eSafety: Si t’i mbani fëmijët të sigurt online

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Udhëzuesi i prindërve për sigurinë në internet

Contents

Prezantimi

Rritja e fëmijëve papritmas mund ta bëjë botën të duket një vend i frikshëm dhe i rrezikshëm.

Ndërsa ju mund të jeni rritur duke endur rrugëve ose duke vizituar miq apo qendër tregtare pa u thënë prindërve tuaj ku po shkonit, duke u dhënë fëmijëve tuaj atë lloj lirie është e paimagjinueshme për shumë prindër sot.

Në epokën e telefonave inteligjentë, jemi mësuar të dimë se ku janë fëmijët tanë në çdo kohë.

Por ndërsa telefonat inteligjentë mund të ndihmojnë t’i mbajnë fëmijët tuaj të sigurt duke i mbajtur ata në kontakte të vazhdueshme, kjo teknologji gjithashtu mund t’i rrezikojë ata në internet.

Fëmijët dhe adoleshentët sot janë më teknik se kurrë, pasi janë rritur me teknologjinë që kemi parë të evoluojnë kaq shpejt me kalimin e kohës.

Por edhe kur fëmijët tuaj kanë po aq njohuri teknike sa të rriturit, ata nuk kanë përvojë dhe aftësi të nevojshme për t’i mbajtur ata në internet.

Asnjë prind nuk mund të monitorojë fëmijët e tyre gjatë gjithë kohës, dhe mund të jetë joshëse të marrësh rrugën e thjeshtë për të bllokuar plotësisht hyrjen. Por interneti është një mjet i vlefshëm, më integral në jetën tonë moderne se kurrë, dhe e domosdoshme që fëmijët të mësojnë të lundrojnë në mënyrë të sigurt.

Ndërsa ka udhëzime të përgjithshme që duhet të ndiqen për t’i mbajtur fëmijët tuaj të sigurt në internet, shumë prej tyre janë me sens të zakonshëm dhe tepër të përgjithshëm për të ndihmuar në shumë situata. Dhe disa prej tyre janë jashtë kontaktit me teknologjinë moderne.

Pak fëmijë po përdorin shumë email. Në vend të kësaj, ata janë duke përdorur rrjete të mediave sociale dhe aplikacione smartphone për të biseduar dhe shkëmbyer multimedia në internet. Shanset janë që fëmija juaj po bisedon me një aplikacion si Snapchat ose Kick, ose me një rrjet social si Ask.fm.

Mbajtja e Fëmijëve të Siguruar Online

Mbajtja e Fëmijëve të Siguruar Online

Në këtë pjesë, ne do të japim një përmbledhje të përgjithshme të llojeve të gjërave që ju bëni dhe të bëni për të mbajtur fëmijët tuaj të sigurt, dhe gjërat që ata mund të bëjnë vetë.

Udhëzime për prindërit

FBI ka botuar një udhëzues të dobishëm, i cili ia vlen ta vizitoni dhe siç do të prisni nga Departamenti i Drejtësisë i SHBA, kërkon mbrojtjen e fëmijëve tanë nga rreziqet në internet me të vërtetë shumë seriozisht.

Një çështje themelore që duhet të trajtohet kur flasim për sigurinë e internetit, është fakti që përparimet në teknologjinë kompjuterike dhe telekomunikuese jo vetëm që ofrojnë mundësinë për të hyrë në burime të reja të njohurive dhe për të zgjeruar përvojën e tyre kulturore, por hap edhe mundësinë e ekspozimit ndaj materiale të dëmshme, shfrytëzimi dhe madje edhe grabitqarët seksualë, në disa rrethana.

Asnjë prind nuk do të dëshironte që fëmija i tyre të përjetojë ndonjë prej këtyre skenarëve traumatikë dhe sfidues, për këtë është e rëndësishme që prindërit të kuptojnë rreziqet dhe të monitorojnë aktivitetin e fëmijës së tyre brenda arsyes, si dhe të vërejnë çdo ndryshim të sjelljes në to që mund të tregojë një problem.

Predatorë në internet

Asnjëherë nuk duhet të jeni imun ndaj faktit që ka një përqindje e vogël e individëve që shfletojnë në internet me qëllim që të bëjnë miq me një fëmijë dhe t’i kujdesen për shfrytëzim seksual në një datë të mëvonshme.

Këta grabitqarë janë veçanërisht të aftë të ulin gradualisht frenimet e një fëmije gjatë një periudhe kohe dhe shpesh do të bëjnë sikur janë dikush që nuk janë. Një burrë i moshës së mesme me qëllime të këqija mund të krijojë lehtësisht një profil që është shumë i ndryshëm nga realiteti, në mënyrë që të miqësohet me një fëmijë, kështu që ju duhet të përgatiteni si prind për të pyetur me kë po flasin nëse nuk jeni të sigurt në asnjë mënyrë dhe gjithashtu kini kujdes për ndryshime të dukshme në sjelljen e tyre.

Shenjat paralajmëruese mund të përfshijnë shpenzimin e sasive të mëdha të kohës në internet, veçanërisht gjatë orëve të mbrëmjes dhe mund të ketë disa shembuj të pornografisë në kompjuterin e fëmijës tuaj, i cili mund të jetë futur si një mënyrë për të normalizuar seksin midis të rriturve dhe fëmijëve.

Nëse fëmija juaj tërhiqet ose tregon ndonjë nga shenjat që mund të gjeni një listë të udhëzuesve si ai i përpiluar nga FBI, duhet të jeni të përgatitur të flisni hapur me ta për dyshimet tuaja dhe t’i ndërgjegjësoni ata për rreziqet me të cilat përballen.

Nëse gjeni prova për kontakte të papërshtatshme midis një të rrituri dhe fëmija juaj ose keni ndonjë shqetësim fare, nuk duhet të hezitoni të provoni dhe diskutoni situatën me djalin ose vajzën tuaj dhe nëse është e nevojshme, kontaktoni agjencinë tuaj të zbatimit të ligjit për ndihmë të mëtejshme.

Komunikimi i hapur është çelësi për të shmangur problemet madhore si shfrytëzimi seksual dhe sulmet në internet që të mos i ndodhin fëmijës tuaj, kështu që përdorni instinktet tuaja prindërore dhe veproni me shpejtësi.

Këshilli Kombëtar i Sigurisë gjithashtu ofron disa këshilla të dobishme për prindërit dhe ka gjithashtu informacion dhe këshilla për prindërit përmes OnGuardOnline.Gov. Të gjitha këto faqe mund t’ju ndihmojnë të siguroni mbështetjen e prindërve dhe udhëzimet që janë të nevojshme për një qasje kaq të lehtë në internet që mund të bëhet për shumicën e fëmijëve.

Burimet për të ndihmuar fëmijët të qëndrojnë të sigurt

 • Predators Sexual Online: informacion dhe këshilla se si të shmangni rreziqet e grabitqarëve në internet.
 • Qasja te Fëmijët: informacion i dobishëm për prindërit për të mësuar se si grabitqarët mund të kenë qasje te fëmijët.
 • Predatorë në internet: Uebfaqe informative me internet për prindërit se çfarë të kërkoni për të mos lejuar që fëmijët të jenë viktima të një grabitqari në internet.
 • Faktet Rreth Predatorëve Online: faqe e dobishme që merret me problemet e grabitqarëve në internet.

Fëmijët dhe Uebi

Ne dëshirojmë të synojmë që fëmijët tanë të jenë qytetarë dixhitalë të zgjuar, pasi interneti është një pjesë kaq themelore e jetës dhe tregtisë moderne.

