Sikur të ishin vjedhur figurat tuaja në internet? Ja çfarë duhet të bëni në vitin 2020.

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Fotografitë janë vjedhur? Ja çfarë duhet të bëni sot

Falë internetit, është më lehtë se kurrë të futesh në fotografi.

Burimet për të mësuar aftësi të mira fotografike – përbërja, ndriçimi, zhvillimi i filmit, redaktimi dixhital – janë vetëm një kërkim i Google larg. Shtë e lehtë të postoni fotot tuaja në internet dhe të merrni reagime për të ngritur aftësitë tuaja, dhe madje edhe t’i shesni fotot tuaja në internet kur të merrni në një nivel profesional.

Por aq e lehtë sa është të ndash fotografitë në internet, është po aq e lehtë për njerëzit t’i vjedhin ato.

Që nga momenti kur ju fotografoni fotografitë tuaja, ato mbrohen: nuk keni pse t’i regjistroni ato ose t’i shënoni ato si të drejtat e autorit; ato ju takojnë.

Fatkeqësisht, ka shumë njerëz atje që do të përdorin fotot tuaja pa leje, pavarësisht nëse kjo është për shkak të injorancës ose qëllimit dashakeq. Kushdo që është duke riprodhuar fotot tuaja, duke i shfaqur ato publikisht, duke u shpërndarë atyre të tjerëve, ose duke krijuar vepra derivative prej tyre, po shkel të drejtat e autorit tuaj nëse ata së pari nuk kanë lejen tuaj të shprehur.

Ndërsa vjedhja e fotove në internet mund të mos ketë aq ndikim sa dikush që vjedh gjërat tuaja fizike, dëmton: fotografët, puna e të cilëve është vjedhur, humbasin të ardhurat dhe njohjen.

Nëse jeni duke fotografuar dhe duke shkëmbyer fotot tuaja në internet për çdo kohë të gjatë, herët a vonë ka të ngjarë të ndodhë me ju.

Për fat të mirë, ka kundërmasa që mund të ndërmerrni për të mos u vjedhur fotot tuaja, dhe masa që mund të merrni për të rikuperuar humbjet nëse ato janë të vjedhura. Nëse shihni se fotografitë tuaja përdoren pa lejen tuaj, mund të provoni të hiqni fotot, të kompensohen për punën tuaj, ose madje të paraqisni një padi kundër palës fajtore. Shkelja e të drejtës së autorit është një krim, dhe ata që e bëjnë këtë duhet të përgjigjen për të, pavarësisht nëse e kanë bërë atë me vetëdije apo jo.

Nëse fotot tuaja janë vjedhur dhe po pyesni se çfarë të bëni – ose nëse doni të dini se si ta parandaloni atë të ndodhë – shikoni grafikun e mëposhtëm për të zbuluar cilat janë opsionet tuaja.

Fotografë, Këtu është farë duhet të bëni nëse fotografitë tuaja janë vjedhura

Fotografë, Këtu mund të bëni Tofarë duhet të bëni nëse imazhet tuaja janë vjedhur

Shkëmbimi i fotove tani është më i lehtë se kurrë. Kështu është vjedhja e tyre. Fotografë profesionistë shpesh zbulojnë se njerëzit po ndajnë fotografitë e tyre pa lejen e tyre. Fotografët kanë disa mundësi në dispozicion të tyre nëse imazhet e tyre janë vjedhur.

Copyright

 • Në momentin që një fotograf fotografon, ajo imazh ka të drejtat e autorit.
  • Kjo ka qenë e vërtetë që nga Akti Federal i Mbrojtjes së Kopjimit të vitit 1975
 • Të drejtat e autorit nuk kanë nevojë të regjistrohen në mënyrë që të ekzistojnë
  • Regjistrimi i të drejtës së autorit është e nevojshme për:
   • Kërkoni dëmet ligjore
 • Shtimi i simbolit të së drejtës së autorit ©, emri i fotografit dhe viti i publikimit në një imazh nuk është e nevojshme të kesh të drejtën e autorit
  • Publikimi i një imazhi me një njoftim për të drejtat e autorit e bën më të lehtë provimin e shkeljes me qëllim në gjykatë

