100 nga gjuhët më të njohura të programimit të shpjeguara në minuta

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


burimet e programimit

Programet kompjuterike shpesh përshkruhen si “grupe udhëzimesh”, dhe gjuhët e kompjuterëve mendohet nga shumë si thjesht sintaksë dhe fjalor për ofrimin e këtyre udhëzimeve.

Nga ky këndvështrim, gjuhë të ndryshme programimi mund të kenë gramatika të ndryshme, ose fjalor të ndryshëm. Secili mund të trajtojë gjysëm-kolonat në një mënyrë të veçantë, ose të kërkojë kapitalizim – por ato janë lloj i njëjtë nën të gjitha ato.

Realiteti i programimit është shumë më i ndërlikuar se kaq.

Contents

Programimi sot

Shtë e çuditshme të mendosh, por shumica e ideve vërtet “të mëdha” në programimin kompjuterik u zhvilluan në vitet ’50 dhe ’60. Shumë gjuhë të reja janë zhvilluar që nga ajo kohë, por asnjëra prej tyre nuk paraqet një qasje vërtet të re për logjikën dhe llogaritjen.

Zhvillimi i gjuhëve të reja të programimit në dekadat e fundit është përqendruar shumë në përvojën e zhvilluesve. Kjo mund të nënkuptojë përpjekjen për të mundësuar kodin që është më i lehtë për tu shkruar (forca lëvizëse prapa Ruby) ose më e lehtë për t’u lexuar (Python), ose bërja e llojeve të caktuara të strukturave logjike dhe mënyrave të zgjidhjes së problemeve më intuitive.

Disa gjuhë janë zhvilluar për të zgjidhur probleme të veçanta në programim (për shembull PHP dhe SASS), për të manipuluar lloje të caktuara të sistemeve (SQL), ose për të ekzekutuar në një mjedis apo platformë të veçantë (Java dhe JavaScript). Një numër gjuhësh janë zhvilluar për të ndihmuar të ardhurit të mësojnë programim (BASIC dhe Scratch janë shembuj klasikë).

Meqenëse teoritë dhe praktikat rreth hartimit të gjuhës (kryesisht) janë shndërruar në një ortodoksi të njohur gjerësisht, shumica e punës së re dhe interesante në zhvillimin e praktikës së programimit aktualisht përqendrohet në arkitekturën e sistemit.

Zhvillimet relativisht të fundit përfshijnë koncepte si SOA (Service Oriental Architecture) dhe MVC (Model-View-Controller), dhe kornizat si Ruby on Rails që lejojnë programuesit të punojnë me lehtësi brenda këtyre modeleve.

Lista e gjuhëve të kodifikimit

Një listë në rritje e gjuhëve të njohura të programeve, shënjave dhe protokolleve. Ndiqni lidhjet për udhëzues të thelluar për secilin.

ABAP

Programimi i Aplikimit të Avancuar të Biznesit, ose ABAP, është një nga dy gjuhët që përdoren për të krijuar aplikacione SAP. SAP është një nga sistemet më të mëdha të planifikimit të burimeve të ndërmarrjes në përdorim sot, dhe kështu është shumë e rëndësishme në komunitetin e biznesit. Gjeni më shumë: Hyrje ABAP dhe burimet.

ActionScript

ActionScript është gjuha programuese që përdoret për të krijuar aplikacione Adobe Flash. Edhe pse Flash mund të jetë më pak e rëndësishme sesa dikur për shkak të HTML5, ai është akoma një sistem tërheqës zhvillimi për krijimin e grafikëve, animacioneve dhe lojërave. Mësoni gjithçka rreth saj dhe Flash: Udhëzues për Fillimin e Shpejtë të Actionscript dhe Flash Developer.

ada

Ada është një gjuhë programuese e zhvilluar për Departamentin e Mbrojtjes së SHBA për krijimin e aplikacioneve kritike për mision. Edhe pse nuk përdoret gjerësisht, është gjuha e zgjedhjes kur siguria është mjaft e rëndësishme si në aplikimet e kontrollit të trafikut ajror. Gjeni më shumë: Ada Lovelace.

ALGOL

ALGOL ishte një nga gjuhët më të hershme të nivelit të lartë. Por ndryshe nga Fortran dhe COBOL, nuk është shumë i përdorur. Po njëlloj, ka qenë shumë e rëndësishme si një model për gjuhët që erdhën më vonë. Shihni: Hyrje ALGOL dhe Burimet.

Alice

Alice është një gjuhë programimi vizuale, e përdorur për t’u mësuar studentëve konceptet themelore të shkencës kompjuterike. Përdor objektet 3D dhe një ndërfaqe pikë-klik për të siguruar një mënyrë të thjeshtë për studentët që të fillojnë me programimin tradicional. Mësoni më shumë: Burimet e Programimit të Alice.

PPSH

APL është e shkurtër për një gjuhë programimi dhe është vërtet. Megjithëse u krijua në fillim të viteve 1960, ai është akoma në përdorim për shkak të fuqisë së tij. Po njëlloj, është një gjuhë shumë e çuditshme. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Parathënia dhe burimet e APL-së.

ASP / ASP.NET

ASP është i shkurtër për faqet e serverit aktiv. Ishte gjuha e parë e shkrimit nga ana e serverit për serverin e internetit të IIS të Microsoft. ASP u zëvendësua nga ASP.NET, një kornizë e serverit me burim të hapur. Shihni: ASP Primer dhe udhëzuesi ynë për pritjen ASP.

Gjuha e kuvendit

Gjuha e kuvendit është lloji më themelor i zhvillimit të softuerit ku koduesi ka hyrje të plotë në CPU. Pavarësisht nëse përdoret drejtpërdrejt ose si një mënyrë për të kuptuar më mirë kompjuterët në nivelin e harduerit, programimi i gjuhës së asamblesë është një aftësi e fuqishme për t’u pasur. Gjeni më shumë: Hyrje në gjuhën e kuvendit.

awk

Awk është një gjuhë jashtëzakonisht e fuqishme e programimit për përpunimin e tekstit që ju lejon të nxjerrni të dhënat që ju nevojiten nga një skedar ose burim tjetër dhe t’i nxjerrni ato në çdo format që dëshironi. Shtë një mjet i vjetër, por gjithsesi po aq i dobishëm sa kurrë. Gjeni gjithçka në lidhje me të: Burimet Awk.

BBC Basic

Mund të duket e vështirë të besohet, por në fillim të viteve 1980, transmetuesi televiziv BBC kishte një kompjuter dhe një gjuhë programimi të zhvilluar thjesht me qëllim të prodhimit të një serie edukative, Programi i kompjuterit. Dhe ishte e suksesshme! Tani është një histori kompjuterike e mahnitshme, por prapë mund të merrni dhe përdorni gjuhën. Mësoni më shumë rreth këtij kapitulli të mahnitshëm të historisë së kompjuterit: Hyrje dhe burimet themelore të BBC-së.

C

Nëse përfshini dy derivatet e tij, asnjë gjuhë nuk ka pasur më shumë përdorim dhe më shumë ndikim se C. isshtë veçanërisht e rëndësishme për zhvillimin e Sistemeve Operative dhe programeve të tjera themelore. Shumë përpilues dhe interpretues për gjuhë të tjera janë shkruar në C. Shihni: C Burimet e Zhvilluesit.

C++

Fillimisht “C me Klasat”, C ++ është, në shumë mënyra, thjesht një pasardhës më i përparuar i C (megjithëse situata është shumë më e komplikuar se kaq). C ++ u zhvillua për të shtuar paradigmat e programimit të nivelit të lartë në C, ndërsa ruan aftësitë e nivelit të ulët të manipulimit të harduerit. Shumë prej këtyre shtesave u janë shtuar C me kalimin e viteve, dhe gjuhët janë më shumë si dy dialekte të një gjuhe të vetme. Shihni: Burimet e Zhvilluesit C ++.

C #

Përdoret si gjuhë kryesore për programimin. NET, dhe shumë si C ++, është një shtrirje e gjuhës programuese C me shtimin kryesor që është aftësitë objektive. Shihni Burimet C #.

COBOL

COBOL është një nga gjuhët më të vjetra të programimit të nivelit të lartë. Dhe shumë njerëz mendojnë se ka vdekur. Por është akoma në përdorim në të gjithë biznesin dhe qeverinë duke bërë detyra kritike për misionin. Dhe ai kod ende duhet të mirëmbahet dhe zgjerohet. Ajo ofron një mundësi të pazakontë për zhvilluesit e rinj të softuerëve. Mësoni më shumë: Hyrje COBOL dhe Burimet.

Fletë Cascading Style

Sheets Cascading Style (CSS) ju lejojnë të ndryshoni pamjen e faqeve në internet. Zakonisht është gjëja e parë që mësoni pas HTML. CSS nuk është një gjuhë tradicionale, por është një gjuhë tepër e dobishme. Ky artikull ofron një prezantim të plotë për CSS së bashku me një seksion për të shkruar kodin efikas dhe trajtimin e temës shumë të madhe të ngjyrave. Ai gjithashtu përfshin një listë të plotë të emrave të ngjyrave CSS. Shihni: Fillimi me Fletët e Stilit Kaskadues.

D

Ashtu si gjuha e programimit C erdhi për shkak të mangësive në gjuhën e programimit B, D ishte krijuar për të rregulluar C. Në veçanti, D e bën C të orientuar drejt objektit. Por ndryshe nga C ++, i cili bëri të njëjtën gjë, D nuk është i pajtueshëm prapa, dhe kështu nuk përmban disa nga dobësitë e C ++. Mësoni gjithçka rreth saj: Abetare e gjuhës programuese.

