Qendrat më të Krijuara (dhe të çuditshme) në botë – Infografike

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Qendrat më të Krijuara (dhe të çuditshme) në botë

Kur mendojmë për qendrat e të dhënave, ne kemi tendencë të mendojmë për dhoma të mëdha, të hapura dhe me racks pa tipare. Por shumë qendra të të dhënave thyejnë mykun dhe përdorin dizajne vërtet krijuese, paraqitje dhe vendndodhje.

Arsyeja e qendrave të të dhënave jo të zakonshme

Këto qendra të pazakonta të të dhënave nuk janë projekte kotësie, por përgjigje krijuese ndaj disa prej sfidave që ka paraqitur teknologjia.

Ndërsa shqetësimet për sigurinë e informacionit dhe vazhdimësinë rriten, bizneset kanë nevojë për qendrat e të dhënave që të jenë gjithnjë e më elastike ndaj sulmeve fizike dhe katastrofave natyrore. Kjo ka bërë që disa qendra të të dhënave të vendosen në vende të pazakonta, duke përdorur përdorimin më të mirë të mjedisit natyror për të forcuar sigurinë e tyre.

Siguria në Norvegji

Në Norvegji, qendra e të dhënave Green Mountain ndodhet në një dyqan municioni të shpërdoruar në një ishull, i ngulitur në shkëmbin e malit. Në Hollandë, CyberBunker ndodhet në një bunker ish-bërthamor, duke u dhënë klientëve siguri të ngjashme me atë të gëzuar nga pronarët e saj të mëparshëm, NATO.

Ekziston edhe një arsye e mirë për të përdorur burimet natyrore në mënyrë krijuese në ndërtimin e qendrave të të dhënave. Fuqia e gjelbër dhe përdorimi shpikës i ujit dhe ajrit, të gjitha ndihmojnë në uljen e përdorimit të energjisë.

Sa energji përdorin qendrat e të dhënave?

Në vitin 2014, qendrat e të dhënave në Shtetet e Bashkuara përdorën rreth 2% të fuqisë së vendit, duke e bërë qendrat e të dhënave një nga kullimet më të mëdha në botë në rrjet. Për ta ulur këtë, zhvilluesit e qendrave të të dhënave kanë filluar të punojnë me natyrën, jo kundër tij.

Për shembull, uji i freskët nga burimet natyrore mund të përdoret në vend të ajrit të kondicionuar. Mund të transportohet duke përdorur gravitetit, sesa pompa elektrike. Uji më pas mund të përdoret për të ftohur pajisjet ose përdoret në vend të kondicionimit tradicional. Elementet e këtyre teknologjive janë përdorur në Roubaix në Francë.

Uji mund të përdoret gjithashtu për të gjeneruar energji për qendrat e të dhënave, siç është rasti me bashkëpunëtorët e llogaritjes së Yahoo në New York. Energjia elektrike që fuqizon serverët e saj prodhohet nga Falls Niagara aty pranë.

Engergy me përdorim të dyfishtë

Në Gjermani, Re&Nxehtësia riciklon nxehtësinë e krijuar nga serverët për të ngrohur si ajrin ashtu edhe ujin në ndërtesat fqinje. Kjo teknologji ofron një vështrim në një zgjidhje interesante ku nxehtësia e krijuar nga një qendër e të dhënave është vënë në përdorim për të kursyer energji diku tjetër.

Qendrat më të Krijuara (dhe të çuditshme) në botë

Qendrat më të Krijuara (dhe të çuditshme) në botë

Ndërsa privatësia e të dhënave bëhet gjithnjë e më e rëndësishme, qendrat e të dhënave janë vendosur në vende tepër unike në mënyrë që t’i bëjnë ato sa më të sigurta, me efiçiencë të energjisë dhe efektive sa të jetë e mundur. Këtu janë disa nga qendrat më të pazakonta të të dhënave në botë:

Ish-depoja e municioneve të NATO-s

Mali jeshil – DC1-Stavanger – Norvegji

 • Ka hapësirë ​​të disponueshme 146,389 metra katrorë (13,600 m²)
 • Kjo qendër e të dhënave me siguri të lartë është konvertuar nga një ish-depo municionesh e NATO-s, e cila është e vendosur në një ishull të vogël në Norvegji
 • Ka dy ndërtesa kryesore që janë ndërtuar nga betoni dhe janë tre histori të larta – të dyja këto janë ndërtuar në mal
 • Një burim ftohjeje sigurohet nga një fjord afër, ku, në një thellësi prej 75 m dhe më poshtë, uji mbetet në një temperaturë të qëndrueshme 46 ° F (8 ° C)
  • Sistemi merr ujë nga një thellësi prej 100 m në basenet e ujit në 5 m
   • Kjo është bërë pa ndonjë fuqi të jashtme, duke përdorur vetëm ndryshimin e presionit të prodhuar nga graviteti
  • Ky ujë i freskët pompohet më pas nga pellgjet në këmbyesit e nxehtësisë
  • Kjo lejon që qendra e të dhënave të përdorë vetëm 3.5 kW energji për pompat për çdo 1,000 kW ftohje
 • Meqenëse objekti është hermetik
  • Atmosfera është 21% oksigjen
  • Zjarret e qëndrueshëm kërkojnë një nivel oksigjeni prej 16% ose më të lartë
  • Si rezultat, objekti mbahet në një nivel oksigjeni prej 15%
   • Kjo eliminon në mënyrë efektive potencialin për zjarr.
   • Ai gjithashtu largon rrezikun e dëmtimit të korrozionit nga kimikatet që shtypin zjarrin
 • Për shkak të faktit se qendra e të dhënave është e mbuluar nga 100 m granit, është e sigurt nga pulset elektromagnetike (EMP), të cilat mund të shkatërrojnë ose prishin pajisjet elektronike

Qendra e të Dhënave pa Kondicioner

OVH – Roubaix 4 – Francë

 • Ndërtesa ka kapacitet për 35,000 serverë
  • Siguron deri në 10 Gbps për server
 • Roubaix nuk përdor kondicioner tradicional
  • Kjo është arritur në dy mënyra:
   • Së pari, qendra e të dhënave është ndërtuar në një mënyrë specifike
    • Shtë një kub me një bërthamë të uritur
    • Kjo siguron një rritje të madhe të ventilimit, duke mbajtur të gjithë ndërtesën të freskët
   • Së dyti, serverat vetë janë ftohës me ujë me sistemin e vet OVH.
  • Meqenëse ajri i kondicionuar është një nga përdorimet më të mëdha të energjisë në qendrën e të dhënave, dizajni special i Roubaix zvogëlon koston e energjisë përgjysmë ndërsa siguron akoma performancë optimale
 • Këto risi janë zhvilluar brenda
  • Kombinuar me kontrollin e plotë të OVH mbi të gjitha aspektet e qendrës së të dhënave dhe serverëve, u lejon atyre të ofrojnë zgjidhje në kohë reale për çdo problem të mundshëm

Bashkëpunimi i pulës me një mur të gjallë

Yahoo! – Coops Computing – New York

 • Yahoo! Së pari vendosën idenë e tyre “kafaz pule” për një qendër të dhënash në 2010 përpara se të ndërtonin të dytën në 2016
 • Buildingdo ndërtesë është 120 x 60 këmbë
 • Për të ulur kostot e përfshira në ftohjen e një qendre të të dhënave, Yahoo! adoptoi stilin e një kafaz pule
  • Duke përdorur të njëjtat modele të hollë dhe të gjatë të këtyre llojeve të ndërtesave, ato gjithashtu kanë oxhaqe (hapëse) në krye të cilat përdoren për të qarkulluar ajrin për të mbajtur serverët të ftohur
   • Kjo siguron ftohje natyrale 99% të kohës
   • 1% e tjera e kohës përdor një sistem të drejtpërdrejtë ftohës avullues
    • Përdoret kur moti është i lagësht ose i nxehtë
 • Energjia hidroelektrike përdoret për drejtimin e objektit
  • Kjo është me burim nga Niagara Falls, e cila është e vendosur në afërsi të sitit
 • Në përgjithësi, qendrat e të dhënave synojnë të përdorin 95% më pak ujë dhe 40% më pak energji elektrike sesa qendrat standarde të të dhënave me të njëjtën madhësi
  • Për ta vënë këtë në perspektivë, për një kursim me vlerë të një viti:
   • 300,000 llamba fluoreshente kompakte mund të ndizen nga kjo për një vit
   • 200,000 njerëz mund të pajisen me ujë të pijshëm për një vit

