Cilësimet e privatësisë së mediave sociale për mësuesit: Udhëzues i ilustruar

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Prezantimi

Si fëmijë, ju kurrë nuk keni menduar shumë për jetën personale të mësuesve tuaj. Ndoshta nuk e keni imagjinuar kurrë se ata kishin një jetë jashtë terreneve shkollore.

Si mësues tani, ju e dini se sa larg ishin ato supozime. Të jesh mësues nuk do të thotë të pushosh së qenuri njerëzor. Edhe ju keni një jetë shoqërore – megjithëse nxënësit tuaj mund të jenë të tronditur kur kuptojnë se mësuesit në të vërtetë kanë një shtëpi jashtë shkollës, shkojnë në pazar ushqimesh ose në filma, dhe kalojnë kohë me miqtë e tyre dhe familjen, ashtu si të gjithë të tjerët.

Por edhe pse ju bëni – dhe duhet! – të keni një jetë jashtë shkollës, kjo nuk do të thotë që nxënësit tuaj duhet të dinë gjithçka rreth saj. Fatkeqësisht, të jesh mësues do të thotë që duhet të jesh tepër vigjilent për mbrojtjen e intimitetit tënd.

Para ngritjes së mediave sociale, kjo nuk ishte një çështje e tillë. Sigurisht, ju mund të futeni në studentët tuaj ose prindërit e tyre ndërsa nuk jeni duke bërë blerje ose në kinema, por ky nuk është saktësisht një pushtim i intimitetit (përveç nëse ata nuk vënë në dyshim zgjedhjet tuaja të kuzhinës ose kinematografisë).

Por kur 81% e adoleshentëve janë në media sociale, si mësues duhet të tregoheni të kujdesshëm në lidhje me atë që po ndani dhe me kë po i ndani, ose të përballeni me pasoja të rënda.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shmangni plotësisht mediat sociale – në fakt, përdorimi i mediave sociale dhe madje përdorimi i tij për të bashkëvepruar me studentët tuaj mund të jetë një mënyrë e fuqishme për t’u lidhur me ta.

Pra, si e goditni këtë ekuilibër? Facebook dhe platformat e tjera nuk e bëjnë këtë të lehtë, por nëse grumbullohesh në mjediset e tua, mund të shmangësh problemet gjatë lidhjes ende me miqtë, familjen dhe madje edhe studentët në internet. Ja si.

Udhëzues i ilustruar

Udhëzues i ilustruar për privatësinë e mediave sociale për mësuesit

Edhe me të gjitha kthesat e intimitetit që mund të bëni në profilet e mediave sociale, këto faqe ende drejtohen nga kompani që nuk i kontrolloni. Paraqitjet e vendosjes së intimitetit mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, dhe kompanitë mund të ndajnë informacionin tuaj brenda vendit me palët e treta. Kontrolloni rregullimet tuaja rregullisht dhe asnjëherë mos postoni asgjë që nuk do të dëshironit të lëshohej rastësisht.

Praktikat më të mira për mësuesit

Ndiqni këto hapa të shpejtë për të mbrojtur veten në Facebook, Instagram, Twitter & WhatsApp

Facebook

Për të mbrojtur privatësinë tuaj në Facebook:

 • Klikoni në ikonën e privatësisë
 • Zgjidhni kutinë “Kontrolli i privatësisë” në menunë rënëse për mësimin e udhëzuar
 • Pasi të hapet kutia e re e mësimit:
  • Klikoni në menunë e lëshuar dhe ndryshoni kush i shikon postimet tuaja te “Miqtë”
  • Klikoni “Hapi tjetër”
  • Ndryshoni cilësimet e intimitetit për të gjitha aplikacionet tuaja ose “Vetëm Unë” ose “Miqtë”
  • Fshini çdo aplikacion që nuk dëshironi të shoqërohet me Facebook këtu
  • Vendosni intimitetin për profilin tuaj duke ndryshuar të gjitha informacionet personale në “Vetëm Unë” ose “Miqtë”
  • Klikoni “Finish Up” dhe pastaj “Mbyll”

Ky do:

