Защо киберсквотирането няма да спаси света – Купуването на Breitbart.fm обречено

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница. Защо киберсквотирането няма да спаси света


Миналият ноември, според Ройтерс, след като Доналд Тръмп спечели президентските избори, главният редактор на крайнодясната Breitbart News Network обяви, че търговският обект ще се разшири в Германия и Франция, надявайки се да „монетизират гнева и антиимигранта. настроение, отприщено от успешната президентска кампания на Доналд Тръмп. ” Някои отляво във Франция не искат да видят Брейбарт да се разширява в страната си – особено ако това може да помогне на крайно десния Национален фронт.

Така през февруари тази година френски студент, който върви с името Антонин, реши да направи нещо по въпроса. Според The ​​Verge, в опит да попречи на Breitbart да пусне френска версия на уебсайта си, Антонин регистрира три имена на домейни: breitbart.fr, breitbartnews.fr и breitbartnewsnetwork.fr.

Закупуването на домейни за печалба от продажба или причиняване на неудобства се нарича киберсквотинг. Typosquatting е подобна дейност, която включва закупуване на неправилно написани (например wallmart.com) или неправилно идентифицирани (utube.com) версии на имена на домейни. Антонин, активистът, който киберскватира (breitbart.fr) и пише типоскватиране (breitbartnews.fr и breitbartnewsnetwork.fr) тези домейни, казва, че възнамерява да ги използва за популяризиране на групите за реч срещу омразата. Той също така се надява, че закупуването на тези домейни ще затрудни Breitbart да се разшири във Франция – потенциално да повлияе на президентските избори през 2017 г..

Киберсквотирането обикновено не успява

Независимо дали сте съгласни с политиката на Антонин или не, опитите за киберскват или печатни бизнес домейни рядко са печеливши или успешни. Сочните, висококачествени продажби на такива домейни се омаловажават от броя на случаите, които тихо се решават в спор за име на домейн.

Антонин казва, че никой не се е свързал с него относно закупуването на домейни Breitbart. И има две огромни причини, поради които това едва ли ще се промени

1. Киберсквотингът нарушава интелектуалната собственост

Breitbart.com е собственост на Breitbart News Network, LLC, регистрирано в Лос Анджелис, Калифорния.

Съгласно правилата на Световната организация за интелектуална собственост (WIPO) за спорове с имена .fr, Breitbart News Network може да възстанови домейните на Антонин, като докаже, че те нарушават правата на интелектуална собственост на компанията. Като се има предвид, че домейните са практически идентични с името на компанията (Breitbart News Network, LLC всъщност е собственик само на breitbart.com), това вероятно ще бъде ясно. Всяко искане би струвало няколко хиляди долара на домейн или по-малко.

Разбира се, Breitbart News Network, LLC може да избере да направи по-голямо финансово предложение за домейните и да го плати директно на регистранта, вместо да преминава през процеса на спор. Това ще му позволи да ги изтръгне по-бързо от ръцете на Антонин. Но от правна гледна точка, предявяването на иск с помощта на Parl Expert е най-евтиният вариант и това би спестило на Breitbart да получи медийно внимание по същество за „поддаване“ на активиста.

2. Breitbart не използва ccTLDs за своите регионални сайтове

Breitbart News Network, LLC вече поддържа поне четири регионални уебсайта. Всички те са хоствани извън основния домейн .com (например, breitbart.com/london). Така че има малко доказателства, че изобщо се нуждаят от ccTLD (напр. Breitbart.fr).

За да подкрепим това, от разследването на The Verge знаем, че други хора вече притежават ccTLD, които биха могли да бъдат заявени от компанията, ако наистина ги иска. Например, breitbart.de е собственост на уеб хостинг компания, а breitbartnews.de е собственост на активистка група, HoGeSatzbau. И двата домена изглежда са безспорни.

Докато breitbart.co.uk е собственост на Breitbart News Network, LLC, той просто пренасочва към сайта / london. Едва ли изглежда, че ccTLD са важни за компанията.

Може ли Breitbart да поиска своите френски имена на домейни?

Процесите на спорове за имена на домейни се различават в различните страни. Но те са проектирани да улесняват пренасочването на домейни на собственици на интелектуална собственост. Ако притежавате запазена марка за дума или фраза, имате автоматично право на всички домейни, свързани с тази търговска марка в много държави, които имат официален процес на спор.

