Как да използвате Tor за частно сърфиране в мрежата

Разкриване на информация Вашата поддръжка помага за поддържането на сайта! Печелим такса за препращане за някои от услугите, които препоръчваме на тази страница.


Тор за начинаещи: как и защо да го използвате

С всички новини за НСА и други правителствени организации по света изглежда, че всичко, което правим, независимо дали физическо или виртуално, е наблюдавано от някого. Вече знаем, че всичките ни телефонни обаждания, текстове, имейли и онлайн дейности се записват и наблюдават и кой знае какво още?

Някои могат да кажат, че ако нямате какво да криете, няма от какво да се страхувате. Със сигурност само престъпниците трябва да се страхуват да не бъдат хванати, ако правителството шпионира всички нас, нали?

Но трябва да се направи аргумент, че когато правителството постоянно наблюдава всичко, което правят неговите граждани, това вреди на обществото като цяло.

Престъпниците не са единствените хора, които искат поверителност. Организацията на обединените нации признава неприкосновеността на личния живот като основно човешко право и много държави защитават изрично правата на личните си права на своите граждани в своите конституции. Както ACLU казва: „Поверителността е основна част от достойния живот.“ Той дава възможност за свобода на изразяване и самостоятелност на личността, без да се страхуват от репресия.

Аргументът „нищо да се скрие“ също противоречи на принципа „невинен, докато не бъде доказан виновен“, принцип, който спазват съдебните системи на много страни по света. Вместо това постоянното правителствено наблюдение на неговите граждани предполага, че всички те са престъпници, които имат какво да крият.

Добавете към всичко това факта, че ние дори не знаем със сигурност защо ни наблюдават и какво правят с всички наши данни, и имаме още повече причини да бъдем подозрителни към постоянното наблюдение.

Какво можем да направим, освен да подпишем неефективни петиции в сайтове като Change.org и да споделим мрачните новини с нашите приятели във Facebook? Изглежда, че всички протести просто се игнорират от правителствата, които ни казват, че шпионирането им е за наше добро.

Но можете да направите нещо, за да защитите информацията си, докато сърфирате в интернет, и не е необходимо да сте IT експерт или технически гений. Използвайки браузъра TOR, можете да останете анонимни онлайн и да защитите правото си на поверителност. Ето как да започнете.

Тор-за-начинаещи-v2

Ръководство на Newbie за Tor: Как да го вземем, използваме и защо

Всяко устройство, което се свързва с интернет, има адрес на интернет протокол (IP) – уникален номер, който го идентифицира към сървърите и уебсайтовете, с които комуникира.

Ако някога искате да скриете IP адреса си (и вашето местоположение и историята на сърфиране с него) в лабиринт от сървъри, Tor е сигурен залог.

Тук’s как да започнете.

Как работи Тор

Когато използвате Tor’с браузър, вашият интернет трафик се пренасочва през множество различни доброволчески компютри по целия свят (наречен ‘релета’). Това прави изключително трудно за всеки да идентифицира вас или вашето местоположение.

Защо трябва да го използвате

Тор е за всички – дори и да нямате какво да криете. Предимствата включват:

 • поверителност
 • Предотвратява проследяването онлайн
 • Защитава данни от хакери
 • Може да заобиколи защитните стени

Как да вземем пакет Tor

Tor се предлага с безплатен, предварително конфигуриран браузър за настолни и мобилни устройства. Можете да го изтеглите и инсталирате за няколко минути:

 1. Отидете на torproject.org и щракнете ‘Изтегли’.
 2. Уебсайтът ще открие каква операционна система (Windows, Mac или Linux) използвате. Ако е правилно, щракнете ‘Изтеглете пакет браузър Tor’. В противен случай следвайте връзката за правилното изтегляне на операционната система.
 3. Кликнете два пъти върху изтегления файл. Изберете местоположение, където файлът ще бъде извлечен.
 4. Кликнете ‘завършек’ за да създадете ‘Браузър Tor’ папка на вашия компютър. Можете също да поставите браузъра върху USB флаш устройство и да получите достъп до Tor на други компютри, без да инсталирате.
 5. Кликнете върху ‘Стартирайте браузъра Tor’ в папката на браузъра Tor.
 6. Tor ще ви попита за вашата интернет връзка. Ако искате да се свържете директно с Tor, щракнете ‘Connect’.

  Ако обаче живеете в страна, в която интернет е подложен на цензура или Tor е намръщен, достъп до мрежата косвено или чрез ‘мост’. За да направите това, щракнете ‘Конфигуриране’.

 7. Tor ще се свърже автоматично към релейната мрежа. Ако е така, отидете на стъпка 8. Ако Tor не се свърже автоматично, отидете на стъпка 7.1.
  • Имате няколко възможности.

