IPO të mëdha të teknologjisë: A jemi në një flluskë tjetër?

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


IPO-të e Silicon Valley: A jemi në një flluskë tjetër teknike?

Pets.com, TheGlobe.com, Kozmo, Geocities…

Nëse keni vërejtur rritjen eksplozive të internetit në vitet 1990, këta emra mund të gërmojnë kujtimet nostalgjike të modemeve dial-up, duke vallëzuar gifs “nën ndërtim” dhe përhapjen e papritur të fillimit të dot-com.

Rritja e World Wide Web hapi një botë krejt të re të mundësive, dhe sipërmarrësit nuk humbën kohë për të përfituar nga ajo. Papritur u duk se dikush mund të bënte miliona thjesht duke blerë një domain dhe duke filluar një biznes të thjeshtë në internet.

Bumi i Fillimit

Themeluesit e fillimit u munduan të dalin në publik, ose për të shpejtuar rritjen e biznesit të tyre, ose për të fituar para dhe për ta jetuar atë. Dhe investitorët u kapën me ngacmimin e epokës së re në internet, duke derdhur para në të gjithë fillesat e reja që lulëzojnë. Vlera e tregjeve të kapitalit të madh u rrit, me Nasdaq, e cila është e mbizotëruar nga industria e teknologjisë, duke shkuar nga 1.000 në 5,000 nga 1995 në 2000.

Por ishte gjithçka shumë e mirë për të zgjatur. Shumë prej kompanive të reja u dogjën përmes parave të investitorit dhe nuk arritën të kthenin një fitim dhe së shpejti falimentuan.

Dështime të mëdha

Pets.com kaloi miliona në reklama në TV, por u likuidua më pak se një vit pasi doli në publik. TheGlobe.com, një pararendës i rrjeteve sociale moderne, nuk arriti të fitojë para.

Kozmo, një shërbim i ofrimit të sendeve ushqimore, përfundoi si një nga fatkeqësitë më të mëdha të epokës së dotcom, dhe Geocities, megjithë gjithëpërfshirjen e saj, kurrë nuk raportoi një fitim dhe u ble shpejt nga Yahoo.

Anothershtë një tjetër bum në zhvillim?

Ne kemi mësuar shumë rreth bërjes së biznesit në internet që nga plasja e flluskave dot-com. Por a mund të jenë sukseset e fundit financiare të kompanive të teknologjisë duke i bërë investitorët përsëri të mos mbajnë besim të lartë?

Tregu IPO është rritur përsëri shpejt, me miliarda dollarë më shumë investuar në kompani të reja të teknologjisë çdo vit dhe fitimet rriten shpejt.

A jemi në mes të një flluskë tjetër? Shikoni faktet më poshtë në të gjitha IPO-të e teknologjisë së re dhe vendosni vetë nëse investitorët po mashtrohen si investitorët dot-com të së kaluarës.

big-tech-IPO-flluskë

Transkript: IPO-të e teknologjisë së madhe

IPO, ose oferta fillestare publike, i referohet shitjes së parë të aksioneve të një kompanie për publikun. A jemi në një flluskë tjetër? Le të hedhim një vështrim në peizazhin e teknologjisë për të zbuluar.

Farë është një IPO?

 • Kompanitë mund të mbledhin para duke lëshuar ose borxh (kredi) ose kapital (aksion).
  • Nëse kompania nuk ka lëshuar asnjëherë kapital për publikun, ajo njihet si IPO.
 • Kompanitë mund të jenë:
  • private: Dominos®, IKEA®, Hallmark®
   • Aksionarë më pak
   • Nuk keni pse të zbuloni shumë informacione rreth kompanisë.
   • Në mënyrë tipike nuk është e mundur të blini aksione në një kompani private të mbajtur.
    • Ju mund t’u afroheni atyre për të investuar, por ata nuk janë të detyruar me ligj ta lejojnë atë.
  • publik: Facebook, Twitter, Apple®, Google®, Amazon®, etj.
   • Mijëra aksionarë
   • Duhet të zbulojë të dhënat financiare çdo tremujor
   • Duhet të lejojë investitorët të blejnë aksione.

Pse kompanitë dalin publike

 • Shkuarja publike rrit kapitalin, dhe zakonisht një pjesë të madhe të saj.
 • Kontrolli i shtuar zakonisht nënkupton që ndërmarrjet publike do të marrin norma më të mira kur lëshojnë borxhe.
 • Nëse ka kërkesë, kompanitë gjithmonë mund të lëshojnë më shumë aksione.
  • Bashkimet dhe blerjet janë më të lehta për tu trajtuar sepse aksionet mund të lëshohen si pjesë e marrëveshjes.

Farë është një Bubble?