Ако не притежавате търговската марка, но вече притежавате подобни домейни за бизнес цели, вероятността е, че домейнът ще ви бъде предаден така или иначе. Това включва типоскретизирани домейни, които приличат на този, който притежавате. Това е така, защото регистраторите ще преценят дали спорният домейн е регистриран „недобросъвестно“.

Какво „недобросъвестност“ означава, че намеренията на купувача са били да причинят неудобство за бизнеса или потребителите. Регистрирането на домейн за блокиране на използването на друг човек обикновено се счита за „недобросъвестно“. Така че бихте писали клавиши с много подобна дума, за да обслужвате сайт, различен от този, който посетителят се опитва да достигне.

Ако Breitbart заведе иск по френската система Parl Expert, вероятно това ще бъде сравнително проста и евтина процедура и е вероятно действията на Антонин да бъдат считани за „недобросъвестни“ въз основа на дадените правила. Това не е коментар за етиката на по-големите му усилия да се бори с това, което той вижда като дискриминация, а просто оценка на нормалната процедура за спор с име на домейн.

Така че защо хората все още плащат за домейни?

Има някои примери за домейни, които сменят ръцете си за огромни суми пари през последните години, така че е изкушаващо да се мисли, че всички маркови или оспорвани домейни са изключително ценни. Но в момента има малко печеливши сделки в сравнение с ранните дни на интернет, до голяма степен защото процесът на спорове е толкова ефективен.

ClintonKaine.com

Но има изключения, като ClintonKaine.com. Той беше регистриран от поддръжник на Бърни Сандерс и след това бе предложен за продажба 5 години след като го купи. Поисканата цена беше 90 000 долара, а офертата получи бурно медийно внимание. В крайна сметка ClintonKaine.com беше закупен от дигиталния директор на Доналд Тръмп, Брад Парскале, за 15 000 долара.

Първо, имайте предвид, че ClintonKaine.com е придобит от опонент в кампанията, а не човекът, когото логично бихте очаквали, че ще го купи. Така че процесът на спора и анализът на „недобросъвестността“ не биха били уместни. Но в много отношения PR, участващ в закупуването на домейни на конкурентите, е много по-важен в политиката. Една кампания може да генерира впечатляващи заглавия от покупката, да попречи на опонента да използва ключов домейн и да покаже, че е в добро финансово здраве.

RandPaul.com

По-типичен случай се случи със сенатора Ранд Пол през 2015 г., когато той плати 100 000 долара за RandPaul.com. Подробностите по този случай не са публично известни. Знаем, че името на домейна в един момент е било собственост на феновете на сенатор Пол и е много вероятно все още да е собственост на фенове при продажбата на домейна. Повдигането на спор срещу вашите собствени привърженици може да предизвика PR-кошмар в чувствителен момент. Кандидатът също може да има проблеми с твърденията за „недобросъвестност“ по време на спор, тъй като регистрантът е имал основателни причини да купи името – същата причина, по която кандидатът.

Има и други възможни причини. Кампанията може би не би искала да губи времето, което ще отнеме спорният процес. Възможно е също така да са искали публичността. А в случая на Ранд Пол това беше показване на неговата финансова сила още преди кампанията му официално да започне.

В такива ситуации предлагането на регистранта щедро плащане в брой може да бъде най-добрият начин да зарадва всички.

Домените не могат да спасят света

Купувайки домейни на Breitbart, Антонин несъмнено смяташе, че има най-добри интереси на французите. А създаването на нови уебсайтове, които осъждат расизма, сексизма и други форми на дискриминация, със сигурност е полезна дейност.

Но когато възникнат спорове, не се заблуждавайте. Случаите за киберсквотинг и типосквата са анализирани в прости, търговски условия.

Независимо от имената на домейни, които притежава, компания като Breitbart разполага с необходимите ресурси за разширяване, ако иска. И изправени пред толкова ясно нарушаване на нарушението на интелектуалната собственост, малцина, ако някакви комисии за спорове за домейни така или иначе биха намерили в полза на Антонин.

Изображение на базата на върховия проспектор на Пайк пред дома му на лог, около 1900 г., от Уилям Хенри Джексън. Той е в публичното пространство.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map