Arsimi dhe argëtimi janë të gjitha lehtësisht të arritshme dhe zyra e Prokurorit të Përgjithshëm ka krijuar një grup kombëtar për të ndihmuar në zbatimin e sigurisë së shkollës dhe kampusit për të gjithë fëmijët, në mënyrë që fëmijët të mund të përdorin internetin në mënyrë të sigurt dhe të mos jenë të ekspozuar ndaj çështjeve të tilla si dhuna në shkolla dhe ngacmimi.

Edhe pse takimi i dhunës është shumë një problem fizik dhe një shqetësim shumë real, kur shikoni statistikat që tregojnë se sa shqetësuese është e zakonshme kjo dukuri, interneti mund të përdoret në një mënyrë pozitive për të adresuar këtë problem.

Rezultatet e një studimi të realizuar në vitin 2008 nga LoveIsRespect.org, treguan se 69% e adoleshentëve që kishin marrëdhënie seksuale në moshën 14 vjeç, kishin pësuar një lloj abuzimi në një lidhje dhe një në çdo pesë adoleshentë të moshës midis 13 dhe 14 vjeç vite, thanë se dinin për miq ose bashkëmoshatarë që ishin goditur në zemërim nga një i dashuri ose e dashura.

Ndërsa vetëm 51% e tweens pretenduan se dinin shenjat paralajmëruese të një marrëdhënieje të keqe ose të dëmshme, kjo ku ju si prind mund të plotësoni atë boshllëk njohurish dhe të përdorni burime si LoveIsRespect për të edukuar dhe adresuar çdo problem me dhunën, veçanërisht gjatë viteve të tilla formuese.

Ngacmimi në internet

Bullying nuk është saktësisht një fenomen i ri por ai ka marrë një formë të re me shpikjen e internetit.

Ngacmimi në internet është përdorimi i teknologjive të ndryshme si telefonat celularë dhe çdo pajisje e lidhur në internet, për të dërguar ose postuar imazhe ose tekst që është krijuar për të dëmtuar ose sikletuar një person tjetër. Këto akte agresioni madje mund të ndodhin përmes sistemeve të lojërave video të cilat janë të lidhura në internet, kështu që do të duhet të jeni vigjilentë si prind për të vërejtur ndonjë shenjë të kësaj ndodh fëmijës tuaj..

Faqet e rrjeteve sociale si Facebook dhe Twitter, si dhe dhomat e bisedave dhe forumet e njohura, janë të gjitha mediumet që përdoren nga zhurmësit në internet për të sulmuar viktimat e tyre në një numër mënyrash të ndryshme lënduese.

Aktet mund të jenë përhapje të thashethemeve, shpalosje të informacionit personal dhe madje mund të përfshijnë ngacmimin e personave që viktimizojnë.

Ngacmimi në internet mund të kryhet në mënyrë të fshehtë ose të fshehtë. Heqja e këtij shkëmbimi ballë për ballë, i cili dikur ishte një tipar i një shesh lojërash në botën fizike, duket se i bën disa nga autorët të veprojnë më me guxim në botën kibernetike.

Sipas statistikave të përpiluara nga NoBullying.com, vlerësohet se 43% e adoleshentëve ishin viktima të sulmit kibernetik në SHBA gjatë vitit 2010. Kjo është një statistikë alarmante dhe tregon nevojën që prindërit të monitorojnë fëmijën e tyre sa më mirë që të munden dhe të mbajnë një të hapur dialogu rreth temës me ta.

Këtu janë disa burime të dobishme për t’u referuar në lidhje me këtë temë

 • Qendra e Kërkimeve në Bulberin në internet: uebfaqe që merret me problemet dhe zgjidhjet e sulmit në internet.
 • Faktet në lidhje me ngacmimin në internet: artikull që rendit disa fakte të njohura pak në lidhje me problemet e sulmit në internet.
 • Informacion për ngacmimin në internet: kjo faqe e dobishme përmban informacione mbi aspektet e ndryshme të sulmit në internet.
 • Isfarë është ngacmimi në internet?: Faqe e dobishme që shikon problemin e ngacmimit në hapësirën në internet.

Mbrojtja e informacionit personal

Jo çdo prind është i vetëdijshëm që ata kanë kontroll mbi çdo informacion personal të mbledhur në internet në lidhje me fëmijën e tyre, nëse ata janë më të ri 13 vjeç.

Shtë një ligj i rëndësishëm që ju ndihmon të merrni mundësinë për të rënë dakord me të dhënat që mbahen për fëmijën tuaj nëse ata nën 13 vjeç dhe kjo gjithashtu nënkupton që uebfaqja ka një detyrim ligjor të mbajë të sigurt çdo informacion që mbledh.

Vlen të marrësh kohë për të lexuar në lidhje me ligjet e intimitetit kur bëhet fjalë për mbrojtjen e fëmijës suaj në internet dhe ka edhe disa këshilla të dobishme për tu referuar atyre që janë krijuar për të ndihmuar në mbajtjen e të dhënave të ndjeshme larg qasjes së paautorizuar.

Këtu janë disa site që mund t’i ndihmojnë prindërit të shpejtohen dhe të mësojnë më shumë rreth mbrojtjes së informacionit personal:

 • Mbrojtja e intimitetit të fëmijës suaj Online: Faqja informuese nga Komisioni Federal i Tregtisë që shqyrton çështjet e intimitetit.
 • Akti për Mbrojtjen e Intimitetit të Fëmijëve në internet: përmbledhje e legjislacionit që është miratuar për të mbrojtur fëmijët në internet.
 • Mbrojtja e informacionit personal: këshilla se si të mbroni informacionin personal nga gjetja në internet.

Këshilla për fëmijët

Ju nuk duhet të jepni asnjë informacion personal pa kërkuar më parë leje nga prindërit tuaj dhe çdo gjë që mund t’ju identifikojë lehtë, siç është emri juaj dhe adresa e shtëpisë duhet të shmanget.

Mendoni për një emër të ndjeshëm të ekranit për veten tuaj që nuk përfshin ndonjë informacion të vërtetë personal si emrin tuaj ose datën e lindjes dhe gjithmonë tregoni prindërve tuaj përpara se të takoni një mik online, pasi jo të gjithë janë ata që pretendojnë se janë në internet.

Shikoni disa nga këto site për më shumë ndihmë se si të jeni të zgjuar kur jeni online:

 • Këshilla për sigurinë në internet për fëmijë dhe adoleshentë: ky artikull nga Biblioteka Publike e Nju Jorkut do t’ju ndihmojë të gjeni informacion dhe këshilla për ruajtjen e fëmijëve në internet.
 • Këshilla për Sigurinë e Internetit: faqe e dobishme që rendit këshilla të dobishme për fëmijët në lidhje me sigurinë e internetit.

Këshilla për prindërit

Instituti Online i Sigurisë Familjare ofron shumë këshilla të dobishme se si të praktikohen prindërit e mirë dixhital dhe qëllimi i tyre është t’u japin prindërve vetëbesim për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të lundrojnë në mënyrë të sigurtë në të gjithë botën online..

Gama e çështjeve dhe lëndëve që ju duhet të adresoni me fëmijët tuaj në lidhje me sigurinë e internetit do të ndryshojë në varësi të moshës së tyre dhe është padyshim pjesë e prindërimit të ditëve moderne që ju keni një kuptim të shëndoshë të asaj që po ndodh në botën dixhitale.

Teknologjia ka aftësinë t’ju ndihmojë të bëheni një prind më të mirë dhe të zhvilloni një marrëdhënie besimi dhe bashkëpunimi me fëmijën tuaj kur bëhet fjalë për mënyrën e përdorimit të internetit. Kjo mund të arrihet me sukses vetëm nëse keni një kuptim të gjerë dhe njohuri të faqeve ku mund të kenë qasje dhe përmbajtjes me të cilën ka të ngjarë të hasin.