 • Një flluskë është:
  • Një cikël ekonomik i karakterizuar nga zgjerimi i shpejtë i ndjekur nga një tkurrje.
  • Një rritje e çmimeve të kapitalit, shpesh më shumë sesa garantohet nga bazat dhe zakonisht në një sektor të veçantë, e ndjekur nga një rënie drastike e çmimeve pasi ndodh një shitje masive.
  • Një teori që çmimet e sigurisë rriten mbi vlerën e tyre të vërtetë dhe do të vazhdojnë ta bëjnë këtë derisa çmimet të bien në rënie dhe flluskat të shpërthejnë.
 • Njerëzit blejnë aksione me një çmim të lartë duke menduar se mund t’i shesin për një fitim.
  • Ata transferojnë burimet në fushat e rritjes së shpejtë, d.m.th. teknologjisë.
  • Besimi humbet dhe ndodh një përplasje.
   • Burimet zhvendosen përsëri, duke ulur çmimet.
   • Kthim i vogël afatgjatë i investimit.
 • Bubble “dotcom”:
  • Rritje e shpejtë e tregjeve të kapitalit neto si rezultat i investimeve në ndërmarrjet me bazë në internet.
  • Gjatë viteve 1990, indeksi NASDAQ i mbizotëruar nga teknologjia u ngrit nga nën 1.000 në 5,000 ndërmjet 1995 dhe 2000.
  • Flluskë u rrit për shkak të:
   • Investimi spekulativ (i bazuar në trill)
   • Një bollëk e financimit të kapitalit të sipërmarrjes
    • Investitorët hodhën para në fillimet e viteve ’90 duke shpresuar se do të bëheshin një ditë fitimprurëse.
     • Ata donin të ishin në gjendje të fitonin para në përdorimin në rritje të Internetit
  • Bubble shpërtheu sepse shumë dotcom nuk arritën të kthenin një fitim ose të përmbushnin vlerësimet e tyre të jashtëzakonshme.

IPO të suksesshme të teknologjisë

 • Amazon.com (AMZN): Gjigandi i tregtisë
  • Doli publik në: 15 maj 1997
   • Filloi ditën me 18 dollarë / aksion
   • Arriti në 100 dollarë / aksion para se të plasi dot.com
   • Zhytur nën 10 dollarë / aksion pas shpërthimit
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 304.13 $
   • Mbyllja e çmimit të tregut i referohet çmimit përfundimtar të aksioneve në fund të tregtimit të ditës.
    • Ofron vlerësimin më të azhurnuar të një sigurie derisa tregtimi të fillojë përsëri në ditën tjetër të tregtimit.
 • eBay.com (EBAY): Pionier në ankand online
  • Doli publik në: 21 Shtator 1998
   • Filloi ditën në: 18 $ aksion
   • Mbaroi dita në: Më shumë se 53 dollarë / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 51.83 $
 • Priceline.com (PCLN): Uebfaqja e Akomodimeve të Udhëtimit
  • Doli publik në: Mars 1999
   • Filloi ditën në: 16 $ / aksion
   • Përfundoi ditën në: 82.50 $ / aksion
  • Zbriti në më poshtë $ 10 / aksion dhe u përball me çështje në 2001.
  • U rikthye për t’u përqendruar në hotele dhe jo në fluturime në 2002.
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 1,158,42 $
 • Twitter.com (TWTR): Uebfaqja e mikro-blogjeve
  • Doli publik në: Nëntor 2013
   • Filloi ditën me 26 $ / aksion
   • Përfundoi ditën me 44,90 $ / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 38,97 dollarë
 • Zulily.com (ZU): Marrëveshjet ditore të internetit
  • Doli publik në: Nëntor 2013
   • Filloi ditën me 22 $ / aksion
   • Mbaroi dita me 37.70 $ / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 42.52 $
 • LinkedIn.com (LNKD): Faqja e rrjeteve sociale për profesionistë
  • Doli publik në: Maj 2011
   • Filloi ditën me 45 $ / aksion
   • Mbaroi dita me 83 $ / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 153.47 $

