Gjuhët më të mira të programimit për matematikë

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Kur bëhet fjalë për zgjidhjen e problemeve të matematikës, gjuhët e programimit nuk përdoren gjithmonë nga matematikan mesatar. Ato mund të përdoren për ndihmë, por kjo varet plotësisht nga shtrirja e problemit dhe nëse ekziston apo jo nevoja për një gjuhë programimi në radhë të parë.

Gjuhët më të mira të programimit për matematikë

Më shpesh, akti i programimit përfshin zgjidhjen e problemeve në vetvete, ku më pas merrni përgjigjet tuaja dhe i zbatoni ato për të ndërtuar një program.

Sidoqoftë, matematikanët ndonjëherë kërkojnë disa gjuhë programimi për ndihmë, dhe disa nga gjuhët më të mira të programimit për mrekulli të punës së matematikës kur përpiqeni të grisni aftësitë tuaja dhe të trajnoni veten në një fushë të veçantë matematikore.

Prandaj, vazhdoni të lexoni për të mësuar mbi gjuhët më të njohura të programimit për matematikë, së bashku me ato që janë kaq të veçanta për ta, dhe çfarë i bën ata të mirë për të shkruar dhe zgjidhur problemet e matematikës.

MATLAB

MATLAB është një mjedis informatikë i nivelit të lartë nga MathWorks. Emri i saj është i shkurtër për Laboratorin e Matricës. Fillimisht ishte një sistem për zgjidhjen e matricave – shpejt dhe me saktësi. Por në ekzistencën e saj mbi tre dekada, ajo është rritur shumë për t’u bërë një mjedis i përgjithshëm për zgjidhjen e problemeve matematikore, shkencore dhe inxhinierike.

Canfarë mund të bëjë MATLAB?

Edhe pse në bazën e saj, MATLAB është akoma një sistem për zgjidhjen e problemeve algjebër lineare, një pjesë e madhe është ndërtuar mbi këtë. Këtu janë vetëm disa gjëra interesante nga faqet e Shembujve MATLAB:

 • Përvetësimi i të dhënave: thjesht duke zvarritur dhe hedhur komponentët, është e mundur të merren të dhëna nga një pajisje e lidhur, t’i përpunojnë ato dhe t’i nxjerrin ato në një formë miqësore për përdoruesit..
 • Diferencimi: duke përdorur kutinë simbolike të matematikës, MATLAB mund të kryejë llogarit dhe shumë forma të tjera të matematikës.
 • Struktura e ARN: kjo është një aplikacion që parashikon dhe shfaq strukturën e ARN bazuar në sekuencën e saj.
 • Zbulimi i Fytyrës: ky është vetëm një nga shumë algoritme të zbulimit të fytyrës. MATLAB përdoret veçanërisht gjerësisht në përpunimin e figurave.

Si funksionon MATLAB?

MATLAB përdor mjedisin e vet të zhvillimit. Shumica e njerëzve thjesht punojnë brenda saj. Ai përdor gjuhën e vet pronësore. Sidoqoftë, mund të përdoret me programe dhe funksione të jashtme në gjuhë si C ++ dhe Fortran. Për më tepër, aplikacionet që krijoni brenda MATLAB mund të dalin në gjuhën e programimit C në mënyrë që ato të përfshihen në programet e jashtme.

Pavarësisht nga të gjitha kambanat dhe bilbilat, MATLAB është akoma në bazë të algjebës lineare. Mendon për sa i përket matricave. Dhe gjuha e shkrimit MATLAB tregon këtë.

Konceptet Themelore

MATLAB është shtypur dobët si Perl dhe JavaScript. Pra, ajo tregon se cilat ndryshore të thjeshta bazohen në mënyrën e përdorimit të tyre. Për shembull, nëse i tregoni x = 15.7, ai e di se x është një numër i pikës lundruese. Nga ana tjetër, nëse i thuani x = ‘ndihmë’ ajo e di se x është një varg. Nëse filloni të përdorni numra si vargjet ose e kundërta, atëherë do të merret me ta në nivelin binar, shumë si Perl.

Ju mund të manipuloni variablat në të njëjtën mënyrë si mundeni në çdo gjuhë programimi. Në mënyrë të ngjashme, vargjet janë me të vërtetë grupe personazhesh dhe mund të menaxhohen kështu.

matricat

Fuqia e vërtetë e MATLAB është në manipulimin e saj të lehtë të matricave. Një matricë përcaktohet brenda kllapave katrore me kolona të ndara me hapësira dhe rreshta nga pikëpamje. Këtu është një shembull i thjeshtë nga dokumentacioni MATLAB:

A = [1 1 0 0];
B = [1; 2; 3; 4];
C = A * B

Rreshti i parë përcakton një matricë 1-nga-4 A. Rreshti i dytë përcakton një matricë 4-nga-1 B. Nga algjebra bazë e matricës, ne e dimë se rezultati është: 1 * 1 + 1 * 2 + 0 * 3 + 0 * 4 = 3. Natyrisht, llogaritjet shumë më të ndërlikuara mund të kryhen.

toolboxes

Përveç të gjitha mjeteve matematikore që ofron MATLAB, ka shumë shtesa në të. Në veçanti, ekzistojnë kutitë e veglave. Ne kemi përmendur tashmë Kutinë simbolike të Matematikës. Por ka shumë të tjerë në fusha të ndryshme:

 • Kalkulimi paralel
 • Matematika, Statistikat dhe Optimizimi
 • Sistemet e kontrollit
 • Përpunimi dhe komunikimi i sinjalit
 • Përpunimi i figurës dhe vizioni i kompjuterit
 • Test dhe Matje
 • Financat llogaritëse
 • Biologjia llogaritëse

Siç mund ta shihni, përdorimet për të cilat është thënë MATLAB janë të gjera, dhe ato ofrojnë mjete të specializuara për të gjithë.

