara midis 1964 dhe 1977 – 95 vjet nga data e botimit.
 • Punimet e botuara midis viteve 1923 dhe 1963 – 28 vjet nga data e botimit, përveç nëse janë ripërtërirë, atëherë 95 vjet.
 • Punimet e botuara para vitit 1923 nuk mbrohen më nga të drejtat e autorit dhe janë në domenin publik.

Gjërat janë edhe më të komplikuara për punimet pa një njoftim për të drejtat e autorit:

 • Punimet e botuara nga 1 Mars 1989 – jeta e krijuesit origjinal plus 70 vjet. Për veprat anonime, 120 vjet nga data e krijimit ose 90 vjet nga data e botimit, cilado që është më e shkurtër.
 • Punimet e botuara midis 1 Janarit 1978 dhe 1 Mars 1989 – mbuluan njësoj si veprat e mëvonshme, por vetëm nëse vepra ishte regjistruar “para ose brenda pesë viteve të botimit dhe duke shtuar njoftimin në kopjet e botuara në Shtetet e Bashkuara pas zbulimit të mosveprim. “
 • Punimet e botuara para vitit 1978 pa një njoftim për të drejtat e autorit janë përgjithësisht në domenin publik.

Ka të gjitha llojet e detajeve në lidhje me këtë. Për shembull, një vepër e veçantë mund të ketë mungesë të njoftimit për të drejtat e autorit sepse dikush e largoi atë nga kopja që keni; ajo ende mund të jetë botuar me një njoftim për të drejtat e autorit.

Për më tepër, është shumë e vështirë të provosh që një e drejta e autorit nuk u rinovua, sepse nuk ka një bazë të dhënash të plotë dhe të centralizuar, të kërkuara nga kompjuteri për rinovimet e të drejtave të autorit për vepra nga kjo periudhë.

Dy të dhëna të pjesshme ia vlen të përmenden, nëse po përpiqeni të gjurmoni këto informacione.

 • Regjistrimet Online të Zyrës së Mbrojtjes së të Drejtave të Bashkuara – regjistrime të dixhitalizuara nga viti 1978 e tutje.
 • Baza e të dhënave për rinovimin e të drejtave të autorit të Universitetit Stanford – të dhëna për të gjitha rinovimet e të drejtave të autorit të bëra midis viteve 1950 dhe 1992, për librat e botuar fillimisht midis 1923 dhe 1963.

Nëse keni nevojë për diçka që nuk mund të gjendet në njërën prej këtyre dy bazave të të dhënave, do të duhet të bëni një kërkim manual në Katalogun e Kartave të të Drejtave të Autorit, ose t’i paguani një tarifë orare punonjësve të Zyrës së Mbrojtjes për ta bërë këtë.

Për më tepër, shumë biblioteka të mëdha publike dhe hulumtuese mund të kenë një botim të Mikrofetit të Katalogut, i cili u botua midis 1979 dhe 1982.

Nëse keni një pyetje specifike, duhet të bëni një avokat i specializuar në ligjin e të drejtave të autorit.

Dallimet e ligjit evropian mbi të drejtat e autorit

Dallimet e ligjit evropian mbi të drejtat e autorit

Ky seksion do të shpjegojë disa nga dallimet kryesore midis ligjit të së drejtës së autorit në Evropën Kontinentale dhe Ligjit mbi të drejtat e autorit në Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera që flasin anglisht.

Qëllimi dhe kufizimet e këtij seksioni

Ky artikull, në tërësi, është i orientuar drejt ligjit të së drejtës së autorit dhe çështjeve të ndërlidhura në Shtetet e Bashkuara.

Ligji për të drejtat e autorit është specifik për secilin vend, kështu që rregulla të ndryshme zbatohen në vende të ndryshme. Sidoqoftë, parimet themelore janë të njëjta: mos përdorni përmbajtje pa leje.

Ajo që është e ndryshme në lidhje me ligjin në secilin vend ka të bëjë me specifikat e zbatimit: kohëzgjatja e të drejtës së autorit, mënyra e regjistrimit, klasa specifike të punimeve të mbuluara. Ekzistojnë edhe disa ndryshime filozofike që prekin rregullat në lidhje me përdorimin e drejtë dhe të drejtat morale.

Ky seksion ka për qëllim vetëm të sigurojë një prezantim të shkurtër të këtyre dallimeve dhe nuk është aspak një udhëzues i plotë për ligjin ndërkombëtar të të drejtave të autorit.

Ligji ndërkombëtar kundër të drejtës së autorit

Nuk ka diçka të tillë si Ligji Ndërkombëtar i të Drejtave të Autorit. Të gjitha ligjet e të drejtave të autorit janë specifike për një vend të caktuar.

Sidoqoftë, Konventa e Bernës dhe Traktati i të Drejtave të Njeriut WIPO përcaktojnë një kornizë minimale të mbrojtjes së të drejtave të autorit të cilën duhet t’i përmbahen të gjitha vendeve nënshkruese. Shumica e vendeve anëtare shkojnë më lart dhe përtej kërkesave të përcaktuara në këto traktate.

Mbrojtje automatike e të drejtave të autorit

Një nga kërkesat e Konventës së Bernës është që mbrojtja e të drejtave të autorit të jetë automatike, pa kërkesën e regjistrimit.

Shtetet e Bashkuara teknikisht respektojnë këtë rregull, por kërkon regjistrim në mënyrë që dikush të padisë për dëmet që lidhen me shkeljen. Në përputhje më të plotë me Konventën e Bernës, shumica e vendeve të tjera nuk e kanë këtë kërkesë.

Gjatësia e mbrojtjes së të drejtave të autorit

Konventa e Bernës përcakton gjatësinë minimale të mbrojtjes së të drejtave të autorit për shumicën e veprave (duke përjashtuar fotografinë dhe fotografitë lëvizëse) në jetën e autorit plus pesëdhjetë vjet. Fotografia mbrohet për 25 vjet nga krijimi; fotografi me lëvizje, 50 vjet nga shfaqja e tyre e parë.

Shumica e vendeve në Bashkimin Evropian tejkalojnë atë kërkesë duke mbrojtur vepra për jetën e autorit plus 70 vjet.

Gjatësia specifike e ndonjë të drejte të autorit të veçantë do të varet nga kur është bërë vepra, në cilin vend, dhe kur ai vend ka ndryshuar ligjet e tyre në përputhje me kushtet e Konventës së Bernës.

Konflikti i domenit publik

Për shkak të rregullave të ndryshme që rregullojnë kohëzgjatjen e të drejtave të autorit që janë aktualisht në fuqi, ose kanë qenë në fuqi në të kaluarën, disa vepra janë në Domain Publik në disa vende, ndërsa ende janë nën të drejtën e autorit në të tjerët.

Për këtë arsye, nëse drejtoni një uebfaqe që përpilon vepra të Domain Publik nga e gjithë bota (si Projekti Gutenberg ose Biblioteka e Koresë Publike të Domain), është e rëndësishme të deklaroni se cilat shtete rregullojnë mbledhjen i përmbahen.

Ky duhet të jetë vendi ku ndodhet serveri fizik, dhe zakonisht është më mirë nëse edhe ky është vendi ku banojnë pronarët ose menaxherët e faqes në internet.

Për më tepër, ju duhet ta bëni të njohur këtë shtet të juridiksionit dhe të jepni një paralajmërim që disa vepra mund të mos jenë në Fushën Publike në të gjitha vendet.

Kontinentale vs Copyright-Anglo-Amerikane

Siç u përmend në seksionet mbi Historinë dhe përdorimin e drejtë, të drejtat e autorit në Shtetet e Bashkuara janë në thelb një kufizim i fjalës së lirë, me qëllim që të ofrojë një përfitim për shoqërinë në përgjithësi..

Anglia dhe kolonitë e tjera të mëparshme ndajnë këtë filozofi themelore të Fjalës së Lirë, dhe kështu ligji për të drejtat e autorit zbatohet në një mënyrë të ngjashme.

Evropa Kontinentale, nga ana tjetër, i drejtohet të drejtës së autorit jo nga pikëpamja e përfitimit shoqëror, por nga një besim në të drejtat e qenësishme të krijuesve të një vepre arti.

Nga ky konceptim, përfitimi shoqëror është sekondar, dhe gjëja e rëndësishme është mbrojtja e të drejtave të artistit.

Kjo ka implikime për dy fusha të zbatimit të të drejtës së autorit në nivelin kombëtar.

Të drejtat morale vs të drejtat ekonomike

Ligji evropian për të drejtat e autorit njeh të drejtat morale të një krijuesi të një vepre arti. Këto të drejta kodifikohen në mënyra të ndryshme, por në përgjithësi përfshijnë:

 • E drejta për t’u njohur ose identifikuar si krijuesi i një vepre.
 • E drejta për të lejuar ose ndaluar ndryshimin ose shtrembërimin e punës dhe bërjen e veprave derivative.
 • E drejta për të vendosur nëse puna duhet të bëhet publike.

Vendet anglo-amerikane kanë tendencë të minimizojnë ose eliminojnë konceptimin e të drejtave morale. Për shembull, në Shtetet e Bashkuara, të drejtat morale vlejnë vetëm për veprat unike të artit pamor, siç janë pikturat dhe skulpturat – dhe madje kjo dispozitë u prezantua vetëm në 1997.

Për vendet në traditën angleze, të drejtat ekonomike theksohen mbi të drejtat morale. Këto të drejta përfshijnë:

 • E drejta për të riprodhuar.
 • E drejta e shpërndarjes.
 • E drejta për të komunikuar.
 • E drejta për t’u transformuar.
 • E drejta për të përfituar nga puna.
 • E drejta për të lejuar ose lejuar të tjerët të bëjnë këto aktivitete.

Ndërsa këto dy konceptime të ndryshme të të drejtave të krijuesit çojnë në një theks të ndryshëm në hartimin e ligjit kombëtar të të drejtave të autorit, efekti i përgjithshëm i të drejtës së autorit është i ngjashëm në të dy filozofitë.

Kjo do të thotë, mbrojtja ekonomike në përgjithësi siguron të drejtat morale, dhe mbrojtja e të drejtave morale në përgjithësi siguron që të drejtat ekonomike të ruhen.

Perdorim I drejte

Për shkak të kuptimeve të ndryshme të të drejtave të autorit në kulturën evropiane dhe anglo-amerikane, dy kuptime të ndryshme të përdorimit të drejtë (ose “veprimi i drejtë”) janë zhvilluar.

Në SH.B.A. dhe Angli, Përdorimi i drejtë është një restaurim mjaft i gjerë i të drejtave të fjalës së lirë dhe shtypit të lirë të kufizuara nga të drejtat e autorit. (Shih seksionin Përdorimi i drejtë për më shumë detaje.) Në Evropë, nga ana tjetër, Përdorimi i drejtë është një grup kufizimesh të kufizuara posaçërisht mbi të drejtat e dhëna për mbajtësit e të drejtave të autorit..

Efekti, në të dy rastet, është kryesisht i njëjtë: Materiali i mbrojtur nga të drejtat e autorit mund të përdoret për qëllime të komentimit, kritikës ose parodisë.

përmbledhje

Ligji për të drejtat e autorit në vendet që flasin anglisht ka tendencë të bazohet në një kornizë të ndryshme filozofike dhe ligjore sesa ligji për të drejtat e autorit në Evropën Kontinentale. Kultura anglo-amerikane ka një theks më të fortë në të drejtat ekonomike të krijuesve, ndërsa Evropa mbështet të drejtat e tyre morale.

Sidoqoftë, për shkak të ndikimit të traktateve ndërkombëtare si Konventa e Bernës, shumica e vendeve “perëndimore” kanë zhvilluar mbrojtje juridike mjaft të ngjashme për të drejtat e pronësisë intelektuale.

Në përgjithësi, rregullat e përditshme të trajtimit të çështjeve të të drejtave të autorit janë të njëjta: Mos përdorni përmbajtje pa leje. Përdorimi i drejtë nuk është një zbrazëti.

Ligji amerikan i të drejtave të autorit sipas Konventës së Bernës

Ligji amerikan i të drejtave të autorit sipas Konventës së Bernës

Ky seksion ofron një përmbledhje të gjerë të Ligjit për Zbatimin e Konventës së Bernës të vitit 1988 dhe implikimet e tij në ligjin amerikan për të drejtat e autorit.

Një histori e shkurtër e Konventës së Bernës

Konventa për mbrojtjen e veprave letrare dhe artistike u nënshkrua në 1887 në Berne, Zvicër.

Për shkurtësinë, zakonisht quhet Konventa e Bernës. Në shumicën e vendeve anëtare, ajo siguron mbrojtje automatike të të drejtave të autorit për lloje të ndryshme të veprave për jetën e krijuesit, plus 50 vjet shtesë.

Që nga shkurti 2016, 169 vende dhe shtete bashkëpunuese, të njohura si Shtete Kontraktuese, kanë miratuar Konventën e Bernës.

Të gjithë ata që krijojnë vepra të mbrojtura nga e drejta e autorit mbrohen në të gjitha vendet që kanë ratifikuar Konventën. Kjo do të thotë që dikush që krijon një punë në një vend do të marrë të njëjtën mbrojtje në të gjitha Shtetet Kontraktuese.

Para 1 Marsit 1989, SH.B.A. nuk ishte pjesë e Unionit të Bernës, dhe ligjet e tij për të drejtat e autorit ishin shumë të ndryshme. Të gjitha veprat në SH.B.A. duhet të kishin një njoftim për të drejtat e autorit ose ato do të ishin të disponueshme për kopjim nga kushdo.

Për më tepër, çdo punë e mbrojtur nga Konventa e Bernës, brenda Unionit të Bernës, nuk u mbrojt në SHBA. Kjo çoi në kopjet e librave që janë bërë dhe shitur në SH.B.A., dhe akuzat për kontroll të dobët dhe konsideratë të pakët për pronësinë intelektuale pasuan.

Presioni u ngrit në SH.B.A. gjatë Shekullit të 20-të, derisa më në fund adaptoi ligjet e tij dhe u bashkua me Unionin e Bernës. Ndërsa nuk ka ndonjë përcaktim ndërkombëtar të mbrojtjes së të drejtës së autorit “ndërkombëtar”, Konventa e Bernës është gjëja tjetër më e mirë.

Bazat e Bernës

Konventa e Bernës ka tre parime themelore.

 1. Punimet e krijuara në çdo vend anëtar, të quajtur një Shtet Kontraktues, marrin të njëjtën mbrojtje në të gjitha Shtetet Kontraktuese.
 2. Punimet marrin mbrojtje automatike të së drejtës së autorit. Ju nuk duhet të bëni asgjë për të krijuar të drejtat e autorit – ashtu është.
 3. Një Shtet Kontraktues mund të japë mbrojtje shtesë për të drejtat e autorit, përtej asaj që parashikohet nga Konventa e Bernës. Por nëse Shteti atëherë heq mbrojtjen e tij, mbrojtja e siguruar nga Konventa e Bernës gjithashtu mund të bëhet e pavlefshme.

Pjesë të Konventës së Bernës janë në kundërshtim të drejtpërdrejtë me ligjin para-ekzistues të të drejtave të autorit në SH.B.A. Në Aktin e tij të Zbatimit të Konventës në Bernin e vitit 1988, SH.B.A u detyrua të bëjë ndryshime të rëndësishme në ligjet e saj për të modernizuar qasjen e saj dhe të lejojë një sërë ligjesh të pajtueshme me Konventën.

Kongresi u përpoq të ruajë atë që mund të ligjet e tij para-ekzistuese të së drejtës së autorit, ndërsa miratoi të njëjtat standarde të ndjekura në pjesën tjetër të botës së zhvilluar.

Farë janë kaq të ndryshme për SH.B.A.?

Në miratimin e këtyre tre parimeve, Kongresit iu desh të nxirrte disa nga ligjet e vjetra të tij dhe të përkulte disa nga të tjerët për t’u përshtatur.

Për të qenë në përputhje me parimin e dytë në Konventën e Bernës, Kongresi duhej të hiqte kërkesën për një njoftim zyrtar të të drejtave të autorit për të gjitha veprat e botuara pas 1 mars 1989, që ishte data kur u bë akti. Por ka disa komplikime për këtë.

SH.B.A. ndryshoi disa nga formulimet brenda Konventës, përfshirë përkufizimin e SHBA si një vend i origjinës, dhe implikimet që rrjedhin nga kjo.

Për shembull, Kongresi vendosi që e drejta e autorit nuk mund të zbatohej në një gjykatë të ligjit pa u regjistruar së pari në Zyrën e të Drejtave të Mbrojtjes, si një mënyrë për të inkurajuar njoftimet e të drejtave të autorit të përfshihen ashtu si ato më parë.

Kishte edhe disa ndryshime të tjera të vogla në Ligjin e Implementimit. SHBA në mënyrë të qartë përfshiu vizatimet arkitekturore si sende të mbrojtura nga të drejtat e autorit, për shembull, kur kjo mbrojtje nuk ekzistonte në formulimin origjinal të Konventës.

Farë duhet të dini

Teknologjitë dhe ndryshimet në Aktin e Zbatimit të Konventës së Bernës të vitit 1988 janë të gjata dhe ligjërisht të ndërlikuara. Sidoqoftë, ka disa gjëra themelore që ju duhet të dini në lidhje me të drejtat e autorit amerikan.

 • Konventa e Bernës siguron mbrojtje automatike të të drejtave të autorit pa pasur nevojë të kërkohet zyrtarisht e drejta e autorit mbi punën.
 • Kur bëhet fjalë për Konventën e Bernës, SH.B.A. është një Shtet Kontraktues dhe anëtar i Unionit të Bernës, por është gjithashtu një rast i veçantë dhe ka ndryshuar disa nëse kushtet e tij.
 • Punimet e SH.B.A.-së që kanë origjinën midis 1 janarit 1978 dhe 1 mars 1989 janë të drejtat e autorit vetëm në ligjin e SH.B.A.-së, nëse ato kanë një deklaratë për të drejtat e autorit;
 • Punimet në SH.B.A. të botuara para 1 janarit 1978 janë ende të përfshira në Ligjin e të Drejtave të Autorit të 1909.
 • Puna mund të botohet, ose ribotohet, në çdo Shtet të Unionit të Bernës brenda 30 ditëve nga krijimi i tij origjinal, në mënyrë që të mbrohet nga Konventa e Bernës.
 • Teknikisht, punimet në SH.B.A. duhet të regjistrohen në Zyrën e të Drejtave të Autorit për të siguruar mbrojtje të plotë ligjore. Sidoqoftë, puna mund të ketë mbrojtje pa regjistrim nëse publikohet në një vend tjetër të Bernës brenda 30 ditëve nga botimi i saj në SH.B.A..
 • Puna e botuar në një vend të Unionit të Bernës nga dikush që nuk është banor i një vendi të Unionit të Bernës mund të mos mbrohet; mbrojtja gjithashtu mund të zvogëlohet në përputhje me ligjet e vendit të tyre;
 • Nëse Shteti i origjinës është në dyshim, vendi i parë i botimit zakonisht konsiderohet Vendi i Origjinës.
 • Nëse një punë është botuar në internet, ajo është botuar teknikisht në çdo vend në të njëjtën kohë – implikimet e kësaj janë të ndërlikuara, sepse Vendi i Origjinës është shumë i vështirë për t’u përcaktuar.

Berne Bottomline për Sh.B.A.

Konventa e Bernës ofron mbrojtje automatike të të drejtave të autorit në 169 shtete dhe shtete. Në SH.B.A., ka disa raste kur Konventa e Bernës nuk zbatohet, ose mund të zbatohet ndryshe për shtetet e tjera anëtare dhe vendet e tjera..

E Drejta e Mbrojtjes Ndërkombëtare për SHBA – Përtej Bernës

Konventa e Bernës është dokumenti më i rëndësishëm në ligjin amerikan për të drejtat e autorit, që përfshin 172 vende. Por shumë vende kanë marrëveshje të veçantë jashtë konventës dhe zbatohen rregulla të ndryshme.

Konventa e Fonogrameve të Gjenevës

Konventa e Gjenevës për Mbrojtjen e Prodhuesve të Fonogrameve kundër Dublikimit të Paautorizuar të Fonogrameve të tyre (e njohur si Konventa e Fonogrameve të Gjenevës) u miratua në 1971.

Hasshtë ratifikuar në 78 vende ose shtete, dhe qeveris regjistrime të shëndosha. Fillimisht, ajo u krijua për të parandaluar piraterinë e muzikës në kasetën audio.

