Специализиран IP адрес: Ето защо сега всички говорят за тях.

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Трябва ли ми специален IP адрес?

От многобройните хостинг функции и екстри, достъпни от почти всеки доставчик на хостинг услуги, специалният IP може да бъде точно този, който дава на уеб издателите най-пауза. Необходимо ли е? Има ли някаква полза? Наистина ли ми трябва такъв, ако използвам специален сървър? Имам ли наистина нужда от един изобщо?

Дебатът започва нататък. В крайна сметка, независимо дали се насочвате към определен IP адрес или не, е вашето решение, но като знаете няколко факта и след това хвърлите малко мнение, може да ви помогне да вземете образовано решение. Да започнем с основните положения.

Какво е IP адрес?

Това е напълно отделно от името на вашия домейн или URL адреса на вашия сайт. IP адресът (Интернет протокол) е поредица от числа, присвоени на всяко устройство, което има достъп до Интернет. Докато вашият домейн по същество е адресът на вашия уебсайт – мястото, където може да бъде намерен в Интернет – IP адресът на вашия компютър е уникален етикет, който позволява на интернет, уебсайтове (и нека бъдем честни, вероятно NSA) да идентифицират вашето конкретно устройство когато има достъп до уебсайт.

В допълнение към компютрите и мобилните устройства, сървърите имат и свои уникални IP адреси.

Споделени IP адреси Vs. Специализирани IP адреси

Повечето центрове за данни и доставчици на технологии за уебсайтове предлагат вариации на два различни типа хостинг – споделен хостинг и посветен хостинг. При споделен хостинг всички ресурси на сървъра са обединени заедно, за да хостват много сайтове, без да се има предвид кой е собственик на сайта, колко трафик получава сайт и т.н. С посветен хостинг всички ресурси на сървъра все още се прилагат към определен набор от сайтове и приложения, но начинът, по който се разпределят тези ресурси, е по преценка на лицето, което наема сървърното пространство – не на хостинг доставчика.

Така че, в случай на споделен хостинг, често има стотици, понякога хиляди сайтове, които всички живеят на един и същ сървър – следователно, всички те имат един и същ IP адрес. В случай на посветен хостинг, сайтовете могат да споделят един и същ хостинг доставчик, но не всички имат един и същ IP адрес.

Споделените IP и Специализирани IP адреси работят по същия начин. Въпреки че всеки хостинг акаунт има един и същ IP при сценарий за споделен хостинг, специален IP адрес е изключителен адрес, уникален за вашия хостван сървър. Въпреки че специалният IP адрес е изключително ваш, можете да изберете да обслужвате различни сайтове от този IP адрес. В крайна сметка вие контролирате кой го използва.

Това обикновено по никакъв начин не е проблем, независимо дали обмисляте фактори за хостинг или оптимизация за търсачки (SEO). Но в някои случаи специализиран IP може да бъде полезен, а в други – да е необходим.

Какво е специализиран IP и какво всъщност прави?

За да разберем истински специални IP адреси, трябва да разберем как работят IP адресите.

IP адресите насочват интернет трафика до правилното място, подобно на пощенски код или пощенски код. Подобно на пощенските кодове, различни хора могат да споделят един и същ IP.

Ако имате споделен хостинг акаунт, вероятно споделяте IP адреса на вашия сайт с десетки други хора. В някои случаи може да го споделите със стотици други сайтове. Споделянето не е проблем. Хостът има софтуер за интерпретиране на заявки за различни сайтове на един и същ IP, като гарантира, че той може да обслужва правилното съдържание на всеки човек и отнема милисекунди.

Специален IP адрес е изключително ваш. Можете да изберете да обслужвате различни сайтове от този IP адрес, но в крайна сметка вие контролирате кой го използва.

Бихте си помислили, че посветен IP е по-добър, нали? Нека разгледаме някои от предимствата, които свързваме с тях.

Кога ми трябва специален IP адрес?

Що се отнася до хостинга, ще срещнете най-много четири основни причини, поради които специализиран IP ще бъде полезен или необходим за успеха на вашия сайт.

 • Трябва да поддържате защитен сайт чрез SSL сертификат.
 • Вашият сайт е с голям трафик и се нуждае от специализирани ресурси за поддържане на ефективността.
 • Трябва редовно да влизате в уебсайта си чрез протокол за прехвърляне на файлове (FTP)
 • Трябва да видите уебсайта си чрез IP адрес
 • Много от тези причини също ще сигнализират, че е подходящ момент да надстроите вашата хостинг платформа от споделена до посветена! С това казано, посветените IP адреси не зависят от посветен хостинг, за да функционира правилно. Можете да имате споделени IP на специализиран сървър, ако хоствате множество сайтове на един сървър, и можете да имате специални IP адреси, насочени към сайтове на споделен хостинг сървър (ако онлайн магазинът използва споделен хостинг и SSL, той вероятно има специален IP).