  • 7.1.A. Свържете се чрез прокси сървър, който действа като посредник между вас и Tor. Използвайте прокси връзка, ако искате да скриете не само своя IP адрес, но и факта, че сте’използвам Tor.
  • 7.1.B. Дайте подробности за избрания от вас прокси и натиснете ‘Следващия’.
  • Съвет: Използвайте данни на прокси сървъра от надеждни източници, като proxylist.hidemyass.com.

  • 7.1.C. Ще се осъществи връзка между вас, прокси и мрежата Tor. Вече можете да стартирате браузъра. Отидете на стъпка 8.
  • 7.2.A. Ако вашият доставчик на интернет услуги (ISP) блокира Tor релета във вашия район, щракнете ‘да’ когато бъдете подканени да получите достъп до локални нерегистрирани релета.
  • 7.2.B. Можете да използвате предоставените мостове, като изберете ‘obfs3’ от видове транспорт. Натиснете ‘Connect’.
  • 7.2.C. Ако тези мостове са блокирани, използвайте персонализиран мост. Можете да заявите мостови IP адреси на bridges.torproject.org. Копирайте и поставете адреса на моста (ите) от уебсайта и натиснете ‘Connect’.
  • 7.2.D. Ако bridges.torproject.org е блокиран, поискайте мостове чрез имейл. Напиши ‘вземете мостове’ до [защитено по имейл]. Можете да направите това само от акаунт в Gmail. Копирайте адреса на моста от имейл за отговор в прозореца за конфигуриране и натиснете ‘Connect’.
  • 7.3.A. Ако имате защитна стена, която ви позволява да се свързвате само през определени портове, щракнете ‘да’ когато бъдете подканени. Тази разширена настройка се отнася до това дали вие’конфигурирахте защитната стена на приложението си, за да изключите Tor.
  • 7.3.б. …след това посочете разрешените номера на порта в специалния прозорец.
 8. Веднъж ти’отново свързан, браузърът Tor се стартира.

Как да използвате Tor безопасно

Готови ли сте да започнете да изследвате? Използвайте тези допълнителни функции за безопасност, за да покриете песните си онлайн.

 1. Стартирайте браузъра Tor от вашия компютър или флаш устройство. За да проверите дали Tor работи, щракнете ‘Проверете настройките на мрежата Tor’.
 2. Следващата страница ще покаже IP адреса, който вашият интернет доставчик вижда, докато вие’преглеждате с Tor. Това не’t вашият истински IP адрес. Можете да проверите геолокацията на този IP адрес на whatismyipaddress.com. Геолокацията трябва да се различава от реалното ви местоположение.
 3. Кликнете върху иконата на лук за настройки. Кликнете ‘Нова идентичност’ за Tor генерира нов виртуален IP адрес за вас.
 4. в ‘Предпочитания’ на същия панел се уверете, че са поставени отметки в полетата за настройка на сигурността. Можете да коригирате тези настройки по всяко време.
 5. Можете да промените начина си на свързване с Tor по всяко време ‘Отворете Настройки на мрежата’, почти по същия начин, както при първата ви връзка. Можете да добавите прокси, да преминете към мостове и т.н..
 6. Tor Browser ще ви предупреди за проследяване на опити – можете да ги управлявате, докато те се появяват.
 7. В горния десен ъгъл активирайте ‘HTTPS Навсякъде’, което предпазва от приложения за подсилване на кликвания, които биха могли да откраднат данните ви за вход. Забележка: Това работи само на уебсайтове, които поддържат HTTPS.
 8. Можете да блокирате JavaScripts, Java Flash и други приставки с NoScript. Най- С Бутонът до иконата на лук ще бъде зачеркнат, ако блокирането на скрипт е активно.

Ако се доверите на страница, разрешете скриптове ръчно, като щракнете върху бутона (или щракнете с десния бутон върху страницата) и изберете ‘разреши временно’.

Щастливо сърфиране!

Въпреки че в днешно време тоталното поверителност онлайн се разглежда като невъзможен мит, Tor може да бъде мощен инструмент за защита на вашата онлайн идентичност – особено в нашата епоха след Сноудън.

Източници

 • Искате ли Tor наистина да работи? – torproject.org
 • Tor: Мостове – torproject.org
 • Относно NoScript – noscript.net
 • Bittorrent над Tor не е добра идея – blog.torproject.org
 • 7 неща, които трябва да знаете за Tor – eff.org
 • Tor Browser 3.6.2 е пуснат –blog.toproject.org
 • Инсталиране и използване на Tor Browser Bundle – проектът Tor’s Канал – youtube.com
 • Tor: Обзор –torproject.org
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map