 • Siguroni shumicën e përmbajtjes tuaj në Facebook
 • Mbani të tjerët të mos ndajnë përmbajtjen tuaj të ndarë publikisht
 • Këtu janë disa parametra të tjerë që duhet të verifikoni dhe ndryshoni:
  • Zgjidhni ikonën e privatësisë
  • Klikoni në “Kush mund t’i shikojë gjërat e mia” dhe vendosi te “Miqtë”
  • Klikoni në “Kush mund të më kontaktojë?” për të mundësuar “filtrim të rreptë” dhe vendosjen e intimitetit te “Miqtë e Miqve”

Ndërsa shumica e kësaj është e mbuluar nën tutorial, ju ende duhet të verifikoni secilën pajisje në mënyrë të pavarur

 • Farë duhet të bëni nëse një prind ose student ju kontakton në Facebook:
  • Bllokoji ato nën cilësimet e tua të intimitetit duke zgjedhur: “Si mund ta ndaloj dikë të mos më shqetësojë?” dhe shkruani emailin e tyre
   Kjo i mban studentët ose prindërit të mos kontaktojnë ju direkt përmes mesazheve në Facebook
  • Ndërsa mesazhet private mund të duken të pafajshme, ato krijojnë një situatë të papërshtatshme të mundshme që mund të ju vë në telashe me punëdhënësin tuaj.

Së fundmi, shtrëngoni cilësimet e intimitetit tuaj:

 • Zgjidhni ikonën e privatësisë
 • Klikoni “Shihni më shumë cilësimet”
 • Klikoni “Kush mund të më shikojë lart?”
 • Vendosni të dyja këto pyetje te “Miqtë”:
  • “Kush mund t’ju shikojë duke përdorur adresën e emailit që ju dhatë?”
  • “Kush mund t’ju shikojë duke përdorur numrin e telefonit që keni dhënë?”
 • Shikoni nën “A doni që motorët e tjerë të kërkimit të lidhen me afatin kohor tuaj?” dhe:
  • Fshij kutinë pranë “Le motorët e tjerë të kërkimit të lidhen me afatin kohor”

Doesfarë bën kjo:

 • Mban kohëzgjatjen tuaj jashtë motorëve të kërkimit
 • Ajo parandalon cilindo, por miqtë tuaj të kërkojnë nga ju në kërkimin në Facebook

Përdoruesit mund të jenë ende në gjendje t’ju gjejnë. Ja se si të kontrolloni çdo gjë që të tjerët përpiqen të postojnë në afatin tuaj kohor:

 • Zgjidhni ikonën e privatësisë dhe klikoni në “Afatin kohor dhe etiketimin”
 • Ndryshoni “Kush mund të postojë në afatin tuaj kohor” në “Vetëm unë” për intimitet të rreptë
 • Vendosni “Shqyrtimi i Postimeve Shokët Ju Etiketojnë Para se të paraqiten në Afatin e Juaj?” te “On”
 • Për të mbrojtur të tjerët nga shikimi se ku jeni etiketuar:
  • Vendosni “Kush mund t’i shohë postimet në të cilat jeni etiketuar në afatin kohor?” te “Vetëm unë”
 • Për të mos lejuar të postoni gjëra të tjera në murin tuaj:
  • Vendosni “Kush mund të shohë çfarë postojnë të tjerët në afatin tuaj kohor?” ose “Miqve”, nëse nuk i keni parasysh miqtë të shohin atë që postojnë të tjerët, ose “Vetëm Unë” Nëse doni intimitet të rreptë
 • Për të parandaluar që Facebook të mos ju etiketojë automatikisht në foto dhe t’i bëjë publike:
  • Vendosni “Rishikimi i etiketave që njerëzit i shtojnë postimet tuaja përpara se të shfaqen etiketat në Facebook?” te “Aktivizuar”
 • Për privatësinë më të madhe dhe për të parandaluar të tjerët që mund të komentojnë dhe etiketojnë të tjerët në fushat e komenteve tuaja:
  • Vendosni “Kur jeni etiketuar në një postim, kush dëshiron t’i shtoni audiencës nëse nuk janë tashmë në të?” te “Vetëm unë”
  • Vendosni “Kush sheh sugjerime për etiketat kur fotot që duken sikur jeni të ngarkuar?” ose “Miqtë” ose “Askush”
 • Forconi cilësimet tuaja të sigurisë për të zvogëluar rrezikun e rrëmbimeve të llogarisë:
  • Zgjidhni ikonën e privatësisë
  • Klikoni “Security” nën “General” në anën e majtë
 • Për njoftimet kur ju ose dikush tjetër përpiqet të hyni në llogarinë tuaj në Facebook nga një kompjuter i panjohur ose pajisje celulare:
  • Zgjidhni “Njoftimet e hyrjes” dhe kontrolloni “Email”, “Mesazh teksti” ose të dyja
  • Klikoni “Ruani ndryshimet”
 • Për të mos lejuar që dikush prej jush të hyjë në llogarinë tuaj në Facebook, ndryshoni cilësimet e intimitetit ose postoni në murin tuaj:
  • Zgjidhni “Miratimet e hyrjes”
  • Kontrolloni “Kërkoni një kod sigurie për të hyrë në llogarinë time nga shfletuesit e panjohur”
  • Vendosni kodin që Facebook dërgon në telefonin tuaj