Konventa e Brukselit

Konventa e Brukselit në lidhje me shpërndarjen e sinjaleve që mbartin programin e transmetuar nga Sateliti u miratua në 1974. Ajo u ratifikua nga 37 vende dhe shtete, dhe hyri në fuqi në 1979.

Sshtë pjesë e një angazhimi më të gjerë për aktivitetet e ndryshme që ndodhin në hapësirën e jashtme, dhe posaçërisht rregullon transmetimin e sinjaleve televizive përmes satelitit.

Konventa Universale e të Drejtave të Autorit

Konventa Universale e të Drejtave të Autorit u miratua në Gjenevë në 1952.

Në 1971, ajo u rishikua në Paris. Kjo ishte një konventë e rëndësishme kur u konceptua fillimisht. Ajo u krijua nga Organizata Arsimore, Shkencore dhe Kulturore e Kombeve të Bashkuara (UNESCO) për të ofruar një alternative të Konventës së Bernës, pasi që shumë vende dhe shtete ishin të pakënaqur me përmbajtjen e saj.

Ata e perceptuan atë si përparësi të të drejtave të kombeve të zhvilluara, ndërsa Konventa Universale e të Drejtave të Autorit përfshin shumë vende të pazhvilluara, plus Bashkimin Sovjetik (nga 1973 e tutje).

Konventa Universale e të Drejtave të Autorit tani është shfuqizuar, në shumicën e rasteve, nga Marrëveshja më e re për Aspektet e të Drejtave të Pronësisë Intelektuale, ose TRIP (lidhur më poshtë) në lidhje me tregtinë. Kjo për shkak se shumica e vendeve tani janë anëtare të Organizatës Botërore të Tregtisë, e cila mbikëqyr TRIP.

Traktati i Performancave dhe Fonogrameve të WIPO

Kjo traktat u miratua në Gjenevë, në 1996, dhe u ratifikua nga 96 anëtarë të Organizatës Botërore të Pronës Intelektuale. Wasshtë krijuar për të mbrojtur performuesit dhe prodhuesit e regjistrimeve fonografike.

UDHËTIME

Marrëveshja mbi aspektet e lidhura me tregtinë e të drejtave të pronësisë intelektuale (TRIPS) është ndoshta më e rëndësishmja jashtë Konventës së Bernës.

Ai ishte synuar posaçërisht për të kontrolluar të drejtat ndërkufitare të pronësisë intelektuale dhe zbatohet për të gjithë 162 anëtarët e Organizatës Botërore të Tregtisë. Si i tillë, ai ka bërë që shumë traktate më të vjetra të vjetëruara.

TRIPS ka implikime të gjerë për të drejtat e autorit në transmetim, dizajn, marka tregtare, patenta dhe klasifikime biologjike. Ai përcakton metodat me të cilat mund të ngriten dhe hetohen mosmarrëveshjet.

Të gjithë anëtarët e Organizatës Botërore të Tregtisë duhet të ratifikojnë TRIPS si kusht anëtarësie, që do të thotë se ajo përfshin vendet që më parë kanë refuzuar Konventën e Bernës.

Traktati i Pekinit për shfaqjet audiovizuale

Miratuar në 1992, Traktati i Pekinit mbi Performancat Audiovizuale përcakton përdorimin e pranueshëm të shfaqjeve audiovizuale sipas ligjit të së drejtës së autorit, përfshirë të drejtat e interpretuesve pjesëmarrës. Ende nuk ka hyrë në fuqi, pasi nuk është ratifikuar nga 30 shtetet dhe vendet minimale.

Traktati VIP i Marrakesh

Kjo traktat ishte e njohur më parë si Traktati i Marrakesh për të lehtësuar qasjen në veprat e botuara për personat që janë të verbër, të dëmtuar nga shikimi ose përndryshe me aftësi të kufizuara për shtyp..

Ai u miratua në vitin 2013, dhe anashkalon të drejtat e autorit në prodhimin e librave dhe materialeve të arritshme, duke siguruar që personat me të meta të shikuar mund t’i qasen më lehtë. Ky është një traktat i ri, që është ratifikuar relativisht kohët e fundit nga minimumi 20 shtetet dhe vendet e kërkuara. Isshtë efektiv që nga 30 shtatori 2016.

Përdorimi i Pseudonimeve Me Materiale të Mbrojtur

Përdorimi i Pseudonimeve Me Materiale të Mbrojtur

Të shkruani nën një pseudonim nuk është një praktikë e pazakontë. Pseudonimet janë përdorur përgjatë historisë nga njerëz të ndryshëm: shkrimtarë, aktorë, monarkë, dhe madje edhe papë, ose për t’u pajtuar me normat shoqërore të kohës ose për të fshehur identitetin e tyre të vërtetë.

Në rastin e shkrimtarëve konkretisht, ishte shumë e zakonshme që gratë autore të shkruajnë me emra meshkuj për të rritur shanset e tyre për t’u botuar përsëri kur shkrimi konsiderohej se ishte një profesion mashkull. Në ditët e sotme, shumë autorë vazhdojnë të përdorin pseudonime për arsye të ndryshme.

Kur është fjala për të shkruar me një pseudonim, ju duhet të merrni parasysh shumë faktorë, njëri prej tyre është e drejta e autorit.

A mund të punoni me të drejtën e autorit botuar nën një pseudonim?

Përgjigja e shkurtër për këtë pyetje është po. Zyra e të Drejtave të Autorit ju lejon të regjistroni të drejtat e autorit për çdo gjë që keni botuar nën një pseudonim me ose pa zbuluar emrin tuaj të vërtetë. Sidoqoftë, vendimi juaj për të përfshirë emrin tuaj të vërtetë do të ndikojë në kohëzgjatjen e afatit të së drejtës së autorit.

Zakonisht, e drejta e autorit zgjat për kohëzgjatjen e jetës së autorit plus 70 vjet nëse vendosni të zbuloni emrin tuaj të vërtetë.

Nëse vendosni të botoni veprën tuaj nën një pseudonim pa zbuluar emrin tuaj të vërtetë, afati i të drejtës së autorit zgjat 95 vjet nga data e publikimit ose 120 vjet nga data e krijimit, cilado qoftë më e shkurtër; siç përshkruhet në Fletën e Fakteve të Zyrës së të Drejtave të Fëmijëve FL101 (PDF).

Si ta regjistroni të drejtën e autorit tuaj me një pseudonim

Zyra e të Drejtave të Autorit e konsideron një vepër të quajtur pseudonim për sa kohë që autori është identifikuar në kopjet ose fotokordet e veprës me një emër fiktiv.

Ato ofrojnë disa mënyra për të regjistruar vepra pseudonime. Metoda më e lehtë dhe më e sigurt është të regjistroni emrin tuaj juridik nën “emrin e autorit”, i ndjekur nga pseudonimi juaj. Ju gjithashtu duhet të kontrolloni “po” pranë pyetjes “A ishte kontributi i këtij autori në veprën pseudonim?”

Nëse nuk doni të zbuloni identitetin tuaj të vërtetë, ju keni dy mundësi. Ju mund të jepni vetëm emrin dhe stilolapsin tuaj se është një pseudonim ose mund ta lini hapësirën e autorit bosh plotësisht.

Pseudonimi juaj mund të përdoret gjithashtu në rreshtin “kërkues të së drejtës së autorit”, por paralajmërohet se duke bërë kështu mund të ketë pasoja juridike kur bëhet fjalë për krijimin e pronësisë së të drejtës së autorit..

Ju gjithashtu do të duhet të siguroni një kopje të kthyeshme të punës suaj, së bashku me tarifën përkatëse. Aplikimi mund të paraqitet elektronikisht ose mund të paraqisni të gjithë dokumentet e kërkuara përmes postës së rregullt.

Më në fund, mbani në mend se një pseudonim nuk do t’ju mbrojë nga ndonjë veprim juridik që mund të ndodhë si rezultat i shkrimit tuaj. Emri juaj i stilolapsit nuk është një person juridik dhe përgjegjësia përfundimtare për punën tuaj gjithmonë varet nga ju.

Po në lidhje me të drejtat e autorit ndërkombëtar?

Ligjet e të drejtave të autorit ndryshojnë nga një vend në tjetrin. Nuk ka asnjë ligj të unifikuar që do të mbronte punën tuaj të shkruar ndërkombëtarisht (PDF). Si e tillë, mbrojtja e të drejtave të autorit në një vend të caktuar varet nga ligjet e vetë vendit.

Por ka një rresht argjendi. Shumë vende ofrojnë mbrojtje për veprat e huaja nën kushte të caktuara të cilat thjeshtëzohen shumë nga traktatet dhe konventat e shumta ndërkombëtare për të drejtat e autorit.

Shtetet e Bashkuara janë një anëtar i shumë traktateve dhe konventave që merren me ligjet e të drejtave të autorit dhe pronësisë intelektuale, kështu që fusha e mbrojtjes së të drejtave të autorit në dispozicion në vendet e huaja varet nga dispozitat e përshkruara në ato traktate për aq kohë sa ato janë gjithashtu në dispozicion sipas ligjit dhe praktikës së këtij vendi..

Merrni Ndihmën Ligjore

Para se të merrni vendimin përfundimtar nëse do të përdorni ose jo një pseudonim, mbani në mend se nuk mund të kopjoni vetë një pseudonim ashtu si nuk mund të kopjoni ndonjë emër tjetër.

Sidoqoftë, ju mund të keni të drejtë të tregtoni pseudonimin tuaj (PDF) nëse ai identifikohet me ju ose librat dhe veprat e tjera të shkruara nën të.

Konsiderimi i çështjeve të të drejtave të autorit mund të jetë një zonë shumë gri, kur keni të bëni me gjithçka që lidhet me të drejtat e autorit, pseudonimet e përfshira, ju këshilloheni të kërkoni këshillë juridike.

Si të drejtat e autorit nuk mund të përdoren

Si nuk mund të përdoren të drejtat e autorit

E drejta e autorit mbron pronësinë intelektuale nga kopjimi i një personi ose biznesi të paautorizuar. Por e drejta e autorit nuk mbron gjithçka, dhe ka rregulla të rrepta në lidhje me atë që mund dhe nuk mund të mbrohet nga e drejta e autorit.

Idetë nuk mund të mbrohen me të drejtën e autorit, sepse ligji thotë që një ide nuk përfshin një sasi minimale të shprehjes artistike.

Në ligjin amerikan, e drejta e autorit vlen vetëm për “veprat origjinale të autorësisë”, që do të thotë se duhet të ketë një sasi të caktuar përpjekjesh krijuese për zhvillimin e idesë. Pra, ka kuptim që një pikturë mund të mbrohet nga e drejta e autorit, dhe kështu mund edhe një pjesë e muzikës.

Por fjalët dhe frazat nuk mund të mbrohen nga të drejtat e autorit. Edhe nëse biznesi juaj ka dalë me një etiketë vrasëse, ose ka angazhuar një agjenci për të krijuar me zell një parullë, nuk mund të aplikoni të drejtat e autorit për një grup fjalësh.

Pseudonimet, titujt (për shembull, emrat e librave ose filmave), emrat e biznesit, parullat e reklamave dhe listat gjithashtu nuk mund të mbrohen nga të drejtat e autorit.

Ka disa kryqëzime që ilustrojnë mirë konceptin.

Për shembull, nëse paraqisni një recetë të re për salcë të nxehtë, udhëzimet e përgatitjes mund të jenë të pranueshme për mbrojtjen e të drejtave të autorit; ato konsiderohen një formë e shprehjes letrare.

Sidoqoftë, lista e përbërësve nuk mund të mbrohet nga e drejta e autorit. Lista e përbërësve konsiderohet se ka kërkuar pak përpjekje artistike.

Trademarks

Markat tregtare janë krijuar për të mbrojtur bizneset dhe konsumatorët, duke siguruar që konceptet e biznesit nuk kopjohen pa autorizim. Kjo mbron investimet e biznesit, dhe gjithashtu parandalon që mallrat dhe shërbimet të falsifikohen ose kopjohen, duke mashtruar potencialisht konsumatorët për të cilët tregtohen..

Edhe nëse një emër, fjalë, frazë ose imazh nuk është i përshtatshëm për mbrojtjen e të drejtave të autorit, ai ende mund të konsiderohet markë tregtare dhe mund të ketë të drejtë për regjistrim zyrtar.

Regjistrimi nuk është i detyrueshëm, por mund të jetë i dobishëm. Fjalët dhe frazat mund të deklarohen marka tregtare edhe nëse ato nuk janë regjistruar zyrtarisht, gjithashtu.

Markat e regjistruara shënohen me simbolin,, ndërsa çdokush mund të përcaktojë një markë të paregjistruar (ose “ligj të zakonshëm”) duke shtuar një simbol ™.

Në SH.B.A., ligji i markës tregtare përcaktohet në Ligjin Lanham, një statut federal që jep të drejtën ekskluzive ligjore për të përdorur një markë tregtare.

Seksionet 42 dhe 43 janë thelbësore, sepse ato përcaktojnë mënyrën se si pala e shkelur mund të zbatojë pronësinë. Gjykatat shikojnë nëse përdorimi i markës tregtare ka të ngjarë të shkaktojë konfuzion dhe të lejojë që dëmet të shpërblehen për shkelje.

patenta

Edhe pse një ide nuk mund të jetë e mbrojtur nga e drejta në ligjin amerikan, një zbulim mund. Patentat janë krijuar për të mbrojtur shpikjet dhe inovacionin nga bërja, përdorimi ose shitja nga kompani ose individë të paautorizuar.

Patentat regjistrohen dhe menaxhohen nga Zyra e Patentave dhe Markave të Tregut (PTO), por miliona regjistrime për patentat janë në dispozicion falas online. Për shembull, Google siguron kërkimin e vet të patentave në SHBA që përfshin SHBA dhe shumë vende të tjera, me regjistrime që datojnë nga 1790 deri në ditët e sotme.

Artikuj të dobishëm

Në ligjin amerikan, artikujt e dobishëm janë artikuj që janë krijuar për një qëllim funksional. Për shembull, një karrige ngrënie, një makinë ose një çelës dritë ka të ngjarë të bien në kategorinë e artikujve të dobishëm. Artikujt e dobishëm kanë një status të veçantë, pasi ato nuk mbrohen nga të drejtat e autorit.

Sidoqoftë, një artikull i dobishëm mund të ketë karakteristika të mbrojtura nga të drejtat e autorit.

Për shembull, një karrem dritash mund të ketë një rrethim të zbukuruar. Pjesa funksionale e ndërprerës – mekanika brenda saj – është një artikull i dobishëm, por rrethimi është një dizajn i veçantë, i mbrojtur nga të drejtat e autorit..

Për të qenë të pranueshëm për mbrojtjen e të drejtave të autorit, elementi funksional i objektit duhet të ndahet nga çdo element i veçantë, krijues. Kjo quhet “ndarje konceptuale”.

Shumë raste juridike janë përqendruar në përkufizimin e ndarjes konceptuale.

Mark Towle vs DC Comics

Mark Towle solli një çështje kundër DC Comics, duke argumentuar se atij duhet t’i lejohet të shesë kopje Batmobiles që ai bën. Argumenti i tij është se Batmobile është një makinë – një artikull i dobishëm.

Gjykatësi vendosi kundër tij, duke thënë se Batmobile ka elemente funksionale dhe krijuese, dhe nën ndarjen konceptuale, elementët krijues mbrohen sipas Ligjit për të drejtat e autorit. Gjykatës Supreme iu kërkua të rishikonte çështjen, por ishte refuzuar (PDF).

Varsity Brands vs Star Athletica

Në rastin e Varsity Brands Inc v Star Athletica LLC, gjykatës iu kërkua të vendoste mbi elementët e mbrojtur nga të drejtat e uniformave të tifozëve. Këtu, forma e veshjes u nda nga modeli dhe modeli i saj dy-dimensional.

Varsity Brands argumentoi se dizajni ishte një element i veçantë, i mbrojtur nga të drejtat e autorit, për uniformën funksionale. Gjykata e Qarkut për Qarkun Perëndimor të Tennessee nuk u pajtua, duke vendosur se modeli ishte pjesë e funksionit të rrobave.

Testi i Denicola-s

Përcaktimi i artikujve të dobishëm është një fushë e ndërlikuar e ligjit. Siç dëshmojnë këto raste, shtimi i aftësisë krijuese në një artikull funksional nuk është i mjaftueshëm për të siguruar që ai mund të mbrohet nga të drejtat e autorit. Por nëse një dizajn është i pranueshëm në çast si një entitet unik, ky është një tregues i mirë që ai mund të mbrohet nga të drejtat e autorit.

Gjykatat amerikane shpesh mbështeten në testin e Denicola për të zgjidhur mosmarrëveshjet rreth artikujve të dobishëm. Ky test mat nëse elementët artistikë të një objekti ndikohen nga funksioni themelor i tij.

Arti dhe funksioni më i afërt janë bashkuar, aq më shumë të ngjarë të jetë që objekti i nënshtrohet të drejtës së autorit. Në të kundërt, nëse funksioni dhe pamja artistike e diçkaje mund të ndahen, atëherë ato dy elemente konsiderohen konceptualisht të veçantë.

Ekziston një shembull shumë i mirë i testit Denicola në blogun IP I Know. Për ta parë testin në kontekst, referojuni Brandir International v Casade Pacific Lumber (PDF).

Një hyrje në markat tregtare

Një hyrje në markat tregtare

Markat tregtare zakonisht shoqërohen me emra dhe logo, por ekzistojnë një gamë e gjerë situatash kur mund të caktohet një markë tregtare.

Për shembull, është e mundur të markës tregtare një aromë, një formë ose një melodi. Sipas Ligjit të Lanhamit (1947), çdo gjë që përfshin një “fjalë, emër, simbol ose pajisje” mund të konsiderohet markë tregtare në ligj.

Markat tregtare mbrojnë të drejtat e një biznesi ose një organizate në rast se dikush kopjon emrin e një biznesi ose identitetin vizual. Për më tepër, një markë tregtare është krijuar për të mbrojtur konsumatorët, në mënyrë që ata të dinë se mallrat dhe shërbimet që ata blejnë janë origjinale.

Regjistrimi i Markës së Markave

Kur një biznes përdor një emër ose imazh të veçantë në bashkëpunim me aktivitetet e tij, atij i jepet një formë themelore e mbrojtjes së pronësisë intelektuale. Ky quhet markë tregtare e ligjit të zakonshëm, dhe fitohet sapo biznesi të bëjë diçka ose të tregtojë vetë.

Bizneset mund të tregojnë se ata janë duke përdorur një markë tregtare të zakonshëm, duke përdorur simbolin after pas emrit ose logos.

Për të rritur atë mbrojtje, biznesi duhet të regjistrojë zyrtarisht një markë tregtare. Pasi të regjistrohet, ajo mund të përdorë simbolin after pas emrit ose logos së tij, dhe konkurruesve u ndalohet të përdorin atë markë tregtare.

Regjistrimi i Markave të Markave

Një markë tregtare (nganjëherë referuar thjesht si “shenjë”) është një fjalë, frazë, dizajn ose tingull që përcakton produktin ose shërbimin e një biznesi. Përtej kësaj, marka tregtare duhet të dallojë mallrat ose shërbimet e një biznesi nga konkurrenca.

Për dallim nga e drejta e autorit që funksionon në emër të kreativëve, markat tregtare zakonisht shoqërohen me pronarët e biznesit dhe produkteve që duan të solidarizohen dhe mbrojnë emrin, parullën ose logon unike të markës së tyre..

Dhe, ndërsa qëllimi themelor i një marke tregtare është të mbrojë identifikimin e një marke të një biznesi, ajo shërben gjithashtu për një qëllim afatgjatë. Bizneset që shënojnë markën e mallrave dhe shërbimeve të tyre janë më të afta të forcojnë reputacionin e markës së tyre.

Më poshtë do të gjeni pesë hapat që duhet të ndjekin pronarët e biznesit për të krijuar, regjistruar, përdorur dhe rinovuar një markë tregtare.

Hapi 1: Përcaktoni markën tuaj tregtare

Markat tregtare duhet të plotësojnë një numër kërkesash për të qenë të mbrojtur me ligj. Para se të përdorni ose pretendoni pronësinë mbi një markë tregtare, së pari duhet të përcaktoni nëse marka tregtare që kërkoni po është e vlefshme.

A është kjo për një të mirë apo shërbim?