Delphi

Delphi është një version i orientuar nga objekti i gjuhës së programimit Pascal. Ka rreth 20 vjet dhe më popullor se kurrë. Mësoni bazat këtu: Hyrje dhe burimet e programimit të Delphi.

Dreamweaver

Dreamweaver është një mjet i fuqishëm për ndërtimin e faqes në internet që lejon përdoruesin të krijojë vizualisht pa humbur kontrollin e plotë të kodimit të duarve. Gjeni më shumë: Hyrje dhe burimet e Dreamweaver. Shihni gjithashtu abetaren tonë të hostimit të Dreamweaver.

Erlang dhe Elixir

Erlang është një gjuhë e vjetër programimi, e krijuar së pari për të adresuar problemet e telekomunikacionit. Por theksi i saj në hartimin e njëkohshëm e ka bërë atë gjithnjë e më popullore për zhvillimin e aplikacioneve të shpërndara si lojëra dhe aplikacione të tregtisë elektronike.

Elixir është një gjuhë funksionale kompjuterike e krijuar për krijimin e aplikacioneve në shkallë të gjerë të njëkohshme dhe të shpërndara si rrjetet sociale. Dëshironi të krijoni Facebook-un tjetër? Elixir mund të jetë gjuha që duhet të përdoret. Mësoni gjithçka rreth gjuhës, bazës së saj në Erlang dhe programimit funksional në përgjithësi.

Mësoni gjithçka rreth të dyve: Erlang & eliksir.

F #

F # është një gjuhë programimi për qëllime të përgjithshme, e krijuar për të qenë jashtëzakonisht efikase. Në fillim vetëm një gjuhë Microsoft, ajo tani është me burim të hapur dhe përdoret në të gjitha platformat. Mësoni më shumë në faqen tonë të burimeve F #.

KATËRT

Puna filloi në të Katërt në vitin 1968, dhe përdoret zakonisht në pajisjet që nuk kanë një sistem operativ tradicional. Përdoret gjithashtu gjerësisht për të kontrolluar makineri. Shihni: Burimet e FORTS.

FORTRAN

Fortran u shfaq për herë të parë në 1957 dhe përdoret ende sot për të zgjidhur disa nga problemet më të ndërlikuara në shkencën dhe inxhinierinë moderne. Shihni: Fortran Resources.

Programimi funksional

Programimi funksional përshkruan lloje të caktuara gjuhësh dhe një qasje ndaj programimit. Njihuni me këtë sistem dhe zbuloni se si të mësoni më shumë. Shihni: Programimi Funksional Hyrje dhe Burimet.

Go

Gjuha e programimit Go, ose golang, u lëshua nga Google në 2007. Ajo ishte e bazuar në C dhe ishte krijuar për të hequr disa nga kompleksitetet nga C ++. Edhe pse u krijua fillimisht si një gjuhë programimi sistemesh, tani ajo përdoret madje për të krijuar aplikacione smartphone. Mësoni gjithçka rreth saj: Shkoni Programimin Hyrje dhe Burimet.

Haskell

Haskell është një nga gjuhët më të njohura të programimit funksional, përveç që është baza për rreth një duzinë të tjera. Përdoret gjerësisht në biznes dhe akademi dhe është një gjuhë e shkëlqyeshme për të filluar me programimin funksional. Për më shumë, shihni Burimet tona Haskell.

HTML

HTML nuk është një gjuhë programuese, është një gjuhë shënjimi – një gjuhë për të shtuar shënime semantike dhe stilistike në përmbajtje. Shtë gjuha kryesore për përmbajtjen në internet dhe është një aftësi themelore për projektuesit e internetit dhe zhvilluesit e faqeve në internet, si dhe për këdo (shkrimtarët, redaktorët) që prodhon përmbajtje për ueb. Mësoni gjithçka rreth saj këtu. Dhe ne nënkuptojmë gjithçka në lidhje me të: nga HTML themelore në XHTML, HTML5 dhe DHTML. Ne gjithashtu diskutojmë stilin e mirë të kodimit dhe mënyrën e përdorimit të mjeteve të vlerësimit. Shikoni atë: HTML për fillestarët – Dhe më shumë.

IDL

IDL, ose Interactive Language Language, është një gjuhë programimi kompjuterike e përdorur kryesisht për analizën e të dhënave dhe vizualizimin. Ende përdoret gjerësisht në hapësirën ajrore dhe astronominë. Shihni Burimet tona IDL.

INTERCAL

INTERCAL është një gjuhë kompjuterike parodike e krijuar në fillim të viteve 1970. Kishte për qëllim që t’i bënte qejfin tendencave që gjuhët e programimit të jenë tepër teknike dhe të vështira për t’u kuptuar. Por është ende një gjuhë e vërtetë që mund ta shkarkoni dhe mbase edhe të bëni gjëra për ju. Kjo po supozon se jeni mjaft e bukur – por jo edhe shumë e bukur, sepse INTERCAL nuk më pëlqen as kjo. Kontrolloni Paraqitjen tonë të butë INTERCAL dhe Burimet për më shumë informacion.

Java

Java është një gjuhë e nivelit të lartë e krijuar për t’u përdorur nga Java Virtual Machine. Ka shumë pak varësi të jashtme dhe synohet të jetë në gjendje të kandidojë në çdo makinë fizike. Përdoret shumë në arkitekturën e rrjetit dhe gjithashtu në pajisjet e ngulitura, kioska dhe aplikacione të tjera informatikë në vend. Shihni udhëzuesin tonë të hollësishëm për Java. Gjithashtu, shihni Java Servlet Tutorial për vendosjen e mjedisit tuaj të parë Tomcat dhe ekzekutimin e Java tuaj të Parë Java. Më në fund, ne kemi prezantime në hostimin për Java dhe JSP.

Javascript

JavaScript (e cila nuk ka asnjë lidhje aktuale me Java), është një gjuhë skriptimi e zhvilluar fillimisht për t’u përdorur në shfletuesit e internetit. Për shkak të kësaj, ajo ka një strukturë të integruar për t’u marrë me Modelin e Objektit të Dokumentit, përfaqësimin në memorje të përmbajtjes së një faqe në internet. Shtë gjuha kryesore e programimit për zhvillimin e faqes së përparme. Ky artikull ofron një prezantim të shkëlqyeshëm të gjuhës, duke përfshirë diskutimet kryesore të JavaScript Funksionale, Style JavaScript, dhe Biblioteka të ndryshme JavaScript si Backbone.js. Filloni aventurën tuaj këtu: JavaScript. Shihni gjithashtu udhëzuesin tonë të pritjes në Ajax.

Node.js

Node.js është një mjedis i ekzekutimit që lejon JavaScript të përdoret për të krijuar aplikacione nga ana e serverit. Gjeni më shumë: Nyja.js.

bootstrap

Bootstrap është një kornizë popullore e zhvillimit të përparimit para që është e rëndë JavaScript. Mësoni më shumë: Burimet e Bootstrap.

jQuery

jQuery është një bibliotekë JavaScript që e bën kodin e shkrimit shumë më të lehtë dhe më të shpejtë. Mësoni më shumë rreth tij me këtë udhëzues prezantues dhe dizajn: Filloni me jQuery.

LabVIEW

LabVIEW është një gjuhë grafike e programimit e krijuar posaçërisht për të ndihmuar shkencëtarët dhe inxhinierët të zgjidhin problemet me të cilat përballen. Ai është i përqendruar veçanërisht në krijimin e aplikacioneve që ndërfaqen me dhe kontrollojnë harduerin. Mësoni më shumë rreth saj: Hyrje dhe Burimet e Programimit të LabVIEW.

fëshfërimë

Lisp është një nga gjuhët më të hershme të nivelit të lartë të programimit dhe është akoma duke përdorur në mënyrë aktive. Shtë një gjuhë me qëllime të përgjithshme, por është më e lidhur me punën në inteligjencën artificiale. Ka një numër dialektesh popullore të tij. Ne kemi hedhur së bashku një prezantim për të dhe zbatimet e tij më të njohura – si gjuhë të pavarura dhe si shtesa të aplikacioneve: Programim Lisp.

Logo ishte një nga gjuhët më të hershme të programimit të mësimdhënies, dhe ende ndoshta më e njohura. Ishte e famshme për breshkën e saj që fëmijët do të shkaktonin lëvizjen me komanda kompjuterike. Shtë një mënyrë argëtuese që fëmijët të njihen me programimin. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Burimet e Programimit të Logos
.

Gjuha MetaQuotes

Gjuha MetaQuotes u zhvillua për t’u përdorur me softuerin MetaTrader. Kjo i lejon zhvilluesit të krijojnë robotë tregtie. Por ka dy versione konkurruese dhe mjaft të ndryshme: MQL4 dhe MQL5. Por nëse doni të futeni në programimin e tregtisë financiare, nuk do të shqetësoheni. Ne kemi të gjitha burimet që ju nevojiten për t’i kuptuar ato. Gjeni më shumë: Burimet e Programimit MetaQuotes.

ML

ML fillimisht u krijua si një gjuhë meta-programuese: një gjuhë që do të përdoret për të krijuar gjuhë të tjera. Por me kalimin e kohës, ka ardhur të jetë një gjuhë me qëllime të përgjithshme, e përdorur gjerësisht në arsim, si dhe në matematikë, shkencë, dhe madje edhe në financa. Mësoni gjithçka në lidhje me të dhe filloni të punoni me të duke përdorur Burimin dhe Hyrje të ML.

