Skema më e vjetër në internet – dhe si ta shmangni atë [Infographic]

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Mashtrimi më i vjetër në internet - Si ta shmangni atë

Në një studim të vitit 2015 të kryer nga Adobe Systems, u zbulua se punëtorët amerikanë, mesatarisht, kaluan 6.3 orë duke kontrolluar postë elektronike (me një ndarje 50/50 midis mesazheve personale dhe profesionale).

Sa email kemi çdo ditë ku koha mesatare e kaluar për të lexuar, organizuar dhe duke u përgjigjur atyre është gjashtë orë? Sipas sondazhit të Adobe, jo vetëm që njerëzit kontrollojnë emailin e tyre gjatë punës, por edhe para dhe pas! Ndoshta arsyeja e vërtetë pse kaq shumë prej nesh janë të varur nga telefonat inteligjentë nuk është sepse ato janë argëtuese dhe të dobishme. Ndoshta kjo është për faktin se ne jemi duke pritur vazhdimisht që të kalojë një email që do të ndryshojë jetën tonë.

Duke folur hipotetikisht, nëse po marrim email të mjaftueshëm për të mbushur gjashtë orë çdo ditë, është e sigurt të supozosh se jo çdo dërgues do të jetë dikush që njohim. Ata mund të vijnë nga një gamë e tërë burimesh:

 • Shoket dhe familja
 • Kontakte profesionale
 • Mundësitë e mundshme të punës
 • Burimet RSS
 • Daljet e lajmeve
 • Njoftime të mediave sociale
 • marketers
 • Kompanitë e sigurimeve
 • Kujtesat e kalendarit

Dhe, potencialisht: përhapësit në internet.

Detyrimi për të kontrolluar mesazhe të reja nuk është çështje qesharake. Ju e shihni atë ndryshues të numrit në dritaren e shfletuesit tuaj ose në ekranin e telefonit tuaj, dhe thjesht duhet të klikoni atë. Për të zbuluar nga kush është. Për ta lexuar, zgjidheni dhe nxirrni nga kutia në kutinë tuaj. Por çfarë bën kur është nga dikush që nuk e njeh, por që premton shumë para në këmbim të diçkaje të vogël në fundin tënd?

Ju me siguri e dini në lidhje me Princin Nigerian – njeri i varfër i rrënuar i cili vetëm ka nevojë për ndihmën tuaj për të arritur në paratë e tij. Por ka shumë mashtrime të ngjashme që janë më të vështira për tu parë. Ndoshta shoku i shpirtit që takuat në internet ka nevojë për ndihmë financiare për t’ju takuar. Ose asaj kompani të bukur që po përpiqet të shpëtojë botën, duhet vetëm pak ndihmë financiare.

Damsel në shqetësim jo gjithmonë vjen në formën e një princi, por ai, ajo, ose ata pothuajse gjithmonë do të vijnë për ju përmes emailit. Kur ta bëjnë këtë, do të bini për mashtrimet e tyre apo do të keni mundësi të bëni mashtrim para se të jetë vonë?

Gjeni gjithçka që ju duhet të dini rreth mashtrimit më të vjetër të internetit në infografin e mëposhtëm:

y

Skema më e vjetër në internet (dhe si ta shmangni atë)

Princi Nigerian është një nga pjesët më të mëdha të përdoruesve të internetit: një mashtrim që përfshin një sasi të madhe pasurie të bllokuar jashtë shtetit që ka nevojë për ndihmën tuaj për ta lëshuar atë. Rezultati: ju shpëtoni. Por Princi Nigerian është vetëm një formë e mashtrimit të tarifave të avansit, i cili vazhdon të vjedh miliarda dollarë çdo vit. Mësoni gjithçka në lidhje me të më poshtë.