Markat tregtare duhet të përfaqësojnë ose një produkt ose një shërbim dhe ju duhet të jeni në gjendje të siguroni prova të qarta se cili është.

Cila është forma e markës tregtare?

 • Teksti standard
 • Font ose stil i stilizuar (si logo)
 • Sound.

A keni prova që e keni përdorur tashmë në shitjen e produktit ose shërbimit?

Ju duhet të përcaktoni nëse marka juaj është klasifikuar si përdorim-në tregti (do të thotë që ju e keni përdorur atë tashmë në shitje jashtë shtetit tuaj) ose qëllimi për t’u përdorur (do të thotë që nuk e keni përdorur ende për shitje jashtë zonës suaj lokale).

Sa e fortë është Marka juaj?

Fuqia e një marke tregtare varet nga veçantia e saj në treg. Nëse i ngjan shumë ngushtë një shërbimi ose produkti të lidhur ose ka potencial për konflikt në të ardhmen, mund të gjeni që kërkesa juaj për regjistrim të refuzohet. Shqyrtoni tre fushat e mëposhtme të dobësisë:

 • A mundet që marka juaj tregtare të shkaktojë konfuzion me një produkt ose shërbim tjetër të markës tregtare?
 • Nëse po, cila është ngjashmëria që shkakton konfuzion? A është për shkak se ju përdorni të njëjtat fjalë ose modelet janë të ngjashme?
 • Në fund të fundit, a ndodh ngjashmëria midis dy produkteve ose shërbimeve brenda industrive të ndërlidhura (si një shitës me pakicë i këpucëve dhe një shitës me pakicë i veshjeve)?

Nëse iu përgjigjeni po të tre këtyre, atëherë marka juaj do të jetë shumë e dobët për miratim. Sigurohuni që keni rishikuar bazën e të dhënave të markës tregtare USPTO, si dhe të gjitha bazat e të dhënave lokale të markës tregtare të markës tregtare, para se të përfundoni markën tuaj.

Si do ta kategorizoni Markën tuaj?

Ekzistojnë zakonisht pesë klasifikime të llojeve të markave tregtare. Lista e mëposhtme rendit këto kategori të markave tregtare nga më e forta tek më e dobëta:

 1. i çuditshëm: këto janë fjalë të përbëra që nuk mund të përcaktohen ndryshe.
 2. arbitrar: këto janë fjalë të vërteta, por janë plotësisht të palidhura me produktin ose shërbimin për të cilin janë emëruar.
 3. që të kujton: këto janë fjalë që sugjerojnë një lloj cilësie në lidhje me një produkt ose shërbim.
 4. përshkrues: këto janë fjalë ose modele që janë përfaqësime të sakta të së mirës ose shërbimit për të cilin përdoren.
 5. gjenerik: këto janë fjalët që ne zakonisht i përdorim për t’iu referuar një produkti ose shërbimi.

Mbani në mend se sa më e ulët në listën që ju shkoni, mundësia më e madhe që kërkesa juaj të refuzohet. (Markat tregtare përshkruese dhe gjenerike pothuajse gjithmonë refuzohen).

Zyra e Patentave dhe Markave të Markave të Bashkuara (USPTO) gjithashtu sugjeron të qëndroni larg nga sa vijon kur krijoni markën tuaj tregtare:

 • mbiemrat
 • Fjalë që janë të vështira për t’u shqiptuar, shqiptuar ose mbajtur mend
 • Kushtet gjeografike
 • Fjalë fyese
 • Termat e huaj që, kur përkthehen në anglisht, hyjnë në kategorinë 4 ose 5 më lart
 • Shprehjet angleze që përkthehen në terma fyese në gjuhë të tjera
 • Tituj ose emra nga vepra të njohura ose figura të famshme.

Hapi 2: Punësoni një Avokat të Markave

Kjo nuk është teknikisht e nevojshme, por nëse planifikoni të regjistroni markën tuaj tregtare dhe më vonë të përpiqeni ta mbroni atë nga shkeljet, do t’ju duhet ndihma e një avokati.

Hapi 3: Regjistrohu Markën Tuaj

Bizneset dhe pronarët e produkteve duhet të konsiderojnë gjithmonë regjistrimin zyrtar të markës së tyre. Ndërsa mund të kërkoni të drejtat e “ligjit të përbashkët” për markën tuaj, ju nuk do të jeni në gjendje ta mbroni atë ligjërisht pa regjistrim.

Duke vepruar kështu, në thelb do të vini në rrezik produktin ose shërbimin tuaj të markës tregtare (dhe të gjitha paratë dhe kohën e investuar në krijimin e tij) në rrezik.

Pjesa I

Paraqitni një kërkesë në USPTO. Ju mund ta bëni këtë përmes postës ose përmes internetit. (Në internet është më e lirë dhe ju lejon të gjurmoni përparimin e aplikacionit tuaj.)

Përfshini një vizatim të markës tuaj tregtare. Një vizatim standard i karakterit mbron formulimin e markës tuaj dhe përfshin fjalë, shkronja dhe numra. Një vizatim i formës speciale mbron hartimin dhe stilizimin e markës tuaj tregtare dhe përfshin dizajne, shkronja të veçanta, ngjyra dhe formate të tjera.

Mund të zgjasë deri në tre muaj që USPTO të marrë një vendim nëse do të aprovojë ose refuzojë kërkesën tuaj. Nëse refuzohet, mund të paraqisni një propozim të ri për markën tregtare.

Pjesa II

Nëse askush nuk e kundërshton pretendimin tuaj për markën tregtare, USPTO do të lëshojë një Njoftim për Leje (NOA) brenda një muaji ose dy nga miratimi fillestar i aplikimit. Ky njoftim thotë se marka juaj tregtare “lejohet”, por nuk është e regjistruar.

Brenda gjashtë muajve pasues, ju duhet të paraqisni një Deklaratë të Përdorimit që ofron prova se po përdorni markën tuaj tregtare për qëllime të tregtisë. Nëse nuk mund ta bëni këtë brenda gjashtë muajve, paraqisni një shtesë.

Pjesa III

Brenda një ose dy muaji nga marrja e Deklaratës suaj të Përdorimit, USPTO do të rishikojë dhe ju dërgojë një njoftim përfundimtar të miratimit dhe regjistrimit të markës suaj tregtare.

Hapi 4: Përdorni Markën Tuaj

Pasi të merrni NOA, atëherë duhet të filloni të përdorni markën e markës tregtare ose simbolet e regjistrimit për të njoftuar publikun (dhe, më e rëndësishmja, konkurrencën) për mbrojtjen ligjore mbi shenjën tuaj..

Ju do të duhet të përdorni një nga tre simbolet për të shënuar markën tuaj tregtare.

 • A mbivendosur TM (™) duhet të paraqitet në të djathtë të produktit tuaj të markës tregtare. (Kjo mund të përdoret para regjistrimit.)
 • A mbivendosur SM (℠) duhet të paraqitet në të djathtë të shërbimit tuaj të markës tregtare. (Kjo mund të përdoret para regjistrimit.)
 • Simbol i topit R (®) duhet të paraqitet i mbishkruar në të djathtë të produktit ose shërbimit tuaj të regjistruar.

Ekzistojnë tre mënyra se si të shkruani emrin e markës tregtare në përmbajtjen e kompanisë suaj (dixhitale, e shtypur ose ndryshe).

 • Përdorni markën tregtare ose simbolin e regjistrimit pas çdo shembulli të emrit.
 • Përdorni simbolin pas shkallës së parë dhe më pas shtoni një yll pas çdo rasti tjetër. (Do të duhet të vendosni një shënim në shtyllën e përmbajtjes suaj për të shpjeguar.)
 • Përdorni shkronja të mëdha, të theksuara ose italike për emrin në çdo rast. (Do të duhet të krijoni një shënim edhe për këtë.)

Një pikë tjetër që vlen të përmendet këtu është përdorimi. Nëse përdorni emrin tuaj të markës tregtare në një mënyrë tjetër nga ajo që ishte menduar – dhe ajo kap – mund të humbni të drejtat e markës tuaj pasi ajo bëhet shumë e përgjithshme e një termi.

Hapi 5: Ruajtja e Regjistrimit të Markës tuaj të Markave

Për dallim nga puna me të drejtë të drejtat e autorit, markat tregtare kanë një jetëgjatësi shumë të shkurtër.

Për të ruajtur regjistrimin tuaj të markës tregtare, do t’ju duhet të paraqisni një formular mirëmbajtjeje të Seksionit 8 brenda pesë deri në gjashtë vjet nga miratimi i aplikacionit tuaj. Tendo dhjetë vjet pas kësaj, atëherë do të duhet të paraqisni një formë të përbashkët të Seksionit 8 dhe 9.

Nëse nuk i paraqisni këto forma brenda afatit të caktuar, do të humbni mbrojtjen e markës suaj tregtare dhe do të duhet të përsërisni përsëri procesin e regjistrimit.

Informacione për Marka Ndërkombëtare

Markat e regjistruara në Shtetet e Bashkuara nuk janë të mbrojtura në vendet e tjera, kështu që do të duhet të paraqitet një kërkesë e veçantë për secilin vend në të cilin kërkoni mbrojtje të markës tregtare.

Këtu janë disa nga zyrat më të njohura të markave të huaja tregtare që pronarët e bizneseve kërkojnë regjistrim të kryqëzuar me:

 • Mbretëria e Bashkuar
 • Kanadë
 • Australi.

Për informacion mbi vendet e tjera, vizitoni Drejtorinë Botërore të Organizatave të Pronave Intelektuale të Zyrave të Pronës Intelektuale.

Bëni Hulumtimin e Markës Tuaj

Ndërsa mbrojtja dhe regjistrimi i markës tregtare mund të duket si një konsideratë e thjeshtë për pronarët e bizneseve, në të vërtetë ka shumë të përfshirë në procesin e sigurimit të të drejtave tuaja mbi pronën tuaj profesionale. Kështu që nëse keni një produkt ose shërbim që ia vlen të mbrohet, regjistrohuni ASAP.

Regjistrimi i të drejtave të autorit të fotografive

Regjistrimi i të drejtave të autorit të fotografive

Si me çdo lloj pune tjetër krijues, fotografitë mbrohen në mënyrë të qenësishme nga ligji për të drejtat e autorit. E dyta që ju bëni atë foto – pavarësisht nëse vendosni ta botoni apo jo – është e mbrojtur nga të drejtat e autorit.

Ndërsa procesi i mbrojtjes së të drejtës së autorit të veprës suaj është i lehtë, kjo nuk do të thotë se do të jetë e mjaftueshme për t’i mbajtur të tjerët të mos shkelin të drejtat tuaja.

Përfitimet e regjistrimit të të drejtave të autorit

Uebfaqet e fotografisë së aksioneve si Shutterstock dhe iStock janë një burim i shkëlqyeshëm për njerëzit që kërkojnë të përfshijnë foto me cilësi të lartë në punën e tyre.

Sidoqoftë, faqet si këto ofrojnë qasje në fotografi vetëm pasi të bëhet pagesa në këmbim të të drejtave të licencimit. Ekzistojnë gjithashtu site pa fotografi të aksioneve, megjithëse cilësia dhe larmia e punës mund të mos jetë e barabartë me vendet me pagesë, nga ana tjetër, duke i çuar njerëzit drejt rrugëve të tjera për të blerë fotografi dixhitale..

Pse i duhet kjo çështje një fotografi? Epo, nëse dikush ka dashur të anashkalojë sistemin e të drejtave të licencimit, pagesa dhe kredi të drejtpërdrejta, mund të zbuloni që kopjet e fotografisë suaj të ndërpriten si dikush tjetër.

Për çdo fotograf që kërkon mbrojtje të integruar juridike të punës së tyre, ju do të doni të regjistroni fotografitë tuaja (shiko Si të merrni një të drejtën e autorit, dhe çfarë është regjistrimi) në Zyrën e Shëndetit të SHBA.

Ndërsa mund të mos ndalojë shkeljen, do të sigurohet që të mund të ndërmarrësh veprime të menjëhershme juridike nëse ose kur duhet të ndodhë. Konsideroni skenarët e mëposhtëm:

 • Nëse regjistroni fotografitë tuaja përpara se të ndodhë një shkelje, mund të merrni deri në 150,000 dollarë në dëmtime ligjore.
 • Nëse nuk regjistroheni, por prapë fitoni një padi kundër një shkelësi, mund të merrni vetëm një pagesë për dëmet faktike, të cilat mund të jenë një shumë e vështirë për të përcaktuar.

Në thelb, nëse doni të keni prova ligjore të të drejtës së autorit dhe nëse doni të bëni çështjen më të fortë kundër çdo shkeljeje, do të duhet të regjistroni të drejtat e autorit për çdo dhe të gjitha fotografitë që ju merrni.

Procesi i regjistrimit të fotografive nga të drejtat e autorit

Tani, për të paraqitur ndonjë fotografi për regjistrim, do të duhet të përcaktoni sa më poshtë për të përcaktuar se cilin proces duhet të ndiqni.

Puna për Qira vs Autoriteti i vetëm

Për fotografitë e publikuara nga një burim tjetër, fotografët duhet të bëjnë një përcaktim në lidhje me pronësinë e veprës.

Nën punën për marrëveshje me qira, fotografët me shumë mundësi i japin punëdhënësit të drejta për punën e tyre, kështu që kontratat duhet të kontrollohen gjithmonë me kujdes para se të regjistrohen të drejtat e autorit.

Për më tepër, nëse keni bërë fotografi me njerëz, vepra të tjera arti ose pronë e dikujt tjetër, do të dëshironi të siguroni lëshimet e çdo modeli dhe pasurie përpara se të regjistroni të drejtat e autorit tuaj.

Botuar vs Papublikuar

Publikimi, në kontekstin e ligjit për të drejtat e autorit, ka të bëjë me shpërndarjen aktuale të fotove. Fotografitë tuaja nuk kanë nevojë të publikohen nga një uebfaqe tjetër ose periodik në mënyrë që ato të konsiderohen “të botuara”.

Sipas ligjit të të drejtave të autorit, të blera, të shkarkuara ose të kopjuara diku tjetër, është e mjaftueshme për t’i vendosur ato në kategorinë e publikuar.

Të dyja fotografitë e publikuara dhe ato të pabotuara mund të regjistrohen. Vetëm sigurohuni që çdo foto që regjistroheni të ketë një titull unik të lidhur me të.

Single vs Group

Nëse keni fotografi që përmbajnë një grup – të themi, si pjesë e një kalendari ose një libri – mund të regjistroni të gjithë koleksionin me një aplikim dhe tarifë të vetme, ashtu si do të bëni një fotografi të vetme. Kjo vlen për të dy grupet e publikuara dhe ato të pabotuara të fotografisë.

Për çdo koleksion që dëshironi të regjistroheni, sigurohuni që fotografitë të plotësojnë kriteret e mëposhtme përpara se të paraqisni kërkesën tuaj:

 • Fotografitë janë marrë të gjitha brenda të njëjtit vit.
 • Koleksionet janë emërtuar si duhet, siç është secila fotografi individuale.
 • Fotografitë janë mbledhur mjeshtërisht dhe zinxhiruar së bashku në një dorëzim të vetëm.
 • Ju mund të verifikoni që ju jeni autori i vetëm i çdo fotografie të vetme.

Njihuni me të drejtat tuaja fotografike

Pavarësisht nëse e fotografoni fotografinë tuaj në mënyrë dixhitale ose në film, ju lehtë mund të regjistroni punën tuaj në Zyrën e të Drejtave të Autorit.

Pasi fotografia juaj ose koleksioni i fotografive është gati të paraqesë, ju mund ta bëni atë në mënyrë elektronike duke përdorur Sistemin e Regjistrimit të ECO-s, ose mund të postoni aplikacionin dhe kopjet e punës suaj në Bibliotekën e Kongresit (PDF).

Punon me qira

Punon me qira

Nëse keni pasur një shans të lexoni këtu përmes këtij artikulli, atëherë i dini të gjitha se si funksionon ligji për të drejtat e autorit, apo jo? Epo, gjithmonë ka përjashtime nga rregulli.

Në mënyrë tipike, e drejta e autorit përcaktohet si e drejtë ligjore për të kopjuar një vepër. Kur bëhet fjalë për caktimin e pronësisë së asaj të drejte dikujt, ajo në thelb i përket personit që e krijoi atë. Por ky nuk është rasti për punimet e bëra me qira.

Përcaktimi i të drejtës së autorit në Punët me Qira

Punimet e bëra me qira paraqesin një ndërlikim interesant në ligjin e të drejtave të autorit. Seksioni 101 i Ligjit mbi të drejtat e autorit të 1976 përcakton rregullat e pronësisë.

Isfarë është një punë e bërë me qira?

Kur njëra palë bën komisione, punëson dhe paguan që dikush tjetër të krijojë një vepër, pronësia e të drejtës së autorit varet përfundimisht nga marrëdhënia midis të dy palëve, si dhe nga shtrirja e kontrollit që njëra palë vlen mbi tjetrën. Ja se si bëhet ai përcaktim (PDF):

Skenari 1

Nëse një punonjës krijon punën si pjesë e kushteve të tyre standarde të punësimit, është një punë e bërë me qira.

Skenari 2

Nëse një punonjës ose kontraktues i ka kërkuar kërkuesit pronësinë e punës me shkrim për përdorim në një nga mënyrat e mëposhtme, atëherë bëhet fjalë për punë me qira..

 • Një punë e përfshirë në një koleksion
 • Një punë e përfshirë në një film
 • Një përkthim
 • Një punë plotësuese që duhet të shfaqet para, pas, ose brenda punës së dikujt tjetër (p.sh., një parathënie, ilustrim, shënimi i redaktorit, etj)
 • Një përmbledhje
 • Një punë e përfshirë brenda një tjetri për qëllimet e udhëzimit ose arsimit
 • Një test
 • Një udhëzues përgjigjeje për një provë
 • Një atlas.

Kjo do të thuhet, ligjet në lidhje me punët me qira ende nuk janë aq të qarta sa mund të jenë. Kjo është arsyeja pse, në 1989, Gjykata Supreme duhej të merrej parasysh me këtë çështje.

Ligji i Agjencisë

Pasi James Earl Reid krijoi një statujë për Komunitetin për Jo-Dhunë Krijuese (CCNV), ai u përpoq të regjistrojë të drejtat e autorit në statujë. Dhe kështu bëri CCNV. Për shkak se asnjë palë nuk e përcaktoi të drejtat e autorit të statujës më parë (ose me shkrim), çështja shkoi në gjykatë.

Kur çështja mbërriti në Gjykatën e Apelit, ata vendosën që ky nuk ishte rast pune me qira. Reid ishte një kontraktues, por ai nuk kishte krijuar një vepër që binte në njërën prej kategorive të paracaktuara.

Gjykata Supreme atëherë mori çështjen dhe vendosi që megjithëse Reid ishte kontraktues, puna që ai krijoi nuk ishte urdhëruar posaçërisht nga CCNV, që do të thoshte që statusi i tij si “kontraktues” ishte hedhur për debat.

Për shkak të kësaj, Gjykata Supreme u mbështet në parimet e Ligjit të Agjencisë për të dalë me vendimin e tyre.

Bazuar në përkufizimin e ligjit të agjencisë për “kontraktuesin” dhe “punonjësin”, ata përfundimisht përcaktuan që Reid ishte një kontraktues i pavarur në rastin e kësaj pune. (Shihni disa nga pyetjet që përdorën.) Reid:

 • Përdori mjetet e veta
 • Punoi në hapësirën e tij
 • Menaxhoi orarin e tij
 • Paguar për dorëzimin e statujës
 • Mori të njëjtën sasi kompensimi si kontraktorët e tjerë CCNV.

Në pjesën tjetër, ne do të mbulojmë shkurtimisht disa shënime speciale për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm përpara se të përpiqeni të kërkoni të drejtat e autorit mbi një punë të mundshme me qira.

Punimet e bëra me qira: Janë të ndërlikuara

Për shkrimtarët, fotografët, artistët, zhvilluesit dhe individë të tjerë të pavarur ose kontraktues, ligji i të drejtave të autorit pasi ka të bëjë me punimet me qira është një çështje e rëndësishme për tu kuptuar. Pasi të keni mbështjellur kokën rreth bazave, njiheni me këto specifika.

