Zgjidhja e problemeve të DNS: Filloni këtu për të rregulluar gabimet e zakonshme

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe. A kam nevojë për një adresë IP të përkushtuar?


Problemet e DNS mund të jenë një dhimbje koke, edhe nëse keni përvojë në web hosting.

Shpesh, është e vështirë të tregosh se ku gjenden gabimet. DNS mund të marrë ca kohë për të përhapur, kështu që faqet mund të duket se janë lart ose poshtë në të njëjtën kohë, në varësi të vendndodhjes tuaj fizike.

Keni çështje DNS? Vazhdoni të lexoni për të zbuluar se si të zgjidhni problemet më të zakonshme të DNS – dhe zbuloni pse DNS është kaq e ndërlikuar në radhë të parë.

Farë është DNS?

DNS qëndron për Sistemin e Emrave të Domainave. Basshtë në thelb një drejtori për internet që përputhet me emrat e domain me adresën IP.

Websitedo faqe e vetme ka adresën e vet IP në internet, dhe kompjuterët mund të lidhen me kompjuterë të tjerë përmes Internetit dhe të shikojnë faqet e internetit duke përdorur adresën e tyre IP.

Ju mund të vizitoni çdo faqe në internet duke shtypur në adresën e saj IP në shiritin e adresave të shfletuesit tuaj. Por adresat e IP-ve janë të vështira për t’u mbajtur mend nga njerëzit, kështu që ne në vend përdorim emrat e domain. DNS është libri i adresave të Internetit: përputhet me ato adresa IP me emrat e domain të tyre përkatës.

Kurdoherë që shkruani një emër domain në shfletuesin tuaj, ai lidhet me serverin DNS të ofruesit të shërbimit tuaj të internetit (ISP) për të kërkuar rekordin DNS për të zbuluar se në cilën adresë IP duhet të lidhet me.

Një server DNS është një server që ekzekuton softuer të veçantë DNS që kërkon regjistrime DNS dhe kryen shërbime të tjera DNS. Ka shumë serverë DNS në të gjithë botën, por Interneti funksionon duke përdorur 13 serverë rrënjorë të mirëmbajtur nga agjensi të pavarura si IANA (Autoriteti i Numrave të caktuar në Internet), ICANN (Korporata e Internetit për Emrat dhe Numrat e caktuar), Laboratori i Kërkimit të Ushtrisë amerikane, Verisign, dhe të tjerët.

Kuptimi i Problemeve të DNS

Anydo ndërprerje e faqes në internet është një çështje serioze, dhe mund të rezultojë në të ardhura të humbura dhe një reputacion të dëmtuar për biznesin ose faqen tuaj të internetit. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të rregulloni çdo gabim sa më shpejt të jetë e mundur. Fatkeqësisht, natyra e DNS e bën atë pak të ndërlikuar.

Ju, regjistruesi juaj dhe hosti juaj të gjithë duhet të punoni së bashku për të siguruar që serverët DNS tregojnë vizitorët në serverin e duhur, në mënyrë që faqja juaj e internetit të ngarkojë saktë kur njerëzit shkruajnë domenin tuaj në shiritin e adresave të shfletuesit të tyre.

Shumica e ofruesve të shërbimeve të Internetit (ISP) drejtojnë serverat e tyre DNS që marrin informacionin e tyre nga 13 serverët rrënjë, kështu që gjithmonë ka një vonesë kur i mban të gjithë në sinkron.

Kjo do të thotë që faqja juaj mund të shfaqet në internet për ju, por jashtë linje për vizitorët tuaj – të dy në të njëjtën kohë.

Pse është i ndërlikuar DNS?

Për shkak të të gjitha pjesëve lëvizëse dhe lidhjeve të përfshira, një sërë gjërash mund të shkojnë keq me DNS-në tuaj:

 • Përditësimet e ngadalta shkaktojnë probleme që zhduken, shpesh ju mashtrojnë ndërsa përpiqeni të rregulloni çështjen.
 • Cilësimet e pasakta të DNS krijojnë një katastrofë me lëvizje të ngadaltë që nuk do të shfaqen menjëherë.
 • Ka shumë pika dështimi dhe mund të jetë e vështirë të kuptosh se ku gjërat kanë shkuar keq.

Zgjidhja e problemeve të gabimeve të zakonshme

Gjëja e parë që mund të bëni kur përballeni me gabime DNS është të kontrolloni për problemet më të zakonshme:

 1. Kontrolloni regjistrimin e domenit tuaj. Sigurohuni që regjistrimi juaj të jetë i azhurnuar dhe i paguar, dhe nuk ka skaduar. Nëse është kështu, do të duhet ta rinovoni atë.
 2. Kontrolloni serverat e emrave tuaj. Sigurohuni që domeni juaj po përdor serverat e saktë të emrave. Nëse kohët e fundit keni ndërruar regjistruesin e domain ose kompaninë pritëse, kjo është çështja më e mundshme. Domeni juaj do të duhet të tregojë në serverat e saktë të emrave për vendin ku është në faqen tuaj të internetit. Ju mund të kontrolloni uebfaqen e hostit tuaj të internetit për të gjetur se cilat serverë emrash duhet të përdorni.
 3. Prisni për ndryshime të fundit për tu shumuar. Fatkeqësisht, për shkak të natyrës së serverëve DNS, mund të zgjasë deri në 24-48 orë për çdo ndryshim që bëni për të përhapur në të gjithë rrjetin. Nëse sapo keni korrigjuar serverat tuaj të emrave, jepni pak kohë për të përhapur.

Mjetet dhe burimet

Pra, si mund të diagnostikojmë dhe rregullojmë fshehtësitë e DNS nëse akoma keni probleme?

Për fat të mirë, ekzistojnë disa mjete të dobishme në dispozicion në internet që mund t’ju ndihmojnë të diagnostikoni problemet tuaja DNS. Provoni të përdorni këto:

 • IntoDNS është një mjet falas që skanon të dhënat tuaja DNS dhe identifikon çdo problem konfigurimi, pastaj gjeneron një raport të detajuar, duke e bërë të lehtë për të identifikuar dhe adresuar problemet tuaja DNS në një flash.
 • Mjetet e rrjetit sigurojnë më shumë informacion, përfshirë një gjurmë në sit dhe informacione rreth domenit dhe hostit.
 • Mjeti i Kontrollit të Cache të OpenDNS kërkon pyetjen e drejtpërdrejt të domain-it tuaj dhe raporton rezultatet. Më e mira nga të gjitha, ky mjet kontrollon faqen tuaj duke përdorur të gjithë serverët OpenDNS (gjithsej 11).

Vazhdoni me postime si kjo duke u pajtuar në burimin tonë RSS, ose duke ndjekur @WhoIsHosting në Twitter.

Imazhi i prerë nga Server Screen nga Jeh. Liçensuar sipas CC BY-SA 3.0.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map