Mashtrimet më të suksesshme në internet të Internetit

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


7 mashtrime në internet dhe si t'i shmangni ato

Sa më shumë që teknologjia është zhvilluar në shekullin e kaluar, ju do të mendoni se njerëzimi do të ishte zhvilluar së bashku me të.

Dhe është e vërtetë, ne kemi bërë shumë përparim në 100 vitet e kaluara. Ne jemi më pak të dhunshëm, më të arsimuar dhe jetëgjatësia është rritur ndërsa vdekshmëria e foshnjave ka rënë.

Por një gjë që nuk është përmirësuar është prirja jonë për të mashtruar njëri-tjetrin.

Megjithëse detajet e mashtrimeve të tyre kanë ndryshuar me kalimin e kohës, artistët e bashkuar kanë praktikuar artet e tyre gjatë gjithë historisë njerëzore.

Mashtrimet e sigurimeve, për shembull, ishin të përhapura në Greqinë e Lashtë. Artistët Con do të përfitonin nga shtrati, një lloj sigurimi detar, duke fshehur anijet e tyre në portet e huaja dhe duke pretenduar se kishin mbytur në mënyrë që të mblidhnin politikat e tyre.

Dhe ndërsa skemat e shantazheve në Chatroulette mund të jenë bërë të mundshme vetëm me ardhjen e Internetit, skema të tilla kanë vazhduar që prej shumë kohësh. Në fillim të shekullit të 20-të, një hark i ngjashëm u quajt “Lojë e keqe”, ku një grua e re do të joshte një burrë të vetmuar të martuar nga një bar në dhomën e hotelit të saj, dhe pastaj të kërcënonte se do t’ia largonte atë gruas së tij nëse nuk paguante një tarifë të rëndë.

Edhe skema e famshme nigeriane nuk filloi me internetin. Po vazhdon të paktën që nga shekulli XIX, kur u njoh si mashtrim i të Burgosurve Spanjoll.

Zhvillimi i teknologjisë nuk e ka ndaluar të gjithë skemat dhe skemat e mashtrimit tonë – në fakt, është bërë më e lehtë.

Por mbrojtja e vetvetes gjithashtu mund të bëhet më e lehtë me teknologjinë, nëse e dini se çfarë po bëni.

Shikoni grafikun e mëposhtëm për të mësuar se si të shikoni për mashtrimet më të zakonshme që janë kryer në internet, si të mbroheni – dhe ku të raportoni autorët në mënyrë që ata të marrin drejtësinë që meritojnë.

7-online-Mashtrimet-dhe-How-To-Shmangni-Them

Transkript: 7 Mashtrime në internet dhe Si t’i Shmangni

Kriminelët në të gjithë globin po bëhen gjithnjë e më shumë teknik dhe tani ka mënyra të panumërta për të cilat mund të shkuleni në internet.

Jini vigjilentë – këtu janë vetëm disa mashtrime në internet për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm.

Skemat e postës elektronike

1. Skema 419 scam / nigerian scam

Cfare ndodh

 1. Ju merrni një email nga një “zyrtar” që përfaqëson një agjenci të huaj duke kërkuar ndihmën tuaj për të transferuar miliona dollarë jashtë vendit.
 2. Ju premtoni një ndërprerje nëse ju ndihmoni, por së pari duhet të dërgoni detajet e llogarisë tuaj dhe disa fonde për të mbuluar tarifa të ndryshme.
 3. Ju dërgoni detajet tuaja dhe nuk shihni kurrë kthimin e premtuar. Viktimat shpesh janë zhvatur për më shumë para ose janë vjedhur identiteti i tyre.

Shenjat paralajmëruese

 • Ju nuk e njihni dërguesin
 • Oferta është shumë e mirë për të qenë e vërtetë
 • Emaili përmban gabime drejtshkrimore dhe gramatikore

Shmangni të qenit viktimë:

 • Mos u përgjigj në email
 • Mos klikoni në ndonjë lidhje ose hapni ndonjë bashkëngjitje
 • Raportoni mashtrimin në ose:
  • Zyra lokale e FBI – fbi.gov/contact-us/field
  • Ndihmësi i Ankesave të Komisionit Federal të Tregtisë – ftccomplaintassistant.gov
  • Qendra e Ankesave për Krime në Internet – ic3.gov

2. Skema e Spoofed Banking

Cfare ndodh:

 1. Ju merrni një email që ju paralajmëron për një shkelje të sigurisë në lidhje me llogarinë tuaj bankare. Emaili përmban një lidhje që ju dërgon në bankën tuaj.
 2. Ju regjistroheni duke përdorur emrin tuaj të përdoruesit, fjalëkalimin ose detajet e kartës.
 3. Uebsajti i rremë (i prishur) vjedh paratë dhe identitetin tuaj.