Marrja e MATLAB

MATLAB është një produkt relativisht i shtrenjtë. Mimi për programin bazë është mbi 2,000 dollarë. Simulink është 3,000 dollarë shtesë. Dhe kutitë e veglave janë minimumi $ 1000, dhe shpesh shumë më tepër. Në përgjithësi, njerëzit përdorin MATLAB në dy rrethana. Së pari, përdoret në akademi shumë. Si rezultat, MathWorks ofron versione studentore të MATLAB dhe Simulink për më pak se njëqind dollarë.

Mënyra e dytë që njerëzit normalisht të kenë qasje në MATLAB është përmes punëdhënësve të tyre. MATLAB është aq i fuqishëm sa që shpesh ia vlen lehtësisht çmimi i tij.

Alternativa Falas MATLAB

Nuk ka asnjë version falas të MATLAB. Sidoqoftë, ekzistojnë dy alternativa falas për të. Këto janë të dy mjetet e fuqishme që të paktën do t’ju ofrojnë një mënyrë të thjeshtë për të filluar në drejtimin e duhur: GNU Octave dhe Scilab, të dyja do të diskutojmë më poshtë.

Mësoni MATLAB

Ka shumë burime në internet për t’ju ndihmuar të mësoni MATLAB. Por ne ju rekomandojmë që të filloni me një libër. Ajo që mund të bëhet përfundimisht me MATLAB është aq e gjerë sa është mirë të marrësh një përmbledhje të plotë të temës.

Librat

Më poshtë janë të gjitha prezantimet themelore shumë të mira për MATLAB.

 • MATLAB Për fillestarët: Një Qasje e butë (2008) nga Peter Kattan: ky është një prezantim i shkurtër dhe i qartë për MATLAB. Shtë një vend i shkëlqyeshëm për të filluar.
 • MATLAB thelbësor për Inxhinierë dhe Shkencëtarë (2013) nga Hahn dhe Valentine: ky është një prezantim i mirë dhe pak më i thelluar në MATLAB.
 • MATLAB For Dummies (2014) nga Sizemore dhe Mueller: pjesë e një seri librash të nderuar dhe parashikueshëm të mirë.
 • Matlab: Një hyrje praktike në programim dhe zgjidhje problemi nga Stormy Attaway: ky është një libër shkollor, por një lehtësisht i kuptuar dhe i plotë me shumë shembuj.
 • Fillimi me MATLAB: Një hyrje e shpejtë për shkencëtarët dhe inxhinierët (2013) nga Rudra Pratap: një prezantim i shkurtër por çuditërisht i plotë në MATLAB me theks të programimit shkencor.
 • MATLAB: Një Hyrje me Aplikime (2009) nga Amos Gilat: një libër shkollor që është një prezantim i mirë i temës. Për shkak se është më i vjetër, zakonisht mund ta gjesh me një çmim të ulët.

Tutoriale Online

Për shkak të përdorimit të MATLAB në institucionet akademike, ka shumë mësime falas që do t’ju fillojnë.

 • Mësoni me MATLAB dhe Simulink Tutorials: Udhëzimet themelore të vetë MATLAB.
 • Tutoriali MATLAB i Kelly Black: ky është një mësim mjaft i ngushtë, por shkon në një thellësi të mirë në lidhje me bazat.
 • Universiteti i Utah MATLAB Tutorial: një prezantim i shpejtë dhe i ndyrë në MATLAB në një faqe të shkurtër. Shihni gjithashtu Bazat më të hollësishme, MATLAB dhe Pak Përtej.
 • Referenca mbi hipertekstin MATLAB: ky është një prezantim i hollësishëm i MATLAB.
 • MATLAB Tutorial: ky është një video mësimore, por që përbëhet nga pothuajse 100 mësime të shkurtra.

Burime të tjera në internet

Këtu janë disa burime pasi të mësoni bazat e MATLAB:

 • Informacion i dobishëm për përdorimin e MATLAB: kjo është një koleksion i vogël, por i dobishëm, i burimeve të MATLAB, përfshirë një FAQ.
 • FAQ PR MATLAB Wiki: ky është një FAQ i thelluar që madje mund të përdoret si një lloj mësimi, nëse i dini vetë bazat.
 • Një listë e pjesshme e Udhëzimeve Matlab On-Line: edhe pse ka një listë të disa mësimeve, ky burim i Universitetit Duke përfshin disa shembuj të shkëlqyeshëm të programimit MATLAB.

Forumet Online

MATLAB nuk ka atë bazë të përdoruesit që, të themi, C ++ ka. Por ka ende një komunitet shumë aktiv të koduesve. Si gjithmonë në forume, jini të vetëdijshëm që spam merr përsipër. Por të gjitha këto janë forume të ngurta.

