Hyrje dhe burimet netCDF – Ruajtja e të dhënave shkencore

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Rrjeti i Përbashkët i të Dhënave të Rrjetit, ose NetCDF, është një tërësi ndërfaqesh softuerësh dhe bibliotekash, të dizajnuara për automjete të pavarura që përfaqësojnë të dhëna shkencore të orientuara në varg. Formati i të dhënave NetCDF është një standard i hapur. Selfshtë vetë-përshkrues, i lëvizshëm dhe i shkallëzuar. Vetë Interface Programimi i Aplikimit NetCDF (API) lejon krijimin, hyrjen dhe shkëmbimin e të dhënave shkencore.

Këto fakte kanë komplotuar për ta bërë NetCDF shumë popullor në komunitetin e gjeoshkencave gjatë dekadave të kaluara.

Histori e shkurtër

Projekti NetCDF filloi në vitin 1989 nga Korporata Universitare për Kërkime Atmosferike (UCAR), një konsorcium jofitimprurës i më shumë se 100 universiteteve dhe kolegjeve. UCAR është themeluar në vitin 1959 për të mbështetur hulumtimin atmosferik dhe për të promovuar shkencën.

Softueri NetCDF u zhvillua nga Glenn Davis, Russ Rew, Ed Hartnett, John Caron, Dennis Heimbigner, Steve Emmerson, Harvey Davies dhe Ward Fisher në Qendrën e Programit Unidata në Boulder, Kolorado. Unidata është një komunitet i institucioneve arsimore dhe kërkimore me qëllimin e përbashkët të ndarjes së të dhënave gjeoshkencore dhe mjeteve për të hyrë dhe vizualizuar ato të dhëna. Unidata është një nga Programet e Komunitetit të UCAR (UCP), i financuar kryesisht nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës. Unidata është gjithashtu burimi i softuerit NetCDF, zhvillimit të standardeve dhe azhurnimeve.

NetCDF është azhurnuar dhe ndryshuar gjatë jetës së tij, nga versioni 3.x që daton nga viti 1997, përmes versionit 4.0 nga viti 2008, në versionin 4.1 të lëshuar në vitin 2010. Të gjitha këto versione të ndryshme të NetCDF janë mirëmbajtur dhe azhurnuar nga Unidata. Lajmi i mirë është që NetCDF është i pajtueshëm prapa kur bëhet fjalë për skedarët e tij të të dhënave, do të thotë që të gjithë skedarët NetCDF të krijuar ndonjëherë mund të lexohen dhe përdoren nga lëshimi i fundit i NetCDF.

Bibliotekat NetCDF

Bibliotekat e softuerëve janë një pjesë integrale e paketës NetCDF, duke siguruar qasje për lexim / shkrim në skedarët e të dhënave NetCDF. Biblioteka thelbësore NetCDF është e shkruar në C dhe siguron API për C, C ++, Fortran 77 dhe Fortran 90. Përveç këtyre gjuhëve programuese, API të NetCDF bazuar në C janë gjithashtu të disponueshme për Perl, Ruby, Python, Haskell, Matematika, MATLAB, IDL , dhe R.

Një implementim i veçantë i NetCDF është gjithashtu në dispozicion për Java, gjithashtu është zhvilluar dhe mirëmbajtur nga Unidata dhe quhet NetCDF Java.

Format e skedarëve NetCDF

Lëshimi më i fundit i NetCDF mbështet tre formate të ndryshme binare për skedarët e të dhënave NetCDF. Këto formate kanë evoluar me kalimin e kohës dhe u prezantuan në reelaza të ndryshme të NetCDF.

Formati klasik u përdor fillimisht në daljen e parë të NetCDF, dhe është ende formati i paracaktuar për krijimin e skedarëve të të dhënave NetCDF. Formati klasik NetCDF ka kufizime të rrepta në lidhje me strukturën e skedarëve të të dhënave më të mëdha se dy gigabajt. Sigurohuni t’i kontrolloni këto kufizime nëse planifikoni të përdorni dhe krijoni skedarë të mëdhenj në formatin klasik.

Formati i kompensimit 64-bit u prezantua në versionin NetCDF 3.6.0 në 2004, duke zgjeruar në masë të madhe madhësitë e ndryshoreve dhe skedarëve të mbështetur në NetCDF. Formati i kompensimit 64-bitësh është shumë i dobishëm për administrimin e skedarëve të mëdhenj të të dhënave (mbi dy gigabajt), megjithatë, vetëm përdoruesit që ekzekutojnë versionin NetCDF 3.6.0 ose më të lartë mund ta përdorin këtë format.