Shikoni disa nga këto faqe për udhëzime dhe informacion të mëtejshëm dhe gjithmonë mbani mend se praktikimi i sigurisë në internet është një aspekt i rëndësishëm për të siguruar që fëmija juaj të ketë një përvojë pozitive nga përdorimi i internetit në jetën e tyre.

Këtu janë disa site që ju mund të dëshironi të shikoni në mënyrë që t’ju ndihmojnë të arrini këtë qëllim:

 • Prindërimi i Mirë Dixhital: artikull i dobishëm që u jep prindërve këshilla të sigurisë për përdorimin në internet.
 • Këshillë për Sigurinë e Internetit (PDF): faqe që përmban informacione mbi çështjet e sigurisë në internet për prindërit dhe fëmijët.

Udhëzues të ilustruar

Udhëzues të ilustruar

Seksionet e mëposhtme përfshijnë aplikacionet dhe faqet e internetit më të njohura në internet që prindërit duhet të kuptojnë.

Snapchat është një nga aplikacionet më të njohura të mesazheve inteligjente që përdoret nga fëmijët sot: rreth një e treta e të gjithë adoleshentëve në Shtetet e Bashkuara përdorin Snapchat, duke dërguar miliona foto dhe video çdo ditë.

Me Snapchat, përdoruesit mund t’u dërgojnë miqve të tyre foto, video dhe kapje të ekranit, të cilat supozohet të shkatërrohen automatikisht brenda disa sekondash.

Por imazhet mund të zhvendosen lehtësisht ose të kapen ekranet në një pajisje tjetër, duke lënë një regjistrim të përhershëm të çfarëdo imazhi që fëmija juaj zgjedh të ndajë.

Kik Messenger është një tjetër aplikacion i popullarizuar në adoleshencë dhe të rritur. Kjo ju lejon të mesazhoni të tjerët pa dhënë numrin tuaj të telefonit, duke e bërë atë të popullarizuar për përdoruesit që duan të ruajnë anonimitetin e tyre.

Vetëm duke parë vlerësimet e aplikacionit, është e qartë që Kik është shumë i njohur për dërgimin e mesazheve të qarta. Vetë aplikacioni vlerësohet 17+ në dyqanin e aplikacioneve për “Temat e Shpeshta / Intensive të Pjekur / Sugjeruese”, por kjo nuk do t’i ndalojë fëmijët të shkarkojnë dhe përdorin atë.

Pastaj ka Ask.fm, një faqe interneti e rrjeteve sociale pyetje dhe përgjigje e cila ka marrë shumë shtyp rreth çështjeve të ngacmimit dhe vetëvrasjeve të lidhura në të gjithë botën.

Lejohen përdoruesit 13 e më të vjetër, dhe nuk ka sistem për monitorimin e përmbajtjes. Për shkak të mungesës së moderimit dhe anonimitetit të inkurajuar, rrjeti është bërë një mecke për sulmet në internet.

Me gjithë këto rreziqe të reja në internet, edhe shtëpia juaj mund të jetë një vend i rrezikshëm për fëmijët.

Duke qëndruar të informuar në lidhje me faqet e internetit më të njohura dhe aplikacionet që fëmijët tuaj do të përdorin, ju mund të mësoni se si të flisni me fëmijën tuaj për t’i përdorur ato në mënyrë të sigurt.

Ju gjithashtu mund të mësoni se cilat hapa specifikë mund të ndërmerrni për ta bërë përvojën e tyre më të sigurt ndërsa ata argëtohen duke biseduar në internet me miqtë dhe duke eksploruar në internet.

Udhëzues i ilustruar për Sigurinë E

Fëmijët po përdorin më shumë teknologji në një moshë më të re me një ritëm më të shpejtë dhe më të shpejtë. Kjo siguron një sfidë për prindërit e tyre që duan që ata të jenë të përgatitur për botën moderne, por gjithashtu duan t’i mbajnë ata të sigurt.

Në infografin e mëposhtëm, ne ofrojmë një abetare themelore për prindërit e kapur në këtë situatë.

Fillon me faktet themelore të sheshit të lojërave në internet: sa fëmijë përdorin cilat pajisje; për çfarë po përdoren; etj.

Atëherë ju tregon bazat e bërjes së pajisjeve të sigurta për fëmijët tuaj. Nuk është e nevojshme të jesh një humbës dhe mendon se fëmijët tuaj do të marrin gjithçka që bëni. Mos harroni: ju jeni i rritur dhe me një përpjekje të vogël, ju mund të mësoni të përdorni dhe kontrolloni telefonat inteligjentë dhe tableta më mirë sesa fëmijët tuaj.

Më në fund, diskuton 10 rregullat e sigurisë për t’i lejuar fëmijët në internet dhe siguron burime për të mësuar më shumë.

Do t’ju fillojë në rrugën tuaj!

Udhëzues vizual për sigurinë E

Si të mbroni fëmijët tuaj në Snapchat

Snapchat është një program jashtëzakonisht i popullarizuar i mesazheve që lejon përdoruesit të dërgojnë foto, video ose kapje në ekran te miqtë, emrat e përdoruesve të Snapchat të cilët ata njohin. Si një Mision: Një konferencë e pamundur, mesazhet vetë-shkatërrohen në vetëm disa sekonda.

Përveç imazheve dhe videove, Snapchat shtoi tiparet e bisedimit me video dhe mesazheve me tekst në aplikacionin e tyre, duke e bërë atë një rrjet komunikimi gjithëpërfshirës për adoleshentët.

Shërbimi është më i popullarizuari tek adoleshentët dhe të rinjtë. Sipas kushteve të shërbimit të Snapshot, duhet të keni vetëm 13 vjeç dhe të përdorni aplikacionin e tyre.

Por, siç shkon duke thënë, interneti është përgjithmonë. Mesazhet e fshira në Snapchat mund të rikuperohen me pak njohuri teknike, dhe ata që dinë të bëjnë një fotografi në smartphone, mund të ruajnë me lehtësi dhe përgjithmonë çdo imazh që vjen në ekranet e tyre.

Dhe ndërsa Snapchat pohon se shumica e mesazheve janë të padëmshme, shërbimi ka fituar një reputacion për t’u përdorur për sekuencat.

Nëse fëmija juaj po përdor Snapchat, mos u frikësoni: ka cilësime që mund t’i konfiguroni për të mbrojtur privatësinë e fëmijës tuaj dhe për t’i mbajtur të huajt të mos u dërgojnë atyre mesazhe të papërshtatshme.

Shikoni grafikun e mëposhtëm për të zbuluar se si ta mbani fëmijën tuaj të sigurt ndërsa përdor këtë aplikacion popullor.

Siguria e Snapchat

Si të mbroni fëmijët tuaj në Kik

Kik është një nga aplikacionet moderne më të njohura të mesazheve, me mbi 100 milion përdorues. Duke përdorur Kik, ju mund të dërgoni jo vetëm mesazhe me tekst, por foto dhe video, sondazhe dhe afishe virtuale.

Shtë e popullarizuar në mesin e atyre që duan të bisedojnë pa dhënë numrin e tyre të telefonit personal, pasi ju duhet vetëm emrin e përdoruesit të Kik të dikujt për t’i porositur.

Fakti që fëmijët tuaj nuk kanë nevojë të japin numrin e tyre të telefonit aktual mund t’u japin atyre një ndjenjë të rremë të sigurisë, por përderisa mund të duket e sigurt për të furnizuar një emër përdoruesi anonim në internet, në Kik mund të jetë gjithçka tjetër përveç.