 • Përgjigjet MATLAB: ky është forumi i komunitetit MathWorks ku mund të bëni pyetje dhe të kërkoni përgjigje.
 • Subreddit MATLAB: ky është forumi shumë aktiv MATLAB në Reddit. Ju gjithashtu mund ta gjeni subredditin e matematikës të dobishëm.
 • Stack Overflow: kur bëhet fjalë për pothuajse gjithçka që lidhet me kompjuterin, Stack Overflow është vendi. Kjo lidhje ju çon në të gjitha diskutimet që janë provuar se kanë të bëjnë me MATLAB.
 • Gjuhë të tjera: kjo nuk është specifike për MATLAB, por është shumë aktiv me shumë njerëz me njohuri përreth.
 • Forumi i Universitetit Drexel: ky është seksioni MATLAB i Forumit të tyre Matematikor. Shtë shumë aktive, por padyshim me prirje akademike.

Përmbledhje e MATLAB

MATLAB është një mjedis informatik i nivelit të lartë i përdorur në të gjithë akademitë dhe në industri po aq të larmishëm sa fizika dhe financa. Ne kemi prekur vetëm aftësitë e tij këtu. Me këto burime, ju mund të filloni të mësoni sistemin. Përfundimisht mund t’ju ​​marrë pothuajse kudo.

GNU Octave

GNU Octave është një mjedis programimi i nivelit të lartë për të bërë llogaritjet numerike për shkencën dhe inxhinierinë. Alternativeshtë alternativa më e dukshme falas për MATLAB, sepse gjuha e saj programuese është e përputhshme me të.

Përveç gjuhës bazë të programimit, GNU Octave përmban një grup të madh mjetesh për kryerjen e llogaritjeve të zakonshme numerike. Për më tepër, Octave mund të përdorë funksione të shkruara në C ++ dhe Fortran.

Historia e GNU Octave

GNU Octave u zhvillua fillimisht (duke filluar rreth vitit 1988) si një ndihmë për të mësuar studentët e kolegjit për hartimin e reaktorit kimik. Dizajnerët ishin të pakënaqur me përdorimin e Fortranit, sepse studentët e tyre po shpenzonin shumë kohë për të korrigjuar kodimin dhe kështu nuk mësonin lëndën. Kështu që ata donin një mjet interaktiv.

GNU Octave u lëshua për herë të parë në formë alfa në fillim të vitit 1993. Lëshimi i parë zyrtar (Versioni 1.0) erdhi vitin e ardhshëm. Në maj 2015, u publikua Versioni 4.0 i Octave. Ajo ka një ndërfaqe të plotë grafike të përdoruesit dhe është në dispozicion në të gjitha sistemet kryesore operative.

Features

GNU Octave është shumë më tepër sesa një zgjidhës i ekuacioneve.

 • Matricat përdoren si një lloj standard i të dhënave.
 • Përdoret përdorimi i numrave komplekse.
 • Ai përfshin një bibliotekë të madhe të funksionit të matematikës.
 • Ai përfshin emrin e skedarit, ndryshoren dhe përfundimin e funksionit.
 • Zbërthimi i komandës së pakufizuar është në dispozicion.
 • Ekzistojnë mundësi të ndryshme për organizimin e të dhënave në struktura.
 • Ajo siguron mbështetje për listat e argumenteve dhe kthimit, si dhe për qarkun e shkurtër Boolean, operatorët zvogëlues dhe rritës.

Burimet Online

 • GNU Octave: faqja zyrtare e internetit për aplikim. Ai përfshin lidhje të shkarkimit në të gjitha sistemet kryesore operative.
 • GNU Octave Reference: dokumentacioni i plotë i dhënë për programin. Ju gjithashtu mund të shkarkoni një PDF 800 faqe të referencës.
 • GNU Octave Wiki: kjo është e ngjashme me dokumentacionin, por si wiki ajo vazhdimisht po ndryshon bazuar në moderatorët dhe kontribuesit.
 • Dallimet e Programimit midis Octave dhe MATLAB: ky artikull është pjesë e wikibook Programimit MATLAB. Ai siguron një përmbledhje të mirë të dallimeve midis këtyre produkteve shumë të ngjashme.

Librat

 • GNU Octave Primer for Beginners (2016) nga S Nakamura: ky udhëzues fillestar ka probleme ushtrimesh dhe përgjigje për ekzekutimin e softuerit. Kapitujt përfshijnë tema të tilla si komandat, programimi, deklaratat e degëve, si të planifikoni, tabelat, dhe shumë më tepër.
 • Udhëzuesi i GNU Octave Fillestar (2011) nga Jesper Schmidt Hansen: një zgjedhje e mirë për nxënësit vizual. Shtë e ngjashme me librin Nakamura, por e mbushur me më shumë pamje nga ekrani dhe shembuj hap pas hapi, duke e bërë atë perfekt për fillestarin e përgjithshëm.
 • Manuali i Referencës GNU Octave 4.0: Falas numrat tuaj (2015) nga Eaton, et al: për ata që duan referencën zyrtare në formën e librit. Vëllimi 1 fillon me shembuj të thjeshtë Octave dhe vazhdon të mbulojë tema si ndërfaqja Java dhe paketat. Vëllimi 2 përmban informacione për gjithçka, nga krijimi i matricave të permutimit, deri te administrimi i konvertimeve të qarta dhe implicite.
 • Fondacioni i Analizës Numerike: Implementimi me GNU Octave / MATLAB (2016) nga S Nakamura: ky libër përfshin fusha si algjebra lineare, polinomet, ndërhyrjet polinomiale dhe integrimet numerike.