MODULA-3

Megjithëse Modula-3 nuk përdoret më shumë, është tepër e rëndësishme në zhvillimin e gjuhëve programuese. Për më tepër, ka ende shumë kode të Modula-3 atje që duhet të mirëmbahen. Mësoni më shumë: Modula-3 Hyrje dhe burimet.

Qasja në MS

Qasja MS është një sistem i të dhënave. Edhe pse nuk përdoret më shumë, ai është akoma një mjet i shkëlqyeshëm për projekte të vogla. Dhe ekziston një numër i madh i sistemeve të trashëgimisë që varen nga MS Access. Mund të jetë kritike të dihet: Hyrje dhe Burimet e Qasjes në MS. Gjithashtu, shikoni prezantimin tonë të hyrjes në MS Access.

MySQL

MySQL është një nga sistemet më të njohura të të dhënave në botë. Especiallyshtë veçanërisht e rëndësishme si bazë e sistemeve të menaxhimit të përmbajtjes si WordPress. Mësoni në lidhje me të dhe merrni burimet për të mësuar më shumë: Hyrje dhe burimet e MySQL. Abetarja jonë pritëse e MySQL është lexim thelbësor.

NXT-G

Gjuha e programimit NXT-G ishte krijuar për të krijuar dhe kontrolluar robotët duke përdorur kompletin e robotikës LEGO MINDSTORMS NXT. Ai ka për qëllim t’i prezantojë fëmijët me programim dhe robotikë, por shumë të rritur përdorin gjithashtu sistemin sepse është argëtues dhe interesant. Mësoni më shumë: Burimet e Programimit NXT-G.

Programimi i orientuar nga objekti

Ky artikull ju ofron një prezantim të mirë të koncepteve të orientuara nga objektet dhe më pas vazhdon të diskutojë gjuhët më të njohura të programimit të orientuara nga objektet. Shihni: Programimi i orientuar nga objekti.

Objektiv-C

Një tjetër version i C, krijuar në vitet 1980 për të siguruar një zbatim plotësisht të orientuar nga objekti i C. Përdorimi parësor i tij tani është në sistemet operative Mac OSX dhe iOS. Deri kohët e fundit, aplikacionet iOS duhej të shkruheshin në Objektivin-C, por tani Swift është gjithashtu një opsion. Më shumë për Objektivin-C.

ocaml

OCaml është një gjuhë kompjuterike funksionale e orientuar drejt objektit. Në traditën e ML, përdoret shumë për të shkruar gjuhë të tjera programimi dhe korniza zhvillimi. Gjeni më shumë: Hyrje dhe burimet e OCaml.

paskal

Pascal është një gjuhë shumë e dashur nga puristët e programimit. Por kjo nuk do të thotë se nuk ka vazhduar me kohën dhe nuk është përdorur ende. Gjeni më shumë: Paraqitje Paskal, Tutoriale, dhe Burime.

Perl

Një mjet shumë i dobishëm për pothuajse çdo programues. Si gjuhë e interpretuar, nuk ka nevojë të përpilohet, dhe nganjëherë quhet “thika e ushtrisë swiss” të gjuhëve të shkrimit. Mësoni më shumë: Burimet e Perl. Po ashtu: mësoni për hostimin e Perl.

PHP

PHP është gjuha më e njohur nga serveri sot në internet. Incredshtë tepër e fuqishme por e lehtë për tu mësuar. Filloni sot: PHP Hyrje dhe Burimet. Shihni gjithashtu: udhëzuesit tanë të pritjes për PHP të përgjithshme, si dhe PHP 5 dhe PHP 7.

PL / I

PL / I – ose “Një gjuhë programuese” – daton nga vitet 1960. Edhe pse asnjëherë aq popullor sa Fortran dhe COBOL, ende ekziston kodi PL / I në përdorim që ka nevojë për mirëmbajtje dhe konvertim. Shihni: Burimet e Zhvilluesit PL / I.

PL / SQL

PL / SQL është një gjuhë procedurale e ndërtuar në krye të SQL për programim për bazat e të dhënave Oracle. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrje / Burimet PL / SQL.

PostgreSQL

PostgreSQL është një sistem i përparuar i të dhënave relacionale – konkurrenti më i madh me burim të hapur për MySQL. Edhe pse nuk është aq popullor sa MySQL, PostgreSQL është përgjithësisht më i fuqishëm. Mësoni më shumë: Hyrje dhe Burimet PostgreSQL. Shihni gjithashtu abetaren tonë të hostimit PostgreSQL.

PostScript

PostScript është një gjuhë e specializuar programimi që përdoret kryesisht për përshkrimin e grafikëve dhe paraqitjeve të faqeve. Shtë tepër i fuqishëm. Mësoni në lidhje me historinë e tij dhe si të mësoni më shumë: Hyrje dhe burimet e PostScript. Ne gjithashtu kemi një udhëzues pritës të Ghostscript.

Prolog

Prolog është një gjuhë programimi logjike, e krijuar për të bërë përpunimin e gjuhës natyrore. Mësoni më shumë: Parathënie dhe burimet e Prologut.

Të dhëna të pastra

Të dhënat e pastra janë një gjuhë programimi vizual unik. Ajo u krijua posaçërisht për të lejuar përdoruesit të krijojnë vepra video, audio dhe grafike. Mësoni rreth saj dhe ku të mësoni më shumë në faqen tonë të Burimeve të Pastra të të Dhënave.

piton

Python është një gjuhë programimi e nivelit të lartë. Shtë një gjuhë e interpretuar (jo e përpiluar), e njohur edhe si një “gjuhë shkrimi”. Më së shumti përdoret si mjet për kryerjen e detyrave të programimit ad hoc siç janë automatizimi i detyrave dhe analizimi i të dhënave. Ajo ka një grup të fortë mjetesh për llogaritjen matematikore dhe shkencore, dhe përdoret shpesh nga studiuesit. Mësoni më shumë: Burimet Python. Shikoni gjithashtu prezantimin tonë të pritjes në Python.

R

R është një gjuhë programimi falas dhe me burim të hapur për analiza statistikore dhe krijimin e vizualizimeve të mëdha në kërkim. Gjeni më shumë: R Gjuha e Programimit Hyrje dhe burimet e gjuhës.

RapidWeaver

RapidWeaver është një mjet ndërtimi në internet. Shkruar për Mac, ajo ka një numër avantazhesh në krahasim me mjetet në internet të ndërtimit. Shihni: Primer dhe Burimet e RapidWeaver. Udhëzuesi ynë pritës i RapidWeaver gjithashtu vlen të kontrollohet.

RavenDB

RavenDB është një bazë e të dhënave e orientuar nga dokumentet NoSQL e shkruar posaçërisht për kornizën .NET. Mësoni më shumë këtu: Hyrje dhe Burimet RavenDB.

Rexx

Rexx është një gjuhë skriptimi e shkruar nga IBM për kompjuterët kryesorë të saj. Por ajo u bë shumë më e përdorur. Mësoni më shumë: Paraqitja Rexx, Tutorials, dhe Burimet.

Ruby në shina

Ruby është një gjuhë e njohur programimi. Ajo është veçanërisht e lidhur me Binarët, një kornizë e zhvillimit të uebit për gjuhën e programimit Ruby. Ajo siguron një arkitekturë MVC (Model View Controller), një shtresë abstraksioni të bazës së të dhënave dhe shumë mjete për të shpejtuar procesin e programimit të aplikacionit në internet. Gjeni më shumë: Ruby në shina. Gjithashtu, shikoni abetaren tonë të hostimit Ruby on Rails.

S-plus

S-PLUS është një version komercial i gjuhës së fuqishme programuese S, i dizajnuar për të bërë analiza statistikore. Projekti GNU ka versionin e vet të S të quajtur R. Ne ofrojmë të gjitha burimet që ju nevojiten për të mësuar S me theks në S-PLUS. Gjeni më shumë në faqen tonë të Burimeve të Programimit S-PLUS.

SAS

SAS është një gjuhë e specializuar e krijuar për të analizuar të dhënat statistikore. Përdoret gjerësisht në qeveri, akademi dhe biznes. Për njerëzit që kanë shumë të dhëna që duhet të bëjnë kuptimin, SAS është një zgjedhje e dukshme. Mësoni më shumë: Burimet e Programimit SAS.

Scala

Scala është një gjuhë relativisht e re – pak a shumë një Java e re dhe më e mirë. Shtë një gjuhë e shkëlqyeshme për programuesit Java që duan të jenë më efikas, ose njerëzit thjesht duke filluar që duan të mësojnë një gjuhë të fuqishme që nuk do t’i kufizojë ato në të ardhmen. Mësoni gjithçka rreth saj: Burimet Scala.

sed

Sed është një mjet i fuqishëm për përpunimin e tekstit dhe një gjuhë e thjeshtë programimi që ju lejon të redaktoni skedarët e tekstit (ose prurjet) duke përdorur shprehje të rregullta. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Sed Hyrje dhe Burimet.

SGML

Gjuha Standarde e Përgjithshme e Markupit (SGML) është mbesa e gjuhëve të shënjimit dhe baza e HTML. Mësoni më shumë rreth saj këtu: Parathënie e gjuhës standarde të shënjuar, Markup.

Simula

Simula është një gjuhë shumë e rëndësishme historikisht, pasi ajo ishte gjuha e parë që prezantoi konceptet që u bënë baza për Programim të Orientuar në Objektivë. Më shumë mbi historinë interesante të Simula.