Farë duhet të dini

 • Mashtrimi i tarifave të avansit është një konstatim ku premtohen pagesa në të ardhmen ndërsa ekstraktohen tarifat
  • shembuj:
   • Miliona janë në dispozicion nëse mund të siguroni vetëm 5,000 dollarë për transferimin e telit
   • Ju keni fituar një shtëpi të re dhe thjesht duhet të paguani taksat mbi të
  • Kindshtë një lloj si J. Wellington Wimpy në karikaturat e vjetra të Popeye, “Unë me kënaqësi do t’ju paguaj të martën për një hamburger sot.”
   • Por nuk paguan asnjëherë arrin
 • Mashtrimet
  • Format specifike
   • Fitime të rreme të lotarisë
   • Njoftimet e trashëgimisë
   • Oferta pune
   • Mashtrime romantike
   • Ndihmë juridike financiare
  • Rezultate të parashikueshme
   • Humbja e drejtpërdrejtë financiare te viktima
   • Vjedhjet e identitetit
 • Shumë mashtrime të tarifave paraprake vijnë ende drejtpërdrejt nga Nigeria
  • Por nuk është specifik për atë vend
   • Ata mund të vijnë nga kudo, veçanërisht:
    • Bregu i Fildishtë
    • Togo
    • Hollandë
     • Në varësi të specifikave të mashtrimit, mund të mos jetë as nga një vend tjetër
   • Këto shpesh quhen “419 mashtrime”, sepse Seksioni 419 i Kodit Penal të Nigerisë merret me mashtrim
    • “Persondo person që me ndonjë pretendim të rremë dhe me qëllim mashtrimi, merr nga ndonjë person tjetër çdo gjë të aftë për t’u vjedhur, ose shkakton ndonjë person tjetër t’i dorëzojë çdo personi çdo gjë të aftë për t’u vjedhur, është fajtor për një krim dhe është me burgim për tre vjet. “
 • Mashtrimi i avansit është një version modern i “të Burgosurit Spanjoll”.
  • Datë nga shekulli i 16-të
   • Në 1898, New York Times raportoi se mashtrimi po ringjallet
  • Scam duhet të tingëllojë shumë e njohur për ata që janë të vetëdijshëm për princin Nigerian
   • Një burrë i pasur është në burg në Spanjë nën një emër të rremë
   • Nëse thjesht mund ta shpëtosh, ai do të pasuronte pasuri
 • Mashtrimi ka kaluar nëpër shumë faza
  • Dërguar së pari me postë
  • Pastaj me faks
  • Tani me email
   • Kjo përfshin telefonat inteligjentë

Scam Nigerian

 • Letra ose emaili premton një pjesë në miliona dollarë
  • Paratë duhet të transferohen nga Nigeria
  • Përhapësit shpesh pretendojnë se janë një princ i huaj ose zyrtar qeveritar
 • Scammer kërkon ndihmë financiare nga viktima për të ndihmuar në sigurimin e parave
  • Do të lindin vonesa që kërkojnë para nga viktima:
   • Një zyrtar duhet të ryshfet
   • Llogaritë duhet të vendosen
   • Tarifat juridike duhet të paguhen
   • Taksat janë për shkak
   • Dhe në dhe mbi dhe mbi
  • Viktimës i kërkohet të dërgojë informacione për llogarinë
   • Letrat e bankave
   • Numrat e llogarisë
   • Informacione të tjera identifikuese
  • Kërkesat e vjetra për para do të pasohen nga kërkesa të reja për para
   • Ndalohet vetëm kur viktima refuzon të dërgojë para
    • Kjo shpesh çon në kartë krediti dhe mashtrim bankar me informacionin e mashtruesve të fituar

Përplasësit

 • Ka shumë njerëz të përfshirë në këto mashtrime
  • Organizatorët: krijoni profile, foto dhe dokumente të rreme, të cilat përdoren me shkronja romantike, miqësi në internet dhe postë elektronike me shumicë
  • Hakerët: vjedhin detaje të kartës së kreditit për mashtrim identiteti
  • Kryqëzime: punë me pozicione legjitime financiare dhe qeveritare, ndihmoni në marrjen e dokumenteve të rreme, shkronjave të letrave, pullave, vulave, etj.
  • Komunikuesit: objektivat e kontaktit
  • Ekzekutuesit: përdorni aftësi gjuhësore për të mashtruar viktimat përmes postës elektronike dhe telefonit
  • Përmbaruesit: shtrëngoni ose zhvatni viktimat për të paguar dhe mbrojtur organizatën në rast të viktimave që përpiqen të kërkojnë para
  • Lëvizjet e parave: lëvizni paratë në nivel global
   • Të rinjtë me aftësi kompjuterike shpesh rekrutohen nga kafenetë në internet për të ekzekutuar mashtrime
    • Disa janë aq të rinj sa 6 vjeç
 • Scammers shpesh punojnë në ndërrime prej 6-8 orë rreth orës duke fituar $ 1,000 në muaj – dhe shpesh shumë më tepër
  • Kjo është krahasuar me pagën mesatare ditore në Nigeri prej 1 $
 • Përhapësit presin që të “gjykojnë” viktimat për 6-8 muaj
 • Rreth 30% e të ardhurave të mashtruesve shkojnë në “siguri”
  • Ryshfetet për policinë dhe zyrtarët e tjerë
  • Disa mashtrues justifikojnë veprimet duke treguar një qeveri gjoja të korruptuar

