Si të krijoni një intranet me WordPress

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe. Krijoni një Intranet të shkëlqyeshëm biznesi me WordPress


Intranet i lejojnë punonjësit të përdorin informacionin e biznesit në një sistem të mbyllur. Sistemi arrihet përmes një shfletuesi në internet, por është i kyçur në mënyrë që jo-punonjësit të mos mund ta qasen atë.

Disa intranetë konsistojnë në informacione only vetëm për të lexuar ’, si politikat e ndërmarrjeve, ndërsa të tjerët përfshijnë ndarjen e veçorive dhe mjetet e punës në ekip. Për qëllimet e këtij udhëzuesi, ne po shohim në një intranet për të shpërndarë informacion dhe për të inkurajuar komunikimin e bashkëpuntorëve.

WordPress është një zgjedhje e shkëlqyeshme për zhvillimin e intranetit, pasi ka shumë nga komponentët që do t’ju duhen pjekur në kodin thelbësor. Për shembull, ai ka një sistem të mirë të llogarisë së përdoruesit dhe një backend miqësor për menaxhimin e përmbajtjes së ekipit. WordPress mund të shtohet me shtesa për të shtuar funksione të reja, kështu që ju mund të përshtatni intranetin tuaj për nevojat e biznesit tuaj.

Si do të duket Intraneti juaj?

Zhvillimi i një intraneti është pak më ndryshe nga zhvillimi i një uebsajti të rregullt. Ekzistojnë dallime teknike dhe ndryshime në tiparet që do të duhet të ofrosh. Për shembull, nuk do të duhet të shqetësoheni me SEO, pasi shumica e përmbajtjes suaj do të fshihet prapa një ekrani të hyrjes. Në të njëjtën kohë, ju mund të duhet të përqëndroheni më shumë në sigurinë dhe rolet e përdoruesit sesa do të bëni në një faqe në internet me fytyrë publike.

Para se të filloni të vendosni WordPress, mendoni për tiparet që do t’ju duhen, dhe ato që nuk do t’i fitoni:

 • Sa informacione do të fshiheni pas një ekrani të hyrjes? Ju mund të keni nevojë për të fshehur të gjithë atë nga publiku, me vetëm një faqe të parë në dispozicion të publikut. Kjo është mjaft e vështirë për tu arritur pa një plugin.
 • Si futen njerëzit në rrjetin tuaj të biznesit? Për lehtësi, mund të përdorni të njëjtat detaje të hyrjes? Tavolina juaj e shërbimit do t’ju falënderojë, nëse mundeni.
 • A ka ndonjë kërkesë për sigurinë e informacionit që duhet të ndiqni? Punonjësit duhet të dinë se çfarë mund dhe nuk mund të ndahen; ju mund të duhet të siguroni një tekst ndihmës për ta bërë atë të qartë.
 • Si i ndan biznesi informacionet me punonjësit? A mund t’i kopjoni ato dokumente në faqen intranet, kështu që gjërat ndahen në mënyrë qendrore?
 • A keni zyra në distancë? A do të përfitonin përdoruesit tuaj nga shikimi i profileve të bashkëpuntorëve të largët?
 • A ka biznesi udhëzime të markës që duhet të ndiqni? Po në lidhje me politikat e imazhit, politikat lidhëse dhe udhëzimet e aksesit?

Marrja e një shkurtimi të shkurtër

Nëse dëshironi të hedhni shumë shpejt një intranet për qëllime të përgjithshme, thjesht mund të kapni një shtojcë intranet për WordPress. Këto ofrojnë vetëm bazat, por ato mund të jenë të pranueshme për një sit të vogël intranet:

 • Të gjitha në Një Intranet: siguron faqen tuaj në WordPress dhe krijon ridrejtimet e hyrjeve, të gjitha në një shtojcë.
 • Intranet Plus: shton një zonë të thjeshtë me një faqe brenda WordPress me karakteristika themelore të intranetit.

Në shumicën e rasteve, do të duhet të ndërtoni diçka pak më të madhe dhe më komplekse duke kombinuar shtojca të ndryshme.