Formati NetCDF-4 / HDF5 u prezantua në versionin NetCDF 4.0 të lëshuar në vitin 2008. Ky format lejon përdorimin e Formatit të të dhënave Hierarkical 5 (HDF5), me përdorimin e plotë të shkallëve të reja të dimensioneve HDF5, renditjen e krijimit dhe karakteristikat e tjera të përparuara të Versioni HDF5 1.8.0.

Të gjitha këto formate të skedarëve janë të pavarura dhe të përshkruajnë vetë, që do të thotë se skedari i të dhënave përmban një seksion të header-it, i cili përshkruan paraqitjen e të dhënave të përfshira në pjesën tjetër të skedarit..

Pavarësisht nga versioni i NetCDF që ju zgjidhni, formati i parazgjedhur për krijimin e skedarëve të të dhënave është formati klasik. Përdorimi i një formati tjetër duhet të specifikohet dhe deklarohet gjatë krijimit të skedarit.

Përdorime dhe Aplikime të Përbashkët NetCDF

Meqenëse NetCDF është krijuar posaçërisht për manipulimin e sasive të mëdha të të dhënave shkencore të orientuara në vargje, zakonisht përdoret në meteorologji, klimatologji dhe aplikacione të oqeanografisë. NetCDF përdoret si një format i zakonshëm i të dhënave në shumë aplikacione të Sistemit Gjeografik të Informacionit (GIS) dhe për shkëmbimin e të dhënave shkencore.

Shumë aplikacione shkencore përdorin NetCDF, si Ferret, GRADS, ArcGIS, NetCDF Explorer. Unidata ka një listë të mirë të softuerëve që përdorin NetCDF.

Burimet NetCDF

Nëse keni nevojë të mësoni më shumë rreth NetCDF, ju sugjerojmë të hidhni një sy në disa nga burimet në vijim në internet:

 • Dokumentacioni Zyrtar NetCDF është vendi i parë për tu vizituar. Ju mund të gjeni shumë burime të dobishme, si dhe një Udhëzues zyrtar NetCDF të Përdoruesit, tutorial, shënime programimi dhe shembuj.
 • Faqja Zyrtare e Ndihmës NetCDF mund të ndihmojë në zgjidhjen e problemeve me NetCDF, me lidhje në FAQ, arkivat, listat e postave dhe mbështetjen e postës elektronike..
 • Uebfaqja e Imperial College London ka një seksion të këndshëm në NetCDF, me udhëzime të shkurtra për marrjen dhe ndërtimin e NetCDF, një udhëzues përdorues dhe një udhëzues përdorues me shembuj praktikë.

Librat NetCDF

Librat që posaçërisht mbulojnë NetCDF janë të vështira për t’u gjetur, dhe zakonisht do të gjeni kapituj rreth NetCDF në libra rreth GIS dhe gjeoshkencave. Disa libra të Fortran përmendin gjithashtu NetCDF. Kjo nuk përbën problem, pasi ka shumë burime cilësore NetCDF në dispozicion në internet.

përfundim

NetCDF ka rreth e rrotull për dekada, dhe nuk do të shkojë askund së shpejti. Ndërsa është një zgjidhje për aplikimet e ngrohta, NetCDF është akoma gjallë dhe shkelm, dhe përdoret shumë për të ruajtur të dhënat shkencore në të gjithë globin.

Meqenëse shkenca e klimës nuk mund të presë që zhvilluesit të sigurojnë përputhshmërinë me çdo version të ri të softuerit, NetCDF ofron me lehtësi pajtueshmëri prapa. Nëse një laborator ka një të dhënë të vendosur nga fundi i viteve nëntëdhjetë, ai përsëri mund ta rimarrë atë dhe ta përdorë atë si një model historik duke përdorur lëshimin më të fundit të NetCDF, i cili është thelbësor në rastet e përdorimit shkencor.

Në krye të aplikacioneve të shkencës hardcore, NetCDF gjithashtu luan një rol të spikatur në disa industri, përkatësisht ato që mbështeten në GIS për funksionimin e tyre të përditshëm..

NetCDF është një standard i hapur, i lirë për t’u përdorur dhe transferimi në platforma të ndryshme, që është një lajm i shkëlqyeshëm për njerëzit e interesuar ta përdorin atë, por ka një dobësi për të pasur një zgjidhje të hapur, por ende të ngrohtë të softuerit – nuk ka aq shumë burime përreth dhe komuniteti është i kufizuar.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Ne kemi më shumë udhëzues, mësime dhe infografikë që lidhen me llogaritjen matematikore dhe shkencore:

 • Programimi LabVIEW Hyrje dhe Burimet: një sistem programimi shkencor, i përdorur për të ndërhyrë me sistemet harduerike.
 • Burimet MATLAB: standardi i industrisë në llogaritjen matematikore të nivelit të lartë.
 • Burimet e katërta të programimit: programim shkencor i krijuar posaçërisht për ndërfaqe me harduerin.

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ajo jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj Java programuese për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map