kurse

 • Octave / MATLAB® për fillestarët, Pjesa 1: Duke filluar nga Gërvishtja: kjo është një klasë e hapur e kurseve MIT. Me shënimet e kursit, detyrat, videot dhe provimet, ky modul i parë përfshin gjithçka, nga kushtet kufitare me dy pika, deri në transportin e neutronit. Pasohet nga Pjesa 2: Përshtatja e të dhënave dhe komplotimet dhe Pjesa 3: Pastrimi dhe Ruajtja e Komploteve.
 • Programi i Programimit Octave: megjithëse nuk është një kurs zyrtar, ky tutorial wiki zgjerohet në fusha të tilla si funksionet e shkrimit, vlerësimin e polynomials dhe përpunimin e sinjalit.
 • Profesor Andrew Ng YouTube Video: kjo është një listë dëgjimi në YouTube për Octave. Fillon në fillim dhe futet në lëndë më të avancuara si vektorizimi dhe komplotimi i të dhënave.

komunitetet

 • Help-Octave: kjo është një listë aktive e postës elektronike për zhvilluesit kontribues. Por mund të regjistroheni nëse dëshironi të dërgoni vetë mendimet tuaja ose të mësoni nga ky komunitet me shumë përvojë.
 • Freenode Channel: nëse po kërkoni të bisedoni me zhvilluesit e GNU Octave nga e gjithë bota, ky është vendi për ta bërë atë. Freenode mbulon të gjitha llojet e kategorive, kështu që do të duhet të shkoni në kanalin #octave.
 • Google Plus: ndërsa ky komunitet nuk ka për qëllim mbështetje të drejtpërdrejtë, është mirë të mësoni për azhurnime dhe lajme të tjera.

Nëse duhet të mësoni GNU Octave?

GNU Octave nuk është një zëvendësim i plotë për MATLAB. Por është afër. Për më tepër, kodi GNU Octave është kryesisht i pajtueshëm me MATLAB. Kështu që kalimi nga GNU Octave në MATLAB duhet të jetë i lehtë. Nëse e ardhmja juaj përfshin shkencë ose inxhinieri, GNU Octave është një mjet i shkëlqyeshëm për të mësuar.

Scilab

Scilab është një paketë softuerike për llogaritjen matematikore. Si Matlab, Excel, ose GNU Octave, përdoret për llogaritjen numerike. Ai përfshin qindra funksione matematikore dhe siguron një mjedis të fuqishëm informatik për aplikimet e matematikës, shkencës dhe inxhinierisë.

Bukuria e programit është natyra e tij me burim të hapur. Releasedshtë lëshuar nën licencën CeCILL që do të thotë se mund të shkarkohet, përdoret, modifikohet, dhe madje edhe ri-shpërndahet falas. Për më tepër, mund të instalohet në çdo kompjuter që funksionon një prej sistemeve operative GNU / Linux, Mac OS X ose Windows.

histori

Origjina e Scilab daton që nga vitet 1980, kur disa studiues që punojnë në Institutin Francez për Kërkime në Shkencë dhe Kontroll të Kompjuterave (IRIA deri në 1979, atëherë INRIA) zhvilluan Blaise, një program CACSD (Computer Aided Control System Design System). François Delebecque dhe Serge Steer dëshiruan të sigurojnë një mjet në Kontrollin automatik për studiuesit dhe kështu Blaise lindi.

Në vitin 1984, Blaise u bë Basile dhe u shpërnda për disa vjet nga Simulog, fillimi i parë i INRIA.

Kjo përfundoi në vitet 1990 kur Simulog ndaloi shpërndarjen e Bazileve. Softueri u riemërua Scilab dhe u zhvillua më tej nga INRIA brenda grupit të vet.

1994 u bë një pikë kthese kur INRIA vendosi të lëshojë Scilab si softuer me burim të hapur. Grupi fillestar i zhvillimit vazhdoi punën për të deri në 2002.

Në fillim të vitit 2003, INRIA krijoi Konsorciumin Scilab për të siguruar të ardhmen, zhvillimin, mirëmbajtjen dhe mbështetjen e tij.

Pesë vjet më vonë, Konsorciumi Scilab u integrua në Digiteo, i cili vazhdoi të punojë në program. Kjo shënoi edhe vitin kur Scilab u bë softuer plotësisht falas, i shpërndarë nën licencën e CeCILL.

Më në fund, në vitin 2010, Inria themeloi Scilab Enterprises si një mjet për të garantuar të ardhmen e programit. Që nga viti 2012, ndërmarrjet Scilab janë plotësisht përgjegjëse për zhvillimin. Ai gjithashtu ofron shërbime dhe mbështetje profesionale.

Features

Scilab përfshin qindra funksione matematikore. Që nga orientimi i saj në matricë, ju mund të kryeni manipulime me matricë, komplotime 2D / 3D, të krijoni funksionet dhe bibliotekat tuaja, dhe shumë më tepër. Ai gjithashtu siguron modeluesin dhe imituesin e tij të sistemeve dinamike të quajtur Xcos.

Scilab:

 • Matematika dhe Simulimi: për inxhinierinë dhe aplikimet shkencore të cilat përfshijnë operacione matematikore dhe analizën e të dhënave.
 • Vizualizimi 2D dhe 3D: vizualizoni, shënoni shënime dhe eksportoni të dhëna. Krijoni dhe rregulloni lloje të ndryshme të parcelave dhe tabelave.
 • Optimizimi: algoritme për zgjidhjen e problemeve të kufizuara dhe të pakufizuara të optimizmit të vazhdueshëm dhe diskrete.
 • Statistikat: kryejnë analizën dhe modelimin e të dhënave.
 • Dizajni dhe analizimi i sistemit të kontrollit: algoritme standarde dhe mjete për studimin e sistemit të kontrollit.
 • Përpunimi i sinjalit: vizualizoni, analizoni dhe filtroni sinjalet në fushat kohore dhe frekuencave.
 • Zhvillimi i Aplikimit: rritni funksionalitetet vendase të programit dhe menaxhoni shkëmbimin e të dhënave me mjete të jashtme.