Harm Done

 • Humbje monetare
  • Miliona njerëz janë mashtruar me këto mashtrime çdo vit
   • Shumë forma të mashtrimit janë të lidhura me avancimin e mashtrimit të tarifave
    • 80% e mashtrimit të kontrollit
    • 95% e mashtrimeve të lotarisë
    • Mashtrimi 91% i trashëgimisë / do të
   • Viktimat kanë humbur deri në 200 dollarë dhe deri në 12 milion dollarë si rezultat
    • Sasi më të vogla janë shpesh nga mashtrimet e lotarisë.
    • Shuma më të mëdha shpesh vijnë nga mashtrimet e propozimeve të biznesit.
  • Në vitin 2012, FBI mori më shumë se 4,000 ankesa me humbje prej mbi 55 milion dollarë për shkak të mashtrimeve të tarifave paraprake të romancave.
  • Rreth 12.7 miliardë dollarë gjithsej u humbën në 419 mashtrime në 2013.
 • Dëmi i shoqëruar
  • Nga 1996 deri në 2013
   • 31 vrasje
   • 35 vetëvrasje
   • 49 rrëmbime dhe incidente pengje
   • 1.512 falimentime

Studimet e rasteve

 • Mashtrimi i romancës kushton i madh
  • 51-vjeçari Australian Jenny u bashkua me një faqe në internet takimesh të quajtur RSVP
  • Në vitin 2013, ajo zhvilloi një lidhje me një burrë për të cilën mendonte se quhej Gary
   • Fotografia e tij ishte vjedhur nga një sit tjetër dhe profili ishte i rremë
   • Ai ishte në të vërtetë një mashtrues nga Nigeria
  • Gary shpalli dashurinë e tij për Xhenin dhe një nevojë për para për një krizë biznesi
  • Vetëm 6 javë në lidhje, Jenny filloi t’i dërgonte para
  • Pasi u dyshua për sjelljen e Gary, ajo filloi të bënte pyetje dhe të punonte me policinë
  • Policia Australiane dhe Nigeria punuan së bashku për të bërë një arrest
  • Banka e Jenny përfundoi duke kujtuar dy nga tre pagesa të bëra për përhapësit
   • Ajo mori rreth $ 100,000
    • Kjo ishte 40% e asaj që ajo humbi
 • Pronarët e biznesit në rrezik
  • Dizajneri i brendshëm Jill humbi 300,000 dollarë gjatë katër viteve.
  • Scammers u paraqit si Komisioneri i Shëndetit i Nigerisë në kërkim të bizneseve Australiane për të azhurnuar spitalet në qytetin e Lagos
  • Fitimi i premtuar i mundshëm i biznesit ishte një milion dollarë
  • Jill mendoi se kishte gjetur një projekt të shkëlqyeshëm për kompaninë e saj të vogël
  • Shkuarja në publik në lidhje me mashtrimin i kushtoi gjithashtu Jill martesës së saj në 2011
 • Viktima më e madhe ishte Banco Noroeste S.A.
  • Individët përfshijnë
   • viktimë
    • Nelson Tetsuo Sakaguchi ishte një zyrtar i lartë në bankë
     • Ai ishte nominalisht viktimë, por në të vërtetë po mashtroi bankën e tij në emër të pasurimit të tij me shpërblimet e premtuara
   • të përhershme
    • Emmanuel Nwude
     • Drejtori i Union Bank i Nigerisë
    • Ikechukwu Christian Anajemba
    • Amaka Anajemba
     • Gruaja e Ikechukwu Christian
    • Nzeribe Okoli
  • Scammers pozuan si zyrtarë qeveritarë dhe biznesi në një marrëveshje ndërtimi për të ndërtuar Aeroportin Ndërkombëtar Abuja.
   • Sakaguchi iu ofrua 10 milion dollarë në komision për përballimin e parave të gatshme për projektin.
   • Sakaguchi përvetësoi 242 milion dollarë nga 1995-1998 për të furnizuar mashtruesit me fonde
  • drejtësi
   • Sakaguchi u arrestua në aeroportin JFK në New York dhe u dërgua në Zvicër për të dalë në gjyq pas vendosjes së llogarive bankare zvicerane në lidhje me mashtrimin
    • Ai u burgos dhe më vonë u la i lirë
    • Ai më vonë dëshmoi kundër Emmanuel Nwude në Nigeri
   • Në vitin 2004, autorët kryesorë u arrestuan dhe u dënuan përfundimisht
    • Ata humbën së bashku 170 milion dollarë të kombinuar
    • Emmanuel Nwude
     • Pesë dënime të njëkohshme pesëvjeçare
    • Nzeribe Okoli
     • Kater vite
    • Amaka Anajemba
     • Dy vjet e gjysmë
    • Christian Anajemba i Ikechukwu shpëtoi ndjekjes penale
     • Ai vdiq në 1998 në atë që shumë besojnë se kanë qenë një vrasje