Kik është bërë shumë i njohur për sexting, kjo është arsyeja pse ajo është vlerësuar në 17+ nga dyqani i aplikacioneve dhe Common Sense Media.

Sidoqoftë, kushtet e shërbimit të Kik-ut shprehen se është për këdo 13 vjeç e lart. Por thjesht duke shfletuar rishikimet e aplikacioneve marramendëse që kërkojnë partnerë për mesazhe të qarta, çdo prind mund të shohë që Kik nuk është një aplikacion i përshtatshëm i mesazheve për fëmijë.

A e përdor fëmija juaj Kik? Në varësi të cilësimeve të intimitetit të llogarisë së tyre, ata mund të jenë në gjendje të marrin mesazhe nga çdo i huaj në internet. Shkoni poshtë për të zbuluar se çfarë e bën Kik kaq të rrezikshëm dhe si mund ta mbani fëmijën tuaj të sigurt nga grabitqarët duke përdorur këtë aplikacion popullor.

Siguria e Kik

Si ta Mbroni Fëmijën tuaj në Ask.fm

Ju e dini që fëmija juaj mund të jetë në gjigantët e mëdhenj të faqeve të mediave sociale: Facebook, Twitter, Instagram, Tumblr. Por ekziston një tjetër sit i rrjeteve sociale që po përhapet në popullaritet, veçanërisht në mesin e fëmijëve nën 18 vjeç: Ask.fm.

Kjo uebfaqe e njohur e rrjeteve sociale ju lejon të bëni pyetje anonime të çdo përdoruesi dhe t’u përgjigjeni pyetjeve të të tjerëve në profilin tuaj publik.

Nëse keni dëgjuar për Ask.fm, ka të ngjarë të jetë për shkak të vëmendjes së mediave që ka marrë: Ask.fm ishte i lidhur me një rast vetëvrasjeje në Florida kohët e fundit, ku një vajzë e re u dhunua në mënyrë anonime në Ask.fm.

Kryeministri britanik David Cameron e quajti Ask.fm “të gabuar” për shkak të disa rasteve të ngjashme në internet, dhe shkollat ​​në Britani i kanë këshilluar studentët të mos e përdorin atë.

Rrjeti social është bërë i njohur si një strehë për sulmet në internet, dhe ka qenë i lidhur me vetëvrasjet në të gjithë botën. Kjo për shkak se përdoruesit e saj, të cilëve u kërkohet të jenë të paktën 13 vjeç, u lejohet të bëjnë pyetje të përdoruesve të veçantë në mënyrë anonime, dhe përmbajtja nuk monitorohet.

Uebfaqja zyrtare e Ask.fm deklaron se ata nuk kanë “asnjë përgjegjësi ndaj jush për përmbajtje që ju mund të gjeni kundërshtuese, të turpshme ose me shije të dobët.”

Për shkak të të gjitha rreziqeve që lidhen me Ask.fm, dhe popullaritetin e tij të rritur në mesin e fëmijëve dhe adoleshentëve, është e rëndësishme të dini se si ta zbuloni nëse fëmija juaj po e përdor atë dhe si mund ta mbajnë të sigurt. Ja se si mund ta mbroni fëmijën tuaj nga sulmet në internet të rrezikshme në Ask.fm.

Pyetni.fm udhëzues për prindërit

Si ta mbroni fëmijën tuaj në Badoo

Nëse jeni si shumica e prindërve, nuk keni dëgjuar as për Badoo. Dhe kjo është e tmerrshme! Elsefarë tjetër mund të përdorin fëmijët tuaj që nuk keni dëgjuar ndonjëherë?

E vërteta e trishtuar është: shumë. Ka mbi një miliard aplikacione smartphone. Pjesa dërrmuese e tyre janë krejtësisht beninje apo edhe të dobishme: muzikantë dhe planifikues të tranzitit publik. Një numër relativisht i vogël i aplikacioneve do t’i lidhë fëmijët tuaj me faqet potenciale të rrezikshme të mediave sociale.

Por Bandoo është një nga ato faqet e mediave sociale. Sinqerisht, nuk është një sit në të cilin fëmijët tuaj duhet të jenë fare. Kryesisht është një sit takimesh. Dhe pak prindër do të kenë ndonjë problem të imagjinojnë sesi një sit i tillë mund të çojë në dëm të madh për fëmijët e tyre.

Nuk është se Badoo është një faqe interneti e keqe ose e keqe. Justshtë vetëm se është për të rriturit. Në varësi të bindjeve tuaja, është mirë që një i rritur të takojë miq në një bar për një të ftohtë. Por nuk është për fëmijë.

E njëjta gjë vlen edhe për Badoo. Dhe është shumë e qartë për këtë: “Nëse jeni nën moshën 18 vjeç, për fat të keq nuk mund ta përdorni akoma Badoo sepse është një vend takimesh vetëm për të rriturit.”

Por kjo nuk do të thotë që fëmijët tuaj nuk do ta marrin këtë gjë. Mos harroni Në internet, askush nuk e di se jeni qen? Kjo nuk është aq e vërtetë më, por është kryesisht e vërtetë – veçanërisht për një fëmijë të vendosur dhe të parakohshëm.

Për fat të mirë, ky infografik do t’ju ndihmojë të menaxhoni situatën dhe t’i mbani fëmijët tuaj të sigurt.

Udhëzuesi i prindërve për Badoo

Siguria në Facebook 101

Infografi i mëposhtëm është i ndryshëm nga ai që erdhi më parë, sepse nuk ka të bëjë veçanërisht me fëmijët. Por do të dëshironi ta lexoni nëse doni t’i mbani fëmijët tuaj të sigurt.

Do të dëshironi ta lexoni edhe nëse nuk keni fëmijë. Ka shumë rreziqe në Facebook, dhe duhet të dini se si të mbroheni.

Lajmi i mirë është që Facebook ju lejon të mbroheni nga shumica e gjërave që janë të rrezikshme si vjedhja e identitetit dhe vjelja e të dhënave.

Lajmi i keq është se Facebook-u nuk është krijuar si parazgjedhje për të mbajtur ju dhe fëmijët tuaj sa më të sigurt siç mund të ishin.

Por lajmi më i mirë është se ky infografik kalon nëpër gjërat më të rëndësishme për të mbajtur veten dhe të gjithë të dashurit tuaj.

Nuk ka kohë për të humbur. Nëse jeni në Facebook, filloni tani!

Qëndroni të sigurt në Facebook

32 Akronime në Internet dhe Shpifje Pdo prind duhet të dijë

Fëmijët dhe adoleshentët shpesh janë ekspertë në ruajtjen e sekreteve nga prindërit e tyre, kështu që madje nuk mund të kuptoni se asgjë nuk është në rregull para se të jetë vonë.

Shtë e rëndësishme të keni një dialog të hapur me fëmijët tuaj, t’u besoni atyre me intimitet për të jetuar jetën e tyre dhe t’u jepni atyre hapësirë ​​për të mësuar dhe rritur përmes përvojës.

Por një nga detyrat më të vështira të prindërve është balancimi i kësaj me nevojën për t’i mbajtur fëmijët tuaj të sigurt dhe të mos bëjnë gabime nga të cilat nuk mund të shërohen nga.

Ju mund t’i jepni fëmijës tuaj hapësirën dhe intimitetin që i nevojiten, ndërsa ende mbani një vëmendje në aktivitetet e tyre në internet për aludime të sjelljes së rrezikshme. Një nga mënyrat më efektive për ta bërë këtë është të njohësh veten me zhargon dhe akronimet aktuale.