Xcos:

 • Paleta dhe blloqe standarde
 • Ndërtimi i modelit dhe botimi
 • Përshtatja e modeleve
 • simulim.

Burimet Online

Meqenëse Scilab zhvillohet dhe mirëmbahet në mënyrë aktive, ka shumë burime në dispozicion për t’ju filluar me këmbën e duhur. Nga faqja zyrtare e internetit deri te dokumentacioni i plotë, wiki, dhe një komunitet aktiv – ju jeni i detyruar të gjeni një burim që i përshtatet më së miri metodave tuaja të të mësuarit.

 • Scilab: faqja zyrtare në internet e programit me lidhje të shkarkimit, dokumentacion dhe qasje në ndihmë dhe mbështetje profesionale.
 • Wiki: një wiki publike me informacione mbi dokumentacionin, shembuj të përdorimit dhe udhëzime instalimi / përpilimi për platforma specifike dhe sistemet operative.
 • Ndihmë: një sistem i ndihmës online për funksionet e programit me shembuj përdorimi të listuar nga module.
 • Fjalori Matlab / Scilab: një fjalor shumë i dobishëm për ta krahasuar atë dhe Matlab dhe shembuj të përdorimit për secilin funksion.
 • YouTube Channel: me mjaft video në tiparet e programit dhe aplikacionet e ndryshme të softverit.
 • Tutoriale: një numër mësimesh ofrohen nga faqja e internetit e partnerit Openeering i cili shkon nga tema fillestare deri tek temat më të avancuara.

Librat

Libra të ndryshëm janë botuar në Scilab në gjuhë të ndryshme. Mund të gjeni libra në anglisht, frëngjisht, gjermanisht, japonisht, kinezisht dhe më shumë. Librat variojnë nga temat hyrëse e deri te temat më specifike dhe më të avancuara se si mund të përdoren.

 • Scilab from Theory to Practice (2016) nga Roux, Mathieu dhe Gomez: synonte një audiencë të përdoruesve të rinj si dhe njerëzve që duan të përmirësojnë njohuritë e tyre për të. Sshtë një prezantim gjithëpërfshirës, ​​i zbatueshëm i programit dhe mbulon të gjitha konceptet themelore që ju nevojiten për llogaritjen, analizimin dhe vizualizimin e të dhënave, zhvillimin e algoritmeve dhe krijimin e modeleve.
 • Scilab by Shembull (2012) nga M Affouf: një hyrje e shkurtër dhe e lehtë për t’u përdorur që përfshin shpjegime të shkurtra të komandave, programimit dhe aftësive grafike.
 • Inxhinieri dhe informatikë shkencore me Scilab (1999) nga Gomez et al: më i përshtatshmi për ata që kanë një sfond të fortë në matricën dhe teorinë e ekuacionit diferencial. Ai e mbulon programin në thellësi me shpjegime të plota të aplikacioneve në algjebër lineare, polinome dhe lëndë më të avancuara.
 • Simulimi i modeleve ODE / PDE me MATLAB, OCTAVE dhe SCILAB (2014) nga Wouwer, Saucez dhe Fernández: ky libër ka për qëllim ata që kanë përvojë në program dhe aplikacione të tjera të llogaritjes numerike. Ajo i tregon lexuesit se si të shfrytëzojë një grup më të plotë të metodave numerike për analizën e sistemeve komplekse shkencore dhe inxhinierike.

kurse

Për ata prej jush që preferojnë një qasje më të udhëhequr për të mësuar, janë në dispozicion disa kurse.

 • Fillimi me Scilab: me qëllim fillestar dhe i ofruar falas nga P2PU, ky kurs përbëhet nga 20 mësime që përfshijnë konceptet themelore të programit.
 • Scilab për Inxhinierë dhe Shkencëtarë: një kurs me video me pagesë të ofruar nga Udemy, i cili synon këdo që është i interesuar për llogaritjen shkencore.

Community

Scilab ka një komunitet shumë aktiv i cili përfshin një listë postimesh, një kanal IRC dhe një faqe interneti për shkëmbimin e skedarëve. Ekzistojnë gjithashtu bashkësi aktive në rrjete të ndryshme të mediave sociale.

 • Google+ Group: një grup publik me më shumë se 400 anëtarë që diskutojnë gjithçka që lidhet me të.
 • Scilab dhe Xcos: një grup i LinkedIn kushtuar të gjithë profesionistëve që duan të shkëmbejnë informacione.

përmbledhje

Scilab ofron një alternativë të shkëlqyeshme falas për Matlab dhe ne mezi gërvishtëm sipërfaqen e asaj që mund të bëjë. Këto burime do t’ju ofrojnë një fillim të shkëlqyeshëm për zotërimin e softuerit dhe pjesa tjetër varet nga ju, kështu që shkoni dhe mësoni!

Maxima

Maxima është një sistem algjebër kompjuteri. Por është gjithashtu një gjuhë programimi: një lloj kombinimi i ALGOL dhe Lisp. Isshtë një pjesë kaq e rëndësishme e softuerit që kemi shkuar pak më larg këtu sesa thjesht t’ju them për të.