Yahoo ka vazhduar të zgjerohet në suksesin e dizajnit të tyre të pulave, dhe madje ka përfshirë një mur të gjallë në atë të fundit

 • E vendosur jashtë qendrës së të dhënave, muri është krijuar për të mirëpritur vizitorët dhe stafin në ndërtesë
  • Ajo gjithashtu shton një mesazh të guximshëm në lidhje me angazhimin e Yahoo! – së për të qenë sa më miqësor me eko-mjedisin
   • Nëntë varietetet e sedumit janë përdorur për të krijuar modelin, duke siguruar katër sezone të strukturës, ngjyrës dhe interesit

Bunkeri bërthamor

CyberBunker – Hollanda

 • Fillimisht u ndërtua në vitin 1955 gjatë Luftës së Ftohtë për të strehuar pajisje elektronike të ndjeshme dhe ishte krijuar për të funksionuar në mënyrë efikase për 10 vjet, edhe nëse ishte shkëputur nga bota e jashtme
  • Në vitin 1996, ai u dekompozua dhe një sipërmarrës Hollandez e bleu atë përpara se ta rinovonte në qendrën e të dhënave që është sot
 • E vendosur në një bunker bërthamor të dekompozuar të NATO-s që është mbi tokë, CyberBunker është një qendër e të dhënave që vërtetohet të jetë e padepërtueshme në shumë mënyra
 • Megjithë mosmarrëveshjet në numër (për shkak të disa prej klientëve të diskutueshëm që shërben CyberBunker) dhe disa përpjekjeve për të hyrë me forcë në bunker, policia dhe autoritetet kanë qenë të pasuksesshme në arritjen e qasjes në qendrën e të dhënave
 • Dhe sa herë që CyberBunker është dërguar në gjykatë, ai ka dalë fitimtar
  • Për shembull, City Hall Goes akuzoi CyberBunker për funksionimin e një motori elektrik që mund të tërheqë më shumë se 1.5kW pa marrë një leje
  • CyberBunker e fitoi çështjen dhe Bashkia duhej të paguante akuzat e tyre gjyqësore
  • Pastaj, në vitin 2007, pasi u përpoq të merrte hyrje me forcë (pa sukses) në CyberBunker, Bashkia përfundoi të paguante dëmshpërblime prej 24.500 € pasi nuk u zbuluan asnjë veprimtari të paligjshme
  • Që atëherë, Bashkia ka pushuar përpjekjet e saj për të provuar dhe mbyllur CyberBunker

Qendra e të Dhënave që Dyfishon si Radiator

re&Nxehtësia – Gjermani

 • Kjo është një qendër unike e të dhënave për shkak të përdorimit të saj
 • re&Heat ka ridizajnuar qendrën tradicionale të të dhënave për të krijuar një kabinet që ul kostot e ftohjes në dy mënyra:
  • Së pari, sistemi i tij i ftohjes është efikas dhe përdor më pak energji
  • Së dyti, ai ripërdor ngrohjen që prodhon
   • Nxehtësia e krijuar nga serverët mund të përdoret për të ngrohur ajrin dhe ujin në ndërtesat tregtare dhe personale
   • Dhe, ngarkesat e punës mund të caktohen në vendin ku ka nevojë për më shumë energji
   • Për shembull, nëse do të ishte më e ftohtë në Bon sesa Stuttgart, sistemet në Bon do të merrnin një ngarkesë më të lartë pune për të gjeneruar nxehtësi shumë të nevojshme në këto ambiente
 • Edhe pse kjo është në dispozicion vetëm në Gjermani, aktualisht, ajo siguron shumë hapësirë ​​për të ardhmen me mundësinë e ngrohjes së të gjitha shtëpive nga radiatorët e stilit të serverëve.!