IPO të pasuksesshme të teknologjisë

 • TheGlobe.com: Uebfaqja e parë e rrjeteve sociale në internet
  • Doli publik në: 13, 1998
  • Postuar fitimin më të madh të ditës së parë të çdo IPO në atë kohë
   • Filloi ditën me 9 $ / aksion
   • Mbaroi dita me 65 dollarë / aksion
  • Zhytur nga 97 në 10 dollarë brenda një periudhe dy-vjeçare për shkak të bustit të dot.com.
 • eToys.com: Një dyqan online lodrash
  • Doli publik në: 20 maj 1999
   • Filloi ditën me 20 dollarë / aksion
   • Mbaroi dita me 76 $ / aksion
  • Prmimet e aksioneve kanë rënë nga 84 në 9 dollarë brenda një periudhe dy vjeçare sepse ato:
   • Nuk ishim në gjendje t’i përmbahen urdhrave të Krishtlindjeve
   • Investimet e tepërta në reklamat dhe hapësirën e depove
 • Pets.com: Dyqan furnizimi me kafshë
  • Doli publik në: Shkurt 2000
   • Filloi ditën me 11 $ / aksion
   • Mbaroi dita me 14 dollarë / aksion
  • Stoku u ul nga 14 në 19 dollarë brenda një viti përpara se kompania të dilte nga biznesi në nëntor 2000.
 • King.com (KING): Kompania e lojrave online / mobile, prodhuesit e Candy Crush
  • Doli publik në: 26 Mars 2014
   • Filloi ditën me 22.50 $ / aksion
   • Mbaroi dita në 20,31 $ / aksion
   • Rënë me sa më shumë që 15% ditën e parë.
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 17.15 $
 • Video Tremor (TRMR): Rrjeti në internet i reklamave të videove
  • Doli publik në: 27 qershor 2013
   • Filloi ditën me 10 $ / aksion
   • Përfundoi ditën me $ 8,50 / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 4.51 $
 • Zynga (ZNGA): Platforma e lojërave në internet / celular, prodhuesit e Mafia Wars, Farmville
  • Doli publik në: Dhjetor 2011
   • Filloi ditën me 10 $ / aksion
    • Shkoi deri në $ 11,50 dhe ra në 9.52 dollarë brenda 15 minutave të para të tregtimit.
   • Mbaroi dita në 9,50 $ / aksion
  • Mbyllja e çmimit të tregut në 4/30/14: 4.05 $ / aksion

Tubacioni 2014

 • Ka 590 kompani të teknologjisë në tubacionin IPO për vitin 2014.
  • Gjysma e tyre janë kompani interneti
  • Këto kompani kanë mbledhur 55.35 miliardë dollarë në 2,800 marrëveshje financimi.
  • Shumë nga këto kurrë nuk do ta bëjnë atë në fazën e IPO sepse ato mund të:
   • Asnjëherë mos fitoni interes të mjaftueshëm publik
   • Likuidoni përpara se të arrini statusin IPO
   • Bleni një entitet tjetër
 • California është shtëpi për më shumë se gjysmën e kompanive në tubacion.
  • New York ka parë një rritje prej 50% të kompanive në krahasim me listën e 2013, duke ardhur me 41.
 • Ka vetëm 26 kompani me një vlerësim në ose rreth 1 miliard dollarë. Disa përfshijnë:
  • Airbnb: Strehim për uebfaqe
   • Vlerësohet në: 10 miliardë dollarë
  • Airwatch: Menaxhimi i pajisjes celulare
   • fituar: VMWare pagoi 1.5 miliardë dollarë
  • AppNexus: Platformë reklamimi në kohë reale
   • Vlerësohet në: 850 milion dollarë
  • Automattic: Kompania mëmë e WordPress
   • Vlerësohet në: 1 miliard dollarë
  • Box: Kompani kompjuterike cloud
   • Vlerësohet në: 2 miliardë dollarë
   • IPO planifikuar për në qershor 2014 ose më vonë
  • com: Uebfaqja e Kuponëve
   • Vlerësohet në: 1 miliard dollarë
   • Vlera e plotë e IPO, filloi tregtimin në Mars 2014
    • IPO e parë e Silicon Valley Tech e vitit
   • Dropbox: Magazinimi i reve
    • Vlerësohet në: 10 miliardë dollarë
   • Pinterest: Rrjeti shoqëror virtual i ëndrrave
    • Vlerësohet në: 3.8 miliardë dollarë
   • Snapchat: Foto duke biseduar në aplikacionin celular
    • Vlerësohet në: 2 miliardë dollarë
   • Square: Lexues dhe përpunim i kartave të celularit
    • Vlerësohet në: 5 miliardë dollarë
   • Studim i majmunave: Shërbimi i sondazhit në internet
    • Vlerësohet në: 1.35 miliardë dollarë

Vlerësimet e inflacionit të teknologjisë

 • WhatsApp: Facebook bleu për 19 miliardë dollarë në 2014-ën.
  • 12 miliard dollarë në magazinë
  • 4 miliardë dollarë në para
  • 3 miliard dollarë në aksione të kufizuar
  • Vlerësohet me 42 dollarë për përdorues, gjeneron 0,99 $ / vit të ardhura.
 • Instagram®: Facebook bleu për 1 miliard dollarë në vitin 2012, me një përzierje të aksioneve dhe parave të gatshme.
  • Në kohën e marrëveshjes, platforma nuk fitoi të ardhura.
  • Vlerësimet tregojnë se reklamat në Instagram mund të tërhiqnin 340 milion dollarë në 2014.
 • Oculus VR: Facebook bleu për 2 miliardë dollarë në një përzierje të aksioneve dhe parave të gatshme në 2014.
  • Kompania ka:
   • 23 milion dollarë të ardhura
   • Produkt zhvilluesi i kufjeve të realitetit virtual me çmim 350 dollarë
    • Produkti ka për qëllim zhvilluesit e lojërave video, jo konsumatorët.
  • Si një platformë e mediave sociale, është e vështirë të kuptosh pse Facebook do të blejë një kompani që është në shënjestër të zhvilluesve të lojërave video.