Shenjat paralajmëruese:

 • Adresa e emailit është e dyshimtë (p.sh. e keqe: [e mbrojtur me email] e mirë: @ paypal.com)
 • Emaili nuk ju adreson me emrin tuaj (p.sh. i keq: ‘I dashur klient i vlerësuar)
 • URL e lidhur është e pasaktë (p.sh. e keqe: Somethingelse.com) – rri pezull miun mbi butonin ‘kliko këtu’ për të parë
 • E-maili është urgjent (p.sh. “Nëse nuk ndërmerrni masa tani, llogaria juaj do të pezullohet”) – një kompani e ligjshme nuk do të kërcënonte të mbyllë llogarinë tuaj nëse e keni injoruar një email

Shmangni të qenit viktimë:

 • Asnjëherë mos klikoni në lidhje me bankën tuaj përmes emailit – shkruani URL-të direkt në shfletuesin tuaj vetë

3. Mashtrimi i kërcënimit

Cfare ndodh:

 1. Ju keni dërguar një email duke kërcënuar se do t’ju largojë si pedofil, të dëmtojë familjen tuaj ose të keni vrarë.
 2. Email-i kërkon pagesa, ose ka bashkëngjitur ngarkesa me viruse.

Shenjat paralajmëruese:

 • Emaili ka anglisht të dobët
 • Ju nuk keni arsye të kërcënoheni
 • Scammer kërkon para

Shmangni të qenit viktimë:

 • Mos i përgjigjeni emailit – do të konfirmoni që adresa juaj e emailit është aktive dhe inkurajoni komunikimin
 • Kontrolloni cilësimet tuaja të mediave sociale dhe sigurohuni që ato janë private, në rast se skammers po përdorin detajet tuaja publike kundër jush
 • Raportoni kërcënime për zbatimin e ligjit vendor, veçanërisht nëse ato janë të dhunshme në natyrë

Mashtrimet e rrjeteve sociale

4. Skema e aplikacionit në Facebook

Cfare ndodh:

 1. Ju jeni duke kërkuar në Facebook dhe klikoni në një postim që ju duket interesant – por rezulton të jetë malware.

Disa mashtrime të njohura përfshijnë:

 • Instaloni një plugin për të parë kush e shikon profilin tuaj
 • Instaloni një plugin për të ndryshuar funksionalitetin e Facebook (siç është ngjyra e sfondit)
 • giveaways

Shenjat paralajmëruese:

 • Kërkon hapa shtesë për të parë (p.sh. duhet të kryeni një studim dhe të ri-ndani një mesazh së pari)
 • Përmbajtja është tronditëse ose e paqartë (p.sh. shirita seksi të famshëm)
 • Premton diçka që Facebook kurrë nuk do ta bënte (p.sh. ju lejon të shihni pamjet e profilit)

Shmangni të qenit viktimë:

 • Kërkoni aplikacione ose shtojca përpara se t’i instaloni ato (Google: “emri i aplikacionit” + “mashtrim”)
 • Jini të vetëdijshëm për kufizimet e funksionalitetit që ka Facebook (p.sh. nuk ka butonin ‘nuk e pëlqeni’ – pa marrë parasysh atë që shkarkoni)
 • Kontrolloni për të parë në cilat aplikacione Facebook ju keni marrë leje (Shkoni te “Cilësimet”, pastaj zgjidhni “Aplikacionet”) – hiqni çdo aplikacion të dyshimtë që nuk kujtoni të shkarkoni

Mashtrimet e shfletimit në internet

5. Scam Virus Scam

Cfare ndodh:

 1. Një dritare shfaqet duke ju këshilluar që softveri juaj antivirus është i vjetëruar

Shenjat paralajmëruese:

 • Pop-up përdor një gjuhë tepër dramatike
 • Pop-up ju paralajmëron për software softuerin e gabuar ’ose porn pornografinë e paligjshme në kompjuterin tuaj’

Shmangni të qenit viktimë:

 • Përdorni shkurtore të tastierës për të mbyllur shfaqjen (ALT + F4 për Windows, Komandën + W për Mac)
 • Kontrolloni nëse ka një azhurnim zyrtar në faqen e internetit të softverit tuaj antivirus
 • Bëni veten të njohur me programin antivirus të zgjedhur dhe dini se si duken alarmet dhe mesazhet e vërteta
 • Mbajeni shfletuesin tuaj të azhurnuar
 • Përdorni një program bllokues me reputacion pop-up për të shmangur incidentet në të ardhmen (p.sh. Adblock)

6. Ransomware

Cfare ndodh:

 1. Ju shkarkoni pa dashje softuer që merr përsipër kompjuterin tuaj – qoftë nga:
  • Spam email
  • Uebfaqe me qëllim të keq
  • Uebfaqe legjitime që është hakuar
  • Softuer i shkarkuar nga rrjetet e ndarjes së skedarëve nga kolegët në kolegë
 2. Kompjuteri juaj është i kyçur:

Ransomware i bllokuar në ekran

 1. Një faqe në internet, kinse nga agjensia juaj lokale e zbatimit të ligjit, pretendon se keni shkelur një ligj dhe kompjuteri juaj do të mbetet i mbyllur derisa të paguani gjobën

Ransomware-enkriptues i skedarëve

 1. Një shtet i shfaqur skedarët tuaj janë koduar dhe kërkon pagesa brenda një afati kohor të caktuar përpara se të rritet shpengimi

Pagesa zakonisht kërkohet në formën e Bitcoin ose kartave të para-paguara.