Nëse ndiqni secilën nga këto sugjerime, do të jeni në gjendje të angazhoheni me miqtë tuaj në Facebook dhe të argëtoheni pa kompromentuar privatësinë tuaj.

Instagram

Cilësimet e intimitetit në Instagram nuk janë aq të forta sa Facebook:

 • Parametrat e paracaktuar lejojnë të gjithë dhe të gjithë të shohin profilin dhe postimet tuaja
 • Ju nuk mund t’i ndryshoni ato cilësime në desktop ose laptop
 • Për fat të mirë, ju mund t’i ndryshoni ato cilësime duke përdorur pajisjen tuaj celular

Në pajisjet iOS:

 • Klikoni ose trokitni lehtë mbi në ikonën e profilit
 • Takoni ikonën “cilësimet”
 • Aktivizoni cilësimin “llogari private”

Në Android

 • Takoni ikonën e profilit
 • Takoni ikonën “cilësimet”
 • Aktivizoni “Llogari Private”

Në telefonat Windows

 • Takoni ikonën e profilit
 • Takoni “Ndrysho Profilin”
 • Ndizni “Postimet janë private”

Pasi llogaria juaj është private:

 • Ju do të jeni të sigurt ndërsa jeni në vend por jo jashtë sitit
 • Edhe fotot me hashtagged nuk do të jenë të disponueshme publikisht nëse i vendosni gjithçka private

Nëse ndani një fotografi në një rrjet tjetër social:

 • Imazhi do të shihet në atë rrjet
 • Një permalidhje do të pasojë përsëri në profilin tuaj
 • Përdoruesit nuk do të jenë në gjendje ta shohin nëse nuk janë miratuar ndjekës

Kujdesuni për të komentuar publikisht në një postim ose foto të publikuar publikisht në Instagram, sepse:

 • Emri juaj i përdoruesit do të jetë i klikueshëm për të gjithë
 • Kjo ndodh edhe nëse profili juaj është vendosur në “privat”

Shmangni ngarkimin e pamjeve përmes aplikacioneve të palëve të treta:

Ato mund të indeksohen në motorët e kërkimit

Kjo ndodh edhe kur profili juaj në Instagram është vendosur në “privat”

Nëse tashmë keni postuar aksidentalisht përmes një aksesi të palëve të treta, revokoni qasjen për atë aplikacion:

 • Hyni në laptop
 • Klikoni në emrin dhe foton tuaj
 • Zgjidhni “Ndrysho Profilin”
 • Zgjidhni “Menaxhoni Aplikimet”
 • Klikoni “Revokoni Qasjen” në të djathtën e sipërme të çdo aplikacioni
 • Kjo është mënyra e vetme për t’u siguruar që asnjë aplikacion i palëve të treta nuk po poston në emrin tuaj.