Nëse thjesht po merreni me të ose po vazhdoni studimet tuaja në këtë temë, kjo listë epike e burimeve të Maxima është e sigurtë se do t’ju ndihmojë gjatë rrugës. Nga programimi me Maxima deri tek përdorimi i ndërfaqes së tij grafike, wxMaxima, do të gjeni gjithçka që ju nevojitet për të shkëlqyer me këtë burim të shkëlqyeshëm këtu:

Maxima: Të luash

Burime Maxima

 1. Blerja, Instalimi dhe Testimi i një manuali të dobishëm MaximaA që ju tregon se si ta blini Maxima, mënyrat më të mira për ta instaluar atë dhe si ta filloni ta provoni atë pasi ta keni shkarkuar. Kjo ecje e detajuar duhet t’ju ndihmojë të filloni në asnjë kohë fare. Për më tepër, në fund, ju mund të zgjidhni një numër të mësimeve të tjera që janë prodhuar nga Paul Lutus, duke përfshirë krijimin e grupeve të funksioneve dhe analizën e Furierit.
 1. Manual Maxima E vendosur së bashku nga ekipi i Maxima, ky manual (përmes makinës Wayback) është një përmbledhje fantastike që do të dëshmohet jashtëzakonisht e dobishme kur filloni të përdorni Maxima. Kjo gjithashtu ju jep një listë të aftësive dhe paketave që janë ndërtuar në Maxima – por këto janë në fund të dokumentit 1000-faqesh, kështu që do t’ju duhet të bëni shumë lëvizje për t’i gjetur ato!
 1. Një hyrje në Maxima (PDF) Ky burim është bërë së bashku nga njerëzit në Universitetin Stanford dhe përmban 245 faqe në internet të informacionit për të gjitha gjërat Maxima. Udhëzuesi përfshin udhëzime hap pas hapi së bashku me fotografi të dobishme dhe formula shembuj.
 1. Një hyrje më e shkurtër për Maxima (PDF) Nëse udhëzuesi i mësipërm duket shumë i madh, Richard Rand nga Universiteti Cornell ka krijuar një udhëzues më të shkurtër, me 14 faqe, i cili është në dispozicion për të lexuar në internet. Ajo përmban një prezantim të shkurtër për Maxima para se të lëvizë për të shpjeguar programet e shkrimit / skriptet / nënrutinat për Maxima.
 1. Libri Maxima (PDF) Një tjetër udhëzues tepër i thelluar, ky libër u prodhua në shkurt 2003 dhe ju ofron një vështrim të organizuar, gjithëpërfshirës të Maxima. Edhe pse nuk është udhëzuesi më i azhurnuar që mund të lexoni, ai është ende një referencë e vlefshme për shkak të gjithëpërfshirjes dhe organizimit të lehtë për t’u ndjekur.
 1. Maxima nga Shembull Këto shënime të stilit mësimor u shkruajtën fillimisht nga Edwin L Woollett, por janë azhurnuar nga Universiteti Shtetëror i Kalifornisë (Long Beach) për të përfshirë këshilla për të punuar me programin Maxima – të cilat janë veçanërisht të dobishëm nëse përdorni Windows.
 1. Një tutorial 10 minutësh për zgjidhjen e problemeve të matematikës me Maxima Nëse doni një prezantim të shpejtë në Maxima ose keni nevojë për të rifreskuar disa studime të vjetra, ky mësim 10-minutësh është ideal. Ai mbulon fusha të tilla si përdorimi i Maxima si kalkulator, konstante dhe funksione të zakonshme, përcaktimi i funksioneve dhe variablave, llogaritjet simbolike dhe shumë, shumë më tepër.

Maxima: Dndërrimi

 1. Përdorimi i aftësive simbolike matematikore të Maxima Këtu do të gjeni një tabelë që zhvillon përdorimin e sofistikuar të Maxima si një mjet matematikor matematikor. Kjo ju siguron një pikë referimi të shkëlqyeshme, të cilës ju mund t’i referoheni, duke gjetur hyrjen dhe rezultatin Maxima që kërkohet në secilën fazë.
 1. Tensor Algebra në MaximaKy burim demonstron tre mënyra të ndryshme për të cilat mund të shikoni tenorët duke përdorur Maxima dhe paketat e saj shtesë..
 1. Maxima dhe Llogaritësi Ju do të duhet ta shihni këtë përmes Makinës Wayback, por pasi të jetë ngarkuar, ky PDF ju ofron një hyrje në bazat e Maxima para se të eksploroni precalculus, integrimin, llogaritjen vektoriale, grafikimin, programimin dhe një gamë temash të tjera.
 1. Matematika / Grafiku i Konvertimit të MaksimësI njohur me Matematikën? Atëherë kjo tabelë e konvertimit do t’ju ndihmojë të kuptoni Maxima shpejt dhe me efikasitet.

Maxima: Të luash

 1. Planifikimi i fushave të drejtimit për ODE-të e Rendit të Parë Kjo tutorial i shkurtër paraqet mënyrën se si mund të merrni funksionin “plotdf” në Maxima, duke e përdorur atë për planifikimin e trajektoreve / fushave të drejtimit..
 1. wxMaximaKjo është faqja kryesore për një GUI Windows për Maxima. Ndërfaqja e bazuar në dokument për Maxima ju siguron dialog dhe meny për shumë komplote të zakonshëm inline, automatik përfundim, komanda Maxima dhe animacione të thjeshta.
 1. wxMaxima për Llogaritjen I dhe II Këto dy udhëzues prezantojnë wxMaxima në lidhje me llogaritjen e vetme të ndryshueshme, me secilin libër që shërben si manual laboratori, një referencë mësimore për studentët ose një burim i ushtrimeve CAS.