Muhabet

Smalltalk është një gjuhë programuese shumë e ndikuar nga objekti. Me kalimin e viteve, është bërë më pak e përdorur. Por me lëshimin e kornizës së zhvillimit të Seaside, Smalltalk ka parë një ringjallje në përdorim, sepse e bën pothuajse çdo zbatim të Smalltalk të lehtë për t’u përdorur për të krijuar aplikacione në internet. Artikulli ynë jep një prezantim të plotë dhe diskuton versionet e shumta të gjuhës: Implementimet Smalltalk dhe Tutorials.

SMIL

SMIL (Gjuha e Synchronized Multimedia Integration) është një mjet për njerëzit që duan të krijojnë dhe shpërndajnë prezantime. Especiallyshtë veçanërisht e dobishme nëse doni të krijoni prezantime që duhet të azhurnohen herë pas here. Shihni SMIL Guide.

SNOBOL

SNOBOL është një familje e gjuhëve programuese të krijuara në vitet 1960 veçanërisht për qëllimin e përpunimit të tekstit. Që atëherë, janë zhvilluar mjete më të fuqishme, por është akoma mjaft interesante, veçanërisht brenda historisë së përpunimit të gjuhës natyrore dhe chatbots. Gjeni më shumë: SNOBOL Përpunimi i Teksteve dhe Gjuha e Programimit.

SQL

SQL është Gjuha e strukturuar e pyetjeve, një gjuhë e përdorur për të komunikuar me Sistemet e Menaxhimit të Baza e të Dhënave Relacionale (RDBMS). SQL lejon një programues të krijojë struktura të të dhënave, të futë dhe modifikojë të dhënat dhe të dhënat e pyetjes. Shihni SQL Guide dhe bazat e të dhënave SQL që përputhen me ANSI.

SQLite

SQLite është sistemi më i njohur i bazës së të dhënave në botë për shkak të përdorimit të tij të gjerë në aplikacionet e smartphone. Për dallim nga MySQL, ai nuk është një klient / server por një sistem i ngulitur, duke e bërë atë të thjeshtë dhe të shpejtë për shumicën e aplikacioneve. Mësoni më shumë: SQLite Hyrje dhe Burimet. Mësoni truket për ta përdorur atë në mënyrën më të mirë të mundshme: Optimizimi i SQLite. Dhe shiko udhëzuesin tonë të pritjes SQLite.

SSI

Përfshihet serveri (SSI) është një gjuhë e thjeshtë për të shtuar elementë dinamikë në faqet e internetit statike. Kjo gjithashtu ju lejon të krijoni njëtrajtshmëri dhe mirëmbajtje të lehtë në faqen tuaj. Mësoni rreth saj: Side Serveri përfshin Abetaren. Dhe të gjeni strehimin e duhur për SSI.

STATA

Stata është një mjedis zhvillimi dhe gjuhë programuese për zgjidhjen e problemeve serioze statistikore. Edhe pse ka kaluar për një kohë të gjatë, ai ende përdoret gjerësisht nga një komunitet shumë aktiv. Nëse bëni punë statistikore, Stata është një mjet i shkëlqyeshëm për t’u njohur. Gjeni më shumë: Burimet e Programimit të Stata.

i shpejtë

Swift është një gjuhë programimi e zhvilluar nga Apple për zhvillimin e iOS, OS X, watchOS, tvOS dhe Linux. Theshtë gjuha e së ardhmes për zhvilluesit e programeve dhe aplikacioneve për pajisjet Apple. Mësoni më shumë në faqen tonë të Burimeve Swift.

Tcl / Tk

Tcl është një gjuhë e fuqishme skriptimi dhe Tk është mjeti që lejon programuesit të krijojnë ndërfaqe grafike të përdoruesve për aplikacionet e tyre Tcl. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrje dhe burimet e Tcl dhe Tk.

TeX dhe LaTeX

TeX dhe LaTeX janë gjuhë që lejojnë koduesit të shkruajnë dokumentet. Përdorimi i tyre është mjaft i ndryshëm nga përdorimi i një procesori fjalësh, por shumë më i fuqishëm dhe më i lehtë për të shtypur dokumente të gjata si libra. Mësoni gjithçka rreth tyre: Paraqitja dhe burimet e TeX dhe LaTeX.

Gjuha e Unifikuar e Modelimit

Gjuha e Unifikuar e Modelimit (UML) është një gjuhë grafike e modelimit, e përdorur për hartimin dhe vizualizimin e sistemeve të mëdha kompjuterike. Në përgjithësi përdoret para se të fillohet një projekt në mënyrë që të menaxhohet më mirë. Zbuloni më shumë: Hyrje e Gjuhës së Modelimit të Unifikuar.

Predha unix

Kjo ju udhëzon nëpër predha kryesore të Unix (GNU / Linux) dhe ju tregon pse keni nevojë për një dhe cilën duhet ta përdorni. Leximi thelbësor: Whatfarë unix Shell duhet të përdor?

Verilog

Verilog është një gjuhë e përshkrimit të harduerit – si një gjuhë programimi, por për krijimin e harduerit (dhe gjithnjë e më shumë ndërtimin). Nëse dëshironi të futeni në biznesin e dizajnit të çipave kompjuterikë, Verilog është një nga vendet e para për të filluar. Gjeni më shumë: Hyrje dhe burimet e programimit Verilog.

VHDL

VHDL është gjuha tjetër e popullarizuar e përshkrimit të harduerit. Në fakt, shumica e profesionistëve që njohin VHDL gjithashtu e njohin Verilog. Mësoni më shumë rreth saj: Abetare VHDL dhe Burime.

Bazë vizuale

Visual Basic është ende një nga gjuhët më të njohura për t’u përdorur me kornizën Microsoft. NET. Ky artikull diskuton gjithashtu VBScript, ende shumë i dobishëm për skriptimin brenda aplikacioneve. Filloni: Studio Visual Basic dhe Visual. Shihni gjithashtu udhëzuesit e pritjes të VB.NET dhe Visual Studio tonë.

FoxPro vizuale

Megjithëse nuk është zhvilluar më aktivisht nga Microsoft, Visual FoxPro është akoma një mjedis shumë i popullarizuar i zhvillimit të aplikacionit të bazës së të dhënave dhe gjuhë programimi. Ekziston një bazë e madhe e instaluar e aplikacioneve të biznesit që ende duhet të mirëmbahen, kështu që profesionistët e programimit ende e përdorin atë. Mësoni më shumë rreth saj: Primer Visual FoxPro.

VRML

Gjuha e Markut të Realitetit Virtual (VRML) u krijua në fund të viteve 1990 si një mënyrë për të përshkruar botët virtuale. Krijoi shumë eksitim për një kohë, por kurrë nuk u hoq me të vërtetë. Mësoni më shumë: Tutoriale VRML, Burime dhe Libra.

WAP / WML

WAP (Protokolli i Aplikimit Wireless) dhe WML (Language Markup Wireless) ishin dy teknologji të hershme të përdorura për të shpërndarë dhe dhënë faqet e internetit në pajisjet e lëvizshme. Teknologjia ka bërë atëherë të panevojshme, por ato janë një pjesë e rëndësishme e historisë së telefonave inteligjentë të sotëm. Mësoni gjithçka rreth saj: Paraqitja dhe burimet WAP / WML. Ne gjithashtu kemi një prezantim pritës të WAP / WML.

XML

XML është një gjuhë e strukturuar shumë e shënuar që është krijuar për të qenë e lexueshme nga njeriu dhe makina. Mësoni bazat e XML dhe merrni akses në mjetet dhe burimet e tjera. Për më tepër, mësoni rreth zbatimit të XML DOM dhe Microsoft (MSXML). Dhe përfundon me diskutime të Shihni Udhëzuesin XML dhe Validuesit.

XSL

Gjeni si të transformoni dhe jepni skedarët XML me XSLT, XSL-FO dhe XPath. Mësoni më shumë: XSL: Jepni dokumentet tuaja XML me këto mjete kritike.

Më shumë se përparime në teknologji dhe prodhim, historia e shkencës kompjuterike ka të bëjë me zhvillimin e gjuhëve programuese dhe programuese. Shtë më shumë për përparimet në matematikë dhe logjikë sesa për procesorë dhe megabajt.

Lista e mjeteve programuese dhe bibliotekave

Këtu është lista jonë në rritje e udhëzuesve të thelluar për mjetet dhe bibliotekat e programimit.

ADO.NET

Nëse zhvilloni aplikacione të bazuara në bazën e të dhënave duke përdorur kornizën. NET, atëherë keni nevojë për ADO.NET. Kjo ju lejon të hyni në të dhëna në një mënyrë të pavarur nga baza e të dhënave. Gjeni më shumë: Hyrje në ADO.NET.

Programimi i AI

Edhe pse nuk është një bibliotekë apo mjet specifik, inteligjenca artificiale (AI) është një mënyrë e veçantë e kodimit të kompjuterave që është gjithnjë e më e zakonshme. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrje Programimi i AI dhe Burimet.

Kodimi i ASCII

Kodimi i karaktereve është një nga aspektet më themelore të kompjuterëve dhe internetit. ASCII ishte sistemi i parë i kodimit të karaktereve të përdorur gjerësisht. Hasshtë shfuqizuar nga UTF-8, por ASCII është akoma baza për shumicën dërrmuese të internetit sot, dhe të kuptuarit e tij është thelbësor për programuesit. Ky udhëzues gjithashtu përfshin ISO-8859-1 dhe Unicode. Lexoni gjithçka në lidhje me të: Udhëzuesi Ultimate për Kodimin ASCII.

Backbone.js

Backbone.js është një bibliotekë fleksibël JavaScript për krijimin e aplikacioneve në një faqe të vetme. Mësoni më shumë: Shtylla kurrizore.js Hyrje dhe burimet.

