Interneti sot vs 1979

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Shëtitja në internet, krijimi dhe gjetja e një pritjeje për një faqe në internet dhe ndarja me mediat sociale janë të gjitha gjërat që ne i konsiderojmë si të mira sot, por asnjëra prej tyre nuk do të ishte e mundur pa përpjekjet e novatorëve që themeluan atë që ne tani e dimë si Web modern.

Në tetor të vitit 1969, katër universitete kryesore amerikane – Universiteti i Kalifornisë Los Angeles (UCLA), Instituti i Kërkimeve Stanford (SRI), University of California Santa Barbara (UCSB) dhe Universiteti i Utah – aktivizuan një projekt të njohur si Agjensia e Projekteve të Kërkimit të Avancuar Rrjeti (ARPANET), duke krijuar rrjetin e parë të suksesshëm të kompjuterëve në një kohë kur kompjuterët mezi ndërveprojnë me përdoruesit e tyre, e lëre më njëri-tjetrin.

Kjo lidhje historike dha bazën për internet siç e njohim sot. Gjatë afro pesë dekadave që nga debutimi i ARPANET, rrjetëzimi i kompjuterave ka evoluar në një nivel përtej madje edhe ëndrrave më të larta të atyre që e krijuan atë.

Interneti sot vs 1979

Herën tjetër kur i dërgoni një e-mail të shpejtë një miku dhe ia dërgoni duke u mbështetur në eterin elektronik, merrni parasysh këtë: mesazhi i parë i dërguar ndonjëherë në një rrjet përbëhej nga vetëm dy shkronja.

Mesazhi kishte për qëllim të lexonte, “LOGIN”, por rrjeti arriti të transmetojë vetëm dy shkronja para se të rrëzohej i gjithë sistemi. Jo një fillim shumë i mbarë për një sistem që një ditë do të mbështeste 297 miliardë email çdo ditë.

Edhe sasia e madhe e të dhënave e krijuar me email nuk është veçse një lumë në lumin e egër të të dhënave që përshkon internetin modern. Por nuk ishte gjithmonë kështu.

Në 1984, kur ARPANET u lirua nga kontrolli ushtarak dhe filloi të bashkohej me Rrjetin Kombëtar të Fondacionit Shkencor (NSFNET) për të formuar atë që ne tani e quajmë “Internet”, hardueri i ndërprerë që mbartte trafikun e saj shtyu të dhënat në 56 Kilobytes (K ) për sekond. Kjo është një shpejtësi e cila mbahet mend më së shpejti si më e shpejta e mundshme në ditët jo aq të largëta përpara internetit.

Për krahasim, shpejtësia mesatare e hyrjes në internet në SH.B.A. sot është 7.6 Megabytes (MB) për sekondë – afërsisht 136 herë më e shpejtë.

Dhe amerikanët – me blerjet tona në internet, duke pritur për faqet e internetit personale dhe profesionale, email dhe media sociale – përdorin çdo pjesë të këtij bandë shtesë. Në vetëm një minutë në një ditë mesatare, 700 video, 28,000 postime në Tumblr, 100,000 tweet dhe më shumë se 34,000 Facebook “pëlqime” goditën në rrjetën, dhe me trafikun e përgjithshëm të internetit që pritet të katërfishohet deri në vitin 2014, “nevoja jonë për shpejtësi” është vetëm ka të ngjarë të rritet.

Interneti atëherë dhe tani-james-final

Përditësimi: Video!

Embed Video

Burimi: WhoIsHostingThis.com

Interneti Pastaj dhe Tani

E mbani mend se si dukej interneti 40, 30, 20, apo edhe 10 vjet më parë? As ne. Le të hedhim një vështrim në Internet, atëherë krahasuar me Internetin tani.

Adoptimi i Internetit

 • 1969: Financimi i ushtrisë amerikane të një rrjeti kërkimor, të quajtur Arpanet, lidhi 4 kompjuterë në laboratorët e kërkimit universitar.
 • 1984: Ai u riemërua në Internet kur lidhi 1.000 hoste në laboratorë universiteti dhe korporativ.
 • 1998: Interneti pa 50 milion përdorues, të mbështetur nga rreth 25 milion servera.
 • 2009: Ai lidhi më shumë se 440 milion kompjuterë direkt & kryesuan 1 miliardë përdorues.
 • 2012: Popullsia globale në internet arriti në 2.1 miliardë njerëz.
 • 2013: Më shumë se 2.7 miliardë njerëz po përdorin internetin. Kjo është 47% e popullsisë së botës.
 • 2013: 750 milion familje – 41% globalisht – janë të lidhura në internet.

