Tekijänoikeus, Internet ja miksi se on sinulle tärkeää

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Tekijänoikeus, Internet ja miksi se on sinulle tärkeää

Tekijänoikeuslain historia

Tekijänoikeuslaki oli ennen melko yksinkertaista, kun kaikki alkoi – se kesti vain kaksi vuotta.

Ensimmäinen tekijänoikeuslaki luotiin 1800-luvulla: Ison-Britannian perussääntö 1710. Laki, joka hyväksyttiin tekijöiden oikeuksien suojaamiseksi, velvoitti heidät uusimaan tekijänoikeutensa joka toinen vuosi. Jos et uusinut, työsi meni julkisuuteen, ja mikä tahansa tulostin voi hyötyä siitä.

Mutta siitä ensimmäisestä säädöksestä lähtien se on tullut vain yhä monimutkaisemmaksi. Yritettäessäsi tutkia oikeuksiasi on kuin loputtoman kaninreiän kaataminen. Ja neuvoa kysymällä saat tusinaa erilaista vastausta, vaikka puhutkin ammattimaisten lakimiesten kanssa.

Mutta yksi asia on selvä tekijänoikeuksien suhteen: Se on tullut entistä rajoittavammaksi ensimmäisen säädöksen jälkeen. Kahden vuoden kestämisen sijasta tekijänoikeudet ovat edelleen voimassa vuosikymmenien ajan tekijän kuoleman jälkeen useimmissa maissa.

Anna Internet

Nykyään Internet tekee tiedon levittämisestä paljon helpompaa kuin se on koskaan ollut. Nyt voimme jakaa hetkessä tekstiä, valokuvia, videoita ja muuta ympäri maailmaa sekunneissa. Koko kirjat on digitoitu verkossa, ja niiden avulla voidaan säilyttää ja jakaa tietoa, jota on suojattu ja eristetty vuosisatojen ajan. Ja kun jotain on julkaistu verkossa, sitä on mahdotonta ottaa takaisin.

Mutta se ei estä tekijänoikeuksien omistajia yrittämästä. Patenttioikeudenkäynnit nousevat nopeasti, ja myös joukko tekijänoikeuksien loukkauksia koskevien oikeusjuttujen määrä on kasvussa.

Väitteen kaksi puolta

Se auttaa, että oikeudenkäyntien ei tarvitse edes tietää toisen osapuolen nimeä, vaan he voivat vain nimetä “John Doe” heidän pukuissaan. Ja jotkut yritykset eivät lopu pelkästään hakemuksen jättämiseen, vaan yrittävät pelotella ja uhata tavoitteitaan asettumiseksi.

Tekijänoikeuskysymysten toisella puolella monet väittävät, että Internet tekee tekijänoikeuksista vanhentuneita. Mitä mieltä sinä olet? Katso alla olevat tosiseikat.

Tekijänoikeudet, Internet ja sinä

Tekijänoikeudet, Internet & Miksi se on sinulle tärkeää

Internet on epäilemättä suurin yksittäinen uhka tekijänoikeuslakiin, josta se on joutunut kohtaamaan sen käyttöönoton jälkeen. Hallitukset hyväksyvät jatkuvasti uusia lakeja pysyäkseen jatkuvasti muuttuvassa digitaalisessa maisemassa.

Tässä‘miten Internet on muuttanut tekijänoikeuslaki ikuisesti.

1991 – Ensimmäinen julkinen verkkosivusto on avattu.

1993 – Perustetaan immateriaalioikeuksia käsittelevä työryhmä.

1994 – Työryhmä laatii ohjeet koulutus multimedian oikeudenmukaiselle käytölle laajentamalla tekijänoikeuksien alaisen oppimateriaalin oikeudenmukaisen käytön verkkoresursseihin.

1995 – Yhdysvaltain Internet-palveluntarjoaja Netcom on hakenut oikeuttaan tekijänoikeusloukkauksiin, jotka johtuvat tilaajan lähettämien tekijänoikeuksien alaisten materiaalien poistamisesta..

1995 – Uskonnollisen teknologiakeskuksen ja Netcomin tapauksessa tuomioistuin ei voi tehdä päätöstä rikkomuksesta tai Netcomista’reilun käytön puolustus. Edelleen luodaan ennakkotapaus verkkopalveluntarjoajille, jotka saatetaan syytteeseen tekijänoikeuksien loukkauksista, vaikka he eivät olisikaan suoraan mukana.

1996 – 160 maan edustajat kehittävät uuden lähestymistavan tekijänoikeuskysymyksiin ja löytävät tasapainon tekijöiden oikeuksien ja yleisön etujen välillä.

1998 – Presidentti Clinton allekirjoitti lain digitaalisen vuosituhannen tekijänoikeuslain (DMCA) tekemällä useita muutoksia tekijänoikeuslakiin sen saattamiseksi ajan tasalle tekniikan kanssa.

1999 – Kongressi hyväksyy huomattavan korotuksen erityyppisten tekijänoikeusrikkomusten lakisääteisistä vahingoista digitaalisten varkauksien ehkäisemisestä ja tekijänoikeuksien rikkomusten parantamisesta annetussa laissa.

2000 – Heavy metal -yhtye Metallica haastaa Napsterin ja heidän omat fanit musiikin luvattomasta levittämisestä.

2000 – San Franciscon liittovaltion tuomari määrää Napsterin lopettamaan laittoman musiikin vaihdon.

2002 – Laajakaista- ja digitaalitelevision myynninedistämislaki hyväksytään, ja sen mukaan kaikkien laitteiden, jotka voivat tallentaa, vastaanottaa tai tallentaa tekijänoikeuksien alaista digitaalista tietoa, on noudatettava digitaalisiin teoksiin, kuten DVD-levyihin, CD-levyihin ja e-kirjoihin koodattuja kopiosuojauksia..