Kushtet e të drejtës së autorit

Mbrojtja standarde e të drejtave të autorit do të zgjasë gjatë jetës së krijuesit, plus 70 vjet. Megjithatë, për veprat e bëra me qira, e drejta e autorit zgjat 120 vjet pasi u krijua vepra ose 95 vjet pas botimit.

Statusi i marrëdhënies së punësimit

Jo çdo shtet ka të njëjtat ligje në lidhje me një marrëdhënie pune ose marrëdhënie kontraktuale.

Ligji i Kalifornisë, për shembull, ka kode speciale të punës dhe të sigurimit që në të vërtetë përdorin termin “punë e bërë me qira” si dëshmi e një marrëdhënie punëdhënës-punonjës.

Ndërsa kjo mund të mos paraqesë një çështje për kontraktorët, mund të jetë çështje për punëdhënësit që nuk kompensojnë ose mbulojnë kontraktorët e tyre në përputhje me rrethanat.

Punimet dixhitale

Siç mund ta shihni në Seksionin 101 përkufizimin e punës për kategoritë e qirave, punimet dixhitale nuk janë përfshirë (sepse ligji është shkruar në 1976).

Për shkak se ligji nuk është azhurnuar për të përfshirë veprat dixhitale – si zhvillimin e faqes në internet, krijimin e logos dhe shkrimet e fantazmave – është e rëndësishme që të dy palët të përfshira në këto lloje veprash të përcaktojnë qartë marrëdhëniet dhe të drejtat me shkrim.

Mesimet e mesuara

Nëse ka një gjë për të hequr pronësinë e të drejtave të autorit në veprat e bëra me qira, është kjo: merrni atë me shkrim.

Nëse jeni kontraktues dhe nuk jeni të sigurt nëse puna që krijoni do të jetë e juaja për të zotëruar, merrni atë me shkrim. Nëse jeni dikush (një kompani, një agjenci ose një individ) që porositni një punë për t’u krijuar dhe dëshironi të siguroni se keni të drejtat e saj, merrni atë me shkrim.

Me fjalë të tjera, nëse ekziston një këmbim pagese për një punë, është gjithmonë më mirë të kesh një kontratë që përcakton qartë të gjitha çështjet e marrëdhënies suaj.

Të drejtat e autorit të veprave dramatike

Të drejtat e autorit të veprave dramatike

Punimet dramatike janë si çdo formë tjetër e pronësisë intelektuale: në momentin kur janë krijuar, ato mbrohen me ligj për të drejtat e autorit.

Por si dikush i përfshirë në zhvillimin e një vepre dramatike, e dini se cilat pjesë të saj mbrohen në të vërtetë? Si dikush i interesuar për të riprodhuar një prodhim teatral, a e dini se çfarë të bëni në mënyrë që të organizoni prodhimin tuaj të veprës?

Në këtë pjesë, ne do të diskutojmë pse veprat dramatike meritojnë vëmendje të veçantë dhe çfarë të bëjmë për të siguruar që puna juaj (qoftë origjinale apo kopje) mbrohet siç duhet.

Cila pjesë e një vepre dramatike mbrohet e drejta e autorit?

Le të fillojmë me bazat. Një vepër dramatike është diçka e krijuar për hir të performancës. Shfaqjet teatrale dhe operative, skenarët e filmit dhe të televizionit, dhe skenarët e radios janë shembuj të veprave dramatike.

Kur bëhet fjalë për vepra dramatike, këto janë pjesët specifike të mbrojtura nga të drejtat e autorit:

 • Punime të botuara dhe të pabotuara
 • Punimet e destinuara për një medium të prekshëm të shprehjes
 • Skenari, drejtimi narrativ dhe linjat
 • Skena specifike dhe komplot
 • koreografi
 • pantomimë.

Vini re se të gjitha këto duhet të fiksohen në një medium të prekshëm. Pra, një vallëzim që është filmuar ka të ngjarë të mbrohet nga të drejtat e autorit, por një vallëzim spontan pa regjistrime të prekshme nuk është.

Kjo është ajo që nuk mbrohet:

 • Titulli i veprës
 • Ideja ose koncepti i punës
 • Plani ose propozimi i një episodi, serie ose ndonjë shtrirje tjetër të një punimi
 • Personazhet ose emrat
 • Koreografia nuk ka për qëllim të mbështesë një skenar përpara (p.sh., rutinat e ushtrimeve).

Shtë gjithashtu e rëndësishme të jesh i vetëdijshëm për ligjin e të drejtave të autorit në lidhje me prodhimet muzikore. Muzika zakonisht mbrohet veçmas nga një skenar ose performancë, dhe ka rregulla të ndryshme pasi ato i përkasin të drejtave të autorit (më shumë për atë më poshtë).

Kush zotëron të drejtat e autorit në një vepër dramatike?

Përgjigja e pyetjes së pronësisë duhet të jetë e drejtë: shkrimtari. Sidoqoftë, ka një numër lojtarësh që duhet të merren parasysh me veprat dramatike:

 • shkrimtar: nuk ka rëndësi nëse po flasim për një skenar filmi ose një shfaqje. Personi që shkroi skenarin aktual, linjat, skenat dhe drejtimin narrativ do të zotërojë pothuajse gjithmonë të drejtat e autorit.
 • Co-shkrimtar: shpesh ka raste kur zhvillimi i një vepre dramatike është një prodhim i përbashkët, kështu që nuk është e pazakontë të gjesh bashkëpronësi të të drejtave të autorit.
 • Puna e bërë me qira: nëse një shkrimtar ka krijuar një punë për punëdhënësin e tyre (ose është kontraktuar ta bëjë këtë), të drejtat e autorit mund t’i përkasin punëdhënësit. Lexoni më shumë mbi Punët për Qira në seksionin mbi të.
 • drejtor: ka pasur raste të kaluara kur regjisorët pretendojnë pronësinë mbi një vepër dramatike sepse besojnë se vizioni i tyre artistik dhe interpretimi i skenarit, peizazhit dhe sugjerimeve çon në një prodhim unik të veprës. Sidoqoftë, ato raste pothuajse gjithmonë vendosin në favor të dikujt tjetër – zakonisht shkrimtarit ose producentit (nëse ata kanë blerë të drejtat për skenarin).
 • Kompozitor: shanset janë shumë të mira që personi që ka shkruar skenarin për veprën nuk është i njëjti person që ka shkruar muzikën. Nëse ky është rasti, kompozitori ruan të drejtat për përbërjen muzikore.
 • aktor: sepse aktorët janë duke punuar nga një skenar dhe në të vërtetë nuk janë përgjegjës për krijimin e veprës, ata nuk mund të kërkojnë asnjë të drejtë për të. Ajo që ata kanë kontroll mbi faktin është nëse performanca e tyre mund të regjistrohet ose transmetohet.
 • Botuesi ose agjenti: disa skenaristë dhe dramaturgë zgjedhin t’i caktojnë të drejtat një botuesi të palës së tretë ose agjentit të qirasë. Ky person ose kompani më pas është përgjegjës për administrimin e licencimit, publikimit dhe mbrojtjes së punës dramatike.

Siç mund ta shihni, ka shumë palë të përfshira në procesin e krijimit të një vepre dramatike, kjo është arsyeja pse është veçanërisht e rëndësishme që autorët ose pronarët e tjerë të të drejtave të autorit të kërkojnë regjistrimin.

Si e regjistroni një vepër dramatike?

Ju mund të gjeni më shumë informacion mbi procesin e regjistrimit të pronësisë intelektuale në Si të merrni një të drejtën e autorit, dhe çfarë është regjistrimi.

Mbani në mend se me vepra dramatike, do t’ju duhet të depozitoni një nga “skenarët” e mëposhtëm për të përfunduar regjistrimin tuaj:

 • Kopjim i shtypur i skenarit
 • Kopjimi dixhital i skenarit
 • Regjistrimi i prodhimit
 • Regjistrimi i audios (nëse ka muzikë).

Tofarë duhet të bëni nëse dëshironi të kryeni një vepër dramatike?

Përdorimi i drejtë (shiko pjesën Më shumë për përdorimin e drejtë dhe trajtimin e drejtë) nuk është zakonisht një argument që mund të bëni kur përpiqeni të kopjoni ose kryeni një punë dramatike. Pothuajse në të gjitha rastet, nëse keni ndërmend të përdorni punën e dikujt tjetër, duhet të licenconi të drejtat para se ta bëni këtë.

Këtu janë hapat që duhet të ndërmerrni:

 1. kontrolloni domeni publik. Punime më të vjetra (si Shekspiri, Sofokliu – por ki kujdes sepse një përkthim mund të jetë i mbrojtur nga të drejtat e autorit) që nuk janë azhurnuar pasi ligjet e të drejtave të autorit të ndryshuara janë falas për t’u realizuar, kështu që gjithmonë kontrollo këtu më parë.
 2. Nëse dyshoni, te arrish te autori, prodhuesi ose agjenti i tyre (kushdo që zotëron të drejtat e autorit) të kërkojë licencë për të kryer veprën.
 3. Për shfaqje dhe prodhime të tjera publike, do të dëshironi njoftoni pronarin e të drejtave të autorit: (a) aftësia e ulëseve për vendin, (b) çmimi i biletave, (c) numri i shfaqjeve, dhe (d) si planifikoni të financoni prodhimin tuaj, në mënyrë që ata të përcaktojnë siç duhet tarifën e licencimit ose honorarët..
 4. Nëse planifikoni të përfshini muzikën brenda prodhimit tuaj, ju duhet kontaktoni autorin të asaj pune për të marrë licencën për ta kopjuar dhe kryer atë. Nëse autori është i njëjtë me autorin e veprës, do të duhet të merrni të drejtat e mëdha.
 5. Nëse vepra dramatike bazohet në një pjesë të letërsisë, mund t’ju ​​duhet siguroni të drejtat e licencimit edhe atë.

Duke marrë hapat e ardhshëm

Nëse po planifikoni të krijoni një vepër dramatike ose të kopjoni punën e dikujt tjetër, mund të dëshironi të merrni ndihmë profesionale. Me shumë ahengje të ndryshme dhe pjesë të lëvizshme të përfshira në prodhimin e këtyre veprave, është e rëndësishme të shkelni me kujdes kur bëhet fjalë për këtë lloj të pronësisë intelektuale.

Përmbajtja e hapur: Dhënia dhe Marrja Falas

Përmbajtja e hapur: Dhënia dhe Marrja Falas

Ky seksion prezanton konceptin e Përmbajtjes së Hapur, i cili është një mënyrë për të hequr dorë ose për të përdorur falas pronësinë intelektuale të njerëzve të tjerë. Do të diskutohen licencat kryesore të përmbajtjes së hapur, së bashku me mënyrën sesi bashkëveprojnë lejet e tyre me ligjin konvencional të të drejtave të autorit.

Përdorimi i burimeve falas

Ekzistojnë një numër i përmbledhjeve të dobishme të përmbajtjes që mund të dëshironi të përdorni në faqen tuaj të internetit: imazhe, tinguj, muzikë, video.

E tëra çfarë ju duhet të bëni është të shtoni fjalën “Falas” në një kërkim në Google për çfarëdo që kërkoni dhe do të gjeni më shumë sesa do të dini ndonjëherë se çfarë të bëni me.

Duhet të dini, sidoqoftë, që jo të gjithë përmbajtja “falas” është njësoj falas. Ekziston një gjë e tillë si një drekë falas në internet, por ka edhe diçka të tillë si një drekë çuditërisht e shtrenjtë.

Prandaj, është një ide e mirë për të kuptuar llojet e ndryshme të zakonshme të licencimit falas.

Duke dhënë përmbajtjen tuaj

Ky artikull nuk ka të bëjë kryesisht me Burimin e Hapur ose Përmbajtjen e Hapur, kështu që ky nuk është vendi për tu bindur që të jepni (të paktën disa nga) përmbajtjen tuaj (shkrim, imazhe, muzikë, video) është një ide e mirë.

Sidoqoftë – ia vlen të mendosh. Lejimi i të tjerëve për të kopjuar, rimodikuar dhe përshtatur punën tuaj mund t’i jepni një audiencë më të gjerë sesa do të ishit në gjendje të merrni.

Ajo i jep vlerë komunitetit më të madh. Mund të shërbejë si reklamë për punën tjetër që ju jeni duke prodhuar të cilën nuk i jepni falas.

Nëse jeni duke menduar për ndarjen e punës tuaj në këtë mënyrë, është mirë të dini pak rreth licencave të ndryshme të mundshme të përmbajtjes së hapur, dhe implikimet e tyre.

Përmbajtja e hapur nuk do të thotë pa të drejtat e autorit

Disa njerëz mendojnë se licencimi i hapur është disi anti-copyright, ose që ju “humbni” të drejtat e autorit kur lëshoni diçka në Commons.

Kjo nuk është plotësisht e vërtetë.

Liçensimi i Hapur, në të gjitha format e tij, mbështetet në ligjin mbi të drejtat e autorit. Kjo varet nga ajo.

Disa njerëz – veçanërisht Richard Stallman – mbrojnë përdorimin e Liçensimit të Hapur pikërisht sepse ata janë kundër ligjit të të drejtave të autorit. Njerëz të tjerë mendojnë se licencimi i hapur dhe i pronësisë (i mbyllur) mund të bashkëjetojnë dhe pasurojnë njëri-tjetrin.

Licencimi i hapur është moral dhe filozofikisht asnjanës, nuk duhet të besoni asgjë në veçanti në lidhje me ligjin e të drejtave të autorit për ta përdorur atë, dhe përdorimi i tij nuk u sugjeron asgjë të tjerëve se ku qëndroni për ndonjë çështje.

Kur përdorni një licencë të hapur për punën tuaj, ju nuk “heqni dorë” nga e drejta e autorit themelore.

E drejta e autorit thotë që ju keni të drejtë t’i jepni secilit leje të përdorë punën tuaj, dhe pa dhënien tuaj të kësaj leje të tjerët nuk mund ta bëjnë këtë. Liçensimi i Hapur e lejon atë leje për të tjerët menjëherë, për të gjithë. Ju ende zotëroni të drejtat e autorit.

Ajo që është e ndërlikuar për këtë është se pasi të keni marrë atë leje, ajo nuk mund të revokohet. Ju nuk e humbni të drejtën e autorit, por heq dorë nga disa nga të drejtat tuaja specifike që lidhen me të.

Kjo është një nga arsyet që duhet të mendoni me kujdes për lloje të ndryshme të licencimit të hapur, dhe të kuptoni llojet e ndryshme të licencimit në dispozicion.

Liçensimi i Commons Creative

Familja më e zakonshme e licencave të përmbajtjes së hapur mbahet nga organizata Creative Commons.

Creative Commons ofron disa licenca të ndryshme që secila specifikon një grup të ndryshëm të lejeve që jepen dhe kushtet në të cilat jepen lejet.

Licenca më themelore dhe jo kufizuese e Creative Commons është:

 • CC BY Attribution: kushdo që përdor veprën nën këtë licencë duhet t’i sigurojë atributin e duhur titullarit të së drejtës së autorit.

E vetmja vend kufizues për CC CC është se kushdo që përdor punën duhet të kreditojë krijuesin origjinal.

Të gjitha licencat e tjera CC përfshijnë kufizimin BY, dhe pastaj shtojnë disa kushte të tjera.

Më poshtë shtoni një kufizim shtesë shtesë:

 • CC BY-NC – Përcaktimi: Jo komercial. Puna mund të mos përdoret për qëllime tregtare.
 • CC BY-SA – Karakteristikat: Ndani njëlloj. Punimet që përfshijnë punën e licencuar ose që rrjedhin prej saj, duhet të lëshohen me të njëjtën licencë. Kjo është licenca e cila është më e ngjashme me licencat e softuerit me burim të hapur.
 • CC BY-ND – Karakteristikat: Jo derivate. Vepra mund të kopjohet në tërësinë e saj, ose të përfshihet në një koleksion, por veprat derivative mund të mos krijohen.

Në vijim kombinohen dy nga kufizimet e mësipërme me kërkesën e Atributit:

 • CC BY-NC-SA – Përcaktimi: Jo komercial. Ndani njësoj
 • CC BY-NC-ND – Përcaktimi: Jo komercial. Nuk ka derivate

Në qoftë se po pyesnit, kufizimet e ND dhe SA nuk kombinohen kurrë sepse nuk do të kishte kuptim; nëse nuk lejohen derivatet, atëherë ato nuk mund të lëshohen nën një licencë të ngjashme.

Creative Commons harton këto licenca dhe i bën ato të disponueshme për krijuesit e përmbajtjes në një format shumë të lehtë për t’u përdorur. Ju thjesht zgjidhni licencën që dëshironi të përdorni dhe siguroni një lidhje për të. Ata ju japin fjalët e sakta për t’u përdorur dhe madje edhe pak ikona. Shtë shumë i përshtatshëm.

Informacione shtesë rreth Creative Commons mund të gjenden në uebfaqen e tyre.

Licencë për publikim të hapur

Versioni i fundit i OPL u hartua në 1999, nga Projekti i Përmbajtjes së Hapur. Isshtë një nga licencat më të hershme për specifikimin e përmbajtjes në ekzistencë.

Liçensa lejon vepra derivative dhe përdorim tregtar, dhe nuk ka një provizion “aksione njësoj”. Fondacioni i Softuerit të Lirë e konsideron atë një licencë të pranueshme për dokumentacion, por nuk është në përputhje me licencën e dokumentacionit falas të GNU.

Projekti i Përmbajtjes së Hapur mban një kopje të tekstit të licencës, por aktualisht rekomandon që të mos e përdorni atë. Ata sugjerojnë licencimin e Creative Commons.

Licencë për Dokumentim Falas GNU

Kjo është një licencë e krijuar fillimisht në mënyrë që softueri me burim të hapur të lëshuar nën licencën e përgjithshme publike të GNU të mund të lëshonte dokumentacionin e lëshuar nën dispozita të ngjashme. Nuk ka asnjë arsye që ajo nuk mund të zbatohet në tekst të çfarëdo lloji; nuk është i kufizuar në dokumentacionin e softuerit.

Sidoqoftë, kjo licencë vlen vetëm për “dokumente” – domethënë diçka kryesisht në formë teksti. Liçensa specifikon gjithashtu që përfshin “dokumente funksionale dhe të dobishme”, kështu që është e paqartë nëse mund të përdoret për zhanre “jo të dobishëm” si fiction ose editorial..

GNU FDL është një licencë “copyleft” dhe ka një dispozitë “ndajnë njësoj”. Në këtë mënyrë, ai pasqyron GNU GPL.

Teksti i GNU FDL mund të gjendet në faqen e internetit të Gnu.

Fusha publike

Shtë e mundur, të paktën në SHBA, të heqësh dorë nga të gjitha të drejtat e pronësisë intelektuale mbi një punë dhe ta lëshosh atë në Domain Publik.

E mundshme, por jo e rekomanduar. Ky është territor i rrezikshëm, kështu që nëse doni ta ndiqni atë, do të duhet të bëni vetë hulumtimin tuaj.

Krijoni licencën tuaj

Nëse asnjë nga licencat ekzistuese të përmbajtjes së hapur nuk i përshtatet nevojave tuaja të veçanta, nuk ka asgjë që ju ndalon të krijoni tuajin.

Kini kujdes, sidoqoftë. Ligji për të drejtat e autorit është biznes i ndërlikuar. Licencat e suksesshme janë hartuar nga profesionistë, të dëshmuar nga profesionistë të tjerë, të rishikuar, rafinuar dhe testuar vazhdimisht.

Licencat e Creative Commons janë mbështetur në gjykatë. Jeni i sigurt që jeni të kualifikuar ta bëni vetë?

Një mundësi (disi) më e sigurt për krijimin e një licence të specializuar është përdorimi i kornizës Creative Commons CC +. Ideja këtu është që ju të përdorni një licencë ekzistuese CC, e cila kufizon më shumë liri sesa keni ndërmend të, dhe pastaj siguron një shtesë që jep leje shtesë.

(Vini re se e kundërta nuk funksionon. Ju nuk mund të filloni me një licencë më pak kufizuese dhe pastaj të përdorni shtesën për të shtuar kufizime shtesë.)

Një shembull i kësaj mund të jetë lëshimi i një pune nën një licencë jo-komerciale, dhe pastaj specifikimi i kushteve nën të cilat mund të lejohet përdorimi tregtar.

Më shumë informacion mbi CC + është në dispozicion në wiki Creative Commons.