  От изброените по-горе причини, най-честата причина за сигнали, че ще ви е необходим специален IP адрес, е ако планирате да прикачите сертификат за защитен слой на сокети (SSL) към вашия сайт.

  Защо имате нужда от специализиран IP за SSL сертификати

  Кажете, че създавате сайт за електронна търговия. Ако очаквате клиентите да въведат кредитната си карта и друга лична информация, искате да им предложите сигурността на защитата на тази информация с SSL. Трябва да имате специален IP адрес, за да получите SSL сертификат на вашия сайт. Повечето хостове ще таксуват допълнителна такса както за специалния IP, така и за SSL сертификата, но някои от тях могат да включват специалния IP с покупката на SSL сертификата. Консултирайте се с вашия предпочитан хостинг доставчик, за да сте сигурни.

  Защо се нуждаете от специализиран IP за трафик с голям обем

  По-специално закупуването на специализиран IP само за сайт с голям трафик не е толкова необходимо, колкото осигуряването на специален хостинг за сайт с голям трафик. Сайтовете за електронна търговия, които купуват SSL сертификат, вероятно вече имат специален IP адрес и вероятно също ще имат специален хостинг. Независимо дали става въпрос за сайт за електронна търговия или не, ако уебсайтът ви вижда голям обем трафик ежедневно, може да искате да помислите за получаване на специален IP адрес. С посветен хостинг (и специализиран IP) вашият уебсайт е по-вероятно да увеличи или поне да поддържа скоростта и производителността, на които посетителите са свикнали, докато приюти толкова много посетители. Това също ще намали вероятността вашия сайт да се срине под напрежението на толкова много трафик – далеч по-често срещан проблем за сайтове с голям трафик, които използват споделен хостинг.

  Кратка история на специализирани IP адреси като SEO стратегия

  Голяма част от дебатите за това дали да се наложи допълнителните разходи на специален IP адрес идва от въпроса дали специалният IP предлага някаква SEO полза или не. Отговорът се променя с годините, но има добра причина защо това да се случи.

  Всичко е виновен Мат Кътс.

  ОК, не наистина. Но някак си. Мат Кътс е ръководител на екипа на Google по Webspam. Той общува редовно с много членове на индустрията за дигитален маркетинг и търсене и често говори на индустриални конференции. Той също така редовно пуска видеоклипове, в които отговаря на въпроси, които хората му изпращат, и обсъжда актуализациите и функциите на Google.

  В публикация в блога от ноември 2006 г. Cutts се обърна към въпроса за специалния IP адрес, като каза по това време, че не е фактор за класиране.

  През август 2010 г. Cutts пусна видео в отговор на въпрос дали споделеният хостинг влияе негативно на класирането на сайта. Въпросът и отговорът се занимаваха конкретно с наличието на спам уебсайтове на същия сървър като „нормалните“ уебсайтове. Въпреки това, много хора приеха отговора на Cutts да означава, че специални IP адреси не са необходими за „защита“ на тези редовни сайтове и няма да предлагат никакви SEO ползи.

  Обаче (знаехте, че идва „все пак“, нали?), 2006 г. беше много отдавна и по интернет стандартите, така беше и 2010 г. Нещата се промениха оттогава, включително алгоритъма на Google и как се определят класирането. Един от факторите, които Google разглежда сега, когато класира сайтовете, е скоростта на зареждане на страниците.

  Бързо напред към видео от август 2013 г., където Cutts обяснява, че скоростта на натоварване на страниците е фактор за класиране и че това е вярно от цялата страна, независимо дали достъпа до сайтове се осъществява чрез мобилен или настолен компютър. Той също така казва, че „… ще продължи да разглежда начините за подобряване на начините, по които ние [Google] откриваме колко бърз е даден сайт, скоростта на страницата за определена страница и след това ще се опитаме да разберем дали има смисъл. Добре, ако искаме потребителите да са по-малко разочаровани, тогава може би има смисъл да включим това повече в нашата класация … ”

  Сега, нека да приложим някаква логика …

 • Специализираният IP може да помогне за увеличаване на скоростта на вашия сайт.
 • Google счита скоростта на зареждане на страниците за фактор за класиране.
 • Следователно, специален IP адрес може да бъде фактор за подобряване на SEO стойността на вашия сайт.

  Въпреки това, специален IP адрес няма да пренесе магически вашия сайт до позиция номер едно в страниците с резултати от търсещите машини на Google (SERPs). Но ето това нещо – ако се опитвате да помогнете на сайта си да се класира добре, не искате ли да му дадете всички възможни предимства? Ако можете да направите 15 неща, които могат да помогнат на сайта ви да се справи по-добре в SERPs, защо бихте направили само 12 от тях, ако можете да ги направите всички?

  Така заедно със създаването на висококачествено съдържание, като се гарантира, че съдържанието не е прекалено оптимизирано, изграждането на солидна архитектура на сайта и многобройните други неща, които можете да направите, за да накарате Google да хареса вашия сайт само малко повече, като заплатите малко повече за посветен IP може да бъде добра инвестиция за бъдещето на вашия сайт.