Ndërtimi i Intranetit tuaj

Pasi të keni instaluar WordPress në serverin e biznesit tuaj, shkoni te Parametrat, pastaj Leximi dhe kontrolloni Inkurajoni motorët e kërkimit nga indeksimi i kësaj faqe checkbox. Kjo cilësim shton një vijë në skedarin tuaj robots.txt që dekurajon zvarritësit të indeksojnë faqen tuaj. Intranet nuk duhet të gjenden në kërkim në shumicën e rasteve, dhe kontrollimi i kësaj kutie mund të parandalojë një sasi të caktuar të trafikut të padëshiruar, madje edhe ta dini se ekziston.

Tjetra, duhet të shikoni përbërësit e faqes tuaj intranet dhe të kuptoni se cilat shtojcave do t’ju duhet për të bashkuar gjithçka. Në seksionet më poshtë, ne do të ekzekutojmë disa nga komponentët tipikë që kanë intranet, së bashku me shtojcat për t’ju ndihmuar të arrini atë funksionalitet.

Marrja private e përmbajtjes Intranet

Shumica e intraneteve mbyllen vetëm tek punonjësit. Si parazgjedhje, WordPress operon duke bërë gjithçka publike, dhe pastaj lejon redaktorët të vendosin një flamur në sendet individuale që duhet të jenë private. Për një intranet, kjo është një mënyrë jopraktike për të administruar gjërat. Sshtë vetëm çështje kohe përpara se dikush të harrojë të caktojë një faqe si private. Kështu që ju duhet ta ktheni atë, dhe ta bëni atë privat si parazgjedhje. Këtu janë një bashkim plugins për të ndihmuar:

 • Siguria e faqes & Anëtarësia: kjo shtojcë ju lejon të krijoni grupe përdoruesish, dhe pastaj t’u jepni leje atyre për seksione të veçanta të faqes tuaj intranet. Ju mund ta bëni tërë faqen tuaj private, ose të kufizoni disa kategori. Ai përfshin një grup të pjekur për Përdoruesit e Regjistruar, kështu që është e lehtë të kufizoni përmbajtjen për stafin ndërsa ofroni një faqe të parë me fytyrë publike, për shembull.
 • Qasja e kufizuar në sit: kjo shtojcë ju lejon të kufizoni hyrjet në adresat IP të veçanta, e cila është me të vërtetë e dobishme kur ndërtoni një intranet. Ju gjithashtu mund të zgjidhni atë që ndodh kur dikush hyn në llogari, përfshirë shfaqjen e një mesazhi ose ridrejtimin e tyre në faqe të caktuara. Mbani në mend se dobësitë e kësaj shtojce janë që do të parandalojë që punëtorët e largët të regjistrohen, përveç nëse përdorin një kompani VPN. Pra, nëse keni shumë punëtorë të shtëpisë ose staf shitjesh në distancë, mund të shkaktojë më shumë probleme sesa që zgjidh.

Sigurimi i të dhënave Intranet

Të dhënat e siguruara nga biznesi janë një perspektivë joshëse për hakerat, dhe një depo e dokumenteve të ndjeshme ka të ngjarë të tërheqë vëmendjen e padëshiruar. Edhe nëse nuk mendoni se ka ndonjë gjë të vlefshme në intranet tuaj për të gjetur një haker, kërkon vetëm një vjedhje kurioze për të korruptuar skedarët, vjedhur adresat e emailit dhe për të krijuar një problem të përgjithshëm të sigurisë së informacionit. Në disa raste, bizneset e vogla punojnë me klientë shumë më të mëdhenj, kështu që një sit i pasigurt intranet mund të veprojë si një derë e dobishme për një ndërhyrës të vendosur.

Ashtu si një sit i rregullt i WordPress, një intranet i WordPress duhet të mbrohet kundër këtyre kërcënimeve:

 • Përfundimi i përdoruesit të papunë: një shtojcë e dobishme që shfleton përdoruesit nga një sit i WordPress pas një periudhe pasiviteti. Kjo mund të ndihmojë për të siguruar seancat nuk janë lënë në llogari kur një përdorues largohet në fund të ditës.
 • Siguria e plumbave: ngurtësoni sigurinë në intranet tuaj me këtë shtojcë.
 • Kufiri i hyrjes vetëm për një pajisje: parandaloni përdoruesit të hyni me pajisje të shumta në të njëjtën kohë. Kjo mund të ketë implikime të përdorshmërisë për disa njerëz, por nga ana tjetër, mund të parandalojë që një person me qëllim të keq të rrëmbejë një hyrje që është tashmë në përdorim.
 • Verifikimi i dy faktorëve të Clef: shton siguri shtesë pa fjalëkalime, duke përdorur aplikacionin celular Clef për hyrje. Skanoni kodin për të fituar hyrje në intranet.
 • Autentifikues Google: Autentifikim dy faktor duke përdorur telefon, me një metodë rezervë login ose me email ose pyetje të sigurisë. Identifikimi i dy faktorëve mund të aktivizohet për role të zgjedhura, gjë që e bën atë të dobishëm për sigurimin e vetëm llogarive me nivele më të larta të lejes.

Hyni në Intranet

Përdoruesit tuaj ndoshta tashmë kanë një emër përdoruesi të rrjetit, një hyrje me email, ose potencialisht të dy. Nëse mund të integroni njërën prej këtyre hyrjeve ekzistuese me intranetin tuaj, do ta lehtësoni qasjen e tyre. Për më tepër, tryeza juaj e shërbimit nuk do të duhet të mbajë hyrjet e WordPress për secilin përdorues, gjë që e bën jetën shumë më të lehtë për ta, dhe për përdoruesit e fundit gjithashtu.

 • Regjistri Active Directory / LDAP për faqet Intranet: LDAP përdoret për të vërtetuar përdoruesit në makinat Windows duke përdorur Active Directory. Kjo shtojcë ofron të njëjtin funksionalitet për intranetin tuaj.
 • Hyrja në Google Apps: hyni në përdoruesit tuaj me Google Apps. Kjo shtojcë është e pajtueshme me një shtojcë për ndarjen e skedarëve G Suite, të cilën do ta shohim më vonë.
 • GP Google Identifikohu: një tjetër plugin hyrje në Google.

Ju gjithashtu mund të përmirësoni përvojën e hyrjes duke menduar se çfarë duan të shohin njerëzit kur hyjnë. Përdoruesit tuaj do të çohen drejtpërdrejt në zonën e administratorit të WordPress, si parazgjedhur, por me siguri dëshironi t’i mbani njerëzit në sitin kryesor sa më shumë që të jetë e mundur për të e bëjnë procesin më pak konfuz. Një shtojcë për ridrejtimin e hyrjeve si Regjistrimi i hyrjes së Peter do t’i kthejë njerëzit në faqen kryesore në hyrje ose t’i ridrejtojë ato në një faqe të personalizuar që ti përcakton.

Përmirësimi i roleve të përdoruesve

Nga kutia, WordPress ka pesë role të përdoruesit. Kur vendosni një intranet, me siguri do të zbuloni se keni nevojë për më shumë kontroll kokrrizash. Për shembull, ju mund të dëshironi një rol për drejtuesit e ekipit, një për mbikëqyrësit e dyshemesë dhe një për menaxherët e përmbajtjes, secili me një grup lejesh të ndryshme.

Për fat të mirë, është relativisht e thjeshtë të krijosh dhe menaxhosh role me Redaktuesin e roleve të përdoruesit. Thjesht bëni një kopje të një roli, riemërojeni atë, dhe pastaj zgjidhni lejet që roli duhet të ketë.

Pasi të keni vendosur rolet tuaja të përdoruesit, mund ta paraqisni intranetin tuaj në role të ndryshme të përdoruesit. Shtojca e Shënimeve të Ndihmës së Bazuar në Role është veçanërisht e dobishme për intranet, pasi ajo shfaq përmbajtje të ndryshme ndihme për role të ndryshme. Kjo do të thotë që ju mund të keni një grup shënimesh ndihmëse për redaktorët tuaj të përmbajtjes, një tjetër për drejtuesit e ekipit dhe një grup tjetër për përdoruesit e rregullt.

Përmbajtja kontribuese

WordPress tashmë ka një sistem mjaft të mirë për shtimin, redaktimin dhe moderimin e përmbajtjes. Ju mund të përdorni role në avantazhin tuaj kur bëhet fjalë për popullimin e faqes tuaj dhe delegimin e kontrollit të zonave të caktuara. Ju ndoshta nuk dëshironi që çdo përdorues i vetëm të ketë leje të modifikojë përmbajtjen intranet dhe nuk mund të dëshironi që i gjithë ekipi juaj i redaktimit të ketë qasje në gjithçka. Por do të ketë fusha të caktuara ku përmbajtja e paraqitur nga përdoruesi është e nevojshme, kështu që duhet të mendoni për mënyrën më të lehtë për ta arritur atë.