Përdorimi i materialit me licencë të hapur

Vetëm se diçka është “falas” nuk do të thotë që thjesht mund ta kopjoni dhe ta vendosni atë në faqen tuaj të internetit. Shumë vepra falas përfshijnë kërkesa specifike që duhet të ndiqni në mënyrë që përdorimi juaj të jetë i ligjshëm.

Kufizimi më i zakonshëm është se ju duhet t’i atribuoni veprën krijuesit origjinal. Sigurohuni ta bëni këtë. Jo vetëm që kërkohet, është e sjellshme.

Nëse fitoni para në faqen tuaj të internetit, edhe nëse nuk është shumë, jeni i angazhuar në një përpjekje tregtare. Në këtë rast, nuk ju lejohet të përdorni vepra të licencuara me një kufizim jo komercial.

Nëse dëshironi të përdorni një vepër që ka një kufizim Share Alike, do të duhet të lëshoni veprën tuaj derivative nën të njëjtën licencë. Sigurohuni që jeni gati për ta bërë këtë.

Nëse një vepër ka një kufizim të derivateve në vend, sigurohuni që të përdorni punën ASNI, pa e modifikuar në asnjë mënyrë.

Zgjedhja e një licence

Licencat e Creative Commons janë licencat më të njohura dhe të kuptuara mirë të përmbajtjes, dhe ka të ngjarë të bëni mirë t’i përdorni ato.

Sa i përket cilës “aromë” të licencës për të zgjedhur CC, kjo varet plotësisht nga ju. Ju duhet të ekuilibroni dëshirën tuaj për të kontrolluar mënyrën se si përdoret puna juaj me vlerën e heqjes dorë nga ai kontroll. Vetëm ju mund të vendosni se ku bieni në atë spektër.

përmbledhje

Licencat e përmbajtjes së hapur lejojnë krijuesit e përmbajtjes të lëshojnë punën e tyre falas, ndërsa ruajnë të drejta të caktuara dhe vendosin kufizime specifike në përdorimin e tyre. Licencat më të njohura për këtë janë licencat Creative Commons.

Nëse jeni duke përdorur punën e lëshuar nën një licencë të tillë, ose mendoni të lëshoni punën tuaj, sigurohuni që i kuptoni kushtet e licencës.

Një përmbledhje e domenit publik

Një përmbledhje e domenit publik

Asnjë diskutim mbi të drejtat e autorit nuk do të ishte i plotë pa një kontroll të shpejtë në temën e domenit publik. Në këtë pjesë, ne do të mbulojmë se çfarë është, si përfundojnë punimet atje, si dhe rrethanat e veçanta për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm pasi i takon punës tuaj dhe punës së të tjerëve.

Cili është domeni publik?

Ka disa që argumentojnë se çdo punë e botuar në dispozicion të publikut të gjerë teknikisht banon në “domenin publik”.

Për qëllime të rrepta të diskutimit të së drejtës së autorit dhe pronësisë intelektuale, le të përqendrohemi në përkufizimin më të pranuar të termit; d.m.th., çdo punë që nuk ka asnjë mbrojtje nga të drejtat e autorit, marka tregtare ose patenta.

Me fjalë të tjera, një punë e domenit publik është ajo që është e disponueshme lirshëm për t’u përdorur nga publiku dhe nuk ka një pronar.

Për sa i përket prejardhjes së shprehjes “domen publik”, historia për këtë është paksa e mërzitur.

Ndërsa ne e dimë se ligjet e para për të drejtat e autorit nuk përfshinin klauzola për caktimin e domenit publik, britanikët dhe francezët përfundimisht gjetën një nevojë për të etiketuar vepra të tilla në shekujt 18 dhe 19.

Alfred de Vigny është një i mirë për t’ia atribuar këtë, pasi ai u citua të thoshte se të drejtat e autorit të skaduar detyruan veprat të binin “në vrimën e sferës publike”.

Problemi i vetëm me këtë citat është se nuk adreson qëllimin e plotë se si një vepër mund të përfundojë e pambrojtur.

Në kohën kur u fol, u dha kuptim që skadimi do të ishte shoqata e tij e vetme, por kohët kanë ndryshuar ashtu siç ka qenë nevoja jonë për të përcaktuar më qartë ligjet që rregullojnë të drejtat e autorit.

Si veprimet hyjnë në domenin publik?

Ekzistojnë zakonisht katër mënyra të ndryshme në të cilat një punë krijuese mund të përfundojë në domenin publik.

 1. mbarim
  • E drejta e autorit vjen me një grup specifik rregullash në lidhje me kohëzgjatjen e mbrojtjes. Pasi të mbarojë mbrojtja, puna hyn në domenin publik. Kjo gjithashtu vlen teknikisht për çdo gjë të krijuar para ardhjes së ligjit për të drejtat e autorit. Për shembull, të gjitha veprat e Shekspirit, letërsia klasike si, Don Kishoti dhe Moby-Dick dhe Bibla janë të gjitha në domenin publik.
 2. Mosarritja e rinovimit
  • Rinovimi nuk është diçka që pronarët e të drejtave të autorit duhet të shqetësohen për aq kohë sa puna e tyre u krijua pas vitit 1964 – pasi që rinovimi tani është automatik (PDF). Sidoqoftë, nëse një pronar nuk arrin të rinovojë një vepër të krijuar para këtij viti, atëherë ata qëndrojnë të humbasin të drejtat e punës së tyre dhe e bëjnë atë të hyjë në domenin publik.
 3. Dorëzimi i qëllimshëm
  • Në disa raste (megjithëse të rralla), pronari i një vepre mund të vendosë me qëllim që t’ia kushtojë punën e tyre publikut dhe të heqë dorë nga të gjitha të drejtat për të. Libri i Faktit Botëror është një shembull i kësaj.
 4. Mospasja të drejtë
  • Ka disa gjëra që nuk do të pranojnë kurrë për të drejtat e autorit dhe, rrjedhimisht, do të thotë se ato bien në domenin publik. Për shembull, idetë ose konceptet, faktet, teoritë matematikore, recetat e gatimit, veprat e qeverisë federale dhe frazat e shkurtra i përkasin sferës publike.

Shënime të veçanta për domenin publik

Si me gjithçka tjetër që mbron mbrojtjen e të drejtave të autorit (ose mungesën e tij), ekzistojnë disa zona gri për t’u informuar.

 • Ligjet e të drejtave të autorit janë në kundërshtim në të gjithë botën, prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje udhëzimeve specifike të secilit vend, veçanërisht pasi ato i përkasin gjatësisë së të drejtave të autorit. Nëse jeni ndonjëherë të pasigurt, kontrolloni udhëzuesin e shpejtë të referencës së Cornell.
 • Për patentat, shumica e vendeve ndjekin të njëjtat udhëzime, në atë që një patentë zgjat 20 vjet. Sapo të humbasë ajo kohë, shpikja pastaj hyn në domenin publik.
 • Markat gjithashtu kanë rregulla të veçanta që diktojnë kushtet e mbrojtjes. Për dallim nga dy llojet e tjera të pronësisë intelektuale, markat tregtare mund të mbrohen pafundësisht, për sa kohë që pronari vazhdon të përdorë emrin e markës tregtare.
 • Edhe pse vepra të caktuara mund të ekzistojnë në domenin publik (siç vërehet nga dispozitat e mësipërme), përkthimet dhe derivimet e atyre punimeve mund të mbrohen nga të drejtat e autorit. Për shembull, nga 13 përkthimet kryesore në gjuhën angleze Don Kishoti, 8 janë ende nën mbrojtje të të drejtave të autorit.

Ashtu si për gjithçka që lidhet me të drejtat e autorit, duhet të kërkoni këshillues ligjor profesional nëse keni ndonjë pyetje. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse çështja është shumë e rëndësishme për ju ose potencialisht e kushtueshme.

Si të kushtojmë diçka për fushën publike?

Le të themi që ju doni të hiqni dorë nga të gjitha të drejtat për punën tuaj të mbrojtur nga të drejtat e autorit dhe t’i kushtoni asaj në domenin publik. Nëse kjo do të kishte qenë para vitit 1988, gjithçka që duhet të bënit ishte të kalonit një njoftim për të drejtat e autorit mbi punën tuaj.

Konventa e Bernës ndryshoi gjithçka, megjithatë, kështu që tani çdo punë e krijuar mbrohet automatikisht.

Nëse doni të hiqni dorë nga të gjitha të drejtat për punën tuaj dhe të njoftoni të tjerët se puna juaj është falas për t’u përdorur, këtu është ajo që duhet të bëni:

 • Shtoni simbolin “pa të drejtën e autorit” në punën tuaj.
 • Merrni një licencë CC0 nga Creative Commons.

Nëse në vend të kësaj doni të lejoni qasje falas në punën tuaj, por ende dëshironi të mbani pronësinë, mund të eksploroni opsionin e një licence të hapur. Vetëm sigurohuni që keni të qartë për dallimet midis licencës “zero” të CC0 dhe kësaj licence të hapur pasi ka një ndryshim të madh midis tyre.

Të drejtat e autorit për blogerët

Të drejtat e autorit për blogerët

Për shumë blogerë, ligji për të drejtat e autorit nuk është gjithmonë diçka që merret në konsideratë derisa të ndodhë ndonjë formë e shkeljes – qoftë për ta, ose në akuza kundër tyre. Dhe ky është një problem i madh.

Për profesionistët e botimit dhe lajmeve, ligji për të drejtat e autorit është diçka që mësohet shumë herët: këtu është ajo që mund të bësh publikimin dhe këtu është ajo që nuk mund të.

Por në këtë epokë dixhitale të imazheve të Google, albumeve me fotografi në media sociale dhe shumë përmbajtje me cilësi të lartë të gatshme në dispozicion në internet, blogerët mund të gjenden në një vend ngjitës nëse nuk e njohin veten me ligjin.

Në këtë artikull, ne do të diskutojmë ligjin e të drejtave të autorit për blogerët. Ne do të shpjegojmë:

 • Farë është e ligjshme dhe çfarë jo.
 • Këshilla për të mbrojtur veten nga paditja si bloger.
 • Këshilla për mbrojtjen e punës suaj si bloger.

Të kuptuarit se çfarë është e drejtë dhe çfarë është e gabuar

Për të punuar brenda parametrave ligjorë të ligjit për të drejtat e autorit, blogerët duhet së pari të kuptojnë bazat. Këtu është një përmbledhje e nivelit të lartë për t’ju shpejtuar:

 • “E drejta e autorit” është vetëm ajo: është e drejta ligjore të kopjoni një vepër.
 • E drejta e autorit vlen për çdo punë, të botuar ose të pabotuar, në momentin e krijimit të saj.
 • Në qoftë se nuk keni hyrë në një situatë “punë me qira”, ju zotëroni të drejtat e autorit për çdo pjesë të punës që krijoni.
 • Njoftimet për të drejtat e autorit dhe regjistrimet janë të domosdoshme vetëm nëse duhet të ndërmarrësh veprime ligjore kundër shkeljes.
 • Shkelja ndodh kur dikush përdor një pjesë ose tërë punën tuaj dhe e pretendon atë si të tyre.

Le të diskutojmë se si blogerët mund të përcaktojnë nëse vepra që kanë krijuar bie brenda parametrave të ligjit.

Pjerrësia e rrëshqitshme e përdorimit të drejtë

Ekziston një “përjashtim” i rëndësishëm nga ligji për të drejtat e autorit që çdo bloger duhet të dijë për të. Kjo është ajo që njihet si përdorim i drejtë.

Përdorimi i drejtë thotë në thelb se një vepër është e mbrojtur nga të drejtat e autorit, por që ekzistojnë rrethana të caktuara kur është në rregull që të tjerët ta përdorin atë vepër.

Këto janë disa nga faktorët përcaktues që blogerët (dhe të tjerët) duhet të përdorin kur vendosin nëse mund të marrin hua nga puna e dikujt tjetër me të drejtë të drejtat e autorit:

1. Fitueshmëria

Nëse dikush dëshiron të fitojë ndonjë gjë monetare nga përdorimi i veprës, kjo pothuajse gjithmonë do të jetë një shkelje e ligjit të së drejtës së autorit. Nga ana tjetër, përdorimi jo-komercial nuk është gjithmonë i pranueshëm, kështu që është e rëndësishme të merren parasysh edhe faktorë të tjerë.

2. Efekti i tregut

Ndërsa kjo është teknikisht pika e katërt e ndërtuar në përdorimin e drejtë, ajo është e lidhur ngushtë me aspektet tregtare dhe natyrore të punimeve, kështu që i përket këtu.

Si përmbledhje, nëse një vepër mund të zëvendësojë dhe të zëvendësojë punën origjinale të dikujt tjetër, kjo është më se e mundshme që do të jetë një rast i shkeljes. Konsideroni sa vijon:

 • Highlyshtë shumë e këshillueshme që të mos përfshini punime apo edhe emra të markave tregtare të produkteve ose kompanive nëse ato ekzistojnë në të njëjtën industri ose hapësirë ​​si ju. Kjo mund të çojë në konfuzion të konsumatorit dhe potencialisht mund t’ju ndihmojë të përfitoni vetëm duke iu referuar konkurrencës.
 • Përdorimi i drejtë nominal, sidoqoftë, është kur emrat e markës tregtare përdoren për qëllime jo-tregtare. Në mënyrë tipike, emri i markës tregtare ose vepra e mbrojtur nga e drejta e autorit referohet për qëllim të sqarimit të një argumenti ose histori, dhe jo për qëllime të fitimit.
 • Blogerët duhet të jenë të kujdesshëm kur shkruajnë për figura të njohura publike ose punën e tyre. Kjo njihet si e drejta e publicitetit dhe mund të thirret nga ata figura publike nëse mendojnë se puna juaj përfiton nga përdorimi i ngjashmërisë, emrit, punës ose një insinuatë që ju jeni miratuar prej tyre.
3. Natyra e përdorimit

Ky kriter për përcaktimin e natyrës së përdorimit të materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit mund të marrë paksa të errët, kështu që shkelni lehtë; konsultimi i këshillave juridike profesionale është një ide e mirë. Këtu janë disa pika të rëndësishme për tu mbajtur në mend:

 • Punimet krijuese janë të mbrojtura nga të drejtat e autorit në momentin e fillimit të tyre. Idetë për vepra nuk mbrohen.
 • Faktet e përfshira në punën edukative, teknike ose shkencore nuk mbrohen nga të drejtat e autorit.
 • Segmentet e punimeve të pabotuara mund të jenë më të pranueshme për t’u përdorur (në pritje të asnjë konflikti tjetër me pjesën tjetër të ligjit) sesa veprat e botuara.
 • Nëse një vepër përdoret si parodi, kritikë ose koment, ajo është zakonisht e pranueshme nën Përdorimin e Drejtë. Thënë kjo, satira nuk është e pranueshme.
 • Mund të bëhet edhe rasti për vepra derivative ose transformuese. Me fjalë të tjera, nëse e keni ndryshuar origjinalin në një farë mënyre që të bëhet diçka tjetër, atëherë mund të lejohet nën përdorimin e drejtë.
4. Shuma e përdorur

Nëse përdorni një pjesë më të madhe të një vepre (ose tërësinë e saj), ka më shumë të ngjarë të shikoni një rast për shkelje sesa nëse do të citonit një copë të shkurtër ose një fragment për të ndihmuar argumentin tuaj.

Bej kujdes

Ndërsa parimet themelore të përdorimit të ndershëm duken mjaft të drejtpërdrejtë, nuk është gjithmonë aq e thjeshtë.

Kush do të thotë që puna juaj parodike nuk do të shihet si satirë? Po sikur artisti origjinal të mos ju aprovojë juve duke fituar më shumë para nga derivimi i veprës së tij sesa ata? Po sikur të citonit vetëm një fjali të vetme, por autori ende konsideron çdo kopjim të shkeljes së fjalëve të tyre?

Nëse po kërkoni disa shembuj të qartë se çfarë është e ligjshme dhe çfarë jo, hidhni një sy më shumë në përdorimin e drejtë dhe trajtimin e drejtë.

Detyrimi juaj si Blogger

Kur bëhet fjalë për të drejtat e autorit gjatë Blogimit, është më mirë të jesh në anën e sigurt dhe thjesht të mos përdorësh punën e njerëzve të tjerë. Sidoqoftë, nëse duhet të keni një arsye të ligjshme për të përfshirë fjalët ose imazhet e dikujt tjetër brenda tuajave, ndiqni këto udhëzime.

 • Nëse do të përdorni idenë e dikujt tjetër (jo përmbajtjen aktuale, por thjesht konceptin), siguroni gjithmonë atribut dhe lidhje me punën e tyre origjinale.
 • Nëse do të përdorni faktet e dikujt tjetër, gjithmonë jepni atribuim dhe lidhje me punën e tyre origjinale.
 • Nëse do të citoni fjalët e dikujt tjetër, rishikoni së pari parametrat e përdorimit të drejtë. Sigurohuni që të rishikoni faqen e tyre të internetit për një deklaratë të Kushtet e Përdorimit ose licencën Creative Commons. Nëse dyshoni, drejtohuni tek autori origjinal dhe kërkoni leje.
 • Nëse do të përfshini një video ose një klip audio, gjithnjë futni skedarin nga faqja origjinale e krijuesit në mënyrë që të lidhen drejtpërdrejt me to. Nëse përdorni një nga YouTube ose Vimeo, sigurohuni që përmbajtja origjinale të mos shkel ligjin e të drejtave të autorit.
 • Nëse do të lidheni me përmbajtjen e dikujt tjetër, është mirë të siguroni një lidhje “sipërfaqe” në faqen e tyre fillestare ose një lidhje “të thellë” për një faqe të veçantë që përfshin përmbajtjen. Lidhja e thellë u diskutua më parë, por është konsideruar e pranueshme nën përdorimin e drejtë.
 • Nëse do të përdorni përmbajtje nga qeveria (p.sh., dokumentet e qeverisë, çështjet ligjore, statutet federale ose shtetërore), të gjitha këto janë pjesë e domenit publik dhe të pranueshme për t’u përdorur.
 • Nëse jeni kurioz nëse e drejta e autorit të një vepre ka skaduar dhe, rrjedhimisht, hyrë në domenin publik, do të dëshironi ta verifikoni këtë ose me Zyrën e SHBA për të Drejtat e Autorit ose duke iu referuar një faqe në internet që ofron përmbajtje nga domeni publik.
 • Nëse keni hasur në një licencë Creative Commons për imazhe ose përmbajtje, vini re se puna është akoma e mbrojtur nga të drejtat e autorit. Whatfarë do të thotë atëherë është se puna ka të drejtë për licencim nga autori.
 • Nëse do të përdorni fotot e dikujt tjetër, por nuk mund të gjeni prova se ato janë në domenin publik ose janë të disponueshme për licencim, mos i përdorni ato. Bleni licencën në një fotografi nga një faqe interneti e fotografisë së aksioneve ose bëni fotografitë tuaja në vend.

Si një profesionist krijues, ia keni borxh individëve të tjerë krijues që ta trajtojnë punën e tyre me respekt.

Konsideroni këtë Rregullën e Artë të Blogimit: çfarë do të bëni ose si do të ndjeheni sikur të zbulonit se dikush shkatërroi punën tuaj – madje edhe në mënyrat më të vogla – dhe përfitoi nga ajo?

burime

Bloggerët nuk janë më ndryshe se çdo shkrimtar tjetër ose krijues i përmbajtjes, që do të thotë se ata meritojnë të njëjtën sasi mbrojtjeje sipas ligjit.

Nëse tashmë keni gjetur një shembull të shkeljes ose jeni nervozuar që kjo të ndodhë në të ardhmen, është e rëndësishme të kuptoni të drejtat tuaja dhe të ndërmarrni veprime tani për të mbrojtur punën tuaj dhe veten tuaj.

Këtu janë disa burime dhe mjete që duhet të filloni me:

 • Licencë Creative Commons: për blogerët që duan të inkurajojnë të tjerët të përdorin punën tuaj (me atribut të duhur, natyrisht), do të dëshironi të vendosni një licencë Creative Commons. Ju mund ta vendosni licencën tuaj falas në faqen e tyre të internetit.
 • Google Alerts: kjo mund të jetë më e vështira për të gjitha mjetet, por do t’ju ndihmojë të zbuloni me lehtësi rastet e shkeljes nëse nuk doni të paguani për shërbimet e primit të Copyscape. Thjesht kopjoni dhe ngjisni një copë të përmbajtjes tuaj në një Alert Google dhe lëreni motorin e kërkimit të identifikojë kopjimet për ju.
 • Copyscape: ekzistojnë dy arsye që ju duhen Copyscape: (1) për të kërkuar shpejt dhe për të gjetur raste kur përmbajtja juaj është vjedhur në Internet, dhe (2) për të siguruar që çdo bloger kontribues (ose vetvetja) nuk ka qëllim ose pa qëllim vodhi përmbajtjen e kujtdo tjetër para se të botonte.