Çfarë mund të bëhet

 • Organizatat dhe bizneset po punojnë për problemin
  • Western Union kufizon transferimet me tela në Nigeri
  • 10 vjet më parë, mashtruesit mund të fitonin rreth 12,000 dollarë për viktima
   • Tani ato i afrohen 200 dollarëve
  • Grupet e organizuara të “mashtruesve të mashtrimeve” u përgjigjen skamuesve
   • Përhapet koha e përhapësve larg viktimave të vërteta
   • Baiters kurrë nuk dërgojnë para
 • Çfarë mund të bëni
  • Njohni mashtrimet e postës elektronike
   • Tregime të mbytura
   • Gjuhë e sjellshme
   • Shpesh gramatika / drejtshkrimi i dobët anglez
   • Premtime për pagesa të mëdha parash
   • Apele për ndihmë financiare
   • Mos harroni: mashtrimi i tarifave paraprake jo gjithmonë emrin e Nigerisë; ata mund të vijnë nga kudo
  • Dos dhe Don
   • A:
    • Jini dyshues për njerëzit:
     • Duke pretenduar se janë zyrtarë qeveritarë
      • Zyrtarët e biznesit të vërtetë nuk u dërgojnë email njerëzve të rastit
     • Premtim të parave në këmbim të bashkëpunimit
     • Kërkoni para për t’i ndihmuar ata nga një bllokim
    • Fshi emailet e dyshimta
    • Kontrolloni marrëveshjet e ofruara me:
     • Zyra më e mirë e biznesit
     • Qendra Kombëtare e Informacionit të Mashtrimit
    • Raportoni mashtrimet e mundshme tek autoritetet:
     • FBI
     • Zyra e Inspektimit Postar në SHBA
     • Shërbimi Sekret i SH.B.A.
     • Ndihmësi i Ankesave të Komisionit Federal të Tregtisë
   • nuk bëjnë:
    • Dërgoni para të huajve
     • Kjo përfshin njerëzit që ju “dini” vetëm në internet
    • Jepni të huajt informacionin personal dhe numrat e llogarisë
    • Dërgoni informacione personale përmes emailit
     • Asnjë bankë legjitime nuk do të kërkonte kurrë informacione të transmetuara në këtë mënyrë
    • Mundohuni të tërhiqni paratë e humbura në mënyrë të pavarur

Thënia e vjetër shkon, “Ju nuk mund të mashtroni një njeri të ndershëm.” Por kjo nuk është e vërtetë. Pavarësisht nëse joshja është para apo dashuri, ju mund të jeni viktimë. Të dish se si funksionojnë këto mashtrime është thelbësore për të mbrojtur veten.

burimet: fbi.gov, motherjones.com, konsumator.ftc.gov, wsj.com, snopes.com, nytimes.com, wisgeek.com, geektime.com, nigeria-law.org, theregister.co.uk, zdnet.com, abc.net.au

burimet

 • Skemat e zakonshme të mashtrimit
 • Ifarë mësova duke u varur me kërkuesit e postave nigeriane
 • Skema e postës elektronike “Nigerian”
 • Scam Nigerian
 • Kush e bëri atë scam nigeriane?
 • Miliona viktima humbën $ 12.7B Vitin e kaluar që bien për mashtrime nigeriane
 • Njerëzit e zgjuar më të lehtë për të mashtruar: 419 Statistikat e mashtrimit të tarifave të avansit 2013 (PDF)
 • Scam romance Online Nigeriane
 • Viktima e Mashtrimit Nigerian tregon Historinë e saj
 • Ligji i Nigerisë – Akti i Kodit Penal, Pjesa VI
 • Rrëzohet prova për mashtrim 242 milion 419 dollarë
 • Britannica – mashtrim Nigerian
 • “Burgosësi Spanjoll” dhe Bait thesar i varrosur përsëri duke u ofruar amerikanëve të padenjë
 • Wikipedia – Skema paraprake e tarifave
 • Pse duhet të mashtrojmë mashtruesit
 • Si funksionon mashtrimi Nigerian
 • Gruaja Perth rikuperon paratë pas mashtrimit të takimeve
 • Tregimet e mashtrimit të viktimave
 • Wikipedia – Emmanuel Nwude
 • McMafia: Një Udhëtim Në Përfundimin Global Kriminal
 • Raportet Vjetore të Qendrës së Ankesave për Krime në Internet të FBI-së
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map