Qendra e të Dhënave Raspberry Pi

PCextreme – Hollanda

 • PCextreme nuk është unik aq shumë në atë që është, por në teknologjinë që mbështet
 • Krahas qendrave të tyre standarde të të dhënave, PCextrme ofron kolokimin e sistemeve Raspberry Pi
  • Këto janë projektuar për të akomoduar afërsisht 150 Pis mjedër për raft
 • Në krahasim me serverët e ndërmjetëm që përdorin rreth 75-150 vat, këta përdorin 3-5 vat, duke i bërë ata shumë më të efektshëm sesa përdorimi i serverëve kur kompjuterët “e plotë” nuk kërkohen

Qendra më e madhe, më e përparuar e të dhënave

Switch – Tahoe Reno – Nevada

 • Projektuar të ofrojë hapësirë ​​qendrës së të dhënave deri në 7.2 milion metra katrorë (670,000 m2), me fuqi deri në 650MW
 • E vendosur në 2,000 hektarë, kjo qendër e të dhënave mundësohet vetëm nga energjia e rinovueshme
 • Rrugët e çatisë janë projektuar për t’i bërë ballë erërave deri në 200 km / orë
 • Ndërtesa e parë (Tahoe Reno 1) ofron hapësirën e qendrës së të dhënave e cila përfshin mbi 1.3 milion metra katrorë (120,000 m2), gjë që e bën atë hapësirën më të madhe të të dhënave të vetme në botë
  • Ky është dy nga 12 sektorët e parë që janë planifikuar në qendër
  • Disa nga klientët që janë duke përdorur këtë strukturë përfshijnë Renown Health dhe eBay
 • Qendrat e të dhënave janë të lidhura me SUPERLOOP, i cili operohet nga Switch
  • Ky është një rrjet fibër optik që shkon 500 milje, që lidh qendrën e të dhënave me Los Angeles, San Francisco, dhe qendra tjetër e të dhënave të kompanisë në Las Vegas, e cila është 2.5 milion metra katrorë (230,000 m2)
  • Kjo siguron vonesa shumë të ulëta:
   • Los Angeles: 9-milisekonda
   • San Francisko: 4-milisekonda
   • Las Vegas: 7-milisekonda

Në dy vitet e fundit, 90% e të dhënave të botës u krijuan, gjë që tregon se sa shpejt po rritet Interneti. Me një nevojë për të ruajtur të gjitha këto të dhëna diku, kush e di se në cilat vende inovative do të vendosen qendrat e ardhshme të të dhënave!

burimet: greenmountain.no, techrepublic.com, ovh.co.uk, zdnet.com, cyberbunker.com, cloudandheat.com, raspberrypi.org, Switch.com, usatoday.com, data dataledgeledgeledge.com, fmlink.com

burimet

 • Mali jeshil: DC-1 Stavanger
 • Fotografitë: 10 Qendrat më unike të të dhënave në botë
 • OVH Fillon Gjeneratën tjetër të Qendrave të të Dhënave
 • Të gjithë bashkëpunuar: Dizajni i Qendrës së të Dhënave të Gjelbërta të Novelave të Yahoo
 • Cyberbunker: Historia e Bunkerit
 • re&Nxehtësia: Teknologjia jonë
 • Colouration Pi Raspberry
 • Kalo Tahoe Reno Tani Hapni: Më i Madh, kampusi më i përparuar i Qendrës së të Dhënave në botë
 • Switch: Hapet Ndërtimi i Qendrës më të madhe të të Dhënave në Nevada
 • Yahoo fillon Qendrën e Dytë të të dhënave Coop Computing Coop ”në New York State
 • Qendra e re e të dhënave Yahoo shkon më e gjelbër me murin e gjallë
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map