Me numrin e madh të kompanive në tubacionin për vitin 2014 dhe vlerësimet e fryra që po shohim për shumë fillestare të reja të teknologjisë, ne mund të drejtohemi për një flluskë tjetër. Vetëm koha do ta tregojë.

burimet

 • Bazat e IPO: Isfarë është një IPO? – investopedia.com
 • Bubble – investopedia.com
 • Dotcom Bubble – investopedia.com
 • 5 Kompanitë e suksesshme që Mbijetuan Bubble Dotcom – investopedia.com
 • Pricemimi i Mbylljes – investopedia.com
 • IPO-të Teknike: Nga Twitter në LinkedIn, Sukseset dhe Dështimet – washingtonpost.com
 • #UAU! Twitter Rritet 73% në IPO – para.cnn.com
 • Surgery i IPO-së e Bën Zulily Themeluesin e Miliarderi – ndalon.com
 • LinkedIn në IPO Soars, Feeding Web Boom – online.wsj.com
 • 10 Dështimet e Më të Mëdhenj të Teknologjisë në Gjithë Koha – kompleks.com
 • 10 Rrotat e mëdha.com – para.cnn.com
 • IPO e Zhvilluesit e Candy Crush rezulton i thartë në debutimin e tregut – mashable.com
 • Wall Street Kryesisht i urren IPO-të Adtech – businessinsider.com
 • IPO e Tremor është jashtë për një fillim me gunga, por është akoma e nevojshme – adweek.com
 • Aksionet Zynga Mbyll më poshtë Pricemimit të IPO – para.cnn.com
 • Raporti i Gazsjellësit IPO të 2015 Teknike – cbinsights.com
 • Kapitali i ri mund të rrisë vlerën e AirBnB në 10 miliardë dollarë – dealbook.nytimes.com
 • VMware Blen AirWatch – 1.5B $ Një çmim i vogël për të paguar për mbijetesë – ndalon.com
 • New King Of Ad Tech: Si Drejtori i Përgjithshëm i AppNexus, Brian O’Kelley doli nga i zjarri në fillim – ndalon.com
 • Një tjetër Platformë Blog, Automattic, bashkohet me Tumblr në Klubin e Vlerësimit 1 Miliard dollarë – businessinsider.com
 • Kutia rrit 100 milion dollarë në vlerësim me 2B $ Vlerësimi me regjistrimin e IPO të planifikuar për para mars – ndalon.com
 • Kutia mund të vonojë IPO deri në qershor ose më vonë – në internet.wsj.com
 • Coupons.com IPO merr çmimin e plotë, çmimet më të larta – 1 miliard dollarë – mercurynews.com
 • Dropbox mbledh rreth 250 milion dollarë në vlerësimin e 10 miliardë dollarëve – në internet.wsj.com
 • Pinterest ngre seri seri seri $ 225 milion, duke vlerësuar firmën me $ 3.8 miliardë dollarë – techcrunch.com
 • 2 teori në lidhje me vlerësimin e Snapchat është 2 miliardë dollarë më pak se të gjithë ata që menduan se do të ishin – businessinsider.com
 • Vendosja e Vlerësimit të Sheshit në $ 5B në Kontekst – techcrunch.com
 • SurveyMonkey për të Grumbulluar 794 milion dollarë në mbledhje; Vlerësimi 1.35 miliardë dollarë – ndalon.com
 • Vlerësimet e inflacionit të teknologjisë flakën Ekonomia e tërë – ndalon.com
 • (Farë (dreqin) është aplikacioni me kaq? – apppli.com
 • Facebook Blen Instagramin për 1 Miliard dollarë, Kthen Rivalin e Buddingut në Aplikacionin e Fotot e tij të Tjera – techcrunch.com
 • Nga 0 deri në 1 miliard dollarë në dy vjet: Udhëtimi me shkëlqim në Instagram në ngjyrosje në lavdi – techcrunch.com
 • Kemi një vlerësim të të ardhurave për Instagram dhe besoni se aksioni në Facebook do të arrijë 60 dollarë – businessinsider.com
 • Oculus VR nuk është një fillim “para-të ardhurash” – teknologji.fortune.cnn.com
 • Kompleti i Zhvillimit 2 – oculusvr.com
 • Facebook blen Oculus VR për 2 miliardë dollarë – businessinsider.com
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map