Në fund, çaktivizoni sugjerimet e ndjekësve për të minimizuar rastësisht ndjekjen e studentëve ose prindërve:

 • Klikoni foton e profilit tuaj nga një kompjuter desktop ose laptop
 • Klikoni në “redaktoni profilin”
 • Kontrollo “Sugjerime të ngjashme me llogarinë”
 • Klikoni “paraqitni”

Cicëroj

Mbrojtja e intimitetit tuaj në Twitter është e lehtë. E tëra çfarë duhet të bësh është:

 • Qasuni në cilësimet tuaja të sigurisë dhe intimitetit përmes ikonës së cilësimeve
 • Shkoni te “cicëroni privatësinë”
 • Kontrolloni kutinë e etiketuar, “Mbroni Tweets e mia”
 • Klikoni “Ruaj”
 • Edhe kur të tjerët ju ndjekin, ata nuk do t’i shohin tweet-et tuaja

WhatsApp

Ashtu si shumë faqe të mediave sociale, WhatsApp vendos cilësimet tuaja të paracaktuara të privatësisë në publik, por ju lehtë mund ta ndryshoni atë. Procesi ndryshon vetëm pak midis pajisjeve të ndryshme celulare.

Në iOS:

 • Shko te “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Llogari”
 • Klikoni në “Intimitet”

Në Android:

 • Shko te “Menyja”
 • Klikoni në “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Llogari”
 • Klikoni në “Intimitet”

Në Blackberry:

 • Shko te “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Llogari”
 • Klikoni në “Cilësimet e privatësisë”

Në Blackberry 10:

 • Rrëshqit poshtë nga lart e ekranit për të hyrë në “Cilësimet”
 • Klikoni në “Cilësimet e privatësisë”

Në Nokia S40:

 • Shko te “Opsionet”
 • Klikoni në “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Llogari”
 • Klikoni në “Intimitet”

Në Nokia S60:

 • Shko te “Opsionet”
 • Klikoni në “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Të Përgjithshëm”
 • Klikoni në “Intimitet”

Në Windows Phone:

 • Takoni tre pikat – ikona e Cilësimeve në fund të ekranit
 • Klikoni në “Cilësimet”
 • Zgjidhni “Llogari”
 • Klikoni në “Intimitet”

Këshillat e përgjithshme të dukshmërisë:

 • Ndryshoni dukshmërinë e fotografisë dhe statusit të profilit tuaj ose “Kontaktet e mia” ose “Askush”
 • Mundësia më e sigurt është “Askush”, pasi askush nuk do të jetë në gjendje të shohë asgjë
 • Nëse i mbyllni faturat e lexuara, nuk do t’i dërgoni ato ose do të jeni në gjendje të shihni postime të tjera.
 • Faturat e lexuara gjithmonë do të shihen në bisedat në grup, pavarësisht nga cilësimet e intimitetit tuaj.
 • Mos lejoni WhatsApp të gjurmojë vendndodhjen tuaj kur ju kërkohet.

Edhe me të gjitha kthesat e intimitetit që mund të bëni në profilet e mediave sociale, këto faqe ende drejtohen nga kompani që nuk i kontrolloni. Paraqitjet e vendosjes së intimitetit mund të ndryshojnë me kalimin e kohës, dhe kompanitë mund të ndajnë informacionin tuaj brenda vendit me palët e treta. Kontrolloni rregullimet tuaja rregullisht dhe asnjëherë mos postoni asgjë që nuk do të dëshironit të lëshohej rastësisht.

burimet

 • Unioni i Mësuesve – nasuwt.org.uk
 • Qendra e Ndihmës në Instagram – help.instagram.com
 • Mesazhe me kohë reale – whatsapp.com
 • Qendra e Ndihmës në Twitter – mbështetje.twitter.com
 • Rrjetet sociale – Udhëzime për Anëtarët – nasuwt.org.uk
 • Cilësimet themelore të privatësisë & Mjetet – facebook.com
 • Kontrolli i dukshmërisë suaj – ndihmë.instagram.com
 • Pyetjet e bëra më shpesh – whatsapp.com
 • Rreth Tweets Publikëve dhe Mbrojtur – mbështetje.twitter.com

Burimet e mëtutjeshme

81% e adoleshentëve janë në mediat sociale – PewInternet.org

Nata e mediave sociale – NEA.org

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map