Librat

Ka mijëra libra të shkëlqyeshëm programimi. Por ne kemi bashkuar 101 libra thelbësorë që çdo programues duhet të ketë në bibliotekat e tyre. Lexoni gjithçka rreth tyre: Lista përfundimtare e librave të programimit.

CakePHP

CakePHP është një kornizë e zhvillimit të shpejtë për PHP. Shtë e lehtë për t’u përdorur, madje edhe për fillestarët e PHP. Për më tepër, ajo përdor arkitekturën MVC për ta bërë më të lehtë mirëmbajtjen e kodit. Gjeni më shumë: Hyrje CakePHP, Tutorials, dhe Burimet. Gjithashtu: Udhëzuesi ynë për CakePHP.

CGI

Ndërfaqja e Përbashkët Gateway (CGI) është një mënyrë për të realizuar programe përmes rrjetit. Nuk është një zgjedhje e njohur e kodimit këto ditë me alternativa si PHP. Por ajo ende ka përdorimet e saj. Mësoni më shumë: CGI Tutorials and Resources. Shih gjithashtu: Referenca e Variablave të Mjediseve CGI Primer dhe CGI. Më në fund, shikoni abetaren tonë të hostimit CGI.

kakao

Kakaoja është një API për Mac OS X, dhe Cocoa Touch është e njëjta gjë për Apple iOS. Të lidhura ngushtë me gjuhët e programimit Objektivi-C dhe Swift, ato janë pjesë e rëndësishme e zhvillimit të aplikacioneve për produktet Apple. Mësoni më shumë: Hyrje Kakao dhe Kakao Prekje.

CodeIgniter

CodeIgniter është një kornizë e lehtë dhe e lehtë për t’u përdorur në PHP. Ka pak rrudha në atë version 3 nuk është në përputhje me versionin 2. Merrni të gjitha detajet: CodeIgniter Intro, Tutorials, and Resources. Ne gjithashtu kemi një udhëzues pritës të CodeIgniter.

biskota

Cookies janë një pjesë kritike e programimit në internet. Gjeni se çfarë ju duhet të dini këtu: Udhëzuesi i fundit për Cookie.

CORBA

CORBA është një sistem për krijimin e aplikacioneve të shpërndara që janë të pavarura gjuhësore, OS dhe harduer. Mësoni gjithçka në lidhje me të: CORBA Hyrje dhe Burimet.

CVS

Sistemi i Versionit Konkurues (CVS) është një sistem kontrolli versionesh. Edhe pse nuk ishte aq popullor sa dikur, ai ende përdoret gjerësisht. Mësoni më shumë: CVS Hyrje dhe Burimet. Dhe gjeni një host në prezantimin tonë CVS.

DOM

Modeli i Objektit të Dokumentit (DOM) është struktura lidhëse e pemëve të faqeve në internet. Shtë thelbësore të kuptohet në krijimin e faqeve dinamike në internet. Gjeni më shumë: Paraqitja dhe burimet e DOM-it.

Programim ekstrem

Programimi ekstrem (XP) është një qasje ndaj kodifikimit që përmirëson produktivitetin në të njëjtën kohë kur krijon kod më të mirë. Mësoni më shumë këtu: Burimet ekstreme të programimit.

ffmpeg

FFmpeg është një grup mjetesh audio dhe video për krijimin e përmbajtjes multimedia. Ai mbështet shumicën e formateve dhe kodeve mediatike. Mësoni gjithçka rreth saj këtu: Parathënie dhe Burime FFmpeg dhe udhëzues pritës për FFmpeg.

GATE

Arkitektura e Përgjithshme për Inxhinierinë e Teksteve (GATE) është një tërësi mjetesh për gjuhën e programimit Java që mund të përdoret për përpunimin, analizën dhe nxjerrjen e gjuhës njerëzore. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrje GATA dhe burimet.

git

Git është një sistem i kontrollit të versionit të shpërndarë të popullarizuar. Ne kemi bashkuar një prezantim për të, si dhe një listë të thjeshtë komandash. Gjeni të gjitha: Git Primer, Resources, and Cheat Sheet. Shihni gjithashtu abetaren tonë të hostimit Git.

GNUstep

GNUstep është një platformë falas për aplikim me burim të hapur – shumë e ngjashme me platformën e Apple Cocoa. Ai lejon programuesit të zhvillojnë aplikacione për platforma kompjuterike të shumta pa shumë punë shtesë. Gjeni gjithçka në lidhje me të: Platforma e Zhvillimit të Aplikimeve GNUstep.

ImageMagick

ImageMagick është një koleksion i mjeteve të linjës së komandës për të bërë manipulime grafike. Por më e rëndësishmja, ajo ka një API me goditje në gjuhë të ndryshme programimi. Kjo lejon gjuhë si C ++, Perl dhe PHP të përdorin algoritmet e saj grafike në aplikacionet e shkruara me ta. Gjeni më shumë: Hyrje dhe Burimet ImageMagick dhe udhëzues pritës për imazhe të ImageMagick.

JSON

JSON është i shkurtër për JavaScript Object Notation, por përdoret nga shumica e gjuhëve për të transportuar të dhëna midis shfletuesit dhe serverit në internet. Gjeni më shumë: Parathënie dhe burime të JSON.

Laravel

Laravel është një nga kornizat më të njohura të PHP në internet. Isshtë ndërtuar me modelin MVC, në mënyrë që jo vetëm që zhvillimi i aplikacionit të bëhet i shpejtë, por mirëmbajtja dhe azhurnimi janë të lehta. Mësoni më shumë rreth saj: Paraqitja e Laravelit, Udhëzimet dhe Burimet. Gjithashtu, shikoni prezantimin tonë të pritjes në Laravel.

Lista e lidhur

Lista e lidhur ka të bëjë me formën më themelore të ruajtjes dinamike të të dhënave. Ata janë vërtet të dobishëm për të ditur vetë. Për më tepër, ata do t’ju bëjnë shumë më mirë në përdorimin e treguesve në programet tuaja. Gjeni më shumë: Bazat e listës së lidhjeve.

Mësimi i makinerisë

Mësimi i makinerisë është një fushë e shkencës kompjuterike që hulumton aftësinë e një kompjuteri për të mësuar në mënyrë autonome. Filloni të mësoni për të këtu: Burimet e Mësimit të Makinerisë.

MantisBT

Mantis Bug Tracker (MantisBT) është një sistem i lirë, me burim të hapur ndjekja e gabimeve. Duke qenë i bazuar në internet, është një zgjedhje veçanërisht bindëse për një grup të shpërndarë zhvilluesish. Mësoni më shumë: Parathënie dhe burime të MantisBT dhe abetare mbajtëse MantisBT.

MDN

Mozilla Developer Network (MDN) është një koleksion njerëzish, mjete dhe dokumente që ndihmojnë në mirëmbajtjen dhe përmirësimin e internetit të hapur. Gjeni më shumë: Paraqitja dhe burimet e rrjetit të zhvilluesve të Mozilla-s.

i shpejtë

Mercurial është një sistem i kontrollit të versionit të shpërndarë, i ngjashëm me Git. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Hyrja dhe Burimet Mercuriale Gjithashtu, shihni udhëzuesin tonë të pritjes së Mercurial.

MPI

Ndërfaqja e Kalimit të Mesazheve është një protokoll standard i mesazheve për kalimin e mesazheve ndërmjet proceseve ose programeve. Hasshtë implementuar në një numër gjuhësh programimi, duke përfshirë C, C ++, Java dhe Python. MPI ka ndihmuar në mundësimin e ngritjes së llogaritjeve paralele. Shihni Udhëzuesin tonë për MPI.

MSXML

MSXML është një grup mjetesh zhvillimi për mjedisin e zhvillimit të Microsoft për krijimin e aplikacioneve XML. Sidoqoftë, nuk është në përputhje me kornizën. NET dhe kështu përdoret më pak dhe më pak. Gjeni më shumë: Hyrje dhe burimet MSXML.

Ncurses

Ncurses është një bibliotekë që lejon krijimin e ndërfaqeve të përdoruesit të bazuara në tekst që do të jenë të pavarura nga terminalet. Shtë akoma i dobishëm për aplikime me peshë të lehtë dhe përdoret në shumë prej aplikacioneve të preferuara të hakerit. Mësoni më shumë: Parathënie dhe burime të punonjësve.

.NETO

Korniza. NET është sistemi bazë për aplikacionet e krijuara për mjedisin Windows. Mësoni gjithçka rreth saj: .NET Parathënie dhe burime. Kontrolloni prezantimin tonë viziv të Studio Visual. NET.

Programimi i rrjetit

Programimi i rrjetit është procesi i lidhjes së kompjuterave së bashku në rrjete dhe ndërtimit të sistemeve softuerike që funksionojnë nëpër atë rrjet. Një fole është një pikë e të dhënave përfundimtare për atë lidhje, duke siguruar një ndërfaqe (API) për komunikimin me sistemin nga jashtë saj. Shumica e prizave të rrjetit janë bazat e internetit, që do të thotë se ata përdorin Protokollin e Internetit për komunikim. Më shumë rreth programimit të rrjetit dhe prizave.

NetCDF

Rrjeti i përbashkët i të dhënave, NetCDF, është një format për ruajtjen e të dhënave shkencore dhe bibliotekat për manipulimin dhe përdorimin e tyre. Edhe pse është mjaft e vjetër, ai ka mbajtur ritmin me kohën dhe ende përdoret shumë. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Hyrje dhe Burimet NetCDF.