Nëse jeni viktimë e ransomware:

Farë duhet të bëni do të varet nga lloji i ransomware dhe sistemi juaj operativ – por hapi kryesor është të punoni me kompjuterin tuaj jashtë linje nga çdo rrjet për të kufizuar përhapjen.

 • Ransomware i bllokuar në ekran
  • Kjo mund të hiqet duke ekzekutuar një program antivirus – shumica e shitësve të sigurisë do të kenë udhëzime të hollësishme se si ta heqin kërcënimin.
 • Ransomware-enkriptues i skedarëve
  • Nëse fotot, videot, spreadsheets ose dokumentet tuaja të rëndësishme janë rezervuar në mënyrë të sigurt, atëherë nuk ka nevojë të paguani. Thjesht rivendosni kompjuterin tuaj nga rezervimi.

Nëse nuk keni bërë kopje rezervë dhe skedarët tuaj janë të koduar, ka shumë të ngjarë që nuk do të keni mundësi të përdorni skedarët tuaj pa paguar.

 • Nëse paguani:

Nuk ka asgjë për të ndaluar kriminelët që kërkojnë më shumë para nga ju

 • Nëse nuk paguani:

Ju mund të humbni skedarët tuaj, por do të mësoni një mësim të rëndësishëm për herën tjetër – rregullisht të rezervoni

Shmangni të qenit viktimë:

Gjithmonë praktikoni zakone të sigurta të shfletimit:

 • Mos hapni e-mail ose bashkëngjitje të dyshimta
 • Sigurohuni që shfletuesi juaj dhe programi antivirus të jenë të azhurnuar
 • Për të kufizuar ndikimin, rezervoni rregullisht skedarë të rëndësishëm duke përdorur një hard disk të jashtëm

7. Trojan i Qasjes në distancë (RAT)

Cfare ndodh:

 1. Ju paditur shkarkoni një RAT
 2. Malware instalon vetveten dhe fiton kontroll administrativ mbi kompjuterin tuaj

Rezultatet e mundshme përfshijnë:

 • Ju jeni shtuar në një botnet – një rrjet kompjuterash që është përdorur për të përhapur viruse, malware dhe për të nisur sulmet DDoS
 • Webcam juaj është marrë përsipër, me videon që rezulton duke u përdorur si shantazh
 • Detajet tuaja konfidenciale arrihen dhe komprometohen
 • Skedarët tuaj janë ndryshuar ose fshirë

Shenjat paralajmëruese:

 • Asnjë – RAT-të nuk mund të jenë të vështira për tu zbuluar pasi ato nuk figurojnë në listat e detyrave

Shmangni të qenit viktimë:

 • Gjithmonë siguroni programin antivirus / antispyware dhe firewall të azhurnuar, efektiv dhe funksionues
 • Shmangni klikimin në ndonjë faqe në internet të dyshimtë
 • Shmangni shkarkimin e torrentit
 • Mbuloni kamerën tuaj kur nuk është në përdorim

Mashtrimet kanë qenë përherë përgjithmonë, por me zakonet e zgjimit të shfletimit, ju mund të qëndroni përpara lojës në internet scam.

Merrni masa paraprake:

 • Mos hapni bashkëngjitje të çuditshme

Përdorni mbrojtjen:

 • Sigurohuni që kompjuteri juaj të ketë të instaluar një firewall dhe antivirus
 • Mbani të azhurnuar programin antivirus

Rezervoni skedarët tuaj

 • Krijoni kopjuar të dhëna të rëndësishme për disqet e jashtme (dhe mos i lini të lidhen me kompjuterin tuaj kur nuk rezervohen)
 • Krijoni kopje rezervë të të dhënave duke përdorur ruajtjen e të dhënave në re (të tilla si Dropbox ose Google Drive)

Besoni instinktet tuaja

 • Nëse diçka është shumë e mirë për të qenë e vërtetë, ka të ngjarë të jetë

burimet

 • zdnet.com
 • blog.kaspersky.co.uk
 • informationweek.com
 • welivesecurity.com
 • fbi.gov
 • theguardian.com
 • getsafeonline.org
 • moneycrashers.com
 • occ.gov
 • pcadvisor.co.uk
 • searchsecurity.techtarget.com
 • symantec.com
 • which.co.uk
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map