Leja dhe vjedhja

 • Në qoftë se një person nuk ka lejen e një fotografi, ai nuk mund të bëjë ndonjë nga sa vijon për një imazh:
  • Riprodhoni atë
  • Afishojeni publikisht (përfshirë online)
  • Krijoni vepra derivative bazuar në të
  • Shpërndani kopje tek të tjerët për shitje, qira, qira ose hua
 • Nëse një person bën ndonjë nga të mëparshmet pa lejen e fotografit, ai ka shkelur të drejtat e autorit
  • Shkelësit mund të jenë subjekt i ndëshkimeve civile dhe penale.

Farë të bëjmë së pari

 • Bëni një kopje të punës shkelëse
  • Shpesh, një shkelës do të përpiqet të fshijë versionin e tij
  • Mbajtësi i të drejtave të autorit do të duhet të tregojë prova të shkeljes për të marrë dëmet
   • Shënim: Edhe nëse një vepër është hequr në internet, e drejta e autorit të mbajtësit të së drejtës ende është shkelur
  • Merrni një pamje / foto të imazhit ofendues
  • Krijoni një kopje letre të imazhit ofendues
   • Sigurohuni të mësoni nëse identifikimi i metadatave, filigranëve ose njoftimeve për të drejtat e autorit janë hequr
 • Përcaktoni që përdorimi është me të vërtetë vjedhje
  • Në kushte të caktuara, imazhet mund të riprodhohen pa lejen e fotografit
   • Punimet e ndara nën disa licenca të Creative Commons mund të ndahen pa leje, për aq kohë sa mbajtësi i së drejtës së kopjimit është kredituar
   • Doktrina për përdorim të drejtë lejon që punimet të riprodhohen në kushte të caktuara, përfshirë:
    • satirë
    • arsim
    • Puna është transformuar
     • Përdorimi i drejtë është një temë e ndërlikuar ligjore, dhe opinionet ndryshojnë në lidhje me mënyrën se si zbatohet për secilin përdorim
 • Bëni disa hulumtime
  • Gjeni emrin e personit cenues, si dhe informacionin e kontaktit të tyre.
   • Ky informacion shpesh është në dispozicion në seksionin “Rreth Nesh” të faqes në internet.
  • Përdorni një faqe interneti të tillë si WhoIsHostingThis.com për të mësuar ISP-në e internetit. Ky informacion mund të jetë i nevojshëm më vonë

Opsione të disponueshme

Fotografë që zbulojnë se puna e tyre është vjedhur kanë një numër opsionesh në dispozicion të tyre, duke përfshirë:

 • Mos bej gje
 • Personalisht dërgoni një letër pushimi dhe dëshirash
 • Kërkoni kredi
 • Dërgoni një faturë
 • Punësoni një avokat për të dërguar një letër pushimi dhe dëshirimi
 • Paraqitni një njoftim për heqjen e DMCA
 • Paraqisni një proces gjyqësor

Mos bej gje

 • Ndjekja e një shkelësi të së drejtës mund të mos ia vijë përpjekjen në të gjitha situatat, të tilla si:
  • Uebsajti mund të jetë i vogël, me pak trafik
  • Mund të jetë shumë problematike për të zbatuar të drejtat e autorit
  • Imazhet mund të jenë në një sit të vendosur në një vend ku shkelja është e zakonshme

Personalisht Dërgoni një Letër Pushimi dhe Desist

 • Nëse një fotograf dëshiron që një uebfaqe të largojë imazhin e tij nga faqja, ata kanë mundësinë e dërgimit të një letre të ndaluar dhe të ndaluar
 • Një letër armëpushimi:
  • Qartëson se fotografi zotëron të drejtat e autorit të punës së tyre
  • Informon marrësin se ata kanë shkelur të drejtat e autorit të fotografit
  • Udhëzon që shkelësi të pushojë veprimtarinë e tyre deri në një datë të caktuar ose të ballafaqohet me veprime juridike
  • Informon marrësin se cilat janë pasojat ligjore
 • Ekzistojnë një numër faqesh në internet ku mund të gjenden shkronja / shabllone të aksioneve, përfshirë:
  • Avokat avokati
  • Plagjiatura sot
  • Pushimi dhe Desisteri
  • Depo Ligji