Shtojcat e WordPress

WordPress është platforma më e popullarizuar e blogjeve. Këto shtojca do t’ju ndihmojnë të menaxhoni blogun tuaj. Nëse përdorni një CMS tjetër, mund të jeni në gjendje të gjeni shtojca ose shtesa të ngjashme.

 • Footer Putter: krijoni një njoftim për të drejtat e autorit dhe vendoseni në shtyllën e blogut tuaj me ndihmën e kësaj shtojce. Për një njoftim të vlefshëm, do të duhet të përfshini tre elementë: © (simbolin e të drejtës së autorit), vitin kur u krijua blogu dhe emrin e pronarit të së drejtës së autorit.
 • Kushtet automatike të shërbimit dhe politika e privatësisë: nëse nuk doni që dikush të përdorë përmbajtjen e gjetur në faqen tuaj të internetit, mund t’i përfshini këto informacione brenda një faqe Kushtet e Përdorimit.
 • SEO e Yoast: ju nuk mund ta kuptoni atë, por ushqimi juaj RSS është shumë i ndjeshëm për scraper site që kërkojnë të vjedhin përmbajtjen tuaj dhe të renditen më lartë për ju sesa ju. Sigurohuni që keni azhurnuar cilësimet e leximit të faqes tuaj për të përfshirë vetëm përmbledhje të postimeve në blogun tuaj. Pastaj përdorni shtojcën SEO Yoast për të shtuar një lidhje përsëri në faqen tuaj në kokën ose futbollin e burimit tuaj RSS.
 • Filigrani me imazhe: një nga mënyrat më të lehta për të mbrojtur imazhet tuaja është të përfshini një filigran mbi to. Kjo gjithashtu ndodh të jetë një mënyrë e shkëlqyeshme për të markuar pamjet tuaja.

Të dish është Gjysma e Betejës

Ndërsa mund të jeni i sigurt se nuk keni shkelur të drejtat e autorit të askujt tjetër, ju mund të mos jeni aq të sigurt nëse dikush ka shkelur apo jo tuajin.

Për blogerët që janë seriozë rreth rritjes së faqes së internetit, biznesit dhe reputacionit të tyre, është absolutisht e rëndësishme të kuptoni ligjin e të drejtave të autorit.

Ligji për të drejtat e autorit dhe zhvilluesit e lojërave: Youfarë duhet të dini

Ligji për të drejtat e autorit dhe zhvilluesit e lojërave: Youfarë duhet të dini

Të drejtat e autorit të lojërave video mund të jenë çështje konfuze për zhvilluesit. Ka një tendencë për të nxitur pyetje që nuk mund t’i konsideroni përndryshe derisa të ndodhë diçka që ju detyron të mendoni rreth tyre. Për shembull:

 • A keni nevojë për të drejtat e autorit të lojës tuaj? Nëse po, si e bëni atë?
 • Cili është ndryshimi midis një licence të së drejtës së autorit dhe regjistrimit? Keni nevojë për të dy?
 • Farë bëni nëse dikush vjedh idenë tuaj?
 • Pse morët një njoftim të mbledhjes nga DMCA për një mod që krijuat?
 • Nëse përdorni mekanikë të ngjashëm me lojën në lojën e dikujt tjetër, por ndryshoni gjithçka tjetër, është ajo shkelje e të drejtave të autorit?
 • Pse disa krijime tifozësh janë të pranueshme ndërsa të tjerët jo?

Ju vendosni shumë kohë, para dhe burime për të ndërtuar lojën tuaj video.

Pse lëre gjithë atë punë të vështirë të harxhosh vetëm për të lënë lojën tënde të pambrojtur? Ose, më keq, investoni të gjithë atë punë në diçka, vetëm për ta hequr atë sepse dikush tjetër beson se ju keni shkelur të drejtat e autorit të tyre?

Ligji për hartimin e të drejtave të autorit: Bazat

Siç kemi diskutuar, sigurimi i të drejtës së autorit në lojën tuaj video (ose ndonjë pjesë tjetër të pronësisë intelektuale) është një çështje e thjeshtë. Në fakt, është automatik. Në momentin kur krijoni lojën tuaj video – qoftë të publikuar apo jo – ajo është e mbrojtur nga të drejtat e autorit.

Për zhvilluesit në kërkim të mbrojtjes ligjore mbi të gjitha aspektet e lojës, ekzistojnë një numër ligjesh për t’ju siguruar (gati) mbulim të plotë:

 • Copyright: kjo do të mbrojë përbërësit krijues, të cilat përfshijnë gjëra të tilla si tregimin, personazhet, modelin, muzikën, etj.
 • shenjë dalluese: kjo do të mbrojë emrin e kompanisë suaj, emrin, lojën, logon dhe çdo imazh ose mesazh tjetër të lidhur me markën.
 • patentë: kjo do të mbrojë shpikjet. Kjo ndoshta nuk do të zbatohet për shumicën e zhvilluesve të lojës dhe mod, por nëse do të ndodhë që të krijoni një mekanik të ri të lojës, mund ta mbroni atë nga një patentë.

Tani, është e rëndësishme të theksohet se ndërsa mbrojtja e të drejtave të autorit është automatike, ndonjëherë nuk është e mjaftueshme për të ndaluar të tjerët të vjedhin (ose të marrin hua) përmbajtjen tuaj origjinale, krijuese.

Kjo është arsyeja pse ju do të shihni që shumica e lojërave në treg përfshijnë një njoftim për të drejtat e autorit dhe kanë të drejtat e autorit të regjistruara në Zyrën e Mbrojtjes së të Drejtave të Shteteve të Bashkuara.

Ndërsa ato nuk janë të mjaftueshme për të parandaluar shkeljen, ata do të ndihmojnë në luftën kundër tij në rrugë (nëse bëhet fjalë për atë).

Një fjalë e kujdes

Ligji për të drejtat e autorit dhe shkelja ndodh të jetë një zonë veçanërisht ngjitëse kur bëhet fjalë për lojëra video.

Ndërsa me llojet e tjera të veprave krijuese – si letërsia ose muzika – është shumë e qartë kur dikush ka shkelur të drejtat e autorit të dikujt tjetër, nuk është gjithmonë kështu me lojërat video.

Dhe, për të komplikuar çështjet më tej, ka arsye pse zhvilluesit mund të zgjedhin të mos ndërmarrin veprime kundër shkelësve. (Do të flasim më shumë për këtë pak.)

Si zhvillues i lojës ose mod, nuk e dini se çfarë do të mbajë e ardhmja. Por të jesh në anën e sigurt, do të ishte në interesin tuaj të duhur që të regjistroheni zyrtarisht dhe të vendosni një njoftim për çdo dhe të gjitha lojërat që ju bëni.

Terështja e komplikuar e shkeljes së lojërave video

Në rregull, kështu që tani që kemi mbuluar atë që nënkupton të drejtat e autorit të lojërave në video, le të flasim për shkelje.

Shkelja e të drejtave të autorit në thelb nënkupton që dikush ka kopjuar përmbajtjen tuaj origjinale në një farë mënyre, formë ose formë. Ka disa përjashtime për këtë, dhe ato janë ato që njihen si përdorim i drejtë.

Zonat Grey të Përdorimit të Drejtë

Përdorimi i drejtë është, në thelb, përjashtim nga ligji për të drejtat e autorit. Thotë se nëse dikush ka kopjuar një vepër për qëllime parodie, kritike ose komente, atëherë është e pranueshme. Kjo është arsyeja pse ligji për të drejtat e autorit mund të bëhet veçanërisht i ndërlikuar për lojërat video.

Krijimet e tifozëve

Teknikisht, një krijim i tifozëve është një punë derivative e një tjetër video-lojë, që do të thotë që zhvilluesit e krijimeve të tifozëve duhet të jenë shumë të kujdesshëm.

Zhvilluesit e lojërave zotërojnë të drejtat e autorit për derivatet, vazhdimet dhe të gjithë përmbajtjen krijuese brenda lojës së tyre (përfshirë karakteret, përcaktimet dhe skenën e tregimit), të cilat mund të lënë potencialisht krijimet e tifozëve të hapura për padi për shkeljen e të drejtave të autorit, nëse ato ndjekin nga afër origjinalin.

Modat e lojës dhe shtesat

Ndërsa krijimet e tifozëve janë lojëra të tëra të ndërtuara rreth një histori të lidhur nga një lojë tjetër, modifikimet e lojërave (të njohura edhe si “mods” ose “shtesa”) nuk janë.

Për shembull, në një lojë masivisht multiplayer në internet duke luajtur role (MMORPG) si World of Warcraft, një mod mund të shtojë një shfaqje grafike të veçantë të shërimit.

Për shkak se zhvilluesit e modeve zakonisht bëjnë modifikime në lojëra për të cilat nuk u takon të drejtat e autorit, ata mund të gjenden në ato ujëra të errëta midis shkeljes së të drejtave të autorit dhe përdorimit të drejtë.

Ekzistojnë katër pika që mund të argumentohen kundër shkeljes në rastin e veprave derivative, kështu që është shumë e rëndësishme – pa marrë parasysh në cilën anë të gardhit ju qëndroni – për të kuptuar përdorimin e drejtë dhe si mund të përdoret për të mbrojtur lojën tuaj.

Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital

Ekziston një pjesë tjetër e rëndësishme e ligjit për të drejtat e autorit që të gjithë zhvilluesit e lojërave dhe modave duhet të njihen me të dhe se është Akti i të Drejtave të Autorit të Mijëvjeçarit Dixhital (DMCA).

Duke qenë një zhvillues i lojërave, ju ka shumë të ngjarë të merreni me dy lloje shumë specifike të shkeljes. Njëra është kur një zhvillues tjetër vjedh përmbajtjen tuaj krijuese për lojën e tyre video.

Tjetra është kur dikush ndan lojën tuaj video në internet pa leje për ta bërë këtë – dhe këtu hyn në lojë DMCA. Më shumë për atë më poshtë.

Ndërmarrja e veprimeve kundër shkeljes

Nëse jeni të shqetësuar se dikush ka shkelur të drejtat e autorit tuaj, ekzistojnë masa të caktuara që mund të ndërmerrni për të konfirmuar, konfrontuar dhe përfundimisht për të hequr poshtë veprën shkelëse:

 • Hapi 1: Verifikoni se keni regjistruar të drejtat e autorit tuaj në Zyrën e Mbrojtjes së të Drejtave të SHBA.
 • Hapi 2: Vendosni një njoftim të qartë për të drejtat e autorit në faqen tuaj të internetit dhe në lojën tuaj, nëse nuk e keni tashmë një.
 • Hapi 3: Vendosni një Marrëveshje për Lejen e Përdoruesit të Fundit (EULA) në uebfaqen tuaj dhe në lojën tuaj, nëse nuk keni një të tillë.
 • Hapi 4: Bëni një kopje të punës shkelëse për referencë në të ardhmen (dhe dokumentacionin ligjor).
 • Hapi 5: Rishikoni ligjet në lidhje me të drejtat e lojërave të videove edhe një herë dhe përcaktoni nëse vepra paraqet apo jo zyrtarisht shkelje.
 • Hapi 6: Nëse keni gjetur një rast për shkelje, do të duhet të merrni parasysh opsionet tuaja. Ti mundesh:
  • Arrijë te shkelësi me një letër personale pushuese dhe dëshirore.
  • Arrijë te shkelësi me një letër pushimi dhe heqje lirie nga avokati juaj.
  • Dërgoni një njoftim të heqjes dorë të DMCA në uebfaqen që pret përmbajtjen tuaj të lojës. Nëse nuk jeni të sigurt se me kë mund të kontaktoni, përdorni mjetin tonë të thjeshtë për të zbuluar.
  • Paraqisni një padi kundër zhvilluesit të shkeljes.
  • Injoroje.

Për të paditur ose jo për të paditur – Vendimi varet nga ju

Ju ndoshta po pyesni pse, pas gjithë kësaj, e keni konsideruar të injorojë një vepër që shkel të drejtat e autorit, apo jo?

Epo, ekzistojnë një numër arsyesh pse zhvilluesit kanë zgjedhur të mos ndjekin asnjë mjet juridik kundër shkelësve:

 • Kushton para për t’u angazhuar me një avokat.
 • Mund të sjellë vëmendje negative të padëshiruar për ju.
 • Mund të zemërojë tifozët nëse shkaktoni që loja e tyre e preferuar të tërhiqet.
 • Mund të jetë e dobishme për ju ta lini atë.

Argumenti nëse krijimet e tifozëve, shtesat dhe modat janë vepra që cenojnë të drejtat e autorit do të jenë diçka që duhet të vendosni vetë, pasi çdo rast është unik.

Modat e lojërave dhe krijimet e tifozëve janë një pjesë e pranuar mjaft nga industria e lojërave këto ditë, kështu që mund të jetë e vështirë të bësh atë zgjedhje të ndërmarrësh veprime kundër tyre – veçanërisht kur konsideron se çfarë mund të bëjnë për lojën tënde në drejtim të financave, reputacionit , etj.

Në pjesën më të madhe, modat e lojës dhe shtesat shërbejnë për të bërë përmirësime në një lojë.

Dhe kjo është arsyeja pse disa zhvillues vendosin të injorojnë shkeljen e të drejtës së autorit pasi këto modele shpesh mund të përmirësohen në pronësinë e tyre intelektuale.

Kur bëhet fjalë për krijimet e tifozëve, disa zhvillues zgjedhin të duken edhe në anën tjetër. Nëse një lojë është mjaft e njohur, kur ajo ka një bazë të madhe dhe të përkushtuar për tifozët, zhvilluesit mund të mirëpresin në fakt krijimet e tifozëve, veçanërisht nëse ata vazhdojnë t’i bëjnë fansat të lumtur dhe të rritin shitjet e lojës së tyre.

Sigurisht, gjithmonë do të jetë rasti i një zhvilluesi mashtrues që e merr atë shumë larg dhe tërësisht heq një skenë nga një lojë tjetër ose krijon një mod që i ndihmon lojtarët të mashtrojnë.

Këto janë llojet e rrethanave që dëshironi të shikoni, si një zhvillues i lojërave.

Duke kuptuar ligjin e të drejtave të autorit dhe mënyrën sesi mund ta mbrojë lojën tuaj nga këto lloj shkeljesh, do të jeni në gjendje të vendoseni mirë siç duhet nga ndërmarrja dhe të ndërmarrni veprimet e duhura kur është e nevojshme.

Aplikimi i ligjit për të drejtat e autorit në zhvillimin e lojërave

Subjekti i shkeljes së të drejtave të autorit mund të jetë i vështirë për tu trajtuar si zhvillues i lojërave, veçanërisht nëse ndjeheni të shqyer midis ruajtjes së pronës tuaj intelektuale dhe bërjes së fansave të lumtur.

Pavarësisht nëse jeni një zhvillues i pavarur ose jeni duke punuar me një kompani të madhe të lojërave, të keni një kuptim të plotë të ligjit të të drejtave të lojërave për video lojëra do t’ju ndihmojë të merrni ato vendime të mëdha më vonë gjatë rrugës.

Hetimi i statusit të kopjimit të një pune

Hetimi i statusit të së drejtës së autorit të një pune

Interneti është një minierë e artë e informacionit dhe qasje pothuajse e pakufishme në përmbajtje. Temshtë joshëse për Google për një imazh që ju nevojitet, dhe pastaj ripërdorimi i përmbajtjes pa kontrolluar siç duhet kush e posedon atë.

Ju gjithashtu mund të dëshironi të riprodhoni video ose vepra të shkruara që u prodhuan shumë dekada më parë. Por ribotimi i punës së njerëzve të tjerë është potencialisht i paligjshëm, dhe pakujdesia mbart të njëjtat dënime si pirateria e qëllimshme.

Nëse publikoni përmbajtje të vjedhur në një uebfaqe, ajo përmbajtje mund të hiqet nga serverët e hostit tuaj të internetit. Ligji për të Drejtën e Autorit të Mijëvjeçarit të Detyrueshëm detyron kompanitë e mbajtjes në internet që të heqin përmbajtjen menjëherë dhe të bëjnë pyetje më vonë.

Mos harroni: DMCA do të aplikojë për ju nëse faqja juaj e internetit është e pritur në SH.B.A., kështu që ky ligj ka pasoja ndërkombëtare..

Nëse jeni përtej mundësive të DMCA, vjedhja e të drejtave të autorit mund t’ju ulë me një thirrje gjyqësore, një gjobë ose një dënim të Google, në varësi të asaj që përdorni, dhe si e ndani atë.

Edhe nëse nuk keni vjedhur me dashje diçka, nuk do të shpëtoni kur të kapeni, kështu që hetimi i duhur është kritik.

Disa nga ndryshimet midis vendeve të ndryshme janë të nuancuara, dhe janë të vështira për tu përmbledhur, kështu që udhëzuesit dhe lidhjet e mëposhtme vlejnë kryesisht për SH.B.A..

Parimet themelore të së drejtës së autorit

E drejta e autorit për një punë nuk është e zbatueshme ndërkombëtarisht, dhe rregullat ndryshojnë nga një vend në tjetrin.

Traktatet dhe konventat janë miratuar midis vendeve për t’u përpjekur të zbusin ndryshimet dhe të krijojnë një sistem të qëndrueshëm.

Këto traktate ndihmojnë për t’i bërë ligjet e vendeve të ndryshme të pajtueshme me njëra-tjetrën, të cilat mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni më lehtë statusin e të drejtës së autorit të një vepre..

Do të duhet të njihni territorin ku u botua vepra. Kjo do të ndihmojë për të përcaktuar statusin e saj, dhe të drejtat tuaja për ta përdorur atë.

Për më tepër, njohja e datës së publikimit do t’ju japë një të dhënë nëse e drejta e autorit të saj është akoma e vlefshme, apo nëse ka skaduar, që do të vendoste veprën në domenin publik.

Shtë e sigurt të bësh supozimet e mëposhtme:

 • Do gjë që nuk e keni krijuar ka të ngjarë të jetë e mbrojtur nga dikush tjetër, edhe nëse nuk ka ndonjë njoftim për të drejtat e autorit përkrah tij.
 • Edhe nëse një vepër nuk është regjistruar zyrtarisht, do t’i jepej automatikisht mbrojtja e të drejtës së autorit kur u botua për herë të parë, duke supozuar se ajo u botua në një vend të nënshkruar në Konventën e Bernës.
 • Ka disa raste të dukshme kur veprat mund të përdoren lirshëm. Për shembull, nën një licencë të veçantë, mund t’ju lejohet të ripërdorni diçka në një kontekst jo-komercial.
 • Të drejtat e autorit përfundojnë pas një numri të caktuar vitesh, megjithëse afatet kohore ndryshojnë.
 • Përdorimi i drejtë është një parim i dobishëm që lejon botimin e kufizuar të materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit për arsye legjitime (për shembull, një fotokopje e disa faqeve nga një libër shkollor për qëllime studimi). Kjo mund ose nuk mund të jetë e vlefshme për ju.

Issueështja e regjistrimit është gjithashtu një pikë thelbësore. Në SH.B.A. (dhe të gjitha vendet e Bernës), nuk është e nevojshme që krijuesi të regjistrojë një vepër në një Zyrë Kombëtare të të Drejtave të Autorit, në mënyrë që ajo të mbrohet nga të drejtat e autorit.

Por, sipas ligjit amerikan, regjistrimi është thelbësor nëse e drejta e autorit është shkelur dhe çështja shkon në gjykatë.

Për më tepër, nëse vepra është regjistruar brenda 3 muajve nga botimi, mbajtësi i të drejtave të autorit gjithashtu mund të kërkojë dëme shtesë nëse e drejta e autorit është shkelur.

Në praktikë, është e arsyeshme të angazhoni një avokat para se të ribotohen për ndonjë gjë për të cilën nuk jeni të sigurt. Rastet ndërkombëtare të të drejtave të autorit zakonisht janë të komplikuara, dhe dënimet mund të variojnë nga 300 deri në 15,000 dollarë për punë, plus tarifat ligjore.

