.Ly-verkkotunnusten tulevaisuus

Disclosure: Tukisi auttaa pitämään sivuston toiminnassa! Ansaitsemme lähetysmaksun joistakin tämän sivun suosittelemista palveluista.


Vuonna 2010 sukupuolen kolumnisti ja bloggaaja Violet Blue rekisteröi verkkotunnuksen vb.ly käytettäväksi yhden sivun linkkien lyhentämispalveluna. Hän ei ennakoinut liikaa ongelmia. Hänellä oli jo hyvin kokemusta aikuisille suunnatun sisällön isännöinnistä.

Mutta NIC.ly, Libyan TLD .ly -verkkotunnuksen rekisteröijä peruutti verkkotunnuksen ilman varoitusta. Se sanoi, että URL rikkoo Libyan islamilaista šaria-lakia toimimalla politiikalla, joka oli avoin aikuisille suunnatulle sisällölle.

Monet epäilevät, että peruuttamisen todellinen syy johtuu Libyan uudesta asiaa koskevasta politiikasta, joka kieltää alle neljä merkkiä sisältävien .ly-verkkotunnusten myynnin Libyan ulkopuolisille ihmisille ja yrityksille..

Miksi .ly?

Dot-verkkotunnukset voivat olla verkon tärkein kiinteistö, mutta .ly-verkkotunnusten suosio on kasvanut vuosien ajan.

Olet todennäköisesti käyttänyt URL-lyhennyspalvelua Bit.ly, nähnyt Hootsuiten käyttäjien jakamia omista URL-osoitteita ja kuullut Visual.ly: n suunnittelutiimistä tai Generalassemb.ly: n verkkokursseista. Nykypäivän startup-yrityksissä lyhyet, merkkituotteiden verkkotunnukset – miinus turmeltunut dot-com – ovat kaikki raivoissaan. Ja kun englannin kieli sallii kolikoida minkä tahansa määrän uusia adverbeja lisäämällä sanan loppuun -ly, voit nähdä, miksi .ly-aluetunnus otettiin käyttöön.

Aihe lyhyillä TLD-aluksilla

Kaikki kaksikirjaimiset aluetunnukset ovat maailman maiden tai alueiden omistuksessa. Nämä maat voivat käyttää verkkotunnuksiaan halutessaan ja antaa alueensa ulkopuolella olevien henkilöiden rekisteröidä verkkotunnukset TLD: llä.

Muita esimerkkejä suosituista maiden ja alueiden aluetunnuksista on:

 • .tv kuuluu Tuvaluun, Polynesian saarivaltio, joka sijaitsee Tyynellämerellä, mutta sitä käytetään usein televisio- ja suoratoistovälineisiin liittyvissä verkkosivustoissa, kuten MLB.tv ja Redbull.tv.
 • .minä kuulun Montenegroon, mutta sitä käyttävät sivustot, kuten About.me ja Qkme.me.
 • .co kuuluu Kolumbiaan, mutta sitä kohdellaan vaihtoehtona .com: lle tai kätevälle lyhenteelle ilmaisu ”yritys”. Twitter on käyttänyt sitä URL-osoitteiden lyhennyspalveluun t.co ja AngelList osoitteeseen angel.co.
 • .fm kuuluu Mikronesian liittovaltioihin, mutta siitä on tullut suosittua podcasteihin, radiolähetyksiin, Internet-radioasemiin jne. Sitä käyttävät suositut sivustot Ask.fm ja Last.fm.

Monilla näistä maista ei ole erityisiä lakejaan verkkotunnustensa käytöstä tai he ovat jopa laatineet sopimuksen TLD: n vuokraamisesta maansa ulkopuolelta, kuten Tuvalun .tv tapauksessa..

.Ly-aluetunnus on Libyan tasavalta, ja siksi sitä sitovat kyseisen maan lait.

Useimmat maat eivät hyödynnä tätä valtaa; toiset, kuten Libya, käyttävät sitä tehokkaasti. Ei ole lakia, joka sanoo, että tavan, jolla kansakunta välittää toimialueensa, on oltava oikeudenmukainen.

Ovatko muut .ly verkkotunnukset vaarassa?

Libyan Spider Network on rekisteröinyt ja hallinnoinut kaikki .ly-verkkotunnukset, ja niiden käyttöehdoissa todetaan, että ”Kaikki .LY-verkkotunnukset voidaan rekisteröidä, paitsi verkkotunnukset, jotka sisältävät säädyttömiä ja vääriä nimiä / ilmauksia, mukaan lukien seksuaalisen luonteen sanat; Lisäksi verkkotunnukset eivät saa sisältää uskontoa tai politiikkaa loukkaavia sanoja / lauseita tai lyhenteitä, ne eivät saa liittyä uhkapelaamiseen tai arpajaisiin tai olla Libyan lakien tai islamilaisen moraalin vastaisia, sama koskee sivuston sisältöä. “

Sähköpostitilauksen käynnistäjä Letter.ly myös menetti verkkotunnuksen rekisteröinnin vuonna 2011 Libyassa jatkuvan sodan vuoksi.

Monet suosituimmista .ly-verkkotunnuksista, kuten Bit.ly, ovat URL-palveluita lyhentäviä palveluita. Bit.ly lyhentää miljoonia URL-osoitteita joka kuukausi, ja on todennäköistä, että osa näiden linkkien sisällöstä saattaa olla Libyan Spider -verkon käytäntöjen vastaista. Bit.ly on kuitenkin toiminut vuodesta 2008 ilman ongelmia.

Pitäisikö sinun ostaa .ly-verkkotunnus?

Verkkotunnuksen peruutukset ovat harvinaisia, ja on todennäköisempää, että isäntälläsi on ongelma sisällölläsi kuin rekisteröijälläsi.

Silti, kun Libyassa vallitsee nykyinen mullistus, .ly-verkkotunnusten tulevaisuus ei ehkä ole yhtä turvallinen kuin muut vaihtoehdot. Jos brändissäsi on .ly-verkkotunnus, verkkotunnuksesi menettäminen šaria-lakien tai poliittisten häiriöiden takia voi johtaa kalliiseen uudelleenrekisteröintiprosessiin.

Nykyään .ly-verkkotunnusten suosio näyttää vähenevän. Vaikka satoja uusia .ly-verkkotunnuksia rekisteröitiin vuonna 2013, alle 50 rekisteröitiin vuonna 2014. Maan jatkuvan epävakauden vuoksi uudet startupit eivät vain halua ottaa riskiä aloittaakseen epävakaalla verkkotunnuksella.

Jos haluat ostaa verkkotunnuksen, joka on osa tuotemerkkiäsi tulevina vuosina, kannattaa ehkä harkita .ly-verkkotunnuksen valitsemista uudelleen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map