  Вярват ли професионалните SEO оптимизирани специализирани IP, които наистина могат да помогнат на вашия сайт да бъде по-добър?

  Има два аспекта на SEO аргумента за специализирани IP адреси: класиране и спам.

  Някои специалисти за оптимизиране на търсачките (SEO) смятат, че търсачките са по-склонни да се доверят на сайт на специален IP адрес и да му дадат по-висока класация в търсачките. Има много дебати по тази теория и почти няма доказателства, които да го подкрепят.

  Google използва IP адреси в някои от своите изчисления, но най-вече за да определи колко да се доверите на входяща връзка. Връзките от подобни IP адреси обикновено се доверяват по-малко. Но шансовете да бъдат повлияни от това са малки, дори и на споделен сървър.

  По отношение на спама, Google може да има недоверие към сайтове, които споделят IP обхват със спамери, нежелани блогове и други нарушители на техните „най-добри практики“. На споделен сървър неетичното поведение на някой от споделеното ви IP може да доведе до наказание за всички – на теория.

  Но това не е съвсем ясно. Очевидно Google разбира, че милиони уебсайтове използват споделен хостинг, така че завистките наказания биха били контрапродуктивни.

  Скорост на зареждане на страницата и специални IP адреси

  Може ли специален IP адрес да помогне на вашия сайт да се зареди по-бързо?

  По някакъв начин бихте очаквали това. В крайна сметка по-малко трафик преминава към този IP адрес.

  Но погледнете на това по друг начин. Всеки сървър трябва да инспектира пакет, да проучи заявката и да я достави в правилния домейн. Това важи, ако има един сайт в IP или хиляда сайтове. Всеки сървър трябва да премине през този процес; броят на възможните дестинации всъщност няма значение.

  Поради това разликата във времето за обработка е толкова малка, че да бъде незабележима.

  И така, тогава каква е голямата полза от наличието на специален IP адрес?

  Има едно ясно предимство от притежаването на специален IP. Тя ви позволява да правите повече със вашия сървър.

  Имате нужда от специален IP адрес, за да хоствате свой собствен SSL сертификат, например. Можете също да стартирате FTP сървър извън IP адреса. Можете да стартирате игрален сървър или друг IP базиран сървър (с разрешение на вашия хост).

  Повечето уеб хостове предлагат споделени SSL сертификати по желание ще бъдат достатъчно добри за огромната част от сайтовете и много малко хора някога ще трябва да стартират IP базиран FTP сървър. Но в някои случаи ползите са ясни.

  Трябва ли да се притеснявате с посветен IP?

  За предпочитане е специален IP адрес, но без един.

  Предимствата са доста специализирани, а SEO ъгълът вече е до голяма степен дискредитиран.

  Единственото нещо, на което трябва да внимавате, е спамът. Абонирайте се за Google Инструменти за уеб администратори и останете в течение на това, което Google мисли за вашия сайт. Ако изглежда, че се намира в „лош квартал“, мигрирайте към нов хост и не разчитайте на специален IP адрес, за да разрешите проблема.

  Трябва ли да купите специален IP адрес?

  Има много дебати около специализирани IP и плюсовете и минусите на използването на такъв. Нека разгледаме аргументите както за, така и против използването на специален IP адрес:

  Професионалисти:

 • Специализираните IP адреси са съществена характеристика за подобряване на сигурността на вашия сайт чрез SSL сертификати.
 • Можете да получите достъп до вашия сайт чрез FTP и също да го заредите в браузър чрез IP адрес.
 • Домените с висок трафик е по-малко вероятно да изпаднат в престой, когато се зареждат чрез специални ресурси.
 • Недостатъци:

 • Въпреки предполагаемите ползи за SEO, няма окончателна положителна корелация между хостинга
  вашия уебсайт със специален IP адрес и по-добра оптимизация за търсене.
 • Специализирано IP допълнение към вашия хостинг пакет НЕ е същото нещо като специален сървър или виртуален, посветен хостинг.
 • Въпреки че специализиран IP може да се възползва от скоростта на зареждане на страницата ви, въздействието няма да бъде достатъчно значително, за да подобри значително класирането ви в резултатите от търсачката..
 • Ако трябва да защитите уебсайта си, купуването на специален IP като част от вашия SSL пакет е добра инвестиция. Вероятно обаче има смисъл да избягвате просто да купувате специализиран IP като самостоятелна добавка към вашия хостинг пакет, ако оставате на споделен хостинг сървър. Вместо това, преминете към специализиран хостинг и заключване в вашия специализиран IP като част от надстройката от споделен до специален план.

  Последната актуализация на страницата: август 2015 г.

  Изображение, изрязано от екрана на сървъра от Jeh. Лицензиран под CC BY-SA 3.0.

  Jeffrey Wilson Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
   Like this post? Please share to your friends:
   Adblock
   detector
   map