Si të kontrolloni të drejtat e autorit

Në SH.B.A., statusi i të drejtës së autorit ndryshon në bazë të datës së krijimit, datës së rinovimit dhe nëse sendi është regjistruar zyrtarisht.

Punët e paregjistruar gjithashtu hyjnë nën ligje të ndryshme, në varësi të faktit nëse ato janë krijuar nga individë ose kompani.

Zyra e Mbrojtjes së të Drejtave të Bashkuara rekomandon që të njiheni me katër ligje kryesore, fillimisht:

 • Akti i të drejtave të autorit të 1976 (PDF)
 • Akti i Zbatimit të Konventës së Bernës i vitit 1988 (PDF)
 • Akti i rinovimit të të drejtave të autorit të 1992 (PDF)
 • Akti i zgjatjes së afatit të të drejtave të autorit Sonny Bono i vitit 1998 (PDF).

Për gati një shekull, Zyra e Mbrojtjes së të Drejtave të Sh.B.A.-së mbajti të dhëna të hollësishme në lidhje me statusin e të drejtave të autorit të mijëra veprave. Këto regjistrime ekzistojnë në një përzierje të formateve, duke përfshirë katalogë letre, mikroficë dhe regjistrime në internet.

Zyra e Mbrojtjes së të Drejtave të Sh.B.A-së ruan informacione për të gjitha veprat e regjistruara nga 1870 deri në ditët e sotme, dhe në faqen e saj të internetit siguron më shumë informacion mbi hyrjen e llojeve të ndryshme të regjistrave.

Disa janë në dispozicion në internet, ndërsa katalogët e letrave dhe mikrofikteve (i njohur si Katalogu i Regjistrimeve të të Drejtave të Kopjimit) janë dhënë edhe në bibliotekat e zgjedhura.

Disa nga këto rekorde më të vjetra aktualisht po digjitalizohen. 674 nga katalogët janë gjithashtu në dispozicion në arkiv.org, gjithashtu.

Nëse jeni me fat të mjaftueshëm për të gjetur një ndeshje në arkivin e Zyrës së Mbrojtjes së të Drejtave të Bashkuara, ju mund të gjeni që kërkesa juaj për të drejtat e autorit të zgjidhet më shpejt nga sa prisnit.

Por ka disa arsye të rëndësishme pse regjistrimet e vjetra – përfshirë Katalogun e Regjistrimeve të të Drejtave të Autorit – nuk mund të mbështeten plotësisht në:

 • Regjistrimet e vjetra nuk marrin parasysh të drejtat e përdorimit. Pra, ndërsa mund të gjeni emrin e mbajtësit të së drejtës së autorit, nuk do të dini asgjë për të drejtat ose licencimet.
 • Detajet e kontaktit për pronarët e të drejtave të autorit kanë shumë të ngjarë të jenë jo të plota. Pra, thjesht njohja e emrit të mbajtësit të së drejtës së autorit mund të mos ju largojë shumë në përcaktimin e statusit të së drejtës së autorit.

Kryerja e një kontrolli në Zyrën e SHBA për të Drejtat e Autorit

Për pyetje komplekse, mund t’ju duhet të vizitoni personalisht Zyrën e të Drejtave të Autorit në Bibliotekën e Kongresit. Në varësi të nivelit të detajeve që ju nevojiten, mund t’ju duhet të paguani një tarifë për të marrë dokumentet përkatëse.

Do t’ju paguhet gjithashtu një tarifë nëse nuk kërkoni vetë gjërat, edhe pse personeli do t’ju ndihmojë të shërbeni vetë nëse dëshironi të provoni.

Tarifat janë komplekse dhe mund të duhen ditë për t’u rikthyer informacionit, kështu që kjo nuk është domosdoshmërisht mënyra më e shkathët për të marrë informacione për të drejtat e autorit.

Për më tepër, Zyra e të Drejtave të Autorit nuk mund të premtojë një përgjigje përfundimtare për çdo pyetje. Por ndonjëherë, është mënyra e vetme.

Nëse keni nevojë të bëni një kërkim ose të paguani një tarifë, shihni letrën e Zyrës së Mbrojtjes së të Drejtave të Bashkuara: Si të hetoni statusin e të drejtës së autorit të një vepre (PDF).

Kontrolloni të drejtat e autorit në vendet e tjera

Vetëm për shkak se diçka nuk ka të drejtën e autorit në SH.B.A., kjo nuk do të thotë se nuk është me të drejtën e autorit kudo në botë.

Shumë vende janë nënshkruar në traktate ndërkombëtare për të drejtat e autorit. Konventa e Bernës është më e rëndësishmja, pasi ajo zëvendëson shumë konventa të tjera, dhe ka anëtarësimin më të gjerë.

Traktati i Mbrojtjes së Intelektualit Botëror i Organizatës Botërore për të drejtat e autorit përfshin konventa të rëndësishme për të drejtat e autorit që kanë të bëjnë me publikimin dixhital.

Seksioni ynë Përtej Bernës ofron informacione për disa traktate të tjera të rëndësishme për të drejtat e autorit.

Për më tepër, disa vende kanë zyrën e tyre kombëtare të të drejtave të autorit. Për shembull, Qendra e Informacionit për Shërbimin e të Drejtave të Mbretërisë së Bashkuar ofron informacione mbi të drejtat e autorit, markat tregtare dhe patentat në ligjin në Mbretërinë e Bashkuar.

Burime të tjera

 • Rrëshqitësja dixhitale e të drejtave të autorit amerikanë: zgjidhni datën e punës, dhe statusin e botimit, dhe kjo rrëshqitës jep një tregues për statusin e saj të mundshëm të së drejtës së autorit tani.
 • Llogaritësi i afatit të të drejtave të autorit: përdorni këtë magjistar për të përcaktuar statusin e mundshëm të së drejtës së autorit të një vepre.
 • Llogaritësi i Domenit Publik të BE-së: ky kalkulator ndihmon për të përcaktuar nëse një punë e krijuar në një vend të BE është në domenin publik tani.
 • Cili është Ligji i të Drejtave të Autorit Millenium Digital: ky artikull prek disa nga mënyrat se si DMCA nuk mund të përdoret në mosmarrëveshje.
 • Përkufizimi i përdorimit të drejtë: ofron idetë e Shërbimit të Mbrojtjes së të Drejtave të Mbretërisë së Bashkuar në lidhje me Përdorimin e Drejtë.
 • Përkufizimi i përdorimit të drejtë: ofron idetë e Zyrës së SHBA për të Drejtat e Autorit rreth Përdorimit të Drejtë.

Rastet e gjykatës së pronësisë intelektuale

Rastet e gjykatës së pronësisë intelektuale

Ndërsa interneti ka evoluar, konceptet si e drejta e autorit, pronësia intelektuale dhe përdorimi i drejtë janë testuar dhe rishikuar vazhdimisht.

Shpejtësitë e shpejta të lidhjes në internet e kanë bërë më të lehtë për të gjithë të ndajnë media, dhe Ligji për të Drejtën e Autorit Millenium Digital u krijua të përpiqej të merrej me vjedhjet e pronës intelektuale që rezulton.

Rastet e rëndësishme

Interneti nuk ishte shpikja e vetme për të ndryshuar mënyrën se si ne mendojmë për pronësinë intelektuale. Regjistruesi dhe fotokopjuesi i përulur i kasetë gjithashtu prezantuan mundësinë e shkeljes së të drejtave të autorit në një shkallë të gjerë.

Shumë çështje të rëndësishme gjyqësore ripërcaktuan konceptin e pronësisë intelektuale në një kontekst dixhital, ose shërbyen si çështje të rëndësishme provë për diskutimin e ardhshëm të të drejtave të autorit në internet.

Sony Corp of America v Universal City Studios

Sony Corp of America v Universal City Studios është një padi 1984, e njohur më së miri si “çështja Betamax”. Sony kishte zhvilluar Betamax në fund të viteve 1970, dhe studiot e filmit ishin menjëherë nervozë që pajisja të përdorej për të shkelur të drejtat e autorit.

Në rastin 1984, gjykata vendosi që individët duhet të jenë në gjendje të bëjnë kopje të shfaqjeve televizive për përdorim personal. Rezultati ishte kritik në çimentimin e suksesit të QCR në mesin e konsumatorëve dhe kishte pasoja më të gjera për konceptin e “ndryshimit të kohës private” si një veprimtari e Përdorimit të Drejtë.

Felten v RIAA

Felështja Felten v RIAA përqendrohet në të drejtën e një individi privat për të bërë kopje të muzikës për përdorimin e tyre. Edward Felten, një profesor në Princeton, ligjëron mbi mënyrat për të gjetur mbrojtjen e kopjeve.

Shoqata e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës (RIAA) kërcënoi të ndalojë publikimin e kërkimit të tij. Profesori Felten duket se e ka tërhequr letrën e tij.

MPAA v 2600

Ky rast u përqëndrua gjithashtu në lidhje me aplikacionin DeCSS për kopjimin dhe deshifrimin e DVD-ve. Shoqata Motion Picture of America ka hedhur në gjyq 2600.com mbi bazën që ajo priti DeCSS, program kompjuterik që mund të hiqte mbrojtjen e kopjeve.

Newmark v Sistemi i Transmetimit të Turner

Në vitin 2001, Turner Broadcasting System ishte paditur nga një grup studiues, kompani televizive dhe rrjete kabllovike.

Turner Broadcasting System kishte zhvilluar një pajisje VCR e cila ishte e aftë të shkurtonte reklamat nga regjistrimet, si dhe funksionalitetin për të kopjuar regjistrimet në pajisjet e tjera të pajtueshme të regjistrimit.

Ky rast ishte një shembull shumë i hershëm i bashkimit të forcave të industrisë së argëtimit për të prishur teknologjinë që mund të ndryshojë mënyrën e përdorimit të përmbajtjes së saj. Kompania pas ReplayTV doli nga biznesi në 2003, dhe kompania që bleu të drejtat për pajisjen hoqi tiparet e diskutueshme.

Blizzard v BNETD

BNETD drejtoi një server lojrash që lejonte lojtarët e një loje të prodhuar nga Blizzard të luanin kundër njëri-tjetrit në internet. Blizzard pretendoi se BNETD shkelte DMCA duke inxhinieruar në kodin e vet, në mënyrë që lojtarët e BNETD të mund të luanin lojërat e tyre në serverët e palëve të treta, pa një çelës të vlefshëm CD.

Blizzard e fitoi çështjen, por aktvendimi ka qenë subjekt i disa kritikave sepse teorikisht mund të kufizojë zgjedhjen e konsumatorit. Blizzard e pretendoi atë si një fitore kundër piraterisë. Kodi i prodhuar nga BNETD u përdor më pas në juridiksione të tjera.

Rasti Jon Lech Johansen

Jon Lech Johansen, i njohur gjithashtu si “DVD Jon”, ishte i dobishëm për të zbuluar se si u përdorën algoritmet e fërgimit të përmbajtjes për të përhapur përmbajtjen e DVD-ve.

Kur u dërgua në gjykatë në Norvegji në 2002, Shoqata e Kontrollit të Kopjimit të DVD-ve dhe Shoqata e Motion Picture u ankuan se softueri i tij shkelte të drejtat e autorit.

Johansen pretendoi se ai shkroi pjesën e përparme për programin e tij, DeCSS, por një zhvillues tjetër ishte përgjegjës për kodin që deshifroi videon DVD.

Shoqata e Kontrollit të Kopjimit të DVD-ve dhe Shoqata e Motion Picture e humbën çështjen kundër tij, pasi gjykatat norvegjeze vendosën se ishte e ligjshme të bëheshin kopje të DVD-ve për përdorim personal.

RIAA v Verizon

Në 2002, Shoqata e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës (RIAA) solli një rast kundër ofruesit të telekomunikacionit Verizon, duke argumentuar se ai duhet të identifikojë përdoruesit që dyshohej se kishin shkarkuar në mënyrë të paligjshme skedarët mp3 pasi të merrnin një thirrje gjyqësore.

Gjykata vendosi që DMCA nuk lejon një pronar të së drejtës së autorit të lëshojë një kërkesë për të marrë informacione personale.

Shtetet e Bashkuara v ElcomSoft

Rasti i Shteteve të Bashkuara v Elcom Ltd u dëgjua në 2002, dhe lidhej posaçërisht me Aktin e Mbrojtjes së të Drejtave të Mijëvjeçarit Dixhital (DMCA).

Rasti u përqëndrua në Advanced eBook Processor, një aplikacion që lejoi përdoruesit të anashkalojnë teknikat e mbrojtjes së kopjimit në programin e krijimit të eBook (veçanërisht softuerët në pronësi të Adobe).

ElcomSoft, dhe punonjësi i saj Dmitry Sklyarov, nuk u gjetën fajtorë. ElcomSoft është një kompani ruse, dhe Advanced eBook Procesori nuk ka shkelur ligjin e të drejtave të autorit në Rusi.

Kelly v Arriba Soft Corp

Fotografi Kelly solli këtë rast kundër Arriba Soft Corp, ndërmarrjes që qëndron pas motorit të kërkimit Ditto. Motori i kërkimit indeksoi dhe ruajti versionet e figurave të fotografive të Kelly, por ai nuk e ruajti versionin me madhësi të plotë në serverin e tij.

Gjykata vendosi që motorët e kërkimit të mund të përdorin tablotë nën përdorimin e drejtë. Teknikisht, gjykimi i paracaktuar ndodhi në favor të Kelly, por deri atëherë, Arriba Soft Corp kishte dalë jashtë biznesit.

RIAA v Populli

Kur shkëmbimi i skedarëve ishte i ri për internetin, Shoqata e Industrisë së Regjistrimit të Amerikës (RIAA) paditi individë dhe rrjete të kolegëve, me qëllim që ta shtypte atë. RIAA v The People ishte një rast i vitit 2003 kundër 261 amerikanëve që thoshte se kishin ndarë muzikë në mënyrë të paligjshme në internet.

Brenda 5 viteve, numri i njerëzve për të cilët kishte paditur u tha se ishte në dhjetëra mijëra. RIAA njoftoi në vitin 2008 se do të pezullonte programin e saj të çështjeve gjyqësore, pasi gjoja kishte shpenzuar miliona dollarë për padi, duke mbledhur dëme në shumën e qindra mijë.

Asnjë nga paditë nuk rezultoi në pagimin e mbretërve shtesë për artistët, materiali i të cilëve u nda.

321 Studios v Metro Goldwyn Mayer Studios

321 Studios prodhuan softuer kopjimi DVD, DVD Copy Plus dhe DVD X Copy. Në vitin 2004, ajo kërkoi gjykim se produktet e saj nuk e shkelin DMCA, por nuk ishte e suksesshme. Ajo u ndalua nga bërja ose shpërndarja e softuerëve të kopjimit DVD dhe u largua nga biznesi shpejt pas kësaj.

ALA v FCC

Në këtë rast, Shoqata e Bibliotekave Amerikane paditi Komisionin Federativ të Komunikimeve pasi planifikoi të parandalojë regjistrime të caktuara televizive ose filma në pajisjet e marrjes.

Ky mekanizëm mbrojtës do të kishte marrë formën e një flamuri, të dërguar në fillim të një transmetimi, i cili do të përcaktonte licencën dhe të drejtat e përdorimit.

Ajo planifikoi të fusë këtë flamur në 2005, por gjykata vendosi që FCC nuk kishte autoritetin për të rregulluar pajisjet që morën sinjale, por nuk i dërgoi ato.

Chamberlain Group v Skylink Technologies

Dy prodhuesit rivalë të pajisjeve për hapjen e dyerve të garazhit shkuan në gjykatë në një çështje të DMCA. Skylink bëri telekomandë zëvendësimi për dyert e Chamberlain, por Chamberlain argumentoi që kjo anashkaloi teknologjinë e tij code kodin kodrinor ’dhe ishte një formë e deshifrimit.

Gjykata vendosi që konsumatorëve u lejohej të përdorin pajisje të telekomandës të palëve të treta.

Lexmark v Përbërësit e kontrollit statik

Lexmark është një prodhues i printerit. Kishte krijuar printerët e saj që të pranonin vetëm fishekët zyrtarë të bojës së printerit, duke përdorur një kod të veçantë për të “mbyllur” fishekët bosh ose të palëve të treta. Lexmark solli një rast kundër Static Control Component, një prodhues i mikrokhipit që ishte në gjendje të fuste patatet e veta në fishekë të ricikluar.

Konsumatorët mund të blinin fishekë të ricikluar me çipat e SCC për të shmangur kufizimet e Lexmark. Në qendër të çështjes ishte DMCA, dhe të drejtat e një pale të tretë për të kopjuar kodin “mbyllur” të Lexmark.

Gjykatësit vendosën që kodi ishte funksional, sesa një ide krijuese, dhe për këtë arsye nuk i nënshtrohej mbrojtjes së të drejtave të autorit. SCC paditi me sukses Lexmark për keqpërfaqësim. Pasqyrimet e çështjes ishin të gjëra, dhe çështja zgjati 10 vjet.

Grupi i Politikave Online v Diebold

Në këtë proces gjyqësor, Diebold pretendoi se ai mbante të drejtën e autorit për përmbajtjen e postave elektronike të korporatave të veta, dhe e mori Grupin Online të Politikave në gjykatë për botimin e tyre. Shumë nga postat elektronike lidhen me problemet me pajisjet e tij elektronike të votimit.

E-maili ishte vjedhur gjatë një hackimi, dhe ribotuar në faqet e internetit të ndryshme. Grupi i Politikave Online kishte refuzuar të përputhej me një kërkesë të DMCA duke kërkuar që ajo të hiqte postat elektronike nga serverët e saj.

Diebold u zbulua se kishte shpërdoruar DMCA, dhe gjykatësi zbuloi se rrjedhja ishte në interes të publikut. Për më tepër, gjykata vendosi që postat elektronike nuk ishin të ndara për qëllime tregtare, dhe për këtë arsye hynë nën përdorimin e drejtë.

MGM v Grokster

Në vitin 2005, MGM Studios Inc paditi me sukses Grokster Ltd për shkelje të të drejtave të autorit të bëra nga përdoruesit e saj. Grokster kishte fituar dy seanca dëgjimore të mëparshme, kur gjyqtarët vendosën se nuk mund të mbahej përgjegjës për veprimet e përdoruesve të softuerëve nga bashkëmoshatarët..

Në këtë rast, gjyqtarët njëzëri vendosën që programi ishte krijuar qartë për të shkelur të drejtat e autorit. Procedimi gjyqësor që rezultoi, Grokster u detyrua të paguante 50 milion dollarë dëmtime.

Entertainment v Sony BMG Music Entertainment

Shteti i Teksasit ka paditur Sony BMG në 2005, duke pretenduar se Sony me vetëdije po shpërndante CD që përmbajnë spyware. Softueri MediaMax i përdorur si një mjet për mbrojtjen e kopjeve u përmend si një rrezik potencial për sigurinë e informacionit.

CDdo CD i Sony instaloi fshehurazi këtë softuer pa mjete për ta zbuluar ose hequr atë. Softueri MediaMax më pas mund të shfrytëzohej nga hakerat që nuk kishin lidhje me Sony dhe dërgoi të dhëna në lidhje me sjelljen e përdoruesit. Në total, ky program ishte i pranishëm në rreth 22 milion CD të Sony.

Sony humbi dhe u detyrua t’i paguante shteteve 750,000 dollarë në tarifa juridike, ndërsa gjithashtu organizoi një program kthimi, duke paguar 150 dollarë për kompjuter të prekur dhe duke i bërë konsumatorët të vetëdijshëm për mjetin e tij MediaMax.

Marvel v NCSoft

Marvel paditi prodhuesit e lojërave NCSoft, duke pretenduar se përdoruesit e NCSoft mund të krijonin personazhe që shkelnin të drejtat e autorit të tij. Konkretisht, ajo lidhej me personazhet e lojës që ngjasojnë me superheroes në lojën e saj City of Heroes.

Para gjykimit, gjyqtari theksoi se shumë personazhe ishin krijuar nga punonjësit e Marvel ose kontraktorët. Marvel dhe NCSoft përfundimisht arritën një zgjidhje.

Perfect 10 v Amazon.com

Perfect 10 është një botues i orientuar për të rritur që pretendoi se Amazon.com po shkelte të drejtat e autorit të tij, së bashku me Google, duke indeksuar imazhe të vogla që ishin përdorur pa licencë në faqet e internetit të palidhura.