Ndërsa shumica e zhargonit të tyre janë të padëmshme, disa prej tyre mund të lë të kuptohet për sjellje të rrezikshme që mund ta marrin fëmijën tuaj në telashe ose të dëmtojë. Shikoni listën më poshtë për të parë disa nga zhargon dhe akronimet më të fundit në internet të përdorura nga fëmijët dhe adoleshentët sot.

Acroynms dhe zhargon në internet

Informacion specifik i vendit

Informacion specifik i vendit

Countrydo vend, krahinë dhe lokalitet është i ndryshëm, edhe pse interneti është global. Ne kemi bashkuar një informacion për disa vende me interes të veçantë.

Kanadë

Kanada është mjaft tipike për vendet e zhvilluara për sa i përket kërcënimeve me të cilat përballen fëmijët e saj.

Snapchat

Snapchat po lufton për vendin numër një si ndoshta aplikacionin më të njohur të mesazheve smartphone që është në përdorim nga fëmijët sot.

Sipas GlobalWebIndex, 50% e moshave 16-19 vjeç po përdorin Snapchat në baza mujore në të gjithë globin. Përdoruesit adoleshentë në Kanada po vrapojnë pak mbrapa me rreth 40%.

Kjo e bën Snapchat më popullor sesa WhatsApp dhe Facebook Messenger.

Ky nivel i lartë përdorimi midis të rinjve barazohet me miliona foto dhe video që dërgohen dhe shkëmbehen çdo ditë.

Përdorimi i telefonave të mençur

Ndërmarrja e sigurisë kompjuterike AVG Technologies kreu një studim midis prindërve nga vende të ndryshme – përfshirë Kanadanë.

Ajo arriti në përfundimin se shumë fëmijë në të vërtetë dinë të përdorin një smartphone para se të shkruajnë.

Një 89% e jashtëzakonshme e fëmijëve që janë nga 6 deri në 9 vjeç janë aktivë në internet. Të rinjtë e Kanadasë janë shumë të lidhur dhe po marrin pjesë në aktivitete në internet në një moshë më të re sesa kemi parë ndonjëherë më parë.

Hyrje në internet

MediaSmarts është një organizatë jo-fitimprurëse kanadeze. Ata kryen një studim gjithëpërfshirës të aksesit në internet.

Ajo zbuloi se një 99% e mahnitshme e të gjithë studentëve kanë qasje në internet jashtë shkollës. Përveç kësaj, gati 40% e tyre në të vërtetë flenë me celularin e tyre me vete.

Duket se telefonat inteligjentë janë pajisja më e përdorur për hyrjen në internet. Afërsisht 35% e moshave 9-16 vjeç përdorin këtë lloj pajisje për t’u lidhur në internet.

Pjesa e mbetur përdor laptopë dhe tableta për të hyrë në internet.

Profilet Online

Rreth 90% e moshave 15-16 vjeç në Kanada kuptohet se kanë një profil në një sit të rrjeteve sociale.

Për më tepër, rreth 40% e moshave 11-12 vjeç bëjnë shumë. Kjo është tronditëse, duke marrë parasysh faktin se në të vërtetë ekziston një kufizim moshe prej 13 vjeç për shumicën e faqeve të rrjeteve sociale (p.sh., Facebook).

Rreziqet praktike

Thoughtshtë një mendim shqetësues që rreth gjysma e adoleshentëve të moshuar ka të ngjarë të kenë parë imazhe seksuale në internet në 12 muajt e fundit.

Dhe nëse statistikat globale janë një udhëzues i besueshëm, rreth 35% e vajzave kanadeze të moshës midis 13 dhe 16 vjeç kanë hasur në ndonjë formë të përmbajtjes së dëmshme ose mesazhe urrejtjeje.

Aty ku prindërit dështojnë

Besohet se mbi 80% e prindërve kanë rregulluar të instalojnë disa programe sigurie në laptopët e fëmijëve të tyre.

Por më pak se 25% kishin rregulluar ndonjë mbrojtje të ngjashme për telefonin inteligjent të fëmijës së tyre.

Prindërit duhet të sigurohen që ata përvetësojnë të njëjtën linjë të të menduarit kur bëhet fjalë për sigurinë dhe sigurinë në internet për telefonat inteligjentë të fëmijëve të tyre siç kanë bërë për pajisjet e tjera.

Burimet Kanadeze

 • Fëmijët mund të përdorin telefonat inteligjentë para se të mësojnë të shkruajnë emrat e tyre dhe të lidhin këpucët
 • Rinia e Kanadasë është shumë e lidhur, vajzat përballen me rregulla të ndryshme në internet
 • Policia e montuar Mbretërore Kanadeze: Burime të Sigurisë në Internet
 • Qeveria e Kanadasë: Sigurohuni në internet
 • CyberTip.ca: Siguria në Internet
 • Qendra Kanadeze për Mbrojtjen e Fëmijëve
 • Këshilli Kanadez i Sigurisë: Rregullat Online të Sigurisë për Fëmijët

Australi

Australia është një vend shumë i lidhur. Dhe kjo e bën punën për t’i mbajtur fëmijët e tyre të sigurtë gjithnjë e më të vështirë.

Përmbledhje

Shtë interesante të theksohet se një nga arsyet pse Microsoft zgjodhi Australinë si vendin për të lëshuar gamën e saj të re të tabletave mbi vendet e tjera të globit, është sepse vendi tashmë ka më shumë tableta për frymë sesa pothuajse kudo tjetër.

Vlerësohet se gati 30% e familjeve kanë qasje në internet përmes një tablete, dhe australianët gjithashtu kalojnë rreth një orë më shumë se sa homologët e tyre në SH.B.A. dhe MB. Qasja në celular përmes telefonave inteligjentë është rritur gjithashtu me rreth 20% vitet e fundit, ndërsa përdorimi i një desktopi është në rënie të vazhdueshme.

Rëndësia e këtyre statistikave është aspekti i transportueshmërisë se sa prej nesh tani kanë qasje në internet. Pothuajse kanë shkuar ditët kur familja do të kishte një kompjuter në një pikë qendrore në shtëpi, e cila u nda nga përdorues të ndryshëm dhe gjithashtu shumë më e lehtë për tu kontrolluar kur përpiqesh të kufizosh hyrjen ose përmbajtjen.

Besohet se rreth 35% e fëmijëve në Australi kanë celularin e tyre dhe fëmijët që janë të vegjël sa 8 vjeç mund të shihen duke mbajtur një smartphone këto ditë.

Shifrat e pronësisë së smartphone për fëmijë janë dyfish që nga viti 2007 dhe në kohën kur fëmija juaj është i ri, ata ndoshta do të jenë në mesin e 94% të moshave 16 dhe 17 vjeç që mbajnë një telefon celular rreth tyre..

Udhëzimi i prindërve

Besohet se rreth 85% e prindërve kanë rregulluar të instalojnë disa programe sigurie në laptopët e fëmijëve të tyre, por vetëm rreth 22% kishin rregulluar ndonjë mbrojtje të ngjashme për smartphone të fëmijës së tyre.

Prindërit duhet të përdorin të njëjtin mendim kur bëhet fjalë për sigurinë në internet dhe sigurinë për telefonat inteligjentë të fëmijëve të tyre siç kanë bërë për pajisjet e tjera.

Nëse do t’i jepni fëmijës tuaj një smartphone, mendoni me kujdes për të gjitha implikimet e sigurisë në internet.