faqet e internetit

 • 1993: 130
 • 1996: 100k
 • 2012: 634 milion

Emrat e Domainit aktiv

 • 2000: 17.8 milion
 • 2008: 174 milion
 • 2012: 226 milion

Kërkimet e Kërkimit Google

 • 1998: Viti i parë zyrtar i Google, 9.8k / ditë, 3.6 milion në vit
 • 2007: 1.2b kontrolluar / ditë, 438 miliardë në vit
 • 2012: 3b kërkime / ditë, 1.2 trilion në vit

Email

 • 1971: u dërgua emaili i parë
 • 2001: 31b posta elektronike të dërguara çdo ditë
 • 2008: 170 miliardë në ditë, 2 milion për sekondë
 • 2012: 297 miliardë në ditë, 204 milion në minutë

Përdorimi i mediave sociale

 • 2002: Friendster arriti në 3 milion përdorues në 3 muaj
 • 2003: Filloi Myspace dhe LinkedIn
 • 2004: Filloi Facebook
 • 2006: U hap Twitter
 • 2009: Facebook ka 200 milion përdorues, Myspace ka 75 milion
 • 2010: Facebook ka 400 milion përdorues, Myspace ka 57 milion
 • 2010: Myspace ka 50 milion përdorues, Twitter ka 100 milion përdorues dhe Facebook ka 3.5 miliardë pjesë të përmbajtjes që ndahen çdo javë
 • 2011: Facebook ka 7 miliardë copë përmbajtje të përjavshme çdo javë dhe Twitter ka 65 milion tweet në ditë
 • 2012
  • 58 / sec Fotografitë në Instagram
  • 135 milion sersë në Google+
  • 1 miliard përdorues të Facebook
  • 2.7 miliardë pëlqime çdo ditë në Facebook
  • 175 milion cicërima dërgohen çdo ditë
  • 200 milion përdorues në Twitter
 • 2013
  • 200 milion përdorues në LinkedIn
   • 2 përdorues të rinj për sekondë

Ngarkimet e videos

 • 2009: YouTube arriti 1 miliard shikime në ditë të videos
 • 2011: 2 miliard shikime video çdo ditë në YouTube, më shumë se 1 trilion shikime ose rreth 140 shikime për çdo person në tokë në vit
 • 2012: Stili Gangnam ishte video e parë që arriti 1 miliard shikime
 • 2013
  • 14 milion përdorues të Vimeo
  • YouTube ka 1b vizitorë unikë mujorë
  • Më shumë se 4 miliardë orë video shikohen çdo muaj
  • 72 orë video ngarkohen në YouTube çdo minutë
  • YouTube u bë motori i kërkimit numër 2
  • 500 vjet video në YouTube shikohen çdo ditë në Facebook
  • Mbi 700 video në YouTube ndahen në Twitter çdo minutë

Shitjet e E-Tregtisë

 • 2002: 72 miliardë dollarë
 • 2012: 225.5 miliardë dollarë

motorola

 • 1973: Motorola prodhoi telefonin mobil të parë të dorës
 • 1978: Sistemi i parë analog qelizor i vendosur gjerësisht në Amerikën e Veriut
 • 1993: U prezantua IBM Simon – një telefon celular, pager, faks, dhe PDA të gjithë u rrokullisën në një
 • 2001: Filloi rrjeti i parë gjyqësor para-tregtar me 3G
 • 2007: 295 milion abonentë në rrjetet 3G në të gjithë botën, të cilat pasqyruan 9% të bazës totale të pajtimtarëve në të gjithë botën
 • 2009: Vetëm 31% e të rriturve amerikanë përdorën celularët e tyre për të shkuar në internet
 • 2009: U prezantua teknologjia 4G
 • 2012
  • 1.3 miliardë abonentë globalë të smartphone
  • 500 megabajt trafik mujor të të dhënave të konsumuara nga smartphone mesatar
  • 55% e të rriturve amerikanë përdorin celularët e tyre për të shkuar në internet
 • 2013
  • 6.8 miliardë pajtime në celular
  • 25% e shikimeve globale në YouTube vijnë nga pajisjet mobile
  • Njerëzit shikojnë 1 miliard shikime në ditë në celularin YouTube

burimet

 • pcworld.com
 • itu.int
 • statisticbrain.com
 • searchengineland.com
 • uncp.edu
 • youtube.com
 • jeffbulas.com
 • statista.com
 • madmobilenews.com
 • pewinternet.org
 • wikipedia.org
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map