Maksima: Të bësh

 1. Programi Algjebër i kompjuterit Maxima – Një tutorial Një prezantim i shkëlqyeshëm në botën e Maxima (përmes Wayback Machine), ky tutorial ju ofron disa këshilla të dobishme për hapat tuaj të parë me Maxima, përpara se të vazhdoni të jepni shembuj të punuar dhe këshilla për programimin me Maxima. Ai gjithashtu përfshin disa përmbajtje për përdorimin e Lisp (gjuha Maxima është programuar), me disa fakte interesante rreth Lisp shtuar në këtë pjesë, gjithashtu.
 1. Maximal Maxima (PDF) Prodhuar nga Robert Dodier, kjo zbërthen të dhënat, vlerësimin dhe strukturat sintaksore në themel të Maxima. Të kuptuarit e kësaj është mirë kur po përpiqeni të përdorni Maxima më shumë sesa thjesht një kalkulator i fuqishëm – ose kur po shkruani nënrutat / funksionet tuaja në Maxima.
 1. 22 Sesione të Maxima për Zgjidhjen e Problemeve të Inxhinierisë në Botë RealePër të fituar, ju duhet ta shihni këtë përmes Arkivit të Internetit Wayback Machine, kjo është një referencë që ende përshëndetet nga shumë ekspertë të matematikës si një udhëzues i duhur. Fillimisht i drejtuar nga Kolegji i Inxhinierisë Universiteti Shtetëror Youngstown & Teknologjia, është e përsosur nëse doni të përdorni Maxima për çështje që lidhen me inxhinierinë.

Maxima: Diplomuar

Burime të tjera

Kjo listë e burimeve do t’u sigurojë studentëve të maksimës, si dhe profesionistëve, të gjithë informacionin që u nevojiten, pavarësisht nëse ata po kërkojnë ndihmë themelore me maxima ose dëshirojnë të përdorin teknika të përparuara të maksimës për programim. Nëse jeni duke kërkuar për më shumë burime, shikoni udhëzuesit e mëposhtëm. Asnjëherë nuk mund të mësosh shumë.

 • Programimi i Maksimës
 • Maxima për llogaritjen simbolike
 • Programimi në Maxima

Mexima: duke punuar

Përfundim i Maksimës

Këto burime do t’ju lejojnë të zotëroni vetë Matematikën – dhe më e rëndësishmja – vetë matematikën. Matematika është një aftësi më e rëndësishme sot se kurrë. Ndërsa në të kaluarën ishte e mjaftueshme të njihni tabelat tuaja të shumëzimit dhe si të bëni ndarje të gjata, punët e sotme kërkojnë që të kuptoni matematikën e përparuar dhe si ta zbatoni atë në problemet e botës reale. Maxima do t’ju ndihmojë të zotëroni këto aftësi dhe t’i zgjidhni ato probleme të botës reale.

piton

Python nganjëherë konsiderohet një gjuhë programimi e menduar për matematikë, me një gamë të gjerë përdoruesish që shkruajnë programe me ndihmën e Python. Matematikanët janë mjaft të dashur për atë për disa arsye interesante. Para së gjithash, Python nuk i shërben në të vërtetë një qëllimi matematikor, por kur bëhet fjalë për programimin e përgjithshëm, Python shkëlqen. Ky programim i përgjithshëm shpesh përfshin programe matematikore, kështu që përfundimisht vjen në dispozicion për këtë fushë.

Më në fund, disa argumentojnë se popullariteti i kaq shumë programeve të tjera dhe gjuhëve programuese vjen nga fakti se ato bazohen në Python. Për shembull, Sage bazohet në Python dhe është një zgjidhje e mrekullueshme kur adresoni një problem nga e para.

Mathematica

Matematika është një program tjetër tregtar i përdorur nga matematikanët me raste. Edhe pse do të duhet të paguani për ta përdorur atë (nuk është me burim të hapur,) Matematika vjen në ndihmë kur provoni gjëra të tilla si komplotet dhe masat simbolike.

Mjaft matematikanë do të shprehen se Matematika është një nga ato programe më të përshtatshme për kontrollimin e një ideje ose verifikimin e një mendimi. Sidoqoftë, kur është fjala për të shkruar diçka që do të jetë profesionale, e qëndrueshme dhe efektive, ata ka shumë të ngjarë të shkojnë me një program tjetër.

R

R ofron një mjet grafik gjithëpërfshirës për hartimin dhe zbatimin e imazheve të bukura. Shumica e kohës, ju do të zbuloni se statisticienët janë ata që përdorin R për fuqinë e tij të pabesueshme të llogaritjes statistikore. R është një gjuhë programimi me burim të hapur, që e bën atë edhe më tërheqës. Minatorët e të dhënave matematikore janë gjithashtu të njohura për përdorimin e R sepse mund të bëni të gjitha llojet e programeve për ekzekutimin e shpejtë të të dhënave dhe minierat e të dhënave pa ndonjë punë shtesë. Për shkak të kësaj, popullariteti i R është rritur mjaft pak vitet e fundit.

Minatorët e të dhënave matematikore janë gjithashtu të njohura për përdorimin e R sepse mund të bëni të gjitha llojet e programeve për ekzekutimin e shpejtë të të dhënave dhe minierat e të dhënave pa ndonjë punë shtesë. Për shkak të kësaj, popullariteti i R është rritur mjaft pak vitet e fundit.