Synoni të vendosni një sërë rregullash rreth përdorimit të telefonit të fëmijëve tuaj. Kjo përfshin edukimin e tyre për rreziqet me të cilat përballen në internet dhe përmes aplikacioneve të ndryshme që ata përdorin.

Burimet Australiane

 • Rritja e numrit të fëmijëve Australianë me smartphone
 • Studimi i parë në Australi zbulon zakonet tona në ndryshim të mediave sociale
 • Australia ka marrjen e tabletave më të larta në botë: Studim
 • Komisioneri i Sigurisë së Fëmijëve
 • StaySmartOnline
 • Policia e Australisë Perëndimore: Të rinjtë
 • Siguria Online e Qeverisë Australiane

Irlandë

Si ekonomitë më të përparuara, Irlanda është e lidhur mirë. Dhe kjo përkthehet edhe për fëmijët e saj.

Mediat sociale

Snapchat është ndoshta aplikacioni më i popullarizuar i mesazheve smartphone që po përdoret nga fëmijët sot dhe sipas GlobalWebIndex, 50% e moshave 16-19 vjeç po përdorin Snapchat në baza mujore në të gjithë globin dhe përdoruesit e adoleshentëve në Irlandë janë në rreth 40 %, duke e bërë atë më të popullarizuar se WhatsApp dhe Facebook Messenger.

Një tjetër aplikacion jashtëzakonisht i popullarizuar në mesin e adoleshentëve dhe të rinjve në veçanti, është Kik Messenger. Apeli unik i kësaj aplikacioni është që ju lejon të mesazhoni në mënyrë anonime.

Një tjetër aplikacion që ka tërhequr një publicitet të padëshiruar është Ask.fm, i cili është një sit i pyetjeve dhe përgjigjeve në rrjetet sociale.

Ka pasur një numër tregimesh në lidhje me çështjet e ngacmimit dhe vetëvrasjet që lidhen me përdorimin e sitit, në vende të ndryshme të botës.

Si të rinjtë qasen në internet

Komisioni Evropian financoi një program studimi dy vjeçar të quajtur Net Children Go Mobile, dhe Irlanda ishte një nga vendet pjesëmarrëse në studim, e cila përshkoi shtatë destinacione evropiane në total.

Duket se telefonat inteligjentë janë pajisja më e përdorur për hyrjen në internet me rreth 35% të fëmijëve 9-16 vjeç që përdorin këtë lloj pajisje për t’u lidhur në internet, e ndjekur nga 29% duke përdorur laptopë dhe 27% duke përdorur tableta.

Ndërsa mbi 60% e përdorimit të internetit është akoma i bazuar në shtëpinë e familjes, rreth 46% e këtyre fëmijëve kanë hyrë në internet nga dhoma e gjumit të tyre, në vend se në një mjedis të mbikëqyrur.

Rëndësia e këtyre statistikave është se sa nga fëmijët tanë janë në gjendje të përdorin të dhëna në internet dhe komunikim jashtë asaj që do të konsideronit mbikëqyrje normale të prindërve.

Rreth 90% e moshave 15-16 vjeç në Irlandë kanë një profil në një sit të rrjeteve sociale dhe 40% e fëmijëve 11-12 vjeç kanë edhe një profil, pavarësisht nga fakti se ekziston në të vërtetë një kufizim moshe prej 13 për shumica e faqeve si Facebook.

Përdorimi i telefonit inteligjent

Një statistikë tjetër shqetësuese që doli në dritë nga sondazhi Net Children Go Mobile ishte se 47% e adoleshentëve të moshuar kishin parë imazhe seksuale në 12 muajt e fundit dhe rreth 35% e vajzave të moshës midis 13 dhe 16 vjeç, kishin hasur në një formë të përmbajtje të dëmshme ose mesazhe urrejtjeje.

Në funksion të këtyre gjetjeve, këshilla e arsyeshme do të ishte të konsideroni t’i jepni çdo fëmije nën 13 vjeç diçka më themelore sesa një smartphone.

Burimet irlandeze

 • Irlanda Zyra e Sigurisë së Internetit
 • Webwise.ie
 • Këshilla për sigurinë nga linja e nxehtë.ie
 • Fëmijët neto të BE lëvizin celular

Zelanda e Re

Zelanda e Re mund të jetë e izoluar fizikisht, por është po aq e lidhur me internetin, si dhe çdo ekonomi tjetër të përparuar.

Media sociale dhe Biseda

Snapchat konsiderohet nga shumë njerëz si aplikacioni kryesor i mesazheve në smartphone dhe është duke u përdorur nga rreth 50% e moshave 16-19-vjeçare në baza mujore në të gjithë globin, duke e bërë atë më të popullarizuar se WhatsApp dhe Facebook Messenger.

Fakti që Agjensia e Transportit në Zelandën e Re përdori Snapchat kohët e fundit për të synuar përdoruesit e drogës në lidhje me rreziqet e drejtimit të drogës, ju jep një ide të mirë për nivelin e arritjes që kanë këto aplikacione të njohura tani brenda komunitetit nën 25 vjeç..

Ky nivel i lartë përdorimi midis të rinjve gjithashtu do të thotë që ka miliona foto dhe video që dërgohen dhe shkëmbehen çdo ditë.

Ju duhet të keni një diskutim të hapur dhe pozitiv me fëmijën tuaj në lidhje me SnapChat dhe gjëra të tjera si Kik Messenger dhe Ask.fm .. Ato mund të jenë të dobishme në inkurajimin e një niveli të pranueshëm të pavarësisë dhe socializimit, por ata gjithashtu kanë nevojë për ndihmë për të kuptuar rreziqet e mundshme ata janë përballur.

Si të rinjtë qasen në internet

Vlerësohet se mbi 70% e fëmijëve të Zelandës së Re që janë në moshë midis 6 dhe 9 vjeç janë aktivë në internet dhe të rinjtë e vendit janë padyshim më të lidhur shumë dhe po marrin pjesë në aktivitete në internet në një moshë më të re sesa parardhësit e tyre.

Sipas statistikave, 22% e popullsisë së Zelandës së Re ishte e lidhur me internetin në vitin 2000 por deri në kohën kur ishin mbledhur shifrat e fundit në 2012, ajo shifër kishte arritur deri në 86% depërtim.

Një përqindje shumë e lartë e studentëve në Zelandën e Re dhe në të gjithë globin, kanë qasje në internet jashtë shkollës dhe vlerësohet se gati 40% e tyre në të vërtetë flenë me celularin e tyre me ta për të qëndruar në kontakt gjatë gjithë orës.

Një shifër që besohet të jetë rreth 80% e fëmijëve 15-16 vjeç në Zelanda e Re kuptohet se kanë një profil në një sit të rrjeteve sociale.

Rreth 40% e fëmijëve 11-12 vjeç kanë gjithashtu një profil. Shumica e faqeve të rrjeteve sociale si Facebook kanë një kufizim moshe 13 vjeç, kështu që kjo është befasuese.

Përdorimi i telefonave inteligjent i ekspozon ndaj rreziqeve në internet

Duket se telefonat inteligjentë tani janë pajisja më e përdorur për të fituar qasje në internet me rreth 35% të fëmijëve 9-16 vjeç që përdorin këtë lloj pajisje për t’u lidhur në internet. dhe shumica e pjesës tjetër kanë përdorur laptopë dhe tablet për të hyrë në internet në vend se një kompjuter desktop.

Shtë gjithashtu një mendim shqetësues që afërsisht gjysma e adoleshentëve të moshuar ka të ngjarë të kenë parë imazhe seksuale në internet në 12 muajt e fundit dhe nëse besohet që statistikat globale, afërsisht 35% e vajzave të Zelandës së Re të moshës midis 13 dhe 16 vjeç, ka të ngjarë të kenë hasur në ndonjë formë të përmbajtjes së dëmshme ose mesazhe urrejtjeje.