2005 – Perheviihde- ja tekijänoikeuslaki on annettu, ja siinä säädetään rikosoikeudellisista seuraamuksista henkilöille, jotka nauhoittavat elokuvia elokuvateatterissa tai levittävät julkaisemattomia teoksia, kuten elokuvia tai ohjelmistoja.

2005 – Korkein oikeus määrää MGM: n hyväksi asiassa, jossa todetaan, että tiedostojen jakamispalvelut voidaan pitää vastuussa tekijänoikeuksien loukkauksista.

2007 – Jammie Thomas saatetaan oikeuteen tekijänoikeuksien loukkauksista, kun se on ladannut 30 kappaletta vertaistiedostojen jakamisohjelmalla.

2009 – Pirate Baylle syytetään osallisuudesta tekijänoikeuslain rikkomiseen, pääasiassa syyllistymisestä laittoman sisällön levittämiseen verkossa.

2011 – Yhdysvallat, Japani, Sveitsi ja EU ovat allekirjoittaneet väärentämisen vastaisen kauppasopimuksen (ACTA), joka edellyttää, että allekirjoittajat valvovat aktiivisesti tekijänoikeuksien loukkauksia ja hallinnoivat rikosoikeudellisia seuraamuksia.

2011 – Aaron Swartzia syytetään tekijänoikeusloukkauksista sen jälkeen, kun artikkeleita on ladattu massiivisesti JSTOR: sta, digitaalisesta akateemisesta kirjastosta.

2012 – Yhdysvaltain oikeusministeriö ottaa käyttöön ja sulkee Yhdysvaltojen tiedostojen isäntäsivuston Megaupload.

Kuinka välttää lain rikkominen

Ennen minkään muun materiaalin käyttöä’t oma immateriaalioikeutesi, tarkista aina tekijänoikeustila huolellisesti.

Yleensä, jos sivusto ei’t tehdä nimenomaisesti selväksi, että materiaalia ei voida käyttää uudelleen tai käyttää, ja olettaa sen aina’tekijänoikeuksien alaista materiaalia.

Pidä mielessä nämä yksinkertaiset dos ja don’ts.

Dos

 • Varmista, että sinä‘tiedä uudelleen mikä on ja mitä ei ole’t suojattu tekijänoikeuslailla.
 • Oletetaan, että sisältö on suojattu, kunnes voit todistaa toisin.
 • Tarkista, onko teoksia saatavana julkiseen käyttöön, ja hyvitä aina alkuperäistä tekijää.

Muistaa: Ideat ja tosiasiat eivät ole’t yleisesti suojattu, mutta kirjalliset teokset, maalaukset, valokuvat, piirrokset, elokuvat, musiikki ja ohjelmistot ovat kaikki tekijänoikeuslain alaisia.

Älä tee näin

 • Oletetaan, että jotain ei ole’t suojattu tekijänoikeuksilla, koska se’s Internetissä.
 • Jaa, lataa tai lataa kirjallisia teoksia, ohjelmistoja, valokuvia, piirroksia, elokuvia tai musiikkia verkossa ilman tekijänoikeuksien omistajaa’lupaa.
 • Laita toisen verkkosivuston sisältö sivullesi ilman lupaa tai plagioi muiden taiteellisia teoksia.

Muistaa: Odottavat kirjailijat ja taiteilijat varokaa ­- kuvitteelliset hahmot ja juoni on suojattu tekijänoikeuslailla, mikä tarkoittaa faneja fiktioita ja hahmojen piirroksia teknisesti tekijänoikeusrikkomuksina.

Tekijänoikeuslaki vaihtelee jyrkästi maasta toiseen.

Internet on muuttanut merkittävästi tapaa, jolla katsomme ja jaamme sisältöä, ja lain on jouduttu tiukentamaan tekijänoikeuslakeja suojatun materiaalin turvaamiseksi..

Viime kädessä kuitenkin’on vastuussa siitä, että käytämme verkkomateriaalia eettisesti ja vastuuntuntoisesti.

Lähteet

 • Tekijänoikeuksien aikajana – arl.org
 • USA vs. Vernor – kansalainen.org
 • Tekijänoikeuksien online-loukkaus verkossa: Viimeaikaiset tapaukset maailmanlaajuisesti ja vastaukset lainsäädäntöön – davies.com
 • Yhdysvallat vs. Aaron Swartz: Indiktio – documentcloud.org
 • Muutokset lakiin – fairuse.stanford.edu
 • Metallica Sues Napster – forbes.com
 • Tekijänoikeusohjeet – gov.uk
 • Napster menettää verkkomusiikin tekijänoikeusasian – theguardian.com
 • Pirate Bay-oikeudenkäynti: Syyllinen tuomio – theguardian.com
 • Internet-aikajana – internetsociety.org
 • Väärentämisen vastainen kauppasopimus – ipo.gov
 • JSTOR-lausunto: väärinkäyttötapaukset ja rikosasiat – jstor.org
 • Oikeusministeriön palkkiot – Megauploadin johtajat – Justice.gov
 • Tekijänoikeuksien Internet – mason.gmu.edu
 • Väärentämisen vastainen kauppasopimus – mofa.go.jp
 • Metallica’s Napsterin vastainen ristiretki – mtv.com
 • Internet-palveluntarjoajat: tekijänoikeuksien rikkomusten ja oikeudenmukaisen käytön puolustustietojen tietostandardi – richmond.edu
 • Fanifiktio ja tekijänoikeudet – timeshighereducation.co.uk
 • Korkein oikeus totesi 222 dollarin tuomion 24 kappaleen jakamisesta – wired.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map