Haskell

Haskell është një gjuhë e përgjithshme programimi që ka një gamë të gjerë përdorimesh, përfshirë matematikën. Teoricienët e kategorisë pëlqejnë përdorimin e Haskell. Ngjashëm me Matematikën, Haskell bën hile për të kontrolluar idetë në krahasim me shkrimin e një programi krejtësisht të ri. Një nga arsyet kryesore që Haskell qëndron i fortë në mesin e alternativave të tij është sepse është një gjuhë funksionale, duke e bërë më të natyrshme që matematikanët ta kuptojnë.

Një argument tjetër për Haskell është që më shumë probleme kombinuese me programet e tjera si C dhe C ++ mund të dalin mjaft të komplikuara. Nga ana tjetër, Haskell shpesh sjell probleme të ngjashme me një linjë.

rubin

Ruby bie në një kategori të ngjashme si Haskell, duke lejuar studentët dhe matematikanët e matematikës të prototipojnë lloje të ndryshme të kodit dhe të bëjnë shkrimet e tyre. Matematika gjithashtu bie në këtë kategori, ku kërkohen funksione komplotuese dhe simbolike. Përdorimet matematikore janë disi të kufizuara me Ruby, por njerëzit e përdorin atë gjatë gjithë kohës për programim të përgjithshëm. Thënë kështu, ai ka një organizim matematikor më të fuqishëm për shumë gjuhë të tjera.

Përdorimet matematikore janë disi të kufizuara me Ruby, por njerëzit e përdorin atë gjatë gjithë kohës për programim të përgjithshëm. Thënë kështu, ai ka një organizim matematikor më të fuqishëm për shumë gjuhë të tjera.

PostScript

Si një program matematikor mjaft unik, PostScript ndoshta nuk do të dalë në bisedë nëse ndonjëherë pyesni një matematikan rreth alternativave të Matlab. Sidoqoftë, PostScript hyn në lojë kur po përpiqeni të bëni ilustrime matematikore në një mënyrë më të saktë.

Përdoruesi mesatar ka të ngjarë ta konsiderojë PostScript pak më të shëmtuar për t’u përdorur në mënyrë të vazhdueshme, por ai ofron një sintaksë elegante, duke e bërë atë një zgjidhje argëtuese dhe interesante për ata që duan të bëjnë ilustrime dhe ndërtime matematikore. Sidoqoftë, disa zona të tjera mungojnë, siç janë trajtimi i telave dhe ndërveprimi i përdoruesve.

C

C dhe C ++ sigurojnë përdorime të shumta, kështu që nuk do të gjeni vetëm këto në fushën e matematikës. Në fakt, ato janë më të përgjithshme për sa i përket programimit, por ato qëndrojnë të fortë për programet matematikore.

Në përgjithësi, C ka një reputacion të fortë kur po përpiqeni të bëni diçka të bërë shpejt. Shpejtësia e përpunimit është një nga cilësitë e tij më të mira, duke parë se sa studentë dihet të shkruajnë programe të vogla C për të përpunuar probleme të përsëritura.

fortran

Fortran ishte gjuha e parë e programimit të nivelit të lartë të përdorur gjerësisht. Dhe meqenëse shumica e koduesve në atë kohë po bënin matematikë dhe shkencë, ajo u miratua herët prej tyre dhe ende përdoret gjerësisht nga shkencëtarët dhe matematikanët.

Nëse keni pasur përvojë me Fortran në të kaluarën, duhet të përgatiteni veten për një tronditje. Azhurnohet vazhdimisht me kalimin e viteve. Kodi është i lirë lundrues (pa 7 hapësira të detyrueshme në fillim të rreshtave), ai është i orientuar nga objekti dhe është kryesisht i ndërveprueshëm me C. Me fjalë të tjera, gjuha më e vjetër është shumë e re.

fëshfërimë

Ekzistojnë disa mjete për matematikë të përparuar në Lisp, por arsyeja kryesore që do ta gjeni të përdorur në fushën e matematikës është për shkak të modelimit të saj. Matematikanët gëzojnë pastërti dhe bukuri si në matematikë ashtu edhe në dizajn, kështu që ka kuptim që ata të paktën të përfshijnë Lisp-in në kutinë e tyre të veglave.

panje

Maple ka një avantazh mjaft të fortë kur bëhet fjalë për problemet e kombinimit të matematikës. Shtë gjithashtu i njohur për konstruksionet e tij funksionale të programimit, duke e bërë jashtëzakonisht interesante të luash me të.

Komplotimi është një fllad kur punoni me Maple, dhe funksionet e përparuara simbolike nuk janë as të këqija. Mbani në mend se Maple, i ngjashëm me atë të Matematikës dhe Matlab, është një program tregtar, do të thotë që ju do të duhet të paguani për të.

Zgjedhja e gjuhës së duhur të matematikës

Siç mund ta shihni, lloji i gjuhës së programimit të matematikës me të cilin varet kryesisht varet nga problemi, ideja ose programi ku po përpiqeni të punoni. Për shembull, Matlab duket i fortë për llogaritjen simbolike, ndërsa R bën hile për statistikat.

Në përgjithësi, ka më shumë të ngjarë të shihni matematikanë dhe studentë që përfitojnë nga një pjesë e vogël e këtyre gjuhëve të programimit. Më e mira e fatit për të marrë një vendim!

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ajo jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj Java programuese për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map