Në vend që të stërvitni të gjithë për përdorimin e redaktorit të WordPress, ju mund të vendosni një formë për dorëzimin e përmbajtjes në një faqe dhe të thjeshtoni procesin e shtimit të postimeve të reja. Përsëri, kjo është një mënyrë e mirë për t’i mbajtur njerëzit në faqen kryesore të intranetit dhe larg zonës administruese të WordPress ku mund të humbin në vendin e gabuar. Pasi të kemi provuar disa shtojca që thjeshtojnë këtë, preferimi ynë është akoma Postime të Dërguara nga Përdoruesi. Kjo ju lejon të ngulitni një formular të paraqitjes së përmbajtjes në çdo faqe.

Branding Intranet juaj

Përveç zgjedhjes së një teme për intranetin tuaj, dhe rregullimit të ngjyrave, mund të dëshironi të rihapni WordPress për ta bërë atë të duket më korporative. Këtu janë tre shtojca të drejtpërdrejta që ju lejojnë ta bëni atë:

 • Shtoni Logo tek Admin: shtoni logon e biznesit tuaj në fushën e administratorit të WordPress. Ky nuk është një tregtar tregtar, por është një prekje e këndshme për një sit intranet dhe ndihmon për të siguruar përdoruesit që ata janë në vendin e duhur.
 • Logoja e faqes hyrëse të administratorit me porosi WP
  : ndryshoni logon në faqen e administratorit, ngarkoni CSS me porosi dhe shtoni një tekst shtesë të mirëseardhjes mbi formën e hyrjes.
 • Përshtatni imazhin e hyrjes: një tjetër formë hyrje CSS dhe plugin personalizimi i imazhit.

Accessibility

 • Poezi e arritshme: shtoni veçori të aksesit në çdo uebfaqe të WordPress, përfshirë një ndërrues të madhësisë së shkronjave, ndërprerësin e kontrastit dhe gjenerimin automatik të skiplinkit. Kjo shtojcë do të gjejë gjithashtu tekstin ALT që mungon në imazhe, ose do të detyrojë tekstin ALT aty ku mungon.
 • Mundësia e qasjes SOGO: shtoni një buton të aksesit për të ndryshuar madhësinë e fontit, kontrastin, nënvizimin e lidhjes dhe më shumë.

Përveç sigurimit që faqja juaj të jetë e arritshme për aftësi të kufizuara, mund t’ju duhet të konsideroni punonjësit që nuk po përdorin teknologjinë e fundit. Në disa mjedise pune, kompjuterët kanë shumë vite të vjetra dhe mund të ekzekutojnë shfletues të vjetër të uebit që përpiqen të japin faqe të ndërlikuara në internet. Nëse nuk jeni plotësisht të sigurt se përdoruesit tuaj kanë harduer dhe softuer të azhurnuar, konsideroni të përdorni përmbajtjen e thjeshtuar. Shtë ideal për çdo vend ku ka trashëgimi IT në përdorim.

Krijimi i një Drejtori të Punonjësve

Intraneti juaj mund t’i mbajë të punësuarit të lidhur duke i dhënë secilit një faqe profili. Me WordPress, është shumë e lehtë ta bësh këtë, sepse sistemi tashmë ka një profil për secilin person. Shtojcat më poshtë ndërtohen në këtë funksionalitet, me fusha shtesë dhe një plan urbanistik të përshtatshëm për përdorim intranet.

 • Drejtoria e thjeshtë e intranetit: shton një listë të profileve të përdoruesit me foto, një kalendar ngjarjesh dhe një kuti kërkimi.
 • Detektimi Gjeo IP: pyet bazat e të dhënave Maxmind GeoIP2 për vendndodhjen e çdo përdoruesi, dhe ju lejon të vendosni informacionin në faqen tuaj intranet.
 • Drejtoria e Google Apps: ndërton një bazë të dhënash të punonjësve nga fusha juaj e Google Apps. Përfshinë një funksion kërkimi.
 • Drejtoria e Punonjësve: përfshin profile, kërkim dhe taksonomi shtesë për faqet e profilit tuaj. Ju gjithashtu mund të përdorni pajisje shtesë për të shfaqur stafin e paraqitur ose vizitorët e fundit në intranet.
 • Kutia e Bragut: lërini bashkëpuntorët tuaj të ndajnë dashurinë duke postuar komplimente për njëri-tjetrin.