Thingdo gjë që ju ka të ngjarë të bëni në një tabletë gjithashtu mund të bëhet edhe në një smartphone, por pavarësisht kësaj, ekziston një hendek i dukshëm midis nivelit të softuerit të sigurisë në laptopët dhe tabletët, në krahasim me telefonat inteligjentë.

Mbi 80% e prindërve kanë rregulluar në mënyrë të ndjeshme të instalojnë një lloj programi sigurie në laptopët e fëmijës së tyre, por më pak se 25% kishin rregulluar ndonjë mbrojtje të ngjashme për smartphone të fëmijës së tyre.

Ne duam t’i mbrojmë fëmijët tanë nga dëmtimi dhe t’u sigurojmë atyre udhëzime për aq shumë aspekte të ndryshme të jetës sa rriten dhe zhvillohen. Me këtë në mendje, bëjeni qëllimin tuaj që të vazhdoni të përshpejtoni me të gjithë teknologjinë më të fundit dhe të mësoni se çfarë po bëjnë fëmijët tuaj në internet, në mënyrë që të keni mundësinë më të mirë të mundshme për t’i ruajtur ato.

Burimet e reja të Zealander-it

 • Agjensia e Transportit në Zelandën e Re
 • Statistikat Pamja e regjistrimit të NZ: Fëmijët
 • Statistikat e Botës në Internet: Zelanda e Re
 • NetSafe: Siguria Online për Zelandën e Re
 • Policia e Zelandës së Re: Siguria e postës elektronike dhe e internetit
 • Policia e Zelandës së Re: Siguria Online e Fëmijëve
 • Netsafe: Ngacmimi dhe ngacmimi në internet
 • Familjet Kivi: Teknologji për të rriturit

Të mendosh për llogaritjen miqësore ndaj fëmijëve

Të mendosh për llogaritjen miqësore ndaj fëmijëve

Interneti është një burim i mahnitshëm për të mësuar rreth botës, bashkëveprimit me njerëzit e tjerë dhe argëtimi. Jo vetëm kaq, por përdorimi i internetit për punë dhe kërkime është bërë një pjesë e rëndësishme e jetës moderne.

Pra, ka kuptim që prindërit do të donin t’i ndihmonin fëmijët e tyre të vegjël të mësojnë të përdorin internetin.

Por të gjithë e dimë se, ashtu si bota e vërtetë, interneti është plot gjëra të pasakta, të pasigurta dhe jo të ndihmueshme. Nga përmbajtja e qartë seksuale tek imazhet e dhunshme, ekziston shumë në internet në të cilin fëmijët nuk duhet të kenë qasje.

Fatkeqësisht, ndryshe nga “bota reale”, në internet kjo është vetëm disa klikime të miut.

Si prindër dhe arsimtarë ne duhet të ndihmojmë në formimin e përvojave në internet të fëmijëve nën kujdesin tonë. Por filtrimi i përmbajtjes nuk është e vetmja gjë për të cilën duhet të shqetësohemi – nuk është e mjaftueshme vetëm për t’u siguruar që ata nuk shohin rastësisht ndonjë pornografi (megjithëse kjo është sigurisht shumë e rëndësishme).

Qëllimet për një përvojë në internet miqësore për fëmijë

Ka disa objektiva të ndryshëm që duhet të ndjekim. Këto mund të ndahen në dy kategori – negative (gjërat për të censuruar, bllokuar, ose filtruar) dhe pozitive (gjëra për të inkurajuar ose promovuar).

 • Qëllimet “negative”
  • Përmbajtja e kundërshtueshme e censorit (kryesisht seksi dhe dhuna)
  • Mbroni fëmijët nga grabitqarët e rritur
  • Mbroni ata nga ngacmimi i bashkëmoshatarëve
  • Ndaloni ata të shpenzojnë para (blerje brenda aplikacionit)
  • Ndaloni fëmijët të rrezikojnë sigurinë e kompjuterit.
 • Qëllimet “Pozitive”
  • Promovoni të mësuarit
  • Inkurajoni marrëdhënie të shëndetshme në internet
  • Ndihmoni fëmijët të bëhen të njohur dhe të rrjedhshëm me teknologjinë.

Marrja e sipërme e teknologjisë sonë të varur

Prindërit thonë shumë gjëra qesharake për fëmijët e tyre kur bëhet fjalë për teknologji:

 • “Fëmija im e di teknologjinë më mirë sesa unë.”
 • “Më duhej ta pyesja shtatë vjeçarin tim se si të përdor internetin.”
 • “Fëmijët sot janë kaq të zgjuar për kompjuterët. Ata janë mbi ta gjatë gjithë kohës. ”

Pas këtyre është një pyetje – një frikë – nganjëherë e thënë jashtë dhe ndonjëherë jo:

Si mund t’i mbroj fëmijët e mi në internet? Ata janë më të zgjuar se unë! Ata mund të marrin rreth çdo bllok ose filtri që unë i vendos mbi to. Pse bezdis? Çfarë mund të bëj?

Ky qëndrim mposhtës nuk është thjesht i dobishëm, është i rrezikshëm. Fatmirësisht, ajo është ndërtuar edhe mbi supozime të gabuara.

Fëmijët nuk janë me të vërtetë të zgjuar në lidhje me teknologjinë

Ka, natyrisht, përjashtime – disa fëmijë janë shkëlqyes, dhe disa nga ata fëmijë të shkëlqyer interesohen për kompjuterë. Por shumica e fëmijëve tanë nuk do të rriten për të qenë Shkencëtarët kompjuterikë dhe programuesit.

Vetëm për shkak se një fëmijë është më i rrjedhshëm në përdorimin e teknologjisë, nuk do të thotë që fëmija ka një kuptim të thellë se si funksionon kjo teknologji.

Mendoni për gjërat që përdorni çdo ditë të vetme – makinën tuaj, frigoriferin tuaj, flokët në derën tuaj të përparme. A e dini vërtet si funksionon kjo lëndë? Mund ta rregulloni nëse u prish?

Praktikisht siguria e pamposhtur është e mundur

Edhe nëse fëmijët tuaj janë vërtet të mirë me kompjuterë – përveç nëse ata janë jashtëzakonisht të ndritshëm dhe veçanërisht të ditur – është në të vërtetë e mundur të krijoni një mjedis të sigurt informatik që fëmijët tuaj nuk mund ta anashkalojnë (të paktën jo pa e ditur).

Marrja e sipërme e varjeve tona prindërore

Edhe pasi të kuptojmë se si të merren me teknologjinë, shumë prindër ende ndjehen të humbur kur bëhet fjalë për mbrojtjen e fëmijëve të tyre në internet. Shumë njerëz ndjehen të pashpresë, duke supozuar se qasja në përmbajtje të dëmshme është e pashmangshme. Kjo gjithashtu është e gabuar.

Doesshtë me rëndësi, edhe nëse e shohin atë në Shtëpinë e një Miku, por…

Kështu që ju kaloni nëpër të gjitha problemet, dhe fëmija juaj ende shikon filma të pista në një shtëpi të miqve. Ose luan lojëra të dhunshme video. Ose bisedon me të huajt. Ose çfarëdo.

Akoma ia vlen.

Për një gjë, shembulli që vendosët për atë që është dhe nuk është i përshtatshëm është jashtëzakonisht i rëndësishëm – më i rëndësishëm, mbase, se gjithçka tjetër.