Kërkoni kredi

 • Për të kërkuar kredi, fotografët duhet të dërgojnë një email ose letër që shpjegon se:
  • Ata zotërojnë të drejtat e autorit të këtij imazhi
  • Shkelësi nuk mori leje për të përdorur veprën
  • Fotografi do të donte kredi për imazhin
 • Një kredi mund të përbëhet nga:
  • Një linjë “Photo by:” me emrin e fotografit
  • Një lidhje përsëri në faqen e internetit origjinale (nëse burimi i shkeljes është në internet)

Dërgoni një Faturë

 • Një fotograf që dëshiron të marrë më shumë se kredi për imazhet e tyre, gjithashtu mund të dërgojë një faturë për shërbimet e bëra
  • Nëse një faqe në internet përdor pamjet e një fotografi, atëherë ai ka përdorur shërbimin e këtij fotografi, edhe nëse pa dashje
  • Fatura duhet të marrë parasysh:
   • Gjatësia e kohës që është përdorur imazhi
   • Qëllimi të cilit u vu imazhi
 • Së bashku me faturën, një fotograf gjithashtu duhet të dërgojë një email ose letër (dhe të krijojë një kopje të saj) duke sqaruar se:
  • Ata zotërojnë të drejtat e autorit për imazhin në fjalë
  • Uebfaqja e përdori atë pa lejen e tyre
 • Një rregull i industrisë është që të paguani tarifën normale të një personi 3X për një imazh nëse bëhet fjalë për shkelje të të drejtave të autorit.
  • Shënim: Nëse një rast i shkeljes së të drejtave të autorit shkon në gjykatë, një faturë mund të përdoret kundër një fotografi nëse përcaktohet se ata duhet të kenë të drejtë për më shumë sesa ato që cituan në faturën e tyre.
  • Shtë e mundur që ata mund të marrin vetëm atë që kërkuan

Punësoni një avokat

 • Marrja në punë e një avokati për të dërguar një letër pushimi dhe dëshirash ka disa përparësi:
  • Avokati do të njohë termat ligjore dhe gjuhën e nevojshme në mënyrë që letra të jetë e saktë
  • Një letër e shkruar nga një avokat mund të ketë më shumë peshë me personin që e merr atë
 • Marrja në punë e një avokati do të jetë më e kushtueshme sesa të paraqisni vetë një letër
  • Disa avokatë do të paguajnë një tarifë të sheshtë për paraqitjen e një C&Letra D
  • Disa avokatë ngarkojnë një tarifë përqindje bazuar në shumën e parave të marra nga padia e mëposhtme
  • Disa do të përdorin një kombinim të këtyre dy metodave
   • Në disa raste, është e mundur të sigurohen shërbimet e një avokati pro bono
   • Kontrolloni me organizata si avokatët vullnetarë për artet për të parë nëse një avokat është i gatshëm të vullnetarizojë ndihmën e tyre falas

