Emojis: Si t’i përdorim si një mijëvjeçar

Disclosure: Mbështetja juaj ju ndihmon të mbani sitin në punë! Ne fitojmë një tarifë referimi për disa nga shërbimet që rekomandojmë në këtë faqe.


Dërgoni ndonjëherë një email të qartë, të drejtpërdrejtë – vetëm që ai të keqinterpretohet në mënyrë të tmerrshme?

Ndoshta marrësi thjesht nuk e ka kapur sarkazmën tuaj, ose mendoi se ju dukej i çuditshëm kur jeni në të vërtetë në një humor mjaft të mirë.

Ky lloj keqkomunikimi ndodh gjatë gjithë kohës, dhe për arsye të mirë. Emailet dhe tekstet e bëjnë të lehtë komunikimin në çast me këdo, kudo. Por aq i përshtatshëm sa të jetë shkrimi ose postimi përmes postës elektronike, komunikimi i shkruar nuk është gjithmonë aq i efektshëm sa duket. Kjo sepse kur komunikojmë me të tjerët, fjalët përbëjnë vetëm një pjesë të mënyrës se si marrim informacionin.

Face-to-Face vs Email

Kur po flisni me dikë ballë për ballë, ju e kuptoni se çfarë po përpiqen të thonë jo vetëm përmes fjalëve që ata zgjedhin, por duke respektuar tonin e tyre të zërit, shprehjet e fytyrës, sjelljen dhe gjuhën e trupit, gjestet dhe të tjera cues.

Në fakt, studimi sugjeron që në disa situata, komunikimi verbal përbën më pak se 10% të asaj që komunikohet!

Por ne nuk mund të betohemi thjesht për tekste dhe postë elektronike për qartësi. Erashtë jopraktike në epokën moderne të kalosh në video konferenca për gjithçka, ose të insistosh në takime ballë për ballë për çdo komunikim. Pra, si mund t’i plotësojmë boshllëqet?

A flet sarkazëm?

Për qindra vjet, njerëzit kanë provuar mënyra për të përcjellë disa nga ato komunikime joverbale në tekst, duke krijuar shenjat e pikësimit, duke përdorur shënjuesit e sarkazmës, apo edhe një shenjë shekullore me ironi për të parandaluar keqkuptimet.

Por nga të gjitha këto përpjekje të dështuara, emojis janë të vetmet që me të vërtetë janë kapur.

Cilat janë Emojis, saktësisht?

“Emojis” është emri për imazhe ose ikona të vogla që shpesh shoqërojnë tekstin, që kanë për qëllim të shprehin shprehjet e fytyrës, emocionet, objektet domethënëse dhe informacione të tjera.

Madefarë i bëri emojis kaq të njohura, kush i përdor ato dhe si?

A-Newbies-guide-to-emojis

Një e Re’Udhëzues për Emojis

Një pamje vlen një mijë fjalë – mbase kjo’pse emoji janë mënyra më e mirë për të komunikuar kur ne’ri mesazheve njëri-tjetrin.

Por çfarë janë saktësisht ata, nga kanë ardhur dhe pse i duan njerëzit ata?

Një histori e Emoji

Emoji do të thotë ‘personazhi i figurës’ në japonisht.

Emojis janë imazhe të vogla që përdoren për komunikim përmes mesazheve me tekst dhe mediave sociale. ata’ri, i shpejtë, i gjallë dhe mund të lehtësojë gjendjen shpirtërore.

 • 1995: Ndërmarrja japoneze e telekomit Docomo shton një simbol të zemrës në pajisjen e saj të pagerëve Pocket Bell, një pararendës popullor i mesazheve me tekst në Japoni.
 • 1998: Shigetaka Kurita e Docomo shpik emoji për të shtuar humor dhe emocion në bisedën dixhitale.
 • 1999: i-mode, Docomo’s shërbim të integruar në internet celular që përmban emojis 176 12x12px, lëshon në Japoni.
 • 2004: i-mode rritet në 40 milion abonentë, duke i dhënë emojis një audiencë të madhe.
 • viteve 2000: Emojojat personal dhe jo zyrtarë bëhen të disponueshëm në platforma të ndryshme.
 • 2010: Emoji është përshtatur në Unicode, standardi i industrisë kompjuterike për shkrime dhe karaktere.
 • 2011: Emojis shkojnë globale me Apple’Azhurnimi i softverit iOS 5.
 • 2012: New Yorker lëshon një mbulesë të përbërë tërësisht nga emojis.
 • 2013: Fjala ‘emoji’ shtohet në Fjalorin Anglisht të Oksfordit.
 • 2014: Unicode 7.0 shton 250 emojis si standard, të cilat do të përfshihen në azhurnimet e ardhshme iOS dhe Android.

Pse njerëzit i duan Emojis

Ne kujtojmë më shumë ato që shohim sesa ato që dëgjojmë. Kështu që’nuk është çudi këto pak ‘personazhet e figurave’ janë larguar.

Emojet janë më të lehtë për tu kuptuar

Hapësira mesatare e vëmendjes ra nga 12 sekonda në 20008 sekonda në 2013-ën.

Emojis janë më bindës

Njerëzit janë 43% më bindëse kur përdorni mjete vizuale.

Emojis na ndihmojnë të komunikojmë emocione dhe ton – diçka e vështirë për t’u transmetuar në tekst. Por apeli i emojis mund të jetë gjithashtu i tyre kuptime të papërcaktuara. Mund të thuash diçka pa e thënë në mënyrë të qartë. ajo’si gjuhë e trupit për mesazhe me tekst.

Aftësia për të lexuar vizualisht një situatë me një vështrim përkeqësohet sa më e vjetër që marrim. Ndoshta kjo’Pse emojet janë më të njohura tek të rinjtë:

50% nga 18-29-vjeçarët kanë përdorur emojis.

Megjithatë:

55% e njerëzve thonë se arsyeja kryesore që ata përdorin emojis është sepse ato’jam e lezetshme.

Emojis: po e zhvlerësojmë mënyrën se si komunikojmë, apo po e zgjerojmë atë me kreativitet?

burimet

 • Do të habiteni kur të mësoni historinë e emoji të akullores – businessinsider.com
 • Apeli i Emoji: Ata nuk thonë asgjë – huffingtonpost.com
 • Rritja dhe përdorimi i emojis gjatë tekstit – michiganradio.org
 • Perceptimi Vizual i Lidhur me IQ: Plakja e Vjetër, Ne Humbim Të dy Shpejtësinë e Përpunimit Mendor dhe Visual – medicaldaily.com
 • Pse 140 personazhe, kur dikush do të bëjë? Ndjekja e Evolucionit Emoji – npr.org
 • Ka 250 emoji të rinj që vijnë (dhe ja se si t’i përdorim) – njerëzit.com
 • Statistikat e Span Vëmendjes – statisticbrain.com
 • Si e pushtoi Emoji botën – theverge.com
 • Whatfarë do të thotë vërtet Emoji? – sot.yougov.com
 • Dawson R (2008), Sekretet e persekutimit të energjisë për shitësit, readhowyouwant.com
 • Vëmendje, Perceptim, & Psikofizika – link.springer.com
 • Wang J (2008), Everyfarë duhet të dijë çdo inxhinier rreth komunikimit të biznesit – google.co.uk
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map