Ndarja e dokumenteve

Ky seksion ka të bëjë me ndarjen e dokumenteve në një format vetëm për lexim, në vend se t’i ndani ato për punë bashkëpunuese. Në fund të fundit, kompania juaj ndoshta tashmë ka një lloj platforme pune bashkëpunuese. Në intranet, bëhet fjalë për marrjen e politikave dhe azhurnimeve për të gjithë në të njëjtën kohë.

Ju mund të dëshironi të krijoni faqe të reja me përmbajtje për të gjitha politikat tuaja, por nganjëherë është më e lehtë të futni versionin origjinal në faqen tuaj. Ju duhet të mendoni se si prodhohen ato dokumente, kush i prodhon ato dhe si do t’i shfaqni ato brenda WordPress. Konsideroni format e dokumenteve tuaja origjinale dhe lehtësinë e ruajtjes së intranetit.

 • Shkurtor i përmbajtjes në distancë: tërheq përmbajtjen nga një faqe interneti tjetër duke përdorur një kod të shkurtër në një postim ose faqe. Kjo shtojcë mund të përdoret për të tërhequr përmbajtjen në intranet nga një faqe interneti tjetër, ose anasjelltas.
 • Embedder Google Drive: lejon redaktorët tuaj të futin çdo dokument G Suite në faqen tuaj intranet të WordPress. Kjo shtojcë duhet të përdoret me shtojcën e hyrjes në Google Apps.
 • Embedder PDF: ngërtheni PDF-të brenda WordPress duke përdorur JavaScript të gjeneruar automatikisht.
 • Embedder Google Doc: kjo shtojcë përdor shikuesin e Google Drive për të futur skedarë në një sit të WordPress. Opsionale, ju gjithashtu mund të ofroni dokumentet për shkarkim. Një zgjidhje e shkëlqyeshme për organizatat që tashmë përdorin G Suite.
 • Kërkimi i skedarëve WP: i bën të kërkueshëm të gjithë skedarët në Bibliotekën e Mediave WordPress, duke përdorur kutinë e rregullt të kërkimit. Mbështet PDF, DOCX dhe ODT.

Shtojcat për ekstranet

Nëse doni të sillni klientët tuaj në ekuacion, keni nevojë për një ekstranet: një sistem i mbyllur që mund të hapni para klientëve tuaj. Procesi i ndërtimit të një ekstraneti është i ngjashëm me ndërtimin e një intraneti, por me siguri do të duhet të tregoheni më të kujdesshëm në lidhje me rolet e përdoruesve dhe aspektet e privatësisë. Ekzistojnë disa shtesa WordPress që do t’ju japin një faqe të parafiguruar të ekstranetit, kështu që këto mund të jenë të vlefshme gjithashtu për tu konsideruar:

 • Suitë për klientët: shton një zonë të sigurt brenda faqes tuaj, në mënyrë që të mund të ndani skedarë me klientët tuaj. Ndërsa ky nuk është një ekstranet i plotë, ai mbështet vende të ndryshme, kështu që mund të përshtatet për kërkesa të ndryshme.
 • Panorama e Projektit: kjo shtojcë shton mjetet e menaxhimit të projektit në një uebfaqe të WordPress, duke përfshirë shkëmbimin e skedarëve dhe ndjekjen e kohës.
 • Portali i Klientëve të Klinkuar: kjo shtojcë ofron menaxhimin e projektit me veçori që ju i lidhni me një intranet. Mund të ndani dhe bashkëpunoni në skedarë, të filloni diskutime dhe të organizoni ngjarje.

përmbledhje

WordPress është një softuer i gjithanshëm që mund të përdoret për shumë detyra të ndryshme. Sistemi i saj i integruar i roleve e bën atë ideal për menaxhimin e përmbajtjes bashkëpunuese, dhe ju mund të rritni profilet e integruara për të përfshirë informacione shtesë në qendër të biznesit..

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map