Paraqitni një njoftim mbi marrjen poshtë të DMCA

 • Nëse pasi të kontaktoni shkelësin dhe ata nuk i përgjigjen / në përputhje me kërkesat e mbajtësit të së drejtës së autorit, fotografët mund të dëshirojnë të paraqesin një njoftim për marrjen e DMCA.
 • Akti i Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital
  • Miratuar në 1998
  • U siguron mbajtësve të të drejtave të autorit mundësinë për të kërkuar nga hostet në uebfaqe që të heqin përmbajtjen që shkel të drejtat e tyre të autorit
   • Të drejtat e autorit nuk duhet të regjistrohen në mënyrë që të paraqesin një njoftim të konfederuar
 • Për të paraqitur një njoftim, ndiqni këto hapa:
  • Gjeni ISP-në që pret faqen e internetit me materialin shkelës
  • Kontaktoni ata me informacionin e mëposhtëm:
   • Specifikoni imazhin që shkel të drejtat e autorit tuaj
   • Ju zotëroni të drejtat e autorit për imazhin në fjalë
   • Uebfaqja ka përdorur të drejtat e autorit tuaj pa lejen tuaj
   • Detajet e kontaktit tuaj
    • Sipas Shoqatës Kombëtare të Fotografëve të Shtypit, një njoftim duhet të përfshijë:
     • Fakti që ankesa juaj është në “mirëbesim”
     • Shprehja “nën dënimin e shkatërrimit, që informacioni i përfshirë në njoftim është i saktë”
 • Shënim: Dikush që ka shërbyer me një njoftim të mbledhjes mund t’i shërbejë një njoftimi kundër ISP-së
  • Ky kundër-njoftim do të jetë pretendimi i tyre që shkelësi ka të drejtë të botojë veprën
  • Me ligj, ISP do të duhet të rivendosë imazhin
  • Mënyra e vetme për të dalë nga kjo pikë (dhe për të ndaluar që personi të vazhdojë të shkelë të drejtat e autorit të dikujt) është t’i shërbejë shkelësit me një proces gjyqësor

Paraqisni një padi gjyqësore

 • Sigurohuni që të punësoni një avokat me përvojë në ligjin e të drejtave të autorit.
 • Fotografët duhet të regjistrojnë të drejtat e autorit të tyre (preferohet përpara se të shkelen).
  • Ligjërisht, një mbajtës i së drejtës së autorit nuk mund të padisë në gjykatën federale për shkelje të së drejtës së autorit nëse nuk e kanë regjistruar të drejtën e autorit të tyre
  • Regjistrimi në kohë i të drejtës së autorit (regjistrimi brenda tre muajve nga botimi / para se ajo të shkelet), ofron disa përfitime për fotografët:
   • Kjo tregon se pretendimi i tyre për të drejtat e autorit është i vlefshëm
   • Kjo u lejon atyre të kërkojnë dëmtime ligjore (deri në 150,000 dollarë)
   • Kjo u lejon atyre të kërkojnë pagesa të avokatit
    • Punimet që nuk kanë “regjistrim në kohë” mund të sigurojnë vetëm dëme dhe fitime
  • Më pak se një përqind e padive për shkeljen e të drejtave të autorit shkojnë në gjyq

Interneti bën kopjimin dhe ngjitjen e imazheve jashtëzakonisht të thjeshta. Shumë shpesh, punimet ndahen pa u dhënë kredi atyre që i meritojnë. Për fat të mirë, fotografët kanë rekurs ligjor nëse zbulojnë se të tjerët kanë shkelur të drejtat e tyre.

burimet

 • Kuptimi i të drejtës fotografike fotografike
 • Ligji për fotografinë dhe të drejtat e autorit
 • Ndihmë! Unë kam qenë i shkelur!
 • Commons Creative: Rreth licencave
 • Përdorimi i Imazheve: Të drejtat e autorit & Perdorim I drejte
 • Tofarë duhet të bëni kur imazhi juaj është vjedhur në internet
 • Tofarë duhet të bëni nëse imazhet tuaja janë vjedhur
 • Të pushojë dhe të heqë dorë nga letra për të ndaluar shkeljen
 • Bëni Letrën Tuaj të Pushimit dhe Dëshirimit
 • Letrat e aksioneve
 • Gjeneratori i Shkëputjes dhe Shkronjës së Dëshiruar
 • Pushim falas & Letra e dëshirës
 • Shkelje e veprave artistike: Hapat për të mbrojtur të drejtat tuaja
 • Juristët Vullnetarë për Artet
 • Dy hapa të thjeshtë për përdorimin e njoftimit për heqjen dorë të DMCA për të luftuar shkeljen e të drejtave të autorit
 • Si të paraqitet një padi për shkelje të së drejtës së autorit
 • Regjistrimi, Njoftimi për të drejtat e autorit, dhe FAQ e Zbatimit
 • Pse duhet të regjistroheni të drejtat e autorit
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map