OAuth

Ju e keni përdorur pa dyshim këtë sistem shumë herë, por mbase nuk e dini. Për shembull, disa sisteme komentimi ju lejojnë të regjistroheni me llogarinë tuaj në Facebook ose Google+. Kjo është bërë me OAuth. Më shumë mbi OAuth.

OpenCL

OpenCL është një kornizë C / C ++ e krijuar për krijimin e aplikacioneve që do të funksionojnë në platforma të ndryshme. Pra, i njëjti kod mund të krijojë një aplikacion në Windows 10, Android 6 dhe (potencialisht) Apple Watch. Gjeni më shumë: Hyrje Programimi i OpenCL.

OpenID

OpenID është një sistem falas për të lejuar përdoruesit dhe aplikacionet të autentifikohen me njëri-tjetrin në një mënyrë të sigurt. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrja dhe burimet e OpenID.

OpenSSL

OpenSSL është një bibliotekë softuerësh për krijimin e faqeve të internetit të sigurta duke përdorur SSL / TLS. Mësoni në lidhje me të dhe alternativat këtu: Hyrja OpenSSL, Tutorials, dhe Burimet.

Zhvillimi i OS

Mount Everest i sfidave të programimit është zhvillimi i sistemit operativ. Nëse dëshironi të provoni vetveten se mund të kodoni ndonjë gjë, nuk ka asgjë më të mirë se sa të shkruani kernelin tuaj të sistemit operativ dhe mjetet e lidhura. Ne ju ofrojmë një hyrje dhe burimet për t’ju filluar në rrugën tuaj. Por kini kujdes: ky është një udhëtim vetëm për më të guximshmit dhe më të vërtetat e programuesve! Gjeni më shumë: Burimet e zhvillimit të sistemit operativ.

PHProjekt

Megjithëse nuk është zhvilluar më në mënyrë aktive, PHProjekt ende përdoret gjerësisht për të menaxhuar projektet. Në këtë artikull, do të mësoni gjithçka rreth saj dhe do të gjeni mjetet që ju nevojiten për ta zotëruar atë. Ndoshta edhe më e rëndësishme, do të mësoni për alternativa nëse preferoni të vini me një sistem të zhvilluar në mënyrë aktive të menaxhimit të projektit: PHProjekt: Mësoni mjetin falas që ju ndihmon të menaxhoni projekte komplekse.

Menaxhimi i projektit

Krijimi i softverit ka të bëjë me shumë më tepër sesa thjesht programim. Ky burim i gjerë do t’ju tregojë gjithçka që duhet të dini për të filluar. Gjeni këtu: Tutoriale dhe Burime të Menaxhimit të Projektit.

regex

Shprehjet e rregullta, ose regex, është një sistem i fuqishëm për kërkimin e tekstit, i ndërtuar në shumë gjuhë programimi dhe redaktorë të teksteve. Systemshtë një sistem i mirë për të ditur: Abetare të rregullta dhe burime.

Robots

Nëse bëni programim në uebfaqe, përfundimisht do ta gjeni veten duke provuar të kontrolloni robotët. Ka dy mënyra për ta bërë këtë. Ju mund të merreni me to në një faqe të gjerë me skedarin robots.txt. Mësoni gjithçka që duhet të dini: Udhëzues Ultimate Robots.txt. Nëse dëshironi të kontrolloni sesi bashkëveprojnë robotët me faqen tuaj në baza faqe-pas-faqe, do t’ju duhet të përdorni etiketën e robotëve. Kontrolloni: Udhëzuesi Ultimate për Etiketat Robots Meta për Zhvilluesit.

Algoritmet e renditjes

Renditja është një nga gjërat më themelore që bëjnë kompjuterët. Në këtë burim, ne kalojmë mbi pesë nga algoritmet e klasifikimit më të njohura dhe sigurojmë informacione për të mësuar më shumë. Gjeni të gjitha në lidhje me të: Renditja e Algoritmeve Hyrje dhe Burimet.

SSH

SSH, ose Secure Shell, është një protokoll që lejon përdoruesit të komunikojnë me kompjuterë të largët në një mënyrë të sigurt. Ky artikull diskuton zbatimin e Putit dhe alternativat e tij. Gjeni më shumë: Udhëzues sigurimi i Shell dhe SSH.

SOAP

SOAP është një protokoll i mesazheve që lejon programet kompjuterike të shkëmbejnë të dhëna me njëri-tjetrin. Independentshtë i pavarur nga gjuha dhe lejon aplikacionet në internet të përdorin dhe prezantojnë të dhëna në faqet e internetit ose aplikacionet e tjera. Filloni tani: SOAP Hyrje dhe Burimet.

përmbysje

Subversion është një sistem i kontrollit të versionit falas dhe me burim të hapur. Isshtë i bazuar në internet me depo të vendosura në mënyrë qendrore në mënyrë që të mbajë në minimum përdorimin e burimeve në kompjuterët e koduesve. Mësoni më shumë: Parakalimi (SVN) Hyrje dhe Burimet. Dhe shikoni abetaren tonë të hostimit për Subversion.

URL

Locatori Uniform i Burimeve (URL) është një pjesë kritike e uebit dhe diçka që koduesit duhet ta kuptojnë plotësisht. Gjeni gjithçka në lidhje me të: Whatfarë është një URL?

Vi

Vi është një redaktues i vjetër i tekstit që është akoma shumë i popullarizuar në mesin e programuesve – veçanërisht ata që punojnë me sistemet Unix. Mësoni më shumë rreth saj: Mësoni Vi Editor.

WCF

Fondacioni i Komunikimit të Windows (WCF) është një teknologji e Microsoft për krijimin e aplikacioneve të lidhura me shërbimin. Shihni: Abetare WCF.

Inspektori i Uebit WebKit

Inspektori i WebKit Web lejon zhvilluesit që të debugojnë nga distanca JavaScript në Safari dhe shfletuesit e tjerë që përputhen me WebKit. Sshtë një mjet i shkëlqyeshëm për trajtimin e tabletave dhe telefonave. Zbuloni më shumë: WebKit Web Inspektori Hyrje dhe Burimet.

Standardet e Uebit

Web nuk do të funksionojë nëse nuk do të flisnim të njëjtën “gjuhë”. Standardet e uebit lejojnë që e njëjta faqe e internetit të shfaqet siç duhet në një kompjuter desktop, një tabletë, një telefon dhe më shumë. Mësoni gjithçka rreth saj: Hyrje në Standardet e Uebit.

WSDL

Gjuha e përshkrimit të shërbimeve të internetit (WSDL) është një sistem i vjetër me bazë XML për të përshkruar shërbimet në internet. Por është akoma shumë e njohur dhe e dobishme. Filloni tani: Gjuha e përshkrimit të Shërbimeve Ueb.

WSGI

Ndërfaqja e Portës së Internetit Gateway (WSGI) është një specifikim që lejon kornizat e Python të punojnë si duhet me të gjithë serverët në internet. Ndërtohet në korniza moderne, por me rëndësi kritike për njerëzit që krijojnë korniza të reja. Mësoni më shumë: Primer i ndërfaqes Gateway të serverit në internet.

YUI

Yahoo! Biblioteka e Ndërfaqes së Përdoruesit (YUI) lejon programuesit e JavaScript të zhvillojnë më me efikasitet faqe të internetit dinamike. Por ajo nuk po zhvillohet më. Mësoni më shumë rreth saj: Hyrje YUI, Tutorials, dhe Burimet.

Zikula

Zikula është një kornizë PHP për krijimin e faqeve të internetit dhe aplikacioneve dinamike dhe të mirëmbajtshme. Mësoni më shumë: Zikula Hyrje dhe burimet.

Lista e ambienteve të programimit

Një program shumë i veçantë është specifik i harduerit. Kontrolloni listën tonë në rritje të udhëzuesve të thelluar për sistemet operative dhe mjediset e tjera.

Chyrp

Chyrp është një platformë mikro-Blogging e shkruar në PHP. Edhe pse nuk është një platformë zhvillimi, është një sistem i shkëlqyeshëm për të koduar. Mësoni më shumë: Mikro-Blogging Chyrp dhe Alternativa.

Standardet e Kodimit Drupal

Nëse doni të bëheni pjesë e ekipit të kodimit Drupal, duhet të mësoni standardet e tij të kodimit. Filloni këtu: Standardet e Kodimit Drupal. Shihni gjithashtu: Abetaren e pritjes së Drupal.

Programimi Linux

Programimi Linux përfshin gjithçka nga skriptimi i shell përmes zhvillimit të aplikacioneve deri në zhvillimin e kernelit. Ju mund të mësoni gjithçka që dimë në Burimin tonë Linux.

Mandriva Linux

Mandriva është një shpërndarje tani e çliruar Linux. Por ka një numër pirunësh të saj që jetojnë tutje. Mësoni më shumë: Hyrje dhe burimet Linux Mandriva.

MS-DOS

MS-DOS ishte sistemi origjinal operativ i Microsoft për IBM PC. Ajo nuk mbështetet më, por gjithsesi është përreth dhe përdoret më shumë nga sa mendoni. Mësoni gjithçka rreth saj: Historia dhe Ndikimi i MS-DOS.

MS-Windows-

MS-Windows është akoma sistemi operativ më i njohur në botë. Mësoni më shumë rreth saj: Hyrje dhe burimet e MS-Windows. Gjithashtu, shihni udhëzuesin tonë të pritjes të MS-Windows.

Pije mjedër

Raspberry Pi ofron një mjedis të shkëlqyeshëm për të filluar krijimin e aplikacioneve specifike të harduerit si lojtarët MP3 dhe kontrollorët e dronit. Gjeni më shumë: Hyrje dhe burimet e Raspberry Pi.