Ky rast u soll në vitin 2006. Pas ankesave, Perfect 10 humbi çështjen, dhe imazhet u përcaktuan të publikohen nën Fair Use.

Diehl kundër Crook

Në vitin 2007, Jeff Diehl ishte redaktori i 10 Zen Monkeys, një blog që përdori një imazh që Crook tha që ai zotëronte. Diehl kishte shkruar një artikull rreth Michael Crook, në mënyrë specifike përqendruar aktivitetet e tij “shëtitje” të përdoruesve të reklamave personale të Craigslist.

Sipas ligjit DMCA, Crook do të kishte të drejtë të hiqte imazhin nga serveri i tij. Sidoqoftë, imazhi për të cilin Crook kundërshtoi nuk ishte në pronësi të tij. Ështja u hodh jashtë, dhe Crook u detyrua të merrte një kurs në ligjin për të drejtat e autorit.

Sapient v Geller

Ky rast i vitit 2007 u soll pasi Uri Geller, një personalitet TV dhe paranormalist, kundërshtoi përdorimin e një videoje të performancës së tij. Brian Sapient përdori tetë sekonda një video të bërë nga Geller, duke pretenduar Fair Use, dhe Geller përdori DMCA për të sfiduar përdorimin e tij të pamjeve.

Kjo bëri që llogaria e YouTube Sapient të pezullohej, edhe pse ishte një përdorim i pavlefshëm i DMCA; Përdorimi i drejtë lejohet me ligj. Sapienti paditi Geller për dëmet.

Gjykimi u arrit në vitin 2008; video origjinale u ri-licencua si Creative Commons jo-komerciale, së bashku me një marrëveshje financiare.

Rastet e IP po bëhen më të lehta

Shumë vende u është dashur të rishkruajnë ligjet e tyre për të përballuar ritmin e shpejtë të ndryshimit. Gjatë 20 viteve të fundit, teknologjia ndonjëherë ka evoluar më shpejt se legjislacioni. Surprisingshtë çuditërisht e lehtë për çdo qytetar dixhital që shkel ligjin e pronësisë intelektuale pa provuar vërtet.

Sidoqoftë, legjislacioni modern si DMCA ofron mbrojtje të mirë ndaj vjedhjeve të pronës intelektuale dhe efektiviteti i tij është provuar shumë herë në gjykatë. Ky është një lajm i mirë për krijuesit e përmbajtjes.

Dhe ndërsa të gjithë ne jemi më në përputhje me shpërndarjen dhe shpërndarjen e përmbajtjes dixhitale, botuesit po përmirësohen duke lejuar që përmbajtja e tyre të ndahet në mënyra ligjore, në përputhje.

FAQ të drejtat e autorit

FAQ të drejtat e autorit

Ky seksion ofron përgjigje koncize për pyetjet e zakonshme të të drejtave të autorit. Disa nga këto çështje janë të përfshira në më shumë detaje më lart.

Farë është e drejta e autorit?

E drejta e autorit është e drejta juridike e dhënë një autori, i cili mbron pronën e tyre intelektuale nga kopjimi i një personi tjetër pa lejen e qartë për ta bërë këtë. Shënim: në këtë rast, “autori” është termi gjenerik i përdorur për krijuesin origjinal të veprës dhe nuk u referohet vetëm autorëve në kuptimin e mirëfilltë të fjalës.

A ka ndonjë ndryshim midis të drejtave të autorit, patentave dhe markave tregtare?

Ekzistojnë ndryshime specifike në fushat që mbulojnë të drejtat e autorit, patentat dhe markat tregtare. Të drejtat e autorit mbrojnë pronë të ndryshme intelektuale si muzikë, filma, romane, faqe në internet, ndërsa patentat mbrojnë shpikjet dhe idetë. Nga ana tjetër, markat tregtare mbrojnë pasuritë që lidhen me markën si parullat, logot dhe imazhet.

A duhet të jem 18 vjeç, në mënyrë që të kërkoj të drejtën e autorit për punën time?

Nuk ka kufizime të përgjithshme lidhur me moshën kur pretendoni të drejtat e autorit mbi pronën intelektuale. Nëse i mituri ka krijuar një vepër origjinale, të drejtat e autorit u takojnë atyre. Sidoqoftë, do të ishte e këshillueshme që të verifikoni ligjet e shtetit tuaj, pasi ato mund të kenë të bëjnë me kufizime të lidhura me moshën në lidhje me biznesin.

Sa zgjat e drejta e autorit?

Për veprat e regjistruara ose të botuara pas vitit 1977, kohëzgjatja e të drejtave të autorit zgjat për tërë jetën e autorit plus dhe 70 vjet shtesë. Për veprat e krijuara para vitit 1978, kohëzgjatja e të drejtës së autorit është 95 vjet nga data e botimit. Shihni Gjatësinë e të drejtave të autorit për më shumë informacion rreth veprave anonime dhe veprave të krijuara para vitit 1978.

A mund ta transferoj punën time të mbrojtur nga e drejta e autorit tek dikush tjetër?

Po, prona intelektuale mund të transferohet në një tjetër. Pronësia intelektuale është shumë si prona fizike që ju posedoni në atë që ajo mund të shitet, transferohet ose dëshirohet tek një individ tjetër. Nëse ndërroni mendimin tuaj pas transferimit të materialit tuaj të mbrojtur nga të drejtat e autorit, gjithashtu mund të ndërpresni transferimin dhe të merrni përsëri pronësinë e të gjitha të drejtave.

A është faqja ime e mbrojtur nga të drejtat e autorit?

Uebfaqet mbrohen nga të drejtat e autorit, përfshirë përmbajtjen (si teksti, imazhet, audio dhe video), si dhe hartimi dhe kodi i faqes në internet. Sigurisht, nëse keni përdorur një temë ose shabllon ekzistues, ajo e drejta e autorit nuk ju përket juve, por krijuesit të palës së tretë të vetë aktivit.

A mund të bëj të drejtën e autorit emrin tim të domain?

E drejta e autorit nuk vlen për emrat e domain. Emri i domain-it mbrohet nga ICANN (Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar). Emri dhe logoja e biznesit tuaj nuk kanë të drejtë për të drejtat e autorit. Përkundrazi, ato mund të mbrohen me ligjin e markës tregtare.

Nëse e kam ndërtuar faqen time, por akoma nuk është publikuar, a është akoma e mbrojtur nga të drejtat e autorit?

Po, ligjet specifike për të drejtat e autorit zbatohen si për veprat e botuara ashtu edhe ato të pabotuara. Para vitit 1978, ligjet e të drejtave të autorit nuk zbatoheshin për veprat e pabotuara. Sidoqoftë, e drejta e autorit tani përfshin dy vepra të botuara dhe të pabotuara për tërë jetën e autorit plus 70 vjet.

Nëse unë jetoj jashtë Shteteve të Bashkuara, a është e mbrojtur të drejtat e autorit të faqes sime në SH.B.A.?

Nëse vendi juaj i origjinës ka një marrëveshje për të drejtat e autorit me Shtetet e Bashkuara ose është një vend anëtar i Konventës së Bernës, atëherë mbrojtja për faqen tuaj të internetit ekziston brenda SH.B.A. Kombësia dhe vendndodhja fizike e krijuesit merren parasysh për veprat e botuara, megjithatë është e zbatueshme për të gjitha veprat e pabotuara, pavarësisht nga kombësia ose vendndodhja fizike e autorit.

Nëse unë jetoj në Shtetet e Bashkuara, a mbrohet e drejta e autorit të faqes sime në vendet e tjera?

Në varësi të vendit ku banoni, puna juaj mund të ketë të drejtë për mbrojtje të të drejtave të autorit. Nëse jeni duke kërkuar mbrojtje të të drejtave të autorit në një vend që ka një marrëveshje bilaterale me Shtetet e Bashkuara ose është anëtar i Konventës së Bernës, atëherë po, faqja juaj e internetit do të mbrohet në atë vend.

Unë kam një ide të shkëlqyeshme për një faqe në internet. A mund ta bëj të drejtat e autorit para se ta shkruaj?

Jo, idetë nuk bëjnë pjesë në kategoritë që mbrojnë të drejtat e autorit. Nga ana tjetër, ideja, dizajni apo projekti juaj mund të ketë të drejtë për patentë. Patentat mbrojnë dhe mbulojnë ide specifike që mund të klasifikohen si shpikje të reja, ndërkohë, të drejtat e autorit mbrojnë vepra dhe jo ide.

A duhet të regjistrohem për të drejtat e autorit?

Ju nuk kërkohet të regjistroni punën tuaj për të drejtat e autorit. Kur krijoni punën tuaj, ai automatikisht bie nën mbrojtjen e të drejtave të autorit. Për më tepër, nuk keni nevojë të përdorni simbolin e të drejtës së autorit për t’u mbuluar, megjithëse simboli është i dobishëm për t’u përfshirë për të minimizuar mundësinë e plagjiaturës dhe vjedhjes. Mund të lexoni më shumë rreth procesit automatik të Regjistrimit të të Drejtave të Autorit në mënyrë më të detajuar.

Nëse regjistrimi i të drejtave të autorit nuk është i nevojshëm, atëherë pse duhet të shqetësohem me të?

Pavarësisht se mbrohen automatikisht, regjistrimi i të drejtave të autorit është i rëndësishëm për një sërë arsyesh. Disa njerëz thjesht duan një certifikatë ligjore në procesverbal publik. Sidoqoftë, arsyeja më e zakonshme që shumë njerëz regjistrojnë uebfaqet e tyre është, sepse pa të, ata nuk mund të ndërmarrin ndonjë veprim juridik kundër dikujt që ka shkelur të drejtat e tyre të autorit..

Ku mund ta regjistroj të drejtën time të autorit?

Për një regjistrim zyrtar të të drejtave të autorit tuaj, vizitoni Uebfaqen e Zyrës së të Drejtave të Bashkuara për Shtetet e Bashkuara dhe plotësoni formularin tuaj të aplikimit atje. Ju gjithashtu mund të përdorni një prej këtyre rrugëve alternative të regjistrimit të të drejtave të autorit si Myows.com, Shërbimi i regjistrimit të të drejtave të autorit ose Zyra e të Drejtave të Pronës Intelektuale.

A duhet të paraqes aplikacionin tim për të drejtat e autorit në internet?

Regjistrimi juaj nuk është i kufizuar në aplikimet në internet. Ju mund të paraqisni kërkesën tuaj në dy mënyra. Ju mund të bëni regjistrimin në internet – i cili ju jep një mjet më të mirë për të ndjekur aplikacionin tuaj dhe është gjithashtu më i lirë – ose mund të postoni në një aplikacion letre. Aplikimet në letër duhet të dërgohen me postë pranë Zyrës së të Drejtave të Autorit në Bibliotekën e Kongresit:

Biblioteka e Kongresit
Zyra e të Drejtave të Autorit
101 Avenue Avenue e Pavarësisë, SE.
Uashington, D.C 20559 6000

A ka një tarifë të regjistrimit të të drejtave të autorit?

Po, ekzistojnë tre tarifa për regjistrimin e të drejtave të autorit: një për aplikimin e kompletuar, një (jo të pakthyeshëm) për paraqitjen dhe një (jo të pakthyeshme) për një depozitë. Ekzistojnë gjithashtu tarifa që lidhen me kërkimin e informacionit për regjistruesit e të drejtave të autorit, transferimin e të drejtave të autorit, pretendimet për rishqyrtim, dhe më shumë. Gjithmonë kontrolloni me faqen e internetit federale para se të paraqisni ndonjë aplikacion ose kërkesë.

A do të më duhet të rinovoj regjistrimin tim për të drejtat e autorit?

Një e drejtë e autorit ekziston gjatë jetës së autorit, plus edhe 70 vjet shtesë, kështu që nuk duhet të rinovoni regjistrimin tuaj. Sidoqoftë, nëse keni bërë ndonjë ndryshim të gjerë në faqen tuaj të internetit me anë të të cilit bëhet i panjohshëm nga iteracioni i regjistruar më parë, do të duhet të paraqisni një kërkesë të re për regjistrim.

Kur do të marr regjistrimin tim të së drejtës së autorit?

Për një vlerësim të saktë se kur do të merrni certifikatën tuaj, kontrolloni tek Zyra e të Drejtave të Autorit për kohën e përpunimit. Shtë e rëndësishme të theksohet se data aktuale e regjistrimit të faqes suaj të internetit është data në të cilën keni paraqitur aplikacionin tuaj të kompletuar, dhe jo datën në të cilën ata përfundojnë përpunimin e tij.

A duhet të paraqes një depozitë të detyrueshme me regjistrimin tim të të drejtave të autorit?

Ju duhet të paraqisni punën tuaj si një depozitë e detyrueshme me regjistrimin tuaj të të drejtave të autorit. Brenda tre muajve nga botimi i punës tuaj dhe regjistrimi në Zyrën e Mbrojtjes së të Drejtave të Shteteve të Bashkuara, dy kopje të materialit të mbrojtur nga të drejtat e autorit duhet të dorëzohen pranë Zyrës për t’u përdorur në Bibliotekën e Kongresit.

Farë është një njoftim për të drejtat e autorit?

Një njoftim për të drejtat e autorit është një deklaratë e vendosur në të gjitha kopjet e punës suaj dhe duhet të përfshijë vitin e botimit, emrin e pronarit dhe simbolin e të drejtës së autorit. Njoftimet për të drejtat e autorit nuk janë të nevojshme, por ende përdoren shpesh në pronësi intelektuale, pavarësisht nëse puna është regjistruar apo jo.

Si ta bëj simbolin e të drejtës së autorit ©?

Për të shtypur simbolin e të drejtës së autorit në HTML, shkruani: © ose ©. Në aplikacionet e desktopit: Përdorni mjetin “fut karakterin” ose “hartën e karakterit”. Nëse dëshironi një rrugëdalje të lehtë, mund të gjeni edhe simbolin e të drejtës së autorit në internet dhe të kopjoni & ngjisni atë.

Ku duhet të vendos njoftimin për të drejtat e autorit?

Për faqet e internetit, vendi më i zakonshëm për të njoftuar për të drejtat e autorit është tek teksti i futbollit. Vendosja konvencionale e simbolit të së drejtës së autorit zakonisht varet nga lloji i punës që mbroni. Në përgjithësi, për sa kohë që njoftimi është i lexueshëm dhe i lehtë për tu lokalizuar, mund ta vendosni kudo që dëshironi.

Si mund të sigurohem që data e të drejtave të autorit në faqen time të internetit është e azhurnuar?

Ju mund të siguroheni që datat tuaja të të drejtave të autorit janë të sakta duke shkruar. Këtu është një shembull në JavaScript:

© 2010

viti = data e re (). getFullYear ();
nëse (viti! = 2010)
document.write ("- "+vjeç);

Emri i Kompanise

Sigurohuni që të zëvendësoni dy vitet 2010 me datën më të hershme të publikimit të përmbajtjes në faqen tuaj të internetit. Ky kod do të shfaqë një vit të vetëm ose një varg vitesh dhe do të jetë gjithnjë i tanishëm. Sigurisht, ju mund ta bëni këtë anë të serverit me PHP ose ndonjë gjuhë tjetër.

A është tepër vonë për të ndryshuar gabimet në një njoftim ekzistues të të drejtave të autorit?

Jo, ju mund të azhurnoni njoftimin tuaj për të drejtat e autorit në çdo kohë. Nëse nuk dëshironi t’i jepni shkelësit mundësinë për të pretenduar “shkelje të pafajshme” për shkak të informacionit të gabuar ose të humbur, sigurohuni që këto informacione të jenë gjithnjë të sakta dhe të azhurnuara, duke skriptuar, ose azhurnime manuale.

Si mund ta di nëse dikush ka shkelur të drejtat e mia?

Nëse faqja juaj e internetit – ose ndonjë prej përmbajtjeve të mbrojtura nga të drejtat e autorit (imazhe, tekst, kodim, etj) brenda saj – është riprodhuar në çfarëdo mënyre pa lejen tuaj, atëherë keni një rast për shkelje të së drejtës së autorit. Disa shkelës të ligjit shpesh do të përpiqen të mbulohen nën Ligjin e përdorimit të drejtë, megjithatë, duke u njohur me kushtet e përdorimit të drejtë, ju mund t’i kapni ato.

Stepsfarë hapash të ndërmarr nëse e drejta e autorit tim është shkelur?

Nëse besoni se dikush ka vjedhur ose përdorur padrejtësisht ose ka përfaqësuar punën tuaj, atëherë duhet të siguroheni që së pari të keni regjistruar të drejtat e autorit tuaj në Zyrën e Shteteve të Bashkuara për të Drejtat e Mbrojtjes. Nëse jo, veproni menjëherë. Pasi të ketë një rekord publik të regjistrimit tuaj të të drejtës së autorit, atëherë do të jeni në gjendje të ndërmarrni veprime juridike kundër shkelësit.

Mora një njoftim të marrjes nga DMCA. Cfare bej?

Nëse mendoni se me të vërtetë nuk keni shkelur, mbledhni mendimet, arsyet dhe provat tuaja për të paraqitur një kundër-njoftim tek ofruesi i shërbimit tuaj. Shikoni udhëzuesin tonë për Aktin e të Drejtave të Autorit të Mijëvjeçarit Digjital për më shumë informacion mbi paraqitjen e njoftimeve DMCA si dhe kundër-njoftimet.

Kam përdorur vetëm tetë sekondat e një kënge në videon time. Ky është përdorimi i drejtë, apo jo?

Përdorimi i drejtë përcaktohet nga konteksti dhe qëllimi, dhe jo nga gjatësia e një fragmenti. Për shembull, në kontekstin e duhur me qëllimin e ligjshëm, 3 minuta e një kënge në një videoklip do të ishte e pranueshme. Sidoqoftë, nën kushte të gabuara, edhe 3 sekonda të një kënge do të konsiderohej si shkelje. Shikoni Përdorimi i Drejtë për më shumë informacion.

Unë do të doja të përdor punën e dikujt tjetër në faqen time. Si mund ta bëj atë?

Për të përdorur punën e dikujt tjetër në faqen tuaj të internetit, do të duhet të kontaktoni pronarin e ligjshëm të punës dhe të kërkoni leje. Nëse nuk e dini se kush është pronari i të drejtave të autorit, Zyra e të Drejtave të Autorit mund të kërkojë atë informacion për ju. Zyra e të Drejtave të Autorit do t’ju paguajë një tarifë të vogël për këtë.

A është e mundur të përdorni pjesë të vogla të materialit me të drejtë të drejtat e dikujt tjetër në faqen time?

Ekzistojnë rrethana të caktuara me të cilat ju mund të përdorni pjesë të materialit të mbrojtur nga të tjerët për qëllimet tuaja. Sigurohuni që jeni njohur me Ligjin për përdorimin e drejtë para se ta bëni këtë. Nëse dyshoni gjithmonë, drejtojuni pronarit të së drejtës së autorit për të kërkuar leje për të përdorur punën e tyre.

përfundim

përfundim

E drejta e autorit është një temë e madhe dhe komplekse. Edhe avokatët e të drejtave të autorit nuk dinë gjithçka. Dhe shumë çështje thjesht do të duhet të zgjidhen nga gjykatat. Por ky artikull duhet të ju kishte dhënë një prezantim vërtet të mirë të temës.

Nëse e bëri trurin tuaj të lëndojë dhe dëshironi të kandidoni tek një avokat, mirë! E drejta e autorit nuk është e lehtë. Por shumicën e kohës mund ta mbrosh veten duke qenë thjesht konservator.

Nëse përdorni punën e njerëzve të tjerë, sigurohuni që ta përdorni si duhet. Nëse është në domenin publik, shkëlqyeshëm! Nëse ka një licencë të hapur, sigurohuni që të respektoni të gjitha kushtet e saj.

Nëse nuk është në dispozicion falas, blini atë. Në disa raste, ju mund të merrni një mbajtës të së drejtës së autorit për t’ju dhënë lejen ta përdorni falas.

Gjëja kryesore është që të jeni të kujdesshëm dhe të bëni gjënë e duhur. Dhe nëse keni ndonjë pyetje, pyesni një avokat i specializuar në të drejtat e autorit.

Ky artikull përmban informacionin më të mirë që mund të gjenim dhe ofron një përmbledhje të mirë të materialit të diskutuar.

Sidoqoftë, si për të gjitha çështjet ligjore, duhet të konsultoheni me një avokat i specializuar në fushën në fjalë.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map