Së dyti, të vizitosh përmbajtje të keqe herë pas here është shumë më pak e dëmshme sesa ta fusësh atë në shtëpinë tënde, ku mund të bëhet zakon apo edhe varësi.

Ne të gjithë bëjmë gjëra jo të shëndetshme me raste – qoftë duke ngrënë ushqime të këqija, duke pirë shumë ose ndonjë numër të gjërave të tjera. Ajo që është e rrezikshme është normalizimi i atyre sjelljeve.

Ju ndoshta nuk mund ta ndaloni fëmijën tuaj të përfshihet në sjellje jo të shëndetshme. Ju mund ta mbani atë të mos bëhet pjesë normale e jetës së përditshme.

Si të promovoni përdorimin e kompjuterit miqësor për fëmijë

Promovimi i përdorimit të mirë dhe të sigurt të kompjuterit nuk është aq i vështirë sa mund të mendoni. Ne do të diskutojmë gjërat kryesore që duhet të bëni këtu.

Vendosja e një mjedisi të sigurt informatik

Shumica e njerëzve duan një aplikacion të vetëm që mund të instalojnë – një shfletues miqësor për fëmijë ose një program për filtrimin e përmbajtjes që do ta bëjë kompjuterin e tyre të sigurt. Kjo nuk është e mjaftueshme.

Nëse dëshironi t’i ndaloni fëmijët tuaj të mos anashkalojnë lehtësisht çdo kontroll prindëror që vendosni në kompjuterin tuaj, do t’ju duhet t’i bllokoni ata që të kenë qasje administrative.

Të gjitha sistemet kompjuterike sot (Windows, Mac dhe Linux) kanë aftësinë të krijojnë përdorues të veçantë. Ju duhet të vendosni një hyrje të veçantë të Përdoruesit në kompjuterin tuaj që fëmijët tuaj të përdorin, dhe të mbrojnë me fjalëkalim hyrjen e Administratorit. (Dhe mos e shkruaj fjalëkalimin. Fëmijët do ta gjejnë atë.)

Kjo ju lejon të bllokoni fëmijët tuaj të instalojnë aplikacione të reja që nuk i miratuat – aplikacionet që ata mund të përdorin për të anashkaluar kontrollet prindërore dhe filtrat e përmbajtjes.

 • Si të krijoni një përdorues të ri në Windows
 • Si të krijoni një përdorues të ri në Mac OSX
 • Si të krijoni një përdorues të ri në Linux.

(Sigurohuni që kur krijoni një përdorues të ri, e bëni nuk jepni atë përdorues leje administrative.)

Shfletimi i Internetit miqësor për fëmijë

Në këtë pjesë do të mbulojmë shfletuesit specialë të bërë për fëmijë, shtojcat e njohura për shfletuesit, mjetet e filtrimit të përmbajtjes, si dhe shfletuesit për fëmijë me nevoja të veçanta.

Shfletues miqësorë për fëmijë

Për fëmijët më të vegjël (nën 8 vjeç), ju mund të dëshironi të përdorni një shfletues të veçantë që ofron një ndërfaqe argëtuese, si karikaturë dhe qasje në lojëra të përshtatshme për moshën dhe arsimim.

 • Zoodles
 • Kidoz.

Këto mund të jenë të dobishme, por kini kujdes – vetëm sepse diçka etiketohet “edukative” nuk do të thotë se është e mirë për fëmijët tuaj. Nëse nuk do t’i lejoni fëmijët tuaj të shikojnë karikaturat në TV gjatë gjithë ditës, nuk duhet t’i lini të luajnë në kompjuter gjatë gjithë ditës.

Filtrimi dhe Monitorimi i përmbajtjeve

Në një moment fëmijët me të vërtetë duhet të kalojnë në shfletues të rritur si Chrome ose Firefox. Një 10 vjeç nuk ka nevojë për kompjuter që të duket si karikaturë, dhe një 12 vjeçar me siguri nuk do që.

Ndërsa bëhen adoleshentë dhe adoleshentë e hershëm është kur ata fillojnë të kenë nevojë për një përvojë të vërtetë në kompjuter, por është gjithashtu kur ata fillojnë të kërkojnë në mënyrë aktive të kërkojnë të gjitha gjërat që përpiqesh t’i mbrosh nga.

Disa nga opsionet më të njohura për filtrimin e përmbajtjes në internet janë:

 • K9: ndoshta filtri i përmbajtjes që përdoret më shpesh në shkolla.
 • X3Watch: Drejtuar posaçërisht filtrimit të pornografisë, dhe i krijuar fillimisht për të rriturit që përpiqen të kapërcejnë varësin porno.
 • NetNanny: ndoshta filtri më i njohur në shtëpi.
 • OpenDNS: një sistem më i fuqishëm i përdorur nga shumë kompani për monitorimin dhe filtrimin e përdorimit të internetit të punonjësve.
Plugins të shfletuesit:
 • WebFilter: shtojcë për Chrome dhe Firefox.
 • FoxFilter: plugin shfletues për Firefox. Filtri i përmbajtjes personale që bllokon përmbajtjen e papërshtatshme.

Konsiderimi i nevojave speciale

Shumë fëmijë kanë nevoja të veçanta të cilat mund të dëmtojnë aftësinë e tyre për t’u përfshirë në një përvojë produktive në internet. Fatmirësisht, ka shumë mjete në dispozicion për ta bërë internetin një vend më mikpritës.

 • Open Dyslexic: një plugin për Chrome që tregon përmbajtjen e faqes duke përdorur një font të krijuar për tu lexuar nga njerëzit me disleksi.
 • Dyslite: një plugin i ngjashëm, por premium, ndër-shfletues me më shumë mundësi shkronjash.
 • WebbIE: një shfletues për të verbrit dhe të dëmtuarit nga shikimi, i dizajnuar për të punuar mirë me lexuesit e ekranit dhe softuerin tekst-në-fjalim.

Lexim Pozitiv dhe Burimet

Lexim Pozitiv dhe Burimet

Në fund të fundit, interneti është një gjë e mirë për fëmijët tuaj. Ju duhet t’i mbani ato sigurisht, sigurisht. Por interneti mund të pasurojë jetën e fëmijëve tuaj në mënyra që kurrë nuk ishin të mundshme.

Kjo është arsyeja pse ne kemi krijuar udhëzues, udhëzime dhe infografikë në lidhje me ndihmën e fëmijëve që të përdorin dhe të argëtohen më shumë me kompjuterë dhe internet. Këtu janë disa:

 • Uebfaqet arsimore për fëmijë: mbi 40 faqe arsimore dhe argëtuese për fëmijë në matematikë, shkencë, lexim, shkrim dhe histori. Shumë janë shumë tërheqës edhe për të rriturit!
 • Dizajni Grafik për Fëmijët: në botën online, njohja e dizajnit grafik është aq e vlefshme sa të dini se si të programoni. Plus, këto burime do t’u mësojnë fëmijëve tuaj aftësi të tjera në një mënyrë argëtuese dhe tërheqëse.
 • Përdorimi i Minecraft në Arsim: zbuloni se si mund të përdoret kjo lojë për t’u mësuar fëmijëve aftësi të ndryshme.

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Fëmija juaj nuk ka nevojë të dëshirojë të bëhet një programues profesional për të fituar aftësi të mëdha dhe të ketë një kohë të mirë të mësojë të programojë. Kjo është arsyeja pse ne krijuam Mënyrat Infografike Argëtuese për Fëmijët që mund të mësojnë të kodojnë. Ka gjuhë të veçantë vetëm për fëmijët që të mësojnë konceptet. Dhe kush e di? Ndoshta ata do të rriten për të qenë një miliarder i teknologjisë.

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë
Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map