Ubuntu

Ubuntu është një nga shpërndarjet më të njohura Linux. Isshtë krijuar që të jetë veçanërisht e thjeshtë për t’u instaluar dhe përdorur. Nëse dëshironi të filloni me Linux, Ubuntu është një zgjedhje e mirë. Mësoni më shumë: Paraqitja e pritjes së Ubuntu Primer dhe Ubuntu.

Umbraco

Umbraco është një sistem i menaxhimit të përmbajtjes me bazë NET i shkruar në C #. Gjeni gjithçka rreth përdorimit të tij dhe zhvillimit të tij. Shihni: Hyrje dhe burimet e Umbrakos. Gjithashtu: Udhëzuesi ynë për strehimin në Umbraco.

Programimi i UNIX

Gjerësia e programimit të Unix është e madhe. Ai përfshin një varg nga skriptimi administrativ deri tek kodimi i bazuar në tekst tek zhvillimi i X Dritare. Më shumë: Burimet e Programimit të UNIX.

Xaraya

Xaraya është një sistem i menaxhimit të përmbajtjes (CMS) dhe një kornizë PHP. Ende përdoret, por zhvillimi në të është ngadalësuar. Gjeni më shumë: Paraqitja e Xaraya, burimet dhe alternativat.

Në lidhje: Udhëzues për mbajtjen e faqes në internet | Mjetet e Webmasterit | Administrimi i bazës së të dhënave

Historia e Programimit dhe Afati kohor

Programimi kompjuterik është, në zemër, mekanik. Sfida e madhe për llogaritjen e hershme ishte të kuptosh se si të mekanizohen llogjika dhe llogaritja matematikore. Përparimi teknologjik – shpikja e komponentëve të rinj dhe miniaturizimi i tyre – erdhi shumë më vonë. Kompjuteri i parë – motori i ndryshimit të Charles Babbage – është bërë nga ingranazhet dhe është mundësuar nga një fiksim dore.

Por problemi me motorin e ndryshimit është se ai mund të zgjidhë vetëm një lloj problemi. Për të përgjithësuar dobinë e këtij kalkulatori mekanik, duhej të pranonte dy lloje të dhëna – të dhëna dhe programim. Makina e re teorike e Babbage, Engine Inference, e zgjidhi atë problem.

Megjithëse Engine Inference i Babbage nuk u ndërtua kurrë në jetën e tij, programi i parë kompjuterik u shkrua për t’u ekzekutuar në të. Ada Lovelace, një Konteshë dhe matematikan hobiist, shkroi programe për pajisjen llogaritëse të Babbage.

Programim modern

Në shekullin e 20-të, programimi u bë një shkencë e zhvilluar – një degë e matematikës teorike. Kjo çoi në zhvillimin e gjuhëve moderne të programimit.

Kishte disa ide konkurruese për natyrën e programimit kompjuterik dhe si duhet të strukturohen gjuhët. “Fituesi” doli të ishte një grup idesh të promovuara nga John von Neumann – ide të cilat përfshinin struktura logjike të kontrollit si IF dhe LOOP.

Kjo e ashtuquajtur “arkitekturë von Neumann” lejoi ardhjen e programimit siç e njohim ne sot, dhe zhvillimin e gjuhëve të nivelit të lartë të kompjuterave. Që nga ajo kohë ajo ka mbizotëruar logjikën dhe strukturën e çdo gjuhe kryesore programimi. Vetëm një pjesë e vogël e gjuhëve jo-von-Neumann (të tilla Plankalkül) ekzistojnë, dhe asnjë prej tyre nuk ka marrë ndonjë përdorim të gjerë.

Timeline

1801

Kartat e shënimeve të përdorura nga Jacquard tezgjah
Kartat e shënimeve të përdorura nga Jacquard tezgjah

Qushtë shpikur Jacquard, i cili përdor kartat shënuese për të ruajtur modelet e gërshetimit. Ideja e ruajtjes së të dhënave në kartat e letrës me grushta do të ndikonte më vonë në hartimin e kompjuterit. Kompjuterët e parë ishin programuar me kartat shënuese, dhe kartat shënuese vazhduan të përdoren në disa lloje të informatikës në vitet 1980.

1842

Ada, Countess of Lovelace, zhvillon një algoritëm për Motorin Analitik të Charles Babbage. Algoritmi llogarit numrat e Bernoulli dhe e bëri Ada programuesin e parë kompjuterik në botë.

1942

Atanasoff-Berry Computer (ABC) u testua për herë të parë. Ajo u ngjiz në 1937 dhe më pas u ndërtua nga profesori i Universitetit Shtetëror të Iowa-s John Vincent Atanasoff dhe më pas studenti i diplomuar Clifford Berry. Ishte ndoshta kompjuteri i parë elektronik dixhital. Ashtu si me kompjuterët e tjerë të hershëm, ai kishte shumë kufizime. Në veçanti, nuk mund të programohet.

Kompjuteri ENIAC është zhvilluar nga qeveria e SHBA. Mund të programohet vetëm duke paravendosur çelsat dhe riparimin e sistemit.

1943-1944

Plankalkul, një gjuhë e krijuar për inxhinierinë e një pune matematikore, është zhvilluar nga Konrad Zuse.

1945

John Von Neumann, duke punuar në Institutin për Studim të Avancuar, konceptoi dy ide që ndryshuan rrjedhën e programimit kompjuterik. Ideja e parë ishte që pajisja e thjeshtë duhet të kontrollohet nga udhëzimet komplekse – që “programi” të jetë i ndryshueshëm pa ndryshuar harduerin. Ideja tjetër ishte që programet kompjuterike duhet të ndahen në copa të vogla të kodit të ekzekutuar me kusht që mund të hidhen nga kudo në program. Kjo lejoi që strukturat IF, ELSE dhe LOOP të shkruheshin në programet kompjuterike.

Programi i numrave Bernoulli
Programi i numrave Bernoulli

1949

Kodi i Shkurtër, gjuha e parë e programimit, u zhvillua, bazuar në idetë e Von Neumann. Fatkeqësisht, duhej të “përpilohej me dorë” – domethënë, dikush duhej ta përkthente programin në binar (1 dhe 0) me dorë.

1951

Grace Hopper, duke punuar për Remington Rand, fillon zhvillimin e një përpiluesi për Kodin e Shkurtër që automatikisht përkthen (“përpilon”) kodin në binar..

1952

AUTOCODE, një përpilues i hershëm, është zhvilluar nga Alick E Glennie. Ai punon në të në kohën e tij të lirë ndërsa po ndjek Universitetin e Mançesterit.

1954

Projekt-specifikimi për FORTRAN, gjuha e parë e programimit që fiton përdorim të gjerë, është përfunduar. Ekipi që zhvilloi FORTRAN kryesohet nga John Backus, i cili më vonë punon në ALGOL dhe BNF. FORTRAN është ende në përdorim sot, mbi gjashtë dekada më vonë.

Njerëzit që punojnë me kompjuterin ENIAC
Njerëzit që punojnë me kompjuterin ENIAC

1957

Lëshohet përpiluesi i parë FORTRAN.

Përpiluesi i Kodit të Shkurtër i zhvilluar nga Grace Hopper është lëshuar nga Remington Rand me emrin MATH-MAGIC.

1958

Puna fillon në LISP, një gjuhë e lidhur ngushtë me zhvillimin e Inteligjencës Artificiale. Versione të LISP janë ende në përdorim të gjerë sot.

Specifikimi i parë për ALGOL është lëshuar.

1959

Konferenca për Sistemet e të Dhënave dhe Gjuhëve (CODASYL) krijon COBOL.

1960

Gjuha e parë e strukturuar në bllok, ALGOL 60, është në dispozicion.

1962

John von Neumann
John von Neumann

APL, një gjuhë me grupin e saj unik të karakterit, që kërkon tastierën e vet ose pajisjen hyrëse, lëshohet nga Kenneth Iverson.

FORTRAN IV lëshohet.

1964

APL60, një sistem terminali për APL, lëshohet.

BASIC, një gjuhë programimi e krijuar për të ndihmuar njerëzit të mësojnë se si të shkruajnë programe kompjuterike, u shpik në Universitetin Dartmouth nga John Kemeny dhe Thomas Kurtz.

1965

Logjika e paqartë prezantohet nga Lotfi A Zadeh. Kjo degë e logjikës dhe llogaritjes do të përdorej më vonë për të kontrolluar trenat me shpejtësi të lartë në Japoni, helikopterët detarë dhe kamerat e fokusimit automatik – në mesin e shumë sistemeve të tjera të kontrollit.

1966

FORTRAN 66 lëshohet.

LISP 2 lëshohet.

Puna fillon në Logo
.

1968

ALGOL 68 miratohet nga komiteti i specifikimeve që mbikëqyr gjuhën, pavarësisht kundërshtimeve nga disa anëtarë të komitetit. ALGOL 68 është shumë më komplekse sesa ALGOL 60, dhe rezulton të jetë shumë i vështirë për t’u zbatuar.

ALTRAN, një variant FORTRAN, bëhet i disponueshëm.

ANSI, Instituti Kombëtar i Standardeve, përcakton zyrtarisht COBOL.

Puna fillon në Paskal.

Simula, gjuha e parë që përdor konceptet e orientuara nga objekti, është zhvilluar.

Në fillim të viteve 1970

Puna fillon në një numër gjuhësh të reja programimi, duke përfshirë Forth, Prolog dhe Smalltalk. Zhvillimi i Smalltalk çon në kodifikimin e koncepteve të programimit të orientuara nga objektet.

1972

Dorëshkrimi i Konrad Zuse-së që përshkruan Plankalkül është botuar, tridhjetë vjet pasi ai e zhvilloi atë.

C, gjuha që do të vijë të dominojë zhvillimin e sistemit operativ, është zhvilluar nga Dennis Ritchie.

Prolog implementohet nga Alain Colmerauer dhe Phillip Roussel.

1974

Manuali përfundimtar i referencës për C është botuar.

ANSI lëshon një specifikim tjetër COBOL.

1975

Implementationshtë zhvilluar një implementim i BASIC, i quajtur “Tiny BASIC”, i cili mund të funksionojë në 2 KB RAM. Kjo lë 2 KB të disponueshme për një program për të kandiduar në një mikrokompjuterik tipik 4 KB.

Bill Gates dhe Paul Allen fillojnë të shesin versionin e tyre të BASIC te MITS, për t’u përdorur në mikrokompjuterin e tyre Altair.

Skema e dialektit LISP është zhvilluar nga GL Steele dhe GJ Sussman.

Manuali i referencës përfundimtare për Pascal, Manuali dhe Raporti i Përdoruesit Pascal, është botuar.

1976

Gjuha e Sistemit të Dizajnit lëshohet. Kjo gjuhë ka një ndikim të madh në PostScript.

1977

Specifikimi i parë ANSI për MUMPS, i cili më vonë do të riemërtohej M, lëshohet. Gjuha u krijua për të trajtuar të dhënat e Records Medical dhe vetëm njeh llojin e të dhënave të vargut.

1978

Gjuha e përpunimit të tekstit Awk lëshohet. Namedshtë emëruar pas zhvilluesve të saj: Aho, Weinberger dhe Kernighan.

ANSI lëshon specifikimet për FORTRAN 77.

1980

Grace Hopper
Grace Hopper

Lëshohen Smalltalk-80, Modula-2 dhe Franz LISP.

Versioni i hershëm i asaj që do të bëhej C ++, e quajtur “C with Classes” është zhvilluar nga Bjarne Stroustrup.

1981

Puna fillon në LISP dhe Prolog të përbashkët.

1982

Lëshohen ISO Pascal dhe PostScript.

1983

Smalltalk-80: Gjuha dhe zbatimi i saj është botuar.

DoD fillon të përdorë Ada për të gjitha aplikacionet e reja “Misioni Kritik”. Gjuha është emëruar pas Ada, Countess of Lovelace, programuesit të parë të kompjuterave.

Lëshohen hartuesit e parë C për mikrokompjuterët.

Zbatohet zbatimi i parë i C ++.

Turbo Pascal lëshohet.

Objektivi-C lëshohet.

1984

Manualshtë botuar një manual referimi për APL2.

1985

Rrënoja e Titanikut është gjetur, duke përdorur një nëndetëse të kontrolluar nga Forth.

Metodat, një version i Smalltalk, lëshohet.

1986

Versioni i parë i Smalltalk i disponueshëm për mikrokompjuterët, Smalltalk / V, është lëshuar.

Objekti Pascal për Mac lëshohet nga Apple.

Turbo Prolog lëshohet.

Aktori dhe Eiffel, të dy gjuhët e orientuara nga objekti, lëshohen.

1987

Perl është shpikur.

1988

Specifikimi CLOS (Sistemi i përbashkët i objekteve LISP) është publikuar.

Niklaus Wirth, i cili zhvilloi Modula-2, përfundon punën në Oberon.

1989

ANSI boton specifikimin C.

Një projekt-referencë C ++ 2.0 është lëshuar. Ky version shton trashëgimi të shumëfishtë, së bashku me veçoritë e tjera.

1990

Manuali i Annotuar C ++ Referencë, i cili detajon C ++ 2.1, është botuar.

Stacioni i Punch Card IBM 029
Stacioni i Punch Card IBM 029

Fortran 90 lëshohet. Përveç disa tipareve të reja, ky version gjithashtu ndryshon drejtshkrimin larg nga ALL-CAPS.

1991

Visual Basic është prezantuar.

HTML përshkruhet për herë të parë, nga Tim Berners-Lee.

Puna fillon në Java.

Python është shpikur.

1992

Dylan lëshohet nga Apple.

1993

ANSI lëshon një projekt-propozim për objektet e orientuara nga COBOL. Standardi është dashur të dalë në 1997, por nuk u finalizua deri në 2002.

Specifikimi i parë publik i HTML është vënë në dispozicion.

1994

Microsoft shton Visual Basic në Excel.

Dave Wood dhe Moti Schneider paraqesin një dokument provë të konceptit në Kongresin Botëror IEEE mbi Inteligjencën Kompjuterike, duke përdorur predhën e Sistemit Ekspert të Fuzzy Tools System për të modeluar uljen e helikopterëve.

PHP është shpikur.

1995

Ada 95 lëshohet, duke shtuar mbështetje për sistemet OOP dhe në kohë reale.

HTML 2.0 lëshohet.

Zbatimi i parë publik i Java është lëshuar.

JavaScript është shpikur. Ajo u zhvillua në një periudhë prej vetëm 10 ditësh, nga Brendan Eich.

Rubi është shpikur.

Bandat e katër publikojnë Modelet e Dizajnit: Elementë të Softuerëve të Rinxërtueshëm të Orientuar në Objekt.

1997

HTML 4.0 lëshohet.

PHP 3.0, versioni i parë i gjuhës që njihet për përdoruesit bashkëkohorë, lëshohet.

ECMA lëshoi ​​standardin e parë JavaScript (ECMAScript).

1998

ISO lëshon standardin e parë C ++.

HTML 4.0 ri-lëshohet pa një shtesë të numrit version.

2002

Scratch, një gjuhë vizive e programimit e krijuar për të mësuar konceptet e programimit, lëshohet.

2004

PHP 5, i cili është ende në përdorim, lëshohet.

Tastiera e Kodeve aruditshme e Kodeve APL
Tastiera e Kodeve aruditshme e Kodeve APL

2007

Grupi i Punës i Manifestit SOA boton Manualin e SOA-së, duke detajuar një sërë objektivash dhe parimesh për Arkitekturën e Orientuar ndaj Shërbimit.

Clojure, një dialekt i Lispit lëshohet.

2009

Google lëshon Go.

CoffeeScript, një zgjerim i JavaScript që shton konceptet e huazuara nga Ruby dhe Python, është lëshuar.

2010

Rust, i sponsorizuar nga Mozilla, lëshohet.

2013

Google lëshon Dart.

2014

HTML5 është publikuar si një rekomandim W3C.

Apple lëshon Swift, bazuar në Objektivin-C.

Facebook lëshon Hack, bazuar në PHP.

E ardhmja e programimit

Shtë e vështirë të thuash vetëm se ku po shkon programimi. Në afat të shkurtër, ne mund të presim më shumë përshpejtim të tendencave që ne po përjetojmë:

 • Të dhëna të mëdha
 • Virtualization
 • “Interneti i Gjërave”

Por afatgjatë, është jashtëzakonisht e vështirë të bësh parashikime të sakta. Llogaritja kuantike mund të çojë në një paradigmë krejt të re të programimit kompjuterik; kompjuterët mund të mësojnë të programojnë vetë, duke çuar në Singularity dhe në fund të epokës njerëzore; ne mund të zbulojmë se si të përdorim programimin për të imituar inteligjencën biologjike, duke çuar në transhumanizëm. Ose ne thjesht mund të kuptojmë se si t’i bëjmë telefonët tanë më të vegjël.

Sido që të jetë e ardhmja, është gjithnjë e më e qartë se programimi – duke qenë në gjendje të lexojë dhe të shkruajë kod në një pjesë të gjuhëve të zakonshme – është duke u bërë shkrim-leximi i ri i biznesit. Familjariteti me konceptet e programimit dhe logjikën e sistemeve kompjuterike dhe arkitekturës po bëhet shpejt po aq i rëndësishëm sa aftësitë themelore të biznesit, si shitjet, tregtimi dhe dizajni.

Leximi i mëtutjeshëm dhe burimet

Më shumë udhëzues të programeve, mësime dhe infografikë në lidhje me kodimin dhe burimet e zhvilluesit:

 • Karriera në kompjuter: përshkrimet e punës dhe burimet për shtigjet e karrierës në teknologjinë kompjuterike.
 • Gjuhët e Programimit dhe Zhvillimi i Uebit: mësoni opsionet tuaja.
 • Gratë që bëjnë shenjën e tyre në teknikë: zbuloni gjithçka rreth asaj se si gratë kanë ndikuar dhe vazhdoni të ndikoni në teknologji në këtë infografikë.

Codefarë kodi duhet të mësoni?

Të hutuar në cilën gjuhë programimi duhet të mësoni të kodoni? Shikoni infografin tonë, Codefarë kodi duhet të mësoni? Ajo jo vetëm që diskuton aspekte të ndryshme të gjuhëve, por përgjigjet në pyetje të rëndësishme siç janë, “Sa para do të bëj Java programuese për të jetuar?”

Codefarë kodi duhet të mësoni?
Codefarë kodi duhet të mësoni?

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Kodimi nuk është vetëm për të rriturit. Dhe nuk duhet të jetë! Fëmijët mësojnë aftësi të ndryshme kur mësojnë të kodojnë. Mësoni gjithçka rreth faqeve të internetit, aplikacioneve dhe lojërave që ndihmojnë të frymëzojnë fëmijët të mësojnë programim në infografinë tonë, Mënyrat Fun që Fëmijët Mund të Mësojnë të Kodojnë:

Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë
Mënyrat argëtuese Fëmijët mund të mësojnë të kodojnë

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map